2020-05-21 75 瀏覽
按擵後一個人係銅鑼灣揾食行過新記對面見到間餐廳新面口,係我自己小係cwb食野見到又有意粉又有常餐,就入去試下啦!見到餐牌應有盡有,仲有pizza...焗豬都特別過人XD可惜得一個人最後叫咗過招牌葱油豬扒煎蛋飯晚餐58包熱飲一黎賣相靚仔,豬扒大塊仲要厚身!完勝😋😋😋😋最緊要係好食。信心up up!服務都幾好唯一缺點係,我食到類似味精既感覺😔但我已約左男朋友下次再吃其他食品
按擵後一個人係銅鑼灣揾食

行過新記對面見到間餐廳新面口,係我自己小係cwb食野

見到又有意粉又有常餐,就入去試下啦!

最後叫咗過招牌葱油豬扒煎蛋飯
晚餐58包熱飲

唯一缺點係,我食到類似味精既感覺😔

但我已約左男朋友下次再吃其他食品
豬扒蛋飯
豬扒蛋飯
  • 喜哥蔥油豬扒煎蛋飯
2020-05-19 92 瀏覽
疫情期間甚少外出,有一段時間沒有外出食飯,今日忍不住想到附近逛逛,記得附近開左間四寶食堂,平時見餐廳人都不少,今日行經見餐廳防疫措施做很足,一於光顧下先。瑞士汁雞髀 $28脆豬 $25瑞士汁雞髀夠大隻又入味,香甜嫩滑,再配一個脆豬,真邪惡。水牛城雞翼串(4串) $68原來4串有8隻,同朋友share啱曬,皮脆肉嫩。山楂汁菠蘿咕嚕黑豚肉 $88店員介紹這款招牌,介紹不錯,外面汁香脆,內夠熱汁潤,調味不錯。澳洲A5和牛漢堡蛋蓋飯伴北海道日式咖哩汁 $98店員還介紹了這款,正合我口味,A5和牛漢堡好厚身,上面舖上芝士,啱曬我。再一層蛋蓋飯,配上北海道日式咖哩汁,味道整體十分豐富。蟲草花浸時蔬 $68清清地健康再加個蟲草花浸時蔬,白菜仔新鮮翠綠。四寶食堂比一般茶餐廳選擇多,菜式也特別些,裝潢時尚坐位舒適,餐廳店員服務周到。

瑞士汁雞髀 $28
脆豬 $25
瑞士汁雞髀夠大隻又入味,香甜嫩滑,再配一個脆豬,真邪惡。

水牛城雞翼串(4串) $68
原來4串有8隻,同朋友share啱曬,皮脆肉嫩。

蟲草花浸時蔬 $68
清清地健康再加個蟲草花浸時蔬,白菜仔新鮮翠綠。

2020-05-05
2020-05-17 303 瀏覽
有見近來情況好返少少(不過仍然唔可以鬆懈),所以決定今晚放工去食返餐!對於有選擇困難既我地黎講,一見到個menu既感覺係既幸福又煩惱,因為都真係幾多選擇淨係推介菜都有好多款式反覆揭左份menu幾次之後終於決定到食咩如果大家同我地一樣有選擇困難既話,建議可以叫多幾個朋友黎就可以試多d野食啦呢排咁熱所以叫左杯凍鴛鴦,味道還好,不過可以濃少少聽講呢度其中一樣名物係滑蛋叉燒飯,就決定食你啦!等左一陣就有得食啦,賣相非常不錯,食落亦都有驚喜炒得滑得黎又不失蛋香既蛋,加埋甜甜地既豉油,香香既蔥花,仲有大大啖既叉燒(如果再肥少少就更加不得了),絕對係缺一不可!熱柚子蜜另外一個主食叫左軟殼蟹飛魚子辣茄汁意粉,可能因為掛住食其他野所以d意粉同軟殼蟹都淋左少少不過仍然惹味個辣茄汁酸酸辣辣好開胃,撈埋飛魚子一齊食個口感都幾rich,不錯因為呢晚比較肚餓所以叫多左個小食拼盤,上枱既時間真係嚇左嚇因為好大份要讚既係d薯條係岩岩炸起所以夠曬熱同脆雞翼都係水準之作,腌得入味既甜又有少少辣,正餐廳比較光猛,環境衛生都唔錯,所以食得安心
有見近來情況好返少少(不過仍然唔可以鬆懈
),所以決定今晚放工去食返餐!

