2020-04-20 198 瀏覽
新開的大型商場內沒有做任何的資料搜集,只是想食麵,在商場的電子資訊版內隨意搵,最終決定了這一間「多賀野」!事後才知是一間米芝蓮推薦食店!    題外︰想到由木村男神主演套日劇添.....約旁晚6:00多到達,見店內食客不多,不用排隊,即刻可入座!座位舒適!2個人,最終叫了粟國塩味拉麵、多賀野醬油拉麵及日式煎餃!整體食物還好,普普通通!只是個人較喜歡少油食物,覺得略油!但拉麵就是如此!不過不失!一直都喜歡食溏心蛋,哩度嘅溏心蛋又幾入味餃子餡料都足夠,煎到有小小脆!食物份量對我(女士)是足夠的!3、4百蚊可以試到米芝蓮推薦食店,感覺還好啦!
新開的大型商場內

事後才知是一間米芝蓮推薦食店!
    題外︰想到由木村男神主演套日劇添.....

2個人,最終叫了粟國塩味拉麵、多賀野醬油拉麵及日式煎餃!

一直都喜歡食溏心蛋,哩度嘅溏心蛋又幾入味

餃子餡料都足夠,煎到有小小脆!
食物份量對我(女士)是足夠的!
3、4百蚊可以試到米芝蓮推薦食店,感覺還好啦!
2020-01-17
2020-04-11 237 瀏覽
我一向都唔刻意去搵米芝蓮餐廳食飯,今日同朋友咁岩去開K11,佢話有間米芝蓮拉麵,咁咪試吓。但老實講食完我完全唔明點解佢值得有米芝蓮🤷🏻‍♀️栗國鹽味拉麵湯底清清哋我覺得可以的,麵同麵質味道正常囉,唔覺得有咩咁特色,日式叉燒一般,蛋係流心嘅。呢碗拉麵我只覺得比起平價個D叫優質少少。蟹肉炸薯餅味道唔係唔好食,但食唔到蟹肉味,好似食緊3粒有餡嘅炸物🤷🏻‍♀️餃子普通到... 分分鐘是但一間日式餐廳嘅都好味過佢對我嚟講,做得米芝蓮餐廳,一定要有過人之處。呢度真係名過於實,唔特別而且亦唔算平。我唔可以話佢唔好味,但要搵到呢種味道好多冇星餐廳都做得到。

栗國鹽味拉麵

蟹肉炸薯餅

餃子
普通到... 分分鐘是但一間日式餐廳嘅都好味過佢

我唔可以話佢唔好味,但要搵到呢種味道好多冇星餐廳都做得到。
2020-04-09 172 瀏覽
我7點到根本就沒有一個人排隊,我排第一個,四眼店員話人齊先可以入。。。前面安排了十幾張臺,我後來問,我朋友其實轉個彎就到,我可唔可以入去等,佢話而家有位,唔比我入,好都無所謂。。。最終,兩分鐘後,我朋友到,四眼叫我地排隊等,我問而家係沒已經冇臺,佢話係。你要等下一台吃完先可以入。擺明玩嘢啦!!間野本身上菜慢,等一台人食完要起碼等多30分鐘。咁樣合理嗎?????一點不好意思都沒有,香港購物天堂?入🍌啦!

2020-03-26 190 瀏覽
向來愛在尖沙咀出沒的我,今天又相約了幾位好友到尖沙咀吃飯,朋友提議到 K11 Musea 的多賀野吃拉麵,皆因它四年都獲得米芝蓮推介,想品嚐一番,而且店內有自設製麵工廠,進食同時又可以欣賞師傅的製麵過程。多賀野醬油拉麵湯底有濃郁的醬油味,口感香滑,味道清新,不會太鹹,亦不像一般濃郁的豬骨湯,麵條煙韌彈牙,吸收了湯汁,叉燒肉味香濃,鬆軟嫩口,溏心蛋蛋香嫩滑,配料還有些蔥花及筍,口感新鮮爽口。另外兩款是芝麻辛辣拉麵以及香蔥山椒叉燒拉麵,上桌時香氣撲鼻,辣味香濃,味道看似濃厚,是朋友點選的,因我沒有進食,就不多說明了。自家製吉列炸蠔吉列炸蠔色澤金黃,外層香脆,內裏濕潤,肥美多汁,嫩滑非常,完全保留了蠔的原味,擠上檸檬汁,味道清新,而且可以緩和油膩感。山形縣提子汁山形縣提子汁色澤呈深紫色,是100%的純果汁,有着濃郁的提子味,入口甜味濃厚,味道清新。整體而言,裝潢富有日本風格,寬闊舒適,又可以觀賞師傅的製面過程,食物新鮮出色,用心製作,是與朋友聚餐的好地方。
多賀野醬油拉麵
自家製吉列炸蠔
山形縣提子汁

