2017-03-15 432 瀏覽
乜原來金鐘都有放題,應該係高質啲啦,所以就同朋友去試下啦。仲有得要杯梅酒。都幾香㗎。原來天婦羅蟹柳都好好味。炸粉又唔太厚喎。係我至愛嘅海蜇呢。加埋青瓜絲清啲又爽口。溏心蛋啊。真係溏心仲有少少流心。蛋白又岩岩好,又幾入味。嘻嘻,又邊少得熱氣嘅炸物啊。又唔會好油膩呢。天哪。估唔到放題都會有海膽壽司啊。仲要係質素都唔係好差㗎,都唔會太腥臭。係刺身呢,種類都幾多下,而且都新鮮。又有冷麵, 樣樣細細碟,咁樣都幾好。可以叫多啲唔同嘅嘢食。估唔到羊架都唔差喎,調味唔錯,又唔會好重羶味。仲有明治雪糕,嘻嘻。
乜原來金鐘都有放題,應該係高質啲啦,所以就同朋友去試下啦。
仲有得要杯梅酒。都幾香㗎。
原來天婦羅蟹柳都好好味。炸粉又唔太厚喎。
係我至愛嘅海蜇呢。加埋青瓜絲清啲又爽口。
溏心蛋啊。真係溏心仲有少少流心。蛋白又岩岩好,又幾入味。
嘻嘻,又邊少得熱氣嘅炸物啊。又唔會好油膩呢。
刺身呢,種類都幾多下,而且都新鮮。
又有冷麵, 樣樣細細碟,咁樣都幾好。可以叫多啲唔同嘅嘢食。
估唔到羊架都唔差喎,調味唔錯,又唔會好重羶味。
仲有明治雪糕,嘻嘻。

2017-03-07 3750 瀏覽
好耐無食過日式放題,與友人行黎到金鐘‘四季悅’食晚飯放題。老實說第一次系金鐘食放題,系呢個地段開得放題,一定有距ge過人之處!門口非常大氣,裝修都有日本風味,經過一個長長ge壽司吧臺之後就係餐廳ge大廳,檯凳都多,可以一次容納好多人。刺身叫了甜蝦,三文魚,吞拿魚,榮螺,油柑魚,反正就樣樣叫d啦用一個刺身盤形式呈上,擺盤都ok,不過就唔係叫咗好多。無乜雪味,特別個甜蝦,放題有得任食甜蝦真係好正。特別提呢度個壽司系有海膽壽司,好正啊連海膽都可以任食,不過切勿浪費啊大家,量力而為^^海膽出奇地幾好,無想象中ge腥,意外驚喜,因為見佢個擺盤麻麻所以本身有啲擔心友人系海膽狂,加咗幾次單都無漏單,不錯不錯!另外都試左佢少少熱食,有天婦羅同串燒。呢度放題,距會送每人一份羊架同冰鎮鮑魚。羊架好嫩滑,燒得幾好,無so味,配合距提供ge薄荷醬,好想食多件啊><冰鎮鮑魚,好夠味,鮮!肉質彈牙可口!奈何又係得一份,回味無窮。食物款式都算好多,分量足夠一兩個人食,唔會一次過上太多搞到食唔晒。呢個鰻魚有驚喜!見佢細細份,但係啲醬汁同個鰻魚燒得好好,如果有碗白飯送就好鍾意食蛋嘅人唔可以放過!我覺得4
好耐無食過日式放題,與友人行黎到金鐘‘四季悅’食晚飯放題

友人系海膽狂,加咗幾次單都無漏單,不錯不錯!
另外都試左佢少少熱食,有天婦羅同串燒。
呢度放題,距會送每人一份羊架同冰鎮鮑魚。
鍾意食蛋嘅人唔可以放過!
我覺得4小時ge放題,又可以同朋友傾下計,唔洗好似其他放題咁,趕頭趕命死系度食><店員又唔會催單,同漏單ge情況都唔系經常發生,尚算不錯不錯的。
2017-03-04 463 瀏覽
遲來的一篇食記用餐當日係2月1日 我係有買coupon 去食的,折實價係$398 一位 我去呢間食 係睇中左 佢有四個鐘 可以慢慢食 同埋有海膽壽司呢個放題 係有包一隻鮮鮑魚+羊架 +梅酒 各一然後咁我就開始叫野食啦,我入座果時 全場只有兩台客。 咁我叫完之後就慢慢等啦 話哂都4個鐘, 之後佢每樣野都黎得好散 足足等左45分鐘都未黎得齊野 當時5台客都冇。 其次 當日佢係冇海膽提供! 我話六點開場 我已經六點到啦話 咁快冇海膽。 server 只係講句 今日冇海膽。 唔好意思都冇。 之後 我當自已唔好彩啦。 結果有樣野我叫左3次佢都係冇黎(遲左post 唔記得係咩), 其他野食都係黎得好慢 好甩單超嚴重。而味道上只係一般 亦都冇咩貴價野食可以叫飲品只係得 桃茶or橙汁甜品 都只係得兩款 而且供應每人各1 p. s. 只有一樣野係讚既。 coupon 本來係有期限 但我臨時不在hk, 餐廳亦都可以比我推遲2星期内再黎食。
遲來的一篇食記

