2018-02-01 3514 瀏覽
同女友都好鍾意同圍食,但係我地兩個都好怕嘈,一餐半餐食下大排檔都無問題,不過都係鍾意靜多d!咁今日要去信和買少少野!女友前幾日話想打下邊爐wor!咁聽朋友講係大角咀e間日式邊爐唔錯wor!係酒店入面,食得舒服,最重要重要就係我老友話佢d野食唔差,咁就打去book位啦!咁就7點半鐘就上到去啦!門口就放左幾個酒桶係度,都幾日式下!咁就望下個餐牌先!見到有個二漁前嘅套餐唔錯,有個套餐就唔洗自唸食咩啦!如果自己叫果d如果唔好食會俾人話呀!!而湯底我就選擇左壽喜燒SUKIYAKI啦!因為如果主角係牛肉同豬肉的話,壽喜燒湯底真係絕配黎呀!落左單之後店員都攞黎好多配料黎俾我地混醬,但係我謝只係好簡單咁蔥同辣椒,因為我就真係好相信壽喜燒湯底就根本唔洗點樣點野都會好好味呀!好啦!首先黎嘅就係櫻花蝦蟹籽沙律啦,材料有蟹籽,粟米粒,車厘茄,青瓜絲,九芽菜同櫻花蝦,所有蔬菜材料都好新鮮,撈埋d蟹籽就令到成個更添鮮味,最後就成個都食晒!好啦!跟住到三小碟小食啦!其實都唔小碟啦,都大大碟,分別有脆炸川海老,七味燒魚翅及唐揚尤魚翼啦!首先是七味燒魚翅,外焦黃偏脆,里細膩,鮮味會慢慢釋放出來,蘸些許盤裏的沙拉醬,口感

唐揚尤魚翼

脆炸川海老

好啦!跟住到三小碟小食啦!其實都唔小碟啦,都大大碟,分別有脆炸川海老,七味燒魚翅及唐揚尤魚翼啦!首先是七味燒魚翅,外焦黃偏脆,里細膩,鮮味會慢慢釋放出來,蘸些許盤裏的沙拉醬,口感會更好。
脆炸川海老,即是炸蝦仔,蝦仔食落去都好有口感,唔會話好似食d死蝦食落去好梅,味道鹹香爽脆,伴酒一流。唐揚尤魚翼,唐揚是日本的一種烹調方法,一般特指炸雞塊,通常指將各類食物、大多數情況下肉類放入油中炸制。而今次炸的是尤魚翼,食落去有d似大排檔椒鹽鮮尤,味道都係鹹香爽脆,而且都好重尤魚味,同埋食得出全部野都係即叫即炸,好香口!

燒黃魚一夜干

好啦!主角之一上場啦,燒黃魚一夜干,一夜干源自於日本北海道,古時候流傳下來的魚貨保存方式。略帶大海氣息的鹹香,紮實飽滿的口感,咁就開始食啦,食落去真係有少少咸,有海鹽味嘅感覺,而一夜干本身都唔會有太多油,個皮食落去都好脆,而且魚肉就唔會好似咸魚咁實,食落去同普通香煎黃花魚無咩大分別!唔可以去到話係鮮甜,但係都可以去到話都有魚味!唔錯唔錯!

好啦!跟住到主角出場啦!壽喜燒SUKIYAKI出場啦!咁店員就放低個煲係個電池爐度啦!之後碟肉就上啦!分別就係黑毛和牛同埋北海道四元豚肉,首先食和牛先,澳洲牛扒評級由M1至M9, 因此M4級數在肉味及油香都得到最佳平衡。肉質厚而具咬感,肉味香濃無比,薄切的油花細密猶如哈密瓜紋,快涮10~15秒就達到約5分熟度,無需沾醬就可感受牛脂的豐潤香濃及牛肉鮮甜,牛肉果種甜味同你平時去打邊爐食果d手切牛肉完全係高幾班,果陣香濃嘅牛味同鮮甜味係完全唔同,真係堅係得
,再加埋個湯底就真係威力加倍呀!牛跟住就到豬啦!豬係北海道四元豚肉,豚肉由四種唔同日本優質豬混種而成,色澤飽滿且口感更香脆,肉味濃郁。咁e個豬就唔敢5成熟啦,淥到佢全熟啦!食落去就感覺係柔潤甘甜,好香嘅豬味,心裏面係度諗原來豬都係可以咁好食呀!開頭重有少少睇佢唔起!
,我知道錯啦!最後我同我女友都好快食晒啦!真係唔錯!

