餐廳: 壹.01
資訊:

2023-04-06 26 瀏覽
呢日去咗觀塘接朋友收工,佢就帶咗我去一間平靚正嘅台式餐廳食飯 蜜汁紫菜排骨飯個排骨係成個碗咁大塊,無骨啖啖肉,甜甜地幾好味,嗌咗多紫菜,排骨底下全部都鋪滿紫菜,好足料 辣椒大蔥手撕雞飯手撕雞有麻油味,分量好多,辣椒同大蔥再加埋櫻花蝦令到個飯好惹味 拉絲芝士火腿蛋餅佢真係超多芝士拉哂絲,加埋火腿係經典嘅味道 小食拼盤有台灣腸,花枝丸同鹽酥雞,台灣腸同花枝丸係蜜糖味, 平時食鹽酥雞最怕啲炸粉好厚,呢度嘅鹽酥雞冇呢個問題,亦都唔會太鹹,我哋食完一嚿又一嚿 花雕雞翼佢係大大隻嘅雞翼嚟,冷盤,有淡淡嘅花雕酒味 全手作芋頭鮮奶濃厚嘅鮮奶同埋芋泥加埋味道好夾,芋泥分量好多 古早奶茶加仙草古早奶茶同平時飲開嘅台式奶茶味道唔同,佢俾我感覺冇咁甜,仲俾咗好多仙草,好足料 埋單嗰時店員話follow ig仲有九折,真係好驚喜,原本價錢已經唔貴,九折之後更加抵,雖然係小店但佢晚市都keep住有人等位, 想試記得要book位啦 #foodie #觀塘美食 #台式 #珍奶 #打卡 #拍拖好去處 #hkig #hkfoodieblogger #hongkonger #foodblogger

蜜汁紫菜排骨飯

辣椒大蔥手撕雞飯

拉絲芝士火腿蛋餅

佢真係超多芝士拉哂絲,加埋火腿係經典嘅味道

小食拼盤

花雕雞翼

佢係大大隻嘅雞翼嚟,冷盤,有淡淡嘅花雕酒味

全手作芋頭鮮奶
濃厚嘅鮮奶同埋芋泥加埋味道好夾,芋泥分量好多

古早奶茶加仙草

• 台北夜市小食拼盤
2023-04-05 80 瀏覽
去到先知有好多優惠🫣全單九折之餘好多飲品都半價。同朋友坐左好耐都冇人趕❤️-1️⃣全手作芋頭鮮奶(原價$48,特價$24)❤️必叫❤️🤤評分:9/10一大半都係芋泥,飲到底都仲有😍芋泥好细膩,啜下去芋頭好易吸到,全手作都整到咁滑真係好西利🥰-2️⃣台北夜市小食拼盤($39)🤤評分:8.5/10真係好抵🫣台灣腸一定要脆脆地先好食~食得出餐廳有輕輕炸過,唔係水煮,比其他台好🥰花枝丸唔油好好食,有3粒更加要加分✨口鹽酥雞就okay-3️⃣邪惡蛋之戀(9折後$39)🤤評分:8/10外貌100分🥰爆餡咁制見到都開心,又見到芋泥啦☺️除左芋泥仲有肉鬆做內餡,甜甜地好好食🤤-4️⃣熔岩蛋之戀(9折後$39)🤤評分:7.5/10講到熔岩真係即刻諗到大量芝士。芝士火腿e個組合對香港人黎講應該唔陌生~而今次既拉絲芝士火腿蛋餅係味道上重芝士味多啲🥞而蛋餅口感唔算脆,厚厚實實咁,所以好飽肚。-5️⃣601特盛薑蔥排骨便當🤤評分:6.5/10份量好大食唔曬。有啲西蘭花做配料。炸過既排骨好香,調味岩岩好,食完都唔覺得好肥,薑蔥同平時點雞個啲差唔多,用黎點排骨好新奇🤣-6️⃣牛肉汁煮風琴豆腐🤤評分:5/10有啲咸🥲我諗下次唔會叫-7️⃣雙檸冬瓜茶($
1️⃣全手作芋頭鮮奶(原價$48,特價$24)❤️必叫❤️

🤤評分:9/10
2️⃣台北夜市小食拼盤($39)

