2010-05-04 22 瀏覽
因為在新蒲崗上班,所以都食過幾次這間的放題了…沒特別出眾,但比坊間其他同價位的,仍算突出之前沒打算寫,所以也沒拍照~但,令我寫這篇食評的原因是因為 - 加價了!以往$148+10%,已稍稍由5月價至$158+10%其實這價位,真的多了很多其他選擇價格高了還是沒加新菜色~或許下次外野手不再是我的first choice了~前陣子4月尾看到有blog友去吃,有限制三文魚件數事件所以去前都驚驚地,但結果是……仍然沒限制而且還是厚切得驚人!記憶中最好吃的是燒菠蘿以前的是薄切燒乾,不算好吃但現在變厚切,變得很juicy!推薦牛舌仍然大推夠入味又軟、冬菇&蕃薯天婦羅也OK另外燒魚(燒三文頭餃)很好吃~不會太乾又不至於油膩試了一個蔥拖羅手捲,紫菜仍是脆口而且不會只有一點點在上面是整條都有的芝士年糕也不錯,但一件起,兩件止…不然會飽死有讚也有彈!一口牛變得不好吃了,變得又乾又普通另外壽司飯真的很大舊一分為二再搭片刺身才吞得下赤貝真的很難吃…而且斷開了的就不要上給客人嘛看著真的覺得是硬要塞一舊飯給我!還有一件奇怪的是…叫天婦羅,明明沒芋頭,但每次叫都會塞2片下去之前有段時間是滿好吃的,但昨晚的咬下去以為
因為在新蒲崗上班,所以都食過幾次這間的放題了…
沒特別出眾,但比坊間其他同價位的,仍算突出
之前沒打算寫,所以也沒拍照~
但,令我寫這篇食評的原因是因為 - 加價了

以往$148+10%,已稍稍由5月價至$158+10%
其實這價位,真的多了很多其他選擇
價格高了還是沒加新菜色~
或許下次外野手不再是我的first choice了~

前陣子4月尾看到有blog友去吃,有限制三文魚件數事件
所以去前都驚驚地,但結果是……仍然沒限制
而且還是厚切得驚人

記憶中最好吃的是燒菠蘿

以前的是薄切燒乾,不算好吃
但現在變厚切,變得很juicy!推薦
牛舌仍然大推
夠入味又軟、冬菇&蕃薯天婦羅也OK
另外燒魚(燒三文頭餃)很好吃~不會太乾又不至於油膩
試了一個蔥拖羅手捲,紫菜仍是脆口
而且不會只有一點點在上面
是整條都有的

芝士年糕也不錯,但一件起,兩件止…不然會飽死

有讚也有彈!
一口牛變得不好吃了
,變得又乾又普通
另外壽司飯真的很大舊
一分為二再搭片刺身才吞得下
赤貝真的很難吃…而且斷開了的
就不要上給客人嘛
看著真的覺得是硬要塞一舊飯給我!

之前有段時間是滿好吃的,但昨晚的咬下去以為吃青瓜般怪

紅豆涼粉仍然是飯後必選甜品
吃完回家除了飽死撐死外,大概是一段時間也別再吃放題了XD"
2010-05-03
紀念日
2010-03-03 41 瀏覽
上個月朋友生日, 想食日本料理, 但當中有朋友不吃生的食物, 於是決定食日式放題, 取其有生食又有熟食, 滿足了各人的要求, 從openrice找到這間評語不俗的日式料理一試.要在新蒲崗廣場找到這間店子一點也不容易, 因為位置的確很偏僻又不顯眼! 由於是星期一的關係, 到了晚上7時, 人客仍然很少. 我們被安排坐在其中一間房間內, 坐得比較擠迫. 看看餐牌, 食物的種類的確不少, 壽司, 手卷, 刺身, 煮物, 天婦羅, 爐端燒...... 但是款式卻比較少, 特別是煮物, 可以選擇的不多. 參考了其他食家指出的漏單情況後, 我們拿著點菜紙, 劃了又劃, 點得滿滿的. 可是, 結果當然仍然是漏單, 就算追了又追也沒有追回, 幸好情況不算嚴重. 說回食物方面, 一般來說水準也不差, 除了串燒. 串燒實在很差, 我們點了雞軟骨, 又硬又乾, 而且十分鹹, 吃一口已經不想再吃下一口!! 壽司和煮物的味道也是一般, 可以不吃. 除了可以不吃的以外, 當然也有必吃的食物:手卷 - 雖然種類少, 但可以吃到脆口的紫菜, 也值得一試.天婦羅 - 新鮮炸好, 十分香脆!! 蝦天婦羅較差, 但其他如番薯

