2008-07-22 37 瀏覽
好多年前係粉嶺做野成日買黎食,到而家都會間中渣車去緬懷一下,腸粉有咬口唔會好淋,D醬份量多溝得好味,豬皮都好入味,份量夠,下午茶買腸粉、魚旦、豬皮各兩蚊一個人食已經夠哂,最近再去腸粉好似最少要3蚊,但都係全港最低價之一,絕對超值。
好似最少要3蚊,但都係全港最低價之一,絕對超值。
2008-07-09 50 瀏覽
我住在粉嶺,睇住四眼仔腸粉開業,真係唔相信點解咁多人 排隊食,最後在我有機會同心情下試一下,都係以前街邊車仔檔的口味,點解可以咁好食評唔明白,我鍾意食粉果,order左一個,食落口知道唔得一D都唔熱,腸粉熱騰騰感覺係好正。整體來說幾元的一餐可以說是很便宜(最低消費4元),可以當小吃也可以當下午茶。有時間可以買回家吃,在店中吃就很麻煩,正確應該是說在街上吃,因為店面太細,要拿著在門口吃,人少還可以(我在下雨天試了一次),如果人多都唔知行去邊度好。倒不如像車仔檔圍著來吃自在。
$4 (其他)
和朋友路經於此經朋友再三推介下就去試一試~~$2 一條腸粉 OR 一串魚蛋OR 一串燒賣~~!!真是很便宜~~~腸粉OK, 不過魚蛋和燒賣在$2 的價錢來是很好食~!比我家樓下賣的還好~在物價騰貴之下, 這兒真是很抵食~~
和朋友路經於此
經朋友再三推介下就去試一試~~

$2 一條腸粉 OR 一串魚蛋OR 一串燒賣~~!!

真是很便宜~~~

腸粉OK, 不過魚蛋和燒賣在$2 的價錢來是很好食~!
比我家樓下賣的還好~

在物價騰貴之下, 這兒真是很抵食~~
2008-06-20 13 瀏覽
路經此鋪,竟然沒有人排隊,機會真是少之有少,本身都無想過要吃,但亦去買了淨腸粉吃。因為不能吃太多花生醬,所以落了好少醬料,其實都有點浪費,因為腸粉不夠醬料是不好吃的,又一次證明,亦證明到他的醬料是挺好的。相信好多人都知,他的腸少是送貨來的,所以腸粉只是普通貨。我只加了很少花生醬、甜醬和豉油,其實是不夠的,這令到只有一些腸粉是有足夠醬料,更能吃到他的味道,花生醬的花生味好足夠,豉油不會勁咸,有很輕的甜味,比起某些小食檔的腸粉豉油好得多。我給笑予他的醬料。
我給笑予他的醬料。
$4 (其他)
2008-06-09 41 瀏覽
今日食完lunch之後,見咁耐冇幫襯過四眼仔,就走左入去買魚蛋食。而家有最低消費,起碼要買$4,結果就買左$4辣魚蛋。哈哈!有好多粒,不過冇以前咁好味……
今日食完lunch之後,
見咁耐冇幫襯過四眼仔,
就走左入去買魚蛋食。

而家有最低消費,起碼要買$4,
結果就買左$4辣魚蛋。
哈哈!有好多粒,不過冇以前咁好味……
$4魚蛋有成12粒
2008-06-07 22 瀏覽
普通腸粉~~或許說這樣的腸粉做法在酒樓吃不到,可是晚上粉嶺區及上水區推車的還可以吃到這樣正宗的腸粉,真感覺不到有什麼特別,即是你做的過程如何特別等都不是重點吧,吃出來平凡就是平凡即是做了什麼加了什麼也是沒用吧,或許才為銷售的是個點子,可是才為食客只求好吃~~要說好吃我還是喜歡吃推著車子的腸粉多一點,如果說是風味看來那些會比這個來得要好,為什麼這種程度可以那麼出名那麼多人?有時候真的想不通~~雜誌效應?又或許是彩數及一些情意結吧。
普通腸粉~~或許說這樣的腸粉做法在酒樓吃不到,

可是晚上粉嶺區及上水區推車的還可以吃到這樣正宗的腸粉,

吃出來平凡就是平凡即是做了什麼加了什麼也是沒用吧,

或許才為銷售的是個點子,可是才為食客只求好吃~~

要說好吃我還是喜歡吃推著車子的腸粉多一點,

如果說是風味看來那些會比這個來得要好,

為什麼這種程度可以那麼出名那麼多人?

有時候真的想不通~~雜誌效應?