飲品只係得 桃茶or橙汁

甜品 都只係得兩款 而且供應每人各1

2017-02-01
2017-03-04 447 瀏覽
行完山很肚餓,大象也吃得下。知道附近有間日本放題,就來試試。 餐廳位於夏愨道旁的遠東金融中心,地點方便。 餐廳空間很大,但枱不算很多。枱與枱之間的距離十足,讓人坐得非常舒適,比一般日式放題餐廳好。放題6-10pm,不會分兩場。我們6點多入座,已經有7-8成滿座。坐在窗旁,可以看著夏愨道的景色。 食物選擇不算很多,但種類比較特別。 刺身 - ★★★★☆  我們最感興趣的當然是刺身。吞拿魚、三文魚當然少不了,還有油甘魚、劍魚腩,讓人蠻驚喜。我很喜歡吃吞拿魚,但放題的吞拿魚質素總是強差人意。這𥚃的吞拿魚入口甘香,没鐵銹的腥味。劍魚腩油脂蠻豐富,入口軟滑,魚味濃郁。最令我印象深刻的是甜蝦,鮮味非常。爽口質感之中帶膠質。Encore再encore,不知不覺我一人吃也了10多隻呢。 壽司 - ★★★★☆  $428/人的放題,絕不欺場。壽司的品質與種類,非常吸引,少見的海膽、三文魚子、帆立貝等都有提供。海膽還算鮮味; 三文魚子脹卜卜的,口感十足; 帶子壽司也夠新鮮,油甘魚也不失色。加上脆脆紫菜,更加分。 第一次食放題,喜歡吃壽司多過刺身。 冰鎮磯煮鮑魚 - ★★★★☆  每位食客都有一隻的冰

餐廳位於夏愨道旁的遠東金融中心,地點方便。

坐在窗旁,可以看著夏愨道的景色。

食物選擇不算很多,但種類比較特別。

刺身 - ★★★★☆

劍魚腩油脂蠻豐富,入口軟滑,魚味濃郁。

壽司 - ★★★★☆

第一次食放題,喜歡吃壽司多過刺身

冰鎮磯煮鮑魚 - ★★★★☆
 每位食客都有一隻的冰鎮磯煮鮑魚

鮑魚爽口、彈牙,把醬油與昆布的味道吸收了,非常惹味。

燒羊架 - ★★☆☆☆
 除了磯煮鮑魚,每人也有一客燒羊架

雖然香草味四溢,但羊架燒得過熟,肉質鞋口。

黑椒豚肉串 - ★★★★☆
 吃過刺身壽司,當然要試埋其他東西。

除了壽司,我也蠻喜感這𥚃的串燒。 黑椒豚肉串燒得剛好,肉質軟嫩、彈牙,同時保持juicy。加點黑椒更能帶出串燒之惹味。
(左至右) 香煎三文魚-薄燒野菜牛肉卷-鐵皮一口牛柳粒 - ★☆☆☆☆ 相比串燒,鐵板燒的質素卻差很多。

全都過熟,令人失望。

南瓜天婦羅 - ★★★☆☆
 天婦羅炸粉夠薄,南瓜仍能保持水份,用來配烏冬/蕎麥麵蠻不錯。

溏心蛋 - ★★★★☆
 還有溏心蛋!剛好半熟的溏心蛋很流心,另一配麵之選

咖哩烏冬 - ★★★★☆
 我知道食放題當然以魚生為主,但面對著我喜歡的咖哩烏冬,又怎能錯過?

烏冬其實不多,約4-5啖,絕不會太飽而吃不到其他東西。

口感煙韌、滑口,咖哩汁既香又濃。配上剛才的溏心蛋一起吃,是我最愛的配搭。

綠茶簥麥麵 - ★★★☆☆
 第一次食放題簥麥麵,但麵條不夠彈牙。

蒲燒鰻魚 - ★★★☆☆
 有得食蒲燒鰻魚,這個放題果真夠「叼轉」。

肉質軟腍,不是我喜歡的結實口感。但不腥,尚算不錯。

甜品明治雪條,一定要吃啊!
每人一條小的明治雪條。

自家製甜品 - ★★★☆☆
 甜品都是每人一客,可同時選明治雪條加自家製甜品

是夜甜品是士多啤梨mousse加啫喱,小朋友的最愛。

四季悅有搞團購,埋單都只是$300多,與平時的放題差不多。但坐得舒適,可以慢慢吃不用急,與家人吃飯的不錯選擇。
2017-03-01 5043 瀏覽
Four of us seated at 6pm sharp at a spacious window seat.  The extensive view of the wide road gave us great pleasure leaning against the sofas to relax.  We made our all-you-can-eat orders within a few minutes and not long later, food was served. To highlight the meal,  the Fried Rice Cake with Cheese, Spring Egg, Ox Tongue Skewer, Grilled Cod Fish, Abalone and Grilled Lambs were definitely the most orders here! Very well executed! The grilled lamb came in large portion, it was offered to each
To highlight the meal,  the Fried Rice Cake with Cheese, Spring Egg, Ox Tongue Skewer, Grilled Cod Fish, Abalone and Grilled Lambs were definitely the most orders here! Very well executed! The grilled lamb came in large portion, it was offered to each table for the nights' special. Each person with one portion. The lamb was grilled perfect, lusciously inviting and texture on spot!

