餐廳: 壹.01
資訊:

2022-05-28 191 瀏覽
記得第一次食 @1.01_ig 係佢哋剛開業的時候幾位年輕人用心經營🫶🏻結帳時更會問食客意見最近發現之前想試的蛋餅和芋泥可以全日供應就決定再次到訪 人氣旺盛 果然係觀塘必食之一.芋泥肉鬆麻糬蛋餅💜期待已久的口味終於試到 而且冇令人失望壹.01的蛋餅皮是走Q軟薄身路線🧈略煎微脆口感綿密的芋泥配搭肉鬆 偶然還吃到芋頭顆粒鹹甜鹹甜的 再加上蛋香和一層煙韌麻糬 很滿足.風琴豆腐牛肉飯🐮其實係日式牛肉飯 肥牛夠多啖啖肉 洋蔥香甜欣賞可以自選多/少飯 仲有得揀多牛肉汁添風琴豆腐密度好高🧇就像海綿一樣吸滿醬汁比一般豆卜吸汁能力更高 非常入味 外皮鬆脆.芒果魯肉飯🐷招牌組合看起來奇怪 但意外地夾 很適合夏天果肉淡黃 多汁香甜 滑而無渣🥭估計是愛文芒魯肉係手工切 更有口感 加上五花肉的肥瘦混搭芒果就能解解膩 旁邊還有台式醃菜等開胃前菜.蘇子青瓜手撕雞🐔很喜歡這道手撕雞 有種地道台式鹽水雞的感覺無骨雞腿肉 紫蘇籽粉帶有獨特香氣 十分清新灑上芝麻 胡椒 麻油 底層有青瓜絲🥒開胃爽口唔係無骨白切雞咁普通!下次會叫雙份 大滿足.台北夜市小食拼盤🧆手機下單時意外發現的 可謂是隱形菜單 幾抵食有齊台灣腸 花枝丸 鹽
記得第一次食 @1.01_ig 係佢哋剛開業的時候
選擇了少甜走冰 份量依然好多 口感絲絲順滑
除特飲半價外 2:30pm後入座九折 全日無加一
  • 風琴豆腐牛肉飯
2022-05-28 42 瀏覽
最近跟朋友開始約番出街食飯發現咗間好食嘅台式餐廳依定仲有夏日三重優惠!🌟 堂食免加一 外賣有九折🌟 特飲半價🌟 下午茶(2:30PM後)及晚市全單9折-🥭 芒果魯肉飯🫔 芋泥肉鬆蛋餅🍢 台北夜市小食拼盤🫔 拉絲芝士火腿蛋餅🍹 零冰手作芋頭鮮奶🧋 雙檸冬瓜茶🥚 鵪鶉蛋🥗 蘇子青瓜手撕雞🍱 牛肉汁煮風琴豆腐-當晚叫咗勁多小食每一道都好好食尤其芋泥肉鬆蛋餅咸咸甜甜勁好食~另外零冰手作芋頭鮮奶都好值得一試!芒果魯肉飯嘅芒果都好新鮮!但飯量比較多如果兩個人食可能一個飯另外叫多幾款小食仲好🤤
最近跟朋友開始約番出街食飯
發現咗間好食嘅台式餐廳依定仲有夏日三重優惠!
🌟 堂食免加一 外賣有九折
🥗 蘇子青瓜手撕雞
🍱 牛肉汁煮風琴豆腐
當晚叫咗勁多小食
每一道都好好食
尤其芋泥肉鬆蛋餅咸咸甜甜勁好食~
另外零冰手作芋頭鮮奶都好值得一試!
芒果魯肉飯嘅芒果都好新鮮!
但飯量比較多如果兩個人食可能一個飯另外叫多幾款小食仲好🤤
眾所周知觀塘都有好多好嘢食,今次我就選擇咗外賣自取拎返嚟食🥡店舖嘅面積都算大,氛圍都好舒服,去到晚上的食飯時間已經有少少人龍了🙈!-1.特盛薑蔥牛肉便當🍱 $75便當可以選擇多飯及多牛汁,完全符合大食嘅朋友嚟嘗試。我自己食落去,牛肉滷得好入味,亦都唔會太咸,仲可以配埋啲青陽辣椒一齊食,更加突顯牛肉嘅油脂香,同埋冇咁膩。飯就會加上牛肉汁,咁就唔會令成碗飯唔會枯燥乏味!🫶🏻配料:佢仲有大量嘅蒽以及適量嘅西蘭花和菜片🥦,適合一啲健康朋友想出街食菜✌🏻涵腐皮:豆嘅香味好濃,好似食緊台灣嘅便當~-2.手撕雞便當 $65呢個食落去就相對地Fresh,我自己覺得佢個手撕雞有啲似鹽水雞嘅味道!仲有青瓜作配搭,食落去都會清新啲。-配料:花枝丸炸粉唔會太厚,食落去都有肉汁,仲有滷鵪鶉蛋,台味滿滿。仲有我自己勁鍾意嘅酸菜,送飯一流🤎-秘製厚切蜜汁豬扒$38///邪惡蛋之戀$39豬扒真係炸得好酥脆,油膩感又唔算好重。蛋之戀真係勁好食,簿皮配合流心芋泥仲有肉鬆,呢個組合都勁match。-黑糖鮮奶:$33我以為佢係有珍珠喺裏面🤣🤣不過飲落去都正正常常不過不失的🥰

