2019-10-17 110 瀏覽
又一間東京人氣拉麵店正式登陸香港,店舖位於新商場K11 Musea,呢間拉麵店係日本連續4年獲得米芝蓮推介,來頭真係唔少我地等左差不多1個鐘,終於可以就坐店舖設有製麵工場,所有既拉麵沾麵都係即日製造,確保新鮮,我地點了栗國塩味拉麵 & 豚鴨沾麵栗國塩味拉麵($128)湯底很清不是好油膩那種,湯底用左鰹魚乾,雞和豬熬製而成,再加入海鹽,但食落唔算好咸,亦都食到雞湯既味道,唯一我不喜歡就係d生洋蔥同蔥,好生好濃味,破壞了原本清甜既味道豚鴨沾麵 ($168)沾麵湯底加入左鴨熬製而成,但食落鴨味欠奉,比起出面d沾麵,呢個湯底明顯是較淡,但當然比拉麵既湯底濃郁,麵條也比拉麵的粗身,好煙韌好有咬口,不錯整體來說我覺得定價偏高,味道完全未去到嘩一聲既驚喜,排成一粒鐘就更加唔係好值,建議大家過左熱潮後可以不妨一試既!

我地等左差不多1個鐘,終於可以就坐

栗國塩味拉麵($128)

豚鴨沾麵 ($168)

打工仔邊到會成日請到假去旅行, 請唔到假去旅行但係 香港地勝在機遇多。 尖沙咀新商場落成, 自然會帶嚟新餐廳。 今次 終於有得一試聞名 已久, 來自東京品川嘅多賀野拉麵。 話聞名已久係因為佢連續四年攞得米芝蓮嘅推介, 咁出名, 既然飛唔到日本,咪振興香港經濟,留返喺新商場消費囉, 試試新餐廳! 餐廳格局同k11musea 商場 首尾呼應, 都係以流線型為主, 而且餐枱設計亦都好花心思, 有面對廚房嘅 座位, 亦都有兩張 圍住棵樹 的高吧檯, 甚至亦都有可以開窗嘅座位, 兩個人可以將窗閂埋佢自成一角。 豚鴨沾麵168 沾麵湯底係用 新潟 小魚、海藻、洋蔥, 再用鴨肉、雞骨同豬蹄淆製而成, 而整個湯頭係行中華風,所以唔會好濃杰 好似漿糊咁。 湯底清甜不膩, 帶點洋蔥的清新。而麵條係店入面自家製, 保證新鮮, 以四種日本麵粉,兩款 蕎麥 ,以及梘水同埋雞蛋製成的 沾麵吃起來口感彈牙。 每碗拉麵都會附上兩塊叉燒、筍、和蔥等等, 叉燒肉質嫩而且不會太肥。 蒲燒鰻魚定食148 定食包含沙律前菜 , 鰻魚與及日本米飯 。蒲燒鰻魚即叫即燒, 沙律菜 新鮮,前菜是紫蘇葉拌青瓜, 風味獨特。鰻魚

豚鴨沾麵168

蒲燒鰻魚定食148

定食包含沙律前菜 , 鰻魚與及日本米飯 。蒲燒鰻魚即叫即燒, 沙律菜 新鮮,前菜是紫蘇葉拌青瓜, 風味獨特。鰻魚燒得外脆內嫩, 日本米飯 軟糯煙韌, 配油脂豐富的鰻魚食非常一流。

