餐廳: 壹.01
資訊:

2024-05-24 99 瀏覽
台北有101😌觀塘都有1.01😋#明明·我不是章魚丸 3粒 🐙❣️明太子控召喚~~ 明太子加埋扮章魚丸嘅花枝丸🤩正正🥰明太子鹹香😍花枝丸入面仲有好多花枝粒HKD24#拉絲芝士火腿蛋餅 🧀🫔拉絲芝士🧀!好脆嘅蛋餅要趁熱食‼️否則芝士凍左拉唔到絲架HKD43#手作芋泥肉鬆蛋餅 🫔❣️爆多芋泥嘅肉鬆蛋餅,芋泥控必點~仲好似食到入邊有啲麻糬😍HKD43#芒果滷肉飯 🥭🐷🍚滷肉飯加芒果你食過未?一啲都冇違和感,芒果可以中和到肥瘦均勻嘅滷肉😀解膩HKD58#台北夜市拼盤 🍱一個拼盤滿足你三個願望😇有台灣腸、鹽酥雞粒、花枝丸🤗即刻有種去左掃夜市既感覺HKD43#爆珠馬蹄椰子水 🧋第一次見爆珠馬蹄😲原來係每一粒珍珠嘅入邊有一粒馬蹄😳好神奇究竟係點做到?🤪配埋椰子水好清甜HKD28#芝·芋頭鮮奶 🧀🥛❣️芝士奶蓋加芋頭鮮奶好邪惡嘅選擇😌牛奶濃郁🥹芋泥香濃😙芝士奶蓋帶鹹香😋都幾飽肚㗎HKD342:30pm 後嚟仲有九折‼️‼️以上係正價價錢😉免加一服務費壹.01#觀塘#fafafoodie_觀塘
台北有101😌觀塘都有1.01😋

#明明·我不是章魚丸 3粒 🐙❣️
HKD24
明明·我不是章魚丸

#拉絲芝士火腿蛋餅 🧀🫔
拉絲芝士🧀!好脆嘅蛋餅要趁熱食‼️否則芝士凍左拉唔到絲架

#手作芋泥肉鬆蛋餅 🫔❣️
爆多芋泥嘅肉鬆蛋餅,芋泥控必點~仲好似食到入邊有啲麻糬😍
手作芋泥肉鬆蛋餅

#觀塘
#fafafoodie_觀塘
明明·我不是章魚丸
手作芋泥肉鬆蛋餅
拉絲芝士火腿蛋餅,好飽肚,晚餐份量都仲得啊。$43 ,因為我有訂座。所以買單嘅時候店員問我有冇訂座,一話有訂座,即刻俾咗個九折幾俾我。真係抵到爆。其實本身已經平。🤣可能係佢地理位置同港鐵站有啲遠,所以個商場其實有啲偏靜,但呢一間好多人下。如果唔訂咗可能要等一等先有位。芋頭鮮奶細支裝,個鮮奶好香呀,芋頭又新鮮,朋友聞到都想飲。咁好味,早知叫大枝。公牛奶個味似360嗰隻好香醇嘅奶。決定得閒行過就咁買一支行住飲都正。朋友食嘅便當飯,好足料好多肉。我冇去食佢嗰個,唔知佢嗌咗咩

