2006-06-20 34 瀏覽
呵呵~~今日終於試埋紅豆糕同芝麻糕啦~~~辛苦哂小SUN落雨都同小月號去買比我食~~^^芝麻糕--真係一層層,我食左其中一層,幾好吾太甜,又有芝麻味~~~而且好軟熟~~GOOD!!紅豆糕--無我想像中咁好味,感覺怪怪咁,又吾係吾好味......普通啦,可能係我之前對佢期望太高!!!白糖糕--我覺得係最好味既~~~YEAH!!有幾好味上次講左啦~~小SUN話今日去買既時候好多人,要排除,不過都好快,而且佢重見到有人成底白糖糕咁買走呀!!
呵呵~~今日終於試埋紅豆糕同芝麻糕啦~~~
辛苦哂小SUN落雨都同小月號去買比我食~~^^

2006-06-09 20 瀏覽
試左啦,搵到啦~~原來係地鐵出口呀!!當時買見到好多人呀,好多都好想試,不過當時吾可以亂食野所以只選擇其中一樣,\\\"白糖糕\\\"真係好好味呀!!吾會有酸既感覺,而且軟熟得黎又彈牙!!係D姐姐吾係好應人囉,叫左好多次都吾應我...可能忙哇下次再試其他!!^^
試左啦,搵到啦~~
原來係地鐵出口呀!!
當時買見到好多人呀,好多都好想試,不過當時吾可以
吾會有酸既感覺,而且軟熟得黎又彈牙!!
(非會員)
2006-05-29 21 瀏覽
之前係or見到d食評前幾日心思思去左買黎試下買左芝麻糕x 1 紅豆糕x 2 and 馬蹄糕x 2芝麻糕可以分開一層層食好特別但係比較甜....食完好溜紅豆糕冇咩特別....同埋豆唔多可能切既位唔同啦但係都ok的馬蹄糕係我食過咁多次最好味既一間佢好清唔會太甜加上超彈手呀係一拎起上手就feel到佢幾有彈力食落好有咬口好想去再買多件食呀>"<但係買糕個時d人好亂因為唔洗排隊講左幾次阿姐都仲未理我=_=
之前係or見到d食評前幾日心思思去左買黎試下

食落好有咬口好想去再買多件食呀>"<

但係買糕個時d人好亂因為唔洗排隊
講左幾次阿姐都仲未理我=_=
2006-05-27 17 瀏覽
前幾日食咗芝麻糕、白糖糕今日食紅豆糕($6)件件都超正好好食
前幾日食咗芝麻糕、白糖糕
今日食紅豆糕($6)
件件都超正
好好食
2006-05-04 6 瀏覽
今次買了一件黑芝麻糕,一件雞蛋糕(各$5)芝麻糕同以一樣,可以一層一層咁食,幾得意,不過唔知點解,我覺得件芝麻糕好似好食左,食晒成件都唔會覺得漏.雞蛋糕第一次試,個亞姐話佢地d雞蛋糕冇落油整架,食落又真係幾淸喎,仲好香蛋味,感覺又唔肥膩,鬆軟度都唔錯,下次一定再買.
今次買了一件黑芝麻糕,一件雞蛋糕(各$5)

2006-05-01 39 瀏覽
知呢度糕點出名, 年年差唔多到過年時d年糕已經賣哂, 記得有年想試下佢地既年糕, 但去到已經無哂, 咁唯有出年再黎過啦, 第二年終於買到, 跟蛋汁後d糕有咬感, 但味道一般, 無太大驚喜! 紅豆糕唔太甜, 有好多紅豆係入便, 密麻麻的填在糕裏, 唔錯! 砵仔糕我唔多食但反而係朋友仔最愛, 好多時經過而又口痕想食野佢都會買番舊食既(佢都算係一個唔好甜食既人), 我既最愛就係佢地既茶果, d葉好香, 次次食完對手都留有好香既葉味, 入便舊糕煙煙靭靭, 紅豆餡又唔係好甜, 成個配搭好好, 不過賣成4蚊我覺得貴左d, 因為唔係好大個....依個笑臉係俾茶果既~p.s. 點解會有外傳? 因為個老闆係我嘛~

p.s. 點解會有外傳? 因為個老闆係我嘛~
2006-04-30 8 瀏覽
係咩? 我禽日買o左件芝麻糕,真係可以一層層分出o黎食boo. 呢件芝麻糕唔係好甜,但就好香芝麻味,幾好.呢個天氣仲涼涼o地就可以買o黎試下,但係遲d成三十度,唔知就咁擺街邊衛唔衛生啦.
2006-04-30 6 瀏覽
看到雜誌介紹便特意去買回來試試感想就只有不夠好吃,頗貴。白糖糕......的確不酸,可是有點太糖,也許是我個人不好甜。不過我還是覺有點酸才像白糖糕芝麻糕......不好吃,太淋。不像雜誌提及般能一層層分出來吃。味道像即食即溶的芝麻糊茶果......不錯,可是略貴和甜$4一件糕點,又不太特別好吃,真的不太化算^^"
看到雜誌介紹便特意去買回來試試
感想就只有不夠好吃,頗貴。
茶果......不錯,可是略貴和甜
$4一件糕點,又不太特別好吃,真的不太化算^^"
品嘗過劉森記出色嘅蝦子水餃麵後..跟住來到第二站--- 坤記糕品。查實好久之前已經試過佢地D芝蔴糕,確實係幾OK ge..睇得出係花心機之作...今日再幫襯,水準依舊,每一層都有芝蔴味...亦不過份甜,有口感。可惜是價錢略貴,兩嚿加埋都要收$10..都算OK la...

