2021-03-07 3325 瀏覽
🙆🏻‍♀️ 耐不耐都會行新城市, 次次去都想試吓唔同嘅餐廳, 今次行過1/F見到呢間日式餐廳, 餐牌菜式幾吸引, 雖然未算好肚餓, 都決定入嚟坐低試吓🤭▶️ 燒佐士原茄子鯛魚意式冷盤 HK$78Grilled Sadowara Eggplant & Snapper Carpaccio 清新開胃之選‼️以前菜嚟講份量都唔算太少, 蒜汁調味, 好夾鯛魚同茄子🍆 特別種茄子食落更清甜, 推介🙌 另外有熱食茄子揀~▶️ 奄美海蘊枝豆玉子春卷 HK$68Seaweed Amami Mozuku with Edamame & Egg Spring Roll 好特別嘅餡料, 入口食到濃厚海藻紫菜, 枝豆令口感更豐富, 微微蛋香~▶️ 三文魚牛油果美人卷 HK$42Salmon & Avacado Rice-paper Roll好似越式米紙卷, 多菜, 無檬粉, 感覺更健康更refreshing~▶️ 牛肉時雨煮框飯 HK$45 Ginger-Simmered Beef in Sweetened Soy Sauce Wappa Rice 細細細框飯, 飯嘅黏度好高, 用咗甜豉油煮所以已經夠味~ 小朋友都啱食~上面
▶️ 燒佐士原茄子鯛魚意式冷盤 HK$78
▶️ 奄美海蘊枝豆玉子春卷 HK$68
▶️ 三文魚牛油果美人卷 HK$42
▶️ 牛肉時雨煮框飯 HK$45
細細細框飯, 飯嘅黏度好高, 用咗甜豉油煮所以已經夠味~ 小朋友都啱食~上面嘅牛肉略嫌乾咗啲...
🍹宮崎Mango Sour HK$58
芒果汁, 新鮮芒果粒, 燒酌, 炭酸水
Lemon Sour Grapefruit Sour 就不時都有飲, 但係Mango Sour就真係第一次‼️調配得好好飲, 芒果汁甜, 勝在酒味夠重, 兩者balance得唔錯~
🕢 平日夜晚六點幾七點唔使等位, 其實我覺得食物質素唔錯, 價錢又唔貴~ 餐廳其實好似最出名係美人鍋, 今次我唔係太肚餓所以冇食到~ 如果當係happy hour過嚟食小食飲杯cocktail其實都幾好呀🤭
🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2021-03-02
  • 燒佐士原茄子鯛魚意式冷盤
2021-03-07 137 瀏覽
點左一個$600 美人涮涮鍋(和牛+豬腩肉) 原味湯底 隨餐附上飲品,烏冬同沙律 對食材非常失望 和牛同豬肉質素非常差 肉質唔嫩 湯底連醬料都偏淡無味 一個鍋二人食一定唔飽 對於咁既價位 食材同味道上完全不合格 大家小心中伏

2021-03-07
10 分鐘 (堂食)
2021-03-07 131 瀏覽
最近生活上有好多煩心嘅事情,哩個時候真係要對自己好啲,食啲美食幫自己叉叉電🔋🔋🎣鰻魚忌廉芝士美人卷 $42美人卷其實係越南菜嘅米卷,不過餐廳將餡料換作日本食材。鰻魚餡的確好食,醬香味濃入口甜甜的,仲有芝士及其他蔬菜做餡令口感更豐富紮實。同時沾醬亦用返烤鰻魚嘅醬汁,令魚味更特出,必食推介!🍅烤大分汐姬縣番茄芝士配免治雞肉 $78其實我地都係帶住好奇心來叫,但結果味道都算唔錯。菜式其實係以免治雞肉作基底上面再放蕃茄烤,經烤後蕃茄更顯香甜多汁,配上雞肉黎鹹甜味道亦相當吸引。惟雞肉中洋蔥太多而且偏生,變得有啲搶過雞肉味。🍛三文魚親子鹽昆布炒飯 $83哩個炒飯就相對上更普遍,味道不錯,應該嘅三文魚味都好香,以鐵板上炒飯仲可以比你食埋飯焦。但無奈三文魚同魚子比得太少啦,而且上菜時店員太快手幫我倒埋蛋漿,如果想自己落手嘅話記得叫停佢。🍠安納烤甜薯芭菲 $58好野係值得等待,因為烤甜薯嘅關係甜品製作時間會較長,但我認為等待係值得嘅。烤甜薯配上雪糕,冷熱兩種口感好特別,香草雪糕同甜薯味道好配,伴碟仲有加左蜜糖嘅粟米片,配雪糕甜薯或單食都係一流。✨題外話,餐廳嘅裝修真係好適合打卡,仲可以用QR Code落