始終打工仔唔係要請假可以隨時飛去日本食, 新商場帶黎新餐廳, 放工行過經過, 當然要把握機會去試試。
2019-10-14 52 瀏覽
E小姐原來還未去過新開的廣場,於是,這天專誠約她去練習一下拍攝技巧,因為K11 musea 有不少打卡位嘛!玩到肚仔打鼓,於是找到這家日本餐廳去休息一下。人客不少,晚飯時份,店外出現人龍,等了20分鐘終於成功入座。土佐豆腐48炸得超好看,炸木魚絲脆卜卜又很好看,大大件的豆腐,外脆內軟,豆腐滑得筷子不能輕易夾起,得用匙子雙管齊下。切得大還有豆香,配上面的蘿蔔蓉,消減了幾許油膩,日式煎餃58餃皮煎得香口,出奇薄皮,豬肉涵不帶肉腥,肥少瘦肉多,點些開胃酸汁,好吃又不肥,不會吃到整個咀是油。鰻魚定食148價位和銅鑼灣差不多,定食來說份量充足。前菜挺開胃,沙律菜加了健康又清甜的蘆薈後甚爽口,米飯軟熟,而主角鰻魚味道ok,肥美厚身,蒲燒後無論外皮還是入面還是嫩滑,沒有特別要求多醬汁,還是下得大方的,可以拌著米飯吃。蟹肉薯餅68餐牌寫著是自家製,所以特別有期望。雖然不是幻想中大大塊那種,但蟹肉和薯蓉十分美味,蟹肉下得闊綽,不會吃得一口都只是薯泥的口感,炸得香口,涵心蠻實在,我滴上檸汁,多了一份清新。食後感:欣賞自成一格的卡位設計,私隱度很高,就算是一個人來吃也絕不尷尬。店員友善又健談,感覺不錯。

玩到肚仔打鼓,於是找到這家日本餐廳去休息一下。

土佐豆腐48

日式煎餃58

鰻魚定食148

蟹肉薯餅68

今日新商場喺尖沙咀開咗,對於我呢一個好八卦嘅人來講一定要去八下,而且亦都有好多人講呢個商場好好行,一好多好嘢食,特別係有一間日本過江龍拉麵你都香港到開張!你一間就係多賀野拉麵店!而家好多人話呢一間拉麵店係屬於米芝蓮嘅級數!於是我呢個人就去試一試我叫咗一個醬油拉麵,不到3分鐘左右就黎到啦,我一直落去就發覺覆啦,因為佢紫菜唔單止好林,而且佢嘅拉麵好明顯個麵質唔係算好好,以佢嘅叉燒亦都做得好一般,應該都係湯底亦都唔算特別濃郁,對於我經常去日本旅遊嘅達人你講呢一個拉麵真係唔算合格不過我亦都好尊重呢度嘅師傅將佢所有嘅湯飲晒二湯底亦都有最高之一滴嘅文字顯示並且尊重食客嘅行為。食完之後我哋諗一諗我哋平時叫開嘅餃子仲未嚟到,事關日本人好鍾意一邊食餃子一邊食拉麵,而佢呢個餃子係要我地食晒嘅時候先嚟到真係太唔專業啦,以佢呢個餃子亦都做得好一般,一來佢揸得太過窿啦,而且佢裏面嘅豬肉亦都唔算特別香,所以以60蚊個真係好貴呀!呢餐我哋食咗$250,而侍應生亦都唔算特別好好招呼,希望公司可以改善一下!

2019-10-05
最近尖沙咀都少左好多人流,咁啱今日有野係尖沙咀做,做完野就同朋友去K11 musea行行,朋友話想食日本野,上OP搵到呢間「多賀野」,見d評語都係話要排隊等好耐,但我地7:30去到又唔洗排隊wo!!即刻入去啦!我地坐最入面既位,好得意wo!有少少茶樓既感覺,有別於一般拉麵店!我就點左個《多賀野醬油拉麵》,見餐廳寫呢個係招牌菜當然要試試啦!叉燒係厚厚地既,略嫌唔夠味道但係個溏心蛋相當出色,配埋個湯食落去好甜好滑溜,湯底唔係濃厚質地,係有油脂係面層,而且鮮甜唔錯!鐘意食濃味少少既就應該要揀佢地既沾麵朋友點左《粟國塩味沾麵》好彩叫左兩個款,互相試一試個分別同朋友都一致認為沾麵更出色可能我地香港人本身食野濃味所以比較鐘意味道特出既沾麵!最正既係,食完唔會口渴,佢有陣陣既鹽香,又唔會係杰身既湯底!推介我地再叫左個《日式煎餃子》餃子皮薄而且煎得脆口,重點是個汁,小小酸帶蔥既香味!果然冇叫錯!我覺得唔算好多人排隊既話,絕對係值得一食!店員服務態度良好,店舖環境都幾舒適!第一次品嘗呢個「多賀野」既味道

叉燒係厚厚地既,略嫌唔夠味道
唔錯!

