2018-06-08 1796 瀏覽
冇乜人介紹這裡的lunch buffet, 等我寫個食評先。査詢過父親節正日都冇加價,$98加一,抵食!可惜我哋父親節約唔齊人,所以提早食慶祝。Lunch buffet時間12-2pm, 我哋一行8大人2小,11:45就到,等一陣才可入座,不過安排了3張2人枱拼埋,感覺有d逼,出入都要隔離位讓位,明明隔離仲有一張2人枱吉咗,唔知點解唔俾埋我哋。未到12點未食得,咁我有機會影吓相。飲品ok的,不會淡而無味。海南雞是新鮮雞,正!青口很肥美,吃了很多回!牛腩都炆得夠淋!三款都即炸,唔怕熱氣可以食多d,尤其春卷,真係好味。即灼湯河,自選餸菜,阿姐好識做,知我哋吃自助餐的人愛每款吃少少,所以只俾少少麵。肥牛入口即溶冇渣,好吃!雖然沙律和甜品麻麻地,但熱食絶對值回票價。因為吃熱食多,所以一小時後,大家就飽,停晒手。咁平的價錢,有這樣的質素,我哋收貨了!希望將來有其他主題,會再來光顧。

未到12點未食得,咁我有機會影吓相。
沙律吧,甜品

柑桔檸檬,綠茶,粟米片

飲品ok的,不會淡而無味。
海南雞飯

海南雞是新鮮雞,正!
炒菜,魚柳
牛腩,泰式炒青口

青口很肥美,吃了很多回!
牛腩都炆得夠淋!
泰式春卷,蝦餅,蝦片

三款都即炸,唔怕熱氣可以食多d,尤其春卷,真係好味。
河粉

柑桔檸檬,綠茶,粟米片
海南雞飯
炒菜,魚柳
牛腩,泰式炒青口
泰式春卷,蝦餅,蝦片
河粉
2018-06-07 1197 瀏覽
成個月冇打過邊爐,好辛苦,今晚一定要嚟打一打!牛腩牛筋鍋 ($288)上次嚟試過胡椒豬肚湯底,今日試吓呢個。上菜前先用慢火燜兩個鐘,食落極之軟腍,湯底好清一啲都唔油,每一舊牛腩都癡住啲筋,一啲都唔癡牙,口感仲非常順滑添!個湯好清甜,甜到唔捨得用嚟打邊爐,就算加湯嗰陣都係加自家煲製嘅雞湯,好好飲呀真係!!!!!!!日本蒜香清酒煮蜆 ($128)飲完湯就睇表演,店員先將個鍋加油煮熱再爆香蒜蓉及蔥,香到呢!!!!!之後加入蜆及清酒,香到想未煮熟就食喇!跟住再點火,有晒視覺及味覺效果!好快啲蜆就開晒殼了,每一隻蜆殼入面都藏滿蒜蓉及蔥,再飲少少清酒,係10級好味。只係$128,又即場煮,鍾意食蒜及清酒煮蜆嘅一定要食呢個!糟滷冰鎮醉蝦 ($98)原來糟滷係上海菜中經常用嚟醃食物嘅滷水,由陳年酒糟之中提取糟汁後,加入辛香調味料做成。食起上嚟涼浸浸,夠晒醉但味道唔會太搶,蝦夠晒新鮮,食完嗰種回甘真係忘不了!燻蛋 ($76)店員推介呢個加咗椒鹽嘅燻鴨蛋,賣相好靚色澤光亮,中間嘅黃係半凝固㗎,蛋味比普通雞蛋濃郁,椒鹽又再帶出蛋味,勁好味!七味炸魚皮 ($68)上次食過之後好難忘嘅魚皮,今次一定要再enco
成個月冇打過邊爐,好辛苦,今晚一定要嚟打一打!