🎣鰻魚忌廉芝士美人卷 $42

🍅烤大分汐姬縣番茄芝士配免治雞肉 $78

🍛三文魚親子鹽昆布炒飯 $83

🍠安納烤甜薯芭菲 $58

✨題外話,餐廳嘅裝修真係好適合打卡,仲可以用QR Code落單比你慢慢諗,仲仲仲可以用埋OpenRice訂位,超方便!

📍塚田農場 (沙田)
沙田沙田正街18號新城市廣場1樓105號舖
2021-03-06 107 瀏覽
好耐無夜晚出去食野兩個人黎到第一次食既新餐廳裡面位置裝潢都好舒服😌夜晚食套餐最抵叫畫個二人前 美人鍋套餐包壽司+鍋+甜品+飲品牛油果三文魚🍣好好味 另外係蟹肉壽司朋友鐘意牛油果捲多啲我重口味少少鐘意蟹肉壽司覺得濃味啲鍋就要左辛辣鍋大家想清淡啲有個蔬菜鍋架我重口味就幾鐘意個鍋食到會想要飯😂😂食埋甜品會更飽個甜品叫抺茶配芝士餅我同朋友不約而同都話抺茶好味我事後先醒起朋友麻麻地綠茶野所以都好多謝佢陪我但連唔太食綠茶既朋友郁話個雪糕好掂
好耐無夜晚出去食野
  • 美人鍋
  • 鰻魚忌廉芝士美人卷
  • 三文魚牛油果美人卷
2021-02-28 175 瀏覽
以前食過尖沙咀分店晚餐驚為天人!今次去開新城市廣場,順便去試試lunch, 2點超多人....等午餐變左下午茶....等左半個鐘多先入到去!雖然有qr code點餐,但係電話收唔到又冇wifi, 最後只可以搵店員落單叫左個自選lunch set 加 一個下午茶照燒雞免治肉碎丼飯!下午茶set, 包沙律同麵鼓湯同飲品,佢個麵鼓湯味有種煙燻味!照燒雞嫩口,免治肉碎睇落冇味,但食落夠味!lunch set, 丼飯比較黏口似糯米飯,飯糧唔多所以塚田農場符合價錢味道,下午茶同午餐唔算平!
以前食過尖沙咀分店晚餐驚為天人!
今次去開新城市廣場,順便去試試lunch,
2點超多人....等午餐變左下午茶....

等左半個鐘多先入到去!

lunch set, 丼飯比較黏口似糯米飯,飯糧唔多
所以塚田農場符合價錢味道,下午茶同午餐唔算平!

2021-02-27
35 分鐘 (堂食)
2021-02-21 205 瀏覽
是日跟友人在沙田閒逛走到攰了就在新城市廣場找了這一間店子吃下午茶跟友人一點了兩個下午茶餐焙茶餡蜜芭菲 配橙汁($68)整個芭菲分別混合了 蕨餅 糰子 糖腌栗子 紅豆蓉 餅乾等等最後在中間加上了一球焙茶雪糕底下的配料都是一般芭菲常見的配料因為不作多介紹整個甜品的亮點是中間的一球焙茶雪糕焙茶味很重 幾乎蓋過了牛奶味但又因為濃厚的焙茶味所以整體來說不算很膩 不錯如果喜歡甜的朋友可以額外淋上店家提供的糖漿會有另一個風味 多少也能就個人的口味調較 加分橙汁正常抹茶紅豆糰子冰淇淋 配綠茶($58)這個比較推薦是經典的抹茶紅豆配搭底下放上了輕微燒過的糰子微苦的抹茶加入甜的雪糕之中是經典的搭擋但加上了甜的紅豆蓉則會變很太甜所以店子加上了沒有味道的糰子令到整個甜品十分平衡在吃完之後再加上一杯熱的綠茶去掉口中的甜感絕對令人十分滿足注意另收加一服務費
是日跟友人在沙田閒逛
走到攰了就在新城市廣場找了這一間店子吃下午茶
跟友人一點了兩個下午茶餐

