2019-09-22 580 瀏覽
去完第一站群記食豬手麵,去得聯和墟梗係要去埋其他必食餐廳,其中一間係四眼仔腸粉,佢d腸粉魚蛋係必試。今日唔算多人,吾洗點排隊,可能過咗早餐時間,前面只係有幾個人排隊,好快就到我。呢度最低消費每人要買$7野,腸粉最少要買四條魚蛋最少要買$4。野食都順係平民價錢,腸粉$7四條,魚旦$4七粒。終於到我食啦腸粉都算滑,我最欣賞佢個魚蛋魚蛋係陳皮魚蛋,都好香陳皮味,質感都好爽口。食完兩間已經飽飽地,已經食唔落雞腿包同其他嘢啦,唯有下次再嚟過啦~

腸粉  魚旦
2012-11-26 999 瀏覽
小時候在街邊買一碟豬腸粉,區區兩三塊錢一大碟,只是下些麻醬,辣醬吃,少年自然不懂愁滋味,只是簡簡單單的豬腸粉,已經感覺很美味。廿多年後的今天,仍然有很多地方賣著此味,但大多也在舊區,深水埗的合益泰大家也認識,葵涌廣場也有一檔,元朗近水渠的一邊,亦有一間小店是賣豬腸粉。還有一間,也是遠在北區,粉嶺聯和墟的四眼仔腸粉。其貌不揚的小檔口,只是賣豬腸粉,與一些簡單小吃。這天早上老遠來吃豬手,時間尚早關係,便來吃一碟豬腸粉。平日的早上,已經過了繁忙時間,店外仍然有幾個食客排隊。價錢方面,腸粉最少買$5,其他配料,$2起。我要$5一份腸粉,另外再加魚蛋,燒賣,與腸粉撈埋一起吃,總共$9。份量不小,在今時今日物價高企的日子,一個金銀潤的價值越來越低,估不到還可以換來一大碟腸粉,而且,還有$1找。老實說,腸粉是交來的貨色,不過頗為滑溜,吃腸粉最重要的一環,就是:混醬,本來是幾種醬亂溝一通地吃,流傳多年至今,演變為吃豬腸粉的法則。與吃炒麵為吃余均益一樣,正副不分。個人只會加甜醬與麻醬,辣醬可以不下。魚蛋與燒賣質素恰如其份,$2一份還要求多多?這種街頭小吃,當然不算是天下美味,但吃開有感情,從來相信味道,

還有一間,也是遠在北區,粉嶺聯和墟四眼仔腸粉

魚蛋與燒賣質素恰如其份,$2一份還要求多多?

這種街頭小吃,當然不算是天下美味,但吃開有感情,從來相信味道,是包含感情分在內。慶幸那些連鎖霸權,未對聯和墟打主意,我們還可以在這裡,吃個豬手,地道客家菜,與我手上只值$9一碟的豬腸粉。

可能你們會問:($9碟豬腸粉,也要特意在部落格撰文?你沒有其他新餐廳,介紹給大家?)

我:(有甚麼問題?只要是值得向大家分享的飲食經驗,我便會寫出來。尤其是這一類賣傳統地道的庶民風味,更加要用文字來發揚光大!)