天婦羅 - 新鮮炸好, 十分香脆!! 蝦天婦羅較差, 但其他如番薯, 南瓜等則不錯.
刺身 - 很新鮮, 但款式不多, 貝類, 甜蝦和三文魚較佳.
燒魚 - 其實是燒三文魚頭, 又大又多肉, 十分美味, 連平常不吃熟三文魚的朋友也讚好, 也是我們點了最多的食物!!!
小食 - 例如日本芝士年糕, 不滯且芝士味香濃; 紅豆冰則有很多紅豆粒, 好像在吃紅豆沙, 味道也很濃; 南瓜魚翅湯, 南瓜味香濃, 朋友盛讚.

店子雖然不大, 間中又有漏單的情形, 而且裝修也有點殘舊 但食物大致ok, 用料也新鮮. 以這個價錢來吃到這樣的質素, 也算抵食. 而且沒有時限, 絕對可以飽到捧著肚子離開! 這裡絕對是平吃日式放題的一個好選擇!!!
天婦羅
刺身
紅豆冰
  • 燒魚
  • 日本芝士年糕
呢間野食左好多年食物一般 但該區無乜好日本野食 唔通要食更難食的大盛?而且佢算做有放題佢d放題一般 差過松屋 但都叫可以入口三文魚較佳 都算新鮮 以前有北寄背 而家無了最好味本來係天婦羅 入面隻海老好香好熱 但粉就太多一口帶子也幾好味 但係態度之差真係極點全部職員黑口黑面 包括幾個高級的而且見你食剩少少野 會出聲(例如你食剩一件食物 佢會問你 即使你唔係添食的仲有你食炸野 例如天婦羅 你唔想咁熱氣 唔食咁多個炸粉 佢話你要食哂)態度極差
呢間野食左好多年
食物一般 但該區無乜好日本野食 唔通要食更難食的大盛?
而且佢算做有放題

態度極差
2010-02-08
  • 三文魚刺身
2010-01-15 21 瀏覽
這間放題最近好耐無光顧,本月已是第二次帮襯,價格依然係相宜,現更包埋飲品任飲,一個字,抵。食物種類方面,與之前的一樣,有部份的增加亦有刪減。不過始終都係主打刺身,水準依然,大大件,夠新鮮,唯獨只有立魚,都係有雪味,唔得(未改善過)。其他的:爐端燒、炸物、料理、壽司、天婦羅等,好味。尤以最近再次有得食的,芝士年糕--口感及芝士味儂、帶子--現採用比較大隻的,入口豐富、一口牛--不過不失、牛舌---夠軟稔夠味道。侍應方面,服務效率快、勤清理枱面。厨房出菜亦夠快,無需等。不錯。

,唯獨只有立魚,都係有雪味,唔得
(未改善過)。
其他的:爐端燒、炸物、料理、壽司、天婦羅等,好味

2010-01-13
  • 芝士年糕
2010-01-10 22 瀏覽
看了食評,以為這裏變差了,但因為硬頸關係,所以無理食評,照去… 友人們訂了六時半的枱,去到未有太多人…之後越來越多人,有0的朋友無訂枱的更要稍作等待…一開始幾乎點了所有的刺身 (沒有了北寄貝刺身及帶子刺身),三文魚刺身夠新鮮、夠厚同大件、八爪魚刺生、甜蝦刺身好新鮮,保持了一貫水準…(因自己本身對其他刺身,如油甘魚等刺身興趣不太大,在頭一 round 過完口癮就無再點了…)可能因為我們早來,沒有漏單問題,唯一一次疑似漏單的時件發生在大約八時多,我們以為漏單,但原來因為人多的關係,所以食物慢了出來,但最後都有送到我們枱上…燒物方面沒有了魷魚筒等食物,但加入了一些新的菜色…炸物方面入口好爽脆,唔會好似食麵粉咁,推介炸軟殼蟹…有些食物的份量很大如炒雜菜,一碟的份量也很多…飲品可以任飲,包括啤酒、香橙味、提子味及青蘋果味權裝汔水…總括來說,今晚食得很飽得開心,來了這裏幾次都無失望到,而且今次沒有時限,坐到店舖關門也可以…價錢亦由 $168 + 10% 減至 $148 + 10% (通常星期五、星期六是比較貴的),十分抵食,所以,我下次都會再來的﹗