2020-03-15 137 瀏覽
想不到連多賀野也會被引入來香港, 這家在品川中延的隱世拉麵店在Tabelog分數甚高, 主打的豉油打麺屬於比較傳統的一類, 平時去東京品川不是我會遊覧的地方, 所以之前也和她的緣慳一面. 今次來到K11 Musea的分店, 不用等太久, 店舖裝橫摩登, 和本店的小店格仔局不同, 至於價錢嘛, 百二至百三元的價錢有不少是為了應付租金的, 和蔦及一燈等開在一線商場的拉麵店比較也是在同一個Level就是.她的豉油拉麵要彈的地方是溏心蛋有點熟, 溏心效果不明顯. 其他元素我也甚為滿意, 豉油湯底的豉油味不是死鹹, 柔和中帶鮮甜; 麵身細長, 但口感實在而不散亂; 叉燒脂肉分明, 焦香味剛好, 而且大塊頭的外表就是傳統的感覺; 筍乾的口感很爽脆, 而且一點異味也沒有, 不會破壞拉麵的味道. 和令人失望, 而又同樣有米芝連加持的蔦比較, 至少招牌菜的水準香港和本店比較沒有跌Watt, 對得起其加持! 至於山椒拉麺 , 麻香酸辣四種味道她嘗試去取得平衡, 但不是我杯茶, 還是推介傳統的豉油拉麵.

• 醬油拉麵
2020-03-10 143 瀏覽
終於試到呢間東京人氣名店多賀野拉麵店,聽講是連續四年榮登東京米之蓮推介餐廳豚鴨沾麵🍜每一啖充滿着豚、鴨、雞、魚香味 又吾會油膩 拉麵是自家製,好煙韌而且又有小麥清香 麵份量頗多,食一半已經好飽😂 但失望是沾麵湯不太熱 如果熱一點會好一些醬油拉麵🍜香濃醬油味 湯底吾會鹹 很鮮甜 拉麵是幼身很爽口 溏心蛋都是很正喔😋自家製黑胡椒炸雞🍗呢個真係好好食呢 咬一啖很脆口,有肉汁,很喜歡附上的醬汁,配搭一齊 令炸雞減少油膩感 不錯👍🏻餐廳很舒服 職員安排我們坐係有屏風的位置,傾計都吾怕比人聽到

豚鴨沾麵🍜

醬油拉麵🍜

自家製黑胡椒炸雞🍗

• 炸雞
2020-03-09 102 瀏覽
本身都好鍾意日本拉麵 知道呢間係日本咪知蓮 就想試吓有幾好味多賀野嘅麵質粗身 口感唔會好硬 QQ有彈性的醬油拉麵湯底好清 不太油 我覺得有d淡 不過飲完唔會覺得口渴 叉燒燒得好香 係厚切 冇乜肥嘅叉燒但你又唔會覺得好鞋 好食豚鴨湯沾面 比湯拉麵出色 個湯好好味 感覺好足料 湯入面仲有鴨肉粒同豚肉粒 不過可惜上到枱唔係好夠熱 沾麵麵質更粗身 兩款麵條都唔太掛湯蟹肉薯餅 完全食唔到蟹味 又冇發現到蟹肉 只見到一絲似蟹柳絲嘅物體 炸得好鬆脆 唔會覺得油 不過都覺得可以不試 因為冇蟹味 似食炸薯波 好普通
多賀野嘅麵質粗身 口感唔會好硬 QQ有彈性的
叉燒燒得好香 係厚切 冇乜肥嘅叉燒但你又唔會覺得好鞋 好食

