1K
2021-11-06 127 瀏覽
有時都會想食下上海菜,「夏麵館」嘅價錢唔貴又多選擇🤗.烏金蟹粉拌麵🍜將蟹粉汁同乾麵拌勻,蟹粉幾足料🦀略嫌汁相對少🥺整體食落幾清爽😬.蟹粉小籠包(4隻)🥢皮薄饀靚😍一咬就爆晒鮮甜濃郁嘅蟹粉肉汁😋.酸辣湯(1位)🥣酸辣度恰當🌶材料有木耳、冬菇絲、豆腐、竹荀、蛋花🍳好正宗👍🏻.上海春卷(3條)🫔春卷新鮮炸起,非常可口😆包住木耳、蔬菜🥬蘿蔔等素菜🥕.貓山王榴槤高力(3個)🥚高力鬆軟帶蛋香😉入面有頗多榴槤肉,簡單美味😝.貓山王榴槤鍋餅(半份)🔥外表金黃香脆,內裏係滿滿榴槤,都幾特別😙.香煎南瓜餅🎃煎到外層少少脆,如果南瓜味重啲更好😢.凍豆漿🥤豆味濃又無渣😌
有時都會想食下上海菜,「夏麵館」嘅價錢唔貴又多選擇🤗
香煎南瓜餅🎃煎到外層少少脆,如果南瓜味重啲更好😢
凍豆漿🥤豆味濃又無渣😌
  • 小籠包
  • 酸辣湯
  • 上海春卷
2021-11-06 101 瀏覽
🦀️蟹粉拌麵 $78蟹羹同麵分開上 俾食客按自己喜好食可以將蟹羹不落麵度 又可以將麵滲落個羹度蟹羹質地濃稠大大碗 最重要係蟹肉份量都好多食到最後都仲有蟹肉 唯一係偏鹹咗少少上海麵麵條微煙韌掛汁一流 可惜底部水份留得比較多 會有少少影響質感🥟鮮肉小籠包 $38食上海嘢必點嘅小籠包!一籠四隻 皮唔算薄但就較煙韌有口感肉餡調味啱啱好保留到適量肉汁 唔會過鹹
蟹粉拌麵
🦀️蟹粉拌麵 $78
蟹羹同麵分開上 俾食客按自己喜好食
可以將蟹羹不落麵度 又可以將麵滲落個羹度
蟹羹質地濃稠大大碗 最重要係蟹肉份量都好多
食到最後都仲有蟹肉 唯一係偏鹹咗少少
鮮肉小籠包
🥟鮮肉小籠包 $38

食上海嘢必點嘅小籠包!
一籠四隻 皮唔算薄但就較煙韌有口感
肉餡調味啱啱好保留到適量肉汁 唔會過鹹
蟹粉拌麵
鮮肉小籠包
2021-11-03 65 瀏覽
出街食飯,大多數都係食日菜韓菜西餐果d,自己出黎食飯係比較少揀中菜。不過有時講開上海野,就會想去食。所以今晚就去左食上海野,而黎左始創呢間上海野食dinner,就係因為有次行過見佢裝修都幾靚,又坐得幾爆,我諗應該唔差。同門口行過望既一樣,地方闊落又裝修得唔錯。係咁易睇再睇睇個menu啦,因為其實黎之前都睇過幾次,食d咩都心裡有數。頭盤叫左一陣好快就上。我地揀既頭盤係花雕醉雞。黎之前都想食醉雞架啦,黎到之後叫唔少人都叫,咁就唔洗諗啦。醉雞既肉質嫩滑呢個就梗,雞肉滑得黎都有咬口。而且個花雕味都好入味,因為個酒味都好濃。雞肉唔會好咸,淡淡地得同花雕好夾。飲一啖湯汁,個酒勁都幾勁,夠足料,唔錯。跟住黎既當然就係小籠包。我地叫左一籠普通小籠包,仲有不時不食既蟹粉小籠包。小籠包都唔小籠,個size都算幾大隻。大隻還大隻,最緊要小籠包既皮冇好厚,但又唔會薄到一夾起就穿。普通小籠包啖啖肉又多汁,既可以啜啖湯,分開兩啖食。又可以攤一攤然後一啖一隻,一啖一隻就可以喺口入面爆汁。蟹粉小籠包除左啖啖肉,咬開個頂,一了開就見到金黃既蟹油,甘香爆汁,正。主菜同主食我地叫左經典既賽螃蟹,之後再黎多個蟹粉炒年糕。冇計