The Cod Fish as well as Ox Tongue were also sumptuous and texture-wise. Abalone and Spring Egg were delightfully rich and refreshing!
What's more, the Sliced Beef Green Tea Soba, Potato Cheese Ball, Pork With Ginger, Beef Cube,  Sea Urchin Sushi and Eelwere the other satisfying choices of the night! The Green tea soba was actually very refreshing to eat albeit it's most filling. The Beef Cube and pork with ginger were also well executed in terms of taste and texture. We devoured the whole plate in seconds!
Overall, this deluxe meal was well-pleasing. Although there were mild mistakes in the orders made, the quality of food and service were satisfactory.
2017-02-10
  • Fried Rice Cake with Cheese
  • Spring Egg
  • Ox Tongue Skewer
  • Grilled Cod Fish
  • Abalone and Grilled Lambs
2017-02-28 356 瀏覽
之前在律師樓返工經常路過呢度,以前見門面太靚所以都唔敢入去。嗰日朋友約食放題,左揀右揀揀左呢間,去到先知係以前成日經過。環境好闊絡,佈置高級,亦冇平時放題咁局促同忙碌。去到一坐下就送左杯梅酒同飲品止止渴。老實說,餐牌款式不及外面多但也不少。前菜點了溏心蛋,汁煮榮螺。還有炸豆腐。老實說溏心蛋真係好出色同surprise。螺比起來就遜色了點。黎到最期待嗰part,就是刺身同壽司。老實說,款式不多,但食材新鮮高貴,有海膽三文魚子嗰d,值回票價。但好似叫左2轉就話賣晒最愛佢有個貝類刺身,好爽口!另外叫左d燒鱈魚同鰻魚,係意外地出色!我叫多左幾round。還點了d炸物同麵食,不過不失!喜歡熱湯稻庭烏冬,湯頭好甜!其實有d貴,但環境食材服務都值既!

環境好闊絡,佈置高級,亦冇平時放題咁局促同忙碌。
去到一坐下就送左杯梅酒同飲品止止渴。
老實說,餐牌款式不及外面多但也不少。
前菜點了溏心蛋,汁煮榮螺。還有炸豆腐。
老實說溏心蛋真係好出色同surprise。
螺比起來就遜色了點。
黎到最期待嗰part,就是刺身壽司
但好似叫左2轉就話賣晒

最愛佢有個貝類刺身,好爽口!
另外叫左d燒鱈魚同鰻魚,係意外地出色!
我叫多左幾round。
還點了d炸物同麵食,不過不失!
喜歡熱湯稻庭烏冬,湯頭好甜!
其實有d貴,但環境食材服務都值既!
2017-02-27 393 瀏覽
好友乃團購高手, 經常以較低價錢享用正價美食. 今次佢有兩張四季.悅團購, 正好果日老公約咗朋友聚舊, 時間夾啱一齊去大食一餐也!唔講唔知原來四季.悅位處金鐘都有做放題. 食放題通常唔係旺角尖沙咀銅鑼灣就係屋村商場, 環境衛生認真麻麻, 想價錢平一係好早食, 一係去到宵夜時間食. 難得四季.悅放題做六點至十點冇時限, 可以慢慢食傾吓計, 雖知香港地好難有地方可以坐耐少少又唔俾人趕走!是夜六點半去到都已經人聲鼎沸, 完全想像唔到身處金鐘. 放題有四洲粒粒橙汁或蜜桃茶任飲, 橙汁同蜜桃茶唔會好甜飲得過.每人送上磯煮鮑魚同燒羊架. 磯煮鮑魚令肉質保持鮮嫩彈牙, 又可讓濃郁的湯汁包裹住鮑魚.燒羊架有少少羊脂香味十足.先叫前菜熱熱身, 牛蒡漬用上較幼身日本牛蒡, 入味又爽脆, 我地每人都食咗兩碟.凍豆腐四四方方一啖入口又凍又滑.東風螺好細粒不過都醬油味濃.刺身只叫咗油甘魚同石垣貝. 油甘魚口感柔軟細滑, 入口甘香, 油份豐滿, 係食刺身必然之選. 石垣貝厚肉爽脆彈牙, 中和油甘魚厚重感.壽司比刺身更吸引, 海膽壽司新鮮鮮味十足, 三文魚籽壽司充滿光澤, 入口煙韌得來一咬即破, 滲出點點甜香. 帆

是夜六點半去到都已經人聲鼎沸, 完全想像唔到身處金鐘.

