2017-02-11 4710 瀏覽
臨近情人節,餐廳都推出唔同的套餐,我就覺得食放題都唔錯,一來價錢固定易預算,二來比套餐更多選擇及份量多,實行餵飽情人。呢度放題由晚上六點至十點,任飲任食四小時,可以慢慢食慢慢傾計,而且仲送冰鎮磯煮鮑魚及燒羊架,情人節仲送甜品。地方很大很夠空間,而且較寧靜舒適,下單至上菜都非常迅速,亦沒有漏單的情況,職員收搭也很勤快,服務令人滿意。飲品有橙汁及蜜桃茶任添,也有熱水提供。蟹籽沙律冰凍脆口,好清爽開胃。呢度每款食物都精巧細份,可以食多幾款都唔怕飽。再來日式蒸蛋,熱辣辣又滑溜的蒸蛋,材料很豐富,有雞肉、冬菇、蝦仁、銀杏等,味道很好。反而一口甜薯又凍又乾,味道不夠串燒煮法好。冰鎮磯煮鮑魚是附送每人一隻,擺盤精緻優雅,睇落好名貴。近影鮑魚已經覺得好味,已細心切開,鮑魚都算大隻。好彈牙的質感,鮑魚味不算很重,但有陣陣酒香,煮得也夠入味。刺身有7款,先點部份來食,之後再點第二轉,其中三文魚、吞拿魚、油甘魚、劍魚腩及甜蝦。三文魚較好食,肥美鮮嫩,魚油豐富。油甘魚同劍魚都較普通,但甜蝦真係好正,鮮嫩甜美。之後壽司都來啦,一排海膽及帆立貝太吸引了。海膽壽司有滿滿海膽,鮮橙色一排引誘著食客,海膽甘甜味濃,紫菜

橙汁,蜜桃茶
飲品有橙汁及蜜桃茶任添,也有熱水提供。
蟹籽沙律
一口甜薯,日式蒸蛋
日式蒸蛋

反而一口甜薯又凍又乾,味道不夠串燒煮法好。
冰鎮磯煮鮑魚
冰鎮磯煮鮑魚是附送每人一隻,擺盤精緻優雅,睇落好名貴。
近影鮑魚已經覺得好味,已細心切開,鮑魚都算大隻。
好彈牙的質感,鮑魚味不算很重,但有陣陣酒香,煮得也夠入味。
刺身
壽司
之後壽司都來啦,一排海膽及帆立貝太吸引了。
海膽壽司
海膽壽司有滿滿海膽,鮮橙色一排引誘著食客,海膽甘甜味濃,紫菜仲脆卜卜,飯也較細,相對材料比例多。
帆立貝壽司
帆立貝超嫩滑軟腍,入口鮮甜味化開,雪白厚身肉質十分抵食,必點之選。
京蔥吞拿魚蓉壽司
蔥吞拿魚蓉壽司,魚蓉入口開始溶開魚脂,甘香鮮潤,軟綿綿無筋入口快要溶開的質感好正。
醋鯖魚壽司
醋鯖魚壽司,飲質札實有彈性,酸味偏少,魚味較重。
燒羊架
很快燒羊架都來,雖然係送,但味道也很好。
好厚身的羊架,羶味有少少,但加左甜甜地的薄菏醬,味道提升了。羊架都幾肥,食完有點膩。
豐富放題
跟住到熟食很快上菜,隨即一枱都是美食,花光眼亂唔知食邊款先。
雜錦天婦羅
雜錦天婦羅才有的蝦,還有南瓜、茄子、蕃薯等等,另外還點了蟹棒。

炸衣好薄好酥香,也不油膩,做得幾好。蟹棒也炸得唔乾,味道清淡簡樸,食到食材味道。
銀鱈魚西京燒
銀鱈魚西京燒超嫩超滑的魚肉,一點也不腥,一絲絲魚肉很札實,燒得微焦,帶有獨特香味。
蒲燒鰻魚
蒲燒鰻魚較軟腍,肉質鬆綿,雖然夠入味,燒得又香,但很快凍。
軟殻蟹卷
軟殻蟹卷也偏腍,幸好用料幾多。
一口牛柳粒
一口牛柳粒好有咬感,牛味濃又多肉汁,熱辣辣好惹味。
炸一口豚
炸一口豚比較乾身較硬,都炸得脆口,如果醬汁再多點更好。
牛舌
牛舌串厚切,經串燒特別香口,質感爽彈,味道很好。
蒲燒野菜牛肉卷
薄燒野菜牛肉卷就是肥牛卷著野菜,肥牛一定好味,野菜份量再多就更好。
黑椒豚肉串
黑椒豚肉串,呢個估唔到咁好味,豚肉又嫩,仲好彈好有肉味,黑椒微辣,刺激中又帶帶燒烤香味。
燒菠蘿
燒菠蘿是我必點,用新鮮菠蘿來燒,唔乾仲保持濕潤,咬下勁多果汁,微酸可以清掉串燒的油膩感。
明治雪糕條
最後甜品有明治雪糕條,好磯冇食,脆卜卜朱古力脆皮包著雲尼拿雪糕,兒時已經覺得好正,脆皮仲有花生碎。

雖然價錢較貴,但時間較長,可慢慢食慢慢傾,加上食物擺盤精巧,上菜快又服務周到,食物款式也算多,環境開揚廣闊坐得舒服。
2017-02-09
日式蒸蛋