2019-01-23 698 瀏覽
大勝軒算係沾麵的原祖,點左招牌大勝軒沾麵🍜 只需$68如果加份量都係同樣價錢,所以加咗厚底😝崎哂我呢d 大食既人,呢個服務好好!其實我覺得個麵都OK好味嘅,但係湯底真係偏鹹咗啲😌😌
大勝軒算係沾麵的原祖,
點左招牌大勝軒沾麵🍜 只需$68
如果加份量都係同樣價錢,所以加咗厚底😝
崎哂我呢d 大食既人,呢個服務好好!
其實我覺得個麵都OK好味嘅,
但係湯底真係偏鹹咗啲😌😌
2019-01-12 333 瀏覽
加左幾日班唔食餐好都對唔住自己某朋友話依間好食, 今日就決定試下沾麵路過冇數次都冇諗過入去試...始終覺得沾麵份量會好細既然第一次食,就試最基本既大勝軒沾麵再追加三隻餃子麵既分量可以加大,免費!!!啱晒夠食力既你先試餃子,普通...外皮再煎燶少少會好d,函料都未見特出...個麵其實唔錯,粗身,夠彈性輪到個湯,濃味,剩飲會過鹹,沾個麵食剛好有筍,鳴門卷,重有兩舊豬軟骨定义燒!?味道ok,但對我黎講少餸左d....整體黎講只算普通,未見吸引我回頭以上食評只反映個人立場,如有雷同,實屬不幸
加左幾日班唔食餐好都對唔住自己
某朋友話依間好食, 今日就決定試下沾麵
路過冇數次都冇諗過入去試...
始終覺得沾麵份量會好細

既然第一次食,就試最基本既大勝軒沾麵
再追加三隻餃子

麵既分量可以加大,免費!!!啱晒夠食力既你

先試餃子,普通...
外皮再煎燶少少會好d,函料都未見特出...
個麵其實唔錯,粗身,夠彈性

輪到個湯,濃味,剩飲會過鹹,沾個麵食剛好
有筍,鳴門卷,重有兩舊豬軟骨定义燒!?
味道ok,但對我黎講少餸左d....

整體黎講只算普通,未見吸引我回頭

以上食評只反映個人立場,如有雷同,實屬不幸

2019-01-12
2018-12-31 316 瀏覽
某天懷念起以前在紅磡游走的日子來到黃埔中心 記得餐廳林立 走著走著見大勝軒冒著煙紅色的燈籠在外有點像風雨中東京街頭的食店抱著至少這店有廚房確實有在煮食物的想法進去了(有很多店不過將食物叮熱)本以為只是拉麵店竟有沾麵很驚喜劃了點餐紙拉麵追加味蛋及筍是常識吧也點了我最愛的咖喱沾麵麵條冷冷的 放進熱暖的咖喱汁醬汁掛麵 咖哩也是剛好的點點辛辣很惹味又不會太鹹 差點把汁都喝完其實吃到最後可加入湯變湯麵但實在太愛濃稠醬汁豬肉也是很肥美拉麵反而是一般般紫菜一開始已倒了店子少人不多 但近廚房出入口位置有一堆員工雜物及波鞋隨便亂放在地上很不雅 是食店最基本的守則吧?
某天懷念起以前在紅磡游走的日子
來到黃埔中心 記得餐廳林立
走著走著見大勝軒冒著煙
紅色的燈籠在外
有點像風雨中東京街頭的食店

抱著至少這店有廚房
確實有在煮食物的想法進去了
(有很多店不過將食物叮熱)