燒羊架有少少羊脂香味十足.
凍豆腐四四方方一啖入口又凍又滑.
東風螺好細粒不過都醬油味濃.
壽司刺身更吸引, 海膽壽司新鮮鮮味十足, 三文魚籽壽司充滿光澤, 入口煙韌得來一咬即破, 滲出點點甜香. 帆立貝壽司鮮甜帶子味濃. 蔥吞拿魚腩壽司較淡身, 但口感軟滑.
燒物有少見的蒲燒鰻魚同西京燒銀鱈魚. 蒲燒鰻魚香甜可口, 西京燒銀鱈魚用上白味噌烹調, 口感偏甜, 燒後油潤十足.
燒京蔥結實爽口, 惹味香濃. 燒菠蘿厚件清甜多汁.
天婦羅蕃薯麵衣脆口, 熱辣粉甜. 天婦羅軟殼蟹蟹膏豐厚蟹殼薄軟.
最後食到每人一客的脆皮朱古力雪條同杏仁豆腐做甜品, 捧腹盡興!
2017-02-25
2017-02-25 801 瀏覽
十年了……大家沒有見十年, 是我放不低才不見, 甚至連短訊和whatsapp也不回,  因為我心仍有一條拔不出的刺, 一直忘不了她當年所做過的事情。今年同樣收到她的whatsapp, 但我終於回覆了, 還勇敢地答應一聚…..今晚會如何? 是好還是壞?那麼多年沒有見面, 當然要好好詳談一晚, 一於選擇放題, 可慢慢吃慢慢傾。但在觀塘、旺角、荃灣的放題店都較嘈雜, 絕對不是傾談的好地方, 幸好找到一間位於金鐘, 環境優雅、地方寬敞、坐得舒適, 還可任食足足4小時的放題店, 必定夠時間又食又傾, 好好享受。開放式的門口, 寬敞闊落, 設計高貴優雅。走進內裏, 先是一排長壽司吧枱, 但今晚決意食放題, 不太合適。再走入一點, 裝潢簡約平實, 優雅舒適, 地方不算大, 靠牆有一排長沙發的四至六人枱, 近窗就有幾張闊落的四人卡座, 中間則分隔了多張四至六人枱, 每枱都獨立, 讓大家都坐得很舒適。晚巿放題只有一個時段, 每晚由6:00-10:00pm, 成人收費 ($428+10%), 而11歲或以下小童及65歲或以上長者則享有7折優惠。今晚是星期五, 大約7時多已差不多全場滿座, 餐廳必有一定的質
晚巿放題只有一個時段, 每晚由6:00-10:00pm, 成人收費 ($428+10%), 而11歲或以下小童及65歲或以上長者則享有7折優惠。今晚是星期五, 大約7時多已差不多全場滿座, 餐廳必有一定的質素才如此歡迎, 我諗walk-in都幾難, 幸好一早已訂座。  枱上已放了一疊點菜紙, 填好撕下遞交便可, 最傳統的方法。點菜紙由A-G類, 共7類, 分別有刺身壽司、卷物和燒物、鐵板燒和串燒、炸物和煮物、飯麵湯, 以及前菜沙律甜品, 每款都有十幾種食物選擇。
蜜桃茶
飲品方面, 除了枱上預設一壺熱茶外, 還有橙汁或蜜桃茶選擇, 而店員會為客人添加, 貼心服務。我倆都選擇了蜜桃茶, 入口冰涼, 啖啖蜜桃的香甜, 甜度適中, 友人相當喜歡, 還添飲了三四杯。
冰鎮磯煮鮑魚
除點菜紙上的食物外, 餐廳還贈送每位客人一隻冰鎮磯煮鮑魚和一客燒羊架, 因我倆都甚少吃羊, 故只要了鮑魚。冰鎮磯煮鮑魚擺設得相當精美, 賣相吸引。整隻鮑魚體積挺大,亦相當厚身, 毫不吝嗇, 友人見到相當興奮, 哈! 其已脫殻和分成兩件,咬一口, 也算肉嫩兼富彈性, 不會韌口, 味道合宜, 不會過鹹, 能嚐到本身的鮮味。
刺身
輪到點菜紙, 先是A)刺身, 在九款中點了四款, 包括有三文魚、油甘魚、甜蝦 和較少見的石恒貝。厚切的三文魚油脂分佈平均, 肉質柔軟油潤, 鮮味十足; 而色澤亮麗的油甘魚 亦很肥美, 肉質稍稍爽口, 滿有魚香, 很新鮮。鮮橙的甜蝦 也不錯, 大大隻, 幾有份量, 肉質富黏性兼帶些爽口, 味道鮮甜; 而石恒貝亦相當鮮甜爽口, 四款刺身也絕對是encore之選。
海膽壽司
刺身過後當然輪到B)壽司, 飯類始終是飽肚之物,所以只是在十三款中只揀了一款, 還要是點完一次又再一次的一款, 就是海膽壽司。鮮橙亮麗的海膽 舖滿整件壽司, 看到都已令人忍不住口。入口甘甜, 味道鮮美, 油潤豐膄, 黏滿口腔, 相當滋味, 加上紫菜 保持脆身, 讚!令人吃得很滿足, 推介! 推介!
C)卷物和燒物類, 擔心卷物太飽肚, 所以放棄了, 主力在燒物中, 揀了三款, 有銀鱈魚西京燒、蒲燒鰻魚燒鮮菠蘿
銀鱈魚西京燒和蒲燒鰻魚
蒲燒鰻魚 面底同樣沾滿微甜的燒汁, 但可惜並不入味, 而肉質亦較腍身; 銀鱈魚西京燒 厚度中等, 表面只是燒至稍稍金黃, 魚皮並不焦香。魚肉所含的油脂不多, 而魚香味亦一般。兩款燒魚質素都普通, 有點失望!
燒鮮菠蘿
反而燒鮮菠蘿 令人吃得非常滿意。大件厚切的菠蘿色澤鮮黃, 帶些焦色, 入口微暖, 極之香甜多汁, 相當新鮮美味, 必食之選!
牛舌串
D) 鐵板燒和串燒出場, 在十一款中只揀了兩款, 有牛舌串炒雜菜牛舌 一串兩件, 每件大小厚薄中等, 算不上厚身, 燒至帶些焦香, 加入鹽和黑胡椒調味, 鹹香中帶些香辣, 味道不錯, 但燒得略為乾身, 口感一般。
炒雜菜
炒雜菜 成品有大量的椰菜, 配上一些紅蘿蔔絲和冬菇絲, 用料款式不多, 最讚是沒有加入大量油份炒弄, 不覺油膩, 吃起來清新爽嫩。
沒有點E)炸物和煮物類和F)飯麵湯, 一跳便跳到G)前菜沙律甜品, 還一口氣選了八款, 有蟹籽沙律、芝麻醬蕃茄沙律、溏心蛋、日本一口甜薯、牛蒡漬物、朝鮮海蜇、雪糕和自家製甜品
蟹籽沙律