淨係推介菜都有好多款式

反覆揭左份menu幾次之後終於決定到食咩

凍鴛鴦
呢排咁熱所以叫左杯凍鴛鴦,味道還好,不過可以濃少少

蜜汁叉燒滑蛋飯

聽講呢度其中一樣名物係滑蛋叉燒飯,就決定食你啦!
等左一陣就有得食啦,賣相非常不錯,食落亦都有驚喜

軟殼蟹飛魚子辣茄汁意粉

小食拼盤
因為呢晚比較肚餓所以叫多左個小食拼盤,上枱既時間真係嚇左嚇
因為好大份
要讚既係d薯條係岩岩炸起所以夠曬熱同脆
雞翼都係水準之作,腌得入味既甜又有少少辣,正

餐廳比較光猛,環境衛生都唔錯,所以食得安心
2020-05-13
$138.5
凍鴛鴦
蜜汁叉燒滑蛋飯
軟殼蟹飛魚子辣茄汁意粉
小食拼盤
  • 滑蛋叉燒飯
2020-05-15 1378 瀏覽
四寶食堂由於肺炎,森仔都少左好多係街食。難得疫情有好轉,森仔都忍唔住係母親節同媽媽好好慶祝。今次我地去左銅鑼灣既四寶食堂首先,餐廳位置非常便利。佢位銅鑼灣地段,由地鐵站行過去只需5分鐘,十分便利。同時,唔好睇少佢係茶餐廳 。佢既裝潢和食物質素真係高班過一般茶好幾倍。裝潢新淨整潔,光猛度夠 而座位亦都坐得非常之舒服 限聚令下,佢都安排得好好,亦做足衛生及防疫安排 講反主題,食物質素方面真係無得頂。當日我地叫左3樣野,包括﹕小食拼盤、滑蛋鮮蝦球飯及雪糕窩夫。每樣各有特色,而調味亦非常之好。等森仔逐一介紹同評價下。(1)小食拼盤拼盤賣相吸引,份量十足。旁邊食客見到都誇誇聲,想叫埋一份。當中包括了5種食物,如﹕水牛雞翼、香草腸、檸檬雞搥、炸洋蔥圈、炸薯角。水牛雞翼,十分惹味,有少少辣味。佢真係烤得好入味,同埋個水牛醬真係好鬼正!!中意食雞翼既一定要試下。香草腸即係德國腸,煎得香口,香草味亦幾重。不過個人覺得好油,唔係好岩自己。檸檬雞搥,又係做得好出色,炸得夠香口,亦保持到內部的肉汁。而檸檬味亦大大減輕了油膩的感覺。炸洋蔥圈同炸薯角兩者都係炸得脆脆的。不過,最有誠意既係配備了3種醬汁:茄汁、酸
四寶食堂
由於肺炎,森仔都少左好多係街食。
難得疫情有好轉,森仔都忍唔住係母親節同媽媽好好慶祝。
今次我地去左銅鑼灣既四寶食堂

首先,餐廳位置非常便利。
佢位銅鑼灣地段,由地鐵站行過去只需5分鐘,十分便利。
同時,唔好睇少佢係茶餐廳 。
佢既裝潢和食物質素真係高班過一般茶好幾倍。
裝潢新淨整潔,光猛度夠
而座位亦都坐得非常之舒服
限聚令下,佢都安排得好好,亦做足衛生及防疫安排

講反主題,食物質素方面真係無得頂。
每樣各有特色,而調味亦非常之好。
等森仔逐一介紹同評價下。

(1)小食拼盤
拼盤賣相吸引,份量十足。
旁邊食客見到都誇誇聲,想叫埋一份。
水牛雞翼,十分惹味,有少少辣味。
香草腸即係德國腸,煎得香口,香草味亦幾重。
不過個人覺得好油,唔係好岩自己。
檸檬雞搥,又係做得好出色,炸得夠香口,亦保持到內部的肉汁。
而檸檬味亦大大減輕了油膩的感覺。
炸洋蔥圈同炸薯角兩者都係炸得脆脆的。
不過,最有誠意既係配備了3種醬汁:茄汁、酸辣醬及自調酸忌廉汁。
自調酸忌廉汁係最有特色,酸酸又重CREAMMY,帶有滑滑的口感,正!
配上炸物一流呀!