🤤評分:8.5/10
3️⃣邪惡蛋之戀(9折後$39)
🤤評分:8/10
4️⃣熔岩蛋之戀(9折後$39)
🤤評分:7.5/10
5️⃣601特盛薑蔥排骨便當

🤤評分:6.5/10
6️⃣牛肉汁煮風琴豆腐
🤤評分:5/10
有啲咸🥲我諗下次唔會叫
7️⃣雙檸冬瓜茶($21)
好特別既配搭🤤比紅茶底甜同多左一陣冬瓜清香
8️⃣豆奶($13)
抵!好大杯😙百佳買一支都唔只咁既價錢
2023-04-05 38 瀏覽
📍觀塘落雨濕濕心情都麻麻,但又好想食台灣菜,黎到中海日升中心呢間性價比超高既101😝價錢平得黎好食,中意食台灣野既一定要save底去試下!!芒果滷肉飯真係高質野🙀嗌之前其實都好糾結好吾好食,但食落真係好特別好清新,台灣芒好甜好清香,夾落滷肉飯完全冇違和感,好好食,滷肉咸度適中仲要半肥瘦😽😽手撕雞好嫩滑,中規中矩,配上芝麻醬好清新,雞既份量好足,雖然係細份但都好夠2人食。雙檸冬瓜茶味未算好出,但甜度適中,加上檸檬之後都幾好飲幾解膩芋頭鮮奶細細樽好可愛,芋頭除左有泥狀仲有啲一粒粒😝😝相對味道就淡啲但都可以接受
📍觀塘
2023-03-27
2023-04-04 49 瀏覽
壹.01呢間台式小食店位於觀塘,係我其中一間幾鍾意嘅台式小食店😋,就算平日去到佢地都算full 架~🤓✅芒果魯肉飯係佢地嘅招牌菜,所以我地就決定試呢個!🤣呢個配搭好新穎,但比預期中好食;份量亦好多,芒果甜甜地感覺好清新,配搭埋魯肉飯一齊食感覺唔會覺得膩~ 🥰我地仲order 咗✅辣椒大蔥排骨飯,排骨炸都唔錯,粉漿唔厚亦都冇油膩感;辣醬撈埋啲飯一齊食,感覺好惹味~😍✅台式小食拼盤有鹽酥雞、花枝丸、台式香腸,全部都好酥脆美味,我地都好鍾意食呢道菜~ 🤪✅芝士火腿蛋餅面頭加咗千島醬,入面有芝士同火腿,當你拎起一件蛋餅嘅時候就會有拉絲,好邪惡呀~🥳

2023-04-04 49 瀏覽
即場follow ig有9折優惠******************************🥢香蔥紫菜手撕雞飯 $57蔥控表示滿足而且紫菜加飯係無敵組合🤤1.01嘅手撕雞非常好食成碗飯嘅配搭又夾又美味👍🏻***🥢特盛椒蔥排骨飯 $75台灣菜排骨就係豬扒😗炸豬扒超級大塊稍嫌有啲油配菜豐富但係整體味道對比香蔥紫菜手撕雞飯就顯得麻麻了***🥢芋泥肉鬆蛋餅 $39第一次見芋泥加蛋飯嘅組合可能食開鹹嘅蛋餅所以覺得甜甜地嘅芋泥做蛋餅餡有啲奇怪😂
即場follow ig有9折優惠
香蔥紫菜手撕雞飯
特盛椒蔥排骨飯
2023-03-30
香蔥紫菜手撕雞飯
上星期放工就過左去觀塘搵個朋友,順便等埋太太收工過嚟,太太一黎到就話想食台灣菜😂即係要考小編牌啦😏好彩小編心底裡都有啲貨賣😝即時就建議呢間「壹.01 」,因為之前同太太都去食過,無論食物質素 同 店員們嘅服務態度都有一致嘅好評!所以今次都決定再訪,而太太都無異議😬小編輕鬆又過一關🤓脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治 $48呢個係店內新推出嘅產品😬炸到熱辣辣脆卜卜!趁熱食真係滋味無窮😋熔岩蛋之戀 $39呢個係芝士火腿蛋餅😬係小編嘅至愛之一🤤上到枱熱辣辣仲可以拉絲添,芝士控嘅我當然食到舔舔脷啦!😋牛肉汁煮風琴豆腐 $20/2串呢個風琴豆腐認真抵食,而且仲索晒啲牛肉汁味,令佢嘅味道昇華左一級!😋台北夜市小食拼盤(台灣腸,花枝丸,鹽酥雞) $39好掛住台灣嘅小編同小編太太,一見到Menu有呢個小食拼盤,即時就好懷念台灣嘅夜市!即刻想飛返轉台灣🤣呢個水準同台灣夜市有得揮😂秘製厚切蜜汁豬扒 $38塊豬扒真係好大塊,而且又厚切又鬆化, 真係令人想食完一舊再一舊😝特盛辣椒大蔥魯肉便當 $78呢個特盛便當🍱真係唔講得笑!啲份量認真大分!小編自認大食,都仲爭4分1先食得哂🙈全手作芋頭鮮奶 (中)$32呢個全手作芋

脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治 $48

熔岩蛋之戀 $39

牛肉汁煮風琴豆腐 $20/2串

台北夜市小食拼盤(台灣腸,花枝丸,鹽酥雞) $39

秘製厚切蜜汁豬扒 $38

特盛辣椒大蔥魯肉便當 $78

全手作芋頭鮮奶 (中)$32

呢個全手作芋頭鮮奶再加埋奶蓋喺面,一啲都唔覺得漏,而且有非常香濃嘅奶味😋

雙檸冬瓜茶(大)$26

呢杯雙檸冬瓜茶一向都係小編嘅至愛飲品,清新得嚟,仲可以幫你去油膩!真係一舉兩得😋
2023-04-03 106 瀏覽
觀塘人氣台灣菜,有多款台式小食,價錢親民,follow 埋 @1.01_ig 2:30pm 或Openrice 外賣都有9折優惠,好抵食之餘,叫到成枱台灣小食每人都唔駛百蚊,機票都唔駛買就食到又平又好食台灣菜!店內牆上有金句「觀塘除左塞車,重有壹0.1」對於觀塘有同感之餘,好有幽默感台灣香腸 去到一定必食台灣香腸,台灣香腸肉味濃鹽酥雞 平時出街食鹽酥雞好少,所以我叫左雙份,估唔到份量咁多,外層炸得酥脆,好惹味秘製厚切豬排豬排非常大塊,炸得香脆,肉質軟淋,加上外層搽左蜜糖,幾好食芋泥肉鬆蛋餅芋泥超多!芋泥唔會好甜加左少少肉鬆少少咸又幾惹味香蔥紫菜牛肉飯牛肉飯都幾大碗,牛肉都紫菜都幾多,好足料芝士奶蓋芋泥鮮奶鮮奶同芋泥好香,仲有細細粒芋頭,再加埋芝士奶蓋更加香真珠奶茶 真珠煙韌,奶與茶味平衡,不過會過甜,入口順滑.Menu

