2022-05-17 260 瀏覽
大圍小館,餐廳名字給人親切的感覺,決定來一試,十分有水準!侍應態度良好,上菜快🤤這次與朋友來,下次會再帶家人來享受一番!金莎鮮魷是用鹹蛋黃炸鮮魷,皮炸至金黃色,不會很油膩,與鹹蛋十分配🥰意大利黑醋肉排相較之下有點油膩,不過很入味,友人比較有quota所以大部分由他們清了😛原曬豆豉雞煲雖不是他們的招牌菜,但很反映到餐廳對食材的講究🥰一般街上吃到的雞煲都是急凍雞,有冰鮮雞已很好了(即擺了兩至三天的雞),但這裏的是新鮮雞,且煮的時間恰到好處,夠滑👍🏿豆豉是原粒曬的,由老字號大孖醬園提供。整個菜式根本就是「誠意」二字。Seldom do we gain an opportunity to have such aftertaste dinner. There are barbequed pork with a rarely 15-years tangerine peel sauce and we can barbequed ourselves! Followed by ungreased fried octopus and chicken pot, those are appetizing. M

Seldom do we gain an opportunity to have such aftertaste dinner. There are barbequed pork with a rarely 15-years tangerine peel sauce and we can barbequed ourselves! Followed by ungreased fried octopus and chicken pot, those are appetizing. Main dish is the baked crab with fried rice. The crab is flesh and juicy. Enjoying the crab is already fascinating, not to mention great combination between the crab brown meat and the rice. We will surly visit it another day.

大圍小館
大圍積福街92,94&98號地下
2022-05-15 360 瀏覽
疫情放緩 好不容易有💛店得到米芝蓮推介 特地慕名訂枱試試晚市時段係6-8pm食左以下菜式勾魂叉 嚴格來講並唔可以叫佢做叉燒佢既texture 接近pulled pork 應該係slow cook 完之後再燒稔爛到無梅頭應有既彈性同咬口唔係slow cook 唔好 但係slow cook 對肉本身的質素同技巧的要求同傳統叉燒完全是兩個level 加脆米都掩蓋唔到完全無口感的事實個15年陳皮醬完全食唔出陳皮味因為係煮完再燒所以就算佢即席用火槍燒都無charcoal 味籠仔蟹蒸飯隻蟹係肉蟹 好大隻 份量多性價比高但係隻蟹切口整齊 應該係分開蒸熟再斬件鋪上炒底飯面 並唔係一齊蒸 我覺得OK 因為咁d飯先可以乾身粒粒分明個飯d 薑味重味道OK 義大利醋肉排一般糖醋豬扒 無講得咁勁杏汁豬肺湯最正常 但唔知點解湯渣比較少 一口金磚炸功OK蘿蔔糕質素一般但6x 蚊算係咁啫啫芥蘭OK 服務方面一般 樓下街坊酒樓咁我地好早已經食完侍應姐姐話會送糖水(應該係枱枱都有果d)然後我地係度等等左好耐到侍應哥哥來埋單我地追問既時候侍應哥哥話d 糖水賣曬啦(當時7:40pm 無可能賣曬)比d 馬豆糕我地食啦然後用e
疫情放緩 好不容易有💛店得到米芝蓮推介

啫啫芥蘭
OK

服務方面一般 樓下街坊酒樓
我地好早已經食完
侍應姐姐話會送糖水(應該係枱枱都有果d)
然後我地係度等
等左好耐
侍應哥哥來埋單我地追問既時候
然後用earphone 話d 同事點解miss 左xx枱d 糖水 要送馬豆糕因為趕唔切交枱
其實糖水係送既我地都唔care
但唔洗講大話話賣曬掛… 然後比我聽到佢同同事既對話咁好笑
然後侍應姐姐30秒後送上馬豆糕
但比少份叉同碟… 搞到我阿媽無叉用…