最後我地就食埋個稻庭烏冬就飽飽啦!經我細心烹調下,烏冬火喉係剛剛好呀!我女友都讚,加埋d壽喜燒就都係絕配嘅!

甜品甜品係日式蕨餅,口感煙煙韌韌的蕨餅,都係我愛嘅甜品之一,可惜就係份量少d,我地食得唔夠喉呀!同埋我唔記得影相呀!
總結,e餐食得好舒服,酒店級數管理,服務同埋衛生環境,唔同果d好嘈地方,兩個可以慢慢食,傾下計,另外就用料新鮮,會再黎!
2018-01-29
2018-01-29 345 瀏覽
呢日出咗去大角咀做嘢,諗起朋友話想試呢間餐廳,於是就去會一會佢啦! 原來餐廳係喺酒店裡面,餐廳早上提供西式自助餐,晚上就提供日式食品。睇完餐牌,就同朋友揀咗自游火鍋餐 (2人前)。火鍋醬料 - 有蔥、蒜蓉、炸蒜、醬油、辣椒等,客人可自由混醬。壽喜燒 - 火鍋湯底揀咗呢款,貪佢甜甜哋又唔會太濃。澳洲 M4 Oyster Blade 和牛肩背、日本四元豚肉 - 肉類有呢2款,牛肉肉味香濃,唔會覺得好油膩,豚肉就軟滑,唔錯! 田園菜籃 - 有齊冬菇、蕃茄、粟米、娃娃菜、生菜及菜心,蔬菜籃都算大份,全部蔬菜都好新鮮,配埋壽喜燒湯底好夾。時令海鮮拼盤 - 有蝦、蟶子、鮑魚、元貝、蜆、蠔及魷魚7款海鮮,我最鍾意食蟶子,夠爽夠鮮甜,正!用餐期間,店員會收捨枱上吉碟,等食客可以有更多空間打邊爐; 另外,亦會主動為客人添加熱茶,態度有禮,值得一讚! 整餐都坐得舒舒服服!

睇完餐牌,就同朋友揀咗自游火鍋餐 (2人前)。

火鍋醬料

壽喜燒 - 火鍋湯底揀咗呢款,貪佢甜甜哋又唔會太濃。

壽喜燒

澳洲 M4 Oyster Blade 和牛肩背,日本四元豚肉

田園菜籃

時令海鮮拼盤

2018-01-22
火鍋醬料
壽喜燒
田園菜籃
時令海鮮拼盤
  • 澳洲M4OysterBlade和牛肩背,日本四元豚肉
大角咀區,從來都是“火鍋店”臥虎藏龍之地,有些是標榜用料新鮮,有些是可以豪邁暢飲,有些是價格相宜的,有些是可以高談闊論,可算是各式其式應有盡有。但難題來了,昨晚與一個朋友共聚,想靜靜地傾傾計,想坐得舒適點,想食材優質些,大角咀有類似的這麼一家火鍋店嗎?(潛台詞其實係朋友贏左股票,佢想請我食餐好的)在 Openrice 搜尋一下,原來大角咀近年都多了幾間企理的酒店,酒店一向都給予人一重比較“高規格”質素的感覺,既然今晚有老闆,那麼當然試試在這堆酒店找找看了,於是就找到了這家「壹壹漁一」。在餐牌的第一頁,已經見到店名的解釋:「一也者、萬物之本也、無敵之道也、是萬物之本,無窮無盡之意。」於我而言,見到呢堆“既高深,又傳真”的真言,腦海中不不其然泛起小時候老師教的:「無極生太極,太極生兩儀,兩儀生四象,四象生八卦,八卦演萬物。」被餐牌開章吸引後,稍一定神還是要點菜的,我們點了一個“二漁前”套餐,包括了:沙律:櫻花蝦蟹籽沙律三小碟(小食):脆炸川海老 / 七味燒魚翅 / 唐揚魷魚翼燒物:燒黃魚一夜干鍋物:黑毛和牛(澳洲M4 Oyster Blade和牛肩背)併北海道四元豚肉甜品:日本蕨餅稻庭烏冬