台灣香腸
去到一定必食台灣香腸,台灣香腸肉味濃

鹽酥雞

秘製厚切豬排
豬排非常大塊,炸得香脆,肉質軟淋,加上外層搽左蜜糖,幾好食

芋泥肉鬆蛋餅
芋泥超多!芋泥唔會好甜加左少少肉鬆少少咸又幾惹味

香蔥紫菜牛肉飯
牛肉飯都幾大碗,牛肉都紫菜都幾多,好足料

芝士奶蓋芋泥鮮奶
鮮奶同芋泥好香,仲有細細粒芋頭,再加埋芝士奶蓋更加香

真珠奶茶
真珠煙韌,奶與茶味平衡,不過會過甜,入口順滑
Menu

• 香蔥紫菜牛肉飯
  • 秘製厚切蜜汁豬扒
2023-03-31 101 瀏覽
觀塘搵到間高質台菜小店佢既小食,飲品真係吸引,食物質素令我感覺自己返左台灣咁🤤😝價錢貼地🍚: 101 芒果🥭魯肉飯 $58 顏色好colourful 餸份量好足夠,有酸菜、椰菜,且飯汁底味濃👍🏻👍🏻魯肉多,唔會太肥膩芒果唔會酸,撈飯食爆曬汁~🤭呢個配搭幾特別🍢 台北夜市小食拼盤(台灣腸,花枝丸,鹽酥雞) $39這個建議可以散叫👉🏻台灣腸炸完係脆身,juicy ,好食💯👉🏻花枝丸較稔身,如果香脆d會好食啲👉🏻鹽酥雞係3樣當中較遜色,好細件,望落去比雞軟骨大dd,好似多粉左少少再繼續炸野系列先秘製厚切蜜汁豬扒(酥炸)$38😮果然好香脆大大件,上面鋪有白芝麻,咬落去又重重嘅蜜汁味,sweet 😗大家留心喇芋控絕不能錯過哦🥰🥰💕脆炸鮮奶卷.古早芋泥二文治 $48 💕鮮奶卷,外表睇落好脆咁,食落去係稔身,裡面鮮奶,一咬就爆曬出黎🤣食時要溫柔啲啲鮮奶好甜😇呢個幾有驚喜👏🏻👏🏻芋泥二文治模仿餅乾咁既外形,餅面有少許砂糖,食落脆脆地中間餡的芋泥夾着芋頭粒粒,好有口感🫰🏼🫶🏻芋泥肉鬆脆皮蛋餅 $39試食價$39 勁平,件數又多,抵食😆😆內餡有肉鬆,芋泥好creamy,蛋煎得好薄身,外皮係脆身既~🧋黑糖珍
觀塘搵到間高質台菜小店
佢既小食,飲品真係吸引,食物質素令我感覺自己返左台灣咁🤤😝
價錢貼地

🍚: 101 芒果🥭魯肉飯 $58
顏色好colourful
餸份量好足夠,有酸菜、椰菜,且飯汁底味濃👍🏻👍🏻
魯肉多,唔會太肥膩
芒果唔會酸,撈飯食爆曬汁~🤭
呢個配搭幾特別