成餐飯忍唔住係咁飲茶
食完之後兩個幾鐘都覺得口渴

如果佢話係街坊小店我覺得OK
米芝蓮就名過其實了(無論食物同服務)
唔值得訂位等位
如果想去💛店就搵返其他無咁出名既💛就可以了 同一筆錢可以幫襯多幾間
2022-05-14 243 瀏覽
搬入大圍一段時間都未試過呢間,終於今日有機會試下。义燒外層有蜜芽糖,而且暖暖地,又多汁,特別好味。環境亦不錯,長者仲免茶芥。其他點心樣樣都中上,味道不錯,有機會一定再試晚飯。
2021-12-02
午餐
2022-05-11 852 瀏覽
之前已經想食 但發現等太耐位 決定放棄🥲 假日兼母親節已經有心理準備等好耐😂 1030開 1015拎飛 2-4人枱已經要等20張🫣 最終1300先入座~ 環境都幾舒服 而家枱與枱之間都有一定距離!【第一叉】其實衝住叉燒而來!半份有五大舊叉燒!燒得有少少焦香 每個位都沾滿蜜汁🤤 肥瘦分明 夠晒淋~ 唔會乾柴!【金銀蛋莧菜餃】本身中意食金銀蛋莧菜 覺得呢個係必點!一啖已經食到晒皮蛋咸蛋蒜粒同莧菜😍【手打墨魚燒賣】燒賣就覺得有少少普通 唔係好食得出墨魚味道 不過夠彈牙爽口! 下次有機會可以試下其餘既燒賣【煎韭菜粿】呢個同土瓜灣韭菜餅有得揮! 一樣皮薄多汁 勁足料 啖啖韭菜😋【奶皇千層糕】勁濃郁奶皇味!千層糕整得幾鬆化【椒鹽鮮淮山】本身想食椒鹽九肚魚 可惜今日都係無🫠 唯有試下新品! 出奇地好食!淮山新鮮爽口 【老港銀針粉】唔會好油又夠穫氣! 蝦米同蛋絲都炒得好香口~ 美中不足係份量偏少

【第一叉】

奶皇千層糕
椒鹽鮮淮山
老港銀針粉
2022-05-10 274 瀏覽
今次係有少少失望,竟然頂唔到荔芋鴨,以為去到可以叫燒鵝,又竟然冇籠仔蒜香蒸蟹飯,隻蟹瘦咗啲肉好縮,不過飯確實係蒸好好粒粒分明!如果隻蟹再精神啲就完美!仲食咗豉油王煎蝦碌,非常香脆嘅乾身,連個殼都可以食埋, 嗰頭仲有膏一定要大贊乳豬仔又香好脆好Juice煲仔啫啫生菜,絕對唔係煮好揼落去仲有個黑醋肉排呢個好有驚喜呢個下次一定要再食,又係食唔晒打包返屋企!未過夜就比我食埋😅職員收信用卡埋單竟然㩒小個零😂等我心掛掛自己食咗霸王餐

一定要大贊乳豬仔又香好脆好Juice

煲仔啫啫生菜,絕對唔係煮好揼落去

仲有個黑醋肉排呢個好有驚喜

• 第一叉
  • 薑米蒜香籠仔蒸蟹飯
  • 啫啫唐生菜煲
2022-05-04 401 瀏覽
大圍小館真的能同米芝連推介扯上關係?首先講佢嘅名菜 第一叉肉質好軟腍嘅梅頭肉,每一嚿叉燒都充滿麥芽糖,缺少燒味應有調味,鍾意食好甜嘅叉燒嘅人應該岩食柒婆奶皇流沙包呢個點心唔錯~睇得又食得!煎米雞其他地方好少食到嘅懷舊點心,試下無妨蜂巢炸芋角餡料味道唔錯,好可惜係凍嘅,應該係一早炸定放晒係度,我地個個咬左一啖,叫佢換過就無謂啦🤷🏻‍♀️鮮筍蝦餃口感過於紮實,完全食唔出有筍係入面鴛鴦炒飯白汁個邊好多蝦仁仔🍤紅汁嗰邊非常酸,酸到帶點苦叫左咁多樣野估唔到最好食嘅係齋腸,滑溜又煙韌可能係期望過高,期望越大失望越大,食物只係中規中矩,價錢都算貴,CP值極低,好彩今次去有訂座,聽講排隊等位要等兩個鐘Btw 某啲店員服務態度都幾差下
大圍小館真的能同米芝連推介扯上關係?