蟹籽沙律 拌入大量的沙律醬,面頭灑上一些蟹籽,下面是雜沙律菜、青瓜和蟹柳幼條, 吃前先拌勻, 味道不俗, 但略嫌沙律醬過多, 有點漏滯。
芝麻醬蕃茄沙律
因蟹籽沙律太多沙律醬, 並不合我口味, 今次試試一客芝麻醬蕃茄沙律。清爽的雜沙律菜上放了一些爽而多汁蕃茄粒, 灑些脆口的花生碎, 拌入份量剛好的芝麻醬, 不會太漏滯, 味道亦不錯。
溏心蛋
溏心蛋 蛋黃呈鮮橙流心狀, 黏滑至沾滿口腔, 而蛋白亦挺軟滑, 煮弄時間掌握得剛好, 可惜烹調不太入味, 而蛋香味亦一般。
日本一口甜薯
牛蒡漬物
朝鮮海蜇
粒粒如拇指般大小的日本一口甜薯 外皮柔嫩,內肉粉綿香甜, 挺吸引, 當然要再來一客。牛蒡漬物 爽嫩無渣, 味道香辣微鹹, 不錯; 而朝鮮海蜇 就更討我歡喜, 海蜇條挺爽彈, 吃前撈一撈, 香辣惹味, 當中混入一些清爽的青瓜條, 中和辣味。
自家製甜品
最後到甜品時間, 本應是自家製甜品是士多啤梨慕絲, 對其興趣不大, 故不打算要, 但突然看到店員端上一客精美的吉士泡芙給另一枱客人, 原來士多啤梨慕絲要售罄, 換上吉士泡芙, 太好了! 馬上要一客。吉士泡芙以焦糖醬畫紋, 加上甜忌廉和士多啤梨裝飾, 賣相吸引, 真的估不到如此用心擺設, 讚!
而另一款甜品明治雪糕棒亦因售罄而換上菠蘿雪糕, 起初很失望, 但一試之後, 卻很吸引我。我還把其伴在吉士泡芙旁, 造成一客更吸引的餐後甜品, 哈! 混入菠蘿果肉的菠蘿雪糕酸酸甜甜, 香甜而不膩, 味道美味, 跟夾着香滑吉士醬的泡芙同吃, 更加滋味, 作為今餐完美的總結。
來到四季一聚, 讓我想起一年四季, 再計一計, 十年即是已有四十季, 我們足足有四十季沒有見面…...臨近尾聲, 我狠狠地把這條十年刺拔出, 說出我內心的不快, 而她….竟雙眼通紅, 也不禁盡訴心中情。希望今晚之後, 我倆都可放下一齊, 別再錯過每一季, 要每季相約時都懷着喜悅的心情。
2017-02-24
$470.8 (晚餐)
燒鮮菠蘿
芝麻醬蕃茄沙律
日本一口甜薯
朝鮮海蜇
自家製甜品
2017-02-21 339 瀏覽
金鐘的日與夜給人截然不同的感覺,放工後好攰想擦番餐好既,就近近地去位於遠東金融中心閣樓既四季悦放题,鍾意佢4小時任飲任食,每晚由6-10时供應,每位$428,而且仲會每位送冰鎮磯煑鮑魚和羊架各一。攞啲menu望吓,有多達80款刺身,壽司,炸物,熱食及煑物任叫任食,飲料亦任飲任攞,另外奉送自家製甜品一客,長者及11歲以下小童七折。冰鎮機煑鮑魚甚爽口,羊架醃製味道可口,肉質鬆輭。當然剌身和壽司用料肯定要新鮮,因我食剌身和壽司不加任何調味醬的。可能天氣比較凍,熱食及煑物如果可以熱一點,就更好味。其實我對日本料理要求很簡單,海鮮刺身要新鮮,熱物要夠熱,煑物要調味濃淡適中,炸物要炸得香脆,正所謂肉要有肉味,菜要有菜味,用這個要求尺度,放眼各國菜式皆準也。離去時街道很有點涼意,跟日間熱鬧的金鐘真有天淵之别。
攞啲menu望吓,有多達80款刺身壽司,炸物,熱食及煑物任叫任食,飲料亦任飲任攞,另外奉送自家製甜品一客,長者及11歲以下小童七折。
冰鎮機煑鮑魚甚爽口,羊架醃製味道可口,肉質鬆輭。
可能天氣比較凍,熱食及煑物如果可以熱一點,就更好味。
離去時街道很有點涼意,跟日間熱鬧的金鐘真有天淵之别。
2017-02-14
2017-02-21 314 瀏覽
高質放題 ($398/位)-平時食放題唔係去旺角就係出尖沙咀,雖然價錢係比較平,但係一分錢一分貨,講真食物嘅質素有時都幾普通😂。今次就黎到金鐘食放題,無論係環境一話食物,整體都相當高質。-喱度食物種類嘅選擇唔算好多,不過就有啲特別嘅食材😍,例如刺身方面,佢有放題比較少見嘅劍魚腩、𩶘魚、石恒貝等,特別推介劍魚腩,入口肥美而且鮮甜👍🏻,另外甜蝦亦同樣係非常新鮮。熟食方面水準平均都唔錯,推介銀鱈魚西京燒、燒鰻魚、羊架同軟殻解天婦羅😋。同埋佢有得任飲梅酒,一路食一路配番杯酒,真係幾好feel。
高質放題 ($398/位)
2017-02-21 287 瀏覽
作為一個典型的金鐘上班一族,對於四季‧悅並不會陌生,因為在金鐘好吃的餐廳實在不多… 我們行內都會說金鐘有酒店三寶,就是JW, Conrad再加Island Shangri-la。金鐘也有辦公室四寶,就是統一、海富、力寶和遠東中心。在這附近上班的人,都會走遍這些地方買外賣,又或者是走去灣仔或中環吃飯,但每次排隊都要排超級久,價位也蠻高。之前來到四季‧悅一般都是lunch time時段,因為覺得性價比頗高的。但這次和男友是試試看他們的晚市放題來慶祝我生日。沒錯,不要驚訝,這家原來也有放題,哈哈。每位價錢為$398,但可以食足4個小時,可以挑戰一下你的戰鬥力~第一round 叫的不是刺身,而是壽司,因為有我最喜歡的帆立貝、海膽和三文魚籽!!!放個close-up給大家看看~這裡的三文魚籽粒粒晶瑩飽滿,光是看已叫人垂涎欲滴... 入口非常鮮甜,完全沒有海腥味,而且咬下去時三文魚籽的汁液在口中爆開,配著壽司飯一起吃,過癮過癮。港人愛吃海膽,去到日本黑門市場,不難發現都是香港人圍著海膽專門店,哈哈。這裡的海膽完全不腥,而且入口即化呢。接著點的是刺身。無論是tuna,三文魚還是甜蝦都有哦。果然是一分