燒物方面沒有了魷魚筒等食物,但加入了一些新的菜色…

炸物方面入口好爽脆,唔會好似食麵粉咁,推介炸軟殼蟹…

有些食物的份量很大如炒雜菜,一碟的份量也很多…

飲品可以任飲,包括啤酒、香橙味、提子味及青蘋果味權裝汔水…

2010-01-08
2009-08-14 15 瀏覽
昨晚我去食(外野手)就變差了,我選咗8時前結帳,即2人同行1人半價,7:30 last call ,但每次點咗刺身 要超過15分鐘先到(甜蝦不新鮮),炸物 要25分鐘先到(蝦又細隻),壽司 重哀要30分鐘先到,最快紅豆凍即到,我同朋友6:00準時入座,好快到7:30 last call,雖然都好飽,但不過癮.以前冇優惠,食得重開心d.
2009-08-13
生日
2009-08-04 11 瀏覽
因為朋友想食放題,所以去試呢間外野手...因為近我....唔知係唔係星期一又打風既關係,我地8點幾去到都無咩人,有幾張空位。一開波我就狂點刺身點左三文魚呀,油甘魚呀,帶子,甜蝦,鮑魚片同埋八爪魚可能少人既關係~d刺身黎得好快 又大舊..我覺得三文魚,甜蝦最好食~其他一般...最唔好食就係帶子..有少少鯹壽司方面我地只叫了一客火焰和牛壽司同花之戀 我就覺得火焰和牛壽司個樣幾靚仔但係無咩味道!而花之戀 幾好食不過舊飯都幾大舊下= =之後我地叫左好多小食 e.g牛舌,炸餃子,芝士餃子,可樂骨,鐵板豆腐,芝士軟餅.鐵板帶子,雞腎同雞串,魷魚筒/鬚等等~~~芝士餃子同 炸餃子2隸比較之下我都係覺得炸餃子好食d...芝士餃子只是將炸餃放入茄汁度面頭有少少芝士咁解...不過d炸皮 淋晒... 個人覺得小食之中最好食就係魷魚筒(叫左幾次--),芝士軟餅(好鬼正--),鐵板帶子而最唔得既小食就係軟穀蟹..勁鯹 - -我食左一下就無食最後我地叫左豬骨湯烏冬同冷荼麵-_- 冷荼麵ok好食但咸左少少~烏冬好食d~個麵好少下不過ok飽=_= 飲料:我8點幾之後有免費飲料:啤酒,青蘋果汁,提子汁.橙汁....我地
一開波我就狂點刺身
點左三文魚呀,油甘魚呀,帶子,甜蝦,鮑魚片同埋八爪魚

而最唔得既小食就係軟穀蟹..勁鯹 - -我食左一下就無食
~烏冬好食d~個麵好少下不過ok飽=_=
飲料:我8點幾之後有免費飲料:啤酒,青蘋果汁,提子汁.橙汁....我地無人飲酒so唔知咩味...但d青蘋果汁同提子汁就麻麻地- -飲橙汁最正常~.~

最後位位168+一~下次去食早d去好d
8點前食完,2人有一個人半價...可以平成90蚊--
刺身~
牛舌+軟穀蟹!
三文魚+油甘魚~!!
2009-08-03
刺身~
牛舌+軟穀蟹!
三文魚+油甘魚~!!
  • 刺身
  • 芝士軟餅
2009-07-17 9 瀏覽
星期日同老公食個午餐, 見佢既食評好似幾好就試我地既第一次啦, 我地每人叫左一碗拉麵, 麵既size 就似茶餐, 唔太多. 前菜係"2粒"味付螺肉, 食左都唔覺飽, 都叫左可以啦~ 其實而家先係戲肉, 之前係盛八度食過"燒牛舌", 至今令我同老公都愛上呢個菜, 見佢呢d 加好似$18 有一寸, 就叫一寸試下, 等唔緊要, 最緊要係等左15 分鍾後, 食落去只係微溫(我完全係覺得佢係叮,唔係燒), 最得人驚係...佢既牛舌, 上面既"利胎"完全係番曬度, 佢地係無切走d "利胎", 中間既感覺及果種污穢的感覺.... 最後, 我老公試左一口, 我唔想浪費就只食中間.... 但真係無下次~~~味道:咁既價錢, 叫做可以, 但連"一般" 既水平都無環境:可能都早, 所以唔迫, 人又少, 幾舒服服務:全部職員都係度傾計, 一於你叫佢先來衛生:令我地有心理陰影抵食:低既, 話曬都係日本野丫嗎.
.... 但真係無下次~~~