鐘意食濃味少少既就應該要揀佢地既沾麵
朋友點左《粟國塩味沾麵》

好彩叫左兩個款,互相試一試個分別
同朋友都一致認為沾麵更出色
可能我地香港人本身食野濃味

我地再叫左個《日式煎餃子》

我覺得唔算好多人排隊既話,絕對係值得一食!
店員服務態度良好,店舖環境都幾舒適!
第一次品嘗呢個「多賀野」既味道
2019-10-10 177 瀏覽
<k11 musea既拉麵>大家千其唔好去錯 不是k11 係 k11 musea . 我奶左野😂 講番呢棟新既大廈 成個環境好靚 仲有好多唔同野食 多賀野係其中一間 喺充滿示威既環境下 我7pm去到仍然要等10 分鐘 都算係幾好新意 我估質素唔差 menu上面主要係日本飯 set , 拉麵 沾麵 日本小食 好似餃子 炸雞等等 👍🏻 價錢比正常貴少少 但環境靚 所以可接受 講番食物🍴蒲燒鰻魚定食 148 蚊🔥🐟鰻魚要等10 零分鐘 因為即燒 個鰻魚都燒得好香 質感偏淋 帶 d芝麻香 飯落左 d葱蒜 令到更香 飯粒係日本米 夠軟林 撈埋側邊既酸甜醃青瓜🥒增加清新度 同香濃既燒汁鰻魚汁 match . 食到甘上下可以食側邊生菜 同蘆薈粒 減低番肥膩度🌿👍🏻🍴辛辣沾麵🍜🌶158 蚊沾麵既份量適中 口感比較幼身爽彈 . 有兩塊幾軟林既叉燒🐖同爽口既筍🌿 湯底幾特別 辣味一飲帶 d好辣既拮口感 之後就微辣 而且有 d咸番 有炸菜 葱花 仲有肥豬肉粒🐷 要黎撈麵唔錯👍🏻#叉燒 #豚肉 #辛辣 #拉麵 #沾麵 #定食 #鰻魚 #鰻魚飯 Score 平均分 <7/10>

<k11 musea既拉麵>

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#多賀野
尖沙咀梳士巴利道18 號k11 musea2 樓220 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-10-10
2019-10-08 388 瀏覽
昨日親臨新商場K11 Musea逛逛 晚餐時段到了間日本餐廳 多賀野 挺有意外驚喜平常拉麵麵底會很鹹 這次恰好 不油不膩我點了栗國塩味拉麵 湯底清 用少許海塩調味溏心蛋晶凝通透 叉燒肥瘦適中 葱荀分量恰好麵條軟硬適中 略粗 正合我口味 唯一仍可改善是麵底熱上 湯更滾 味道更出眾多賀野地址: 尖沙咀梳士巴利道18號K11 Musea 2樓220號舖電話: 28818331
昨日親臨新商場K11 Musea逛逛

唯一仍可改善是麵底熱上 湯更滾 味道更出眾

多賀野

電話: 28818331
2019-10-08 324 瀏覽
近來壓力太大了,所以決定獎勵自己,去食米芝蓮的麵店🤣🤣🤣一下班便趕緊時間去尖沙咀的K11 musea食多賀野,真正心在米芝蓮,身在港島線🤣🤣安排坐下的一刻,發現座位都很私隱,超像日本當地的設計,空間真正得自己,前面發後來都是板位,左右兩邊是通道~點了醬油拉麵,粟國塩味拉麵及一客蟹肉薯餅~首先是醬油拉麵,很香的醬油味,拉麵的煙韌度適中,每條分明又爽身,不像平常拉麵店的太熟太冧👍而當中的流心蛋更是不可不提,太美味了🙈🙈🙈塩味拉麵的湯底又是超正,咸香吸引👍👍蟹肉薯餅剛很脆口,內裡的薯蓉打得很滑,配上蟹肉,很特別~
近來壓力太大了,所以決定獎勵自己,去食米芝蓮的麵店🤣🤣🤣