1.特盛薑蔥牛肉便當🍱 $75
飯就會加上牛肉汁,咁就唔會令成碗飯唔會枯燥乏味!🫶🏻

涵腐皮:豆嘅香味好濃,好似食緊台灣嘅便當~
2.手撕雞便當 $65

秘製厚切蜜汁豬扒$38///邪惡蛋之戀$39
豬扒真係炸得好酥脆,油膩感又唔算好重。

黑糖鮮奶:$33
我以為佢係有珍珠喺裏面🤣🤣不過飲落去都正正常常不過不失的🥰

2022-05-28 30 瀏覽
早幾日約左朋友去觀塘食飯,聽聞呢間小店性價比幾高,而且下午2點半後仲有9折😆一於試試佢~—————壹.01芒果魯肉飯 ( $58 )基本上枱枱都見到有人嗌,冇諗過芒果同魯肉可以咁夾🤣平時食魯肉飯好易會覺得又鹹又膩,加左芒果正好中和番~仲有菜甫、麵筋等配菜,一啲都唔單調😬-熔岩蛋之戀 ( $39 )➡️ 拉絲芝士火腿蛋餅邪惡蛋之戀 ( $39 )➡️ 芋泥肉鬆蛋餅一次過試勻兩款蛋餅,蛋餅皮唔會太厚,幾煙韌~芝士火腿好強拉絲效果,味道上較為大路🤔 想試特別啲嘅就要揀芋泥肉鬆,芋泥夠綿滑,一鹹一甜又幾夾😬-小食方面就嗌左呢幾款share~台北夜市小食拼盤 ( $36 )包括台灣腸、鹽酥雞同花枝丸,味道ok但鹽酥雞太細粒同碎😂排骨( $38 )蘇子手撕雞 ( 單份$25 )-雙檸冬瓜茶 ( $42 半價$21 )呢度嘅冬瓜茶用茉莉茶做底,飲落會有淡淡清香,唔會死甜👍🏻Q冰手作芋頭鮮奶 ( $48 半價$24 )手作芋泥,芋香之餘又綿密,啖啖都有牛奶同芋泥,芋頭控必試!-*全日堂食免加一*全日外賣9折 *2:30pm後下午茶及晚市全單9折

—————

壹.01芒果魯肉飯 ( $58 )

熔岩蛋之戀 ( $39 )➡️ 拉絲芝士火腿蛋餅
邪惡蛋之戀 ( $39 )➡️ 芋泥肉鬆蛋餅
小食方面就嗌左呢幾款share~

台北夜市小食拼盤 ( $36 )
包括台灣腸、鹽酥雞同花枝丸,味道ok但鹽酥雞太細粒同碎😂

排骨( $38 )

蘇子手撕雞 ( 單份$25 )