朋友食嘅便當飯,好足料好多肉。我冇去食佢嗰個,唔知佢嗌咗咩
  • 全手作芋頭鮮奶
2024-05-22 25 瀏覽
同朋友仔一齊去行街,行到攰了,就去穩野食啦。好耐無去哩間性價比超高噶臺式餐廳食飯啦,一入去一樣都系好似以前甘甘多人,已經坐滿曬人了,好在我地等左一陣就有位了。我就叫左個蜜汁紫菜排骨飯,我朋友叫左個辣椒鹵肉飯。排骨系用滴炸粉包住炸噶各種,好大舊噶,外脆內軟,包住曬滴排骨肉質,咬落去口感好好,脆啵啵,配上滴蜜汁簡直系一流,然後紫菜拌飯,滴味道融合得好好,果然系我經常吃噶店。
2024-05-21 262 瀏覽
壹.01 一直係我觀塘至愛餐廳之一❤️ 今次第3次到訪,平日晚上都坐滿,預先留座會比較好😉 午市後到訪,追蹤1.01 社交平台帳戶仲有9折優惠😍 .餐廳以手機落單,食物份量都偏大份,所以飯類都揀少飯,可以有空間試多款小食😙🧀拉絲芝士火腿蛋餅🥞($43) 係每次必點嘅食物❤️ 蛋餅皮薄餡靚,表面灑上麵包碎,中間仲有邪惡芝士拉絲😈 第一次嚟嘅朋友都表示蛋餅係最好食😋 芒果魯肉飯🥭($58) 亦係另一款高度推介嘅食物😋 芒果及魯肉意想不到地配合,食啖香甜芒果即刻好醒神🤩香蔥紫菜手撕雞飯🐣($59)雞肉夠滑,手撕雞、紫菜同燒汁飯每樣都唔錯,食得幾滿足😌台式夜市拼盤🧆($43)係我一直好想試嘅食物😆 小食拼盤有得試齊台灣腸、花枝丸及鹽酥雞,前兩者各有3件,並有大量鹽酥雞,口感香口,抵食又好味😋爆珠馬蹄椰子水🥥($28) 係新出嘅飲品🆕 揀咗少甜少冰,帶淡淡椰子味,爆珠馬蹄爽口又有咬口珍珠奶茶🧋($22) 揀咗微甜,茶味濃,另外加胚芽(+$5),連埋珍珠一齊飲,好有口感
台式夜市拼盤

台式夜市拼盤
2024-05-21 38 瀏覽
今天夜晚去了觀塘一間出名食台灣野的店叫臺.01, 牆上有d標語和有趣的圖畫🖼,幾得意🙂蘇子青瓜手撕鷄 🥒🐔$48青瓜爽脆清甜,搭配上香氣四溢的手撕雞肉,再加上適量的調味料,口感清新爽口😙花雕鷄翼🐔 $38肉質鮮嫩多汁加上花雕酒的加入,使得雞翼帶有一微微的酒香,口感更加豐富🥰拉絲芝士火腿蛋餅🧈🌯 $43蛋餅呈現出令人垂涎的美味,結合了鹹香的火腿、濕潤的蛋液和芝士的奶香,口感極為豐富😍台北夜市小食拼盤(台灣腸,花枝丸,鹽酥鷄)$43台灣腸帶有濃厚的香料風味,搭配上韌滑的口感😙花枝丸🍡帶有鮮美的海鮮風味和咀嚼的彈牙口感😋鹽酥雞🐔帶有鹹香香脆的口感,加上雞肉的鮮嫩多汁😝我不是章魚燒$42原來是花枝丸搭上搭配日本醬油、美乃滋、青海苔和鰹魚片等調味料,口感外脆內嫩☺鵪鶉蛋$12具有濃郁的蛋香味,而且質地細軟、口感細緻😋全手作芋頭鲜奶🥤$24 +$10轉特濃芝士奶蓋配以濃郁的芝士奶盖,口感可能会豐富而柔滑,奶香和芋香交織在一起,十分好飲😛仙草雙檸冬瓜茶🥤$26帶有清甜的冬瓜風味,同時仙草會為飲品增添清新的口感,搭配檸檬則提供稍微的酸味和清新的香氣😛🎇壹.01🎈觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖

蘇子青瓜手撕鷄 🥒🐔$48

花雕鷄翼🐔 $38

拉絲芝士火腿蛋餅🧈🌯 $43

台北夜市小食拼盤(台灣腸,花枝丸,鹽酥鷄)$43

我不是章魚燒$42

鵪鶉蛋$12
具有濃郁的蛋香味,而且質地細軟、口感細緻😋

全手作芋頭鲜奶🥤$24 +$10轉特濃芝士奶蓋

仙草雙檸冬瓜茶🥤$26

🎇壹.01
🎈觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
Happy Friday要約fd子 date date去,掛住台灣嘢食就嚟個 台式放題😋😋101芒果滷肉飯 $58食滷肉飯就食得多啦,加埋芒果就第一次,有幾清新喎!濃郁肥瘦適中,又幾大大舊,圖中係我地嗌左少飯㗎~但有啲後悔 啲飯好好食啊!每粒都漲卜卜圓轆轆 再look個menu有得就咁嗌一碗台梗9號米😁你地食到就唔好嗌少飯喇😉7.01 熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅) $43好好食!蛋餅外脆內軟,包住拉絲既芝士係有淡淡鹹味配埋火腿,正!我地掛住傾偈冇第一時間食都有拉絲 趁熱食應該瀑布拉絲😋😋下次嗌埋芋泥麻糬蛋餅先得💜🤍7.03 脆炸鮮奶卷。古早芋泥二文治 $48古早芋泥二文治比想像中好食,芋泥真係好出色,加埋上下兩塊餅餅二文治一齊炸左,我第一啖食佢:有料🌈我不是章魚燒 3粒 $22明明—我不是章魚燒3粒 $24 有得揀3粒同6粒,好食客 friendly,我地梗係想試曬佢地新既嘢食啦😬明太子pick✅ 另外千島醬多啲會好啲(by重口味人士🤣)花雕雞翼(炸)$28見有炸就試吓,唔係加厚粉去炸,感覺唔太熱氣,大大舊雞翼食得好爽,聞落好香酒味,但點解炸完都咁香花雕味😁蜜汁台灣腸 $15每次必嗌

101芒果滷肉飯 $58

7.01 熔岩蛋之戀(拉絲芝士火腿蛋餅) $43

7.03 脆炸鮮奶卷。古早芋泥二文治 $48

我不是章魚燒 3粒 $22
明明—我不是章魚燒3粒 $24

花雕雞翼(炸)$28

蜜汁台灣腸 $15
每次必嗌,切左幾舊仲好大舊😋

全手作芋頭鮮奶 +黑糖珍珠(中) $24
芝。芋頭鮮奶(中) $34
芋泥控表示好滿足💜💜芋泥好軟綿綿,用完全飲管啜到,多到飲曬後可以當甜品咁jap 有保留芋頭感㗎,本身仲諗住share飲🤣😂每人嗌一杯先夠 芝士奶蓋都唔會好heavy 啖啖鹹同芋頭鮮奶好夾!我地當佢係甜品㗎喇💛🤍

一路都keep住有人等位,book定位好啲,仲有9折,我地嗌左咁多都係2百幾 抵到🤣

#壹01 #壹01台式料理 #開心餐廳 #台式料理 #imisstaiwan #taiwanfood #taromilk #taromilkcheese #taiwaisurprises #hkrestaurant #kwuntong #滷肉飯 #芒果滷肉飯 #蛋餅 #芝士火腿蛋餅 #拉絲芝士火腿蛋餅 #芋頭鮮奶 #芋頭世一 #必嗌系列 #台灣腸 #明太子 #我不是章魚燒 #古早芋泥二文治 #花雕雞翼 #觀塘餐廳 #觀塘美食 #觀塘餐廳推介 #回頭餐廳 #🦊🐰 #𝒻𝒾𝓈𝒽ℯ𝓃𝒿ℴ𝓎𝓁𝒾𝒻ℯ
2024-05-17
  • 古早芋泥二文治
  • 芋頭鮮奶
  • 0冰手作芋頭鮮奶
  • 壹.01芒果魯肉飯
觀塘工廈區都有驚喜 因為小店很多這家台式店 有少許香港特色 帶出清新口感芒果魯肉飯有肉感的魯肉碎 完全入味的滷汁配上米飯吃 完全是超級下飯 創意的吃法 把芒果粒配吃 清甜果香做到減膩效果酸甜味道 更適合夏天的午餐選擇手撕雞便當是店員推薦的 便當份量很滿足每塊雞肉不會撕到很碎 依然還有口感肉質還是嫩嫩的 簡單調味吃到原味配料有幾款 像台式便當一樣很下飯芋泥肉鬆蛋餅芋頭在芋泥裏 有芋頭味略帶甜味 綿綿口感咬到芋頭粒表面的肉鬆碎 令甜甜蛋餅帶點鹹香度芝士火腿蛋餅蛋餅內有厚厚的芝士層 即叫即做有拉絲效果芝士味濃 但不會過鹹 夾上薄蛋皮火腿片 滿足感大增我不是章魚燒把章魚燒換成花枝丸 更彈牙有香港特色淋上明太子醬 鹹香的更開胃芝士仙草豆奶冰涼的仙草 像啫喱般的質地少見會搭配豆奶 豆味淡淡地容易入口芝士鹹鹹的 可以中和甜度芋頭鮮奶芋頭蓉在底部 鮮奶濃郁吸上口時有芋頭口感 不會過甜
觀塘工廈區都有驚喜 因為小店很多

