2019-01-14 366 瀏覽
大角咀這間在帝盛酒店內的壹壹漁一,假日午市自助餐十分抵食,百多元一位就可以享受到泰式風味,同去飲茶差不多價錢,加上近屋企,所以帶了老婆一齊去食個午餐。沙律有基本的沙律吧,生菜、沙律菜及幾款配料,另外還有泰式酸辣鳳爪及芽菜沙律,味道都有開胃的酸辣,亦有普通的千島醬沙律。刺身就只有三文魚,酒店都會不斷refill,而且色澤鮮豔且肥美。蝦肉爽彈,青口就比較一般。泰式炒蜆必試,大隻又無沙。泰式魚餅及泰卷,前者帶點辣,後者香脆。海南雞飯有雞油香味,雞肉亦都嫩滑,豬手炆到入腍又入口,骨膠原豐富。餐廳亦有中式湯粉供應,但實在太飽無試到。最後飯返個泰式椰汁糕等甜品,甜而不膩。

泰式魚餅及泰卷,前者帶點辣,後者香脆。

餐廳亦有中式湯粉供應,但實在太飽無試到。

最後飯返個泰式椰汁糕等甜品,甜而不膩。

午餐
2019-01-13 372 瀏覽
今日約了朋友屋企附件食平價lunch buffet,$128另加一,中式及泰式風味,假期午市真係超值。食物方面主要以泰式及中式為主,沙律吧有新鮮沙律菜、番茄、粟、紅腰豆等,新鮮健康,沙律菜爽脆,另外還有泰式無骨鳳爪,帶點酸辣十分開胃。甜品主要泰式糕點為主,味道都不會太甜。海鮮有白灼蝦及青口,蝦肉爽口彈牙,還有我至愛的三文魚,三文魚油脂紋理清晰,味道鮮甜肥美,有驚喜。小食是炸春卷、魚餅及蝦片,亦有豬頸肉、燒鯖魚、泰式炒蜆、海南雞飯等,炒蜆無沙且鮮甜,而且又大隻,海南雞都幾嫩滑,另外還有冬陰公湯,味道酸但不算辣。

午餐
2019-01-01 797 瀏覽
朋友介紹奧運附近一間酒店食日本菜,位於旺角帝盛酒店2樓,環境很整潔牆邊的日本酒排列的很整齊,桌椅較大張,用餐時坐得舒適。侍應介紹下我們點了象拔刺身十分新鮮,味道很鮮甜,質感爽口,有淡淡檸檬清香很配合。象拔的不同部位及切法也有不同口感,厚切的也可以放下火一會再吃。我們也點了長崎豬骨白湯,同時侍應也講解象拔內臟的吃法,是火鍋煮1分鐘左右再吃,味道質感有點似帶子旁的內膽,也是很鮮味,沒有腥味。火鍋配料有丸類,手工丸特別多肉汁,每款也不同,有姜汁皮蛋丸、墨汁墨魚丸、三星蔥丸、馬蹄貢丸。七味炸魚皮真的超好吃,魚皮即炸,上菜時還是熱的,加上七味粉真惹味香口,還可以放下火鍋幾秒後吃。牛肉方面有好幾種,澳洲和牛、本地手切牛、牛𦟌、牛胸爽,每款味道質感都不同,和牛脂肪分佈平均,滿滿牛肉香,手切牛、牛𦟌比較實,咬下去質地比較煙韌,牛胸爽質感也很爽。還有一碟蒟蒻片,一碟菇類,健康又美味,作為火鍋材料很適合。侍應服務週到,會講解食材,下次會再來品嚐美食。
朋友介紹奧運附近一間酒店食日本菜,
位於旺角帝盛酒店2樓,環境很整潔
牆邊的日本酒排列的很整齊,
桌椅較大張,用餐時坐得舒適。

