2007-10-26
以為APM的Shabu Shabu個甜湯底差、侍應態度差、自助蔬菜吧設計差,谷到一肚氣?原來未算,呢間「夏麵館」的食物和服務,簡直令人噴火!攞籌等位無所謂,翡翠拉麵都要啦。之但係裡面的侍應原來個個都係傻。一坐低,睇完餐牌,當然是落單,但居然有很多不是傳菜的「侍應」,係「唔落得單」的。《U Magazine》話這間麵店馳名黃魚煨麵,我們四個人叫了兩碗,講明係「兩碗」,再來一碗蝦鱔麵和一碗獅子頭麵。但單據一遞上來,已經少了一碗黃魚麵,蝦鱔煨麵又落錯單,落了一碗唔知咩麵。我們提個侍應錯了,叫他改,他搞了一大輪,先話:「但碗麵出左咯喎。」「但我們唔係叫那碗麵個喎。」「但碗麵山左咯喎。」阿哥,而家係你落錯單,唔係我嗌錯麵名,咁你碗麵出左,關我咩事?你落錯十碗麵,我都唔要架啦。他們的「侍應」全部都無腦,而且做生意的概念好有問題,茶就不斷斟,明明我杯茶都滿到瀉了,都照斟,一個二個全部圍著個落單的電腦,個個都一嚿飯,一副茫然表情對住你!如果你的食物好食,你服務差些、侍應豬些,都算。但個所謂「招牌」黃魚煨麵,麵條稔到似漿糊,同《U Magazine》影出來那張相,差九條街!到我和朋友A朋友B食完,朋友C
到我和朋友A朋友B食完,朋友C那碗獅子頭麵都仲未到,落左單十年先嚟!獅子頭寡過乜,我阿媽蒸豬肉餅都好食過佢!湯底無味!
總評:
招牌黃魚煨麵:魚湯味淡溝咗水,黃魚腥,麵似漿糊。
蝦鱔麵:湯底味最濃,四碗中最好味,但麵條一樣似漿糊。
獅子頭麵:獅子頭味寡,湯底無味。
小籠包:正常。
紅油抄手:味香而不辣,但豬肉餡有渣。
脆皮咸雞:以$38這個價錢,細碟得過份,而且面嗰幾嚿就靚,底嗰幾嚿「一岩一忽」。
P.S.一路坐等食,有兩、三隻烏蠅不斷響度飛來飛去,唔明白點解一個咁新的場地,都有烏蠅,令人懷疑廚房係咪好污糟。