牛腩牛筋鍋 ($288)
牛腩牛筋鍋

日本蒜香清酒煮蜆 ($128)
日本蒜香清酒煮蜆

糟滷冰鎮醉蝦 ($98)
糟滷冰鎮醉蝦

燻蛋 ($76)
燻蛋

七味炸魚皮 ($68)
上次食過之後好難忘嘅魚皮,今次一定要再encore,不過我都係鍾意唔落七味粉嘅version!每一塊都差不多有我成隻手板咁長又厚身,新鮮炸起熱辣辣一啲油膱味都冇,只有卜卜脆及酥香,將一邊輕輕放入湯中灼一灼,另一邊唔灼,又軟又脆嘅口感真係超級滿足!
七味炸魚皮

芥末味魚皮餃 拼 自家製韭菜餃 ($68)
魚皮餃當然係必食㗎啦,但加入咗wasabi變咗綠色嘅魚皮餃又真係味試過喎!未咬開已經聞到wasabi味道,有少少攻鼻但冇不適感,真係好過癮!自家製韭菜餃隻隻都好飽滿,我本身係唔鍾意食韭菜嘅,但出奇地呢隻韭菜餃冇嗰種好刺鼻嘅辛味,係我呢世人第一次覺得香嘅韭菜餃!神奇......
芥末味魚皮餃 拼 自家製韭菜餃
自家製韭菜餃

新鮮牛柏葉 ($78)
雖然顏色偏灰,但咁樣先係好野吖嘛!輕輕灼大約10秒食係最爽口!
新鮮牛柏葉

加拿大箱降和牛 ($158)
呢個真係不得了,脂肪分佈均勻,都係灼大約10秒就食得,一咬即融化,口感柔軟,呢碟大概有10塊,值得試!
加拿大箱降和牛

排擋餅墨魚仔 ($68)
細細粒墨魚丸,第一啖食以為係魚蛋,點解可以咁彈牙嘅?!咬開後仲有好多細細嘅墨魚粒,真材實料!喺最尾嘅時候食唔晒,諗住麻煩店員俾個盒我,但佢哋話用盒好大而且唔環保,佢哋每朝做buffet用好多jam,所以有好多樽剩,於是俾個jam樽我放墨魚仔及牛丸仔,真係又環保又得意!

排擋餅牛丸仔 ($68)
店員遞上嘅鉸剪終於大派用場,原來係用嚟剪開啲牛丸仔㗎!一樣係咁彈牙,而且肉味好香,細細粒真係好得意!
排擋餅墨魚仔+牛丸仔

蕨餅
今晚嘅甜品都係蕨餅!!!味道都係好清新,仲有柚子粒,不過今次嘅口感冇咁軟糯,雖則冇上次咁好味,但作為香港嘅蕨餅,都算係咁,好過出面好多㗎喇!
蕨餅

第二次嚟食,一樣冇令人失望,相信好快又會有第3次!
10 分鐘 (堂食)
糟滷冰鎮醉蝦
芥末味魚皮餃 拼 自家製韭菜餃
自家製韭菜餃
加拿大箱降和牛
排擋餅墨魚仔+牛丸仔
2018-06-07 681 瀏覽
之年前去食咗一次,好有驚喜之,又心思思想去試,人唔係好多,所以比咗張4人枱我哋,去到除咗睇Menu之外,亦都問咗有無好介紹,店員介紹咗些未落menu 嘅新菜介紹,今次都唔例外,仲試咗好多新菜添槽鹵水冰鎮醉蝦 ($98)很喜歡食蝦,一碟有4大隻,店員好細心,比埋刀义你去蝦殼,仲有濕紙巾添,一入口,酒味合到好處,蝦亦彈牙爽口薰蛋 ($76)其實係薰鴨蛋,所以比較大隻,蛋上面仲灑上胡椒鹽,蛋黃溏心又香滑,蛋白一點也不硬,同胡椒鹽好配合,蛋下面仲有一片好靚嘅蓮藕片牛腩牛筋鍋 ($288)材料好豐富嘅牛腩牛筋鍋,出奇哋多牛筋,好  like,仲有好多京蒽同杞子,佢本身已經燜咗兩個鐘,再煲滾先拿出來,所以好快就滾,當然要飲咗個湯先,好清甜,店員話個湯係魚湯,唔怪得咁甜喇,至於牛腩牛筋,都好淋,好入味,食到咁上下,就準備打邊爐喇日式蒜香清酒煮花蛤 ($128)食緊牛腩牛筋嘅同時,店員就响隔離個爐準備即場煮日式蒜香清酒煮貝,蒜同蔥都好大碗,先燒熱油,再加入蒜,聞到蒜香就加入蔥,爆香一陣之後就加入花蛤,之後店員倒入大量SAKA,直至蓋過所有材料,煮一陣之後就點火,佢話燒過嘅花蛤更鮮甜,等個火熄咗之後,煮