主菜同主食我地叫左經典既賽螃蟹,之後再黎多個蟹粉炒年糕。冇計,大閘蟹食唔夠就係會想食蟹粉既菜式。賽螃蟹既調味夠濃,而且火喉夠,食得出有鑊氣。但有鑊氣得黎,蛋白依然嫩滑唔會老。比起之前喺連鎖店食既賽螃蟹,呢度又濃味又有鑊氣既係別有一番風味。

至於蟹粉炒年糕,望落好似冇咩蟹粉咁,但其實食落都好濃。唔止有蟹乸既燈黃色蟹膏,仲好似食到蟹公既白色蟹膏。年糕炒得夠林,又沾滿哂蟹粉整出黎既醬汁。一舊又一舊,好快就夾哂。

最後當然唔少得甜品。其實揀甜品都struggle左一陣,最後都係想食又香口又甜既炸銀絲卷。銀絲卷炸得夠香脆,金黃色,岩岩炸起熱辣辣,督一督聽到嗦一聲。熱氣都係咁話啦,趁熱夾一舊,沾一沾香甜既煉奶,滿足。銀絲卷話明銀絲,就想炸左都應該係銀絲。呢度既銀絲卷係做到入面一絲絲既效果,完全冇整到出黎好似炸饅頭咁實得得,唔錯。

醉雞又食左,小籠包又食左,蟹粉既菜式又左,食埋個銀絲卷,捧住個肚走。走果陣見門口有牌話佢地有十一道蟹粉宴,網上book仲有買一送一,好似好抵咁。如果呢個月食唔夠大閘蟹,買一送一既話都可以黎試試佢。
2021-10-29 89 瀏覽
數數手指,至少有一整個年頭沒有到來用膳是晚友人在這兒訂了座跟我用餐,正好讓我嚐嚐到底這家的食物是否水依然~正值嚐蟹的時節,本也想點上一兩道菜來嚐嚐,細想一下才記起友人對海鮮敏感,看來這回與蟹兒沒緣啊xpp內藏滿滿湯汁肉湯的小籠包是我每次到來都必點derrr一籠四顆,外皮雖然不是透薄,但味道搭夠,調味得宜:)熱騰騰的高湯直達心炊,暖入心頭呢!這兒的涼拌前菜也是我的心頭好~先是溏心的燻蛋,蛋白部分入味之餘,同時帶有淡淡煙燻的香氣:)搭上溏心的蛋黃,水準依然啊!!這個拼盤正合想多嚐不同口味的我倆~可自選5款不同的涼菜!!!我們分別點了雞絲粉皮、醉香豬手、糖醋小排、水晶肴肉及海蜇~各款的味道質素都不錯,份量也不算少,特別對薦皮爽q彈的醉豬手:)主菜點了半隻樟茶鴨~外皮香酥脆口而內嫩的鴨件,味道咸香,配上碟旁的小包子共吃,味道剛好又有特色 🥰🥰🥰
數數手指,至少有一整個年頭沒有到來用膳

內藏滿滿湯汁肉湯的小籠包是我每次到來都必點derrr

一籠四顆,外皮雖然不是透薄,但味道搭夠,調味得宜:)

熱騰騰的高湯直達心炊,暖入心頭呢!
這兒的涼拌前菜也是我的心頭好~

搭上溏心的蛋黃,水準依然啊!!

