2019-08-31 4227 瀏覽
尖沙咀K11 MUSEA商場8月新開,位置即舊時的新世界中心,我第一時間走入去看看,商場雖然行高格調,但商舖鋪位三尖四角,行人通道時窄時闊,指示不足,加上商場營造深海境界,燈光佈置昏昏暗暗,初步商場感覺普通。由於新開張,每間食店都排長龍,拉麵店多賀野亦不例外,但由於隔壁是一間咖啡店,為免等候人龍阻擋人家咖啡店的大門,於是排隊隊伍要分開兩截,前半截近本鋪,後半截要在電梯旁邊。誤排或插隊的情況不時會發生。我一個人,下午5時45分到達排隊,等了約半小時才可入座。有個情況要講講,就算店內有兩至三個單丁空位,若果你仍未排到隊頭,你表明自己是一個人來,店方都只會空著座位,不會叫你上前入座。多賀野在日本米芝蓮獲得多年餐廳推介,在日本類似食飯喇的評分平台有接近4分的高分。香港的多賀野經營權交給嚐高美集團經營,亦即是樂拉麵Rakuraku Ramen同一間母公司。香港K11這間店子舖面面積約1600平方呎,租約三年,網上資料顯示投資額為550萬港元,可以容納60個座位,圍枱及方枱區有園林景觀,吧枱座位則靠緊半開放式厨房。由於我一個人,被安排坐在吧枱座位,侍應給了一杯半温的水,筷子是一次用木筷子,特别之處

由於我一個人,被安排坐在吧枱座位,侍應給了一杯半温的水,筷子是一次用木筷子,特别之處是筷子兩端都是削尖了,無論手握筷子任何方向,都可以下筷嚐菜。牙簽放在木製企身豬形牙簽筒。醬料用瓷器盛載,包括了豉油、七味粉及黑醋。

我貪吃,事先午飯只吃了一碟腸粉,到了晚上肚餓所以我連點了豚鴨沾麵及栗國塩味拉麵,兩碗麵連加一服務費是$326,米芝蓮級數確實價錢非凡。

由於我坐吧枱位置,可以看到厨房之餘亦可以看到出菜位置。我肉眼看見厨房內有六至七位廚工,全部都是用粤語交談,我沒有點炸物小食,但眼見炸似乎賣相非常不錯,很多客人點選。侍應反應快但技巧未熟練,走來走去,日語一三一四歡迎詞不絕於耳。

多賀野的厨房運作我認為很像一燈,厨子視乎那一刻哪種麵款多客人點選,厨子就先做哪種,所以會見到出菜處一次過連續出五至六碗同款拉麵。這種做法可以提高效率,出品較快亦滿足大部份客人需要,但缺點是先到的客人未必先得到食品。我的豚鴨沾麵約等候了二十分鐘,栗國塩味拉麵則兩分鐘即到,兩碗麵我是分開兩次叫,非一坐低點菜就點齊兩款麵食。
豚鴨沾麵

豚鴨沾麵價錢並不便宜,$168未計加一服務費一個沾麵已經是外出兩碗拉麵的價錢,份量適合男仕,味道可以評為良。

先說極太沾麵麵條,麵條寬度約有2.5亳米(12番手),份量比我預期多,自家製冷沾麵有小麥粒,當沾上沾汁口內唇有點點麥香,但由於麵條有小麥粒,加上麵條未煮透仍帶硬,食時會感到有麵質有骨,建議麵條宜放在沾汁內多一點時間,那就更加美味,份量和口感我覺得滿意,掛汁度很高,吃得痛快。

沾汁亦是頗討好,沾汁濃郁亦帶有層次感,香港很多拉麵店製作出來的沾汁都可以不加湯直接飲用,這的沾汁較濃稠而非太咸,一定要加湯飲用。沾汁由豚鴨雞魚四種材料混合製成,每一種材料都已經獨當一面,多賀野成功是將四種材料混合為一,入口不錯之餘仍分得出四種肉類的味道。可惜的是沾汁內的鴨肉份量稀少,似乎只用來熬湯汁。