槽鹵水冰鎮醉蝦 ($98)
槽鹵水冰鎮醉蝦

薰蛋 ($76)
薰蛋

牛腩牛筋鍋 ($288)
牛腩牛筋鍋

日式蒜香清酒煮花蛤 ($128)
食緊牛腩牛筋嘅同時,店員就响隔離個爐準備即場煮日式蒜香清酒煮貝,蒜同蔥都好大碗,先燒熱油,再加入蒜,聞到蒜香就加入蔥,爆香一陣之後就加入花蛤,之後店員倒入大量SAKA,直至蓋過所有材料,煮一陣之後就點火,佢話燒過嘅花蛤更鮮甜,等個火熄咗之後,煮到花蛤開口就食得,真係好鮮甜,仲無沙添,試咗一啖湯,都好甜,好少食到加咗咁多蒜嘅煮花蛤,如果喜歡蒜香嘅朋友一定好喜歡,唔喜歡嘅,記得响煮嘅時候提店員呀!
日式蒜香清酒煮花蛤

七味炸魚皮 ($68)
上次食過,好好味,不過自己本身唔係咁食得辣,所以叫咗走七味粉,炸魚皮佢哋自己炸嘅,粉漿好薄好脆
七味炸魚皮

韭菜餃拼芥末味魚皮餃 ($68)
各半份,各三隻,韭菜餃脹卜卜,好多涵,好多韭菜,至於個魚皮餃,好得意,係綠色嘅,原來個皮加咗Wasabi,入口有Wasabi味,又不會太濃,好特別
韭菜餃拼芥末味魚皮餃

韭菜餃

新鮮牛柏葉 ($78)
新鮮牛柏葉,仲要唔唔漂得好白嗰種,店員一放响枱就提醒淥一淥就得,如果唔就太老,果然唔洗廿秒,點吓自製醬汁,好味又爽口
新鮮牛柏葉

加拿大霜降和牛 ($158)
雪花紋理十分細緻,脂肪比例均勻,肉質鮮嫩脂香鮮美
加拿大霜降和牛

排檔餅墨丸仔 ($68)
雖然唔係手打,但係都好彈牙

排檔餅牛丸仔 ($68)
牛丸係一餅上,仲付上剪刀比你剪開,好方便,簡直就係彈彈牛丸
排檔餅墨丸仔及排檔餅牛丸仔

蕨餅
上次食過,一試難忘,好開心,今係都係佢,仲要係柚子味,口感仍然軟糯,又不太甜
2018-06-04
槽鹵水冰鎮醉蝦
韭菜餃拼芥末味魚皮餃
韭菜餃
加拿大霜降和牛
排檔餅墨丸仔及排檔餅牛丸仔
2018-05-28 573 瀏覽
在大角咀工作多年,都不知附近有一家酒店竟然有打邊爐,聽朋友介紹話不錯,終於最近去嘗試。酒店式的餐廳橫潢相當別緻,一入餐廳,最吸引我駐足觀賞就是這個酒櫃,很有感覺。餐廳地方寬敞,座位舒適,服務人員招呼周到,十分有禮。【海鮮拼盤】有鮑魚、海蝦、聖子、蠔、蜆,全部都非常新鮮,相當鮮甜,尤其是蠔,十分肥美,涮過熱湯,沒有縮水,貨真價實,絕不欺場。【蔬菜拼盤】蔬菜相當新鮮,蘿蔔十分爽甜,食材用料非常講究,無可挑剔。【牛豚拼盤】熱愛食肉的我,真心推介,肉質鮮嫩,不用醮任何醬汁,依然好吃。總括而言,食物質素相當高,如果不是朋友推介,真的不知道大角咀竟然有一家高質火煱食店隱藏在一家酒店之中。