這個拼盤正合想多嚐不同口味的我倆~

可自選5款不同的涼菜!!!

我們分別點了雞絲粉皮、醉香豬手、糖醋小排、水晶肴肉及海蜇~

主菜點了半隻樟茶鴨~

2021-10-28 130 瀏覽
印象中我個挨豬都好少介紹連鎖店,一黎我自己好少食,二黎覺得連鎖式餐廳太倒模化,所有野都一模一樣無特別咁。近期入秋又到左食大閘蟹嘅季節,畀佢地嘅餐牌吸引左,膽粗粗去試過質素又幾好㗎啵!🥟蟹粉小籠包 (兩隻) $➌➑ 連鎖店做大閘蟹主題菜式,食之前無抱太大期望,食完之後對佢改觀喎。價錢平民但質素有番咁上下,蟹粉小籠包濃濃蟹粉鮮香之餘肉餡仲放左原條蟹肉,夠哂心意。咬開塊皮爆哂汁食嘅時候記得小心啲!😳🦀蟹粉拌麵 $➐➑將一羹一羹鮮蟹粉汁加入上海乾麵然後撈均。上海麵岀奇地掛到啲蟹粉汁,勁惹味👍🏻蟹粉濃味足料,越食越停唔到口😜值得一試!🐥雞絲粉皮 $➎➋ 麻醬夠杰,粉皮夠爽口,份量都算大碟,水準之上,係我食上海菜必點前菜之一😽🌶紅油抄手 $➌➑三十幾蚊有6大隻菜肉雲呑,皮薄餡靚。唯獨佢個汁係帶小小甜味,同我食開嘅紅油抄手有啲唔同,都係比較中意再辣啲唔帶甜味嘅口味😛🦐糖醋蝦球 $➊➊➑試左一碟小菜,味道同鑊氣都好掂,一碟八大隻蝦球預先走油,隻隻爽口彈牙。糖醋汁極度醒胃用黎配白飯食就一流!🥞豆沙鍋餅 $➌➑去食上海菜點少得食埋豆沙鍋餅呢!即叫即製新鮮熱辣辣上枱。豆沙餡唔會太甜口感又夠綿。如果外皮可以再

🥟蟹粉小籠包 (兩隻) $➌➑

🦀蟹粉拌麵 $➐➑

🐥雞絲粉皮 $➎➋

🌶紅油抄手 $➌➑

🦐糖醋蝦球 $➊➊➑

🥞豆沙鍋餅 $➌➑
去食上海菜點少得食埋豆沙鍋餅呢!即叫即製新鮮熱辣辣上枱。豆沙餡唔會太甜口感又夠綿。如果外皮可以再煎燶啲就更perfect 啦😌

📍夏麵館
太子彌敦道750號始創中心1樓115C號舖
荃灣沙咀道328號寶石大廈地下12-15號舖
鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓173A號舖
樂富聯合道198號樂富廣場3樓3125至3126舖
葵涌葵昌路72-76號活@KCC 8樓803號舖
屯門屯門鄉事會路2A號 H.A.N.D.S A區1樓A-130號舖
將軍澳貿業路8號新都城中心2期2樓2013號舖
2021-10-15 175 瀏覽
又到左食蟹既季節🤤,雖然未去食大閘蟹,但食住唔洗出剪刀和出牙力既蟹粉先.....😁係網上見到,夏麵館有個蟹粉宴,經網上訂購,2個人食只需要HK$356,真係超級抵。🍲酸辣湯酸酸辣辣,仲好足料,有肉絲,冬菇絲,豆腐絲,竹筍絲,腐竹,木耳絲等等......相當豐富🍱五小碟有糖醋排骨、鎮江水晶肉、腐皮素鵝、雞絲粉皮、蒜香四季豆。比較少食水晶肉,望落晶瑩剔透,食完零無罪惡感.....腐皮素鵝里面包金針菇,感覺得特別,每樣前菜味道都唔錯,一點也不馬虎🍤哆唻咪睇個餐牌簡介,話碟餸係張曼玉改的....讀音叫Do Re Mi, 唔通食完識彈琴🤔蝦仁既口感的確係幾爽口彈牙,味道較為濃郁,建議一定要配烏金蟹粉拌麵一齊食,不但可以中和咸味,更可以突出碟餸既鮮味🍜烏金蟹粉拌麵一金一黑,形成強烈既對比,墨魚汁制成既麵條,滑溜溜的,有咬口,把哆唻咪倒入去同麵撈賣一齊,令每條麵條掛滿了蟹粉,望落更加有食慾......整個口感更加豐富有層次🥗蟹粉扒菜芯菜芯面鋪滿蟹粉,簡簡單單地帶出了蟹粉既鮮味,仲可以食到一塊塊小蟹肉🥟蟹粉小籠包一籠有兩粒,咬一小口等里面的湯汁流出,以免燙咀,湯汁清甜,唔油膩,而餡料混合豬肉餡和蟹肉,