大角咀區,從來都是“火鍋店”臥虎藏龍之地,

沙律:櫻花蝦蟹籽沙律
三小碟(小食):脆炸川海老 / 七味燒魚翅 / 唐揚魷魚翼
燒物:燒黃魚一夜干
甜品:日本蕨餅
稻庭烏冬

先說說湯底,我們選了“長崎豬骨白湯”
選用豬骨配以極濃雞湯慢火長時間熬製出來的,骨膠濃郁,肯定是美顏健骨增鈣之首選。

三小碟(小食):脆炸川海老/七味燒魚翅/唐揚魷魚翼

而三小碟中,我最愛 脆炸川海老 七味燒魚翅 ,幾乎是我一口包辦

燒物:燒黃魚一夜干
一夜干,是日本漁夫發明的保存魚的方式,先用浸泡的方法在鹽水中,再經一夜風乾,跟一般的風乾有點不同,好處是一夜干後汁液仍豐,保存了魚肉風味鮮香。

沒想到酒店用等級更高的黃魚,雖然野生黃魚貴到一個點,坊間亦甚少買到真正野生黃魚,但這條黃魚的口感和味道,可媲美野生的口感,令我一時迷失了在想是養殖還是野生的黃魚呢,都不重要了,師傅保留了酥香鮮嫩,海韻鹹甘的風味,燒後兩面都呈現金黃色高級標準,肉甜而且滑而嫩,皮酥多汁,這個時候,其實就算只給我一碗簡單的白米飯,仍然感到無比幸福,仍然係回味無窮。

鍋物:黑毛和牛(澳洲M4 Oyster Blade和牛肩背)併 北海道四元豚肉

黑毛和牛(澳洲M4 Oyster Blade和牛肩背)

Oyster Blade,就是澳洲嫩肩是牛肩胛骨後的一塊肉,因少有活動肉質細嫩雪花均勻,又因密布脂肪呈現細密的大理石紋路,中間細細的雪花和筋脈呈現漂亮的葉子脈絡,所以口感油潤,輕灼三至五秒是為口感最佳。

四元豚肉,此豚肉是由四種不同的日本優質豬混種而成,色澤飽滿且口感更香脆,肉味濃。它著重於日本人喜歡比例的大理石花紋。美國亦與研究機構在日本的合作,開發出一種特殊的飼料配方以調整肉內氨基酸的平衡,以達到最佳的大理石花紋,脂肪獨特。配以我們今晚涮涮鍋選用的長崎豬骨湯底,絕對有錦上添花的優勢。