餐廳地方寬敞,座位舒適,服務人員招呼周到,十分有禮。

【海鮮拼盤】

【蔬菜拼盤】
蔬菜相當新鮮,蘿蔔十分爽甜,食材用料非常講究,無可挑剔。

【牛豚拼盤】

2018-05-21 599 瀏覽
今日老公話要帶我去食好東西, 竟然來到旺角帝盛酒店。餐廳位於酒店2樓, 酒店位於旺角/大角咀中間, 相對路痴既小妹覺得比較難搵。去到酒店大堂, 小妹卻被大堂的垃圾筒吸引, 美麗得令人不捨扔垃圾囉。哈哈。上到2樓, 店家裝潢非常企理富日本風, 飾以大量日式酒瓶, 卻與環境非常融合,令人感覺非常舒服。而且店家侍者服務一流, 每每照顧到食客需要, 非常體貼貼心, 讚!!自游火鍋餐 $688小妹選了最愛壽喜燒湯底, 不論配肉類或海鮮均非常匹配呢!!澳洲M4 Oyster Blade 和牛肩背&日本四元豚肉牛肩背油脂紋理分佈平均, 在壽喜燒湯底遊走十數秒即成, 牛肉肉質嫩滑富豐富牛味, 令人一試難忘。不經數分鐘, 小妹已將牛肉清碟啦。另豚肉同樣味美肉嫩, 鴛鴦配一絕。時令海鮮併盤食材豐富又新鮮, 當中必需一提時超巨形蠔, 蟶子同鮑魚。先講蠔寶寶超級肥美, 經火鍋洗禮下不減身形, 依然身廣體胖, 哈! 入口鮮嫩無比, 連平日不多吃蠔既老公亦豎起拇指。而蟶子彈牙可口, 且帶海鮮清甜味, 超級美味, 可惜數量只有2隻。飽魚在湯中遊蕩2分鐘岩岩好, 吃過令人滿足而歸。跟餐配蔬菜果盤, 吃過鮮甜海鮮, 再

自游火鍋餐 $688
小妹選了最愛壽喜燒湯底, 不論配肉類或海鮮均非常匹配呢!!

澳洲M4 Oyster Blade 和牛肩背&日本四元豚肉

時令海鮮併盤

跟餐配蔬菜果盤, 吃過鮮甜海鮮, 再放以蔬菜於湯底中, 吸收海鮮精華, 為味美晚餐畫上完美句號。
2018-05-21 6774 瀏覽
今天朋友介紹來食這間大角咀高質嘅火鍋店, 在大角咀帝盛酒店入面, 朋友話之前食過,除了味道好食之餘, 這裏環境也適合晚飯聚會,不會像酒樓般太嘈吵, 傾計也特別舒暢。我們先嚟食呢個日本清酒煮蜆, 蜆是用非常厚肉大粒的刀貝。廚師即場炮製, 整個過程不到十分鐘,由開始起油鍋直至到把蜆煮熟, 整個過程都令你目不暇給 ,一邊睇一邊非常肚餓, 十分期待食的那一刻。 味道方面,鮮甜得嚟帶點白酒嘅清香,粒粒刀貝都非常肥美多肉, 可以說是大飽口福。接著吃其他火鍋配料,由於覺得這鍋刀貝湯底非常清甜有味, 所以不需別外加錢叫別的火鍋湯底, 直接用這鍋都貝湯底打邊爐。 店長介紹今晚煮打霜降牛牛, 牛肉嘅鮮嫩配上都配湯底嘅清甜, 每一片食落口都非常濃郁美味, 加上口感嫩滑,正。在來這裏的主打手打魚蛋, 這裏的魚蛋細細粒賣相精緻, 但魚肉味濃, 加上口感爽彈, 多一多也可食得哂。還有雜菜盤, 食落新鮮清甜,雞髀菇切開一片片, 配上清酒蜆湯底 ,食落非常爽甜。估唔到大角咀也有這樣高質的火鍋店,雖然開在酒店裏面, 大價錢適中,而招呼是酒店水準, 加上環境舒適, 也是不錯的選擇。