芋頭鮮奶
芋頭蓉在底部 鮮奶濃郁
吸上口時有芋頭口感 不會過甜
2024-05-15 24 瀏覽
「觀塘除左塞車,重有壹.01」每次出嚟觀塘都係為左食佢,因為佢嘅份量大而且價錢又唔貴。自家製的手搖飲品始終飲完念念不忘🤩。🆕🍢明明•我不是章魚燒(3粒)$22個樣好似章魚燒,但其實係花枝丸🙊,都幾創新的菜色。🍱蜜汁酥炸排骨便當 $61之前見到網上勁多人推呢款,今日都點左份試下,份量好驚人之外,排骨炸到好酥脆,而且夠晒香😋。🥭壹.01. 芒果魯肉飯$52呢個係我最鍾意嘅其中一個飯飯,新鮮嘅芒果配上多汁滷肉飯係咩滋味呢?答案係Fresh得來又好好味🤤。芒果真係超甜,魯肉煮到夠晒淋同好入味。配菜仲有大量嘅雪菜、榨菜、蔥。啲配菜全部都好爽口又唔會太鹹。🍗蘇子手撕雞(雙份)$43手撕雞口感幾煙靭而且夠晒味😚,底下仲有好多青瓜絲。🧋每次嚟都好期待佢啲飲品,其中最鍾意嘅係手作芋頭鮮奶,同埋雙檸冬瓜茶。今次吾猶豫啦,叫左4杯野飲每人兩杯🍻,真係太好飲😆。🍋雙檸冬瓜茶(大)$19老實講,係出面飲嘅冬瓜茶🍹好多間都甜到不得了😞就算叫少甜都會好甜😣,每次都要叫微甜。而呢間係吾洗叫少甜都吾會太甜,而且陣陣冬瓜味好清新、加埋雙檸就解渴又開胃,大熱必點!🥛零冰手作芋頭鮮奶$22真係勁好飲!得呢間先飲到的獨特味道👅

「觀塘除左塞車,重有壹.01」

🆕🍢明明•我不是章魚燒(3粒)$22
個樣好似章魚燒,但其實係花枝丸🙊,都幾創新的菜色。

🍱蜜汁酥炸排骨便當 $61

🥭壹.01. 芒果魯肉飯$52

🍗蘇子手撕雞(雙份)$43
手撕雞口感幾煙靭而且夠晒味😚,底下仲有好多青瓜絲。

🍋雙檸冬瓜茶(大)$19

🥛零冰手作芋頭鮮奶$22
真係勁好飲!得呢間先飲到的獨特味道👅。超濃郁嘅鮮奶味之外仲食到啖啖新鮮芋頭粒,而且成杯唔會覺得太甜,純鮮奶再溝芋頭,真材實料。

🧋黑糖珍珠鮮奶(大)$36
入面好多珍珠,口感煙韌,鮮奶新鮮。

🍹古早紅茶(大)$14
上次飲完覺得好清新,淡淡清香的紅茶味,吾會太甜。$14黎講真係好抵飲!