豚鴨湯沾麵
沾麵麵質更粗身 兩款麵條都唔太掛湯

2020-03-09
豚鴨湯沾麵
2020-03-07 90 瀏覽
尖沙咀新商場 L11 Art Mall 開哂啦,前排見少左人排隊,所以決定一戰多賀野醬油拉麵🍜HK$128 醬油湯底味道幾好,唔會話太過鹹,糖心蛋無失望到,麵質彈牙,叉燒做得幾好芝麻辛辣拉麵🍜HK$138 唔會話好辣,就算我唔係好食得辣嘅人黎講都食到,個成碗食到最尾有小小鹹 日式煎餃子 (5隻)HK$58對於我呢個餃子迷黎講,味道唔錯,但未去到好好食,合格嘅自家製蟹肉薯餅(3隻) HK$68唔係好食到有蟹肉,蟹肉份量甚少,多數係薯溶。味道一般

多賀野醬油拉麵🍜HK$128

芝麻辛辣拉麵🍜HK$138

日式煎餃子 (5隻)HK$58
對於我呢個餃子迷黎講,味道唔錯,但未去到好好食,合格嘅

自家製蟹肉薯餅(3隻) HK$68
唔係好食到有蟹肉,蟹肉份量甚少,多數係薯溶。味道一般
2020-03-01
2020-02-29 114 瀏覽
日本麵食到人肚屙真係第一次聽。食沾面,一拎碗湯出嚟就覺得唔夠熱,仲有啲腥,食唔食得過自己諗。好彩唔係排咗幾個鐘頭,如果唔係真係瀨晒嘢。同埋點解逼人一定要寫最少80個字呢?
2020-02-28 123 瀏覽
今天去了K11 Musea的多賀野拉麵店吃午餐,聽聞它是米芝蓮拉麵店,便去試試😋😋我和朋友共二人入座,侍應帶我們在四人桌坐下,但原來中間有一道可開合的屏風,可以完全將四人桌分隔兩邊。這設計挺讚的!即使要搭枱也能阻擋飛沫。餐牌的第一頁,便介紹了食店的由來,及自家製的麵條。最後我們叫了招牌醬油拉麵、香葱山椒叉燒拉麵、蟹肉薯仔波波(忘了菜式名我自己老吹的😂😂😂)還有梨汁和葡萄汁。醬油拉麵,麵煙un彈牙👍🏻👍🏻湯也不會太咸。通常吃日本拉麵,我也會覺得湯底偏咸。但這個不會太咸,很讚!喜歡辣的朋友可以試這個,是麻辣的味道,加上香葱一起吃,就是香辣!蟹肉薯仔波波不錯的,中間有粒大大粒的薯仔,伴上沙律菜一起吃口感會更fresh。這兩款果汁,比坊間一般的味道更濃郁,質地也較傑身,但又不是傑到糖醬咁。個人很喜歡飲,差點想叫多支。店內有一塊玻璃,可看到裡面師傅在製作新鮮的麵條,像在表演。☺️☺️☺️最後以這個價錢,可以吃到米芝蓮認證的食物,我覺得真心抵!👍🏻👍🏻性價比相當高!🥳🥳🥳

餐牌的第一頁,便介紹了食店的由來,及自家製的麵條。

醬油拉麵

• 多賀野醬油拉麵
  • 自家製蟹肉薯餅
  • 香蔥山椒叉燒拉麵
2020-02-16 85 瀏覽
久聞多賀野大名。在K11 Musea開店山椒拉麵湯底既味道合格有餘。 調味均勻,但敗筆在當日湯底完全唔夠熱。只講得上微溫,希望員工多注意這類低級錯誤。反而黑胡椒炸雞處理得宜。咬口充滿肉汁,寒冬下出色之作
久聞多賀野大名。在K11 Musea開店