2018-05-10
作為邊爐愛好者,就算出面30幾度,邊爐都係要得閒食下嘅!夏天邊爐次數減D, 質素要求當然高返D今晚黎到酒店打!邊!爐!餐廳環境一流,位置隔離好闊落,樓底又高,空間感好充足,所以食得好舒服!另外不得不讚員工服務,好friendly 好helpful! 餐廳就好幾款火鍋set, 我地揀左🐂🐖🦐🐟🦀🦑🐚 set~ 乜都有😅均衡飲食!前菜有北海道毛蟹。牡丹蝦。帶子。毛蟹d 羔。。。超甘香!蟹身連爪啖啖肉~蟹怪表示好幸福😀牡丹蝦同帶子唔係話好巨形果d,但係十分鮮甜,個頭盤一流!另外order 左個槽滷冰鎮醉蛋,係staff 推薦嘅真係相當唔錯喎,蛋味好重帶少少酒香,唔好expect 係食開嘅煙燻/茶燻糖心蛋個味道,呢隻蛋味出D,好好食!另外staff 仲推介左個新煲。加$188 可以upgrade 個煲去牛腩牛筋鍋。個鍋夠3~4 個人食,除開都係一人加多幾十蚊~連menu 都未有,當然要試下啦!嘩,不得了~大量牛筋腩蘿蔔煲出黎嘅湯好鬼甜!用黎打邊爐一流,唔會搶左火鍋料嘅味~建議牛筋同蘿蔔唔好即刻食,要留到最尾,等煲到淋哂,索哂味就perfect 喇!而牛腩上枱已經好淋好夠味,可以先食!豚肉同M4

今晚黎到酒店打!邊!爐!

前菜有北海道毛蟹。牡丹蝦。帶子。
毛蟹d 羔。。。超甘香!蟹身連爪啖啖肉~蟹怪表示好幸福😀
牡丹蝦同帶子唔係話好巨形果d,但係十分鮮甜,個頭盤一流!

另外order 左個槽滷冰鎮醉蛋,係staff 推薦嘅
北海道毛蟹。牡丹蝦。帶子。槽滷冰鎮醉蛋

嘩,不得了~
大量牛筋腩蘿蔔煲出黎嘅湯好鬼甜!
用黎打邊爐一流,唔會搶左火鍋料嘅味~

牛腩牛筋煲

豚肉同M4和牛雖然件數唔係多,但係大大件,絕對夠食。而且係高質靚肉!
和牛用牛肩背部份,厚身d 脂肪比例小所以有濃郁牛味同埋好實在。
豚肉都好出色,平時豚肉好驚有陣蘇味,但係呢個就冇,肉味好濃,靚肉淥熟d 出黎都唔會鞋烚烚
澳洲M4  和牛日本四元豚肉

菜籃d 菜當然新鮮
最正係居然有又有益又好味嘅秋葵,非常啱打邊爐,拖一拖水,食得!
菜藍

海鮮拼盤!
全部海鮮都好鮮甜又爽口而且仲係大碼size 添,有兩杯龍躉魚肉,攤開好大塊厚叠叠,有魚味又唔腥
鮑魚有半隻手板咁大,淥完直頭可以用刀叉食!