本以為只是拉麵店竟有沾麵

紫菜一開始已倒了

店子少人不多
但近廚房出入口位置
有一堆員工雜物及波鞋隨便亂放在地上
很不雅 是食店最基本的守則吧?
咖哩沾麵
大勝軒拉麵
2018-12-13 267 瀏覽
嗌咗個咖哩混面,超級難食,一味得個鹹字!同個辣字!其他咩味都食唔出,簡直係食一啖要有飲啖水,最後成個水壺啲水畀我哋飲曬! 非常差以後都唔會去食! 大家小心! 呢間嘢越嚟越少人去都應該遲早執㗎啦。
2018-12-01
2018-11-11 415 瀏覽
<拉麵食評>大勝軒這個名字,相信對麵有一點興趣的人也會曾經聽聞過。由山岸一雄先生所創立的拉麵店,其後已成為一個華而不實的品牌。.山岸一雄先生因創造沾麵被後世人稱為拉麵之神。而他本人則在2015年與世長辭,享年80歲。.有人會話你寫食評就寫啦。講乜春野歷史,我要知你食既野好唔好食咋麻,打咁多唔關事既野做乜姐?而我想講既係,你連食落口既野都唔知係乜野黎,你好意思去評人地好唔好食咩?.又有朋友會話我d食評文字形容到好好味,但去到之後試完覺得好伏。我只可以講因我而中伏既朋友我要深表抱歉,因為我既食評唔單單用味覺出發,而係用我所有觀感,我既感受而行先。.好!講返正題。黃埔大勝軒丸一 一間老牌子店鋪中有著不少的客人樓面則只有一位年紀輕輕眼大大的小妹妹廚房中有兩男一女不停地討論著信用卡今個月用左幾多錢一入到店中只感到一個字:嘈!因為我就是坐在bar枱的正中央,可謂一覽無遺。廚師對待每一碗麵的感覺是厭倦的。就像是機械人一樣。湯頭是日本空運來的。瀝水過程其求是但,連切京蔥這簡單步驟也是用機械代努。我心想:這也是廚師嗎?我知道大品牌是有標準的,但是我真的看不過眼。過多三分鐘左右麵終於在我的
<拉麵食評>
好!講返正題。
黃埔大勝軒丸一
一間老牌子
店鋪中有著不少的客人
樓面則只有一位年紀輕輕眼大大的小妹妹
廚房中有兩男一女不停地討論著信用卡今個月用左幾多錢
一入到店中只感到一個字:嘈!
因為我就是坐在bar枱的正中央,可謂一覽無遺。
過多三分鐘左右麵終於在我的面前,剛好兄弟致電,我忘了影相就大口大口吃起上來。第一啖入口都不以為意。但當我把電話掛掉後,再吃上一口怎麼會怪怪的。
相!當!之!咸!
我知人家是做沾麵的口味會偏濃,但我真的除了咸和魚介之外,什麼味道也嚐不出。但好笑的是,它的湯一點也不掛湯。
麵是粗身的太麵,真的頗彈牙。
不知為何叉燒中會有薑的味道,肥瘦分明,瘦的地方也真的是頗難咬的。
最值得讚的是溏心蛋,流心做得不錯,但沒有蛋味。
一碗有形而無魂的拉麵。
說真的,如果山岸一雄先生知道這拉麵的存在,我相信他會彈起把自己的弟子殺死好讓他不要再敗壞自己辛苦所創立大勝軒的牌子。
到最後其實我都唔理有幾多人睇,重點係希望睇既人會明我所講既係乜野,同埋最後想講一句,唔好睇咁多果種收錢賣廣告既content farm.
2018-11-11
午餐
2018-08-27 466 瀏覽
大勝軒嘅拉麵非常之出名,我都慕名而來試一試。今次試咗拖羅沾面再加一隻味蛋,二同行嘅朋友仔就試咗辛沾面加叉燒;結果我哋一試⋯⋯就一試難忘!下次一定要再嚟試試特製沾麵同埋魚介沾麵先^_^
2018-08-24 324 瀏覽
去黃埔搵朋友經過呢間大勝軒眼前一亮,因為早已聽聞過佢地既大名,所以即刻捉埋朋友一齊食。但係不得不講,真係有少少失望😞我點左沾麵,朋友點拉麵。朋友的拉麵都OK,只係麵有少少太淋,其他都算不過不失。但係我的沾麵就真係...首先個湯完全唔熱,而且個湯非常稀,所以做唔到掛湯效果,感覺完全唔似食緊沾麵,但係同時間又好鹹,還好麵都算彈牙既。叉燒整得太乾太un,又無咩味。唔知係咪期望太高,所以有點兒失望呢~🙁
2018-08-09 281 瀏覽
黎到黃埔新邨呢個自成一角既地方,當然要搵下好野食喇,黎到呢到見到間沾面館,就推門入黎試試喇,叫左個魚介沾面,諗住試下d推介野食先試到個味道嘛,隔離台仲係日本人,咁應該都幾有風味既,心諗,如果唔好食既日本人唔會黎啦,仲叫多左一份餃子添,沾面黎到,份量唔算多,食2啖好似好快食晒,另外,湯底唔凍唔熱,仲比我平時食既沾面湯較稀既,唔係好食得出魚介味,唔講以為係麵豉醬,真係有d失望,朋友叫左個溏心蛋既沾面佢都話唔好食,呢間餐廳,下次都應該唔會黎,因為好少黎黃埔,哈哈
2018-07-31 302 瀏覽
每逢和小友撐檯腳,兩人都會選擇去食拉麵或沾麵。今次也並不例外....大勝軒的大名早就聽過。這裡可算是沾麵的原祖,作為沾麵大粉絲的我,是沒理由不來一次朝聖的。不過之前來過一次,是略為令人失望,感覺上和日本的在水平上相差甚遠....不知今趟,又可否讓小弟對這裡有所改觀 ?上次吃的是招牌的大勝軒沾麵,今次就轉轉口味,來了一碗蔥沾麵....舖於麵上的白蔥的確是舖天蓋地的多,是明符其實的蔥麵....不過可惜是蔥的texture大多又乾又硬又沒蔥香,只是以量取勝而已;墊底的粗麵條咬勁亦一般....沾麵湯是非常典型的魚介豬骨,面頭雖浮有一層油但湯本身的暖熱度倒是一般;叉燒是切成大丁粒置於湯內,質感又粗又嚡,讓人再次失望....煎餃子同樣很一般,用現成餃子加熱隨便煎一煎,這樣當然不會難吃,但若要稱之為上品的話,那就是說笑了....小店名氣是夠了,但兩次在此都吃不到有水準的東西時,當然就沒了重臨之衝動....