總結,今日在大角咀無意間找到這家酒店內涮涮鍋,原意本來只是想找個比較舒適的老友相聚場地,豈料表面上是平平無奇的餐廳,但誤入後發現大有乾坤,每一個細節都做到恰如其分,每一道菜都暗藏春色,驚喜不斷,在這種酒店環境,收取人頭平均大約三百多元的價錢,餐單設計的細緻程度,廚師處理食材的能力,絕對值得一試再試!
自助調味架
櫻花蝦蟹籽沙律
題外話/補充資料: 走的時候發現原來酒店大堂可以取得餐廳的85折折扣券, 只能留待下次使用。如果大家有需要記得先取券再消費,會更優惠的。
三小碟(小食):脆炸川海老/七味燒魚翅/唐揚魷魚翼
燒黃魚一夜干
黑毛和牛(澳洲M4 Oyster Blade和牛肩背)
  • 澳洲M4 Oyster Blade和牛肩背
  • 北海道四元豚肉
2018-01-25 337 瀏覽
是日同朋友去到邊食到邊,今日黎到大角咀想靜靜地傾下計,就搵左壹壹漁一入到黎環境都幾舒服望下D餐牌有咩食先跟住就點左個自游火鍋餐有澳洲M4 OYSTER BLAE和牛肩背/日本四元豚肉海鮮拼盤田園野菜火鍋湯底夀喜燒火鍋湯底夀喜燒--個湯底唔算咸,混合埋打完海鮮邊爐之後更加正,更加鮮甜田園野菜--D菜好新鮮,好鮮甜好味海鮮拼盤--海蝦,蠔,貴妃蚌,鮑魚,元貝,聖子,蜆,鮮墨魚海蝦都好鮮美,咬口彈牙爽口蠔--肥美鮮美,咬落去連埋個湯必D汁出黎非常可口貴妃蚌,鮑魚蜆,--放落去烚下令到個湯都香埋,鮮美無沙元貝,聖子--新鮮好味,聖子成條夠大鮮墨魚--咬落去爽口,好香既墨魚味,正澳洲M4 OYSTER BLAE和牛肩背/日本四元豚肉和牛入口好香牛味,唔算好肥...入口即溶....豚肉香口唔會有臭豬味又唔算肥,有咬口好食

入到黎環境都幾舒服
田園野菜
火鍋湯底夀喜燒

火鍋湯底夀喜燒
田園野菜
田園野菜--D菜好新鮮,好鮮甜好味
海鮮拼盤
海鮮拼盤--海蝦,蠔,貴妃蚌,鮑魚,元貝,聖子,蜆,鮮墨魚
海蝦都好鮮美,咬口彈牙爽口
蠔--肥美鮮美,咬落去連埋個湯必D汁出黎非常可口
貴妃蚌,鮑魚蜆,--放落去烚下令到個湯都香埋,鮮美無沙
元貝,聖子--新鮮好味,聖子成條夠大
鮮墨魚--咬落去爽口,好香既墨魚味,正
澳洲M4 OYSTER BLAE和牛肩背/日本四元豚肉
澳洲M4 OYSTER BLAE和牛肩背/日本四元豚肉
和牛入口好香牛味,唔算好肥...入口即溶....
豚肉香口唔會有臭豬味又唔算肥,有咬口好食
2018-01-22
  • 海鮮拼盤
  • 田園野菜
2018-01-25 343 瀏覽
One One Fish One is located inside Doresett Hotel in Tai Kok Tsui. Heard the ingredients are imported from Japan so we came here to try out the Japanese style hotpot. The place was completely empty when we arrived, we thought we went to the wrong place. We ordered the Christmas / Happy New Year Set Dinner ($776 for 2).Sashimi Sashimi set includes Hokkaido Hairy Crab x 1, Japanese Botan Shrimp x 2 and Canadian Sea Urchin. All the sashimi is very fresh and generous portion.MeatHalf Hokkaido Silkyp

Sashimi

Meat

Half Hokkaido Silkypork and Australia Wagyu. Thin slices but it was fresh and the meat is lean.

Soup (forgot to take a photo)
4 kinds of soup to choose from Beppu Hell Spicy Soup, Nagasaki Whit Pork Soup, Soy Milk Soup or Sukiyaki Soup. We ordered soy milk soup. Creamy in color and very strong soy milk taste. We drank 1 full bowl of soy milk before we start to hotpot.

Seafood Platter

Platter includes Gaint Groupers x 4, Razor Clams x 2, Oyster x 2, Clams x 1, Squid x 4, Abalone x 2. All the seafood taste very fresh.

Mixed Vegetables Basket

The set did not include any noodles so we ordered udon. Udon is chewy.