散叫咗個響鈴
熱辣辣即叫即炸,鬆脆可口,加小小泰式辣醬就食得~唔使落湯,落湯反而會蹝左
即炸響鈴

又一味推介菜式,清酒煮貝
店員即席喺你面前煮,爆蒜片同蔥果陣香味超衝擊,加埋清酒,再點火果下當堂留哂口水
成品仲要非常好食!係嗅覺視覺同味覺嘅享受!
日式蒜香清酒煮貝

飲品有好多選擇,尢其酒類,不是重點不多介紹lu

食完餐飯,飽飽滯滯。
好彩結尾甜品係好fresh 嘅柚子蕨餅!個組合幾新鮮,未試過,柚子balance返蕨餅嘅甜膩,幾飽都可以清哂。今晚餐飯完美落幕!

柚子蕨餅

環境。服務。食物質素絕對值呢個價錢
食得非常開心!下次見!~
2018-05-17
即炸響鈴
日式蒜香清酒煮貝
柚子蕨餅
2018-05-16 460 瀏覽
好耐無約朋友出黎食飯..今次黎左呢間係帝盛酒店入面既壹壹漁一打邊爐..冷盤叫左個冬陰公白蘿蔔..原來蘿蔔配冬陰公都幾夾...真係第一次試..蘿蔔又夠淋...主菜我地叫左個清酒糯米燉雞煲..一黎已經比左好大個調味架比你自己發揮..調教自己鐘意既味道..雞煲出場啦...聞落好香酒味..要試左個湯先..如果大家飲開酒..應該無問題...雞件好滑好彈牙..都好夠味..點埋醬汁更好..肉類有加拿大霜降和牛..望落已經好靚..滾一滾就食得..好爽口..仲有日本四元豚肉..好大塊..好新鮮...仲叫左份牛丸同韭菜餃..牛丸食得出係手打..超級爽口彈牙..好似可以打乒乓波甘..韭菜餃浸入左d酒香..食落特別不同..最後不得不提成晚最觸目既蒜香清酒煮貝..有專人係你面前炒蜆..勁香..勁大火..好有鑊氣..食落又香又甜..我地食到捧住個肚走..最重要係環境好舒服..坐足成晚傾下計好唔錯...

2018-05-15 426 瀏覽
朋友聚餐一定要坐得夠舒適,才可暢所欲言。這間餐廳在酒店內,環境相當好,而且很寧靜。我們先點了一個清酒糯米燉鮮雞煲,很香濃酒味,令整個湯更加鮮甜,鮮雞肉質嫩滑,配料十足,有木耳、雪耳、菇,吸收了所有湯汁的味道,相當味美。小食,我們點了汁燒黑豚肉腸,肉汁多,外脆,很惹味。雞煲份量十足,所以火鍋配料,我們點了幾款:日本四元豚肉手打牛丸+自家制韮菜餃牛丸彈牙爽口,韮菜餃皮薄餡料十足,都是我喜愛的口味。整體而言,環境相當舒適,很適合朋友聚餐,食物質素高,款式很多,我一定會再來。

小食,我們點了汁燒黑豚肉腸,肉汁多,外脆,很惹味。

雞煲份量十足,所以火鍋配料,我們點了幾款:

日本四元豚肉

手打牛丸+自家制韮菜餃
牛丸彈牙爽口,韮菜餃皮薄餡料十足,都是我喜愛的口味。

2018-05-15 341 瀏覽
今晚同朋友黎左一間食肆打邊爐...位於大角咀酒店入面...好容易搵到 清酒糯米燉雞煲配料有杏包菇,木耳,雪耳,雞等等...雞肉嫩滑,好入味...試飲啲湯,落左好足料既酒..唔可以飲太多,好易醉呀.... 冬蔭公白蘿蔔果然係多國菜餐廳,有冬蔭公飲..白蘿蔔好甜好淋好入味...好好味👍🏻👍🏻黑豚肉腸 好juicy.好多脂肪店員親自泡製既清酒🍶煮蜆...畫面好壯觀...當然係相機食先! 倒左差唔多成支清酒落去! 加拿大霜降牛靚牛肉..脂肪均勻!韭菜餃併牛丸自家製餃同手打牛丸係唔同啲!牛丸好彈牙!餃子好多韭菜,豬肉唔會太多.份量岩岩好我地由8點坐到11點...傾足3個鐘...店員都好勤力加水! 環境唔嘈,傾計吹水一流呀!
清酒糯米燉雞煲
冬蔭公白蘿蔔
黑豚肉腸
好juicy.好多脂肪
加拿大霜降牛

