2019-08-05 1262 瀏覽
好多人都以為學校餐廳都一定唔好食,有咁嘅概念嘅你,實在太大錯特錯啦。我同男朋友去左探個浸大嘅朋友,意外發元現左個環境氣氛都相當唔錯嘅餐廳。餐廳嘅環境相當舒適,桌同桌之嘅距離適宜,走廊亦都相當寬闊,唔會俾人壓迫感,燈光柔和舒服,外面仲可以望到浸大嘅草地,如果無落雨的話,坐出露天雅座都係唔錯嘅選擇。我同男朋友叫左個9 Oz牛腹肉($168),波士頓龍蝦龍蝦汁意粉($188)。其中一個餐我地加左$38升級左做湯套餐,而另外一份加左$68升級做晚市套餐。湯套餐會有個餐湯同埋餐飲配;而晚市套餐就有餐湯、餐飲同跟左一份前菜,前菜我地就簡左溫泉蛋,粉雜菌,松露忌廉。餐廳嘅餐包有2款,一款係圓型波波有芝麻嘅,另一款就係長條型迷你法包,餐廳口感係外硬內軟,搽牛油係熱辣辣嘅餐包度,夠哂白香口。餐湯係蕃茄雜菜湯,湯好充料非常濃稠,有紅蘿蔔、洋蔥、西芹、羅勒等,香味好獨特,而味道酸酸甜甜,有趣。63度溫泉蛋配松露忌廉汁炒雜菌,未吉個蛋之前,隔住蛋白見到D蛋黃好似隨時要跌落黎咁,未食已經覺得好正,雜菌切粒,再同松露忌廉汁一齊煮,味道好濃本身已經好香,再吉穿隻蛋,將D蛋液同湯汁Mix埋一齊,加令D炒雜菌口感更加滑

63度溫泉蛋配松露忌廉汁炒雜菌,未吉個蛋之前,隔住蛋白見到D蛋黃好似隨時要跌落黎咁,未食已經覺得好正,雜菌切粒,再同松露忌廉汁一齊煮,味道好濃本身已經好香,再吉穿隻蛋,將D蛋液同湯汁Mix埋一齊,加令D炒雜菌口感更加滑溜。

平時食牛多數都係食肉眼、西冷,今次我地就聽餐廳職員意見叫左牛腹肉,1腺肉相對黎講少D脂肪無咁油膩,但係牛味更濃,口感相對結實D,但絕對唔會覺得係鞋口,呢個牛呢個部位值得一試!伴碟有即炸薯條,薯條大大條,入面好多薯仔蓉,卜卜脆得黎又唔會覺得自己齋食炸漿,好食,我叫左幾轉茄汁,完美KO成盤菜!

波士頓龍蝦龍蝦汁意粉($188),一上權我地就已經嘩嘩叫,事關呢個價位有咁大隻龍蝦食,實在非常幸福!龍蝦非常好肉地,啖啖肉,而且好新鮮,唔會食到有苦味同腥味,上面仲有三重芝士,拉哂絲,真係好邪惡呀!我男朋友食野快過我,以9秒9嘅速度食哂隻蝦,笑死我!意粉同樣好食,佢係用龍蝦汁炒意粉,意粉硬度剛好,D醬汁充份咁吸哂入意粉度,但炒得好乾身,好香口,好好食。

唔係浸大朋友介紹,我地都唔知有個咁好嘅地方,下次有紀念日都可以考慮再黎呢度食多次。
2019-08-03
2019-08-04 44 瀏覽
好耐都無返過嚟母校,今次過咗嚟探下莊, 順便同佢哋一齊食飯,環境都唔錯正整地好適合大家一齊傾計。我哋就叫咗個卡bon妮溫泉蛋意粉,食落好creamy,溫泉蛋半熟,有流心效果。。有一項再特別推介,就係牛腹肉,顧名思義,就係牛肚附近嘅肉,肉質很鮮嫩,咬落去一點都唔會好老,適合年紀大同事細嘅人食!已呢個菜,會配上沙律同埋薯條做主菜,其實一個菜好夠一個人食夠晒飽!買呢個菜會有埋醬汁, 10分建議要食醬汁,醬汁先係成個主菜嘅重點,將成個味道提升一個層次,加強味蕾嘅感覺,將食物昇華!