焙茶餡蜜芭菲 配橙汁($68)
整個芭菲分別混合了 蕨餅 糰子 糖腌栗子 紅豆蓉 餅乾等等
如果喜歡甜的朋友可以額外淋上店家提供的糖漿
會有另一個風味 多少也能就個人的口味調較 加分
橙汁正常
焙茶餡蜜芭菲

抹茶紅豆糰子冰淇淋 配綠茶($58)
這個比較推薦

2021-02-09
焙茶餡蜜芭菲
抹茶紅豆糰子冰淇淋
2021-02-19 266 瀏覽
某日行完山經開沙田巿, 由於疫情關係六點前冇得堂食, 唯有叫外賣, 外賣可以正價七折, 最後喺沙田市出面個公園坐低食。小編點了個灸燒三文魚牛油果丼, 跟餐有一個麵豉湯, 同埋汽水。首先讚一讚灸燒三文魚牛油果當的三文魚燒得好好, 外面灸熟的三文魚, 內裡鮮粉紅色的, 食落去軟綿綿, 再拼我最愛嘅牛油果, 加wasabi豉油, 撈埋一齊食非常之好嘅配搭。最喜歡除咗燒三文魚同牛油果之外, 佢放咗一啲小菜葉喺側邊, 再灑上芝麻喺牛油果上面。至於麵豉湯感覺有啲淡, 可能沖嘅時候加多咗水, 不過以外賣餐嚟講絕不馬虎, 加上有七折優惠, 而且服務態度非常之好。

外賣自取
2020-12-27 452 瀏覽
😍美人涮鍋 $480😍呢款套餐已包豬腩肉片同美國牛肉,湯底可選原味雞白湯或壽喜燒。今次就揀左壽喜燒,中意佢甜甜地嘅味道。一上枱感覺好華麗!真係岩哂拎黎打卡,有提供埋芝麻汁同木魚汁做醬料。兩款肉片肥瘦適中,入口即化,停不了口。肉片下面鋪滿蔬菜,其實一推落去就係,好方便!另加左烏冬,好滿足,有口感,同湯底好夾。
😍美人涮鍋 $480😍
2020-12-25
午餐
2020-12-23 422 瀏覽
呢間前身對上次嚟 已經係二零一一年..想當年食完早餐 就出發去西貢訓練營..咁啱初期談戀愛 無得俾雙方家長知道..夾啱同一間餐廳食飯 要遠距離打眼色..之後出咗去影張相就翻入去 繼續食飯..諗翻真係好好笑 一路鋸扒一路望住佢..就好似羅密歐同茱麗葉咁 好戲劇性呢..青春真可愛青春 有時懷緬一下都好嘅..-是日清單-Eel - Cream Cheese - Salmon Roe Sushi Roll ($78)鰻魚忌廉芝士三文魚籽壽司卷 ($78)有我最愛嘅魚籽 食落好有口感~-Eel & Cream Cheese Rice-paper Roll ($42)鰻魚忌廉芝士美人卷 ($42)有小清新嘅感覺 賣相好精緻喔 ~-Salmon & Salmon Roe Salted Seaweed Fried Rice ($83)三文魚親子鹽昆布炒飯 ($83)炒飯粒粒分明 食落好有鑊氣~-Japanese Omelette (Mentaiko) (&88)梳乎厘玉子燒(明太子)($88)玉子燒帶點甜味 有滿滿嘅明太子~-Matcha Latte (HOT/ICED)抺茶鮮奶 ($48)茶同奶嘅比
呢間前身對上次嚟 已經係二零一一年..
想當年食完早餐 就出發去西貢訓練營..
咁啱初期談戀愛 無得俾雙方家長知道..
夾啱同一間餐廳食飯 要遠距離打眼色..
之後出咗去影張相就翻入去 繼續食飯..
諗翻真係好好笑 一路鋸扒一路望住佢..
就好似羅密歐同茱麗葉咁 好戲劇性呢..
青春真可愛青春 有時懷緬一下都好嘅..
是日清單