滑蛋鮮蝦球飯
當中森仔最欣賞既正正係E一樣滑蛋鮮蝦球飯。
因為佢個滑蛋真係炒得好正,色香味俱全。
絕對唔似60-70蚊的質素,講真收80-90都得。
個滑蛋口感滑就緊係啦,雞蛋味香濃。
再上佢用了牛乳同香蔥黎炒,美味加倍。
而鮮蝦球亦大大舊,共有五大件。
蝦味十足,完全唔有冰鮮味,而且十分彈牙。
滑蛋再加上鮮蝦球,兩者加埋味道提升了幾個層次。讚!!!

最後,我都叫左個甜品---雪糕窩夫做個完滿的完結。
茶餐廳估唔到都會做到E D甜品
窩夫熱辣辣上盤,再配上朱古力味的雪糕一泠呀!
仲配有少量迎鮮的水果,正呀喂。

整體而言,此餐廳真係完全唔似茶記。
特別係食物水準之高,真係正到不行!!!!!
而價錢又唔貴,性偵比極高。
森仔強力推介!
  • 滑蛋蝦球飯
2020-05-14 81 瀏覽
點解我會咁講? 呢間餐廳個名冇乜特別 但門口裝修竟然用Tiffany Blue 呢隻顏色 裡面仲有幅花牆俾你打卡添😂唔講真係唔知道呢間係茶餐廳😝😝⠀⠀另一件非一般嘅事就係食物選擇勁多 其他茶餐廳多數係提供港式美食 呢間由香港特式美食到西式例如薄餅 扒類意粉等等都有得食 由於想食嘅食物實在太多 喺左諗右諗下叫咗呢啲👇🏻⠀⠀▫️蜜汁叉燒滑蛋飯 (晚市常餐HKD58 包熱飲) 一句講晒 - 好好味!滑蛋夠多舖滿晒喺啲飯上面 每一塊叉燒都大大件 加埋甜豉油一齊食實在太正喇⠀⠀▫️特選美國厚切西冷配陳年黑醋汁(HKD128) 呢個就係我之前出story 講嗰塊牛扒喇 $128係套餐價 有湯 飯/意粉或薯菜 仲有一杯熱飲 呢個價錢喺銅鑼灣食簡直抵到爛 塊牛扒上枱時我簡直係”O”咗咀😯 完全冇諗過呢個價錢會食到呢個份量嘅牛扒 如果換轉喺其他地方食閑閑哋都係要$300或以上啦 ⠀⠀另加$35要咗個炸洋蔥圈😋😋⠀⠀我已經諗定下次去食乜啦 就係「磚頭焗飯」睇餐牌上嗰張相真係好吸引呢
另加$35要咗個炸洋蔥圈😋😋
2020-05-12 65 瀏覽
銅鑼灣呢間茶餐廳,CP值超高,門面係湖水藍色嘅裝潢幾新穎,環境好乾淨衛生食得放心,食物仲好有驚喜添!試左招牌菜式試下:香蔥蝦球滑蛋飯 $72半熟滑蛋炒得剛剛好,好有蛋香,蝦球大粒,新鮮又爽口,飯上面嘅秘製豉油汁唔會太咸,甜甜地好開胃。意式羅勒蕃茄醬炒蜆 $78蜆好新鮮,配上蕃茄醬都好適合,仲加上車厘茄粒同磨菇粒,味道不錯。大咖啡菇意大利飯 $78咖啡菇大隻又夠厚,咬落有濃濃的香菇汁,意大利飯少少硬身幾有咬口,飯吸收晒啡菇汁,非常濃郁好味。除左食野,餐廳裡面有一幅粉紅色大花牆,好啱女仔打卡添~