味道:咁既價錢, 叫做可以, 但連"一般" 既水平都無

環境:可能都早, 所以唔迫, 人又少, 幾舒服

服務:全部職員都係度傾計, 一於你叫佢先來

衛生:令我地有心理陰影

抵食:低既, 話曬都係日本野丫嗎.
2009-07-09 1 瀏覽
第好多次食外野手,新蒲崗就第一次,無mtr少少遠啦,不過就同觀塘一樣YUMI!!最正係一黎就整左首刺身船比我地,個FEELING好開心以呢個價位既日式自助餐,佢D刺身真係超新鮮,係d帆立貝就太細粒。特別推介係牛舌...實在太香啦d牛油味!!!要彈既係呢度比觀塘果邊既廚房更慢,雖則永不漏單,但係就要小心一開始好多人果時成班人等野食,最尾d食物先一次過黎。
最正係一黎就整左首刺身船比我地,個FEELING好開心
特別推介係牛舌...實在太香啦d牛油味!!!
2009-06-20
父親節
  • 燒牛舌
今晚很想食自助晚餐,故此想到外野手,因之前覺得價格合理及水準不錯,但今次真的很失望............. 可能我們食的是壽司目助餐.......所以品嚐之質數更加差...........壽司 : 件件壽司飯~大~得很過份. 魚生比壽司飯顯得很細,例如: 火炙三文魚及火炙牛肉,花之戀還有卷物,每一樣的飯都大~~大~~大~~件,真是很得很飽. 除非你是大胃王,請不要選擇壽司目助餐($108.00),而請選擇魚生目助餐($168.00)會比較值得.軟穀蟹: 都算可以,或者是普通,但在此食品之中竟然有頭髮.........,不合衛生,故此無再叫了.炸蠔 : 普通,都算熱.味付螺肉: 普通可樂骨 : 是可以,但d肉有點肥.牛月利 : 還可以.鹽燒雞翼 : 無味道.可以不食.燒青椒 : 很淡及無味道. 之士魚餅 : 都是無味道,除了之士有一點點味道之外. 可以不食.燒玉米 : 都算可以(玉米有一點點甜).炸蝦及冬菇 : 是以上最好味的食物.辣酒花螺 : 都算不錯.一口帶子 : 少了...只有3隻....以前是5隻....越來越少.紅豆涼粉 : 還可以.今日甜品 : o者o里 : 普通總括所有品

壽司 : 件件壽司飯~大~得很過份

,不合衛生,故此無再叫了.

炸蠔 : 普通,都算熱.

味付螺肉: 普通

可樂骨 : 是可以,但d肉有點肥.

牛月利 : 還可以

.鹽燒雞翼 : 無味道.可以不食.

燒青椒 : 很淡及無味道.

燒玉米 : 都算可以(玉米有一點點甜).

炸蝦及冬菇 : 是以上最好味的食物.

辣酒花螺 : 都算不錯.

紅豆涼粉 : 還可以.

今日甜品 : o者o里 : 普通

總括所有品嚐的食品,此店的水準越來越差. 還有已沒有付現金的折扣優惠.