半熟蛋蛋黃很晶瑩,蛋白和蛋黄白黃分明,半熟蛋有5.5厘米長,蛋味一般。叉燒只是配角,雖肥瘦清晰但沒有特色,約長6厘米,表層輕輕炙過。
栗國塩味拉麵

食完豚鴨沾麵仍覺胃部有點餘位,多吃一碗栗國塩味拉麵。

拉麵條是細麵條,寬長大約1.6厘米(18番手),自家製作質感較粗,麵條未算滑口。栗國海塩果然特别,淡淡的海水鹽味貫入口內,舌頭就像海中的鯨魚在暢泳,入口自然,感覺柔和,我整碗盬湯喝光,蛋筍叉燒紫菜只是閒角,不妨一試,較適合女仕,如像我大胃王,宜先吃塩味拉麵再吃豚鴨沾麵。

總體印象我認為香港這間分店只是給一點多賀野的印象,始終用香港代理去開店,只見到其外形,但不見其實在,製作一般服務一般,若衝動一點去日本總店再研究如何好食。香港店我會再計劃光顧多一次,看看塩味拉麵再加醬油味感會如何,還有炸和蟹餅,但價錢始終不是一般拉麵愛好者可以承擔。
2019-08-29
  • 栗國塩味拉麵
2019-11-06 174 瀏覽
前排行尖沙咀K11 Musea, 經過多賀野門口大排長龍超多人, 心諗一定好好味的, 所以昨晚專程來到這裏食晚餐。 多賀野是一間來自東京的拉麵店, 這間人氣拉麵店連續四年獲得東京米芝蓮推介, 店內裝修 以優雅為主帶有點現代風格, 店員帶我到屏風後面的座位, 感覺私隱度極高。 餐桌上放了三款醬料,黑醋,豉油和七味粉, 然後我們點了兩款沾麵~豚鴨沾麵$168,粟國塩味沾麵$148。豚鴨沾麵~ 湯底比較濃郁,用多種肉淆製而成的湯底, 分別有豚,鴨,雞和魚的香味, 一碗湯底包含了不同層次的味道和精華, 特別豐富。粟國塩味沾麵~粟國塩味的湯底相比起豚鴨就比較清, 帶點清甜,味道比較清新。兩款沾麵的麵條,叉燒,溏心蛋和蔥都是一樣的, 麵條煙韌彈牙, 叉燒肥瘦適中, 溏心蛋帶有湯底的鹹香味, 一啖咬落去非常爆漿, 再把大量的蔥放入湯底裏面一起食用,超好味。不愧為多年米芝蓮推介的拉麵店, 沾麵做得非常有水準, 最欣賞這裏的食物是即叫即製, 今次食沾麵下次要再來這裏試下拉麵啊!

豚鴨沾麵$168,粟國塩味沾麵$148

粟國塩味沾麵

2019-11-05
豚鴨沾麵$168,粟國塩味沾麵$148
粟國塩味沾麵
2019-10-25 849 瀏覽
K11 Musea開左冇幾耐,對於佢入面既鋪頭真系了解唔多,閒時過來行下又幾想搵間餐廳試試,奈何大多餐廳新開業,冇咩網評,唯有跟大隊,邊間人氣旺就不會錯架啦!途經多賀野,不得了,夜晚7點未到,人龍已分成兩條隊,人氣旺吖,于是決定試下新野。日式風格,主打拉麵,也有蒲燒鰻魚定食,吉列炸蠔定食,多款日式小食,價錢算系合理。一場來到揀左佢最出名的豚鴨沾麵,佢廣告系「每一啖都充滿著豚,鴨,雞,魚的香味。」先講下個沾麵湯底,湯底是精華同重點,佢唔會太油太咸,但又可以好香,有細細塊的鴨肉,很有特色,鮮甜而不油膩,麵爽Q彈非常適合沾湯,不多不少的洽到好處將麵包裹住,入口即贊。糖心蛋誘惑十足,糖心爆漿。朋友就揀左個蒲燒鰻魚定食,色香味俱全,配一碗白飯,好特別咁,飯上有少少糖粉,感覺很親切,又好溫情,好有日本懷舊風,蒲燒鰻魚系鰻魚控不可錯過的選擇,鰻魚肉質肥美多汁,外表蒲燒香味四溢,內里軟嫩充滿魚香。非常吸引!配上日式沙律,營養又膳食均衡,很贊!