侍應介紹下我們點了象拔刺身
十分新鮮,味道很鮮甜,質感爽口,
有淡淡檸檬清香很配合。
象拔的不同部位及切法也有不同口感,
厚切的也可以放下火一會再吃。

我們也點了長崎豬骨白湯,
同時侍應也講解象拔內臟的吃法,
火鍋煮1分鐘左右再吃,
味道質感有點似帶子旁的內膽,
也是很鮮味,沒有腥味。

火鍋配料有丸類,手工丸特別多肉汁,
每款也不同,有姜汁皮蛋丸、墨汁墨魚丸、
三星蔥丸、馬蹄貢丸。

七味炸魚皮真的超好吃,
魚皮即炸,上菜時還是熱的,
加上七味粉真惹味香口,
還可以放下火鍋幾秒後吃。

牛肉方面有好幾種,
澳洲和牛、本地手切牛、牛𦟌、牛胸爽,
每款味道質感都不同,
和牛脂肪分佈平均,滿滿牛肉香,
手切牛、牛𦟌比較實,咬下去質地比較煙韌,
牛胸爽質感也很爽。

還有一碟蒟蒻片,一碟菇類,
健康又美味,作為火鍋材料很適合。

侍應服務週到,會講解食材,
下次會再來品嚐美食。
2018-12-10
2018-12-23 569 瀏覽
一行8大2小叫左個八人餐,$3688D食物質素是好的,以海鮮為主,不過要狂追單先有得食!丸同肉都上左一碟,我地以為份量咁少追問,先知出少左,個菜籃同魚皮追左4次,第2次追單先知出左俾第二張枱,最終講到要埋單先有😱⋯⋯位黑衫侍應仲要話遲出菜唔係佢控制,咁難到係我控制嗎?唔怕等可以一試。
一行8大2小叫左個八人餐,$3688

位黑衫侍應仲要話遲出菜唔係佢控制,咁難到係我控制嗎?

唔怕等可以一試。

2018-12-21 637 瀏覽
同朋友慶祝生日,搵左一間係大角咀酒店裡面環境好、價錢又合理的餐廳,天氣凍凍地最適合當然打邊爐啦。一行入餐廳,就知絶對無失禮,日式裝修,又可以揀坐室外。晚餐有好多set揀,朋友就揀左一set有藍龍蝦又有好特別的本地騸牯牛食的。湯底我地就揀左豬骨湯底,裡面配埋雞肶菇,非常清甜,同個龍蝦超夾!隻龍蝦有好多膏,啲肉超甜,完全唔使點任何醬,即刻落埋啲椰菜、金菇,忍唔住要飲兩啖湯,好飲到停唔到,飲完完全無口渴的感覺。食完海鮮,梗係到另一個主角騸牯牛,拼盤裡有牛舌、牛𦟌、牛胸爽同牛頸脊,另再配澳洲M4和牛肉同霜降牛。我平時唔係好食牛𦟌,嘩,呢個騸牯牛牛𦟌完全唔平時食開嘅唔好,係咁二放落湯滾兩、三下就食得,好爽,隻牛味好香,即係問下經理呢隻牛有咩咁特別,騸牯牛原來係每日係本地運送而且得十幾隻,絶對係限量版,跟手即刻試埋其他部位,都真係無得輸,牛魔王朋友食到停唔到要額外encore多一碟牛肉大陣。跟著就到食打邊爐唔少得的丸啦,呢度又點會只食到普通的丸吖!個set有6粒唔同特色的肉丸,分別係椒麻貢丸、墨汁墨魚丸、三星葱貢丸、濃汁牛骨牛丸、馬蹄木耳貢丸、薑汁皮蛋貢丸,粒粒的味都好特別,之前都無食過,我就最鍾

跟著就到食打邊爐唔少得的丸啦,呢度又點會只食到普通的丸吖!個set有6粒唔同特色的肉丸,分別係椒麻貢丸、墨汁墨魚丸、三星葱貢丸、濃汁牛骨牛丸、馬蹄木耳貢丸、薑汁皮蛋貢丸,粒粒的味都好特別,之前都無食過,我就最鍾意椒麻同薑汁皮蛋,好特別,個味出奇地夾。

千呼萬喚的嚮鈴到啦,啱啱炸起黎到,當然即係夾一舊點埋隻酸辣醬即食,個皮好薄,咬落去索索聲,好味!再夾一舊落個湯到3秒就夾返上黎,好鬼正,索晒個湯,不得了,都係落湯好味啲。

再試下個蒟蒻麵條先,廚師切到好薄片,淥一陣得了,我加左日式麻醬食,好味,好似食梗雞絲粉皮咁,蒟蒻又健康又唔滯,廚師好有心思,加晒分!