靚牛肉..脂肪均勻!
韭菜餃併牛丸

外賣送餐
2018-05-14 329 瀏覽
一想起到大角咀找嘢食, 腦海中自然諗起各式各樣的餐廳美食。但最估唔到大角咀這地方都有一間咁有質素嘅火鍋店,如非是朋友介紹,實在不懂門路。這間壹壹漁一, 正正就在大角咀道中間帝盛酒店2樓, 咪以為在酒店內用餐就特別貴, 其實這裏的火鍋是非常大眾化, 但質素絕對是超值。火鍋湯底是清酒煮蜆湯底,先把蜆食曬,由於隻隻都King size,異常肥美, 鮮甜美味。之後再用蜆嘅鮮甜味做湯底, 再配上清酒嘅香醇味, 把一片片嘅霜降肥牛滾一滾, 每一啖都非常滿足。 霜降肥牛不但肉質鮮嫩, 味道更非常香濃, 嫩滑程度更有點入口即化嘅感覺,食落非常滋味。至於這裏的餃子是非常特別的餃子,椰菜豬肉餃, 七分菜三分肉,配搭非常健康,新鮮味美。再來手打魚蛋,賣相非常之靚,細細粒非常彈牙, 食落爽彈。最後來碟雜菜, 幾種菜都是我的至愛,當中雞髀菇食落非常爽甜,正。在酒店裏的餐廳食火鍋, 兩個人埋單都是六百零蚊, 舒適的環境配上高質嘅食物,而這裏的服務員近視招呼殷勤, 下次也會再來幫襯。

再來手打魚蛋,賣相非常之靚,細細粒非常彈牙, 食落爽彈。

2018-05-10
2018-05-04 373 瀏覽
假期想出去食餐好啲嘅,近近地喺大角咀,朋友介紹咗壹壹漁一,一間酒店內的日式海鮮火鍋專門店,貪佢環境舒適,地方唔太大,所以人都唔會太嘈雜。今次一家三口👨‍👩‍👦叫咗個好豐富嘅豪華海鮮刺身火鍋餐,都只不過係七百多元!當然係先來啤一啤先!個海鮮刺身拼盤都真係幾豐富,隻毛蟹好鮮甜有多糕有多肉,帶子食得出好鮮甜,另外隻牡丹蝦就相當之大隻。我哋仲另外加左隻醉酒鮑魚,酒味香濃,切開片片鮑魚肉好嫰口!套餐嘅火鍋配料包括靚靚嘅和牛及豚肉,仲有海鮮及蔬菜籃,雖然份量唔太多,但質素佳,認真和味。

我哋仲另外加左隻醉酒鮑魚,酒味香濃,切開片片鮑魚肉好嫰口!

2018-05-03 4327 瀏覽
我和好友都是火鍋愛好者,台式,港式和日式無一不是我們的最愛。可是近來真的是吃得太多火鍋,有一點悶。於是我們特別來一個半火鍋食晚餐,火鍋配上散點菜。這間餐廳位於帝盛酒店。雖然Openrice內說是旺角,但其實是大角咀,從旺角站出發大約也要走十五分鐘。為美食是需要付出代價的。餐廳位於二樓,佈置簡單,感覺舒服。枱與枱之間留有空間,好讓客人有私隱。我們是從Openrice訂位的,方便而且有折頭,實在值得一讚。我們一行二人點了一個火鍋再配一些日式刺身。1) 北海道毛蟹(⭐⭐⭐⭐⭐):從北海道宅急便來的毛蟹果然不錯。份量相當大隻,兩人分享也十分足夠。味道方面,毛蟹肉質甜美而結實,吃起來有海水味。蟹膏也十分多,新鮮得來絕不會覺得腥臭。餐廳也十分貼心為我們提供了吃蟹工具和濕紙巾。 2) 海鮮刺身拼盤(⭐⭐⭐⭐💢):這個海鮮拼盤包括了牡丹蝦和帶子刺身。帶子相當厚身,而且師傅特別放了檸檬片,把鮮味帶出來,吃起來令人十分開胃。牡丹蝦也十分大隻新鮮,吃起來十分彈牙。3) 豆漿火鍋湯底(⭐⭐⭐⭐💢):自家秘製豆漿,加上香滑豆腐,豆味十分濃郁,口感香滑。值得一讚的是味道不太濃烈,不會奪去其他火鍋配料的味道。4)