雙檸冬瓜茶 ( $42 半價$21 )
呢度嘅冬瓜茶用茉莉茶做底,飲落會有淡淡清香,唔會死甜👍🏻
Q冰手作芋頭鮮奶 ( $48 半價$24 )
手作芋泥,芋香之餘又綿密,啖啖都有牛奶同芋泥,芋頭控必試!
*全日堂食免加一
*全日外賣9折
*2:30pm後下午茶及晚市全單9折
今日去咗觀塘APM行街,下就黎到BOOKMARK咗好耐既《壹.01》!位於中海日升中心2樓,環境寬敞舒適,卡位好闊落~店舖由幾位20多歲既青年主理,主打多款台式料理、便當等,最出名就係自家製蛋餅!凡外賣自取/下就2:30後堂食,可享全單九折,兩款飲品:芋泥鮮奶/冬瓜茶仲有半價添~客人仲可以任用Wi-Fi、免加一,真係好抵食!!邪惡蛋之戀即芋泥肉鬆蛋餅,餅皮夠酥脆,芋泥綿密滑順無顆粒感,再搭配鹹香肉鬆,口感好鬆軟!!熔岩蛋之戀拉絲芝士火腿蛋餅既拉絲效果強勁,蛋餅煎得好軟熟,面頭淋上千島醬,加上爆餡配料,味道層次好豐富!薑蔥手撕雞飯手撕雞又嫩又滑好彈牙,完全唔柴口,佐以蔥薑同食,特別惹味香濃!無論手撕雞、薑蔥、配料份量都超多,賣相好吸引,夠哂足料!台北夜市小食拼盤有齊台灣腸、鹽酥雞同花枝丸,鹽酥雞炸得酥脆又多汁,啖啖肉好正;花枝丸煙韌又彈牙;台灣腸皮脆Q彈~魯肉汁肉燥蔬菜秘製醬汁特別香濃,西蘭花新鮮又爽脆~秘製厚切蜜汁豬扒肉質軟滑爽彈好JUICY,大大塊厚肉又多汁,好香脆!牛肉汁煮風琴豆腐口感綿密既風琴豆腐索滿香甜牛肉汁,好正~雙檸冬瓜茶天然清爽,啖啖甘甜好解渴。全手作芋頭鮮奶綿密芋泥配滑
今日去咗觀塘APM行街,
下就黎到BOOKMARK咗好耐既《壹.01》!
位於中海日升中心2樓,
環境寬敞舒適,卡位好闊落~
店舖由幾位20多歲既青年主理,
主打多款台式料理、便當等,
最出名就係自家製蛋餅!
凡外賣自取/下就2:30後堂食,可享全單九折,
兩款飲品:芋泥鮮奶/冬瓜茶仲有半價添~
客人仲可以任用Wi-Fi、免加一,真係好抵食!!
邪惡蛋之戀
即芋泥肉鬆蛋餅,餅皮夠酥脆,
芋泥綿密滑順無顆粒感,
再搭配鹹香肉鬆,口感好鬆軟!!
熔岩蛋之戀
拉絲芝士火腿蛋餅既拉絲效果強勁,
蛋餅煎得好軟熟,面頭淋上千島醬,
加上爆餡配料,味道層次好豐富!
薑蔥手撕雞飯
手撕雞又嫩又滑好彈牙,完全唔柴口,
佐以蔥薑同食,特別惹味香濃!
無論手撕雞、薑蔥、配料份量都超多,
賣相好吸引,夠哂足料!
台北夜市小食拼盤
有齊台灣腸、鹽酥雞同花枝丸,
鹽酥雞炸得酥脆又多汁,啖啖肉好正;
花枝丸煙韌又彈牙;台灣腸皮脆Q彈~
魯肉汁肉燥蔬菜
秘製醬汁特別香濃,
西蘭花新鮮又爽脆~
秘製厚切蜜汁豬扒
肉質軟滑爽彈好JUICY,
大大塊厚肉又多汁,好香脆!
牛肉汁煮風琴豆腐
口感綿密既風琴豆腐索滿香甜牛肉汁,好正~
雙檸冬瓜茶
天然清爽,啖啖甘甜好解渴。

全手作芋頭鮮奶
綿密芋泥配滑順鮮奶真係無敵既組合!
最欣賞全手作芋泥綿甜香糯,香味濃郁!
2022-05-18
午餐
2022-05-26 49 瀏覽
俾壹.01嘅芒果魯肉飯洗咗版好耐😏早排同朋友去觀塘行街 終於試咗 佢哋係由幾位年輕人一同經營🕺🏻主打健康無味精嘅台式料理 餐廳位於一個相對隱敝嘅商場入面 嚟到門口 入面已經差唔多坐滿晒😗好旺場 所以想食就記得早啲去 好在座位唔會太迫 燈光又夠光猛😌-試完發現全部野食都大件夾抵食🤯搵唔到唔推薦俾大家嘅理由 而家2:30pm後不論堂食定外賣 都有9折 仲可以半價升級特飲添!-🥭101芒果魯肉飯 $58水果配魯肉飯聽落好似地獄料理咁😈但係食落出乎意料地夾 酸酸甜甜嘅芒果🥭同鹹鹹地嘅魯肉幾match 仲可以一解魯肉飯嘅油膩😉食多幾啖已經完全接受咗呢個新口味 魯肉旁邊仲放滿酸菜同椰菜 平衡返肉菜比例之餘 仲令成個飯更加惹味(好好餸飯😋)-🍱香蔥紫菜手撕雞飯 $57通常食手撕雞都係配冷麵多 配熱辣辣嘅飯都係第一次🙈首先配料非常澎湃🤯除咗蔥同紫菜 仲有大量嘅青瓜絲 菜甫 花生 麵筋 基本多到睇唔到飯咁濟🤣而且飯入面仲加咗藜麥 藜麥有助消化 夠晒健康👍🏻手撕雞整得好嫩滑又入味 食完超級飽😌-💜邪惡蛋之戀(芋泥肉鬆脆皮蛋餅) $39必試!芋頭+肉鬆控嘅我一定要嗌嚟食🤩有齊我最愛嘅兩樣野食😍芋泥同肉鬆好足

