2007-02-07 37 瀏覽
人人都話好好食, 但我試過之後, 覺得只係一般般而已白糖糕都係酸的紅豆糕好食砵仔糕不及大埔的
人人都話好好食, 但我試過之後,
覺得只係一般般而已
白糖糕都係酸的
紅豆糕好食
砵仔糕不及大埔的
2007-02-06 4 瀏覽
這間老字號我早已懂幫趁了, 不過, 搬了入大圍這2,3年變了稀客, 一天在openrice見到此食平又開始懷念紅豆糕...難得為了工事出去深水埔一趟, 真係好!去到坤記只有兩三人在買糕並未見人龍, 好像不及往年勇了. 當然買了紅豆糕+芝麻糕各一件, 急不及待往咀裡塞.........失望, 好失望! 口感林到一pat野感, d豆又係林晒....超失望, 又奇怪唔知點解水準會下跌到這地步哩! 一字記之曰: "奇"
2006-12-25 20 瀏覽
紅豆糕$6一件,芝麻糕$5一件,各要兩件,不過原來還是斷斤照秤的。阿姐切多了,秤出來那兩件紅豆糕要$13。雖然不會計較,但是因何仍標明有每件賣的?紅豆糕是軟硬適中,彈性很好,不會一夾即散。紅豆亦是整得剛剛好的,既不硬實,也不淋爛,兼且又有豆香,是貴得有道理。芝麻糕相對上是稍甜了一點,不過芝麻幼滑,亦值得一試。

芝麻糕相對上是稍甜了一點,不過芝麻幼滑,亦值得一試。
2006-12-24 33 瀏覽
如果10分滿分,紅豆糕---6分,白糖糕---3分,咸茶果---6.5分。有點虛有其名,又貴,唔明點解咁多人讚。行前兩條街有間地點隱敝既粥舖,果度的芝麻糕、蔗汁糕、鬆糕都正過坤記。
如果10分滿分,
紅豆糕---6分,
白糖糕---3分,
咸茶果---6.5分。

有點虛有其名,又貴,
唔明點解咁多人讚。
行前兩條街有間地點隱敝既粥舖,
果度的芝麻糕、蔗汁糕、鬆糕都正過坤記。

2006-12-02 15 瀏覽
好鍾意食白糖糕尤其是呢間的每次去ssp都特登去買試過一次食三件~呢間d白糖糕真係唔同的特別鬆軟而且唔酸仲好香~雖然係貴少少四蚊細細件但係值的
好鍾意食白糖糕
尤其是呢間的
每次去ssp都特登去買
試過一次食三件~
呢間d白糖糕真係唔同的
特別鬆軟
而且唔酸
仲好香~
雖然係貴少少
四蚊細細件
但係值的
2006-11-20 20 瀏覽
o黎開深水步,都會來買返一兩件糕點。鍾意紅豆糕同茶果(有好多種餡選擇)要有心理準備,係貴。成日要排隊買o架。
o黎開深水步,都會來買返一兩件糕點。

鍾意紅豆糕同茶果(有好多種餡選擇)

要有心理準備,係貴。

成日要排隊買o架。
(非會員)
2006-11-05 34 瀏覽
今天爸爸買了一堆坤記糕品回家,話買的時候有很多人在排隊。我以為一定很好食啦,揀了個紅豆糕,一口咬下,果然多豆少糕,可惜豆煮得太林,散晒,成口粉,無口感,真失敗,其他也沒什麼驚喜...
2006-10-24 7 瀏覽
嘩,聽啊聽得多哩間既糕糕好爽口,總於試咗喇!有我最like既馬蹄糕,好清甜,爽口,好多馬蹄哩.九層芝麻糕,好滑溜,唔太甜,岩晒我口味.
2006-09-05 23 瀏覽
唔知係咪我見識小,真係未試過買芝麻榚要抨咁巴閉,$7得小小,餵雀仔都唔夠,呢舊榚名符其實“珍貴”,味道又唔覺得值呢個價錢,今次買呢個教訓認得昂貴
2006-09-02 14 瀏覽
食完腸粉朋友仔想再食砵仔糕($4)要左一個白色多豆豆唔算特別多幸好尚算淋椰汁味唔重又唔太甜佢有別於其他舖頭賣開o個d佢係爽口一啖咬開唔會煙煙韌韌o個種個人黎講麻麻都係食番芝麻糕好d
食完腸粉朋友仔想再食砵仔糕($4)
要左一個白色多豆
唔會煙煙韌韌o個種
個人黎講麻麻
都係食番芝麻糕好d
2006-08-27 6 瀏覽
是日路過﹐又幫趁了坤記。以往幫趁過幾次﹐但不知是否因為過往只當作飯後甜品﹐而今次則是肚餓的情況下吃﹐故覺得今日的糕點造得特別出色。買了以下幾件﹐邊走邊吃:砵仔糕- 口感軟滑﹐每一口都傳來陣陣紅豆香﹐只是黃糖香味不足﹐拎整體偏淡﹐如果可以熱食相信會較好。此味未至於絕品﹐但對於愛清淡糕點的人來說﹐還是吃得過的。紅豆糕- 豆味濃郁﹐口感略軟身但吃得出豆及糕的層次﹐不會像坊間其它一般貨色﹐紅豆煮得太透﹐做好後跟糕混成一體﹐變了紅豆味糕點。這裡的紅豆糕﹐有著真材實料的功架。白糖糕- 這個真是乖乖不得了﹐白糖甜度足﹐但不失清香﹐而且完全沒有一股白糖糕中令人討厭的酸味﹐難得。印象中只曾經在最初時期的張生記酒家吃過相同水準的白糖糕。吃罷三件﹐明明已準備乘車回家﹐結果還是忍不住要再回去買多兩件白糖糕﹐而順便也試了馬蹄糕。原來馬蹄糕亦相當出色﹐清甜無比﹐口感爽滑中帶點煙韌﹐雖說馬蹄的香味未算很突出﹐但已算是高水準﹐如果可以混多點馬蹄碎去做就完美了。只花費了十多二十元﹐又是一餐﹐雖然全糕點午餐是比較另類﹐但實在是相當滿足。
是日路過﹐又幫趁了坤記。以往幫趁過幾
次﹐但不知是否因為過往只當作飯後甜品
而今次則是肚餓的情況下吃﹐故覺得今
日的糕點造得特別出色。

買了以下幾件﹐邊走邊吃:

砵仔糕- 口感軟滑﹐每一口都傳來陣陣
紅豆香﹐只是黃糖香味不足﹐拎整體偏淡﹐
如果可以熱食相信會較好。此味未至於絕
品﹐但對於愛清淡糕點的人來說﹐還是
吃得過的。

紅豆糕- 豆味濃郁﹐口感略軟身但吃得出
豆及糕的層次﹐不會像坊間其它一般貨色﹐
紅豆煮得太透﹐做好後跟糕混成一體﹐變
了紅豆味糕點。這裡的紅豆糕﹐有著真材
實料的功架。

白糖糕- 這個真是乖乖不得了﹐白糖甜
度足﹐但不失清香﹐而且完全沒有一股白
糖糕中令人討厭的酸味﹐難得。印象中只
曾經在最初時期的張生記酒家吃過相同水
準的白糖糕。

吃罷三件﹐明明已準備乘車回家﹐結果還
是忍不住要再回去買多兩件白糖糕﹐而順
便也試了馬蹄糕。

原來馬蹄糕亦相當出色﹐清甜無比﹐口感
爽滑中帶點煙韌﹐雖說馬蹄的香味未算很
突出﹐但已算是高水準﹐如果可以混多點
馬蹄碎去做就完美了。

只花費了十多二十元﹐又是一餐﹐雖然全糕
點午餐是比較另類﹐但實在是相當滿足。
2006-08-27 7 瀏覽
男朋友知我鐘意食砵仔糕,於是就買左一件比我。砵仔糕($4)﹕涷冰冰,又好乾身,明顯放左好耐。而且仲要成$4,真係唔值。雖然我好鐘意食砵仔糕,但係今次都要比個「喊」佢啦。
男朋友知我鐘意食砵仔糕,於是就買左一件比我。

雖然我好鐘意食砵仔糕,但係今次都要比個「喊」佢啦。
2006-08-19 3 瀏覽
正正因為唔太甜, 所以可以食到食物原本的香味.食左:芝麻糕($5),白糖糕($4),砵仔糕($4)芝麻糕:我最喜愛食芝麻糕,一層一層咁食, 有濃郁的芝麻味道,正白糖糕:一向不是十分喜歡食白糖糕, 因為很多時候食到一些帶有酸味的白糖糕, 感覺好似食緊d壞左的食物,坤記的白糖糕沒有酸味, 亦不會太甜砵仔糕:紅豆應該沒有放糖, 所以食到紅豆的原味, 都好食我是買回家食的, 相信買左即刻趁熱食的話更加好味道!下次路過的話, 會再試其仔甜品!
正正因為唔太甜, 所以可以食到食物原本的香味.

食左:芝麻糕($5),白糖糕($4),砵仔糕($4)

坤記的白糖糕沒有酸味, 亦不會太甜

砵仔糕:紅豆應該沒有放糖, 所以食到紅豆的原味, 都好食

我是買回家食的, 相信買左即刻趁熱食的話更加好味道!
下次路過的話, 會再試其仔甜品!
2006-08-18 6 瀏覽
最後一次機會,食左白糖糕,邊個話酸架??!!我唔覺得酸喎!!只係一件好普通、平凡不過既白糖糕,$4貴到死!我家人同朋友仔都唔覺得坤記好好食,又貴又普通!唔會再幫襯!

我家人同朋友仔都唔覺得坤記好好食,又貴又普通!唔會再幫襯!
2006-07-18 16 瀏覽
食完強記,綠林三記之後..要番屋企..就在此時,依,坤記就在地鐵站左近.好,就食埋你啦..夜晚8點幾,仲開緊,仲有糕食...一係唔食,一食就要夠全面,芝麻糕,白糖糕,鬆糕...13蚊...首先,我要高度表揚d糕--佢地係好乾爽的,完全唔油!!厲害呀!!平時依d糕,多數都係油到爆..個白糖糕好in-un,冇酸味,正野.個芝麻糕都好勁,好有芝味,不過有小小粉的感覺.至於個鬆糕呢,都好好,唔太甜,大車車唔中意..不過我中囉..

一係唔食,一食就要夠全面,芝麻糕,白糖糕,鬆糕...
13蚊...

個白糖糕好in-un,冇酸味,正野.

個芝麻糕都好勁,好有芝味,不過有小小粉的感覺.