作為一個飲食博客,應該是抱著這種態度。
2012-08-29 503 瀏覽
記得以前還是小學雞時, 有時候媽媽沒時間弄早餐, 就會到樓下大排檔買幾條腸粉給我吃.雖然腸粉從來都不算是我心頭好, 但那種熱騰騰的蒸汽, 粉皮的軟滑口感加上開胃的甜醬, 每次想起來也回味無窮.這天要去探望個住在上水的朋友, 途經粉嶺聽友人說附近有家店腸粉很好吃,食癮又起, 沒理由不去看看.來到店前, 店鋪小小的一眼就睇哂.店內就是傳統的小食店, 沒有座位, 只有外賣或站著吃.為免太擠迫, 我們幾個人只派一位友人前去排隊購買.等了3,4分鐘就買了回來.腸粉4條+燒賣4粒+魚蛋7粒 (HKD$11)大大的一包只是$11, 真的很便宜. 我們不喜太多醬料, 只加了甜醬跟豉油. 腸粉熱騰騰的, 不過卷起來有點散, 不是很實. 粉皮厚薄適中, 滑就不算好滑, 但算是不錯.燒賣是普通魚肉燒賣貨式, 沒什麼特別.魚蛋很小的一粒, 皮有點硬, 但內裡算幾彈牙.說真的味道不算十分出色, 質素其實在市區也可找到的,但那麼便宜且味道算係咁又是一大個賣點.
食癮又起, 沒理由不去看看.
來到店前, 店鋪小小的一眼就睇哂.
店內就是傳統的小食店, 沒有座位, 只有外賣或站著吃.
為免太擠迫, 我們幾個人只派一位友人前去排隊購買.
等了3,4分鐘就買了回來.
腸粉4條+燒賣4粒+魚蛋7粒 (HKD$11)
燒賣是普通魚肉燒賣貨式, 沒什麼特別.
魚蛋很小的一粒, 皮有點硬, 但內裡算幾彈牙.
說真的味道不算十分出色, 質素其實在市區也可找到的,
但那麼便宜且味道算係咁又是一大個賣點.
5 分鐘 (外賣自取)
$11 (其他)
2012-07-04 355 瀏覽
遠征粉嶺去馬寶寶農場買香茅蚊油,當然要食出晒名嘅四眼仔腸粉啦.去農場個程見到條長龍,好彩番轉頭得幾個人等緊,梗係即刻買啦!因為已經食左午飯,所以只係買左$3腸粉(2條)同$2燒賣(3粒)試吓. 腸粉夠滑,有米香,但係個人比較喜歡深水埗合益泰. 而燒賣係普通貨色,味道唔算特別. 價錢平,夠新鮮係佢地嘅過人之處
2012-07-04
  • 腸粉
五月下旬...上次因為太飽加上趕時間,所以無拜訪四眼仔,今次難得又要入到粉嶺工作,梗係要幫襯下~小食舖,買完企喺出面食,唔少人都外賣拎走~要咗$5腸粉,$2魚蛋,$2燒賣,1粒牛肉,1粒粉果,用呢個配搭作為早餐,簡直一流~$14,但好足料,腸粉好滑,唔實但咁仲好,索晒所有醬&豉油;燒賣&魚蛋屬普通貨色,但$2/5粒魚蛋&$2/3粒燒賣,都唔駛要求太多喇~粉果就令人失望,皮太厚,餡唔夠多...反而個牛肉有驚喜,大大粒,肉夠實,最好係滿有牛肉味,唔似得坊間充滿芫茜同蔥味...總括而言,四眼仔果然無得頂~
五月下旬...
2012-05-30
$14 (早餐)
2012-05-17 209 瀏覽
住o係上水多年, 有時都會問自己點解咁大懵, 連「四眼仔」、「陳六記」呢o的名店都會走漏眼無幫襯. 自從早排迴歸Openrice 之後, 俾我搵番一間又一間近在咫尺, 屬於自己區o既美食店, 太好喇! 我會續間續間食均佢地, 將我o既感想同大家分響. 今次就以「四眼仔」作為開始啦!我先後o係5月1日同5月6日趁公眾假期o黎呢度食腸粉. 講到「四眼仔」, 我雖然唔係經常o黎粉嶺, 多年o黎對聯和墟o既街道同食肆都算熟悉, 點解我每次經過呢道都錯過o左, 我都好莫名其妙; 可能係因為佢係一間位處角落頭o既蚊型舖, 兼且以前唔係咁多人識o既原固吧. 今時今日, 連區外o既人都專登走o黎呢度幫襯, 由朝到晚到見到排隊買腸粉同小食o既人龍, 想我再走漏眼, 難咯!5月1日假期當日晏晝o黎到, 預o左要排隊. 呢度不設任何座位, 如果揀o係處食, 就要企街, 否則就要打包擰走. 貼o係舖面o既食品價錢牌 (見下圖):好大張同好清楚, 方便我未落單都可以心裡盤算好要食乜同埋用幾多錢去食. 從價錢牌所見, 舖頭只供應腸粉、牛肉球、粉果、魚旦同燒賣, 價錢同基本消費以粉嶺區o黎講, 算係相當公道.落
今次就以「四眼仔」作為開始啦!

貼o係舖面o既價目表 - 明碼實價.

落單時, 原本諗住用HK$14一次過食齊咁多樣o野, 點知個伙記話粉果已經賣哂, 真係晴天霹靂!
唔怕, 今次就食少一樣 (見下圖), 再加埋5月6日早上o既 “粉果補完計劃”, 兩次食齊所有食品唔係問題o丫. 味道同質素如何? 立即介紹:
腸粉 + 牛肉球 + 燒賣 + 魚旦
醬料: 同上水「明記」相比, 呢度所有醬料 - 豉油、熟油、三色醬同芝麻 - 都係由o的伙記幫顧客落晒, 份量偏少, 唔似得o係「明記」o的三色醬同芝麻可以隨心所欲自己任加, 有小小失望. 扣分.
腸粉 close-up: 捲得冇咁實, 方便「索」豉油同醬料!
腸粉 (見上圖): 從之前o既食評中得知, 呢度o既腸粉唔係自家製而係從其他舖頭入貨. 呢個唔係大問題, 最緊要係佢好唔好食o者. 手上o既呢碟腸粉係蒸好o左熱騰騰, 5蚊4條o既份量充足, o的粉捲得冇「明記」o個o的菲林茼腸粉咁實的的. 我鍾意佢冇咁實, 因為咁樣至可以令o的腸粉索到多o的豉油同醬料, 食起o黎更加好味. 讚!
好大粒o既牛肉球.
牛肉球 (見上圖): 兩次o黎食佢都係大大粒o既份量, 實淨而非酒樓食到o既山竹牛肉o既鬆弛質地. 裡面有唔少大大粒o既馬蹄 (見下圖):
牛肉球 close-up: 好多大大粒o既馬蹄, 食完非常滿足!
食落好有牛味同好充實. 如果叫2至3粒會幾襟飽, 我鍾意!
粉果 - 呢度最受多人買o既食品, 手快有手慢冇!
粉果 (見上圖): 呢度賣o既係潮州粉粿 - 水晶厚皮, 聚手, 熱辣辣 - 尺碼比牛肉球更大粒. 食落口 (見下圖),
粉果close-up: 傳統口味, 個水晶皮又軟又煙韌!
水晶皮軟得o黎好煙韌, 半肥瘦o既花生豬肉餡一咬開就鏢哂的熱辣辣o既肉汁出o黎, 好味至極, 感覺真係正到暈!
完全不枉我第二次番o黎為佢做補完, 亦難怪佢咁受歡迎, 一朝早就俾人買晒. 正就係正!
魚肉燒賣 - 大粒充實.
魚肉燒賣 (見上圖): 比一般係街邊食到o既較大粒, 魚味重, 冇乜惺味, 同牛肉球一樣, 都係好味兼飽肚之選.
咖哩魚旦.
魚旦 (見上圖): 同「明記」一樣, 可以揀 ‘辣’ (唔辣既咖哩味) 或者 ‘唔辣’ (原味). 大細同「明記」o個o的差唔多, 質地同味道, 呢道o既就唔及「明記」o個o的軟身同有魚味, 麻麻地.

除o左食品之外, 呢度o既環境同服務都值得一提:

環境: 之前講過, 唔打包o既話, o係度食就要喳住隻碟企街, 自然唔及「明記」咁可以好遊閒咁坐低一路食, 一路望出面o既街景. 好在, 身處o既和豐街同聯盛街並非繁忙街道, 唔使驚車來車往, 食埋o的死氣同灰塵. 而企街亦有企街o既特色, 可以一路食, 一路o係舖頭隔離間金舖window shopping, 真係別有一番風味.

服務: 舖位內o既2, 3位伙記經常都忙到唔停手, 不停咁切腸粉, 拂小食, 為客人落單, 落醬, 收錢, 乜都做齊. 不論客人多寡, 佢地o既服務態度都保持得相當好, 好有禮貌. 值得讚!

總結: 呢度o既腸粉同各式小食價錢吸引, 質素穩定, 同埋伙記o既服務態度好. 即使冇得堂食要企街, 即使唔係住o係粉嶺, 我都會繼續返o黎幫襯. 因為客人o既口碑, 就係靠呢間小小店舖o既努力不懈, 日績月累咁賺返o黎o既. 名氣? 咪就係咁樣o黎o架囉.

2012-05-01
$14 (其他)
貼o係舖面o既價目表 - 明碼實價.
腸粉 + 牛肉球 + 燒賣 + 魚旦
好大粒o既牛肉球.
粉果 - 呢度最受多人買o既食品, 手快有手慢冇!
粉果close-up: 傳統口味, 個水晶皮又軟又煙韌!
魚肉燒賣 - 大粒充實.
  • 粉果
  • 牛肉球
  • 燒賣
2012-05-11 105 瀏覽
我每次經過也有人排隊買的四眼仔腸粉,今天只有若10人排隊,而我又很久沒有吃,一於排隊,這裹只有外賣或站在店鋪外吃.排了10分鐘隊,那個"四眼仔"在店內很忙的在切切切腸粉,切完腸粉傳給那位女員工加醬,我買了腸粉(主角),魚旦,粉果,牛肉,燒賣,站在店外吃.加了豉油,甜醬,辣醬,麻醬,芝麻.腸粉最美味 ,夠滑和熱.魚旦不夠熱.味度一般,粉果都有驚喜,外皮煙韌,餡料很夠和好味,吃時很有滿足感.牛肉,這裹不設酸醋,但味度ok.燒賣質感不錯,沒有魚醒味外皮不會太濕或爛,好味
一於排隊,這裹只有外賣或站在店鋪外吃.
我買了腸粉(主角),魚旦,粉果,牛肉,燒賣,站在店外吃.
加了豉油,甜醬,辣醬,麻醬,芝麻.
腸粉最美味
,夠滑和熱.
魚旦不夠熱.味度一般,
粉果都有驚喜,外皮煙韌,餡料很夠和好味,吃時很有滿足感.
牛肉,這裹不設酸醋,但味度ok.
燒賣質感不錯,沒有魚醒味外皮不會太濕或爛,好味
題外話/補充資料: 只用$12,換來好味,低食又夠份量的小食,正
2012-03-23
10 分鐘 (外賣自取)
  • 燒賣
2012-04-22 173 瀏覽
從沙頭角乘巴士回粉嶺,不想立刻乘火車回家,在街上閒逛看看有甚麼美食。說真的,我們兩人對粉嶺異常陌生,連說出一條街道名稱也不能,莫說找尋美食。遊遊蕩蕩到這街的轉角處,竟然有十多人排隊買腸粉?齋腸粉都有這麼多人排隊,想必有過人之處,在羊群心態下,又所費無幾,我們也跟著排起隊來。此店叫「四眼仔腸粉」,除腸粉外,還有燒賣,牛肉,粉果,咖喱魚蛋等,排隊時與太座商議好買甚麼。排了十分鐘,見有一小貨車駛來停在路邊,用鐵車推了一箱箱的腸粉入這店,原來腸粉不是此店做的,是一間叫「元朗聯興粉麵廠」做好送來,送來後再翻熱,切段,加醬料便是。因我不吃甜醬關係,叫店主分兩碟,五元有四條,另外還要了燒賣,魚蛋和粉果,共需銀十六元五角。我們下了些豉油和芝麻,太座還要加甜醬,走到對面街的空地開餐,腸粉捲得細長而密實,很滑,確是好吃,唯一要彈是其溫度不夠熱,可能流轉太快,腸粉剛放入熱蒸櫃,不久便拿出來,至於燒賣,魚蛋,都是車仔檔貨色,對質素無要求,人們只是想有些東西放入口吧了!而粉果的皮很煙韌,餡料的花生很香口。$16.50/2人

除腸粉外,還有燒賣,牛肉,粉果,咖喱魚蛋等
「元朗聯興粉麵廠」做好送來
用鐵車推了一箱箱的腸粉入這店
粉果的皮很煙韌
$16.50/2人
20 分鐘 (外賣自取)
$8.50 (下午茶)
用鐵車推了一箱箱的腸粉入這店
「元朗聯興粉麵廠」做好送來
除腸粉外,還有燒賣,牛肉,粉果,咖喱魚蛋等
2012-04-15 73 瀏覽
今日經過聯和墟咪去試吓聞名已久的四眼仔腸粉,點知平日四點幾都見到有條人龍喺度等,有冇咁誇張呀!不過見條龍唔係好長一場嚟到就等吓啦!我淨係叫左5蚊4條腸粉,一食就知點解咁出名。佢地啲腸粉夠熱(我食到尾都仲熱架),腸粉又薄又滑,不過冇米香(因為都係交貨既,唔係自家製)。另外而且佢好捨得落醬汁。另外仲要左隻粉果,皮雖然厚左啲,但係好足料,而且入面啲餡唔係淨係一pat野不過一係就企喺路邊食,一係買走。論品質佢絶對勝過我以前的至愛"佳記",又平又好食,下次經過再要多串燒賣試吓先

2012-04-09
2012-04-11 46 瀏覽
行完山, 人已經筋疲力盡, 總要找點吃的, 想起到有好久沒有來這裡吃腸粉, 就又拉了一家人來排隊. 下午四時許, 看來是人潮的高峰期, 差不多要排二十分鐘才有得食.腸粉 $5: 7分, 就要了4條腸粉, 這裡的腸粉是不太有米香, 不過就幾滑, 加上芝麻, 甜醬以及麻醬之後, 還是美味的, 加上只要$5一客, 實在是經濟的選擇.除了腸粉, 見不少客人也有要其他食物如魚蛋, 燒賣, 牛肉及粉果等等, 只是每包消費是$5就無問題. 當然, 要排那麼久, 是否值得, 就真的見仁見智了.
2012-04-08 30 瀏覽
I heard so much about this little local snack store and I took the chance to visit it once I was in the neighbourhood.Once I had located the store (it wasn't difficult, since it seems that there is always a line from the shop to around the corner), I jumped into the queue directly. Luckily I did it quickly, because shortly thereafter a bunch of school kids took place at the end of the queue.I couldn't believe that the price was soooo cheap My order of cheung fan, fish balls, fish sieuw mai and b

My order of cheung fan, fish balls, fish sieuw mai and beef ball was only HKD 12.5.

I took my order to a nearby park and ate it on a bench. Although the cheung fan has not a lot of substance, it tasted extremely fresh. Just dip it into the sauce and savour it. I did not much like the fish balls, they were not that chewy and average lacking in spices. Normally I am not big on fish sieuw mai (I prefer meat) but these ones were surprisingly tasty. The beef ball was not out of the ordinary, I believe they put in a lot of starch which made the beef ball bouncy and a bit powdery. Never the less, I liked that there were some bits of water chestnut in the beef ball.
Mixed local snacks
Definitely there are other places like Mong Kok and Yau Ma Tei where you can get a nice mix of local snacks, but they can't beat the price at Mr. 4 Eyes.
2012-04-05
15 分鐘 (外賣自取)
$12.5 (午餐)
Mixed local snacks
2012-01-11 30 瀏覽
十二月二十六日 (星期一)時間過得飛快,上次來找四眼仔已經是三年多前專桯找回上次的食評,因為我隱約記得是去完濕地公園後過來吃的。原來已經是二零零八年九月的事,當年三位同事,如今已各奔前程。今日到一年一度的北區花鳥蟲魚展前,過來吃個午餐。先吃過群記豬手,再行過幾條街過來找四眼仔今回除了見到老闆,還有其仔仔落場幫手價錢似乎與幾年前沒有分別,很難得除了腸粉,也多了其他小食供應,也設了最低消費(不用怕,那只是五大元而已)人是貪心的,想試其他,所以腸粉只叫了三條(每條$1)米香夠濃,入口質感幼滑加上甜醬麻醬就更滋味這就是價廉物美的典範!魚肉燒賣煙韌香口,可以一試魚旦是小妹較喜歡吃的那種果皮魚蛋魚肉香中隠隠透出果皮的香味,有特色又回味牛肉加入不少馬蹄,令到牛肉球更爽口肉質也很煙韌,牛味還是頗濃的粉果餡料豐富,皮較厚,仍算不錯之選下次再會是何時?三年多前的食評http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1939800
十二月二十六日 (星期一)

時間過得飛快,上次來找四眼仔已經是三年多前
今日到一年一度的北區花鳥蟲魚展前,過來吃個午餐。
先吃過群記豬手,再行過幾條街過來找四眼仔
長長人龍永遠是它的標記
今回除了見到老闆,還有其仔仔落場幫手
價錢似乎與幾年前沒有分別,很難得
若牛肉和粉果沾不到醬料,必定更滋味
人是貪心的,想試其他,所以腸粉只叫了三條(每條$1)
米香夠濃,入口質感幼滑
加上甜醬麻醬就更滋味
這就是價廉物美的典範!
燒賣2元3粒 l 魚旦2元5粒
魚肉燒賣煙韌香口,可以一試
魚旦是小妹較喜歡吃的那種果皮魚蛋
魚肉香中隠隠透出果皮的香味,有特色又回味
馬蹄牛肉每粒$2.5
牛肉加入不少馬蹄,令到牛肉球更爽口
肉質也很煙韌,牛味還是頗濃的
粉果也是$2.5
粉果餡料豐富,皮較厚,仍算不錯之選

下次再會是何時?

三年多前的食評

2011-12-26
5 分鐘 (外賣自取)
$6.5 (午餐)
慶祝紀念
聖誕節
若牛肉和粉果沾不到醬料,必定更滋味
燒賣2元3粒 l 魚旦2元5粒
馬蹄牛肉每粒$2.5
2011-12-11 23 瀏覽
從沒想過腸粉這種街頭小食都要排隊,而且不是二三個的小人龍,而是十多人的人龍啊!終於足足排了二十分鐘才買到~這裡是$5 腸粉+ $3豬皮,份量頗多。價錢便宜,豬皮爽口,腸粉很滑溜,不錯,可惜當日辣醬剛用完,沒有辣醬的腸粉,總覺得味道有點欠缺。
終於足足排了二十分鐘才買到~
OK
這裡是$5 腸粉+ $3豬皮,份量頗多。
20 分鐘 (外賣自取)
2011-12-01 28 瀏覽
粉嶺番工有一段日子了最近先第一次食到店鋪就如相片所示一樣, 典型小食店腸粉 的確十分經濟實惠 1元1條卷得很實, 即使加了 醬油, 麻醬, 辣醬 撈伴後都不會輕易散開口感可以, 滑口!魚蛋 十分細粒不過魚未欠奉, 辣油又不夠辣不過一二蚊就可以買到五六粒, 口痕食下都算不錯口感不彈牙, 普通燒賣 同樣普普通通但價錢低而且量多口感 有咬口 不過不失就是了牛肉球 標準的牛肉球標準售價 標準味道 標準價錢口感 略為太熟四眼仔的態度十分好, 這點是非常值得稱讚的!
粉嶺番工有一段日子了
最近先第一次食到

店鋪就如相片所示一樣, 典型小食店

腸粉 的確十分經濟實惠 1元1條
口感可以, 滑口!

魚蛋 十分細粒
不過魚未欠奉, 辣油又不夠辣
不過一二蚊就可以買到五六粒, 口痕食下都算不錯
口感不彈牙, 普通

燒賣 同樣普普通通但價錢低而且量多
口感 有咬口 不過不失就是了

牛肉球 標準的牛肉球
標準售價 標準味道 標準價錢
口感 略為太熟

四眼仔的態度十分好, 這點是非常值得稱讚的!
2011-10-26 39 瀏覽
在粉嶺街知巷聞的「四眼仔腸粉」,我們在這個聯和墟食街中,經過了數次,每次也有人在排隊。第一次來,買幾蚊吃吃。燒賣,都是購貨,只可說這供應商出品ok啦,少少粉頭,欠「魚」味。魚旦,我喜歡這彈牙,和魚肉味道,自家辣汁一般。腸粉,極滑!!米香欠奉。但店員毫不吝惜的下豉油/甜醬,所以味道十足!幾蚊十元,已可以吃飽一餐。香港街頭美食,就是港人百吃不厭吧!
第一次來,買幾蚊吃吃

魚旦,我喜歡這彈牙,和魚肉味道,自家辣汁一般。
腸粉,極滑
!!米香欠奉。但店員毫不吝惜的下豉油/甜醬,所以味道十足!
2011-10-13
3 分鐘 (外賣自取)