🥭101芒果魯肉飯 $58

🍱香蔥紫菜手撕雞飯 $57

💜邪惡蛋之戀(芋泥肉鬆脆皮蛋餅) $39
必試!芋頭+肉鬆控嘅我一定要嗌嚟食🤩有齊我最愛嘅兩樣野食😍芋泥同肉鬆好足料 又滑又甜嘅芋泥配上鹹肉鬆🤤又有少少蛋香味 好好食 忍唔住一舊接一舊 如果個餅皮可以整得再脆啲就好喇~

🍗台北夜市小食拼盤 $36
拼盤分別有台灣腸 花枝丸 同埋鹽酥雞 台灣腸整得好彈牙 味道都好濃郁~值得一讚鹽酥雞炸得啱啱好🥰我哋隔咗一陣先開始食 都仲keep到脆卜卜😆花枝丸都ok 三樣野都唔會整得太油膩 都好推薦大家試下💁🏻‍♀️

🥛全手作芋頭鮮奶(中) $24
佢哋採用澳洲鮮奶🐄我覺得飲落奶味特別香濃 芋泥同鮮奶比例啱啱好 香得嚟又唔會太甜 認真高質 想再飲多杯😋

🥛黑糖鮮奶(中) $28
啲黑糖做到掛邊效果😌同樣中杯 望落好似大杯過芋頭鮮奶😂唔知係咪因為黑糖太甜 所以鮮奶味唔係咁出 不過朋友就覺得奶味啱啱好 同埋啲黑糖好快就沉晒底 變咗淨係飲到鮮奶 所以建議大家打完卡就即刻攪勻飲🤣🤣

• 芋泥肉鬆蛋餅
  • 101芒果魯肉飯
2022-05-26 37 瀏覽
小店由2位90後兄弟合伙,帶住創業既夢想,希望開一間屬於香港人嘅台式料理,仲標榜無味精台式料理!😊 熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅)$39強烈建議要堂食,因為堂食先展現到拉絲嘅效果! 芝士既威力係會抵擋到減肥既威力,食埋今餐先。份量算多,材料都令人好滿足! 😊 邪惡蛋之戀(芋泥肉鬆脆皮蛋餅)$39滿滿既芋泥加埋肉鬆,咸甜咸甜既效果意外中既夾! 芋泥係好綿滑個種,吾會太甜。值得讚賞係個蛋餅皮係脆架! 😊台灣夜市小食拼盤$36拼盤有台灣腸、鹽酥雞、花枝丸,一次過滿足你三個願望。鹽酥雞嫩滑加上椒鹽都好惹味,不過個皮吾係食開個隻好脆,只係薄薄地一層麵漿。花枝丸有好多墨魚係好食,台灣腸仲配埋蜜糖,咸甜咸甜正😊魯肉汁肉燥蔬菜 $15蔬菜加上魯肉汁令味道吾會單調,加埋啲肉燥吾會咁齋,不過有少少咸😊 牛肉汁煮風琴豆腐$12風琴豆腐特色係會索哂啲汁,一啖咬落去牛肉汁都會多到流出嚟😂 不過醬汁都係咸少少😋零冰手作芋頭鮮奶(中)$24(原價:$48)呢款飲品真心正!底部係海量既芋頭加埋澳洲牛奶,每一啖都飲到芋頭,好爽!要贊個樽真係好靚,打卡一流! 😋 台式奶茶(大) $18 (原價:$37)奶茶飲得出茶味濃,

😊 熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅)$39

😊 邪惡蛋之戀(芋泥肉鬆脆皮蛋餅)$39

😊台灣夜市小食拼盤$36

😊魯肉汁肉燥蔬菜 $15

😊 牛肉汁煮風琴豆腐$12

😋零冰手作芋頭鮮奶(中)$24(原價:$48)

😋 台式奶茶(大) $18 (原價:$37)
奶茶飲得出茶味濃,比起出面既台式飲品店係濃味好多,有啲驚喜!