首先講佢嘅名菜 第一叉

柒婆奶皇流沙包
呢個點心唔錯~睇得又食得!

煎米雞
其他地方好少食到嘅懷舊點心,試下無妨

蜂巢炸芋角

鮮筍蝦餃
口感過於紮實,完全食唔出有筍係入面

鴛鴦炒飯
白汁個邊好多蝦仁仔🍤
紅汁嗰邊非常酸,酸到帶點苦

叫左咁多樣野估唔到最好食嘅係齋腸,滑溜又煙韌

Btw 某啲店員服務態度都幾差下
2022-05-04 295 瀏覽
【超正流沙包中式茶樓🫖】呢間之前經過大圍已經勁想試,但係疫情關係又禁咗晚市堂食,當時二人限聚令,又見好多人就冇去LU😢今次趁假期終於TRY TRY😝等咗1個鐘⏰.🍴第一叉 (半份💰: $138)叉燒勁大舊,半斤分咗5舊😂大家應該想像到一舊幾大舊!但咬落去一啲都唔乾🤣都幾淋😆肉味好濃☺️肥瘦啱啱好,每啖都食到麥芽嘅甜味🤩大舊到食一舊已經唔想再食!係因為驚太飽食唔到其他野🤣.🍴眼淚流沙飽 (💰: $40)奶黃包係流心!個包仲要好鬆軟,食落去奶黃好沙嘅FEEL🤩好有奶黃味🤤推介‼️.🍴冰花蛋球(沙翁)(💰: $31) 沙翁勁大舊🤣一分為4!好有空氣感,加埋砂糖冇得輸😚仲要外皮鬆脆🥰.🍴手打墨魚燒賣 (💰: $46)手打燒賣同平時啲燒賣唔同,佢係墨魚鯇咁😙好彈牙😚.🍴懷舊煎糯米雞(💰: $43) 剪糯米雞係我第一次食!煎咗嘅分別就係外皮硬硬地,同平時嘅糯米雞唔同😂但我鐘意蒸果啲多啲😜.🍴頂湯灌湯餃(💰: $58) 灌湯餃超大舊,勁足料😍我漏曬啲汁OMG😫啲汁多到可以裝到半隻碗😂啲湯底熬咗18小時,勁入味,就咁飲係少少鹹鹹地🤣入面有蝦、馬蹄等🦐我覺得個皮好厚🥲.🍴鹽酥魷魚鬚(💰: $58) 魷魚鬚超
🍴第一叉 (半份💰: $138)

🍴眼淚流沙飽 (💰: $40)

🍴冰花蛋球(沙翁)(💰: $31)

🍴手打墨魚燒賣 (💰: $46)

手打燒賣同平時啲燒賣唔同,佢係墨魚鯇咁😙好彈牙😚
🍴懷舊煎糯米雞(💰: $43)

🍴頂湯灌湯餃(💰: $58)

🍴鹽酥魷魚鬚(💰: $58)