香蔥蝦球滑蛋飯 $72

意式羅勒蕃茄醬炒蜆 $78

大咖啡菇意大利飯 $78

除左食野,餐廳裡面有一幅粉紅色大花牆,好啱女仔打卡添~
2020-05-10 70 瀏覽
在茶餐廳,不愁沒港式菜色供應。但要吃一些較西式菜色,總要去一些比較專門的西餐廳。最近一些新派港式茶餐廳,一樣有多元化菜色供應,水準一樣出眾,而且價錢更加實惠,四寶食堂就是其中出類拔萃者。四寶食堂菜色中西合璧,有港式的招牌蜜汁叉燒滑蛋飯、蔥油豬排飯和各式常餐等,也有西式的脆脆薄餅、特色前菜、特色小食、各式沙律、意粉和甜品等,任君挑選。除了價錢實惠外,四寶食堂地方企理,佈置簡潔,環境舒適,是用餐的好地方。今日在四寶食堂銅鑼灣店,再嚐美食。香煎喜哥蔥油豬扒煎蛋飯是我不二之選,還要試試特色菠蘿包系列、焗水牛芝士酸瓜甜椒帆立貝、洋蔥圈和甜品蜂蜜西多士金磚伴雪糕。先嚐招牌菜香煎喜哥蔥油豬扒煎蛋飯,蔥花拌入甜豉油,食落特別香口,加埋半熟流心煎蛋,撈飯一起吃,味道一流!其實豬扒亦係令成碟飯更勝一籌嘅地方,豬扒夠大塊,又厚身,外面煎得甚香口,內裡肉質保持嫩滑。再來他他醬炸魚柳菠蘿包,魚柳包就食得多,但係用菠蘿包夾住食真係第一次試。魚柳好大塊,炸粉薄得嚟好脆,魚肉亦十分Juicy;菠蘿包雖然並非新鮮焗起,但拎上手好大個,脹卜卜,包身軟熟,配上中間一層他他醬,更加惹味。旁邊嘅配料有薯角同沙律菜,薯角自家炸,

再來他他醬炸魚柳菠蘿包,魚柳包就食得多,但係用菠蘿包夾住食真係第一次試。魚柳好大塊,炸粉薄得嚟好脆,魚肉亦十分Juicy;菠蘿包雖然並非新鮮焗起,但拎上手好大個,脹卜卜,包身軟熟,配上中間一層他他醬,更加惹味。旁邊嘅配料有薯角同沙律菜,薯角自家炸,同魚柳一樣炸得頗出色。

洋蔥圈上檯時仍熱辣辣,外層炸至色澤金黃,入口外層粉漿鬆脆,內裡洋蔥爽甜。

焗水牛芝士酸瓜甜椒帆立貝,帆立貝一客有三隻,以芝士、酸瓜、甜椒等焗製,呢個配搭既邪惡又「芝」味無窮!帶子焗得火侯啱啱好,質感保持鮮甜,嫩滑可口,令人一試愛上。

甜品蜂蜜西多士金磚伴雪糕,西多士切成四方粒狀,可以輕易地成粒放入口,感覺極爽!每粒色澤都呈淺金黃,外形厚身四正,入口鬆軟帶脆,而且炸後亦不感油膩,加上以蜜糖代替糖漿,實在非常滋味,亦可配埋雪糕吃,任君選擇。

雪糕紅豆冰,紅豆分量超多,大大粒,飽滿又烚得夠腍,配上頂頭既軟滑又香甜的朱古力雪糕,吃完包你滿足。

凍檸檬利賓納,微甜利賓納,加入數片鮮檸檬連碎冰塊,入口透心涼。
2020-05-06 67 瀏覽
上星期五,和朋友去了銅鑼灣的四寶食堂食晚飯,由於實施左管制,所以要在出面排隊等位。軟殼蟹飛魚子辣茄汁意粉 $88:賣相美觀,軟殼蟹SIZE吾會太大隻,滲出肉汗;當中更加入了飛魚子,令整個意粉增加了卜卜的口感。由於是辣茄汁,味道很開胃之餘,帶少少辣味。但個人覺得意粉口感比較硬,如果可以整軟少少,味道會更好。糯米釀雞翼 (5隻) $68:起初會覺得糯米釀既雞翼會好制,但正正因為餐廳所整既釀雞翼糯米吾會太多,所以覺得份量岩岩好。雞翼熱辣辣,入面既肉滲出肉汁,糯米軟度剛好,整體味道不錯!飛魚子忌廉蟹肉焗大啡菇 $68:一個價錢兩個大啡菇,菇吾乾身,切開有吾少水份;口感林口,而入面既忌廉蟹肉帶少少甜味,加入飛魚子增加口感。自家制窩夫伴雪糕 $60:個人好喜歡依款甜品,窩夫雖然只是格仔餅,口感較軟,但軟得黎又好好食;至於雪糕可選擇雲呢拿或朱古力,朱古力味道偏濃,但吾會苦啊!雪糕紅荳冰:依個特飲也值得推介!紅荳份量好多,甜度足夠,加左大雪糕球,味道又甜多一份!招牌嫩滑炒蛋配牛油多士 (加:奶茶):炒蛋口感好嫩口又吾太油,食落口中帶有creamy既口感,蛋既咸度適中。另外,牛油多士外脆內軟,因加入牛油