沒錯,不要驚訝,這家原來也有放題,哈哈。
放個close-up給大家看看~

接著點的是刺身。無論是tuna,三文魚還是甜蝦都有哦。
果然是一分錢一分貨,這裡的刺身完全不會有雪藏味,而且片片都非常肥美!
當時入座每位送一杯梅酒和一隻羊架~
對著窗邊,看著車水馬龍,再輕嘗一口梅酒,日間的煩瑣事,煙消雲散。
羊架外層燒得香脆,還輕撒了些黑胡椒,味道變得更惹味。
卷物挑了加州卷。加州卷算是一道很成功的fusion 菜呢。據說當時美國人對壽司不太習慣,於是師傅便以取而代之,加入蟹肉及青瓜捲在一起,最終改良至把紫菜捲在中間,做成反卷,避免咀嚼紫菜時的不便。後來,經師傅改良過的加州卷得到美國人的接受並在美國各地盛行,加州卷最終於1980年代傳回日本,並取命為 加州巻き,成為壽司的其中一道款式。
燒物依舊選了我最愛的燒菠蘿。這裡的菠蘿切成超厚一片,因此吃起來很juicy!
甜點部分,有daily special 和明治的雪糕棒,不過每位只有一客...
今晚以daily special的巧克力味的長條型puff和雪糕棒作結,很滿足呢。
2017-01-16
慶祝紀念
生日
2017-02-12 5695 瀏覽
食放題相信大家都會去旺角,因為太多上樓選擇,質素都係差不多。最近聽朋友講金鐘有放題,都有衝動去一試,同MK放題比較下。今日到四季悅交通方便就近地鐡,Book左平日晚8點,店內人不算多,座位寬敞闊落,完全沒擠逼感,空間感同環境都很舒服。窗外飽覽告士打道景色,比起許多放題既濟迫感感覺好很多。放題時間由6點到10點,都等於冇限時,可以盡傾盡飲盡食,比起MK限時趕好多了。今晚每位客人都送冰鎮磯煮鮑魚和燒羊架,肉質柔嫩細滑多汁。而羊架配上薄荷醬,非常清香,同羊架味道好夾,香濃不膩。放題重點刺身有吞拿魚、三文魚、油甘魚、立魚、燒玉子、甜蝦、劍魚腩、石恒貝、榮螺,都點了兩件試試,水準正常冇驚喜;石恒貝幾特別,清爽彈牙。有海膽壽司很加分,滿滿海膽一點不吝嗇,海膽新鮮味濃,紫菜仲卜卜脆。蔥吞拿魚蓉壽司,魚蓉入口即溶,甘香鮮潤軟綿綿。銀鱈魚西京燒和蒲燒鰻魚,肉質雪白肥厚,香軟滑嫩,有鮮味;而蒲燒鰻魚,醬香嫩滑,相當惹味。鐵板燒和串燒方面,選擇豐富,有豚肉及牛舌;牛舌串都算Juicy,口感不俗。而豚肉串,相對來說就一般,肉燒得偏干帶點韌。最後都有附送甜品。總括來講,食物質素都有高低,勝在冇限時及環境吧!
窗外飽覽告士打道景色,比起許多放題既濟迫感感覺好很多。