🍲酸辣湯

🍱五小碟
有糖醋排骨、鎮江水晶肉、腐皮素鵝
、雞絲粉皮、蒜香四季豆。

🍤哆唻咪

🍜烏金蟹粉拌麵

🥗蟹粉扒菜芯

🥟蟹粉小籠包
一籠有兩粒,咬一小口等里面的湯汁流出,以免燙咀,湯汁清甜,唔油膩,而餡料混合豬肉餡和蟹肉,飽滿美味

🥣薑茶湯圓
因為蟹偏寒,所以食完一定要配番碗薑茶暖下胃,薑味好濃,仲有2粒芝麻湯圓
2021-10-15
  • 五小碟
2021-10-13 901 瀏覽
之前在九龍區返工都很常來太子這間夏麵館吃飯,今日剛巧來附近辦點事,便想到來這裡吃晚飯。我在平日下午6:30入坐,想不到都幾多客,幸好餐廳能安排我坐卡位,自成一角坐得舒服。我和老公都很久沒來吃,於是一次過點我們最愛吃的東西,這裡好像沒怎加過價,食物款式一樣多,全部都好大碟和抵食!涼伴小木耳 $40前菜大大碟!木耳爽口,加入白醋、蒜茸和辣椒,非常開胃!蟹粉小籠包 $38/2隻一咬下是鮮甜的蟹粉肉汁,好好味呀!比一般的小籠包大隻,饀料很多呢~酸辣湯 $38/位多料的酸辣湯,木耳、冬菇絲、豆腐、竹荀、蛋花樣樣齊,酸味濃辣度恰到,好味!XO醬炒年糕 $68一上枱就嗅到很香的XO醬味,啖啖惹味,年糕很軟淋淋,不經不覺吃了很多口。雪菜肉絲麵 $47加$5轉了淮山麵,這個麵比上海麵爽口,感覺似麵線,但很掛湯,雪菜肉絲也很夠多,整碗麵好大碗!生煎包 $36/3個生煎包煎在包底脆卜卜,上層的包則軟棉棉,咬下多肉汁,好好味呀!薑茶湯丸 $32薑汁味濃又夠辣,芝蔴湯丸不太甜,配搭很好,這個飯後甜品正!夏麵館咁多年都能保持水準,全部都大碟抵食,我地叫左7樣餸都係$329,仲要打包,沒令我失望。走時在門口見到呢排

涼伴小木耳 $40
前菜大大碟!木耳爽口,加入白醋、蒜茸和辣椒,非常開胃!

蟹粉小籠包 $38/2隻

酸辣湯 $38/位

XO醬炒年糕 $68

雪菜肉絲麵 $47

生煎包 $36/3個

薑茶湯丸 $32
薑汁味濃又夠辣,芝蔴湯丸不太甜,配搭很好,這個飯後甜品正!