Overall, all the ingredients is very fresh but nothing special.
2017-12-26
2018-01-22 573 瀏覽
有日無意中留意到呢間餐廳幾抵食 可以以一個非常優惠價食到酒店裡既食物所以有日就帶同朋友黎試試晚餐餐廳環境寬敞 同朋友黎暢談一流今餐早左黎 所以可以享受包場既樂趣開始前先自行混醬叫左二人餐 先上沙律沙律非常大碗 特別在於無落任何沙律醬 而係用上櫻花蝦 令到平淡既沙律菜有陣陣海鮮香味 而且櫻花蝦數量都多 絕對夠味之後有小食三款: 炸蝦,炸魷魚,七味燒魚翅 前菜黎講叫得上相當豐富!個人最欣賞炸魷魚,一d油膩感都無而且舊舊肉都好大份~燒魚翅都唔錯 燒得乾身 餸酒一流主角上場了 豆腐湯底配牛肩肉同豚肉 肉類相當新鮮 特別牛肉肥脂分佈平均 紋路清晰!蔬菜籃份量多而新鮮 單係菜已經有三款因為前菜太豐富關係 所以到最後都食唔曬 不過以酒店二人餐黎講 又有好服務 呢個價錢相當合理!
所以有日就帶同朋友黎試試晚餐
餐廳環境寬敞 同朋友黎暢談一流
今餐早左黎 所以可以享受包場既樂趣

開始前先自行混醬

叫左二人餐 先上沙律

而且舊舊肉都好大份~燒魚翅都唔錯 燒得乾身 餸酒一流

主角上場了 豆腐湯底配牛肩肉同豚肉

2018-01-21 2232 瀏覽
星期一晚上要吃餐好 解一解blue Monday 😂相約友人黎左太子既酒店食日本野久唔久要發掘下新餐廳,呢間開咗半年嘅餐廳,今晚試一試佢。係得酒店入面,環境的確唔錯。整齊有秩序!人流唔算多,可能是我們早到的關係又可以靜靜地談談天,吃吃飯我哋叫咗個二人餐,以下逐一介紹首先出場嘅係蟹子沙律,毫不吝嗇的蟹子鋪在沙律面頭然後有少量脆脆的蝦米仔,口感很不錯小食方面有三樣首先係燒魚翅,好好味,配番啤酒係一流,好有咬口值得一贊跟住係脆炸海老迷你蝦仔,好脆,連埋個頭一齊食正跟住係炸魷魚,唔會好油,好好食呀估唔到有成3個小食正!其實食到呢度都覺得夠呢個時候上火鍋,湯底我地揀左豆漿高湯好特別既湯底,很喜歡食完炸野,食下個清清甜甜既湯底,的確唔錯和牛同豚肉!係靚既食材,完全唔洗加調味料已經好好味啦店主送既蔬菜盤個餐仲有烏冬架好彈牙,唔好煮太耐呀最後就係一夜干,日本的鹹魚,但肉質是滑的,份量好大幾乎食唔晒但因為好好味 停不了可以點上酸汁很合襯整體很不錯下次黎試下佢個胡椒豬肚煲
星期一晚上要吃餐好 解一解blue Monday 😂
相約友人黎左太子既酒店食日本野