糖心蛋誘惑十足,糖心爆漿。

配上日式沙律,營養又膳食均衡,很贊!

2019-10-19 912 瀏覽
香港人一向生活忙碌,所以有時放假都會喜歡去逛下商場,買點小禮物犒賞一下自己。講到近期最多人談論嘅商場,相信非 K11 Musea 莫屬。其實自從這個商場 8 月尾正式開幕後,這晚還是首次到訪,原來整個商場設計是以大自然及城市景觀為背景,入面除了有多個本地及國際品牌進駐外,還有不少特色餐廳。行完商場,又是時候去搵食。今次揀咗間來自日本的人氣拉麵店「多賀野」。據說麵店曾經連續 4 年獲得東京米芝蓮推介,亦曾在日本食評網 Tablelog 奪得 3.99 高分,所以吸引了無數海內外傳媒爭相報導。因為怕人多,特意揀了個早段時間到訪,所以不用排隊便可直入。店舖地方不算很大,但以拉麵店來說,也絕不算小,裝潢風格優雅。打開餐牌,餐廳主要供應 4 款湯麵和 3 款沾麵,另外亦有定食、多款小吃、飲品及雪葩。我哋揀咗多賀野醬油拉麵 ($128) 同 3 款小食,據說醬油拉麵是餐廳嘅招牌作,配料除咗有三大塊叉燒外,還有一隻溏心蛋、筍、蔥同紫菜等。先嚐一口湯底,醬油味很濃,但濃得來不會好鹹,清澈又不油膩。拉麵每日於店內新鮮自家製作,咬下去相當煙韌,而且掛湯能力頗佳,細嚼慢嚥後更散發出陣陣麥香。叉燒味道唔錯,不
我哋揀咗多賀野醬油拉麵 ($128) 同 3 款小食,據說醬油拉麵是餐廳嘅招牌作,配料除咗有三大塊叉燒外,還有一隻溏心蛋、筍、蔥同紫菜等。先嚐一口湯底,醬油味很濃,但濃得來不會好鹹,清澈又不油膩。拉麵每日於店內新鮮自家製作,咬下去相當煙韌,而且掛湯能力頗佳,細嚼慢嚥後更散發出陣陣麥香。叉燒味道唔錯,不但肥瘦均勻,而且入口有油脂香,如果可以稍加火炙,應該食味會更佳。溏心蛋亦很有水準,夠曬流心,蛋黃醬味道很濃,而且蛋白亦很滑。
小食方面,一口氣點了三款,包括有自家製蟹肉薯餅 ($68)、自家製黑胡椒炸雞及日式煎餃子。薯餅一客有三個,每個外形都脹卜卜。一啖咬下,外層的炸衣好脆,內裡非常幼滑,加上入面的蟹肉,入口帶啖啖海水味,十分鮮甜,但又不失薯仔香!
至於自家製黑胡椒炸雞  ($52) 食味亦不俗,外層的炸衣看似很厚,但原來咬下去非常脆口,入面的雞肉很嫩滑,有肉汁,一點又不油膩。不過個人覺得最大嘅亮點就是伴吃的他他醬,入口帶黑椒的微辛,令炸雞倍添滋味。
日式煎餃子 ($58),餃子一碟有五隻,隻隻外形都好飽滿,外皮煎至金黃帶焦色。咬開可以清楚見到入面嘅餡料,菜多肉少,非常健康,正合我意。肉餡鮮嫩兼富肉汁,吃時建議蘸一點餃子汁,食落感覺會更加濕潤,好吃之餘,又更惹味。