走時在門口見到呢排做緊蟹粉宴,上網訂仲有買一送一優惠,好抵食啊!可以睇下!
2021-10-10 126 瀏覽
好耐冇食夏麵館啦!!佢近期好似出左蟹粉宴, 不過朋友麻麻地,  但我點都要捉佢黎食個蟹粉小籠包先心息。煎蟹粉小籠包揀左煎既蟹粉小籠包, 唔知係咪因為煎既關係, 湯汁唔算多, 但係入口都係有鮮味, 而且餡料飽滿, 好味~~另外我地今日出就叫餸食飯, 叩左賽磅蟹, 韭王炒鱔絲同埋蔥爆牛肉。賽磅蟹已經唔係度度食到, 真係要去番上海菜館先有, 依個賽磅蟹調咪岩岩好, 蛋白一粒粒口感又幾似蟹肉, 拌醋食正!韭王炒鱔絲同埋蔥爆牛肉絕對係送飯之選, 韭王炒鱔絲個汁好香, 鱔肉粗身口感彈牙, 而且鱔肉份量多, 好足料。蔥爆牛肉有獲氣, 牛肉似滑牛厚身有口感, 加埋大蔥炒香, 一流!最後食埋個甜品作結, 酒釀丸子, 啖啖桂花清香, 唔會太甜, 熱辣辣既最後食完一定滿足。

煎蟹粉小籠包

2021-09-29 154 瀏覽
好耐冇食上海菜, 今日突然好想食就約咗朋友去太子呢間夏麵館,我哋點咗小食拼盤, 小籠包, 仲有椒鹽小黃魚, 好在我哋比較保守唔叫太多嘢食, 原來三樣食物已經飽到我哋差啲食唔晒! 好想點名讚佢嘅椒鹽小黃魚, 香脆嘅小黃魚上面部門咗炸到金香嘅蒜蓉同埋辣椒碎, 我哋兩個連啲蒜蓉都食晒! 我暫時忘卻熱氣嗰兩個字! 五小碟我哋就揀咗醉豬手, 上海拷夫, 嗰隻豬手全部切開細細舊, 不單止唔肥膩仲好爽脆! 我哋一人一句傾吓傾吓就全部嘢食晒! 小籠包個皮唔算係好薄, 但係有口感而且份量夠晒大! 而家出面啲上海菜好多都收到好貴, 呢間價錢算係10分合理而且坐得好舒服, 我哋坐足兩個鐘先走! 極力推介! 😍😍😋👍🏼👍🏼
椒鹽小黃魚
任選小食拼盤
小籠包
2021-09-29
椒鹽小黃魚
任選小食拼盤
小籠包
2021-09-28 120 瀏覽
• 夏麵館蟹粉宴🦀•踏入秋天又係食蟹既季節喇🥰夏麵館率先推岀十一道菜既蟹粉宴,用上100%手拆江蘇蟹粉,再配搭唔同既材料造岀多款蟹粉菜式!當中烏金蟹粉拌麵最得我心,口感爽滑既墨魚汁麵撈埋味道濃郁既蟹粉蟹皇,原來又幾夾架喎😮食完成個蟹粉宴,最尾仲會比返碗薑茶湯圓你做甜品驅下寒,非常貼心阿❤️依家呢個套餐仲做緊限時優惠,預先上網係Togetda訂購,就可享買一送一,即係以一位價錢$356就可以兩位享用蟹粉宴喇!計返人均都係$178咋👏🏻11道菜蟹粉宴🦀▪️糖醋排骨▫️鎮江水晶骨▪️虎皮素鵝▫️雞絲粉皮▪️蒜香四季豆▫️酸辣湯▪️蟹粉河蝦▫️烏金蟹粉拌麵▪️蟹粉小籠包▫️蟹粉菜心▪️薑茶湯圓
• 夏麵館蟹粉宴🦀•