久唔久要發掘下新餐廳,呢間開咗半年嘅餐廳,今晚試一試佢。

又可以靜靜地談談天,吃吃飯

我哋叫咗個二人餐,以下逐一介紹

首先出場嘅係蟹子沙律,毫不吝嗇的蟹子鋪在沙律面頭
然後有少量脆脆的蝦米仔,口感很不錯

小食方面有三樣

首先係燒魚翅,好好味,配番啤酒係一流,好有咬口
值得一贊

跟住係脆炸海老
迷你蝦仔,好脆,連埋個頭一齊食

跟住係炸魷魚,唔會好油,好好食呀

估唔到有成3個小食
正!
其實食到呢度都覺得夠

呢個時候上火鍋,湯底我地揀左豆漿高湯
好特別既湯底,很喜歡
食完炸野,食下個清清甜甜既湯底,的確唔錯

和牛同豚肉!係靚既食材,完全唔洗加調味料
已經好好味啦

店主送既蔬菜盤

個餐仲有烏冬架
好彈牙,唔好煮太耐呀

最後就係一夜干,日本的鹹魚,但肉質是滑的,份量好大
幾乎食唔晒
但因為好好味 停不了

可以點上酸汁
很合襯

整體很不錯
下次黎試下佢個胡椒豬肚煲
2018-01-15
2018-01-11 309 瀏覽
依間酒店既餐廳突然上位,我同火鍋朋友不甘落後,馬上去嘗鮮。食得多中國口味或者係臺灣口味多,今次試下壽喜燒湯底。一樣有調料,坐位非常寬敞。黑蚊蚊既湯底配有大葱,因為唔係平常壽喜燒,個湯稀好多。牛肉薄切,唔多肥,有牛香,冇渣。蔬菜拼盤乜色都有,大大件而且新鮮。是令海鮮拼盤有蜆、鮑魚、蝦、魚片、魷魚、帶了、蟶子、龍蝦,新鮮彈牙,款式又多,壽喜燒配海鮮又比我想像中夾。二人套餐,酒店晚餐係咁上下價錢,係位置真係偏僻左少少🤔

一樣有調料,坐位非常寬敞。

黑蚊蚊既湯底配有大葱,因為唔係平常壽喜燒,個湯稀好多。

牛肉薄切,唔多肥,有牛香,冇渣。

蔬菜拼盤乜色都有,大大件而且新鮮。

二人套餐,酒店晚餐係咁上下價錢,係位置真係偏僻左少少🤔
2017-12-28 376 瀏覽
開始涼涼地,又係打邊爐嘅時候。今次嚟到呢間係酒店入面嘅餐廳,環境闊落,畀到我一種好舒服嘅感覺。 有好多調味料任君選擇。 我哋叫咗壽喜燒湯底。 澳洲m4和牛肩脊食落好香濃嘅牛味,亦都好軟滑,好快就比我地秒左。 海鮮拼盤有好多種類嘅海鮮,有兩種貝類、鮑魚、蝦、扇貝、吊桶仔、細隻龍蝦同龍躉片,而且都幾新鮮除左隻蝦差啲,賣相亦都好吸引。仲有好新鮮嘅田園菜籃,隻冬菇cut得好靚。環境食物都唔錯,職員亦都好有禮貌,食完行返去奧運仲可以買野食
有好多調味料任君選擇。
我哋叫咗壽喜燒湯底。
仲有好新鮮嘅田園菜籃,隻冬菇cut得好靚。
2017-12-28 486 瀏覽
晏就食夠三佰幾,憑單晚餐減$208。開頭諗邊有咁抵,應該減左$208都要好貴。去到打開餐牌,原來除左餐,散叫一碟唔貴,一碟有8粒丸都只係$68左右,都ok。兩個人,叫左$208個'一漁前'火鍋,加兩碟丸,一個4式拼盤菜,已經好飽,埋單減左$208,最終都係比左$266左右,抵食。1.'一漁鍋'味唔錯,牛好味。2.薑汁皮蛋貢丸,好味,特別,彈牙。2.牛骨丸,好好味,好彈牙,好甜。3.4式拼菜:冰菜,羽衣甘藍,靈芝菇,白肉粟米。全部都唔係平時易叫到,都係靚料。總括而言,全部野都係靚料,就算冇現金劵減,價錢都算合宜,因為服務態度好。值得一讚
晏就食夠三佰幾,憑單晚餐減$208。
開頭諗邊有咁抵,應該減左$208都要好貴。
1.'一漁鍋'味唔錯,牛好味。
2.薑汁皮蛋貢丸,好味,特別,彈牙。
2.牛骨丸,好好味,好彈牙,好甜。

2017-12-22
20 分鐘 (堂食)
  • 牛骨丸
2017-12-26 493 瀏覽
今天和朋友去完奧海城上手工班,所以在付近選了一間打邊爐其實未試過,我們先點了聖誕set.有刺身,海鮮和豬牛,價錢合理。上枱十分驚喜,2人份十足,剌身和海鮮十分新鮮,毛蟹和蝦好大隻🤤我們再另order 了三種丸,店員推介我們牛丸和墨丸,古不到牛丸可以甘有肉汁,味香濃。而墨丸入面有大粒墨魚肉,真的是有盛意的丸丸最後不得不食響令,新鮮炸起,好薄好好味,吾同一般甘厚,原來店長説這是樹記腐皮,買回自己卷😱!難怪甘好味,吃不停食物真的很好很有質素,但就是食物選擇不夠多
今天和朋友去完奧海城上手工班,所以在付近選了一間打邊爐