。有一項再特別推介,就係牛腹肉,
2019-08-04 26 瀏覽
近排要返學校去Summer sem ,終於有機會食呢間西餐廳,估唔到環境唔錯之餘食物質素都幾好。平時好少食地中海餐廳,個人感覺就同西餐廳差唔多。我地升級左做晚餐,有沙律啦同埋蘑菇湯。蘑菇湯非常重嘅蘑菇未飲落又creamy 。主食方面我哋叫咗牛胸腹,肉質都幾鮮嫩咬落去唔會好鞋颯颯,個醬汁將成個肉味提升,cafe質素來講算係唔錯另外仲叫咗個意大利辣肉腸pizza,餅底做得唔錯,脆口。辣肉腸辣得黎惹味。又有少少chesse 中和翻,正
平時好少食地中海餐廳,個人感覺就同西餐廳差唔多。

另外仲叫咗個意大利辣肉腸pizza,
2019-08-02 65 瀏覽
誤打誤撞食到一間好有質素嘅西餐廳,忍唔住要分享比大家 !呢間餐廳喺浸會大學校園入邊,地點來講其實都算隔涉,唔係學生嘅話都好少會嚟到呢邊。近排睇旅遊節目見到佢哋介紹地中海菜,就喺OpenRice度搵到呢間近近地嘅地中海菜餐廳,估唔到環境非常之好,非常之寬敞,而且設計都幾有特色,有少少中東feel,未食嘢之前心情都已經好好。星期日夜晚客人比較少。我哋要咗一個牛腹肉套餐,再加錢升級左做晚餐套餐,包埋前菜嘢飲同埋餐湯。再另外要咗一個意大利飯,買單五百幾蚊。成個餐包埋餐包,一個係普通嘅西式麵包,一個就係有乾果嘅麵包,兩個都係烘熱左,都幾好味。個牛要咗五成熟,廚師控制得個火候好好, juicy得來又唔會太生,跟餐嘅薯條炸得都好脆,而且有少少鹽喺上面,好好味!佢另外仲有啲沙律菜係側邊,好爽口好新鮮,而且有我最鍾意嘅黑醋汁。另一個主菜係軟殼蟹黑松露意大利飯,啲飯粒煮得唔淋,食得出係跟返西式煮法,好有咬口,不過黑松露味不是太濃,反而有好多其他嘅野菌味,甜甜地幾好食。我尤其鍾意食佢隻軟殼蟹,炸得唔會好油,而且都多肉,百幾蚊一碟來講好抵!佢嘅前菜係辣肉腸沙律,大推!啲菜好新鮮個汁又好好味,成個沙律同埋啲腸一
誤打誤撞食到一間好有質素嘅西餐廳,忍唔住要分享比大家 !

佢嘅前菜係辣肉腸沙律,大推!啲菜好新鮮個汁又好好味,成個沙律同埋啲腸一齊食好夾,而且有幾粒魷魚,唔知係咪慢煮令到佢食落口好滑好新鮮。

最值得大推嘅係佢嘅是日餐湯,真係非常濃郁,好香嘅herbs同埋菇菌味,而且有啲橄欖油調味,成個味道好豐富好有層次感,唔跟餐另外買都要試一次!