踏入秋天又係食蟹既季節喇🥰
夏麵館率先推岀十一道菜既蟹粉宴,
用上100%手拆江蘇蟹粉,
再配搭唔同既材料造岀多款蟹粉菜式!
當中烏金蟹粉拌麵最得我心,
口感爽滑既墨魚汁麵撈埋味道濃郁既蟹粉蟹皇,
原來又幾夾架喎😮
食完成個蟹粉宴,
最尾仲會比返碗薑茶湯圓你做甜品驅下寒,
非常貼心阿❤️

依家呢個套餐仲做緊限時優惠,
預先上網係Togetda訂購,
就可享買一送一,
即係以一位價錢$356就可以兩位享用蟹粉宴喇!
計返人均都係$178咋👏🏻

▫️烏金蟹粉拌麵
▪️蟹粉小籠包
▫️蟹粉菜心
▪️薑茶湯圓

Shanghai Hairy Crab Feast❤️🦀🦀🦀🥢..入秋了。。又係食大閘蟹🦀 季節。上網見到最近主打上海菜既夏麵館🥢 最近推出左蟹粉宴,而且用上100% 手拆江蘇蟹粉,有11道菜式,價錢不貴,親民貼地又抵食,感覺好吸引呢。🦀 ll 🦀酸辣湯、哆唻咪、五小碟 蟹籽扒菜芯、蟹粉小籠包烏金蟹粉拌麵、薑茶湯丸前菜5小碟✨ 包括:糖醋小排、雞絲粉皮、鎮江水晶肉、蒜香四季豆、腐皮素鵝。單點都要百多元,以套餐價錢來說超值呢。餐廳主打哆唻咪✨,以一両濃郁蟹黃,加上二両蟹粉,配三両清甜鮮美蝦仁,味道層次多變。用來拌飯拌麵吃感覺不錯。另一主打小籠包✨,大大粒滿有湯汁有鮮味,但若然蟹粉味濃一點重一點更完美呢。以烏金蟹粉拌以墨魚汁製成既麵條🍜,一金💛一黑🖤 形式強烈對比,感覺吸引。而且麵條帶粗吸收蟹粉同吃,令呢條生色不少。最後食蟹過後,不少得驅寒之選:薑汁湯丸🍡,夠薑而湯丸煙韌,滋潤亦薑味濃濃,喜歡呢。..🔆11道菜矜貴蟹粉宴 (原價: $712/兩位) 💡於togetda訂購,可享限時優惠 買一送一 !📲網上限定,立即預訂:https://bit.ly/2Y5ykBu別錯過喔❣️..×××××ש

🦀 l[十一重蟹粉宴]l 🦀
酸辣湯、哆唻咪、五小碟
蟹籽扒菜芯、蟹粉小籠包
烏金蟹粉拌麵、薑茶湯丸

🔆11道菜矜貴蟹粉宴 (原價: $712/兩位)
💡於togetda訂購,可享限時優惠 買一送一 !