食物真的很好很有質素,但就是食物選擇不夠多
2017-12-18 455 瀏覽
以前在這兒返工, 今晚返嚟同舊朋友聚舊,喜見這兒開了間日式餐廳打邊爐, 火鍋非常吸引。餐廳名叫壹壹漁一 ,零舍特別!枱與枱距離好疏,傾計啱唒。 櫻花鮮蝦子沙律很大份,作頭盤很好。餐前小食:璀璨川海老, 原來是炸雞, 脆口而不油。 七味燒魚翅, 煙韌魚乾, 幾喜歡這個。 唐揚魷魚翼, 小巧脆口。燒黃魚一夜干扇形切開,很易夾,又滑又新鮮。條魚果然不失招牌名!唔食黑毛和牛,可以叫店員轉唒北海道四元豚肉。火鍋點了豆漿,很甜,清清地好味,到最後飲唒個湯,一個沒有油的湯底,健康。仲有埋甜品朱古力布朗蛋糕,一口大小(仲要有2碟),很全面,食埋夠唒,仲好滿足。四個人來,點個二漁前,另加火鍋餸都夠。 週末有Lunch(平日都有)/ tea buffet, $60-88,有空相約朋友來不錯。
餐廳名叫壹壹漁一 ,零舍特別!
枱與枱距離好疏,傾計啱唒。

櫻花鮮蝦子沙律很大份,作頭盤很好。
餐前小食:
璀璨川海老, 原來是炸雞, 脆口而不油。
七味燒魚翅, 煙韌魚乾, 幾喜歡這個。
唐揚魷魚翼, 小巧脆口。
唔食黑毛和牛,可以叫店員轉唒北海道四元豚肉。

2017-12-10 409 瀏覽
成日經過呢間酒店樓下都見到有個廣告話有火鍋食, 心郁郁今日走去試下先, 呢到樓底好高, 感覺好舒服, 有禮既店員帶我們坐下並介紹了呢到既特色野食, 後來我們決定叫左呢個自游火鍋餐$688. 首先先選湯底, 我地選左日式野菌豚骨湯, 湯底口感好厚, 濃濃的豬骨味帶點野菌味道.呢款係澳洲M4 OYSTER BLADE和牛肩背, 看見油脂像雪花似的, 食落不會覺得油膩, 唔會有根. 而日本四元豚肉也切得簿簿, 不需要太多的時間便可進食, 食落爽口, 豚肉既味道都好出. (兩款肉加埋約100G)呢款海鮮拼盤望見都心心眼, 哈哈…..有海蝦, 鮑魚, 元貝, 龍蝦, 鮮魷魚, 全部都好新鮮的, 而且鮮甜爽口, 龍蝦加了蟹子增加了口感, 連個頭都有膏可以食, 加埋落湯到還令湯底變得更鮮, 我地一路食一路係咁飲湯, 哈哈, 好滿足!!呢款田園菜籃都幾豐富架, 有幾款菇(冬菇,秀珍菇,金菇等….), 仲有木耳, 蕃茄, 南瓜, 有幾款菜(最開心有冰菜, 因為係好有益既菜黎架, 哈哈), 食完D 咁HEAVY 既野食返D菜中和返就VERY GD LA!!最後仲有個甜品TIM, 係椰汁糕來的, 不太甜,