最後又點少得甜品呢,係好有心思的柚子味日式蕨餅吖,朋友極度滿意呢一餐,仲話約定下次我生日時去返呢度試另外一個set添。
2018-12-17 602 瀏覽
朋友介紹大角咀有間酒店打邊爐好正,酒店入別都好大面打邊爐又真係未試過,仲要話好好味咁,仲可以食到真正本地生產嘅騸牯牛,一日只會有十幾隻推出市場。講到咁難得就一定要去試吓。湯底我就揀咗豬骨味,因為用真正豬骨煲成,所以飲完都唔覺口渴。加少少黑芝麻同鮑魚菌做配菜就已經好夠味。經理今日話今日返咗藍龍蝦,藍龍蝦個樣同波士頓龍蝦好似,不過睇真少少會見到蝦殼係有層深藍色,食落分別就比較大啲藍龍蝦,龍蝦味比濃,海水味比較重的鮮甜度亦都較高。都唔係周圍食到嘅海鮮。我另外就叫咗個牛肉大陣Set,主打係騸牯牛嘅牛舌,金錢展,牛頸脊,牛胸爽,澳洲M4和牛同埋霜降牛肉。騸牯牛食落唔會係入口即溶,不過係我食過咁多種牛之中,最有牛味嘅一種,特別要提一提呢個牛胸爽,雖然睇落好似成塊肥膏咁,但其實係牛胸骨中間軟骨,滾到卷起少少就食得,吃落好脆身,口腔慢慢融化。丸類我就食咗,三星蔥貢丸/薑汁皮蛋貢丸/同埋墨汁墨魚丸。貢丸好彈牙豬肉味香濃,呢兩款嘅貢丸都係爆醬系列,食嘅時間記得小心,唔好辣到嘴~三星蔥呢個蔥味好勁,入面嘅湯汁吸收晒豬肉同蔥嘅味道。好好味。小食就揀咗個即製響鈴,話說可以即食~原來係真㗎,炸到脆卜卜加埋雞醬食,

小食就揀咗個即製響鈴,話說可以即食~原來係真㗎,炸到脆卜卜加埋雞醬食,好似食緊超薄薯片咁。

蒟蒻麵條,最近打邊爐興起嘅食物,因為唔吸油食落比較健康。點少少醬油食就已經足夠,如果想野味啲就可以撈埋辣椒油。

田園菜籃就有蟲草花,金菇黃,芽白全部都好新鮮,一條壞菜都無,喺酒店食嘢果然有質素保証。

是日甜品係柚子蕨餅,味道清新蕨餅,入面食到柚子絲,好似食完個飯之後食咗個生果一樣。

酒店打邊爐價錢竟然同去大排檔打嘅價錢差唔多,如果有小朋友又想打個安全邊爐都可以考慮嚟試吓。
2018-12-14 420 瀏覽
行完奧海城,之前聽朋友講有間位於酒店內的火鍋的食材很新鮮,環境亦好舒適,見網上評價幾好,我們決定一試。餐廳環境寧靜,最吸睛的是酒櫃,枱與枱之間的距離亦很闊絡,傾偈一流。今日見凍凍地,我地就點了一個象拔蚌刺身 牛肉大陣二人套餐,打-邊-爐。長崎豬骨白湯肉丸拼盤有四款不同豬肉丸,墨魚丸和牛丸。粒粒都多汁彈牙,和平時吃的很不同,並非普通食肆的丸類可比。為了每隻味都試下,我地一人食半粒share, 最鐘意係有薑汁皮蛋餡的肉丸,食落有驚喜,幾特別,似小籠包🤭到主角岀場了,象拔蚌刺身,切得很薄,入口非常爽脆鮮甜,實在難以形容,個膽係火鍋淥一淥就食得,很正牛肉大陣拼盤有兩款不同產地的和牛,牛胸爽,本地牛,牛𦟌牛肉味濃,肉質嫩滑不嚡口,和牛脂肪分佈平均,入口即溶,牛胸爽第一次食,好脆口,牛肉味濃,雖然有點韌,但都值得一試。田園菜籃羽衣甘藍,蟲草花,雞脾菇等,羽衣甘藍平時多數用來以沙律上,用來打邊爐還是第一次,好健康。蒟蒻麵條爽滑,吸了少許湯的精華,正自家炸魚皮魚皮大大條,新鮮炸起,脆卜卜,喜歡硬身的話拖一拖水就食得,而我鐘意淋身少少,所以淥多幾秒稻庭烏冬最後當然就要食個烏冬啦,最喜歡就係這種烏冬,食起

