2022-08-26
每日都要諗晚餐食咩好, 今日喺大圍做完嘢經過間叫大圍小食嘢小食店飯就買外賣返屋企食當晚餐 見佢都幾多嘢食, 有串燒, 車仔麵, 魚蛋燒賣, 煎釀三寶等等.........每樣買啲返去都好啦~~都有格仔餅, 雞蛋仔呢D香港特色小食~~即叫即燒嘅串燒~仲有碗仔翅....炸雞髀, 滷水雞髀魚蛋燒賣, 店員話配特製辣汁好正喎~~煎釀三寶 依家煎釀三寶都買少見少咯, 難得見到就買幾件返去食 西蘭花釀魚肉好特別丫, 仲買咗茄子, 魚蛋, 紅腸同炸餃~~ 佢嘅魚肉又幾好食喎, 魚味濃又彈牙~炸豬大腸 超正嘅豬大腸, 好耐冇食喇~~炸得外皮好脆, 大腸好乾淨又唔會韌燒豬頸肉 豬頸肉啖啖肉好爽口, 醃料同調味都唔錯! 炸臭豆腐臭豆腐聞起嚟又真係幾臭 但係食落就另一番滋味, 外脆內軟, 加埋甜醬食味道更上一層樓叫左3種有湯既食品, 店舖好細心, 分湯上, 咁d粉就唔會又淋又脹啦 狗仔粉平時好少聽又好少食, 但覺得個名好得意忍唔住叫黎食原來狗仔粉個名既由來係因為麵條既形狀同狗既尾巴好似所以叫狗仔粉, 麵條口感幾順滑配料有冬菇, 肉碎, 蒜蓉, 蔥等, 仲可以加埋店舖特製既辣菜莆, 食起黎幾香, 味道唔錯!
依家煎釀三寶都買少見少咯, 難得見到就買幾件返去食
佢嘅魚肉又幾好食喎, 魚味濃又彈牙~
超正嘅豬大腸, 好耐冇食喇~~
炸得外皮好脆, 大腸好乾淨又唔會韌
燒豬頸肉
豬頸肉啖啖肉好爽口, 醃料同調味都唔錯!
狗仔粉
平時好少聽又好少食, 但覺得個名好得意忍唔住叫黎食
油渣麵
豬油渣即係肥豬肉經水煮之後油炸, 炸完之後既肉塊~
油渣都幾乾身, 有乜油膩感, 食落幾爽口
而麵條係上海麵, 粗身有口感!!
豬紅蘿蔔豬皮
呢道配塔自由, 可選鍾意既食材任配
胡椒湯味道幾濃唔會太濃或太淡, 味道剛好, 食材吸收晒湯既味道
好鍾意佢嘅魚肉, 一啲腥味都冇, 又冇骨, 肉質爽口彈牙