總括來說,這間拉麵店環境不俗,由拉麵以至小食,味道也挺不錯,加上餐廳來頭不小,如果是繁忙時間到訪的話,相信排隊是免不了的。
2019-10-17
2019-10-16 451 瀏覽
黎開K11 MUSEA打咭,於是順便去食埋野先返屋企。雖然見個場相對冷清,但見到某幾間餐廳都係有人排隊等候🙈於是我地決定一於去排隊朝聖,食有米芝蓮美譽既多賀野拉麵🇯🇵😆不得不說真係幾多人下,我地7點半入坐,8點半左右走,見到仲係有人排隊等候中🙈不得不說呢間拉麵🍜店無論係食物、環境、衛生同服務都好唔錯,不過可能要花十幾二十分鐘排下隊,而價錢方面會比出邊市面高少少,但又唔算太貴。醬油拉麵$128一黎就飲啖湯先,好重既醬油味,但又唔會太鹹,帶微微既甜味。湯拉麵屬於幼身既拉麵,但一樣都係好煙靭同彈牙👍🏻粟國鹽味沾麵$148不得不讚,呢個真心推薦,個人好喜歡💕先講下,個拉麵係相對湯拉麵粗少少,所以咬落去更有嚼口😋湯底有好多豚肉粒,軟淋淋,連埋碎碎䓤粒,飲埋啖湯,鹹得黎又帶點肉既鮮甜味👍🏻叉燒三七分佈,唔會太肥膩,荀好爽口,個塘心蛋,又入味又滑。我只可以話成個配搭好正😄自家製蟹肉薯餅$68好重嘅薯仔味,連埋少少蟹肉,好似食聚蟹肉薯蓉,但外層脆卜卜,令成個口感更為豐富😋

醬油拉麵$128

粟國鹽味沾麵$148

自家製蟹肉薯餅$68
2019-12-01 0 瀏覽
和友人二人打算嘗試這間拉麵店以為要排長龍 只需要等十分鐘就有位了安排了一個私隱度極高的座位個人認為挺合適情侶其實對住的屏風是可以打開的但會很尷尬看到對面的客人我們沒有點他招牌的豚鴨沾麵反而點了普通的醬油拉麵和塩味拉麵兩碗在外觀上非常相似試完一口湯後我和友人都不若而同地覺得很普通,可能不是招牌相比之下醬油湯底會比較好但還是普通到有點令人失望但值得一讚的是服務員非常殷勤地加茶即使我們的位置很隱蔽但他們都會很注意到我們!
和友人二人打算嘗試這間拉麵店
但會很尷尬看到對面的客人

我們沒有點他招牌的豚鴨沾麵
反而點了普通的醬油拉麵和塩味拉麵
兩碗在外觀上非常相似
試完一口湯後我和友人都不若而同地覺得很普通,可能不是招牌
相比之下醬油湯底會比較好
但還是普通到有點令人失望
多賀野醬油拉麵

粟國塩味拉麵

但值得一讚的是服務員非常殷勤地加茶
即使我們的位置很隱蔽但他們都會很注意到我們!
2019-11-24
2019-11-27 0 瀏覽
夜晚同朋友一齊去咗K11 MUSEA食飯兼睇戲,我地揀咗去食喺日本攞咗唔少獎既拉麵。入到間店舖之後覺得最有趣既係d四人枱中間加咗個類似趟門既野,唔會見到對面食客,同人搭枱都唔尷尬。我地點咗粟國塩味沾麵($148)同埋豚鴨沾麵($168)2個沾麵。豚鴨沾麵既沾汁用豚、鴨、雞、海鮮等食材熬製,鹹度適中,食完都唔怕口渴。至於粟國塩味沾麵($148)既沾汁則清新鮮甜。拉麵則散發小麥清香,而溏心蛋醃得好入味,正!

• 粟國塩味沾麵
  • 豚鴨沾麵
2019-11-27 0 瀏覽
話說本身同朋友去到K11 Musea係諗住食另一間餐廳嘅,不過呢,果間餐廳條隊郁都唔郁,甘就搵左係樓上既多賀野,不過當時未到12點,多賀野仲未開鋪,但見到門口已經排左好多個人,咁我哋決定都排一陣啦。 開門之後我地都好成功甘樣做左佢地當日既第一批客人! 首先,我想講講佢哋嘅價錢,其實就一啲都唔平,拉麵/沾麵為起都要$128-168,對我呢啲打工仔來講我覺得真係好奢侈!不過好在佢真係好食,而且湯底係非常非常之濃!我講緊嘅係拉麵同沾麵既湯底都出色!要留意返拉麵同沾面嘅麵質係有啲唔同嘅,我比較鍾意沾麵嘅麵質因為佢係比較煙韌,好有口感!配上濃濃既豚鴨汁,真係好想再搵日去食多次呀!今次我冇試到佢哋嘅小食,但我好想講我同朋友一人一個麵已經好飽啦我覺得鍾意食拉麵嘅大大們係絕對可以去試一試嘅!差啲唔記得咗講環境,其實我覺得個環境設計係一般,佢想製造一個園林實景嘅效果,餐廳係有一兩棵樹,但係我就覺得感覺一啲都唔舒適。另外就係部份嘅四人座位呢係有一個屏風隔住嘅,然後當佢編排左兩批唔同嘅人坐喺依啲四人屏風位嗰度嘅時候呢,店員係唔會主動幫你關上屏風,搞到成個場面好尷尬。佢哋成個環境想營造一個好舒適嘅感覺,但係好

