2018-05-21
今天朋友介紹來食這間大角咀高質嘅火鍋店, 在大角咀帝盛酒店入面, 朋友話之前食過,除了味道好食之餘, 這裏環境也適合晚飯聚會,不會像酒樓般太嘈吵, 傾計也特別舒暢。我們先嚟食呢個日本清酒煮蜆, 蜆是用非常厚肉大粒的刀貝。廚師即場炮製, 整個過程不到十分鐘,由開始起油鍋直至到把蜆煮熟, 整個過程都令你目不暇給 ,一邊睇一邊非常肚餓, 十分期待食的那一刻。 味道方面,鮮甜得嚟帶點白酒嘅清香,粒粒刀貝都非常肥美多肉, 可以說是大飽口福。接著吃其他火鍋配料,由於覺得這鍋刀貝湯底非常清甜有味, 所以不需別外加錢叫別的火鍋湯底, 直接用這鍋都貝湯底打邊爐。 店長介紹今晚煮打霜降牛牛, 牛肉嘅鮮嫩配上都配湯底嘅清甜, 每一片食落口都非常濃郁美味, 加上口感嫩滑,正。在來這裏的主打手打魚蛋, 這裏的魚蛋細細粒賣相精緻, 但魚肉味濃, 加上口感爽彈, 多一多也可食得哂。還有雜菜盤, 食落新鮮清甜,雞髀菇切開一片片, 配上清酒蜆湯底 ,食落非常爽甜。估唔到大角咀也有這樣高質的火鍋店,雖然開在酒店裏面, 大價錢適中,而招呼是酒店水準, 加上環境舒適, 也是不錯的選擇。