我們一行二人點了一個火鍋再配一些日式刺身

1) 北海道毛蟹(⭐⭐⭐⭐⭐):

2) 海鮮刺身拼盤(⭐⭐⭐⭐💢):
海鮮刺身拼盤

3) 豆漿火鍋湯底(⭐⭐⭐⭐💢):
豆漿火鍋湯底

4) 本地手切肥牛(⭐⭐⭐⭐⭐):
相對其他火鍋店的肥牛,這裏的牛頸脊的肉質明顯結實,吃起來有嚼口 ,而且脂肪不太多,有牛肉味。任食火鍋店是絕對比不上的。

5) 海鮮拼盤(⭐⭐⭐⭐💢):
海鮮拼盤包括了鮑魚,蟶子和蜆。鮑魚十分新鮮,上枱時還是活著,烹調大約幾分鐘便熟透。吃起來十分厚肉,配合日式醬油更能帶出鮮味。蟶子也十分可口,吃起來爽脆。

6) 魚皮餃(⭐⭐⭐⭐⭐💢):
一份魚皮餃共有六隻,挺大粒。吃起來外皮煙韌,而餡料有嚼口。
魚皮餃

總括而言,這間餐廳食物質素高,而且格調高級,不失為一個晚餐的好選擇 。
2018-04-22
海鮮刺身拼盤
豆漿火鍋湯底
魚皮餃
  • 海鮮拼盤刺身
2018-05-01 377 瀏覽
有趣的名字 它坐落于大角咀 一家新开的酒店里 说实话 是有点交通不便。它的那个渔字 就意味着它是吃海鲜的 中午做buffet 晚餐就做火锅了 我们那天去吃晚饭 叫了一个海鲜火锅 汤底选了胡椒猪肚汤和清汤 另外又叫了一碟炸鸡翅 它有一阵很清香的虾膏味 不浓 很好。至于那个海鲜锅 有超弹牛肉丸 秋葵 (放火锅 超鲜甜) 还有一盘很大的海鲜 (请看其他人上载的相片吧)每一样都很新鲜 最后还多送我们一盘菜 我们都吃不下 没要了。整体就是很新鲜 清洁 感觉到店主是有心想做好自己的。还有 有个露天平台 吃完去外边喝杯酒 吹吹水 挺舒服的 埋单$1500 4大一小 抵啦。
2018-04-27
2018-04-29 372 瀏覽
最近朋友帶去大角咀帝盛酒店2樓的壹壹漁一食火鍋, 如果不是朋友帶,也不知在酒店内有火鍋店。 環境很特別,有日本料理及火鍋,早上又做酒店客的早餐。 可能是酒店内 ,氣氛有點寧靜。 餐廳內光線充足 ,坐位設計舒適。店家推薦的胡椒豬肚雞湯。成個猪肚内藏了—隻雞,煲成一鍋濃湯。先啖几碗靚湯,鮮甜無比😍😋,胡椒少了些。雞和猪肚切件後非常多,豬肚一點臊味都無,軟稔有嚼頭又飽肚。海鮮拼盤,有蝦,鮑魚,小魷魚,螺和小蟶子,材料新鮮,鮮甜美味。蔬菜籃,蔬菜新鮮清甜, 粟米超甜。胡椒豬肚湯到現在還令我回味不已。

蔬菜籃,蔬菜新鮮清甜, 粟米超甜。

胡椒豬肚湯到現在還令我回味不已。

2018-04-16
  • 胡椒豬肚湯