我覺得鍾意食拉麵嘅大大們係絕對可以去試一試嘅!

差啲唔記得咗講環境,其實我覺得個環境設計係一般,佢想製造一個園林實景嘅效果,餐廳係有一兩棵樹,但係我就覺得感覺一啲都唔舒適。另外就係部份嘅四人座位呢係有一個屏風隔住嘅,然後當佢編排左兩批唔同嘅人坐喺依啲四人屏風位嗰度嘅時候呢,店員係唔會主動幫你關上屏風,搞到成個場面好尷尬。佢哋成個環境想營造一個好舒適嘅感覺,但係好可惜我感受唔到。
2019-10-19
  • 豚鴨沾麵
这个周末人比较少,五点多没什么人在吃,不需要排队直接进去。看了半天餐牌,服务生过来说,对不起,今天没有沾面。那你不早点说。。。点了香葱叉烧拉面,主要是看到餐牌写说这一款是酸辣的汤。上来之后真是好多葱,我知道香葱面应该比普通面多葱,但也不需要放这么多吧?葱太多以至于令整个汤头变得苦,一点都不好吃。而且,我们本来点了两碗这个香葱叉烧拉面,第一碗蛮快的,然后一直等了十多分钟才上第二碗,而且第二碗里面的榨菜也比第一碗少很多,难道你们的配方不是standard的吗?靠厨师任意发挥?
2019-11-22 51 瀏覽
放工去K11 Musea 相信呢排商場都唔會多人7點左右黎到 大把位比你揀二人枱會同對面唔識嘅人share中間有一扇窗開著絕對係好尷尬成日會四目交投所有後來請店員關窗先來一份煎餃子價錢唔貴但食落就似一田d姐姐煎比你試食嘅質素下次不了我地一人叫一款沾麵鹽味沾麵值得一讚嘅係湯勁熱麵係舖頭自己打嘅口感煙韌 有dd麥香可惜我覺得d麵完全沾唔到d湯湯非常稀唔係唔好味 佢係非常香齋飲係ok但配上麵 完全發揮唔到因為掛唔到上麵溏心蛋係我最最滿意嘅部分好味豚鴨拉麵嘅問題亦差唔多但要$168真的...不值得毛巾質地嘅濕紙巾首先 如果要排好耐隊我真係唔會食而且真係唔值呢個價錢...

放工去K11 Musea

真的...不值得

毛巾質地嘅濕紙巾

首先 如果要排好耐隊
我真係唔會食
而且真係唔值呢個價錢...
2019-11-20 41 瀏覽
K11 MUSE 開左一段時間,雖然好近公司,但都未有時間去行下, 難得今日放早半日,約左同事去排下隊食拉麵呢間日本人氣拉麵好差評語各一半,都有少少擔心食完之後好彩係屬於好質素好多人排隊,但15分鐘左右就入得去坐左係入面,私隠度好高,情侶去好適合小食係黑胡椒炸雞,好香脆黑胡椒剛剛好,雞件十分滑我要左個最基本既招牌多賀野醬油拉麵麵質偏爽,湯底好濃叉燒好軟唔肥同事的是芝麻辛辣拉麵我試左少少,真係幾辣其實拉麵真係唔差,係偏向高質素排隊食都有原因
難得今日放早半日,約左同事去排下隊食拉麵
呢間日本人氣拉麵好差評語各一半,都有少少擔心
食完之後好彩係屬於好質素
好多人排隊,但15分鐘左右就入得去
坐左係入面,私隠度好高,情侶去好適合
小食係黑胡椒炸雞,好香脆

黑胡椒剛剛好,雞件十分滑
我要左個最基本既招牌多賀野醬油拉麵
麵質偏爽,湯底好濃
叉燒好軟唔肥
同事的是芝麻辛辣拉麵
我試左少少,真係幾辣
其實拉麵真係唔差,係偏向高質素
排隊食都有原因
2019-11-19 27 瀏覽
尖沙咀尖東位置開咗間新商場,直至到最近先有機緣巧合下行過吓尖東,就順便入去睇吓有咩食😝😝一上電梯就見到有多賀野 Takano Ramen,呢間喺日本tabelog都幾高分,見有咁嘅機會就入去試吓佢啦😝地方算大,座位都唔少,環境幽靜啲,同其他拉麵店都唔同感覺,可能要夾番個商場個style卦🤣我就鐘意食沾麵,所以就叫咗豚鴨沾麵($168),一上枱就知冇揀錯,沾麵汁充滿蔥粒,而味道好有肉味😘,但又唔覺得俗,而且帶有鮮甜😳,再加埋佢自家製拉麵之中小麥既清香,係我食過沾麵之中,味道最豐富既一碗👍🏻👍🏻而啲叉燒都肥瘦分明,大塊薄片,加埋啲沾麵汁亦都好食🤩而朋友就揀咗招牌醬油拉麵($128),個湯清而不膩,醬油味調較適中,完全凸顯咗醬油拉麵既特點👍🏻難怪呢樣能夠做到佢地既招牌啦基本上食咗碗麵都已經夠晒飽🥴,雖然佢有炸雞 餃子想嗌,但都係等下次再肚餓啲嚟試再試吓啦

2019-11-17 41 瀏覽
今日去尖沙咀行吓新開商場K11 Musea,商場內有很多新食肆,其中有間東京米芝蓮推介拉麵店-多賀野,大約排隊等20分鐘才可進入,餐廳裝修有幾款座位,設有屏風的卡位私隱度高,也有普通的二人至四人架座,亦有圓桌式高座位,還有吧枱座位,拉麵店內有一間玻璃房,讓客人看見師傅即場用麵粉製作拉麵。我們被安排坐有屏風的四人卡位,服務員熱情為我們介紹一下,我們點了兩碗拉麵、一碗沾面、一客吉列炸蠔定食、還有吉列炸薯球及幾款日本果汁飲飲品。拉麵湯底濃郁,叉燒煎完才放上湯面,令肥肉變得香口,沒有油膩感,幼身拉麵比較軟,雞蛋入味很流心,沾麵麵底份量很大,粗麵做得很有彈性、沾麵湯不是太熱,吉列蠔定食比較出色,分量很大,吉列不太厚、夠鬆脆,蠔很鮮味。另外吉列薯球外脆內軟。餐廳整體食物質素OK,環境服務亦很理想。
餐廳整體食物質素OK,環境服務亦很理想。
香蔥山椒叉燒拉麵
吉列炸薯球
吉列蠔定食
香蔥叉燒沾麵
2019-11-15 21 瀏覽
話説最近新開既K11 Musea有間米芝蓮拉麵店進駐,仲要係連續4年獲得呢個殊榮,當然要去朝聖啦。去到環境好寬敞,最特別係如果係2個人而又被安排係卡位既位置的話,可以坐埋一邊,前面有扇可移動的窗,拉埋咁就同對面隔住,咁就唔怕同d唔識既人一齊坐咁尷尬啦。去得多賀野一定要叫佢個招牌多賀野醬油拉麵,湯底帶鹹香但無油。麵條口感煙韌, 吸收曬d湯汁, 鹼味唔重,帶淡淡麥香。另外仲叫左碟小食 - 炸雞,都要等一陣先上菜,不過證明係即炸。 即炸炸雞係無可能唔好食,外面脆,裏面雞肉又暖又嫩滑,一流。睇食評見到都有唔少差評,但其實食落都唔係咁差。

醬油拉麵

炸雞

睇食評見到都有唔少差評,但其實食落都唔係咁差。