可惜是價錢略貴,兩嚿加埋都要收$10..

都算OK la...
2006-04-21 28 瀏覽
以前食過同事買的坤記甜品,食過覺得好味,所以黎開都要專登去坤記買番d糕點食!!芝麻糕----幾香芝麻味,質地好淋,可能我麻麻地芝麻,所以覺得件糕麻麻馬蹄糕----自己唔鍾意食馬蹄,不過食完坤記的馬蹄糕就開始鍾意食喇(只限坤記出品),可能佢的馬蹄糕唔會太多馬蹄呱!一食落口,覺得好清甜,真係好味!!!
2006-04-21 27 瀏覽
食完劉森記,買d糕點做飯後甜品,番屋企慢慢嘆先之前試過芝麻糕,覺得太淋patpat,我唔鍾意呢個texture白糖糕就好好味,又鬆軟又一d酸味都無今次買左砵仔糕同鬆糕兩個texture都硬左小小,同埋砵仔糕好小豆,我like多豆呢到d糕點好唔好味就因各人既口味而異啦~下次試下茶果同馬蹄糕先~
食完劉森記,買d糕點做飯後甜品,番屋企慢慢嘆先

白糖糕就好好味,又鬆軟又一d酸味都無

今次買左砵仔糕同鬆糕

呢到d糕點好唔好味就因各人既口味而異啦~

下次試下茶果同馬蹄糕先~
今天下班後,到朋友的公司維修電腦,奇怪地她竟然之前到了這裡買糕點,還留了一件白糖糕給我!原來這裡的白糖糕是很美味的,值得一試,現在還在回味當中!

原來這裡的白糖糕是很美味的,值得一試,現在還在回味當中!
2006-03-09 17 瀏覽
昨日有同事買返o黎同大家分享~紅豆糕, 好好味, 好香紅豆味, 好多紅豆真材實料, 唔會好似出面個d咁, 好粉或者好似食大菜糕咁~芝麻糕都好香芝麻糕同樣真材實料馬蹄糕, 出乎意之外好味,可能自己本身對馬蹄糕興趣不大,但食左淡都覺得佢既馬蹄糕好清甜有馬蹄味, 如果夏天雪凍o黎食我諗都幾解暑砵仔糕, 我就覺得一般白糖糕我就無試, 但同事話好正最想提既係茶果, d糯米糰夠哂煙韌而且鹹既茶果既餡料係榨菜同蝦米好香口, 比起係眉豆做餡料好味得多,兼且個茶果細細個好易食呀, 有機會會再試鹹茶果係我既首選不過d糕點好似唔平, 平均都要成6蚊一件又或者可以以斤做重量, 好似昨日咁同事每樣買d都買左成七十幾蚊啦~
昨日有同事買返o黎同大家分享~

芝麻糕都好香芝麻糕同樣真材實料

砵仔糕, 我就覺得一般

白糖糕我就無試, 但同事話好正

不過d糕點好似唔平, 平均都要成6蚊一件
2006-03-09 11 瀏覽
星期六替姊姊買完新電腦,臨回家前記起要到這裡買砵仔糕一試!今次買了砵仔糕,馬蹄糕和紅豆糕各兩件!不過今次各種糕點並無想像中般好味,只覺得普通,相對上一次來買的芝麻糕真的比較失色,可惜芝麻糕比較易賣光,未必每次都能買到!砵仔糕- 感覺比較硬了點,紅豆也不覺特別多,可能今時今日其他做砵仔糕的人連紅豆也要省點吧!紅豆糕- 紅豆味濃,吃時好像吃著紅豆雪條一樣的味道,糕身也是較硬!馬蹄糕- 味道跟以往媽媽在農曆新年時所蒸的馬蹄糕一樣,而且糕身柔軟,是這次中最美味的!不過個人覺得其賣糕的手法有點奇怪,因為每款要兩件,見其切糕時頗為猶豫該切多大,見她切了幾次,而且最後兩件糕變成一件過(估計其不想再切多一次),最後入了膠盒還要再上磅去磅一磅,好奇怪啊!
星期六替姊姊買完新電腦,臨回家前記起要到這裡買砵仔糕一試!

今次買了砵仔糕,馬蹄糕和紅豆糕各兩件!

2006-03-09 9 瀏覽
糕點選擇多,有年糕砵仔糕芝麻糕白糖糕...不過排隊的人仲多!排到兜左個圈!今次食了砵仔糕,不過佢唔係用瓦砵做的,是用碗仔做的,極其量都只是個碗仔糕,唔係砵仔糕!而且味道一般,我覺得同恆安街市咁上下,豆亦唔見得特別多,唔知有咩咁馳名