嘢飲方面要左一壼熱嘅檸檬柚子薑茶,同埋荔枝泡沫特飲。柚子薑茶飲完之後成個人好暖,同埋佢冇另外加糖,味道符合期望。而荔枝特飲就幾有驚喜,酸酸地加埋啲泡一齊飲,口感幾特別!
2019-07-31 46 瀏覽
大學裡的canteen一向給人的印象是「好極有限」,這間西餐廳都算是例外。幫襯當日做緊牛扒promotion,可以加錢upgrade變套餐。餐飽上枱時仍有微暖,有芝麻的一款有少少鹹味添!三文魚他他加左藜麥和黑魚子,有益健康外,也豐富了口感。甘筍忌簾湯既甘筍味好濃,跟忌簾也很夾。大大件的西冷牛扒及切開了的牛腹肉是今晚的主菜,兩者肉味均重。黑色的醬汁似是黑醋,配肉或跟配菜混食都唔錯。紅蝦西班牙辣肉腸辣椒意粉雖有辣椒,但只是微辣,而且生蒜味好濃好香,所以好好味!升級做套餐後會跟一杯普通食品,也可額外加錢升級轉特飲。

餐飽上枱時仍有微暖,有芝麻的一款有少少鹹味添!

三文魚他他加左藜麥和黑魚子,有益健康外,也豐富了口感。

甘筍忌簾湯既甘筍味好濃,跟忌簾也很夾。

升級做套餐後會跟一杯普通食品,也可額外加錢升級轉特飲。

2019-07-31 961 瀏覽
去浸大搵朋友食dinner,如果唔係朋友講,真係唔會知呢到有間西餐廳~呢到環境都幾寧靜,燈光光亮,係到傾group project都唔錯~叫主菜可加$38升為湯套餐,套餐包括餐湯和餐飲各一我和朋友都選擇升級為湯套餐🤗order完食物後,服務員就上了餐包給我們,餐包硬身而脆口,而且仲係熱的,查完牛油都馬上給溶化🤤蘭度豆湯平時出街多數飲開紅湯或白湯,今次好奇地來個蘭度豆湯,聞說中東很出名~我覺得蘭度豆湯既味道就好似咖哩味加豆蓉咁樣,湯係比較結身個種~白酒忌廉汁青口配烤薯條 很喜歡它的青口,酒味不重,忌廉汁好creamy,再放了紫洋葱絲去烹調,味道不錯美國頂級安格斯肉眼9oz 餐廳做緊精選牛扒限定優惠,肉眼原本$268,依加推廣價$168我們叫左7成熟~肉眼扒薄身易切,面頭仲有d燒汁醬,醬汁味道微苦,伴碟的還有沙律菜跟薯條~德薩斯州式BBQ烤雞薄餅很喜歡BBQ醬跟芝士醬既味道,面頭仲有d雞肉、洋葱和青紅椒絲~最後餐茶就叫左熱檸水,檸檬都有4片~
去浸大搵朋友食dinner,
如果唔係朋友講,
真係唔會知呢到有間西餐廳~