招牌嫩滑炒蛋配牛油多士 (加:奶茶):炒蛋口感好嫩口又吾太油,食落口中帶有creamy既口感,蛋既咸度適中。另外,牛油多士外脆內軟,因加入牛油令味道更香口。而奶茶味道平均,不錯!

黑松露咸蛋大蝦什菌意粉 $98:意粉極為Creamy,黑松露味道濃郁,有幾隻已去殼既蝦,非常爽口。另有些少菇菌增加口感層次,咸蛋黃只有細少幾粒,所以蛋黃香不算突出。
2020-05-01 92 瀏覽
新派港式小店「四寶食堂」,鄰近港鐵銅鑼灣站C出口,提供各式各樣茶記精選美食,有招牌經典叉燒滑蛋飯及喜哥蔥油豬扒煎蛋飯,仲有港式常餐,選擇豐富,價錢經濟雜扒意粉配蕃茄蒜蓉汁🍅是日午餐有雜扒意粉🍝厚切雞扒juicy嫩滑、薄切牛扒肉味濃郁、煙肉鹹香肥美、腸仔滋味無比,配上蕃茄蒜蓉汁好惹味呢沙嗲牛肉米粉配炒蛋及牛油多士🍞炒蛋嫩滑有蛋香,仲有唔少蛋汁添!麵包多士甜甜的,帶有牛奶香,好好味呢~沙嗲牛肉加入左蒜蓉一齊炒香,特別美味!銀絲米粉幼滑又爽口,吸收晒湯底嘅精華自家製窩夫🧇配雲呢拿雪糕🍦金黃色的窩夫有兩件,新鮮又鬆軟,滿有蛋香🥚 配上香滑雲呢拿雪糕🍦大滿足呢!熱奶茶☕️去茶餐廳又點少得港式熱奶茶☕️茶味濃而不澀,奶香滑,比例適中,係一杯出色嘅熱奶茶凍檸茶🍋紅茶濃淡適中,檸檬新鮮清香👍🏻

雜扒意粉配蕃茄蒜蓉汁🍅

沙嗲牛肉米粉配炒蛋及牛油多士🍞

自家製窩夫🧇配雲呢拿雪糕🍦

熱奶茶☕️

凍檸茶🍋
紅茶濃淡適中,檸檬新鮮清香👍🏻

2020-04-21 1015 瀏覽
同事生日,但因肺炎疫情規定不可超過四人聚會,我們唯有分組同佢慶生,今日輪到我和另外兩位同事,放工一齊去銅鑼灣祟光買禮物送給生日同事,再去附近的四寶食堂食晚餐,佢好喜歡食餐廳的蜜汁叉燒滑蛋飯,重話百食不厭,餐廳做足防疫安全措施,探熱、搓手、隔距離都做好,讓客人可放心用餐。蜜汁叉燒滑蛋飯,招牌飯不可錯過,上枱時滿滿的一碟飯,面上舖滿义燒滑蛋,份量不少,紅卜卜的蜜汁义燒,入口香甜,肉味濃郁,滑蛋有厚度,口感嫩滑帶蛋香,用來伴飯一流。牛油黑松露雜菌焗原隻燒春雞,跟餐湯、(脆炸薯角/蘑菇飯/攬油香草意粉/黑醋什菜沙律)選其一,奉送咖啡或茶,成個餐百多元又係完隻高質春雞,真係好抵食,用牛油黑松露炒香雜菌,放入雞內烤焗,金黃色的春雞吸收了牛油黑松露,香氣四溢肉質鮮嫩,雜菌又香又爽,南瓜湯濃郁香甜,脆炸薯角外脆內軟。特飲雪糕紅豆冰只需加10元,紅豆林甜,又有雪糕溶化在內特別香甜。小食拼盤:水牛雞翼、香草腸、檳檸雞搥、洋蔥圈、炸薯角,即叫即炸,色澤金黃,香脆可口,兩款醬汁各有特式。最後叫多件西多甜點,厚身又大件,蛋香味濃,中間還有花生醬,加些糖漿令人食不停口。