鰻魚忌廉芝士三文魚籽壽司卷 ($78)
有我最愛嘅魚籽 食落好有口感~

鰻魚忌廉芝士美人卷 ($42)
有小清新嘅感覺 賣相好精緻喔 ~

三文魚親子鹽昆布炒飯 ($83)
炒飯粒粒分明 食落好有鑊氣~

梳乎厘玉子燒(明太子)($88)
玉子燒帶點甜味 有滿滿嘅明太子~

Matcha Latte (HOT/ICED)
抺茶鮮奶 ($48)
茶同奶嘅比例剛剛好 不過倒出嚟要好小心~
2020-11-10
用餐優惠
試食活動
2020-12-20 294 瀏覽
看見這家有炸豬扒飯,就想試試這家和丼吉有什麼分別。豬扒餐午餐148加一,價錢差不多,但味道有點強差人意。豬扒炸得都算幹身,但本身好幹,應該豬扒問題,肉質太瘦,吃起來好幹,有點難咬。其他配料不過不失。但唔會再食
看見這家有炸豬扒飯,就想試試這家和丼吉有什麼分別。
2020-12-18 204 瀏覽
當年日本🇯🇵名氣餐廳🍴落戶尖沙咀,至今在沙田擴展業務都未有機會一試,今次朋友選擇下終有機會嚐到午餐🥣,定價感覺偏高🧐,有鍋物同丼飯定食可以選擇🍱———————————————————————————🥢鹽麴大蒜燒鹿兒島天然豚里肌肉定食🐽🍱💬雖然餐名好吸引,但端上枱感覺又好一般,豬肉比較乾又欠缺彈性,配上魚生片、沙律🥗、豆腐、麵豉湯🍲、白飯🍚,不過不失🧐.🥢照燒雞&免治雞肉碎丼🐔💬有點點像頹飯的感覺,雞排似現成翻熱,不算好吃,有點失望😞
———————————————————————————
🥢鹽麴大蒜燒鹿兒島天然豚里肌肉定食🐽🍱
🥢照燒雞&免治雞肉碎丼🐔
💬有點點像頹飯的感覺,雞排似現成翻熱,不算好吃,有點失望😞
2020-12-11 214 瀏覽
沙田新城市廣場底層嘅呢間塚田農場成日都咁多人圍住門口,今次同朋友入咗去食~~最出名嘅係美人鍋,差唔多枱枱客都有一鍋食緊,本來打算叫其他鍋湯底再加小食,最後都係決定食返美人鍋,因為黃金骨膠原雞湯好吸引,睇個名就覺得滋補~~湯底上枱果然無失望,啫喱狀雞湯,睇住佢溶好正,而且仲好香,奶白色湯滾起後,忍唔住飲咗幾啖,好鮮甜~火鍋配料有幾件雞同幾粒手打丸同大量蔬菜,夠晒健康!雞肉配雞湯,雞肉嫩滑又有彈性,手打丸爽彈,幾好~另外,叫咗個小食,蝦牛油果美人紙卷,幾fresh,配搭幾好,係一個開胃菜~最後,食埋個甜品,梳乎厘玉子燒,賣相相當吸引,雖然鰻魚餡比較細份,但成個蛋整得好滑溜,趁熱食正!