😊 黑糖鮮奶/黑糖鮮奶紅茶 $28
甜到入心🤣 建議嗌少甜,本身黑糖都好甜,餐廳係吾會吝嗇份量,所以怕甜既寶寶記得嗌少甜

Ps 外賣自取及下袖2:30後有9折優惠!! 飲品仲有半價,超抵! 之前食過餐廳既便當,份量超大,適合上班族食飽飽

抵食程度:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素:⭐️⭐️⭐️⭐️
員工態度:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境裝飾:⭐️⭐️⭐️
衛生情況:⭐️⭐️⭐️
食過返尋味:⭐️⭐️⭐️⭐️

(滿分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
用餐優惠
試食活動
📍觀塘 𝙺𝚠𝚞𝚗 𝚃𝚘𝚗𝚐❝抵食台灣野😚芋控💜試齊芋泥蛋餅 芋泥鮮奶✌🏻❞終於黎一試呢度既蛋餅(有芋泥!)😛2:30pm後有9折飲品半價 晚飯想係觀塘搵台灣野食係幾抵既😗店員都好有禮貌!👍🏻🧀拉絲芝士火腿蛋餅 $39 (4/5)💜芋泥肉鬆脆皮蛋餅 $39 (4/5)兩款蛋餅我更中意芝士火腿🤪個千島醬汁好夾! 芋泥肉鬆軟綿綿 但芋香唔夠出 肉鬆鹹香輕易蓋過🙈(比起我之前食過另外兩間既芋泥蛋餅稍微有啲遜色👀)🐷蜜汁紫菜排骨飯 $60 (4/5)🥭芒果魯肉飯 $58 (3/5)個酥炸排骨幾好食! 有肉感得黎唔乾🤩雪菜等配料撈飯一流👍🏻芒果魯肉呢個combo幾新穎🤣酸酸甜甜咁 不過個人prefer淨魯肉😆中意芒果既朋友就話唔錯!😗🌭夜市小食拼盤 $36 (3/5)有台灣腸 炸花枝丸 同埋鹽酥雞 ok啦普通野😌💜全手作芋頭鮮奶 $19 (半價後) (4.5/5)🍋雙檸冬瓜茶 $17 (半價後) 🥛黑糖鮮奶 $28 飲品2:30pm後半價再9折! 幾抵😍芋頭鮮奶好飲! 用左澳洲奶好香濃 芋泥綿密香甜帶塊感🥰$19我推介!✨另外兩款飲品係朋友叫既 都唔錯 😌黑糖鮮奶冇半價的!꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃
📍觀塘 𝙺𝚠𝚞𝚗 𝚃𝚘𝚗𝚐
❝抵食台灣野😚芋控💜試齊芋泥蛋餅 芋泥鮮奶✌🏻❞

🧀拉絲芝士火腿蛋餅 $39 (4/5)
💜芋泥肉鬆脆皮蛋餅 $39 (4/5)

🐷蜜汁紫菜排骨飯 $60 (4/5)
🥭芒果魯肉飯 $58 (3/5)

🌭夜市小食拼盤 $36 (3/5)
有台灣腸 炸花枝丸 同埋鹽酥雞 ok啦普通野😌

💜全手作芋頭鮮奶 $19 (半價後) (4.5/5)
🍋雙檸冬瓜茶 $17 (半價後)
🥛黑糖鮮奶 $28

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍壹.01
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_觀塘

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_台灣菜
  • 芋泥肉鬆蛋餅
  • 拉絲芝士火腿蛋餅
  • 芒果魯肉飯
  • 蜜汁紫菜排骨飯
  • 小食拼盤
  • 雙檸冬瓜茶
2022-05-26 74 瀏覽
飛唔到去台灣,都可以喺香港品嘗台灣風味。呢間人氣特色台灣餐廳,由三位年輕人創辦。唔單只好潮,食物仲好好味😋去食時係夜晚有9折,力推❤️‍🔥-🍳 $49爆餡芝士拉絲🤤蛋皮香脆,加上火腿x芝士係perfect match,永遠好吃嘅組合❤️必點!如果想味道特別啲,可點-🐖 特盛紫菜排骨便當 $77一大堆紫菜,成座山咁呀🗻排骨大大塊,炸得好脆,調味係子然粉。仲要夠大碗,岩晒大胃王👍🏻不過採用嘅紫菜有啲咸,可以有更好選擇。-🥩 辣椒大蔥牛肉飯 $55牛肉好嫩滑,配合埋辣椒同大葱,好似葱爆牛肉飯😬飯汁都好濃郁,食落層次好豐富,辣加牛味。-🧆 台北夜市小食拼盤 $36拼盤包括台灣腸3條、炸花枝丸3粒、鹽酥雞。✨香腸熱辣辣,脆皮仲好juicy。✨炸花枝丸好彈好爽口,好鬆脆,得3粒唔夠喉喎。✨鹽酥雞調味好惹味👍🏻肉質口感好新鮮。三款都好脆且唔會油膩🤤值得一讚-🤍牛肉汁煮風琴豆腐 $20豆腐2條,吸晒啲牛肉汁,啖啖都好juicy。不過牛肉汁係味啉+昆布匙油嘅味道,有啲普通,因為自己整都整到。-🥤 雙檸冬瓜茶+黑糖鮮奶 $50雙檸冬瓜茶有冬瓜嘅清甜,配合檸檬🍋少少酸,好夾好refreshing~好適合解油膩,
🍳