長崎豬骨白湯

肉丸拼盤
有四款不同豬肉丸,墨魚丸和牛丸。

牛肉大陣拼盤
有兩款不同產地的和牛,牛胸爽,本地牛,牛𦟌
牛肉味濃,肉質嫩滑不嚡口,和牛脂肪分佈平均,入口即溶,

田園菜籃

蒟蒻麵條
爽滑,吸了少許湯的精華,正

自家炸魚皮

稻庭烏冬
最後當然就要食個烏冬啦,最喜歡就係這種烏冬,食起上來煙煙韌韌,吸收了湯底的味道,不用豉油已非常好味。

是日消費八百左右

店員服務好好,每道菜都會禮貌地說明一下,亦會主動加茶,值得一讚
外賣送餐
2018-12-10 444 瀏覽
天氣突然急降好想打邊爐, 雖然大角咀有唔少火鍋店, 但同朋友想試下特別少少坐得舒服d, openrice見酒店入面有得hotpot一於試下!餐廳地方寬敞, 店員非常有禮貌同貼心加水..安坐好後店員隨即端上調味架, 辣椒香葱豉油蒜頭樣樣有!我覺得即炸響令就咁食仲好過碌, 香脆新鮮咬落卜卜聲象拔邦刺身就算唔點wasabi一d都唔腥 👍🏻今次湯底選左豆漿, 感覺清新又健康, 果然用黎煮田園菜籃好夾!值得一讚係心機肉丸, 每款都特別而且美味。牛肉拼盤有騸估牛, 其他都碌一碌就食得新鮮爽口.. 最後仲有小小甜品作完美句號~
餐廳地方寬敞, 店員非常有禮貌同貼心加水..
安坐好後店員隨即端上調味架, 辣椒香葱豉油蒜頭樣樣有!
我覺得即炸響令就咁食仲好過碌, 香脆新鮮咬落卜卜聲
象拔邦刺身就算唔點wasabi一d都唔腥 👍🏻
值得一讚係心機肉丸, 每款都特別而且美味。牛肉拼盤有騸
估牛, 其他都碌一碌就食得新鮮爽口.. 最後仲有小小甜
品作完美句號~
2018-12-10 378 瀏覽
久唔久都會入大角咀探下朋友, 適逢天氣開始涷今晚想食間好少少嘅binlo.. 經過dorsett見到有火鍋易拉架, 上去試一試, 餐廳就在酒店2樓店員下單後端岀調味料, 衛生有條理!先來響玲, handmade炸過可以點甜酸汁即食, 咬落好脆口絕無油益味, 絕非坊間盒裝響玲象拔邦刺身新鮮無腥味, 難得平時怕腥的我也不抗拒 ! 我們選了豆漿高湯作火鍋湯底, 田園菜藍賣相精緻而且食材高質, 有羽衣甘藍🥬 甜荀 香菇 粟米最後有肉丸和肉片, 驚喜位係丸類拼盤好有心思每款2粒比2人餐客人可以樣樣試下! 依稀記得有«薑汁皮蛋丸»,«濃汁牛骨丸»全部都好好味無可挑剔!!肉片如圖滾後嫩滑鮮甜吃到尾聲同朋友已經飽哂, 仲有是日甜品.. 店員告知是handmade用黃豆粉做的, 入面有柚子汁煙煙韌韌個人幾喜歡..

店員下單後端岀調味料, 衛生有條理!

象拔邦刺身新鮮無腥味, 難得平時怕腥的我也不抗拒 !