🍢 台北夜市小食拼盤(台灣腸,花枝丸,鹽酥雞) $39
這個建議可以散叫
👉🏻台灣腸炸完係脆身,juicy ,好食💯
👉🏻花枝丸較稔身,如果香脆d會好食啲

再繼續炸野系列先

食時要溫柔啲啲
鮮奶好甜😇
呢個幾有驚喜👏🏻👏🏻

芋泥二文治
模仿餅乾咁既外形,餅面有少許砂糖,食落脆脆地
中間餡的芋泥夾着芋頭粒粒,好有口感🫰🏼🫶🏻

芋泥肉鬆脆皮蛋餅 $39
試食價$39 勁平,件數又多,抵食😆😆

🧋黑糖珍珠鮮奶 (中) 少甜 加胚芽$5
攪拌胚芽飲,幾唔錯
但已經少甜,感覺都仲好甜😂

🥤😍😍全手作芋頭鮮奶(中) 加特濃芝士奶蓋$8
$24 (激平🙈)
攪勻底部芋泥,好正,奶味濃
加左芝士,但芝士味可以再濃d

呢間店用QR code 落order
重點係like ig 有9折💰🤭🤭
平日晚上黎呢間小店,全部枱都坐滿人,尤其受年輕一輩歡迎
上菜速度快,全部食物都係用紙盒上,食唔曬店員會有膠蓋比你拎走,勁貼心
職員態度殷勤👍🏻
脆炸鮮奶卷,古早芋泥二文治
芒果魯肉飯
秘製厚切蜜汁豬扒(酥炸)
手作芋頭鮮奶(中) 加特濃芝士奶蓋$8 $24
2人份量
  • 脆炸鮮奶卷+古早芋泥二文治
  • 芋泥肉鬆脆皮蛋餅
  • 芋泥鮮奶
之前已經食過呢間小店 平靚正之選依然做緊9折優惠 超抵呀🥰感覺小店用心經謍 花好多心思去研究菜式今次又發現佢有出左幾樣新菜式😍記得上次黎D份量又多又好食今次買外賣去朋友到食 想食多D唔同種類 所以都係叫1個主食再加D小食飲品 SHARE已經超飽😆💥椒蔥魯肉飯 用青辣椒食過唔會好辣將辣椒同蔥撈埋 再加上櫻花蝦同魯肉汁成個飯勁惹味 送飯一流😆仲有D酸菜椰菜 開胃又消膩😋💥風琴豆腐牛肉飯 呢個飯比連鎖店好食😆牛肉汁唔會好鹹 多汁風琴豆腐吸收哂牛肉汁既精華好惹味😆💥脆炸鮮奶卷  古早芋泥二文治 新品必試😎鮮奶卷外皮係麵包黎 炸完外層勁脆一咬落去鮮奶味香濃 D鮮奶仲流埋出黎🤤而二文治真係好有驚喜😍用2塊薄餅餅乾夾住芋泥薄餅香脆 芋泥超厚仲有芋粒 香甜軟綿😌💥熔岩蛋之戀 拉絲芝士火腿蛋餅 又係ENCORE😆蛋餅煎得好薄好香脆🥰內裡有滿滿既芝士 火腿好正再加D千島醬 好好味😆💥花雕雞翼 有得揀3/5隻 雞翼大隻又入味清香既花雕味 唔會太濃 雞肉嫩滑😋💥特濃芝士奶蓋芋頭鮮奶 新品 芋頭控有福了大大的1枝 2個人SHARE都夠哂芋泥綿密幼滑 又有咬口加埋鮮奶 奶香又滑再加埋上面既芝士奶蓋 好邪惡好飽肚
之前已經食過呢間小店 平靚正之選

芋泥綿密幼滑 又有咬口
加埋鮮奶 奶香又滑
再加埋上面既芝士奶蓋 好邪惡好飽肚 😈
2023-03-30 107 瀏覽
🍽壹.01 (觀塘)🫶🏻脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治 $48推介呀💓鮮奶卷外脆內爆餡🤩二文治芋泥綿滑,外脆內軟~正🤤.👍🏻熔岩蛋之戀 $39芝士火腿餡料+千島醬😋蛋餅煙韌,芝士識拉絲~好邪惡呀😈.👍🏻台北夜市小食拼盤 $39(台灣腸,花枝丸,鹽酥雞)鹽酥雞唔夠juicy,其他正常發揮🙌🏻依個價錢,依個份量算抵食✨.👍🏻花雕雞翼(3隻) $38花雕味濃返啲就好🤏🏻雞翼爽口,有淡淡麻油香仲有青瓜絲做底~有心思😋.🤜🏽101芒果魯肉飯 $58清甜芒果同滷肉飯原來幾夾🤣配料豐富,可惜啲飯多水得制,腍左啲😟.👍🏻全手作芋頭鮮奶+芝士奶蓋 $32足料誠意之作🧋芋頭綿滑,奶蓋可以鹹返少少😋.👍🏻八寶桂圓玫瑰茶 $25打開蓋已經聞到好香玫瑰味🌹沖茶最緊要夠熱,先帶出茶香🤤📸28.03.2023.💁🏻‍♀️ 兩點半後,Follow IG / FB仲有九折優惠🤩本身價錢都算平,仲要有折,性價比好高🙌🏻.不過煎炸肉類同芋泥奶酪既產品食得多會好易滯如果有返啲輕盈解膩既產品就好啦😌🥦🥬🥒✨#食肉獸 啱晒🍖🍗🦴
🍽壹.01 (觀塘)
🫶🏻脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治 $48
推介呀💓鮮奶卷外脆內爆餡🤩
二文治芋泥綿滑,外脆內軟~正🤤
👍🏻熔岩蛋之戀 $39
芝士火腿餡料+千島醬😋
蛋餅煙韌,芝士識拉絲~好邪惡呀😈
👍🏻台北夜市小食拼盤 $39
(台灣腸,花枝丸,鹽酥雞)
鹽酥雞唔夠juicy,其他正常發揮🙌🏻
依個價錢,依個份量算抵食✨
👍🏻花雕雞翼(3隻) $38
花雕味濃返啲就好🤏🏻
雞翼爽口,有淡淡麻油香
仲有青瓜絲做底~有心思😋
🤜🏽101芒果魯肉飯 $58
清甜芒果同滷肉飯原來幾夾🤣
配料豐富,可惜啲飯多水得制,腍左啲😟
👍🏻全手作芋頭鮮奶+芝士奶蓋 $32
足料誠意之作🧋
芋頭綿滑,奶蓋可以鹹返少少😋
👍🏻八寶桂圓玫瑰茶 $25
打開蓋已經聞到好香玫瑰味🌹
沖茶最緊要夠熱,先帶出茶香🤤
📸28.03.2023
本身價錢都算平,仲要有折,性價比好高🙌🏻
不過煎炸肉類同芋泥奶酪既產品食得多會好易滯
如果有返啲輕盈解膩既產品就好啦😌🥦🥬🥒✨
#食肉獸 啱晒🍖🍗🦴
101芒果魯肉飯
脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治
八寶桂圓玫瑰茶
脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治
八寶桂圓玫瑰茶
:/📍壹•01 觀塘由幾位香港年青人所經營嘅台灣小店🥰 主打健康•無味精 台式食品🍞🍚上網見到好多人食佢地自創「邪惡蛋之戀」而名😂即係芋泥肉鬆脆皮麻糬蛋餅🤩好似幾吸引 放飯時間去左食~*可惜無影到蛋餅🥹唯有今次介紹主食ಠ_ಠ🕯️香蔥紫菜手撕雞飯 (HKD 57)裏面有小小配菜: 蔬菜•青瓜絲•炸菜紫菜份量一啲都唔孤寒🤤好多 基本上每啖都有紫菜拌飯🫶🏻😻 而且雞肉份量都好多🐓 雞肉入味又重麻油味 拌飯一流😗特別鍾意食紫菜嘅人 大推呢款!❣️🕯️風琴豆腐牛肉飯 (HKD 55) 抵食又大份ε-(´∀`; )牛肉係肥牛片🐂 入口香濃 都算有牛味🥩👍🏻 仲可以加牛汁拌飯😹 任加唔嬲haha另外風琴豆腐係食落似豆卜咁🤲🏻 有點乾身🕯️手工芋泥鮮奶 (HKD 24) 加配價!好香奶味濃🥛芋泥綿密不太甜😝🕯️豆漿 (HKD 9)加配價!份量大大杯( ̀⌄ ́)不過不失!🔓 壹•01 觀塘Wts/ 外賣電話☎️: +852 5369 7868Address: 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號鋪*港鐵觀塘站 A2 出口, 步行約8分鐘
📍壹•01 觀塘