🐖 特盛紫菜排骨便當 $77

不過採用嘅紫菜有啲咸,可以有更好選擇。
🥩 辣椒大蔥牛肉飯 $55
🧆 台北夜市小食拼盤 $36
拼盤包括台灣腸3條、炸花枝丸3粒、鹽酥雞。

✨香腸熱辣辣,脆皮仲好juicy。

✨炸花枝丸好彈好爽口,好鬆脆,得3粒唔夠喉喎。

✨鹽酥雞調味好惹味👍🏻肉質口感好新鮮。

三款都好脆且唔會油膩🤤值得一讚
🤍牛肉汁煮風琴豆腐 $20
🥤 雙檸冬瓜茶+黑糖鮮奶 $50

雙檸冬瓜茶有冬瓜嘅清甜,配合檸檬🍋少少酸,好夾好refreshing~好適合解油膩,炎炎夏日解渴。好味到我仲想叫多杯外賣。必點😆

黑糖鮮奶比上一次飲遜色🤔奶好似唔夠凍。如果叫咗好多小食嘅話,飲呢個仲會好飽😖
雙檸冬瓜茶+黑糖鮮奶
辣椒大蔥牛肉飯
特盛紫菜排骨便當
題外話/補充資料: 推薦程度:❤️❤️❤️❤️❤️ 評語: 💡位於觀塘cos centre,離地鐵站只需3分鐘。 💡外賣有9折 💡我地8點去到,只有少量位置,可以提早book定位
2022-05-13
雙檸冬瓜茶+黑糖鮮奶
辣椒大蔥牛肉飯
特盛紫菜排骨便當
  • 雙檸冬瓜茶
2022-05-24 32 瀏覽
餐廳2:30之後做緊9折同埋特飲半價,好耐都冇食台灣嘢,今日去咗觀塘,咁就去食吓101嘅台灣嘢先,去到舖頭呢都幾特別既,由後生仔做主打既感覺咁作為後生仔嘅我梗係要支持下佢哋-香蔥紫菜魯肉飯 $60本身滷肉飯都好好食好惹味,依家加咗香蔥同埋紫菜之後就更加香濃,但相對地都比較咸小小,如果咸味小d就更加正豆,魯肉飯嘅豬肉部份都滷得比較松軟,汁都好送飯-薑蓉魯肉飯 $58薑蓉魯肉飯就相對比較覺得似係同港色結合,食落個口感都幾特別嘅,感覺好似食緊叉雞飯配滷肉飯,不過都正,飯既部分一樣大大碗吾怕你吾飽,飽到反肚-熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅) $60非常之鍾意食蛋餅,基本上所有蛋餅都鍾意食,今次呢間舖頭嘅拉絲芝士火腿蛋餅非常出位,個重點係真係●拉芝● 仲要越拉越高,完全無偷工減料,熱辣辣非常之好食,呢一個絕對係呢間舖既首選-台北夜市小食拼盤 $36(台灣腸,花枝丸,鹽酥雞)呢個小食拼盤百花齊放,有齊哂大家都鍾意食嘅台灣腸,花枝丸,鹽酥雞,每一樣都炸得好脆好香口,簡單既小前菜-特製牛肉(肥牛) $25想食牛肉所以就叫咗特製牛肉,味道偏向台灣滷水肥牛肉,所以有小小咸。不過送飯就好開胃-雙檸冬瓜茶 $2
咁作為後生仔嘅我梗係要支持下佢哋

香蔥紫菜魯肉飯 $60

薑蓉魯肉飯 $58

熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅) $60

台北夜市小食拼盤 $36
(台灣腸,花枝丸,鹽酥雞)