別錯過喔❣️
×××[夏麵館]×××
©太子彌敦道750號始創中心1樓115C號舖

2021-09-24 116 瀏覽
見到個蟹粉套餐好似幾吸引去試,點之非常失望🙁。所謂蟹粉其實只係蟹碎加個有色的咸既獻汁,完全冇蟹粉。個蟹粉小籠包都係一樣入面連小小湯都冇。頭盤正常,但除咗個湯係熱,其餘所有餸都只係微暖,最離譜係個湯圓一早同啲餸一齊上,上緊枱都唔熱最後就只好凍住食☹其實簡單一粒湯圓,利X或者灣X碼頭都好食過佢好想言之佢嘅食物質素。️所有嘢由頭盤到甜品一鑊過上真係令人好不爽,張枱又極細,雖然唔係乜嘢高級餐廳但咁樣簡直係茶餐廳式等你快啲食完趕你走既mode四百幾兩位其實話貴唔貴,但咁既質素絕對係性價比低,我情願佢收貴啲做好少少。講真感覺絕對唔良好無下次!
2021-09-23 56 瀏覽
心血來潮想食上海滬菜, 所以夜晚嚟咗呢度食晚餐~《蟹粉小籠包》新鮮出籠嘅蟹粉小籠包熱辣辣, 上面有少量蟹粉, 豬肉嘅滋味封存於透薄麵皮裡, 一口咬下, 餡料鮮甜美味, 湯汁豐富! 《黃金蝦球》即叫即炸的, 剛炸起上碟仲係熱辣辣的, 黃金蝦球炸至香酥, 入口時炸漿香脆, 唔會過厚, 有蛋黃香味, 蝦球有彈牙嘅口感。《濃湯滑津白》津白以上湯燜過, 濃湯汁入口好creamy, 佐以金華火腿, 鹹香又鮮甜。《上海素菜包》係我最鍾意嘅上海包點! 素菜包外皮鬆軟可口, 香菇青菜餡新鮮, 菜餡碧綠清脆🥬, 有鹹鮮, 我呢個包控一次過食晒三個😝!
心血來潮想食上海滬菜, 所以夜晚嚟咗呢度食晚餐~

《蟹粉小籠包》

《黃金蝦球》

《濃湯滑津白》

《上海素菜包》
2021-09-23
2021-09-20 79 瀏覽
又到食蟹既季節啦🤩🤩今次同朋友黎到太子既夏麵館食蟹粉宴~~蟹粉宴採用100%手拆江蘇蟹粉,並配搭出11道特別菜式~~今次經togetda訂購仲有買一送一既優惠!十分抵😍😍-🦀11道菜矜貴蟹粉宴 $356/2位✨📍前菜五小碟🍱前菜有5款,分別有鎮江水晶肉、蒜香四季豆、糖醋小排、雞絲粉皮同腐皮素鴨~~款款味道都唔錯,有水準👍🏻👍🏻當中最鍾意糖醋小排!味道酸酸甜甜,好開胃😋😋📍蟹粉小籠包(2粒)🥟小籠包係我既至愛❤️❤️咬落去有滿滿既湯汁!皮薄餡靚,味道清甜~~用蟹粉搭配小籠包,更食出肉汁既鮮味🤤🤤📍酸辣湯🥘味道酸酸辣辣,感覺似辣版既碗仔翅~~裡面有肉絲、木耳絲、香菇絲同豆腐絲等,口感豐富👍🏻👍🏻📍多唻咪🍤菜名好得意,原來係名人張曼玉提名架😎😎其實即係生拆蟹肉蟹粉蝦仁~~一兩蟹黃➕二兩蟹粉➕三兩河蝦,感覺好足料❤️❤️河蝦口感爽彈,蟹黃味道濃郁,唔錯!!我就鍾意將佢撈落拌麵度一齊食,更惹味🤤🤤📍烏金蟹粉拌麵🍜呢個拌麵用左墨魚汁手工切麵,滑溜得黎有咬口~~配蟹粉一齊食更有鮮味😋😋📍生拆蟹肉蟹粉菜心🥬菜心面頭鋪滿蟹肉蟹粉,望落好吸引!!食落爽脆新鮮,份量都好多👍🏻👍🏻📍薑茶湯丸🍲最後店員會送上甜品~~湯
又到食蟹既季節啦🤩🤩
今次同朋友黎到太子既夏麵館食蟹粉宴~~
蟹粉宴採用100%手拆江蘇蟹粉,並配搭出11道特別菜式~~
今次經togetda訂購仲有買一送一既優惠!十分抵😍😍
🦀11道菜矜貴蟹粉宴 $356/2位✨