*可惜無影到蛋餅🥹唯有今次介紹主食ಠ_ಠ

🕯️香蔥紫菜手撕雞飯 (HKD 57)

裏面有小小配菜: 蔬菜•青瓜絲•炸菜

🕯️風琴豆腐牛肉飯 (HKD 55)

另外風琴豆腐係食落似豆卜咁🤲🏻 有點乾身

🕯️手工芋泥鮮奶 (HKD 24)

加配價!好香奶味濃🥛芋泥綿密不太甜😝

🕯️豆漿 (HKD 9)

加配價!份量大大杯( ̀⌄ ́)不過不失!

🔓 壹•01 觀塘

Wts/ 外賣電話☎️: +852 5369 7868
Address: 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號鋪

*港鐵觀塘站 A2 出口, 步行約8分鐘
2023-01-28
15 分鐘 (堂食)
  • 香蔥紫菜手撕雞飯
2023-03-29 22 瀏覽
🥣脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治🥣:⭐️新品⭐️有3粒炸奶卷,皮脆而且入面係流心香濃奶,配4件芋泥二文治,感覺新奇🤓用兩塊餅夾住古早芋泥,少甜香滑芋泥,可以當甜品食!🥣熔岩蛋之戀🥣:中間係流心芝士餡,入面有蛋+火腿,蛋餅濕潤唔會dry。🥣酥炸花枝丸 (3粒)🥣:即叫即炸,花枝丸口感彈牙。🥣香蔥紫菜手撕雞飯🥣:好多同埋幾大塊既手撕雞,雞肉重麻油味而且好入味,配蔬菜/青瓜絲/紫菜/炸菜。🥣蜜汁紫菜排骨飯🥣:配有炸菜同紫菜,炸排骨有手掌咁大塊!炸排骨幾出色,似鹽酥雞炸法,肉質較軟熟。🥤全手作芋頭鮮奶 (小)🥤:配特濃芝士奶蓋$8,個杯比想像中細杯🤔奶蓋延身唔稀,咸咸地,用真鮮奶,而甜度適中返本身芋泥甜度,唔太甜。
🥣脆炸鮮奶卷・古早芋泥二文治🥣:

🥣熔岩蛋之戀🥣:
中間係流心芝士餡,入面有蛋+火腿,蛋餅濕潤唔會dry。

🥣酥炸花枝丸 (3粒)🥣:
即叫即炸,花枝丸口感彈牙。

🥣香蔥紫菜手撕雞飯🥣:

🥣蜜汁紫菜排骨飯🥣:

🥤全手作芋頭鮮奶 (小)🥤:
觀塘就不嬲多嘢食今次就去日升中心搵食,見到有間台灣菜係賣蛋餅好似幾正咁於是就揀咗呢間餐廳!餐廳裝修相當簡潔,亦都充滿着台灣文青feel咁我就揀晒兩款蛋餅,一個係芋泥肉鬆蛋餅,而另一個就係係拉絲芝士火腿蛋餅芋泥肉鬆多到食極都食唔晒,芋泥嘅味道啱啱好,唔會話太甜,而且夾埋個肉鬆,口感亦都好有咬口!拉絲芝士火腿蛋餅亦都好足料,拉絲芝士火腿不嬲都係一個絕配嚟嘅,依個蛋餅呢就真係要趁熱食啦,咁先會食到去香香脆脆嗰種口感!

餐廳裝修相當簡潔,亦都充滿着台灣文青feel

• 熔岩蛋之戀
  • 拉絲芝士火腿蛋餅
  • 邪惡蛋之戀
  • 芋泥肉鬆蛋餅
2023-03-27 460 瀏覽
二訪中海日升中心台灣嘢🤤堂食同外賣都仲做緊9折😍叫咗3個飯1個小食同3杯嘢飲都係等咗10分鐘左右就齊晒 幾快手101芒果魯肉飯 $58 🙆🏿‍♀️呢個係翻兜嘅都keep到水準甜甜哋嘅芒果加魯肉加鹹酸菜加蔥花一啖過嘅感覺仍然覺得好奇妙但真係出奇地夾 各樣味道都適中 無搶味302薑蔥牛肉飯 $55 🙆🏿‍♀️當日竟然呢個最搶手薑蓉加蔥加好入味嘅牛肉同洋蔥因為有牛汁嘅襯托啲飯入晒味 忍唔住一啖接一啖👍🏿牛肉都夠軟腍 無過火位絕對好食過吉XX501 蜜汁排骨便當 $65成隻碗都唔夠裝因為係便當嘅關係仲有鵪鶉蛋、西蘭花同其他蔬菜做配菜有少許蜜汁味 排骨肉質軟嫩可惜略嫌有少少過火位 有啲啲dry🤏🏻整體ok 可接受脆炸鮮奶卷 + 古早芋泥二文治 $48見到係新品 即試炸奶卷鮮奶味香濃 但有少少甜比起餐前小食 更適合做飯後甜點而二文治 (無打錯 真係叫二文治)芋泥超厚 夠軟棉外皮有少少似乜乜酥嗰啲皮夠脆 口感亦好獨特珍珠奶茶 (中;少冰) $22 💁🏿‍♀️有台灣古早茶嘅風味變相茶味會比奶味濃珍珠都夠軟糯珍珠豆奶 (大;少冰) $21 🙆🏿‍♀️大推!好重豆奶味 好香如果本身鍾意飲維他奶嘅一定會鍾意我哋都覺
二訪中海日升中心台灣嘢🤤
蜜汁排骨便當
501 蜜汁排骨便當 $65
成隻碗都唔夠裝
因為係便當嘅關係
仲有鵪鶉蛋、西蘭花同其他蔬菜做配菜
有少許蜜汁味 排骨肉質軟嫩
可惜略嫌有少少過火位 有啲啲dry🤏🏻
整體ok 可接受
脆炸鮮奶卷 + 古早芋泥二文治 $48
見到係新品 即試
炸奶卷鮮奶味香濃 但有少少甜
比起餐前小食 更適合做飯後甜點
而二文治 (無打錯 真係叫二文治)
芋泥超厚 夠軟棉