不知今趟,又可否讓小弟對這裡有所改觀 ?

舖於麵上的白蔥的確是舖天蓋地的多,是明符其實的蔥麵....

那天在附近把工作完成後,想吃好點的,每星期總有一次經過這家店,所以一直注意好久了看過菜單後,價錢還可以,進去吧!有吧桌!有卡坐!自由倒水喝👌🏻特製沾麵叉燒很大,不太肥不太瘦,份量很足夠,一共4片!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻沾麵的湯汁感覺可再濃多一點點,不會太鹹,也絕不淡,而且湯裡面有驚喜,有竹筍,naruto,京蔥,還有兩件巨特厚的叉燒,好驚喜!!份量因此更足夠!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻可能胃口真的太好了,份量本來真很多,而且免費選了增量(應該是相對日本的替玉吧),石是還是覺得不夠,如果可再另外再加麵和湯汁就更好了(貪)🙈環境是很舒服的了,甚至比日本麵店還要好👍🏻👍🏻服務沒什麼好說了,就正常的了!👌🏻價錢方面,日本麵也最少要一千日元,這個沒賣得貴了,而且份量,味道都不錯,算是合理了!👍🏻👍🏻👍🏻👌🏻👌🏻

看過菜單後,價錢還可以,進去吧!

有吧桌!

有卡坐!

自由倒水喝👌🏻

特製沾麵

環境是很舒服的了,甚至比日本麵店還要好👍🏻👍🏻

服務沒什麼好說了,就正常的了!👌🏻

2018-06-03 364 瀏覽
呢間野我食過四次 頭三次都係新開張頭半年食,每次都好唔錯,湯夠熱,麵有彈性,食過返尋味。但係今次再去,首先,服務態度真係好差,員工完全冇笑容「xxx麵邊個嫁?」問尼句都可以問得有禮貌啲第二,啲沾麵湯完全唔夠熱,加上啲麵又凍(係我自己揀暖麵 因為冇諗過個湯係熱都唔熱下)湯面個層油前所未見過咁厚-第三,我一見到隻蛋,完全唔係以前喺度食嘅糖心蛋,之餘,仲要係蛋白位置都好似切開咗好耐已經乾晒咁我真係個咀O左勁耐.....有圖有真相唯一冇變嘅就係啲麵質仍然好彈牙可唔可以比返以前既味道同服務態度我?日本師父去左邊..... 尼碗食左百幾蚊既麵,係我尼個月食過最後悔既麵......
呢間野我食過四次

但係今次再去,首先,服務態度真係好差,
員工完全冇笑容
「xxx麵邊個嫁?」問尼句都可以問得有禮貌啲

湯面個層油前所未見過咁厚
我真係個咀O左勁耐.....有圖有真相
炸蛋?

唯一冇變嘅就係啲麵質仍然好彈牙

尼碗食左百幾蚊既麵,係我尼個月食過最後悔既麵......