呢到環境都幾寧靜,燈光光亮,
係到傾group project都唔錯~

叫主菜可加$38升為湯套餐,
套餐包括餐湯和餐飲各一

我和朋友都選擇升級為湯套餐🤗
order完食物後,服務員就上了餐包給我們,
餐包硬身而脆口,而且仲係熱的,
查完牛油都馬上給溶化🤤

蘭度豆湯

平時出街多數飲開紅湯或白湯,
今次好奇地來個蘭度豆湯,聞說中東很出名~
我覺得蘭度豆湯既味道就好似咖哩味
加豆蓉咁樣,湯係比較結身個種~

白酒忌廉汁青口配烤薯條

很喜歡它的青口,酒味不重,
忌廉汁好creamy,再放了紫洋葱絲去烹調,
味道不錯

美國頂級安格斯肉眼9oz

餐廳做緊精選牛扒限定優惠,
肉眼原本$268,依加推廣價$168
我們叫左7成熟~

肉眼扒薄身易切,
面頭仲有d燒汁醬,
醬汁味道微苦,
伴碟的還有沙律菜跟薯條~

德薩斯州式BBQ烤雞薄餅

很喜歡BBQ醬跟芝士醬既味道,
面頭仲有d雞肉、洋葱和青紅椒絲~

最後餐茶就叫左熱檸水,檸檬都有4片~
  • 白酒忌廉青口
  • 德薩斯州式BBQ烤雞薄餅
2019-07-31 46 瀏覽
Bistro Bon一家充滿地中海式西餐廳,無論環境、食物及服務都好令滿意。餐廳就在浸在校園內,因為交通直達的選擇不多,所以隱世度高,同朋友相聚暢談的好地方。餐廳有promotion – 牛扒有6折,仲有薯條&沙律做配菜,大眾化價錢,不能不試。另外,可以加+$38/+$48/+$68配搭不同套餐-是日餐湯/頭盤/咖啡或茶。薯仔忌廉湯,口感滑味道香濃,配埋餐包好夾。63度溫泉蛋配黑松露汁炒雜菌遠遠已經聞到黑松露味道,溫泉蛋被好多染有黑松露汁的雜菌&麵包糠圍著,再溫泉蛋黃混入去,味道好match!美國安格斯頂級牛腹肉Order 7成熟,口感仍舊保留住。仲配有薯條&沙律菜,分量屬正常。美國安格斯頂級西冷西冷扒係原塊上,少少厚身,面積睇就唔太大,但食落都好飽,同牛腹肉一樣配有沙律&薯條。

薯仔忌廉湯,口感滑味道香濃,配埋餐包好夾。

63度溫泉蛋配黑松露汁炒雜菌

美國安格斯頂級牛腹肉

美國安格斯頂級西冷
  • 美國安格斯頂級牛腹肉
2019-07-30 50 瀏覽
之前同事推薦咗呢間Bistro Bon,聽佢講呢間餐廳D菜式好好味,難得今日休息所以過黎品嘗一下,餐廳裝修精緻,環境舒適,座位也比較寬敞。招牌法式乳豬仔配青蘋果蓉皮脆肉香,份量十足! 配上青蘋果蓉的酸甜清新,正好消除了豬肉的油膩感,可以再多吃幾件脆乳豬仔旁邊的車厘茄也很新鮮!63·C溫泉蛋配松露忌廉汁炒雜菌溫泉蛋好滑,可見烹調冇失誤,至於平時黑松露既食品都好味,依個松露就都出,我地將溫泉蛋同雜菌溝入忌廉汁覺得好夾到,幾好味,好快就食完。黃金炸魷魚好香的咸蛋黃味,野味的小食!皮夠脆咸咸地都幾入味,魷魚夠新鮮,味道好正

招牌法式乳豬仔配青蘋果蓉

63·C溫泉蛋配松露忌廉汁炒雜菌

黃金炸魷魚

2019-07-25
12 分鐘 (堂食)
用餐優惠
現金券
2019-07-30 48 瀏覽
這間是以地中海美食作題的餐廳,外面建築物不算太高,雖無清沙幼的海灘,也一樣看到藍天白雲。能靜靜地閒坐或聊天是非常relax的。看似平凡的餐前麵包,圓型的一個帶少少辣味,幾特別的。辣肉腸沙律加入了黑醋,所以好開胃,菜亦新鮮爽口。忌簾甘筍湯比較少見, 可能是加了忌簾,所以算是滑。size頗大,而且算是厚身,也冇根位,真正是啖啖肉。七成熟的安格斯牛腹肉,仲見到好多血紅素,好正!濕身的意大利飯,口感好煙靭。吞了之後,還留著陣陣黑松露及野菌味!宇治抹茶櫻花奶茶甜度適中,加上灑了抹茶粉,真的很香滑。菠蘿泡沫乳酸特飲則菠蘿味重,真的後悔沒轉大杯裝。

看似平凡的餐前麵包,圓型的一個帶少少辣味,幾特別的。

辣肉腸沙律加入了黑醋,所以好開胃,菜亦新鮮爽口。

忌簾甘筍湯比較少見, 可能是加了忌簾,所以算是滑。

size頗大,而且算是厚身,也冇根位,真正是啖啖肉。

七成熟的安格斯牛腹肉,仲見到好多血紅素,好正!