📍 壹.01 (觀塘)
觀塘駿業街56號中海日升中心2樓D號舖
10 分鐘 (外賣自取)
由幾位年青人一齊營運的小店,店內以QR code落單電子化,當眼商場確是人流不多唯獨這間上兩層滿場而且外賣🥡不斷,可見深受歡迎👍🏿相信因為價錢平宜抵食而食物質素和味道都好優秀。💫風琴豆腐牛肉飯🥘賣相精緻的牛肉飯尤其風琴豆腐吸收了牛肉汁的精華🤤每一口都充滿了醬汁跟飯食不得了,兩邊都鋪滿牛肉,好豐富👍洋蔥都好入味淋身,牛肉汁滿滿味道濃😍💫薑蔥手撕雞飯🍛好豐盛有好多配料,色彩繽紛,仲有我喜歡鹹酸菜🥬同菜脯做配料連飯一齊食一流,手撕雞🐔份量足料嫩滑同秘製薑蔥清清地好夾👏🏿當然可以點多生葱,將所有配料撈勻品嚐簡直絕配😎💫熔岩蛋之戀🧀芝士火腿蛋餅招牌菜即叫即整😋熱辣辣芝士拉絲量十足🫕香口得黎又唔會乾身,蛋餅面淋上千島醬令蛋餅更加惹味🥚絕對推介🤩💫台北夜市拼盤🧆包括🐙酥炸花枝丸+🍡蜜汁台灣腸+🍗鹽酥雞球花枝丸炸得金黃香口,酥脆彈牙再加椒鹽粉錦上添花😍鹽酥雞球份量都好多,炸得鬆脆食落椒鹽味好惹味香口,台灣腸外皮有一層蜜糖味包住內裡的油脂,讚👍💫珍珠奶茶🧋珍珠黑糖味十足,奶茶味加上黑糖甜完美配搭;珍珠Q彈煙韌👍🏻💫生薑桂圓紅棗茶🥤養生茶適合氣血虛弱及陽虛體質的人🌼生薑可祛寒紅棗可補血,暖胃好足料,性價比

💫風琴豆腐牛肉飯🥘

熔岩蛋之戀
💫台北夜市拼盤🧆
包括🐙酥炸花枝丸+🍡蜜汁台灣腸+🍗鹽酥雞球

💫珍珠奶茶🧋
珍珠黑糖味十足,奶茶味加上黑糖甜完美配搭;珍珠Q彈煙韌👍🏻

💫生薑桂圓紅棗茶🥤
養生茶適合氣血虛弱及陽虛體質的人🌼生薑可祛寒紅棗可補血,暖胃好足料,性價比極高😌

2024-05-06
  • 牛肉汁煮風琴豆腐
  • 香蔥紫菜手撕雞飯
  • 黑糖珍珠鮮奶
2024-05-15 244 瀏覽
一放完個長假返黎就忙到懷疑人生 少咗出po係因為飯都少咗時間食好彩外賣都有高質lunch! 心水清嘅朋友仔應該認得我成日食, 只因佢地真係超抵食, 14:30後全單9折, 仲會周不時有新品!野飲menu多咗好多新野, 簡單嘅豆奶/奶茶十幾蚊已經有大大杯🧋而新品椰子水又幾有驚喜🥥 咬落爆珠有椰青味仲係蒟蒻口感, 加埋爽脆馬蹄真係勁消暑🏝️ 今次大推我不是章魚燒🐙 原來係因為唔用粉漿做丸子, 而係成粒花枝丸再塞八爪魚粒係中間, 所以係超級彈牙, 好食過平時嘅章魚小丸子 鮮奶卷同二文治都烘到脆卜卜, 而內裡香滑牛奶醬🍼/綿密芋泥餡成口感對比飯類豬雞牛每款肉都有好多口味揀, 食咗咁多次今次終於試到佢地嘅招牌芒果魯肉飯🥭, 聽落去特別, 但食落真係幾夾! 因為魯肉煮得腍又入味, 鹹鹹嘅醬油配腍甜嘅完熟芒果肉, 帶出肥肉嘅甘香🐷 手撕雞飯係encore菜, 海量雞肉唔嚡熠熠🐥配紫菜青蔥唔駛多汁已經夠哂香呢度嘅飯真係好大碗, 嗌兩碗三個人都夠食. 大食d想要少carbs多餸就好似我咁嗌多個肉嘅小食🍖就算計小食價但排骨都係成大塊, 酥炸至脆口再淋上蜜汁就唔會太乾身🍯呢度嗌到成張辦公室枱都係野食咁豐富都係
一放完個長假返黎就忙到懷疑人生
少咗出po係因為飯都少咗時間食