特製牛肉(肥牛) $25

雙檸冬瓜茶 $21 (原價$42) 大
雙檸冬瓜茶既冬瓜茶味道比較出,檸檬味道比較淡,如果鍾意冬瓜茶嘅小獵人不妨可以試一下,絕對係消暑佳品

古早奶茶 $15 (原價$31) 中
古早奶茶嘅味道比較淡,可能美食家要飲嘅時候就要少冰或者走冰,如果古早奶茶個茶底比較濃小小,相信會更好飲
  • 拉絲芝士火腿蛋餅
依間位於觀塘既小店主打台灣菜,係由幾位年輕人開,有好多台灣小食選擇,價錢吾貴份量仲要好多💛好值得去支持!芋泥肉鬆蛋餅($35)其實我係為左佢既芋泥蛋餅黎🙈芋泥口感綿密,甜度岩岩好,配肉鬆食無得輸🥰而且佢既蛋餅煎得好脆,咬落去好煙韌好有口感拉絲芝士火腿蛋餅($35)蛋餅淋上千島醬,配拉絲既芝士同帶鹹香既火腿食好邪惡,蛋味濃郁,不過對比起我都係覺得芋泥蛋餅出色d蜜汁紫菜排骨飯($54)排骨真係大塊到😍🤤食落去勁酥脆!而且可以揀多紫菜,再配佢既醬汁撈飯食真係好正,依個價錢性價比好高!!芒果魯肉飯($52)第一次食依個配搭,芒果好清甜吾會好酸,配魯肉食感覺無咁油膩,吾會有違和感原來生果配魯肉都夾到好有創意😝台北夜市小食拼盤($32)有台灣腸,花枝丸同鹽酥雞,鹽酥雞炸得好酥脆,台灣腸外層香脆厚實,甜甜地好有台灣夜市既味道🤤青瓜手撕雞($22)手撕雞肉質好嫩滑,加左沙薑同麻油好惹味古早奶茶($16)全手作芋頭鮮奶($21)本身好驚個芋頭鮮奶會好甜,但飲落去芋頭味好香濃而且一d都吾會太甜,如果好似我咁咁鍾意食芋泥既一定要試蛋餅同鮮奶打孖上🤣✨餐廳下午1430後入座有9折既優惠,堂食免加一,特飲仲有半

芋泥肉鬆蛋餅($35)

拉絲芝士火腿蛋餅($35)

蜜汁紫菜排骨飯($54)

芒果魯肉飯($52)

台北夜市小食拼盤($32)

青瓜手撕雞($22)
手撕雞肉質好嫩滑,加左沙薑同麻油好惹味

古早奶茶($16)
全手作芋頭鮮奶($21)

✨餐廳下午1430後入座有9折既優惠,堂食免加一,特飲仲有半價,真心好抵食💛
2022-05-20
嚟到觀塘試吓呢間餐廳,佢係主打蛋餅、便當同台飲😆裝修亦簡簡單單,食物價錢亦都非常合理☺️聽講佢哋有幾個飯都好出名,我就叫咗香蔥紫菜手撕雞飯 ($57)🤤落單時好貼心有好多選項,我梗係叫咗多蔥同多紫菜啦🤣的確份量比得好足,紫菜配埋淋上特製醬汁嘅飯好好味🤤而雞份量都唔少,覺得好似有麻油同埋少少沙薑味😆都好惹味呀!我叫咗少飯,覺得啱啱好~男朋友叫咗個壹.01芒果魯肉飯 ($58)😋未試過呢個組合,點知食落口係好夾~芒果令到魯肉嘅油膩感減輕,而且啲魯肉有啲都大粒,幾有咬口😋另外亦叫咗三款小食~台北夜市小食拼盤 ($36)好豐富,有花枝丸、鹽酥雞同埋台灣腸,炸得好脆~我個人最鍾意食花枝丸☺️而拉絲芝士火腿蛋餅 ($39)真係有滿滿嘅芝士🤤蛋餅都好煙韌😆👍🏻仲有叫咗秘製牛肉 ($25)☺️味道係近似和風牛肉,都唔錯😋飲品就叫咗一杯最愛嘅0冰手作芋頭鮮奶 (半價$24)🤤半價真係好抵!真材實材,咬到綿綿的芋泥,而且採用嘅鮮奶非常香,呢杯真係好好飲😋👍🏻另一杯新推出嘅黑糖鮮奶 ($33)同樣都係奶味香濃😋黑糖味亦都好適中,並唔會過甜☺️食得好飽🤤食物性價比高,2:30後仲有全單九折,好抵啊!🤭