山椒拉麵湯底既味道合格有餘。
調味均勻,但敗筆在當日湯底完全唔夠熱。

只講得上微溫,
希望員工多注意這類低級錯誤。
反而黑胡椒炸雞處理得宜。
咬口充滿肉汁,寒冬下出色之作
2020-02-13 133 瀏覽
今次兩個人去食呢間日本過江龍,本身都好期待諗住會好好食今日唔使排隊就入到去叫咗兩個面,一個拉麵一個沾面拉麵來講個湯底完全冇特別,鹹得黎又好油講真,其實食咁多次拉面都唔會有呢種感覺然後我朋友食果碗係沾面,碗湯完全唔夠熱要叫佢再叮返熱比我!湯底都係得過咸字。。咁嘅價錢食到呢個質素嘅拉麵 真係完全唔值建議大家完全唔使去等,唔使去朝聖完全配唔起米芝蓮一星嘅質素!可能日本真係好好食既 但未試過有機會可以試下,但香港呢間就完全唔建議
今次兩個人去食呢間日本過江龍,
本身都好期待諗住會好好食
今日唔使排隊就入到去
叫咗兩個面,一個拉麵一個沾面
拉麵來講個湯底完全冇特別,鹹得黎又好油
講真,其實食咁多次拉面都唔會有呢種感覺
然後我朋友食果碗係沾面,碗湯完全唔夠熱
要叫佢再叮返熱比我!
湯底都係得過咸字。。
咁嘅價錢食到呢個質素嘅拉麵 真係完全唔值
建議大家完全唔使去等,唔使去朝聖
完全配唔起米芝蓮一星嘅質素!
可能日本真係好好食既 但未試過
有機會可以試下,但香港呢間就完全唔建議
2020-02-11
2020-01-25 148 瀏覽
拉麵,能想起的地方大概就是日本了對吧?連續四年獲得東京米芝蓮推介的拉麵你們又品嚐了嗎?《多賀野拉麵》登陸於尖沙咀K11 MUSEA後當然要試一下!這家餐廳在二樓,Musea記住是J2出口喔!幫大家拍餐牌了,好好收藏喔~在 @Esther.dino 分享了多賀野不止於拉麵,其他食品也超好食的!掛著在日本拉麵是超王者的店舖在香港當然也會食到跟日本一樣的感覺~《多賀野拉麵》全部食物都是自家製造,即叫即製,拉麵每天都是在同一個透明玻璃房裡面新鮮製作!因為即製的關係,等候時間上也會有點關係~
拉麵,能想起的地方大概就是日本了對吧?

幫大家拍餐牌了,好好收藏喔~

2020-01-20 99 瀏覽
見到K11 MUSEA開幕冇耐,就諗住試下佢嘅新餐廳。 網上search到有多賀野呢間米芝蓮拉麵店, 所以去左試一試。去到嘅時間係大約六點鐘, 出面已經有好多人排緊隊, 整咗大約45至60分鐘先入到去。 入面嘅裝修都算幾靚, 有啲係高枱有啲係普通座位。我就點咗多賀野醬油拉麵, 個麵嚟到後就試一試個湯底先,佢嘅醬油湯好清澈, 有別於出面其他拉麵店食嘅豬骨湯底, 食落完全唔會覺得膩, 而拉麵亦都幾掛湯 叉燒肥瘦適中。總括而言,成個用餐體驗都係唔錯的,價錢以拉麵黎講算偏貴, 如果遲啲唔使排咁耐隊, 都可以再去試下其他款麵食。

叉燒肥瘦適中。

2019-09-02
  • 多賀野醬油拉麵
2020-01-13 110 瀏覽
K11 Musea進駐曾經連續四年獲得米芝蓮推介,以及Tabelog全日本拉麵大獎的多賀野拉麵,不得不試試呀。特地選了工作日打卡,門口還是排了好長隊伍。這次嘗試了主打的其中兩款拉麵:多賀野醬油拉麵($128):招牌之選,湯底清澈鮮甜而不油膩,非常適合口味清淡的人士,麵條吸收湯底精華,口感煙韌,叉燒肥瘦適中,肉質嫩滑,容易入口。 芝麻辛辣拉麵($138):嗜辣之人必點!湯底濃濃的芝麻香味,伴有洋蔥碎,辣度恰到好處,配料除了叉燒還有肉粒增加口感。 服務態度親切有禮,而且店員也會自覺地給客人講解及推薦菜品,總結來說是一次很棒的用餐體驗。

這次嘗試了主打的其中兩款拉麵: