2019-08-31 3954 瀏覽
尖沙咀K11 MUSEA商場8月新開,位置即舊時的新世界中心,我第一時間走入去看看,商場雖然行高格調,但商舖鋪位三尖四角,行人通道時窄時闊,指示不足,加上商場營造深海境界,燈光佈置昏昏暗暗,初步商場感覺普通。由於新開張,每間食店都排長龍,拉麵店多賀野亦不例外,但由於隔壁是一間咖啡店,為免等候人龍阻擋人家咖啡店的大門,於是排隊隊伍要分開兩截,前半截近本鋪,後半截要在電梯旁邊。誤排或插隊的情況不時會發生。我一個人,下午5時45分到達排隊,等了約半小時才可入座。有個情況要講講,就算店內有兩至三個單丁空位,若果你仍未排到隊頭,你表明自己是一個人來,店方都只會空著座位,不會叫你上前入座。多賀野在日本米芝蓮獲得多年餐廳推介,在日本類似食飯喇的評分平台有接近4分的高分。香港的多賀野經營權交給嚐高美集團經營,亦即是樂拉麵Rakuraku Ramen同一間母公司。香港K11這間店子舖面面積約1600平方呎,租約三年,網上資料顯示投資額為550萬港元,可以容納60個座位,圍枱及方枱區有園林景觀,吧枱座位則靠緊半開放式厨房。由於我一個人,被安排坐在吧枱座位,侍應給了一杯半温的水,筷子是一次用木筷子,特别之處

由於我一個人,被安排坐在吧枱座位,侍應給了一杯半温的水,筷子是一次用木筷子,特别之處是筷子兩端都是削尖了,無論手握筷子任何方向,都可以下筷嚐菜。牙簽放在木製企身豬形牙簽筒。醬料用瓷器盛載,包括了豉油、七味粉及黑醋。

我貪吃,事先午飯只吃了一碟腸粉,到了晚上肚餓所以我連點了豚鴨沾麵及栗國塩味拉麵,兩碗麵連加一服務費是$326,米芝蓮級數確實價錢非凡。

由於我坐吧枱位置,可以看到厨房之餘亦可以看到出菜位置。我肉眼看見厨房內有六至七位廚工,全部都是用粤語交談,我沒有點炸物小食,但眼見炸似乎賣相非常不錯,很多客人點選。侍應反應快但技巧未熟練,走來走去,日語一三一四歡迎詞不絕於耳。

多賀野的厨房運作我認為很像一燈,厨子視乎那一刻哪種麵款多客人點選,厨子就先做哪種,所以會見到出菜處一次過連續出五至六碗同款拉麵。這種做法可以提高效率,出品較快亦滿足大部份客人需要,但缺點是先到的客人未必先得到食品。我的豚鴨沾麵約等候了二十分鐘,栗國塩味拉麵則兩分鐘即到,兩碗麵我是分開兩次叫,非一坐低點菜就點齊兩款麵食。
豚鴨沾麵

豚鴨沾麵價錢並不便宜,$168未計加一服務費一個沾麵已經是外出兩碗拉麵的價錢,份量適合男仕,味道可以評為良。

先說極太沾麵麵條,麵條寬度約有2.5亳米(12番手),份量比我預期多,自家製冷沾麵有小麥粒,當沾上沾汁口內唇有點點麥香,但由於麵條有小麥粒,加上麵條未煮透仍帶硬,食時會感到有麵質有骨,建議麵條宜放在沾汁內多一點時間,那就更加美味,份量和口感我覺得滿意,掛汁度很高,吃得痛快。

沾汁亦是頗討好,沾汁濃郁亦帶有層次感,香港很多拉麵店製作出來的沾汁都可以不加湯直接飲用,這的沾汁較濃稠而非太咸,一定要加湯飲用。沾汁由豚鴨雞魚四種材料混合製成,每一種材料都已經獨當一面,多賀野成功是將四種材料混合為一,入口不錯之餘仍分得出四種肉類的味道。可惜的是沾汁內的鴨肉份量稀少,似乎只用來熬湯汁。

半熟蛋蛋黃很晶瑩,蛋白和蛋黄白黃分明,半熟蛋有5.5厘米長,蛋味一般。叉燒只是配角,雖肥瘦清晰但沒有特色,約長6厘米,表層輕輕炙過。
栗國塩味拉麵

食完豚鴨沾麵仍覺胃部有點餘位,多吃一碗栗國塩味拉麵。

拉麵條是細麵條,寬長大約1.6厘米(18番手),自家製作質感較粗,麵條未算滑口。栗國海塩果然特别,淡淡的海水鹽味貫入口內,舌頭就像海中的鯨魚在暢泳,入口自然,感覺柔和,我整碗盬湯喝光,蛋筍叉燒紫菜只是閒角,不妨一試,較適合女仕,如像我大胃王,宜先吃塩味拉麵再吃豚鴨沾麵。

總體印象我認為香港這間分店只是給一點多賀野的印象,始終用香港代理去開店,只見到其外形,但不見其實在,製作一般服務一般,若衝動一點去日本總店再研究如何好食。香港店我會再計劃光顧多一次,看看塩味拉麵再加醬油味感會如何,還有炸和蟹餅,但價錢始終不是一般拉麵愛好者可以承擔。
2019-08-29
  • 栗國塩味拉麵
2019-11-06 23 瀏覽
前排行尖沙咀K11 Musea, 經過多賀野門口大排長龍超多人, 心諗一定好好味的, 所以昨晚專程來到這裏食晚餐。 多賀野是一間來自東京的拉麵店, 這間人氣拉麵店連續四年獲得東京米芝蓮推介, 店內裝修 以優雅為主帶有點現代風格, 店員帶我到屏風後面的座位, 感覺私隱度極高。 餐桌上放了三款醬料,黑醋,豉油和七味粉, 然後我們點了兩款沾麵~豚鴨沾麵$168,粟國塩味沾麵$148。豚鴨沾麵~ 湯底比較濃郁,用多種肉淆製而成的湯底, 分別有豚,鴨,雞和魚的香味, 一碗湯底包含了不同層次的味道和精華, 特別豐富。粟國塩味沾麵~粟國塩味的湯底相比起豚鴨就比較清, 帶點清甜,味道比較清新。兩款沾麵的麵條,叉燒,溏心蛋和蔥都是一樣的, 麵條煙韌彈牙, 叉燒肥瘦適中, 溏心蛋帶有湯底的鹹香味, 一啖咬落去非常爆漿, 再把大量的蔥放入湯底裏面一起食用,超好味。不愧為多年米芝蓮推介的拉麵店, 沾麵做得非常有水準, 最欣賞這裏的食物是即叫即製, 今次食沾麵下次要再來這裏試下拉麵啊!

豚鴨沾麵$168,粟國塩味沾麵$148

2019-11-05
豚鴨沾麵$168,粟國塩味沾麵$148
2019-10-25 186 瀏覽
K11 Musea開左冇幾耐,對於佢入面既鋪頭真系了解唔多,閒時過來行下又幾想搵間餐廳試試,奈何大多餐廳新開業,冇咩網評,唯有跟大隊,邊間人氣旺就不會錯架啦!途經多賀野,不得了,夜晚7點未到,人龍已分成兩條隊,人氣旺吖,于是決定試下新野。日式風格,主打拉麵,也有蒲燒鰻魚定食,吉列炸蠔定食,多款日式小食,價錢算系合理。一場來到揀左佢最出名的豚鴨沾麵,佢廣告系「每一啖都充滿著豚,鴨,雞,魚的香味。」先講下個沾麵湯底,湯底是精華同重點,佢唔會太油太咸,但又可以好香,有細細塊的鴨肉,很有特色,鮮甜而不油膩,麵爽Q彈非常適合沾湯,不多不少的洽到好處將麵包裹住,入口即贊。糖心蛋誘惑十足,糖心爆漿。朋友就揀左個蒲燒鰻魚定食,色香味俱全,配一碗白飯,好特別咁,飯上有少少糖粉,感覺很親切,又好溫情,好有日本懷舊風,蒲燒鰻魚系鰻魚控不可錯過的選擇,鰻魚肉質肥美多汁,外表蒲燒香味四溢,內里軟嫩充滿魚香。非常吸引!配上日式沙律,營養又膳食均衡,很贊!

糖心蛋誘惑十足,糖心爆漿。

配上日式沙律,營養又膳食均衡,很贊!

2019-10-19 460 瀏覽
香港人一向生活忙碌,所以有時放假都會喜歡去逛下商場,買點小禮物犒賞一下自己。講到近期最多人談論嘅商場,相信非 K11 Musea 莫屬。其實自從這個商場 8 月尾正式開幕後,這晚還是首次到訪,原來整個商場設計是以大自然及城市景觀為背景,入面除了有多個本地及國際品牌進駐外,還有不少特色餐廳。行完商場,又是時候去搵食。今次揀咗間來自日本的人氣拉麵店「多賀野」。據說麵店曾經連續 4 年獲得東京米芝蓮推介,亦曾在日本食評網 Tablelog 奪得 3.99 高分,所以吸引了無數海內外傳媒爭相報導。因為怕人多,特意揀了個早段時間到訪,所以不用排隊便可直入。店舖地方不算很大,但以拉麵店來說,也絕不算小,裝潢風格優雅。打開餐牌,餐廳主要供應 4 款湯麵和 3 款沾麵,另外亦有定食、多款小吃、飲品及雪葩。我哋揀咗多賀野醬油拉麵 ($128) 同 3 款小食,據說醬油拉麵是餐廳嘅招牌作,配料除咗有三大塊叉燒外,還有一隻溏心蛋、筍、蔥同紫菜等。先嚐一口湯底,醬油味很濃,但濃得來不會好鹹,清澈又不油膩。拉麵每日於店內新鮮自家製作,咬下去相當煙韌,而且掛湯能力頗佳,細嚼慢嚥後更散發出陣陣麥香。叉燒味道唔錯,不
我哋揀咗多賀野醬油拉麵 ($128) 同 3 款小食,據說醬油拉麵是餐廳嘅招牌作,配料除咗有三大塊叉燒外,還有一隻溏心蛋、筍、蔥同紫菜等。先嚐一口湯底,醬油味很濃,但濃得來不會好鹹,清澈又不油膩。拉麵每日於店內新鮮自家製作,咬下去相當煙韌,而且掛湯能力頗佳,細嚼慢嚥後更散發出陣陣麥香。叉燒味道唔錯,不但肥瘦均勻,而且入口有油脂香,如果可以稍加火炙,應該食味會更佳。溏心蛋亦很有水準,夠曬流心,蛋黃醬味道很濃,而且蛋白亦很滑。
小食方面,一口氣點了三款,包括有自家製蟹肉薯餅 ($68)、自家製黑胡椒炸雞及日式煎餃子。薯餅一客有三個,每個外形都脹卜卜。一啖咬下,外層的炸衣好脆,內裡非常幼滑,加上入面的蟹肉,入口帶啖啖海水味,十分鮮甜,但又不失薯仔香!
至於自家製黑胡椒炸雞  ($52) 食味亦不俗,外層的炸衣看似很厚,但原來咬下去非常脆口,入面的雞肉很嫩滑,有肉汁,一點又不油膩。不過個人覺得最大嘅亮點就是伴吃的他他醬,入口帶黑椒的微辛,令炸雞倍添滋味。
日式煎餃子 ($58),餃子一碟有五隻,隻隻外形都好飽滿,外皮煎至金黃帶焦色。咬開可以清楚見到入面嘅餡料,菜多肉少,非常健康,正合我意。肉餡鮮嫩兼富肉汁,吃時建議蘸一點餃子汁,食落感覺會更加濕潤,好吃之餘,又更惹味。

總括來說,這間拉麵店環境不俗,由拉麵以至小食,味道也挺不錯,加上餐廳來頭不小,如果是繁忙時間到訪的話,相信排隊是免不了的。
2019-10-17
2019-10-16 78 瀏覽
黎開K11 MUSEA打咭,於是順便去食埋野先返屋企。雖然見個場相對冷清,但見到某幾間餐廳都係有人排隊等候🙈於是我地決定一於去排隊朝聖,食有米芝蓮美譽既多賀野拉麵🇯🇵😆不得不說真係幾多人下,我地7點半入坐,8點半左右走,見到仲係有人排隊等候中🙈不得不說呢間拉麵🍜店無論係食物、環境、衛生同服務都好唔錯,不過可能要花十幾二十分鐘排下隊,而價錢方面會比出邊市面高少少,但又唔算太貴。醬油拉麵$128一黎就飲啖湯先,好重既醬油味,但又唔會太鹹,帶微微既甜味。湯拉麵屬於幼身既拉麵,但一樣都係好煙靭同彈牙👍🏻粟國鹽味沾麵$148不得不讚,呢個真心推薦,個人好喜歡💕先講下,個拉麵係相對湯拉麵粗少少,所以咬落去更有嚼口😋湯底有好多豚肉粒,軟淋淋,連埋碎碎䓤粒,飲埋啖湯,鹹得黎又帶點肉既鮮甜味👍🏻叉燒三七分佈,唔會太肥膩,荀好爽口,個塘心蛋,又入味又滑。我只可以話成個配搭好正😄自家製蟹肉薯餅$68好重嘅薯仔味,連埋少少蟹肉,好似食聚蟹肉薯蓉,但外層脆卜卜,令成個口感更為豐富😋

醬油拉麵$128

粟國鹽味沾麵$148

自家製蟹肉薯餅$68
5天前 2 瀏覽
話説最近新開既K11 Musea有間米芝蓮拉麵店進駐,仲要係連續4年獲得呢個殊榮,當然要去朝聖啦。去到環境好寬敞,最特別係如果係2個人而又被安排係卡位既位置的話,可以坐埋一邊,前面有扇可移動的窗,拉埋咁就同對面隔住,咁就唔怕同d唔識既人一齊坐咁尷尬啦。去得多賀野一定要叫佢個招牌多賀野醬油拉麵,湯底帶鹹香但無油。麵條口感煙韌, 吸收曬d湯汁, 鹼味唔重,帶淡淡麥香。另外仲叫左碟小食 - 炸雞,都要等一陣先上菜,不過證明係即炸。 即炸炸雞係無可能唔好食,外面脆,裏面雞肉又暖又嫩滑,一流。睇食評見到都有唔少差評,但其實食落都唔係咁差。

醬油拉麵

炸雞

睇食評見到都有唔少差評,但其實食落都唔係咁差。
6天前 0 瀏覽
新開的K11 MUSEA 竟然有多賀野拉麵食😋有米之蓮的認可👍🏽就黎試試吧。平時都見大排長龍,如果早點時間去吃會好一些😁店袖面都比較日系😂有些暗同有高枱坐的。都有此二人臉向牆的坐位👍🏽粟國塩味拉麵 $128(好不錯,湯都濃味的👍🏽麵質感彈牙不會覺得乾身。)半生熟蛋需然浸了湯很久,但都保持到原有蛋香味😋😋豚鴨沾麵 $168(豚肉方面咬落薄身,不覺”鞋”易入口😋反而沾麵小了一點點彈牙,但沾麵湯做得非常好好混合同濃味。)需然相對其他店有點貴,但真的值得一試👍🏽😋
平時都見大排長龍,如果早點時間去吃會好一些😁

粟國塩味拉麵 $128

豚鴨沾麵 $168
需然相對其他店有點貴,但真的值得一試👍🏽😋
6天前 0 瀏覽
第一次到訪新開的K11 Musea商場,親身感受到此地的裝潢環境,果然跟網紅所描述的無異,難怪那麼多人專誠到此打卡K11 Musea裡有太多吸引的餐廳,千挑萬選後想吃這家米芝蓮推介的日本餐廳,而且看見有不少人在門口排隊等候進食,我跟朋友猜吃這家應該不會錯吧我點了多賀野醬油拉麵,每次吃拉麵都先嚐湯底,湯底很香,可以嚐到濃郁的甜味,原來是以雞、豚、鰹魚等烹製已成的,另外拉麵偏硬,咬下去很有口感朋友點了豚鴨沾麵,和我的麵條是一樣的,麵條沾上醬料很吸收,很好吃,而肉很厚實且大件亦點了自家製蟹肉薯餅作小食,這個一定要趁熱食,炸得香脆可口,但不會感覺太油膩,裡面的蟹肉很鮮,而且很足,每一口都是肉友人下班趕過來與我共膳,點了瓶信州蘋果汽酒,喝幾口已經涼透心了米芝蓮推介的果然值得信賴呢

多賀野醬油拉麵

自家製蟹肉薯餅
信州蘋果汽酒
  • 蟹肉薯餅
2019-11-09 5 瀏覽
呢排成日流連尖沙咀,只因為尖沙咀開左K11 Musea內藏好多寶物~去左好多次但啲餐廳都試唔勻咁,咩國家嘅菜都有,當然唔少得日本拉麵啦!今次去到呢間日本東京嘅過江龍,仲係米芝蓮推介嚟~睇到餐牌最欣賞係佢地有齊沾麵同埋拉麵嘅選擇,咁就兩款嘅愛好者都可以嚟到享用啦!我鍾意沾麵所以就點左佢地熱門嘅豚鴨沾麵,湯麵分開~麵嘅部分特別q彈有嚼勁,湯嘅部分濃而不膩,蘸完之後都好掛湯!叉燒都好大片,特別鍾意佢肥瘦均稱,另外湯入面仲有肉粒添。溏心蛋都唔可以少,中間流心效果同漬到個味道都剛剛好!朋友鍾意拉麵就點左多賀野醬油拉麵,湯底醬油味恰到好處外,對比之下就清爽一點~麵條較幼身亦吸左湯嘅精華!
今次去到呢間日本東京嘅過江龍,仲係米芝蓮推介嚟~

我鍾意沾麵所以就點左佢地熱門嘅豚鴨沾麵,湯麵分開~
豚鴨沾麵
叉燒都好大片,特別鍾意佢肥瘦均稱,另外湯入面仲有肉粒添。
溏心蛋都唔可以少,中間流心效果同漬到個味道都剛剛好!

2019-11-09 7 瀏覽
八卦行左入呢個新商場,行到咁上下就搵下有乜好食。見有幾間都排大隊,就亂入左呢間拉麵店。門面似高級日式style,裡面環境唔錯~呢度有拉麵,亦有定食。呢個蒲燒鰻魚定食,外表好靚仔~定食包括左一客新鮮蘆薈沙律🥗,日本飯上灑上少少佐料,前菜,當然唔少得燒鰻魚。鰻魚肉質厚實有咬口,食得出絕非一般平價鰻魚賣點1: 多蔥 | 賣點2: 酸辣香,香蔥山椒叉燒拉麵,呢兩個賣點絕對sell到我。麵到,好多新鮮勁香嘅蔥,而且蔥味並唔會被湯底遮蓋,反而抵消左湯底嘅油膩感。麵質有日本地道水準,再配上肥瘦均勻日式叉燒,非一般拉麵可以媲美!賣相幾靚嘅自家製黑胡椒炸雞,重點係雞肉夠嫩滑,外皮夠香口,沾上自家製胡椒醬,好食到味吉陽一都識飛!而伴碟嘅蔬菜當作沙律亦清新好味~細心位:提供濕紙巾比客人清潔雙手,亦提供布籃比客人放隨身物品,添茶執枱落單速度算快,而且有禮,值得一讚!後來先知原來係米芝蓮一星,失覺哂😜!
蒲燒鰻魚定食

香蔥山椒叉燒拉麵
自家製黑胡椒炸雞
蒲燒鰻魚定食
香蔥山椒叉燒拉麵
自家製黑胡椒炸雞
2019-11-08 9 瀏覽
又到收工時間同老友Happy下去咗尖沙咀k11新商場K11 Musea行, 真係好大型好靚, 出面仲有好靚嘅維港景色, 行到咁上下又試新嘅日本嘢, 門口見到裝修都幾高檔,我地就叫左最鐘意嘅拉麵, 今次就食醬油拉麵, 最鐘意係個湯底, 唔會超鹹重鹽味, 叉燒唔會好"鞋" 口 或太肥, 好食我地又叫左個炸雞, 香口得嚟炸得夠乾身唔太油土佐豆腐- 真係外脆內軟,最緊要唔太鹹,入面嘅豆腐好重豆味最後仲叫左日式煎餃子, 入面脹卜卜好厚肉,口感好full, 皮脆得嚟唔會好厚,滿足

我地又叫左個炸雞, 香口得嚟炸得夠乾身唔太油

土佐豆腐- 真係外脆內軟,最緊要唔太鹹,入面嘅豆腐好重豆味

2019-11-07 11 瀏覽
之前經過K11 Musea,勁多人排隊,一睇原來係多賀野。呢度出名當然係拉麵,開咗一排就過嚟試吓。呢度除咗拉麵,仲有鰻魚飯、沾麵等等。我當然要一試呢度嘅拉麵。叫咗醬油拉麵,呢度嘅湯底唔會好濃,係比較清淡嘅湯底;但係醬油味都幾香。拉麵係粗身直身,識落較硬。配料有糖心蛋,糖心蛋做得唔錯;而且仲有紫菜、筍等等,湯中帶點蒜蓉味。另外叫咗鹽味拉麵,鹽味拉麵相對地比醬油拉麵清少少,但係都有鹽香,亦都係唔係濃味嘅拉麵,所以食完之後唔會覺得好「濟」。拉麵質素尚算唔錯。另外仲叫咗炸蟹肉薯餅,炸得香口,幾好食。

拉麵質素尚算唔錯。另外仲叫咗炸蟹肉薯餅,炸得香口,幾好食。
K11 Musea一開個個都去潮聖, 今晚就去埋係日本連續4年攞到米芝蓮既多賀野, 一次過潮兩個聖呀我地8點左右到, 見到都幾full, 岩岩有兩個bar枱位, 靠住半開放式廚房但係廚房位置高左, bar枱上面亦都放左d酒同擺設, 所以同廚房位有一定既距離, 感覺private d而bar枱上就係簡約既餐具, 水, 同埋調味料。醬油拉麵第一啖一定呷湯先, 醬油味濃唔會過咸, 冇甜甜香香既後勁, 最尾仲飲哂d湯麵上有荀, 蔥花, 兩塊cha燒同, 一隻溏心蛋, 一塊紫菜。cha燒幾大塊望落有d粉紅好似好嫩咁, 外圍有少少燶邊帶焦香, 唔錯! 荀香, 溏心蛋黃晶瑩好靚, 食落口感好好, 麵條屬於幼身, 幾彈牙。粟國塩味沾麵我同朋友都比較中意沾麵, 麵條較粗身, 掛湯能力都高d, 點上沾汁再吸入口, 正! 第一眼見沾汁較稀身驚味淡, 但食落味道都係好濃郁, 完全唔會覺得咸, 食完亦無好口渴多賀野既特別之處係可以幫食沾麵既客人免費加熱個湯同埋加湯, 不過所加既湯係清湯, 大家可以食完個麵尚有沾汁既時候加上清湯飲埋佢架我地都加左1次熱同加左1次湯, 店員都亦好有禮貌, 服務唔錯。日式煎餃子食拉麵

而bar枱上就係簡約既餐具, 水, 同埋調味料。

醬油拉麵

日式煎餃子
食拉麵總係想叫個餃子, 唔叫好似差咁d野咁, 一碟5隻既餃子, 外皮帶微脆入面肉香, 餃子汁帶酸加上蔥, 好夾