2019-07-29 49 瀏覽
在浸大校園聽完一整日講座,同事推介新Campus有家餐廳食西餐抵食又高質-Bistron Bon.餐廳面積大,座位寬敞又舒適,整個環境予人清休感覺。一行四人order 四款菜式,仲以優惠價升級兩款套餐:美國安格斯頂級牛腹肉 9oz ($168)比較少見的選擇,上菜時已經切好供用,試過口感也不錯,肉質結實程度介乎於西冷扒&肉眼扒之間,唔太硬又唔會有好多筋。美國安格斯頂級西冷9oz ($158)Size中規中矩,比腹肉口感較硬身,但juicy。而每款扒都配有薯條&沙律,可以大家一齊開心share!鹹蛋黃南瓜忌廉汁意大利飯 ($148)邪惡鹹蛋黃&南瓜忌廉汁完全全入Ristro裡面,每啖飯都係鹹蛋黃味道,夠哂濃味,食唔停口。香煎五花腩辣肉腸蕃茄意粉 ($148)整道菜式上,意粉分量多到不在話下,而辣肉腸比較都好多, 好味!升級套餐+$38 配是日餐湯&基本餐飲+$68配是日餐湯、頭盤&基本餐飲大蝦沙律&溫泉蛋雜菌沙律兩款頭盤都好足料,前款配有芒果&瑪麗玫瑰,夠Fresh。而後者切開溫泉蛋黃,混埋黑松露雜菌,好香又好味。是日餐湯 – 大蒜薯仔忌廉湯.薯仔分量夠多,口感好rich。加上橄欖油,味

餐廳面積大,座位寬敞又舒適,整個環境予人清休感覺。

一行四人order 四款菜式,仲以優惠價升級兩款套餐:

美國安格斯頂級牛腹肉 9oz ($168)

美國安格斯頂級西冷9oz ($158)

鹹蛋黃南瓜忌廉汁意大利飯 ($148)

香煎五花腩辣肉腸蕃茄意粉 ($148)

升級套餐
+$38 配是日餐湯&基本餐飲
+$68配是日餐湯、頭盤&基本餐飲

大蝦沙律&
溫泉蛋雜菌沙律

是日餐湯 – 大蒜薯仔忌廉湯.薯仔分量夠多,口感好rich。加上橄欖油,味道更濃烈。

套餐配有餐飲。
  • 美國安格斯頂級牛腹肉
  • 鹹蛋黃南瓜忌廉汁意大利飯
2019-07-29 52 瀏覽
偶然經過BU , 隨心地入去食個lunch, sem break 唔洗等位, total order左2樣野,分別係香烤雞柳凱撒沙律同埋雙層芝士煎蛋牛肉漢堡。香烤雞柳凱撒沙律: 健康之選,但味道好好。雞柳烤得好好,切薄左烤得更香,份量都好足夠。菜係幾新鮮,而家整體上成個凱撒沙律既味道好夾,唔會太多source. 細食之人相信食完個沙律都飽足成個下午! 雙層芝士煎蛋牛肉漢堡: 由於男友唔舒服唔可以食薯條,waiter都好體貼地將薯條轉左做白飯,體貼程度值得一讚!漢堡好夠熱,麵包好香好脆!牛肉都算有牛味而家保持到肉汁,10分都有8分以上!唯一係個芝士味道唔算好出,但相信係要顧及有人未必受到太重太咸既芝士味,所以整體都係好高分! 另外Bristro既飲品都keep住幾好飲,咖啡款式唔多但質素都ok! 麵包更加係好食(但唔係全部lunch set都有)! 環境方面絕對係鬆動適服,音樂唔嘈,冷氣適中又唔會催你交台,waiter waitress 都好有禮貌,服務質素好高!已經食過不下十次,但會繼續支持!

已經食過不下十次,但會繼續支持!
雙層芝士煎蛋牛肉漢堡
香烤雞柳凱撒沙律
蘑菇忌廉湯
2019-07-29
雙層芝士煎蛋牛肉漢堡
香烤雞柳凱撒沙律
蘑菇忌廉湯
2019-07-28 358 瀏覽
位於浸大吳多泰博士國際中心地下,餐廳好寬闊,坐得又舒服😀----------軟殼蟹黑蒜忌廉汁意大利飯 $158軟殼蟹炸得好脆,而且幾大隻,又多肉😍意大利飯既軟硬度煮得岩岩好,黑蒜味幾重幾入味,所以鍾意食蒜既朋友就岩曬啦😂好鍾意佢係意大利飯入面加左啲露荀,食食下煙煙韌韌既意大利飯又可以有少少爽口既露荀增加口感同清甜味😊美國安格斯頂級牛腹肉 9oz $168依家做緊精選牛扒優惠,梗係嗌黎食下啦😁平時西冷同肉眼食得多,今次揀左牛腹肉🐂侍應建議5成熟,食落冇乜筯🙂薯菜係薯條同沙律菜🌱意式雜菜湯 及咖啡/茶 +$38雜菜湯帶少少辣,完全接受唔倒辣既朋友就唔好嗌啦❗三文魚他他 及咖啡/茶 +$48綿羊特別鍾意呢個頭盤,幾多食材元素😃底層係藜麥,味道偏淡,連埋三文魚他他同鹹鹹地既醬汁好夾,面頭仲有黑魚子同印度脆餅,口感特別豐富😋麵包落左單冇耐就到,麵包暖暖地,有翻熱過👍芝麻包既芝麻份量都幾多,好香😆----------*設加一服務費*浸大職員/學生九折優惠
位於浸大吳多泰博士國際中心地下,餐廳好寬闊,坐得又舒服😀
----------
軟殼蟹黑蒜忌廉汁意大利飯 $158

美國安格斯頂級牛腹肉 9oz $168

意式雜菜湯 及咖啡/茶 +$38
雜菜湯帶少少辣,完全接受唔倒辣既朋友就唔好嗌啦❗

三文魚他他 及咖啡/茶 +$48

三文魚他他
軟殼蟹黑蒜忌廉汁意大利飯
三文魚他他
2019-07-27 46 瀏覽
昨天朋友相約,陪他 回到大學的校園,這是他的母校,也是他的出生地。地點方便,距離地鐵站路程約需十分鐘左右,還算可以接受。餐廳主打地中海美食,這天我們選擇的,當然就是最簡單的套餐,全因為方便快捷,無需考慮。餐廳環境方面,十分優越,內裏 背景音樂輕鬆柔和,使人十分舒適。我選擇了餐湯南瓜忌廉湯,南瓜味十足,配搭忌廉香滑可口,完全沒有多餘的感覺。更有餐包提供,自家製的餐包,果然非同凡響,口感一流,麵粉味重,新鮮即製。主菜方面,我選擇的就是牛肉,牛肉口感好係絕對是意料中事,沒想到他的配菜,更是一絕,薯條香脆可口,配搭店家特製醬汁,口感更為優越。

2019-07-27 47 瀏覽
今晚去到九龍塘浸會大學隔離聯福道(地中海休閒餐廳)這間餐廳是個仔的同學推介,通常學校裏面的餐廳都是一般質素,試咗之後會覺得有所改觀,地方十分寬敞,最重要係感覺到休閒地享受這晚餐,十分舒服。 薯仔忌廉湯,食落口中有粒粒薯蓉的口感。溫泉蛋配松露忌廉汁炒雜菌,將溫泉蛋加雜菌及麵包粒的煮法,清新又健康。美國安格斯頂級牛腹肉,身為牛魔王的我,食過不少牛的不同部位,牛腹肉的質感軟淋又juicy(冇根)高質。紅蝦西班牙辣肉腸香蒜辣椒意粉, 好大隻紅蝦 ,一口都食唔哂,非常彈牙,意粉加上辣肉腸、蒜片、辣椒等炒,非常滋味。