香蔥紫菜手撕雞飯

秘製牛肉
0冰手作芋頭鮮奶
黑糖鮮奶
2022-05-23 31 瀏覽
觀塘不嬲都好多野食 今日去到中海日升中心覓食😆做人唔可以自私 有好野食一定買埋比屋企人食🤍同埋有朋友介紹過比我依到既蛋餅好正 所以都好期待😋而且星期一至六 2:30後做緊九折同埋特飲有半價🤩超抵啊!首先要用手機落餐 都易用清晰📋風琴豆腐牛肉飯$55中間豆腐充滿左牛肉汁😍好入味啊!牛肉份量都好多 肥美又juicy 一啖一啖已經好快食哂🤭薑蔥手撕雞飯🍚$55特別叫左多蔥🤭唔通真係食蔥聰明D 手撕雞好驚喜 一d都唔會靭 好似雞脾肉咁滑 加上蔥油汁配飯好惹味🤍牛肉便當🍱$65牛肉便當當然牛肉係主角 肉質嫩口而且入味 但都唔會好寡 會有配菜 有西蘭花 台灣腸等等 食完真係好飽 份量好大 真心抵食!芋泥肉鬆脆皮蛋餅🫓$39因為係朋友極力推介已經好吸引 見到既時候都覺得賣相好靚😋蛋餅厚薄岩岩好 包住滿滿既肉鬆同埋芋泥 食起上黎煙煙韌韌 好香滑 芋泥又好綿密同肉鬆好夾!秘製厚切蜜汁豬扒🐷$38炸得金黃香脆 同埋超級巨型 啖啖肉好香口 不過要趁熱食 脆卜卜台北夜市小食拼盤🧆$36有必食既台灣腸 花枝丸 鹽酥雞 都係去夜市必食既小食🤍真係想念台灣了🫶🏻

首先要用手機落餐 都易用清晰📋
風琴豆腐牛肉飯$55

薑蔥手撕雞飯🍚$55

牛肉便當🍱$65
食完真係好飽 份量好大 真心抵食!

芋泥肉鬆脆皮蛋餅🫓$39

秘製厚切蜜汁豬扒🐷$38

台北夜市小食拼盤🧆$36

1K
2022-05-23 51 瀏覽
朋友介紹壹01係一間新開嘅台式小店,好食又抵食,宜家2:30pm後做緊9折同埋特飲半價,咁真係要去試下啦😙🐮風琴豆腐牛肉飯 $55好熟悉嘅味道呀,醬汁甜甜地,牛肉份量都多,風琴豆腐其實係豆卜咁,索晒啲牛肉汁,好正🥰💕邪惡蛋之戀 芋泥肉鬆蛋餅 $39賣相好吸引,甜甜地嘅綿滑芋泥加上咸咸地嘅肉鬆🐷,味道好夾,個皮較薄有少脆,食落帶少少軟糯口感☺️,都唔錯呀☺️🐷蜜汁紫菜排骨飯 $60好大塊呀,炸排骨最怕勁厚粉,呢度剛剛好,即叫即炸,熱辣辣排骨炸到外層脆卜卜😚,好似醬油米餅咁,個種脆係硬硬的,配埋蜜汁堅係正呀,肉質都軟腍,叫咗多蔥多紫菜,滿足晒味蕾😍🍡台北夜市小食拼盤 $36台灣腸,花枝丸,鹽酥雞花枝丸好好食,彈牙兼食到墨魚粒,台灣腸唔會好油好膩,鹽酥雞份量都多,酥脆可口,台灣嘅味道返晒嚟。🥰🐖全手作秘製魯肉 $28魯肉肥瘦適中,個汁濃稠度啱啱好,又唔會太鹹,用黎佐飯確一流。🥤全手作芋頭鮮奶 $24無冰嘅,芋泥好足,奶味都岀,唔會太甜,都唔錯🥰🍶雙檸冬瓜茶有茉莉茶香味,酸酸甜甜又解膩,推薦。

🐮風琴豆腐牛肉飯 $55

💕邪惡蛋之戀 芋泥肉鬆蛋餅 $39

🐷蜜汁紫菜排骨飯 $60

🍡台北夜市小食拼盤 $36
台灣腸,花枝丸,鹽酥雞

🐖全手作秘製魯肉 $28

🥤全手作芋頭鮮奶 $24
無冰嘅,芋泥好足,奶味都岀,唔會太甜,都唔錯🥰

🍶雙檸冬瓜茶
有茉莉茶香味,酸酸甜甜又解膩,推薦。

2022-05-23 31 瀏覽
最近見到呢一間台式餐廳好有人氣 嗰日就同朋友嚟咗食嘢❤️個人超鍾意食蛋餅 嗰日就嗌咗個芋泥肉鬆麻薯蛋餅🥞平時剩係得芋泥同肉鬆已經好好食😋而家再加埋麻薯 成個口感更加豐富!蛋餅都做得好脆好煙韌😍
最近見到呢一間台式餐廳好有人氣 嗰日就同朋友嚟咗食嘢❤️