最後都有附送甜品

總括來講,食物質素都有高低,勝在冇限時及環境吧!
2017-02-10
2017-02-11 4850 瀏覽
臨近情人節,餐廳都推出唔同的套餐,我就覺得食放題都唔錯,一來價錢固定易預算,二來比套餐更多選擇及份量多,實行餵飽情人。呢度放題由晚上六點至十點,任飲任食四小時,可以慢慢食慢慢傾計,而且仲送冰鎮磯煮鮑魚及燒羊架,情人節仲送甜品。地方很大很夠空間,而且較寧靜舒適,下單至上菜都非常迅速,亦沒有漏單的情況,職員收搭也很勤快,服務令人滿意。飲品有橙汁及蜜桃茶任添,也有熱水提供。蟹籽沙律冰凍脆口,好清爽開胃。呢度每款食物都精巧細份,可以食多幾款都唔怕飽。再來日式蒸蛋,熱辣辣又滑溜的蒸蛋,材料很豐富,有雞肉、冬菇、蝦仁、銀杏等,味道很好。反而一口甜薯又凍又乾,味道不夠串燒煮法好。冰鎮磯煮鮑魚是附送每人一隻,擺盤精緻優雅,睇落好名貴。近影鮑魚已經覺得好味,已細心切開,鮑魚都算大隻。好彈牙的質感,鮑魚味不算很重,但有陣陣酒香,煮得也夠入味。刺身有7款,先點部份來食,之後再點第二轉,其中三文魚、吞拿魚、油甘魚、劍魚腩及甜蝦。三文魚較好食,肥美鮮嫩,魚油豐富。油甘魚同劍魚都較普通,但甜蝦真係好正,鮮嫩甜美。之後壽司都來啦,一排海膽及帆立貝太吸引了。海膽壽司有滿滿海膽,鮮橙色一排引誘著食客,海膽甘甜味濃,紫菜

橙汁,蜜桃茶
飲品有橙汁及蜜桃茶任添,也有熱水提供。
蟹籽沙律
一口甜薯,日式蒸蛋
日式蒸蛋

反而一口甜薯又凍又乾,味道不夠串燒煮法好。
冰鎮磯煮鮑魚
冰鎮磯煮鮑魚是附送每人一隻,擺盤精緻優雅,睇落好名貴。
近影鮑魚已經覺得好味,已細心切開,鮑魚都算大隻。
好彈牙的質感,鮑魚味不算很重,但有陣陣酒香,煮得也夠入味。
壽司
之後壽司都來啦,一排海膽及帆立貝太吸引了。
海膽壽司
海膽壽司有滿滿海膽,鮮橙色一排引誘著食客,海膽甘甜味濃,紫菜仲脆卜卜,飯也較細,相對材料比例多。
帆立貝壽司
帆立貝超嫩滑軟腍,入口鮮甜味化開,雪白厚身肉質十分抵食,必點之選。
京蔥吞拿魚蓉壽司
蔥吞拿魚蓉壽司,魚蓉入口開始溶開魚脂,甘香鮮潤,軟綿綿無筋入口快要溶開的質感好正。
醋鯖魚壽司
醋鯖魚壽司,飲質札實有彈性,酸味偏少,魚味較重。
燒羊架
很快燒羊架都來,雖然係送,但味道也很好。
好厚身的羊架,羶味有少少,但加左甜甜地的薄菏醬,味道提升了。羊架都幾肥,食完有點膩。
豐富放題
跟住到熟食很快上菜,隨即一枱都是美食,花光眼亂唔知食邊款先。
雜錦天婦羅
雜錦天婦羅才有的蝦,還有南瓜、茄子、蕃薯等等,另外還點了蟹棒。

炸衣好薄好酥香,也不油膩,做得幾好。蟹棒也炸得唔乾,味道清淡簡樸,食到食材味道。
銀鱈魚西京燒
銀鱈魚西京燒超嫩超滑的魚肉,一點也不腥,一絲絲魚肉很札實,燒得微焦,帶有獨特香味。
蒲燒鰻魚
蒲燒鰻魚較軟腍,肉質鬆綿,雖然夠入味,燒得又香,但很快凍。
軟殻蟹卷
軟殻蟹卷也偏腍,幸好用料幾多。
一口牛柳粒
一口牛柳粒好有咬感,牛味濃又多肉汁,熱辣辣好惹味。
炸一口豚
炸一口豚比較乾身較硬,都炸得脆口,如果醬汁再多點更好。
牛舌
牛舌串厚切,經串燒特別香口,質感爽彈,味道很好。
蒲燒野菜牛肉卷
薄燒野菜牛肉卷就是肥牛卷著野菜,肥牛一定好味,野菜份量再多就更好。
黑椒豚肉串
黑椒豚肉串,呢個估唔到咁好味,豚肉又嫩,仲好彈好有肉味,黑椒微辣,刺激中又帶帶燒烤香味。
燒菠蘿
燒菠蘿是我必點,用新鮮菠蘿來燒,唔乾仲保持濕潤,咬下勁多果汁,微酸可以清掉串燒的油膩感。
明治雪糕條
最後甜品有明治雪糕條,好磯冇食,脆卜卜朱古力脆皮包著雲尼拿雪糕,兒時已經覺得好正,脆皮仲有花生碎。