爆珠馬蹄椰子水

明明我不是章魚燒

脆炸鮮奶卷·古早芋泥二文治

秘製厚切蜜汁排骨

呢度嗌到成張辦公室枱都係野食咁豐富都係$250, 細食d女仔三四個人都夠
最緊要多花款! Happy lunch喘息一下又再黎繼續下晝努力工作

芒果魯肉飯🥭($58)
香蔥紫菜手撕雞飯🐥($59)
脆炸鮮奶卷🍼古早芋泥二文治🥪($48)
明明我不是章魚燒🐙($24/3pc)
秘製厚切蜜汁排骨🍖($23)
爆珠馬蹄椰子水🥥($36/大)
胚芽豆奶🥛($15/中)
15 分鐘 (外賣自取)
爆珠馬蹄椰子水
  • 脆炸鮮奶卷 拼 古早芋泥二文治
  • 脆炸鮮奶卷•古早芋泥二文治
  • 壹.01芒果魯肉飯
2024-05-14 45 瀏覽
I recently visited a small shop in Kwun Tong and tried their signature dishes - the cheese and ham leg omelette with pulled cheese and the taro paste sandwich with fish fillet. First, the cheese and ham leg omelette was cooked to perfection, with a fluffy texture and a golden brown exterior. The pulled cheese on top was a nice touch, adding a creamy and savory flavor to the dish. This dish was a great combination of flavors and textures, and I would highly recommend it to anyone who loves cheese

First, the cheese and ham leg omelette was cooked to perfection, with a fluffy texture and a golden brown exterior. The pulled cheese on top was a nice touch, adding a creamy and savory flavor to the dish. This dish was a great combination of flavors and textures, and I would highly recommend it to anyone who loves cheese and eggs.

I tried the taro paste sandwich. The taro paste was sweet and creamy. This dish was a great example of how traditional ingredients can be combined in new and interesting ways.

Overall, my experience at this small shop in Kwun Tong was fantastic. If you're in the area, I would highly recommend stopping by and trying their delicious food.
2024-01-25
15 分鐘 (外賣自取)
2024-05-14 29 瀏覽
平時返觀塘諗唔到食咩嘅時候,就會同朋友揀呢間壹.01 台式餐廳🙆🏻‍♀️次次去親都坐滿晒人要等位,真係同觀塘一樣咁多人🤣拉絲芝士火腿蛋餅 $43即叫即整,蛋餅好脆口😘拉絲芝士同鹹香火腿係絕配😘我不是章魚燒 $42賣相睇落好似章魚燒,其實係花枝丸🐙 花枝丸外脆內軟,食落都幾彈牙🤟🏻配埋章魚燒專用沙律醬同蜜糖都好惹味🌟蜜汁排骨便當 $68排骨份量十足👍🏻外表炸得香脆,肉質又可以keep到嫩口,性價比好高啊😆女仔叫仲可以嗌少飯仙草豆奶 $15好香豆味🙆🏻‍♀️配上嫩滑嘅粒粒仙草,口感好順滑😎台北夜市小食拼盤 $43拼盤有台灣腸、花枝丸同鹽酥雞,每一種都熱辣辣炸起😋份量好啱同朋友一齊share!個人鍾意台灣腸甜甜嘅味道,好好食🤤雙檸冬瓜茶 $21青檸嘅香氣融入喺冬瓜茶入邊,爽口又開胃🤟🏻少甜嘅甜度啱啱好🤩整體餐廳食物嘅性價比好高,下午茶時段食仲有額外九折🤩難怪次次去親都爆場🫶🏻