點了醬油拉麵,粟國塩味拉麵及一客蟹肉薯餅~

而當中的流心蛋更是不可不提,太美味了🙈🙈🙈

塩味拉麵的湯底又是超正,咸香吸引👍👍

蟹肉薯餅剛很脆口,內裡的薯蓉打得很滑,配上蟹肉,很特別~
2019-10-05 158 瀏覽
每次經過都看到絡繹不絕的人潮在店外排隊原來來頭可不少,是連續四年榮登米芝蓮美食指南推介的餐廳,當然要品嚐一下。店內更自設製麵工廠,可以不時看到師傅製麵的過程。燒河豚乾 ($88)香甜味美,柔軟煙韌,咀嚼時齒頰生香,味道妙不可言。多賀野醬油拉麵 ($128)湯底清澈不油膩,拉麵煙韌彈牙,溏心蛋的蛋黃煮得黏黏稠稠,相當吸引,入口富蛋香,美味口感,令人難以忘懷!蒲燒鰻魚定食 ($148)鰻魚份量十足,有光澤感及油光,鰻魚肉軟腍入味,入口即化,米飯黏糯有咬口,富飯香。
每次經過都看到絡繹不絕的人潮在店外排隊

店內更自設製麵工廠,可以不時看到師傅製麵的過程。

燒河豚乾 ($88)
燒河豚乾

香甜味美,柔軟煙韌,咀嚼時齒頰生香,味道妙不可言。
燒河豚乾

多賀野醬油拉麵 ($128)
多賀野醬油拉麵

蒲燒鰻魚定食 ($148)
蒲燒鰻魚定食

多賀野醬油拉麵
蒲燒鰻魚定食
2019-10-03 177 瀏覽
日本米芝蓮拉麵店終於都開到香港了,當然要試一試啦。座位的空間非常寬敞,裝潢走著日式摩登風格,很貼心的設有屏風間格,私隱度很高。店中還自設製麵工場,客人更可透過透明玻璃觀看製麵過程。除了有出名的拉麵外,原來還有鰻魚定食、炸雞、炸蠔、豚乾等等...自家製吉列炸蠔(3件) - $78吉列炸蠔外皮鬆脆且薄,咬落有肉多汁,嫩滑非常。燒河豚乾 - $88燒得香口之餘,還能保留本身的水份,不會出現太乾或太硬,入口juicy,煙煙韌韌,鮮甜可口。蒲燒鰻魚定食 - $148鰻魚肉厚,且肉質軟腍嫩滑,細骨亦可輕咬進食,而且鰻魚味道香甜濃稠,甘甜美味。多賀野醬油拉麵 - $128多賀野是這裡的招牌拉麵,當然要一試,湯底清澈,香濃鮮甜,一點都不油膩,醬油味恰到好處。拉麵還會附上數塊叉燒,肉質嫩滑;香滑流心的溏心蛋,而且拉麵口感煙韌,吸收了湯中的精華,帶出淡淡幽香。清甜的上湯都被我整碗吃上,最後發現拉麵碗底,內藏了小小的心思 - 最後一滴最歡喜。
日本米芝蓮拉麵店終於都開到香港了,當然要試一試啦。

店中還自設製麵工場,客人更可透過透明玻璃觀看製麵過程。

自家製吉列炸蠔(3件) - $78
吉列炸蠔外皮鬆脆且薄,咬落有肉多汁,嫩滑非常。

燒河豚乾 - $88

蒲燒鰻魚定食 - $148

多賀野醬油拉麵 - $128

2019-10-03 126 瀏覽
上星期五諗住一試等左大約半個鐘最後換黎一碗極普通極普通極普通極普通極普通極普通極普通極普通極普通極普通極普通極普通極普通極普通極普通極普通極普通既拉麵大失所望,成百幾蚊係香港個市仲係好好,定係班人唔識食?把鬼
上星期五諗住一試

等左大約半個鐘

大失所望,成百幾蚊

係香港個市仲係好好,定係班人唔識食?