魷魚鬚超推介‼️炸得啱啱好,食落去好彈牙,加埋椒鹽JENG🤩❤️ 推介‼️
🍴甜梅菜叉燒腸(💰: $43)
腸粉入面除咗叉燒之外仲有梅菜(?!)夠煙韌,呢個配搭超神奇😚食落幾有口感😙
🏙門口裝修好靚,好有中式風味💯
💡好似長期都要排隊🕖
💡有加一服務費💲
💎推介指數: 💎💎💎💎💎
💡性價比:✨✨✨✨
🍴ENCORE指數: 💛💛💛💛💛(我想試晚市小菜🥢同流沙包真係超JENG😍)
  • 第一叉
  • 冰花蛋球(沙翁)
  • 眼淚流沙飽
被米芝蓮吸引,梗係去朝聖下!預早幾天前訂定枱(因帶两住個老人家)!入門口告知已訂枱,知客說等等寫低落板,那我就即做安心出行行動,幫两個老人家嘟埋,企行度等枱!一老人家行動不便坐在一門口凳仔度,收銀員話你阻住我,你坐出面,老人家即起身企埋一邊,知客好大聲呼喝個老人家企出門口,但入來說已訂枱,無指示我們行出門口等,當然企行度等你安排入座,点知個知客比咗張枱另两個揸飛老人家,我見喺老人家便冇出聲,知客好大聲及無禮地問這两老嘟咗安心出行未,两老話嘟咗,知客問喺唔喺㗎,兩老再出示手機証明!輪到我們可以入座又問,我們話嘟哂,她又質疑我們都冇所謂,但態度非常惡劣,她話“你們唔好害死我哋” 嘩!使唔使咁講嘢,我話我們都唔想用幾萬元來飲茶,点害你們呀?從未試過被酒樓咁招待過!帶着两老開開心心去歎茶,估唔到得到咁嘅招待!🤬🤬🤬灌湯餃估清試唔到,好失望!芋角及脆皮叉燒包不出色,千層糕,煎糯米雞及叉燒算美味!但招呼已蓋上了米芝蓮的聲譽!希望米芝蓮評級美食加招呼態度才比星啦!

2022-05-03
  • 第一叉(半份)
超人氣嘅中式茶樓🔥 星期六嘅11點半去拎飛,等咗一個半鐘先入到去🥵 但要留意‼️呢個時間已經❗️賣❕曬❗️冰花蛋球(沙翁)😩 店員嘅口罩好qq,有個唇印💋,或者係畫鬍鬚,見到都開心啲🥳 我食咗都唔少嘢下,盡量講重點!💛韭黃鮮蝦腸粉 ($43)好滑,一條腸粉有兩大隻蝦仁🦐💛奶黃千層糕 ($35)好多奶黃,但要將佢夾開變細舊啲個陣有啲難度,好易整散曬💛鮮荀蝦餃2粒 ($31)可以揀食2粒定4粒👍🏻 因爲都有啲唔同嘅選擇,想試下嘅話就可以嗌2粒👌🏻 蝦餃皮薄,入面大大舊蝦膠😍💛桃花餃 ($40)啲皮比蝦餃嘅厚,入面竟然有西芹粒👎🏻同蘿蔔粒😩😨 不過好在西芹味唔出,尚可接受!(唔知我揀飲擇食啲咩嘅話就快啲去Story睇下喇🤣)💛手打墨魚燒賣 ($46)同平時用粉整嘅燒賣好唔同,用手打墨魚整嘅,好有咬口👍🏻 佢都有混入少少西芹粒😨😭 不過唔大味,比起桃花餃嘅西芹味更易接受💛眼淚流沙包($40)爆汁💥 本身諗住拍佢流出嚟嘅效果,但太爆嘅關係…… 總之大家小心啲食,冇咩事都係唔好係中間搣開佢🫠💛椰汁紅豆糕 ($31)佢下層嘅紅豆糕係紅豆沙嘅味道,落咗啲陳皮!好比心機整,同出面酒樓成日食嘅唔同;椰汁糕好滑
韭黃鮮蝦腸粉

💛韭黃鮮蝦腸粉 ($43)
好滑,一條腸粉有兩大隻蝦仁🦐
奶黃千層糕

💛奶黃千層糕 ($35)
好多奶黃,但要將佢夾開變細舊啲個陣有啲難度,好易整散曬
鮮荀蝦餃2粒

💛鮮荀蝦餃2粒 ($31)
桃花餃

💛桃花餃 ($40)
手打墨魚燒賣

💛手打墨魚燒賣 ($46)
眼淚流沙包

💛眼淚流沙包($40)
椰汁紅豆糕

💛椰汁紅豆糕 ($31)
佢下層嘅紅豆糕係紅豆沙嘅味道,落咗啲陳皮!好比心機整,同出面酒樓成日食嘅唔同;椰汁糕好滑😚
脆皮炸白兔牛奶糖

💛脆皮炸白兔牛奶糖 ($138)
外面炸嘅,而入面甜甜地,軟綿綿。不過佢又唔會同炸嘢有好大對比,係夾嘅👍🏻 仲送6粒白兔糖😂 但如果得兩個人食,就好難食曬啲糖,拎走嘅話個包裝又有啲油
腐乳流心蝦丸

💛腐乳流心蝦丸 ($198)
即炸,放係枱邊都聞到佢油炸嘅香味。食落唔重腐乳味, 出面就係蝦丸,中間係流心腐乳,放一陣就凍,唔會辣嘴。

💭炸牛奶糖同埋蝦丸唔喺點心紙度,係喺另一個餐牌見到,而佢哋都冇標價💰 本身以為佢頂盡$100,但係佢出到嚟竟然係呢個價😱 雖然係特色嘢,同埋即叫即炸,但性價比就真係唔算高喇,下次我哋會乖乖地問咗價先叫🥲

💭見到會申老人家同埋後生仔都唔識拎飛🤔 佢係自己㩒飛,門口左邊有部機,機嘅下方有啲用手指emoji顯示嘅☝🏻✌🏻👌🏻代表人數,㩒一下就會出飛!

💭雖然佢係用The Gulu 呢個app嚟拎飛,但聽講從未有人試過用電話app拎到,亦都顯示唔到嗌到幾多號,所以可能要乖乖地係門口等,或者係附近行下先喇。

💭茶位$15, 收加一
韭黃鮮蝦腸粉
奶黃千層糕
鮮荀蝦餃2粒
眼淚流沙包
椰汁紅豆糕
  • 眼淚流沙飽
2022-04-26 289 瀏覽
大圍有間小館,但千祈唔可以睇小佢!疫情前後都一樣吸引咗好多人嚟幫襯,未到六點已經全場爆滿!喺疫情之下簡直係奇觀。店員強烈推介我哋食佢哋嘅銷魂叉燒,佢係用陳皮撈勻燒汁所製造,用火槍燒過外皮但有少少燒焦效果香氣洋溢味道出眾!最特別嘅地方係下面附上脆米,夠晒盞鬼一份夠晒兩位。🤣🤣唔想食咁多肉都可以叫下西蘭花🥦伴大大隻蝦仁,香濃腐乳炒蝦球伴西蘭花擺盤精緻,加上少少薑絲同蘑菇菌類令成件事極為完美,平時用嚟送飯就好啦。一講起飯當然要極力推介蒜香籠仔蒸蟹飯,一定要即刻打卡影相,蟹膏滿瀉,食材新鮮,荷葉飯香撲鼻,每一啖都忍唔住讚好。甜品仲有個椰汁紅豆糕,真材實料粒粒紅豆甜上心頭!難怪老字號仍然深受街坊歡迎。

最特別嘅地方係下面附上脆米,夠晒盞鬼一份夠晒兩位。🤣🤣

2022-01-03
10 分鐘 (堂食)
2022-04-25 343 瀏覽
朋友推薦,原來一般要提早一星期book ,真係好彩有張吉枱。1. 叉燒👍🏻👍🏻👍🏻必食,枱枱都嗌,附一碗米粒同一兜自家制陳皮醬,即席用火槍燒。個醬真係有陳皮味,叉燒大大舊,但唔鞋亦唔韌。2. 啫啫生菜👍🏻👍🏻👍🏻夠唒惹味,都會即場啫畀你,啲煙揚下揚下已經好香腐乳味。3. 蒸荷葉蟹飯👍🏻👍🏻👍🏻好大隻蟹,有肉地得嚟蒜香入味,蟹膏濃,同埋個殼都蒸到軟軟地,好易咬。飯偏乾身,有蟹味。4. 腐乳蝦球👍🏻都ok ,唔會太濃味,但冇乜腐乳味,蝦係蝦仁嗰隻爽口質地。5. 紅豆糕👍🏻👍🏻👍🏻係附送甜品,夠清淡,唔甜都唔膩,唔係嗰啲死甜嘅紅豆。6. 炸白免糖👌係新menu ,職員好緊張我哋嘅評價,話制作好花功夫。其實我覺得冇乜白免糖味,只係普通炸鮮奶,佢有個自制嘅類似焦糖醬畀你,你鍾意可以點嚟食。雖然冇乜特別,但勝在都唔係好甜,唔使擔心。佢地菜式真係好多樣化同好少見🙆‍♀️例如有八寶鴨,鹿筋等等,都係好講究做法嘅食物,價錢大概200幾一個人,但好高質,唔算貴,以後應該會經常嚟。

1. 叉燒👍🏻👍🏻👍🏻

2. 啫啫生菜👍🏻👍🏻👍🏻

夠唒惹味,都會即場啫畀你,啲煙揚下揚下已經好香腐乳味。

3. 蒸荷葉蟹飯👍🏻👍🏻👍🏻

4. 腐乳蝦球👍🏻

都ok ,唔會太濃味,但冇乜腐乳味,蝦係蝦仁嗰隻爽口質地。

5. 紅豆糕👍🏻👍🏻👍🏻

係附送甜品,夠清淡,唔甜都唔膩,唔係嗰啲死甜嘅紅豆。

6. 炸白免糖👌

2022-04-22 273 瀏覽
今次來到位於大圍中心區域的大圍小館品嚐菜色,首先到枱的是鎮店招牌菜--勾魂叉 外皮帶點常見叉燒的焦香,看似頗為巨型,經理在此玩了個把戲,他用上十五年份陳皮特製的醬汁塗上外皮,再用火槍略為 烘烤外皮,為叉燒的顏色更為光亮鮮艷,用上金鳳米炸成的脆米醮上叉燒, 喻意「越食越有米」, 未放入口已被這既傳統又有創意的賣相吸引,咬下去時亦沒有令我失望,完全沒有坊間存放太久的「柴皮叉燒」感,反而鬆脆可口,肉汁被鎖在裡面,咬開時在口中綻放,終於明白為何這叉燒要厚切了,太薄的話,就沒這效果了。 接著上桌的是腐乳西蘭花蝦球,看似平平無奇的一道酒席菜色, 甫放入口中,便知此菜如外表般平凡。首先要讚一下蝦肉非常爽口彈牙,絕對不是欺場的急凍大蝦。 西蘭花點上醬汁,放入口中才明白這道菜的精髓始於醬汁。醬汁以腐乳做成,可能為了顧及不喜歡腐乳的人,此汁只有淡淡的鹹香和蒜香,味道並非很濃烈,絕不是死鹹,值得細味。 金腿鮮淮山炒雞油菌是第三道菜色。 顧名思義 廚師 用上五年的金華火腿絲、淮山絲、芹菜絲爆炒雞油菌餸菜可稱上清新可口, 我第一次品嚐雞油菌,味道比尋常菇菌濃郁,淮山絲起了中和作用,減輕了油膩感,是個下飯一流的餸

金腿鮮淮山炒雞油菌是第三道菜色。 顧名思義 廚師 用上五年的金華火腿絲、淮山絲、芹菜絲爆炒雞油菌餸菜可稱上清新可口, 我第一次品嚐雞油菌,味道比尋常菇菌濃郁,淮山絲起了中和作用,減輕了油膩感,是個下飯一流的餸菜。

壓軸的是三馫籠仔蒸飯,「馫」讀音為「馨」,意思亦類近,指芳香四溢。荷葉鋪在蒸籠,飽滿光亮的飯粒經過蒸焗,亦有淡淡清荷香氣,飯面上的「三香」為蝦乾,魷魚乾和銀魚仔,將之拌好,滿桌香氣四溢,怎麼一個鮮字了得!配上頭抽撈飯,令人回味無窮,原本已飽了一大半的我,最終亦貪嘴,吃上了第二碗飯。

最後品嚐一碗陳皮紅豆沙,非常滿足♥️
2022-04-21 308 瀏覽
我由細到大都住係沙田,所以我成日都會去大圍浦呀,而大圍真係好多好野食,而大圍有間叫#大圍小館,呢間中菜餐廳真係不得了,我直頭覺得佢將來會拿到米之蓮星級餐廳。勾魂叉燒每次來食我都必定會叫,我最鐘意佢啲豬梅頭肥瘦比例啱啱好,同佢侍應會將醬汁查上叉燒上,再用火槍燒香,加埋啲脆米一齊食,真係口感層次複雜好味。蜜薯安格斯牛柳粒呢個薯仔勁好味,原全搶晒主角安格斯牛柳粒,食落有少少甜甜地加埋啲黑椒粒好滋味。香煎百花羽衣甘藍墨魚餅整得好彈牙加入啲櫻花蝦提鮮,加配埋啲羽衣甘藍沙律夾日式芝麻醬令到口感清新。薑米蒜香籠你蒸蟹飯我而家好少食碳水化合物,但呢個飯好食到搞到我一次食左兩碗,而果蟹好大隻勁多膏,而飯係先用薑米及金蒜炒香再加上蟹嘅鮮味都係晒果飯到,真係好美味甜品我鐘意呢度送給每枱客人的甜品都一如以往係用靚料整的,陳皮椰汁紅豆糕內陳皮係用上陳年陳皮所以食落會有好香陳皮味,腐竹洋薏米糖水係選用樹記腐竹食落有好濃豆香味。

勾魂叉燒

蜜薯安格斯牛柳粒

香煎百花羽衣甘藍

薑米蒜香籠你蒸蟹飯

甜品

2022-04-14 4593 瀏覽
眼淚流沙飽 $40一黎到見到個外型好盞鬼 但我鐘意🤣 雖然價錢偏貴 但有大大隻「柒」「婆」任你搓圓撳扁咩都抵返喇😆 講返個飽先 一整開即刻爆哂餡😍 熱辣辣既流沙配上鬆軟既包真係my fav😎It had a intriguing appearance but I like it!🤪 Okie, back to the soft buns🍞 I didn’t expext this generous salted egg custard filling, also not too sweet and heavy(๑˃ᴗ˂)ﻭ just that the price was on the higher end🫣評分: 8/10🌟鹽酥魷魚鬚 $58鹽酥魷魚鬚炸得香脆又唔算太油👍🏻 加埋辣粉食仲可以提升鮮味🌶 整體味道唔錯 但就比較熱氣😟The deep fried squid tentacles itself was crunchy yet not too oily🦑 It goes well with the spicy powders which enlightened the whol
眼淚流沙飽 $40

鹽酥魷魚鬚 $58
The deep fried squid tentacles itself was crunchy yet not too oily🦑 It goes well with the spicy powders which enlightened the whole flavourful, yumyum😋

鮮豬潤燒賣 $46
相信好多人都未必鐘意豬潤既腥味 但呢度既豬潤絕對冇呢個問題😌 食落口感滑得黎有少少粉狀同咬口 配埋肉味濃郁既燒賣充啱啱好喇💛 不過得兩粉黎講 呢個價錢確實偏貴🥺
I believed many of you don’t like the gamy pork liver🤧 while it tasted good in here👌🏻 Pork liver was quite creamy and chewy, and matched with the meaty shumai😽 but it was quite pricey considering the portion🥲
評分: 7/10🌟

第一叉(半份) $138
榮升個人叉燒排行榜既榜首🥇 偏肥既第一叉食落口感好軟淋同充滿肉汁😻 加上將鹹甜平衡得好到位既蜜汁絕對係必試之選🍯 (腸胃敏感既我好喜歡呢個叉燒 同時都因為太過肥美 完全消化唔到😂)
My favourite BBQ pork in town!🍖 Omggg! How thick is it🤩 Pork was soft, juicy and tender with more fat and less meat🤞🏻The honey glazed pork had a perfect balance between sweet and savoury, must try!🥰
評分: 9/10🌟

冰花蛋球(沙翁) $31
冰花蛋球又稱沙翁 通常係舊式茶樓先會見到 宜家都好少地方有得賣喇🥹 完全冇諗過佢係咁大舊 而且充滿蛋香🥚 麵粉炸得外脆內軟 好似食緊梳乎厘咁🙈 灑滿白糖既表面令人非常滿足🤎
The sugar egg puff is rarely seen in the Chinese restaurant and it was surprisingly good!!✨ The portion size was liberal with eggy flavour🍳 Super fluffy inside (just like a soufflé) and slightly crunchy outside with a sweet sugar coatings, nice😚
—————————————————————————————
大圍小館 (大圍)
大圍積福街92號地舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff大圍
𓍼 #foodietiff黃店💛

#hongkong #hongkongtravel #hkcafe #hongkongcafe #hkfood #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #大圍小館 #香港美食 #美食推介 #大圍美食 #大圍黃店 #大圍cafe #打卡cafe #打卡餐廳 #打卡黃店 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
鹽酥魷魚鬚
鮮豬潤燒賣
鮮豬潤燒賣
鹽酥魷魚鬚
冰花蛋球(沙翁)
  • 第一叉(半份)
可以成為米芝蓮2022年必比登推介名單之一,足以證明「大圍小館」的出品有質素保證。由於到訪之時尚未發生第5波疫情,故此餐廳仍有不少食客光顧。上午11點半抵達,「大圍小館」的門口已經出現排隊人龍。這裡的〔第一叉〕是由前米芝蓮燒味廚師製作。外皮烤至脆卜卜,叉燒豐厚帶陣陣麥芽甜香。梅頭肉肥瘦相間,脂肪油香與鬆化juicy的質感可謂十分出色,果然名不虛傳。據說此灌湯餃是老闆推薦的必試item,小心翼翼的移動,但還是不小心把頂湯弄出。熬了18小時的湯汁甚為鮮甜,因為沒有使用明膠,故湯汁放涼後也不會凝固。甫咬開已爆漿的流沙包,奶皇做得綿密有起沙感。而它的最大賣點相信就是包面上的兩個大字,對著一個永遠裝睡的人,倒不如化憤怒為食量好過。接下來就是2款在坊間茶樓少見的懷舊點心。燒賣皮包裹著豬肚和豬肉,豬肚爽口,豬肉夠香,都幾特別。同樣馳名的煎糯米雞,表面煎至金黃色,口感頗為酥脆。脆身外層下則是軟腍的糯米,包裹著鹹蛋黃、冬菇粒、肉粒等餡料。不過即使有多麼好吃,一人鯨吞掉的話應該會好飽,所以緊記要happy share。點了幾款的點心中,覺得黃沙豬潤腸較為遜色,略嫌腸粉皮有點過厚。

第一叉

,果然名不虛傳。
頂湯灌湯餃

,因為沒有使用明膠,故湯汁放涼後也不會凝固。
眼淚流沙飽

甫咬開已爆漿的流沙包,奶皇做得綿密有起沙感
懐舊鮮豬肚燒賣

懷舊煎糯米雞

,所以緊記要happy share。
黃沙豬潤腸
黃沙豬潤腸