肉片如圖滾後嫩滑鮮甜

2018-09-28 1572 瀏覽
一心歡起來食海南雞飯,原來假日係唔一樣既,似茶樓多些。一來佢會比張點心紙我地,可以選一個飯同每人一隻蝦餃同燒賣,仲有墨西哥叉燒包。其他就自己出去拎,炸鏝頭好好食😍😍好耐冇食好味既包包。仲有魚餅再加甜酸醬!冬草花雞飯幾好食!雞啖啖肉,仲有蟲草花!推介,肉餅都係幾大舊!燒賣同蝦餃都大大舊,熱烘烘出爐專上送上!仲有冇影到既墨西哥包😍😍食物選擇唔算多,前菜有青瓜、鳳瓜、木耳清清地都幾開胃。主菜就有蘿蔔糕、馬拉糕、腸粉、煎茄子、椰菜花似係中式點心放題,唔似係東南亞。問店員佢話假日個menu唔一樣,所以想食既朋友要小心注意供應時間!
一心歡起來食海南雞飯,原來假日係唔一樣既,似茶樓多些。

食物選擇唔算多,前菜有青瓜、鳳瓜、木耳清清地都幾開胃。
2018-09-06 1618 瀏覽
$88食酒店泰式午市自助餐!!2個人食足2個鐘埋單$200有找。😎種類唔多選擇,以食味取勝!十多款熱盤海南雞飯、咖喱海鮮和冬蔭功湯等熱盤,糖水、甜品,飲品😊👇👇呢3個熱盤👍點名蝦片,👍暖👍脆,暖嘅蝦片食落口已好窩心,咬落去聲香味感俱全。絕無誇張,隔離客人也不斷添食蝦片❤👇飽肚意粉👇清淡盤,有菜食👇海南雞🐔足夠雞味,油飯唔夠香十多款熱盤。👇👇不多介紹,以分數反應👍4.5/5麵包🍞配柚子jam😍開胃選擇👉泰式鳳爪、生菜包輕食新鮮沙律菜🥗飲品有咖啡🍵、綠茶、❤柑桔檸檬服務熱情。

種類唔多選擇,以食味取勝!十多款熱盤海南雞飯、咖喱海鮮和冬蔭功湯等熱盤,糖水甜品,飲品😊

👇👇呢3個熱盤👍

👇飽肚意粉

👇清淡盤,有菜食

👇海南雞🐔足夠雞味,油飯唔夠香

十多款熱盤。

👇👇不多介紹,以分數反應👍4.5/5

麵包🍞配柚子jam😍
開胃選擇👉泰式鳳爪、生菜包
輕食新鮮沙律菜🥗

飲品有咖啡🍵、綠茶、❤柑桔檸檬

服務熱情。
  • 蝦片
  • 海南雞飯
2018-09-03 942 瀏覽
88 蚊下午茶自助餐, 加埋一就九十幾蚊,雖然係平, 但太少野食啦, 唯有不停食海南雞囉, 另外, 問員工有冇餐紙, 居然叫我地自己入廁所攞廁紙用! 所以打算專程去食所謂的自助餐的人,可以放棄了, 住在附近的人當食個快餐都無防嘅, 不過九十幾蚊可能有更好嘅選擇囉~~~

旺角帝盛酒店 喺大角咀 泊車新九龍廣場 行3分鐘 都好方便壹壹如一 做緊優惠價 $88+10% 真係咁抵? … 真係咁抵囉淨係飲番個冬蔭魚湯 + 海南雞飯 就番本幾個妹妹仔 招呼好好 但唔提供紙巾㗎 請自備枱面夠大 鋪咗張大紙 好似有啲浪費但方便收拾 兩者選其輕坐底就 送 凍龍眼茶1杯 清涼奶茶咖啡任飲 正中泰廚 食物都比較濃 有啲油膩冬蔭魚湯 & 冬瓜豬骨老火湯 海南雞飯 雞滑嫩皮爽 油飯香 供應不停大量熱葷 咖哩牛腩薯仔 夠淋 咖哩香濃炒蜆 蜆肉肥美冇沙 冇甩売 夠鮮野味夠鑊氣香茅豬扒 香口夠淋夠入味泰式炒金邊粉 虾仔爽 但粉太硬青檸魚塊 淡口嘅 炒椰菜花雜菜 好味 略油泰式炒青口 鮮 香 即煮粉麵檔 泰式黑船湯河 可選冬蔭湯底魚旦肉丸都好味但肥牛預先灼定 白晒晒冇味
旺角帝盛酒店 喺大角咀