2018-05-25
2018-05-15 337 瀏覽
係黃埔自己一個人唔知食咩好, 行行下見到呢間拉麵店有我既至愛沾麵食, 諗都唔諗就入去食拉麵最好就係自己一個食都唔會話尷尬, 因為唔使對住其他人食ma~難得食沾麵, 梗係叫個特製沾麵試下啦~呢碗麵都好多料, 首先有3塊叉燒, 1隻溏心蛋, 一個人食真係夠哂粉量呀個湯好濃郁, 凍既麵條配埋熱辣辣既湯一齊食先係正宗沾麵食法架ma見到menu仲有好多小食, 但自己一個又食唔到, 唯有下次再黎食過啦

難得食沾麵, 梗係叫個特製沾麵試下啦~

2018-04-19 381 瀏覽
喺紅磡附近住有想食有水準嘅沾麵關係其實我只係數到呢間未到價錢其實叫做合理 當我見到有咁多負評嗰陣都有啲嚇親 究竟係咪我自己要求太唔記得咗影點餐佢面嘅份量可以加多份而吾洗錢lee點可以一讚今日叫咗兩碗第一碗係比較貴嘅拖羅叉燒沾麵厚度有番咁上下湯底就類似豬骨湯未男朋友都幾鍾意食但係90幾蚊會我就覺得有少少貴啦仲要冇我最鍾意食嘅味蛋每一次食拉麵沾麵 魚介湯都係我首選大概七十幾蚊左右雖然講鮮甜度 都係旺角台風更勝一籌而且吾包味蛋(+12)而且入面既豬肉好硬但湯底都吾差既如果懶唔想出去咁遠又唔想食三四十蚊一碗嘅拉麵都可以既其實
喺紅磡附近住

每一次食拉麵沾麵
魚介湯都係我首選
大概七十幾蚊左右
雖然講鮮甜度 都係旺角台風更勝一籌
而且吾包味蛋(+12)
而且入面既豬肉好硬
但湯底都吾差既

如果懶唔想出去咁遠
又唔想食三四十蚊一碗嘅拉麵
都可以既其實
2018-03-02 596 瀏覽
是日同老公行經過見到鋪頭門面ok, 餐牌上嘅嘢食影到好似好味咁,咁就入咗去食,點知中晒伏!🤬我地嗌咗一碗拉麵同一碗沾麵,拉麵個樣上枱都還好,但一食舊鳴門卷,第一次食一舊咁難食嘅嘢,粉而且無味,好似食舊膠咁,啲麵都尚算食得入口。但一到碗沾麵,救命,啲廚師知唔知沾麵其實係點樣架?啲麵放入湯到係應該沾到啲湯,即係個湯應該「結結」地,但個湯係稀到同我碗拉麵湯底差唔多。。一路食真係一路👎🏻 根本就係一碗拉麵 湯另上!😡已經一邊食一邊👎🏻緊,有其他客人問啲餃子🥟裏面有無葱,個侍應唔知,問個廚師,廚師仲要問另一個廚師,但2個廚師最後都只係話「好似無」,連自己鋪頭產品係點,有咩餸都唔清楚,如果有人因為咁食咗啲嘢而敏感,分分鐘好大件事!呢間係我地食過覺得差到不得了嘅餐廳!!👎🏻👎🏻👎🏻

已經一邊食一邊👎🏻緊,有其他客人問啲餃子🥟裏面有無葱,個侍應唔知,問個廚師廚師仲要問另一個廚師,但2個廚師最後都只係話「好似無」,連自己鋪頭產品係點,有咩餸都唔清楚,如果有人因為咁食咗啲嘢而敏感,分分鐘好大件事!

呢間係我地食過覺得差到不得了嘅餐廳!!👎🏻👎🏻👎🏻

2018-02-24 437 瀏覽
今日咁啱途經入去試 食物質素一般 之後埋單 現金一千蚊唔收冇標明 EPS 銀聯唔收(咁啱冇帶信用卡同散紙)仲要俾人跟入seven唱錢 好似做賊咁 之後番黎俾咗錢 問有冇負責人可以提下意見 點知走咗個四眼職員出黎(唔知係咪負責人)講d諷刺 嘢仲要大聲叫囂郁手郁腳趕我走 冇下次電視有講今時今日咁嘅服務態度真心唔掂 收咗錢就趕狗咁趕客走 旺角街邊熟食檔都好服務過佢哋 希望店鋪老細有機會見到 進行改善 我自己就住樓上 都想會有更質素高服務好既食肆可以方便大家

2018-02-24