把鬼
之前已經知道多賀野拉麵抵港 無奈經過兩次K11 MUSEA 人龍隊伍十分誇張終於趁平日下午茶時間 沒有太多人潮可以一試來頭可不小的多賀野拉麵雖然是下午茶時段😳但店內都坐滿七成既然幸運地不用等太耐時間,當然要試一試店內名物😊🍴多賀野醬油拉麵+芝麻辛辣拉麵+自家製蟹肉薯餅 多賀野醬油拉麵湯底果真清甜不膩,附上數塊叉燒,肉質都不錯不過我本人較喜歡食辣,所以芝麻辛辣拉麵較符合我的胃口食完一碗十分大滿足!而自家製蟹肉薯餅 完全有意外驚喜雖然附上燒汁,但略嫌會味道太濃會蓋過蟹肉味所以我較喜歡食原味的蟹肉薯餅,蟹肉味道都頗為突出
之前已經知道多賀野拉麵抵港
無奈經過兩次K11 MUSEA 人龍隊伍十分誇張
終於趁平日下午茶時間 沒有太多人潮
可以一試來頭可不小的多賀野拉麵
雖然是下午茶時段😳但店內都坐滿七成
既然幸運地不用等太耐時間,當然要試一試店內名物😊
🍴多賀野醬油拉麵+芝麻辛辣拉麵+自家製蟹肉薯餅
多賀野醬油拉麵湯底果真清甜不膩,附上數塊叉燒,肉質都不錯
不過我本人較喜歡食辣,所以芝麻辛辣拉麵較符合我的胃口
食完一碗十分大滿足!
而自家製蟹肉薯餅 完全有意外驚喜
雖然附上燒汁,但略嫌會味道太濃會蓋過蟹肉味
所以我較喜歡食原味的蟹肉薯餅,蟹肉味道都頗為突出

• 多賀野醬油拉麵
  • 蟹肉薯餅
2019-10-02 122 瀏覽
本人都幾鍾意食沾麵,不過次次食都嫌好濃味,今次黎K11 Musea試左呢間米之蓮推介嘅粟國塩味沾麵,係我食過最唔濃味嘅一碗。口味黎講我覺得不錯,清清嘅鹽味湯,冇出面一般咁重口味,但普遍同行嘅朋友都認為味道一般冇乜特別。麵嘅份量都幾多,但豚肉就只有兩塊,配一隻流心蛋同幾片荀。$148再加一呢個lunch價位真心貴左啲。由於商場新開關係,加上lunch繁忙時間,固然人客量都幾多,我地大概都等左二十分鐘先成功入內。
其實真係好少打食評,除非真係難食到我要出手,專登走黎食,湯底冇特別,個面冇特別,啲款扮特別,餃子唔好食,我屋企樓下應該好食啲,雞泡魚干係濕既,蟹肉薯餅有蟹肉,有興趣嘅朋友可以自己親身嚟試吓,btw,2個人買單大概$500,wt the hell did I just eat , we spent around $500 for tasteless noodles , 我諗米芝蓮評審應該係成世都未去過日本,凡係去過日本食過任何一間拉麵嘅香港人,評分標準都應該會高過佢, as a big fan of Japanese Ramen, what a big disappointment
  • Nothing  I  can  recommend
2019-10-01 133 瀏覽
日本東京人氣拉麵店「多賀野」進駐開香港帶來各款招牌麵食包括粟國鹽味拉麵鴨肉沾麵醬料則是人手調配所有拉麵以機器反覆壓制6次再裁出麵條口感煙韌湯汁以雞、豚、鰹魚等日本直送食材精心熬製1.豚鴨沾麵湯汁香濃郁鴨味 拉麵口感煙韌🍜仲有日式叉燒 蘆筍 香蔥做配材 增加湯汁香味但係個湯底唔夠熱 2.多賀野醬油拉麵招牌拉麵 湯底味道淡淡 半熟蛋好香蛋黃香味 叉燒煮得好淋 有啲失望湯底唔夠香濃😖3.煎餃子🥟煎到微微金黃 豬肉餡飽滿外層脆口內裡肉汁鮮甜😋
日本東京人氣拉麵店「多賀野」進駐開香港帶來各款招牌麵食
包括粟國鹽味拉麵鴨肉沾麵
醬料則是人手調配
所有拉麵以機器反覆壓制
6次再裁出麵條口感煙韌
湯汁以雞、豚、鰹魚等日本直送食材精心熬製

1.豚鴨沾麵
湯汁香濃郁鴨味 拉麵口感煙韌🍜