2020-04-10
2020-04-18 73 瀏覽
今日去咗銅鑼灣食飯,見到呢一間四寶食堂裝修都幾靚,唔似一般茶餐廳咁樣。而且餐牌上面好多選擇就去試下,雖然話就話茶餐廳,但係食物嘅選擇都幾高檔同埋幾有新意☺️,前菜我同朋友就叫咗糯米釀雞翼,水牛芝士焗帆立貝,同埋叫埋個意大利火腿配黑醋沙律。個糯米釀雞翼都好好食,辣辣地得黎又好惹味。雞翼起晒骨之後用糯米釀,加埋啲泰式辣醬一齊食好match。👍每隻雞翼都好大隻呀份量好足。另外呢個水牛芝士焗帆立貝,啲帆立貝焗完之後冇縮水,而且啲醬汁酸酸甜甜啱晒小朋友!加埋香濃嘅芝士整到拉絲㗎。至於呢個意大利火腿配黑醋沙律就係健康之選,滿滿嘅沙律菜上面鋪滿意大利火腿再加埋黑醋 10分健康。而且啲沙律菜都好新鮮,啱晒我!😽至於主菜方面,就叫咗左叉燒滑蛋飯同埋個厚切西冷配薯菜。首先個叉燒滑蛋飯啲滑蛋係半生熟嘅蛋,半生熟嘅蛋漿配埋叉燒再撈埋啲飯食簡直係絕配呀!呢款經典港式茶餐廳嘅食物經四寶食堂轉一轉之後昇華咗。最後呢一個厚切西冷牛扒一上菜嗰陣時見到個份量都嚇咗一下,佢大概足足有18安士。再配埋大量嘅炸薯角,同埋一整個烤蒜頭好吸引我。最重要嗰塊牛扒肥瘦適中,今日我就叫咗五成熟餐廳處理得到非常唔錯,啱啱好,唔會過生或者過熟

最後呢一個厚切西冷牛扒一上菜嗰陣時見到個份量都嚇咗一下,佢大概足足有18安士。再配埋大量嘅炸薯角,同埋一整個烤蒜頭好吸引我。最重要嗰塊牛扒肥瘦適中,今日我就叫咗五成熟餐廳處理得到非常唔錯,啱啱好,唔會過生或者過熟。塊扒食落都幾有牛味,有返扒房咁上下嘅水準。值得一讚,下次可以再嚟試吓其他食物。
2020-04-13 99 瀏覽
⠀之前去左銅鑼灣呢間四寶食堂食下午茶,⠀有別於一般茶記嘅裝修,呢間茶記有⠀一大面靚靚花牆襯上湖水綠色,⠀感覺好清新🌿而且環境仲好衛生乾淨,⠀有靚裝修但價錢好平民好多選擇,性價比高呀😝!⠀❤️蔥花咸牛肉炒蛋潛艇 $38⠀炒蛋好嫩滑,加上蔥花咸牛肉更加惹味,⠀分量亦好足料,大大份!⠀⠀🧡泰式雞搥伴薯角 $38⠀雞搥同薯角都新鮮炸起,⠀熱辣辣,香脆可口!⠀⠀💛蜜糖西多金磚伴雪糕 $38⠀西多預先切到一粒粒去炸,再砌到金磚般,賣相更吸引,而且連切都唔洗切,一口一粒更方便食用,伴上蜜糖同雪糕一齊食,味道更加豐富同滋味😉⠀
⠀之前去左銅鑼灣呢間四寶食堂食下午茶,⠀
有別於一般茶記嘅裝修,呢間茶記有⠀
一大面靚靚花牆襯上湖水綠色,⠀
感覺好清新🌿而且環境仲好衛生乾淨,⠀
有靚裝修但價錢好平民好多選擇,性價比高呀😝!⠀

❤️蔥花咸牛肉炒蛋潛艇 $38⠀
炒蛋好嫩滑,加上蔥花咸牛肉更加惹味,⠀
分量亦好足料,大大份!⠀

🧡泰式雞搥伴薯角 $38⠀
雞搥同薯角都新鮮炸起,⠀
熱辣辣,香脆可口!⠀

💛蜜糖西多金磚伴雪糕 $38⠀
西多預先切到一粒粒去炸,再砌到金磚般,
賣相更吸引,而且連切都唔洗切,
一口一粒更方便食用,伴上蜜糖同雪糕
一齊食,味道更加豐富同滋味😉

下午茶
2020-04-13 98 瀏覽
今天路過銅鑼灣,適逢晚飯時間,便在這裏進食晚餐。香煎喜哥蔥油豬扒煎蛋飯$58,豬扒肉質鬆軟,份量十足,配合蔥油,味道更佳,果然是店內的名物。巧克力雪山$28,巧克力味道濃郁,混合厚厚的忌廉,味道更加吸引。香草白酒龍利魚配番茄$98,香草、白酒 和蕃茄所做的汁,令到龍利柳的味道層次,不再孤單。這個配搭,在茶餐廳內,實屬罕見。意式蝦沙律波羅包配薯角及沙律菜$68,蝦沙律被放在菠蘿包內,菠蘿包的鬆軟,和蝦沙律的爽甜,兩者層次對比較大,口感更加豐富,算是一個不錯的創新嘗試。薯角份量十足,香脆鬆軟,只吃這個,都會很飽。雪糕紅豆冰$32,紅豆份量十足,味道偏甜,不過混合香草雪糕和花奶之後,味道卻是非常出色。窩夫伴雪糕$60,伴碟有草莓、藍莓、巧克力醬和香草雪糕,窩夫🧇香脆適中,將伴碟配料加在其中,口感和層次感更更豐富。
今天路過銅鑼灣,適逢晚飯時間,便在這裏進食晚餐。

2020-04-12 67 瀏覽
出到銅鑼灣買嘢之後就食晚餐啦,揀左呢間四寶食堂😁看似茶記但入面有福花花牆真係幾得意😎 晚餐有扒餐、招牌豬扒飯、叉燒飯、沙律等,咩都有得食咁濟🥳🥳.蔥油豬扒太陽蛋飯🐽🐽 份量超大!豬扒大過面呀,上面太陽蛋煎得好靚仔,連埋蔥油一齊食真係好正,蔥油惹味,飯又粒粒分明🤪豬扒煎得脆邊,夠嫩呀.另一個餐叫左厚切西冷配薯角😍件西冷成1cm厚,又多腍,食肉戰真係必點呀!上面有d黑椒同黑醋汁,食落就冇咁膩啦🥳 薯角都好大舊,非常脆的!跟餐餐湯好濃粟米味,有啲心思呀🌝.加左35蚊要炒雜菇,夠新鮮,菇味濃~🍄🍄.雞胸沙律 🥗雞胸都幾嫩,沙律菜好爽!.紅豆冰🧏🏻‍♀️ 紅豆超多又夠腍,值得一試😆
晚餐有扒餐、招牌豬扒飯、叉燒飯、沙律等,咩都有得食咁濟🥳🥳
蔥油豬扒太陽蛋飯🐽🐽

另一個餐叫左厚切西冷配薯角😍
件西冷成1cm厚,又多腍,食肉戰真係必點呀!
跟餐餐湯好濃粟米味,有啲心思呀🌝

加左35蚊要炒雜菇,夠新鮮,菇味濃~🍄🍄

雞胸沙律 🥗
雞胸都幾嫩,沙律菜好爽!

紅豆冰🧏🏻‍♀️ 紅豆超多又夠腍,值得一試😆

2020-04-09 71 瀏覽
四寶食堂 +港式+茶餐廳/冰室+打卡靚+價錢經濟 銅鑼灣平價香草烤雞磚頭焗飯 $78好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻 烤雞 juicy👍🏻足料👍🏻芝士同淋上香草汁👍🏻賣相靚 打卡able🧐 太多飽死
香煎蔥油豬扒煎蛋飯 $58好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大份指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️👍🏻煎得香口 再加蔥油好食好食好食👍🏻豬排厚 大到不得了👍🏻啖啖肉 正到爆銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下1-3號舖Shop 1-3, G/F, Siu On Plaza, 482 Jaffe Road, Causeway Bay 星期一至日07:00 - 00:00電話號碼23422323喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
四寶食堂

銅鑼灣謝斐道482號兆安廣場地下1-3號舖

星期一至日
07:00 - 00:00

電話號碼

喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