雖然價錢較貴,但時間較長,可慢慢食慢慢傾,加上食物擺盤精巧,上菜快又服務周到,食物款式也算多,環境開揚廣闊坐得舒服。
2017-02-09
黑椒豚肉串
燒菠蘿
明治雪糕條
2017-02-07 2921 瀏覽
一向愛吃放題,不過每次一提到揀地區,幾乎都離唔開旺角或者尖沙咀。最近友人提議我一試位於金鐘嘅《四季‧悅》,據說餐廳自從經過翻新後,特別增設咗壽司吧,提供手握壽司和新鮮刺身,而且款式相當多。至於晚市嘅任飲任食,價錢雖然比市面一般放題豪華,但質素有保證,絕對值得一訪。餐廳位於夏慤道遠東金融中心閣樓,店內面積頗大,據說佔地超過 4,000 呎,以和式裝修為主,而且座位寬敞闊落,完全沒擠逼感,加上以矮身小屏風作間隔,增添了私隱度,令人感覺舒服。開餐前,先介紹一吓這裡嘅晚市放題價格,原來唔分時段,每晚由 6pm 食到10pm,足足四個鐘,任飲任食,定價每位 $428,而且每位仲送冰鎮磯煮鮑魚一隻。不過醒目嘅我就發現,其實 like 餐廳 fans page 並訂座,即可以特價每位 $328 享用,非常超值。優惠期由即日起至 2 月 28 日,另收正價加一服務費,可惜情人節不適用。先拿起柯打紙細看,共有 7 張,由 A-G 排列,而類別方面,就包括有刺身、壽司、卷物/燒物、鐵板燒/串燒、炸物/煮物、飯/麵/湯、前菜/沙律/甜品等。咁就先由送嘅冰鎮磯煮鮑魚開始,鮑魚 Size  不大,但肉質柔嫩細滑
先拿起柯打紙細看,共有 7 張,由 A-G 排列,而類別方面,就包括有刺身壽司、卷物/燒物、鐵板燒/串燒、炸物/煮物、飯/麵/湯、前菜/沙律/甜品等。咁就先由送嘅冰鎮磯煮鮑魚開始,鮑魚 Size  不大,但肉質柔嫩細滑,一口咬下,非常之有彈性,鮮嫩多汁。
接著輪到吃刺身,店裡的刺身,款式比壽司少,只得 9 款,包括吞拿魚、三文魚、油甘魚、立魚、燒玉子、甜蝦、劍魚腩、石恒貝、榮螺,所以全部都點了一、兩件試試。三文魚唔算肥美,水準一般,反而石恒貝幾特別,清爽彈牙;而劍魚腩口感亦頗嫩滑,咬下魚身綿軟豐腴。
自知向來食力有限,所以兩口子吃完一 Round 刺身後,便立即跳過飽肚的壽司和卷物,轉戰燒物。選了較多人推介的銀鱈魚西京燒和蒲燒鰻魚,前者銀鱈魚,肉質雪白肥厚,魚身油分頗多,吃起來香軟滑嫩,富鮮味;而後者蒲燒鰻魚,件頭雖稍嫌略細,但肉質外焦香內軟綿,加上面頭薄薄嘅醬汁,相當惹味。
另外燒鮮菠蘿亦屬必點之物,切得夠曬大塊,燒香後糖分濃縮,入口分外甜,令人吃得滿足。
鐵板燒串燒方面,選擇豐富,有老公至愛的豚肉及牛舌,亦有我愛吃的炒雜菜與鮮冬菇。牛舌串食落幾爽口,完全不韌,而且入口啖啖 Juicy,咬感不俗。反而黑椒豚肉串,相對來說就一般,肉燒得有點韌口,而且質感偏乾。
另外也試了鐵板鮮冬菇薄燒野菜牛肉卷,冬菇肉厚多汁、而加入了野菜嘅牛肉卷,薄度剛好,牛肉入口亦能輕易咬斷,沒有太多筋,水準唔錯。炒雜菜非常推介,菜蔬綠中帶青,咬落「索索」聲,口感爽脆,滋味好吃。
至於黑豚生薑燒,豚肉片片都燒得煙韌有致,入口油香肉香兼備,而且甜甜的醬汁中帶著薑香,配上索汁的洋蔥,夠曬惹味,如果可以點碗白飯來佐吃,相信食味更佳。
炸物煮物方面,只揀了三款,包括有木魚絲炸豆腐日本蕃薯天婦羅香蕉天婦羅。豆腐放上木魚絲經高溫油炸後,入口外脆內軟,豆腐十分嫩滑,無須蘸醬汁吃,已非常美味。而天婦羅亦做得頗岀色,炸漿夠薄,即使放了一會才吃,仍很鬆脆。
飯、麵、湯方面,只選了一客味噌湯,呷一口,熱辣辣,味道樸實不死鹹,順喉好喝。飲品方面,款式不多,只有橙汁和蜜桃茶,不過當然可以任飲。最後來到甜品環節,每人都會有一客滑溜的牛乳奶凍和脆皮的明治雪糕棒,為這頓美味的放題,畫上完美句號。

2017-02-06
2017-02-06 558 瀏覽
一般係金鐘食午餐又貴,質素亦一般,但很開心這裏有這家日本餐廳價錢不是特別昂貴,而仍可以保持高質素的食材。鰻魚飯的鰻魚非常大條,不似得很多日本餐廳只給你兩件很細片,鰻魚飯除了跟烏冬外還有味噌湯及生果。刺身飯的刺身非常新鮮,刺身多到完全蓋着了飯,而且還不止一層,另外還配前菜,蒸蛋,烏冬及生果份量非常豐富👍🏻另外的同事亦都非常滿意他們的lunch set👍🏻怪不得這家日本餐廳可以在金鐘營運那麼久,真的值得長期支持。
另外的同事亦都非常滿意他們的lunch set👍🏻

怪不得這家日本餐廳可以在金鐘營運那麼久,真的值得長期支持。