拉絲芝士火腿蛋餅 $43
即叫即整,蛋餅好脆口😘拉絲芝士同鹹香火腿係絕配😘

我不是章魚燒 $42

蜜汁排骨便當 $68

仙草豆奶 $15
好香豆味🙆🏻‍♀️配上嫩滑嘅粒粒仙草,口感好順滑😎

台北夜市小食拼盤 $43

雙檸冬瓜茶 $21

2024-05-11
10 分鐘 (堂食)
  • 台北夜市小食拼盤
  • 雙檸冬瓜茶
  • 蜜汁排骨便當
2024-05-13 27 瀏覽
最近我去左觀塘一間平價同有好多選擇嘅台灣菜餐廳試咗佢哋嘅魯肉飯、排骨便當同珍珠奶茶。先同大家分享下佢哋嘅魯肉飯。呢個魯肉飯肉質鮮嫩多汁,入口即化。醬汁唔會太鹹,味道岩岩好,令人回味無窮,份量都好足夠,絕對可以食得飽足。然後就係佢哋嘅排骨便當。便當入面有一塊大塊炸排骨。排骨外皮香脆,肉質鮮嫩。而且呢份便當價錢亦都好實惠。最後,我試咗佢哋嘅珍珠奶茶。呢杯珍珠奶茶口感順滑,奶香濃郁甜度適中,唔會太甜。總括而言,呢間位於觀塘嘅台灣菜餐廳除咗價錢合理,仲有好多選擇。

2024-05-10 55 瀏覽
呢間係我平時去觀塘諗唔到食咩我都會揀佢💖下午茶時間仲有九折優惠✨超推薦佢哋嘅手作芋頭鮮奶!特價一杯先$24🤩無加冰🧊滿滿嘅芋泥,芋香十足,唔會好甜,真係超好飲🤤胚芽豆漿先$15🤤好抵飲✨我平時最鍾意點就係香葱紫菜手撕雞飯$59‼️全部都係雞腿肉,加埋紫菜真係冇得輸😍如果驚唔夠飽會加一份特製牛肉,肥瘦適中,好好味✨仲有蛋餅$43!出色之作!餅皮外層煎到脆脆的,內裏口感煙韌🥰芋泥肉鬆同熔岩蛋之戀(芝士火腿)都好正今次食芝士火腿,芝士超拉絲,滿足✨炸鮮奶、芋泥二文治$48 都係芋泥控最愛💖酥脆嘅炸餅乾夾住粉香芋泥好滿足炸鮮奶內餡香甜,一定要趁熱食!如果唔係個脆皮會冧咗🥹今次仲試埋佢哋嘅新出品我不是章魚燒 & 明明我不是章魚燒🤣個樣真係整得好似章魚小丸子🤣但係其實係花枝丸🙉口感好彈牙Juicy!原味同埋明太子味都好味🤩推薦大家試吓🤤

胚芽豆漿先$15🤤好抵飲✨
我平時最鍾意點就係香葱紫菜手撕雞飯$59‼️
全部都係雞腿肉,加埋紫菜真係冇得輸😍
如果驚唔夠飽會加一份特製牛肉,肥瘦適中,好好味✨

炸鮮奶、芋泥二文治$48 都係芋泥控最愛💖
酥脆嘅炸餅乾夾住粉香芋泥好滿足
炸鮮奶內餡香甜,一定要趁熱食!如果唔係個脆皮會冧咗🥹
今次仲試埋佢哋嘅新出品

我不是章魚燒 & 明明我不是章魚燒🤣
個樣真係整得好似章魚小丸子🤣
但係其實係花枝丸🙉
2024-05-10 18 瀏覽
街坊朋友帶我去觀塘覓食,說是非常親民的台式小店。🍽️熔岩蛋之戀煎脆的餅皮非常薄身,裏面有勁多芝士配上火腿蛋,外面還有海量千島醬,非常邪惡。🍽️台北夜市小食拼盤比較貪心兩個人想食多一點不同小食,所以叫了小食拼盤,有齊鹽酥雞、花枝丸同台灣腸。花枝丸彈牙大粒。台灣腸脆皮,有蜜糖香。鹽酥雞份量多,但比較乾身。🍽️古早芋泥二文治二文治用兩塊夾心餅夾住綿密既芋泥,外脆內軟,非常美味。
街坊朋友帶我去觀塘覓食,說是非常親民的台式小店。

🍽️熔岩蛋之戀

🍽️台北夜市小食拼盤

🍽️古早芋泥二文治
二文治用兩塊夾心餅夾住綿密既芋泥,外脆內軟,非常美味。