最後仲有個甜品TIM, 係椰汁糕來的, 不太甜, 啱哂我地呢D又愛食甜品又怕肥既女士, WAKAKA……
2017-11-15
好朋友要喺要見架,我們好姐妹已相識了四年多,平時會分享一下美食,扮下靚的心得,分享心事甘。應好朋友的邀約,又唔知去邊度食野,早在一個星期前,好朋友平時主意多多,已告知想去大角咀日本餐廳"壹壹漁一"食飯,好特別名,於是無任何異意,心中十分期待與好友見面。我在MTR等了朋友一陣,原來發現由旺角行去旺盛酒店有點兒遠,回程時改為由奧運站回家。搭電梯上1樓,出電梯口見到好特別招牌壹壹漁一。二漁前dinner set, 由於我們兩人唔好好牛,就取消澳洲m4 oyster blade和牛肩。食日本四元豚肉,並配上豆漿高湯好醒目的招牌櫻花蝦蟹籽沙律有我至愛的蝦和蟹籽配上生菜,蕃茄仔,粟米,好清甜青瓜等,够開胃。😍脆炸川海老海老炸炸得啱啱好,不太油,而且好香口。七味燒魚翼一食會食唔停口的燒魚翼,咬下去魚翼够煙韌,好鮮味。日本四元豚肉脂肪比例平均,入口即溶,令人回味燒黃魚一夜干好佩服廚師的刀功,一開二,燒魚火温度控制得好,不會燒燶,仲可以保留到魚味,不會流失水份豆漿火煱高湯够哂特別的豆漿高湯作為湯底,真是好少見初時飲豆漿,只覺得普通的豆漿,之後不斷加上配料,發現了大驚喜,每飲每啖湯好清甜而且仲有濃濃的豆香

好醒目的招牌
櫻花蝦蟹子沙律

脆炸川海老

海老炸炸得啱啱好,不太油,而且好香口。

七味燒魚翼

一食會食唔停口的燒魚翼,咬下去魚翼够煙韌,好鮮味。

四元豚肉

日本四元豚肉
脂肪比例平均,入口即溶,令人回味

燒黃魚一魚干

豆漿火鍋高湯

豆漿火煱高湯

够哂特別的豆漿高湯作為湯底,真是好少見
初時飲豆漿,只覺得普通的豆漿,之後不斷加上配料,發現了大驚喜,每飲每啖湯好清甜而且仲有濃濃的豆香,一啖又一啖呀。

皇帝菜

整晚發現無啲蔬菜落肚,而且女仔個肚太細,唔食得多野,清清地點個皇帝菜,够哂清新清甜。

甜品~朱古力布朗尼Brownie

今晚的甜品,就由Brownie 做完結。😍
2017-12-04
櫻花蝦蟹子沙律
四元豚肉
燒黃魚一魚干
豆漿火鍋高湯
皇帝菜
  • 澳洲M4OysterBlade拼日本四元豚肉豆漿火鍋高湯
  • 皇帝菜.
2017-12-03 494 瀏覽
今日同友人行街街,俾佢帶左我去大角咀。大角咀,對於我黎講,係鳥不生蛋,狗不拉屎的地方。但佢又真係可以行足成個下晝。行到我前腹貼後背,正打算叫佢同我落番旺角食飯,佢就話已經揀左今日要食乜了。見到張poster都流哂口水我當然揀左我至愛既壽喜燒湯底。夠哂甜,味濃,一啲都唔稀燒黃魚一夜干外脆內軟已經形容哂。魚仲好juicy黑毛和牛(澳洲M4和牛肩背拼北海道四元豚肉)油脂分佈平均,和牛配壽喜燒天作之合。薄切的話牛只需淥幾秒就食得,肉質鮮嫩,牛味夠重脆炸川海老細粒蝦,好下酒。櫻花蝦蟹籽沙律十分足料,青瓜爽脆清甜估唔到大角咀都有咁好味既日本菜

見到張poster都流哂口水

我當然揀左我至愛既壽喜燒湯底。夠哂甜,味濃,一啲都唔稀

燒黃魚一夜干
外脆內軟已經形容哂。魚仲好juicy

黑毛和牛(澳洲M4和牛肩背拼北海道四元豚肉)

脆炸川海老
細粒蝦,好下酒。

櫻花蝦蟹籽沙律
十分足料,青瓜爽脆清甜

估唔到大角咀都有咁好味既日本菜