又或許是彩數及一些情意結吧。
2008-06-01 11 瀏覽
好普通的腸粉, 除了非常平外, 沒有甚麽特別, 都唔明為甚麽這麽多人排隊。他的牛肉及燒賣, 亦退步了很多。

他的牛肉及燒賣, 亦退步了很多。

$10 (早餐)
2008-05-19 11 瀏覽
睇住佢由車仔檔做到開舖頭! 真係值架!!腸粉好滑, 好好味!! 老細做嘢勁快手!!其他一般, 但主菜始終係腸粉, 好食就夠照!!
睇住佢由車仔檔做到開舖頭!
真係值架!!
腸粉好滑, 好好味!! 老細做嘢勁快手!!

其他一般, 但主菜始終係腸粉, 好食就夠照!!
(非會員)
2008-05-17 12 瀏覽
我係附近番學,有時想平平地食一餐都會簡四眼仔!通常只係齋叫5蚊腸粉,因為d腸粉真係好正!魚蛋都okay既,不過就唔夠腸粉喇!佢d腸粉好滑而且好彈!實在值得一試!
我係附近番學,有時想平平地食一餐都會簡四眼仔!
通常只係齋叫5蚊腸粉,因為d腸粉真係好正!
魚蛋都okay既,不過就唔夠腸粉喇!
佢d腸粉好滑而且好彈!
實在值得一試!
$5-10
2008-05-08 12 瀏覽
某日路經此地見到好多人排隊,於是諗住一試,就同老婆買左腸粉+魚旦,講真除左抵食之外完全唔明白佢點解可以咁出名。首先講d魚旦都係一般腸粉檔既貨式,調味料亦係一般腸粉檔咁,你話d腸粉滑咩,好多地方都可以做到﹗
2008-05-06 7 瀏覽
腸粉又滑,又彈牙,每次去親粉嶺,就算幾飽都要再坐車去食。而且仲好抵食,成日排長龍,但都唔洗等好耐,因四眼仔同四眼佬都好快手。而魚彈同豬皮都係必食的!

而魚彈同豬皮都係必食的!
$8 (其他)
(非會員)
2008-04-19 7 瀏覽
呢度d腸粉真係好軟滑,好好食魚蛋同燒賣都係中上水準,以前係附近返工,成日買來做早餐但係成日都要排隧,趕時間就食唔到...價錢真係平,兩蚊膠粉,兩蚊魚蛋/燒賣已夠1個女仔食聽聞而家加左價,但一定比好多地方都平,而且我係第2度食唔番咁正的腸粉。(前日係荃灣買腸粉+魚蛋要12元,仲唔好食,d腸粉有d硬同乾...)而家轉左工無得食好懷念!
呢度d腸粉真係好軟滑,好好食
魚蛋同燒賣都係中上水準,
以前係附近返工,成日買來做早餐
但係成日都要排隧,趕時間就食唔到...

價錢真係平,兩蚊膠粉,兩蚊魚蛋/燒賣已夠1個女仔食
聽聞而家加左價,但一定比好多地方都平,
而且我係第2度食唔番咁正的腸粉。

而家轉左工無得食好懷念!
2008-04-17 1 瀏覽
吃了2蚊腸粉+2蚊魚蛋真係好抵食腸粉..有d 煙煙unun既感覺..但對我黎講有冇都ok,,魚蛋:6粒,懷舊果種其實食完我都唔曉評分,睇到咁多post都話好好食好好食,但我食完,又冇好好食好好食果隻feel,覺得係正常既味道罷了...可能我唔識欣賞啦~~
吃了2蚊腸粉+2蚊魚蛋
真係好抵食

魚蛋:6粒,懷舊果種

2008-04-14 11 瀏覽
由舊街市食到現在,都是咁好食,但我始終最喜愛腸粉!夠哂滑!夠平!最緊要夠熱!其他不多講,已經有很多人講過。
2008-04-14 14 瀏覽
同honey食完群記後,都未食飽,於是我倆便去食腸粉,轉個彎就到.又係排晒隊.叫左3蚊腸粉,2蚊魚旦.腸粉-好食,新鮮又熱辣,看食評曾經有人說是老板妹妹手做的,但當我吃時,竟見架貨van寫著"元朗聯興粉廠"送貨到,莫非老板妹妹手做腸粉做到開廠?? 魚旦-細細粒,煙煙un un,有d果皮味,第一次試,i like it!!但總括來說,若到粉嶺都會再吃,平! 靚! 正!

叫左3蚊腸粉,2蚊魚旦.

但總括來說,若到粉嶺都會再吃,平! 靚! 正!