📍前菜五小碟🍱
款款味道都唔錯,有水準👍🏻👍🏻
當中最鍾意糖醋小排!味道酸酸甜甜,好開胃😋😋

📍蟹粉小籠包(2粒)🥟
小籠包係我既至愛❤️❤️
咬落去有滿滿既湯汁!皮薄餡靚,味道清甜~~
用蟹粉搭配小籠包,更食出肉汁既鮮味🤤🤤

📍酸辣湯🥘
味道酸酸辣辣,感覺似辣版既碗仔翅~~
裡面有肉絲、木耳絲、香菇絲同豆腐絲等,口感豐富👍🏻👍🏻

📍多唻咪🍤
菜名好得意,原來係名人張曼玉提名架😎😎
其實即係生拆蟹肉蟹粉蝦仁~~
一兩蟹黃➕二兩蟹粉➕三兩河蝦,感覺好足料❤️❤️
河蝦口感爽彈,蟹黃味道濃郁,唔錯!!
我就鍾意將佢撈落拌麵度一齊食,更惹味🤤🤤

📍烏金蟹粉拌麵🍜
呢個拌麵用左墨魚汁手工切麵,滑溜得黎有咬口~~
配蟹粉一齊食更有鮮味😋😋

📍生拆蟹肉蟹粉菜心🥬
菜心面頭鋪滿蟹肉蟹粉,望落好吸引!!
食落爽脆新鮮,份量都好多👍🏻👍🏻

📍薑茶湯丸🍲
最後店員會送上甜品~~
湯丸細細粒好煙韌,裡面既花生餡幾好味🤤🤤
薑茶味道濃郁,好夠辣!可以驅走蟹肉既寒涼🌀🌀
2021-09-19 56 瀏覽
臨近中秋, 除左要做節外, 亦都係大閘蟹既季節。不過食蟹有d 攰, 所以今次揀左食呢個蟹粉餐同爸爸做節😎呢個餐叫11道蟹粉宴,我地訂,有買一送一, 除返開 都係$200人頭。好抵食。🌟前菜五小碟肴肉,四季豆,雞絲粉皮,糖醋排骨,素鵝。份量唔細, 可以食個原味先,再等埋之後d 蟹粉醬撈黎食。基本上呢個份有大量蟹肉蟹粉醬, 一d 都唔駛慳!🌟酸辣湯我就梗係覺得ok. 爸爸就覺得有d 辣😅🌟烏金蟹粉伴麵呢個麵都夠彈牙, 唔係淋patpat 個d, 係略嫌有d 單調,因為淨係得蟹肉蟹粉撈😂😂🌟蟹肉蟹粉菜心呢個都係唔好出事既野。🌟蟹粉小籠包我最期待既野呀,熱辣辣! 入面d 肉睇得出有撈蟹羔既。 正呀!🌟哆唻咪其實係加左蝦仁既蟹肉蟹粉, 呢個淨食係有d 咸。 佢個建議食法係加饅頭, 但個餐又冇跟。 咁我地又食唔哂。 所以將佢加哂去同前菜黎食。 個素鵝加到好似食緊軍艦咁 😂😂😂最後上埋個薑茶芝麻湯丸就真係飽到上心口。係抵食既。爸爸表示滿意😌😌
臨近中秋, 除左要做節外, 亦都係大閘蟹既季節。
不過食蟹有d 攰, 所以今次揀左食呢個蟹粉餐同爸爸做節😎

呢個餐叫11道蟹粉宴,
我地訂,有買一送一, 除返開 都係$200人頭。好抵食。

🌟前菜五小碟
肴肉,四季豆,雞絲粉皮,糖醋排骨,素鵝。

🌟酸辣湯
我就梗係覺得ok. 爸爸就覺得有d 辣😅

🌟烏金蟹粉伴麵

🌟蟹肉蟹粉菜心
呢個都係唔好出事既野。

🌟蟹粉小籠包

🌟哆唻咪

最後上埋個薑茶芝麻湯丸就真係飽到上心口。
係抵食既。爸爸表示滿意😌😌