2020-12-08 173 瀏覽
好耐都有黎過沙田,行完街到晚飯時間,見地庫岩多餐廳又想食日本野,揀左黎塚田農場。柔和燈光,座位闊落,坐得舒服。睇完餐牌,嘟一嘟枱上code落單。發現有啲係落唔到既可以叫店員同你落。先來火灸三文魚壽司卷🍣,燒過既三文魚配上牛油果感覺好清新牛肉時雨煮框飯,唔好見佢細細碗,但剛好有一食份牛肉冧唔韌,飯帶有燒肉汁份外好食。沖繩大島魷魚配豬肉炒面🥘炒面熱辣辣以鐵板上碟,面帶點脆口,豬肉同魷魚份量一啲都唔細,兩人食仲有剩。沖繩唐揚魷魚配七味沙律醬🦑用上薄薄的炸漿,炸出來香脆不油膩,點些七味少沙律醬,鮮味出晒黎宮崎芒果梳打🍸充滿新鮮既芒果粒非常解渴。見鄰枱很多食客都食緊美人鍋,下一次來一定要試下
柔和燈光,座位闊落,坐得舒服。
先來火灸三文魚壽司卷🍣,燒過既三文魚配上牛油果感覺好清新
牛肉時雨煮框飯,唔好見佢細細碗,但剛好有一食份
牛肉冧唔韌,飯帶有燒肉汁份外好食。
沖繩大島魷魚配豬肉炒面🥘
炒面熱辣辣以鐵板上碟,面帶點脆口,
豬肉同魷魚份量一啲都唔細,兩人食仲有剩。
沖繩唐揚魷魚配七味沙律醬🦑
宮崎芒果梳打🍸充滿新鮮既芒果粒非常解渴。

見鄰枱很多食客都食緊美人鍋,
下一次來一定要試下

2020-11-27 191 瀏覽
某天晚上帶朋友去沙田新城市廣場影聖誕裝飾順便揾餐廳食餐好既,行到地庫果層有好多間餐廳可以選擇,我地揀左一間門面裝修都好日式風格既塚田農場,餐廳主打美人鍋,我地揀左其他特別既食物,一碟南蠻辣炸雞,炸雞既辣醬好似特別調味甘,辣得幾過癮,炸雞大大塊肉質軟熟同多汁,另外叫左個玩味既梳乎厘外型好似菠蘿包,蛋好軟滑,入面仲有好多明太子同湯汁,好好味,要襯熱食先好食,仲有一碟三文魚蟹肉沙律壽司卷,擺盤精美,三文魚味唔太食到,蟹肉味香。
某天晚上帶朋友去沙田新城市廣場影聖誕裝飾順便揾餐廳食餐好既,行到地庫果層有好多間餐廳可以選擇,我地揀左一間門面裝修都好日式風格既塚田農場,餐廳主打美人鍋,我地揀左其他特別既食物,一碟南蠻辣炸雞炸雞既辣醬好似特別調味甘,辣得幾過癮,炸雞大大塊肉質軟熟同多汁,另外叫左個玩味既梳乎厘外型好似菠蘿包,蛋好軟滑,入面仲有好多明太子同湯汁,好好味,要襯熱食先好食,仲有一碟三文魚蟹肉沙律壽司卷,擺盤精美,三文魚味唔太食到,蟹肉味香。
2020-11-18 399 瀏覽
相信提級塚田農場、大家都會諗起美人鍋。其實除咗美人鍋,佢哋係有好多好奶味嘅食物嫁。三文魚牛油果美人卷外皮係晶瑩通透嘅米紙、裏頭包住三文魚、牛油果、 cream cheese同埋切醉咗嘅蔬菜。入口感覺好順滑,好清新。點埋千島醬汁食亦都唔錯。梳乎厘玉子燒-鹿兒島紫菜店員拎埋個煲過嚟上碟,非常之有趣。店員話要趁熱食,不過又真係熱到唔可以即刻成個梳乎厘玉子食哂落肚。梳乎厘玉子燒軟棉棉,又好有彈性。蛋味好香濃,配埋紫菜,都幾好味。雙拼年糕薄餅依個雙拼年糕薄餅半邊係炙燒走地雞年糕薄餅、另外一半係海苔明太子年糕薄餅。年糕燒至薄餅脆卜卜,但亦然食得到果陣年糕味。三文魚親子鹽昆布炒飯店員會係上菜時先將打落係飯嘅側邊,相信係唔想蛋汁太快熟哂燶哂。炒飯被三文魚同鹽昆布拌勻,再加上三文魚籽,口感豐富。而且炒飯使用咗餐廳自家製碎蔬菜醬油調味,令味道相當有層次,非常好味。