粉麵檔 可選 冬陰功湯底
沙律 甜品 生果 肉碎生菜包 泰式鳳爪
  • 泰式炒蜆
2018-07-23 1245 瀏覽
一路都好ok嘅,食物嘅質素對得起個價錢,不過種類真係唔多。埋單的時候,佢俾咗將兩位嘅單我,我係book一位,我show手機個訂位資料俾佢睇,之後佢攞咗張單出去,又攞返同一張單返嚟同我講折左,我唔知佢係咪未瞓醒,我再同佢講我一位,佢又行返出去然後又行返過嚟問我係咪一位,我就嚟想爆粗,佢先出去改個張單俾我....我兩點半埋位嗰陣已經show左啲資料一次,佢比錯單我又show一次,清楚寫明時間人數,你啲員工係咪唔識字,有個員工同我講返唔好意思,不過我真係唔想再去第二次....
2018-07-22
訂左週六lunch buffet,季候風的天氣下好清涼,室外氣溫只有27度。由於早左到餐廳,初時以為未開冷氣,點知食左半個鐘,依然風都無滴,好多食客都投訴好熱,但職員聲稱已開到最大😓,後來發現座位附近有個直立式風機,顯示溫度係27度,食到我滴晒汗,唯有攞出私家風扇仔,再摺高衫袖,隔離左右都係汗味,彷彿置身市政大樓嘅熟食中心,真係熱過條街,好難想像晩市d食客點打邊爐?!講番d嘢食先,熱食有海南雞飯、咖哩牛腩、泰式青口、炸鯖魚、炒雜菜、泰式鴨胸茄子、炒金邊粉、炸蝦片、咖哩角、炸雞翼、泰式魚餅,泰式粉麵檔有魚蛋、魚片、肥牛、蟹柳、芽菜、金邊粉、米粉。海南雞味道似鹽焗雞,嫩滑👍🏻。咖哩牛腩炆得夠時間,好入味,可惜順紋切法,點炆都唔林👎🏻。值得一讚個炸蝦片,蝦味濃,似係東南亞小食店賣的龍蝦片👍🏻。泰式粉麵有清湯、雞湯同辣湯揀,麵底唔太大,可以食多碗,食多d餸😋。全場最受歡迎嘅係海南雞同蝦片,職員不停refill。沙律吧有青木瓜絲沙律、泰式鳳爪、薯仔沙律、沙律菜,配料有粟米、紅腰豆、青瓜、蕃茄仔、提子乾,生果只有西瓜,是日甜品係椰汁紅豆糕、芒果布甸同椰汁芋頭西米露。不過芒果布甸好難食,應該係用粉開

沙律吧有青木瓜絲沙律、泰式鳳爪、薯仔沙律、沙律菜,配料有粟米、紅腰豆、青瓜、蕃茄仔、提子乾,生果只有西瓜,是日甜品係椰汁紅豆糕、芒果布甸同椰汁芋頭西米露。不過芒果布甸好難食,應該係用粉開的,而且未溶晒👎🏻。

飲品幾多選擇,有道地柑桔檸檬、蜂蜜綠茶,仲有即磨咖啡、鮮奶、茶(冇錯,係分開盛載,所以我飲左杯熱鮮奶),重點係任飲👍🏻🍹,出面好多酒店自助餐都只係限飲一杯。

還有,lunch buffet少見的粟米片、凍鮮奶同牛油多士👍🏻。

可惜環境太熱了,搞到冇乜食欲,如果大家想黎試下,建議帶備風扇仔,著少件衫同踢拖黎,包你一定有泰國路邊攤檔風味。總括來講,飲品食物都唔錯,加埋一都唔駛$110,都算抵食嘅!
咖哩牛腩、泰式青口
炸鯖魚、炒雜菜