服務員收東西很快,值得鼓勵.
2009-05-31
  • 炸蝦及冬菇
老友從openrice覓得此店胆粗一試,一進去,發現空間被密質質的枱倚佔盡(香港地小店特色)。看看$108寿司任食,$168加剌身,最後選了兩位寿司任食。雖落單有如亂點鴛鴦,但先來的是翅(加了海鮮,Good)和麵鼓湯,果然出菜有序。印象較好的菜是牛舌(煎得香軟)、天婦羅虾(脆熱)、田螺煲(惹味)和可樂骨(入味)。芝士蕃茄餃子(一碟4件)屬意式香口但滯胃。任食餐只跟清茶飲品須另加,有點不美。埋單$230(加了額外兩杯飲品)現金免加一,算幾優惠。
芝士蕃茄餃子(一碟4件)屬意式香口但滯胃。
任食餐只跟清茶飲品須另加,有點不美。
埋單$230(加了額外兩杯飲品)現金免加一,算幾優惠。
可樂骨及牛脷
多款寿司
軟殼蟹
可樂骨及牛脷
多款寿司
軟殼蟹
  • 牛舌、天婦羅虾、田螺煲、可樂骨
2009-04-26 3 瀏覽
之前刀食了好幾次囉!!!食物真的不差..但食物真的很小款式可選sashimi:得9款..讚的:三文魚好肥..厚身..sushi:唔係超餓刀唔值一試..飯多得很..成件sushi唔合比例小食:大讚..但有漏down..份量唔同ge刀有..p.s先食小食會好一點..食了70%ge小食好叫定sashimi了
之前刀食了好幾次囉!!!
食物真的不差..
但食物真的很小款式可選
sashimi:得9款..讚的:三文魚好肥..厚身..

小食:大讚..但有漏down..份量唔同ge刀有..

2009-04-17
上星期四同老公去食自助晚餐,食$108壽司+熱食,基本上質素無變(唯天婦羅蝦size被cut左一半),但唔限時,鍾意可以慢慢坐,無壓力。比現金找數又免加一,真係抵食9:00pm走時,發覺客人越來越多,甚至要排隊等食。細問之下,先知佢地做緊9pm後優惠。侍應仲話由6號開始,優惠改為星期一至五,6-8pm,第一個全價,第二個半價,咁...................就真係幾抵,下次約朋友仔去再試先得

芝士魚餅
2009-04-02
芝士魚餅
  • 串燒、炸物、壽司
(非會員)
2009-04-02 7 瀏覽
三人行去哩間食店叫左3個定食仲有一碟牛油帶子一個係叉燒拉麵,一個係燒雞扒飯,一個係煎魚飯十分抵食, 一個拉麵SET裡面有麵鼓湯,壽司,甜品飯SET就有魚生,沙津,麵鼓湯,甜品叉燒拉麵好味,份量足夠,而且叉燒浸係湯裡面D味道仲係度..湯底唔太咸..推介其他2個定食都唔錯,雞扒香且煎得幾脆仲有唔多食生野的我..都食左2塊魚生同1件魚生壽司..夠新鮮~~TOTAL埋單3個人都只係200蚊,喜出望外的有甜品送..仲係令人回味的芋頭雪糕糯米滋..細細個獨立包裝..凍冰冰..好好味.食返好耐都未食過的甜品..別有一番感覺和滋味
三人行去哩間食店
叫左3個定食仲有一碟牛油帶子
一個係叉燒拉麵,一個係燒雞扒飯,一個係煎魚飯
十分抵食, 一個拉麵SET裡面有麵鼓湯,壽司,甜品
飯SET就有魚生,沙津,麵鼓湯,甜品
其他2個定食都唔錯,雞扒香且煎得幾脆

TOTAL埋單3個人都只係200蚊,喜出望外的有甜品送..
食返好耐都未食過的甜品..別有一番感覺和滋味

2009-04-01
  • 叉燒拉麵
2009-03-27
Wing & I come to this Japanese restaurant which i always like I order the coke pork rib set and she ordered the beef + egg in a pan set.the price is not including drinks now? so it has raise the price just you dont' realize it. The set does come with Japanese rice, miso soup and a side dish of your choice: sushi or sliced abalone The coke pork rib is still as good as before, very tender, very tasty n juicy at the same time. The sauce is those Japanese sauce that you always love. I ordered salmo

The coke pork rib is still as good as before, very tender, very tasty n juicy at the same time. The sauce is those Japanese sauce that you always love. I ordered salmon sushi to do with this one, now they give you cooked salmon instead of the real raw salmon sushi. *sign*

The beef + egg pan set is good too, the egg is good to go with the beef, the taste is just right, not too salty and not too light. they put some veggie on top, which is good, the whole two sets are good to eat. this one we ordered sliced abalone, still quite nice, but of course the slicees are smaller than before

then we ordered assorted tempura on the side, the flour on the prawn n veggie is a bit too thick, the sauce is not salty or tasty enough to make the tempura favor outstanding. well it's an alright dish, but it can be better.
2009-03-25