薯仔忌廉湯,食落口中有粒粒薯蓉的口感。

2019-07-26 38 瀏覽
今日行程有些特別, 我和公司同事去了浸會大學聽個講座。 當散會時已經是晚上7點了正時肚子餓要找東西吃的時候😂在離開校園的時候, 被我同事發現有一家好悠閒好大一間的西餐廳。 而且裹邊的人多數是學生居多。 我想説普通路人應該不會知道這家吧! 因為位置偏僻。 好像走進世外桃園似的。 內裹位置超多,坐得好舒服。 餐牌上都是西餐點 首先來了一點麵包,不同種類適合不同的人,滿貼心。 叫主食 加$38 就可以升為湯套餐 他們的湯必定,我喝第一口就上癮了。 現煮的,好濃郁奶油香味再配上南瓜濃湯好好喝。 另外跟餐會有前菜配上。 因為我們三個餐,所以我們均叫了三個不同的前菜。 三個的前菜都好好吃,特別是中間果那辣三文魚他他醬餅 (我已忘記它叫什麼名字,大約是這樣) 好好食,像是在吃法國料理! 口感好新鮮好特別。 酸辣鮮三種不同口味在你口裹轉呀轉呀! 好上癮! 當吃完前菜, 主食上場了🤤❤️這是溫泉蛋邦尼意粉❤️本來以為份量好少,原來碟子好深,意份藏在碟底,份量超多的。 意粉醬汁不多,因為都平均分佈到每一條意粉上。 🤗煙肉配上爆開的溫泉蛋,口感有層次,不一樣享受煙肉體驗。我同事叫了一份: 🎈軟殼蟹黑蒜忌廉汁意大

內裹位置超多,坐得好舒服。
餐牌上都是西餐點

首先來了一點麵包,不同種類適合不同的人,滿貼心。

叫主食 加$38 就可以升為湯套餐
他們的湯必定,我喝第一口就上癮了。
現煮的,好濃郁奶油香味再配上南瓜濃湯好好喝。

另外跟餐會有前菜配上。
好上癮!
當吃完前菜, 主食上場了🤤

❤️這是溫泉蛋邦尼意粉❤️
本來以為份量好少,原來碟子好深,意份藏在碟底,份量超多的。
意粉醬汁不多,因為都平均分佈到每一條意粉上。 🤗
煙肉配上爆開的溫泉蛋,口感有層次,不一樣享受煙肉體驗。

我同事叫了一份: 🎈軟殼蟹黑蒜忌廉汁意大利飯。 🎈
忌廉汁重重包圍意大利飯, 口感可以用好juicy 來形容, 而且份量也是超多的。
意大利飯煮得剛好, QQ質地。

有男同事在必定叫肉的🤪

我們叫了一份💐牛腹肉9oz💐
份量沒有很多,但肉質鮮嫩絕對要一讚的。

煎煮程度剛剛好,沒有燒焦,還保留到內邊的肉質,再配上他們研製的燒汁,確實有錦上添花的感覺。

這道菜確實是我今晚最愛的菜式。
🎈法式脆皮乳豬仔配青蘋果蓉🎈

乳豬仔的肉質完全沒有輸給牛腹肉🤩
而且皮簿肉超嫩的。

油脂在焗時已蒸發,曬落在肉身上,所以吃上去完全不油,而且是現烤的,所以外皮脆到不行。
好好食。
另外一個青蘋果蓉確實是最好的配角。 當你吃到快飽時,吃一口青蘋果蓉,清新解油的感覺,在外邊很少有這款果蓉配上主食吃的。
所以點到這個,完全是今晚亮點。
上次一定要再食。

• 法式脆皮乳豬仔