⭕️ 店員態度良好

❎ 加一服務費
✅ Openrice訂座9折
✅ 下午茶及晚市堂食/ 外賣9折
✅ 飲品半價 (新品除外)
✅ 任用wifi
✅ QR code落單
2023-03-11
脆炸鮮奶卷 + 古早芋泥二文治
༺ 壹.01 ༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎ ➳ 壹.01 𖠚ᐝ 薑蔥魯肉飯($58)𖠚ᐝ 薑蔥手撕雞飯($55)𖠚ᐝ 香蔥紫菜牛肉飯($57)𖠚ᐝ 芋泥肉鬆脆皮蛋餅($39)𖠚ᐝ 台北夜市小食拼盤($39)𖠚ᐝ 脆炸鮮奶卷配古早芋泥三文治($48)⚑ 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖ʀᴇᴠɪsɪᴛ:7.4/10☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽ ➳ 薑蔥魯肉飯($58→$52.2)每款飯都可以揀要唔要走配料,飯量,汁嘅份量,配菜都可以自由選擇~ 魯肉半肥瘦,唔會好油膩!而且感覺比其他餐廳嘅冇咁鹹,食晒都唔覺得好肥😛不過呢款同薑蔥就冇咁夾~評分:7.5/10➳薑蔥手撕雞飯($55 →$49.5)三款最推薦呢個🤩雞嘅份量好多,而且好嫩滑,同蔥薑好夾!再加上有鹹酸菜同菜脯作配料令口味唔會好單調😚評分:7.6/10➳香蔥紫菜牛肉飯($57 →$51.3)叫咗多紫菜!牛肉偏肥,味道較甜,整體味道都唔錯~同樣有好多配菜🥰如果可以加隻溫泉蛋就好啦,雖然唔係好台式🫢評分:6.8/10➳芋泥肉鬆脆皮蛋餅($39→$35.1)
༺ 壹.01 ༻
➳ 壹.01
𖠚ᐝ 薑蔥魯肉飯($58)
𖠚ᐝ 薑蔥手撕雞飯($55)
𖠚ᐝ 香蔥紫菜牛肉飯($57)
𖠚ᐝ 芋泥肉鬆脆皮蛋餅($39)
𖠚ᐝ 台北夜市小食拼盤($39)
𖠚ᐝ 脆炸鮮奶卷配古早芋泥三文治($48)
⚑ 觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
ʀᴇᴠɪsɪᴛ:7.4/10

➳ 薑蔥魯肉飯($58→$52.2)
評分:7.5/10
薑蔥魯肉飯

➳薑蔥手撕雞飯($55 →$49.5)
評分:7.6/10
薑蔥手撕雞飯

➳香蔥紫菜牛肉飯($57 →$51.3)
評分:6.8/10
香蔥紫菜牛肉飯

➳芋泥肉鬆脆皮蛋餅($39→$35.1)
芋泥肉鬆超正😆外皮有微煙銀,芋泥肉鬆一鹹一甜,芋泥應該加咗奶,有奶香味而且好滑🫶🏻見到遲啲有牛乳布甸芋泥蛋餅,好似甜品咁要試🥰
評分:7.5/10
芋泥肉鬆脆皮蛋餅

➳台北夜市小食拼盤($39→$35.1)
單叫台灣腸,花枝丸已經要$30, 加$9就有埋鹽酥雞好抵🤩三款味道都唔錯,喺台灣嘅味道🥹台灣腸同花枝丸脆卜卜,鹽酥雞調味好好,又唔太油膩!
評分:7.3/10
台北夜市小食拼盤

➳脆炸鮮奶卷配古早芋泥二文治($48 →$43.2)
古早芋泥二文治好特別,唔喺用麵包,而係用餅乾夾住芋泥,芋泥同樣好滑,比起蛋餅會更甜~鮮奶卷有三件,好脆重奶味🍼
評分:7.0/10
脆炸鮮奶卷配古早芋泥三文治

☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽

位置都幾多,亦都可以叫定嘢食,方便附近返工嘅朋友😆2:30pm後做緊follow ig 9折優惠勁抵🙈
  • 脆炸鮮奶卷+古早芋泥二文治
  • 芋泥肉鬆蛋餅