2020-12-16 18 瀏覽
自從喺將軍澳返工之後都多咗喺附近食飯,亦都發掘左好多唔錯嘅餐廳😘.⭐️鹽酥雞排滷肉飯呢個晚市套餐都幾抵,除咗主食仲包送咗一碗無花果雪梨燉瘦肉湯,個湯好足料,滿滿的精華,冬天飲就最啱!飯方面,我雞扒份量都算幾多,雞扒份量都算幾多,炸得好酥脆,保留到雞肉的嫩滑。滷肉入味,又唔會過於重口味😌!另外每一個煮食都可以最多加兩個$6小食 - 我就叫咗上湯浸時菜同埋紫菜湯😂.⭐️桂花雞翼呢個真係幾特別,桂花雞翼唔係用桂花去醃佢,而係分開咗一小碟嘅桂花汁,食嘅時候可以倒啲汁落去,感覺好清新,亦都中和左炸雞翼嘅油膩。雞翼嘅炸粉係同鹽酥雞扒一樣。.⭐️台灣烤香腸 我一直都好鍾意食台灣嘅小香腸,入邊甜甜地,食落好滋味。.⭐️古早味滷水拼盤入邊有牛展、牛肚、雞翼、同埋蛋,樣樣野都好入味,但係覺得有少少偏鹹😂.⭐️飲品Menu 嘅台式飲品都有好多,我哋就叫咗芝士奶蓋抹茶同埋水果茶,抹茶有少少淡,水果茶就好好多,入邊有好多生過,同埋成個感覺好清新,而且唔會太甜。
⭐️鹽酥雞排滷肉飯

⭐️桂花雞翼

⭐️台灣烤香腸

我一直都好鍾意食台灣嘅小香腸,入邊甜甜地,食落好滋味。
⭐️古早味滷水拼盤

⭐️飲品

2020-12-15 140 瀏覽
我本身好鍾意一啲文青嘅 餐廳今日呢就嚟到將軍澳商場裏面嘅叫做四季良晨嚟食嘢咁個裝修好清新 裏面擺著大量書本可以比人慢慢睇 裝修啦都係用嗰啲木嘅傢俬你做嘅感覺好清新田園風好舒服嘢食方面我覺得都係好啱香港人哋口味但係價錢又唔貴, 我點咗個晚餐嘅原盅燉湯上湯浸時菜煲 五點之後已經有㗎啦 主菜揀咗插香三杯雞定食好正呀原來係有成盅燉湯嘅好足料裏面有好多 了 三杯雞粉量ok 未 就都好出好入味 另外可以加錢賠少食我加咗個紫菜 魚丸湯 嘢飲加六蚊呢就可以配一個凍飲我就揀咗蜂蜜綠茶咁個成個餐好多嘢食好多菜好健康都唔都係一百蚊差唔多另外我買咗杯嘢飲攞走 係一杯黑糖仙草凍鮮奶 好大杯有質素外邊好靚之魚腥草前度邊個比例都做得好好正常好飲開位咁嘅質素都係好高嘅同朋友慢慢坐落嚟超下感覺真係好舒服好似去咗台灣一樣裝修仲有啲鼓勵嘅字句令我感覺好窩心好有energy

• 桂花雞翼
  • 芝士奶蓋桂花烏龍茶
  • 三盛牛肉麵
  • 黑糖珍珠鮮奶
  • 特盛紅燒四寶麵
2020-12-14 35 瀏覽
就快聖誕節出咗去新都城買聖誕節禮物 買完之後見到一間裝修好靚嘅舖頭 就係呢間四季良辰 朋友話想食台灣野 所以就入去試吓舖頭雖然唔係好大 但係座無虛席 出面仲有唔少人排隊添 見到好多人都叫外賣個裝修真係好靚 啱晒啲文青打卡 三盛牛肉麵($69)依家有好多唔同款嘅牛肉麵食 所以一於就試吓個牛肉麵啦 呢個三盛牛肉麵有牛丸 牛筋同健心牛肉 個湯底非常濃郁好好飲 牛丸亦都好彈牙 估唔到個份量仲好大碗添 性價比極高鹽酥雞排滷肉飯($59)鹽酥雞排炸得啱啱好 一啲都唔會厚粉 仲唔油添 上到枱仲熱辣辣 入面啲雞仲好嫩滑 滷肉飯不過不失 上面鋪滿晒滷肉 好juice台式火腿蛋餅+薯條($35)2:00有下午茶 已經成年冇去台灣真係好掛住蛋餅 同埋真係唔係間間台式餐廳都有蛋餅食 估唔到呢度會有 個蛋餅真係同台灣食嗰啲有得揮 蛋餅中間夾住啲火腿 每一啖你都可以食到蛋同火腿 材料真係好充足 值得一試 黑糖珍珠鮮奶($24)珍珠好煙韌充滿黑糖味 亦都唔會太甜

個裝修真係好靚 啱晒啲文青打卡

三盛牛肉麵($69)

鹽酥雞排滷肉飯($59)

台式火腿蛋餅+薯條($35)

黑糖珍珠鮮奶($24)
珍珠好煙韌充滿黑糖味 亦都唔會太甜

1K
2020-12-13 33 瀏覽
食完晚飯想買飲品,新都城這商場內有好幾間手搖飲品店,今次揀了這間未試過的幸福の茶研社 (tea mikoo)。常常經過這店,見到店面的裝潢色彩都好繽紛~~~飲品選擇方面,不乏熱門的芝士奶蓋類,還有水果茶及台式奶茶等等。我選了凍賞味香芋奶茶加珍珠,老公則選凍蜜桃烏龍蘆薈,八達通付款可享九折優惠。買完飲品後看收據,才知道這店是四季良晨的一部分!還未試過去四季良晨用餐啊~~!!大約等了5分鐘就有飲品了,速度都快!!香芋珍珠奶茶,喝第一口就覺得好難飲了只得一陣死甜味,完全沒有芋香,奶茶更不遑多論了!!珍珠的質感偏軟,不夠煙韌,味道同樣偏甜。凍蜜桃烏龍蘆薈,這杯飲品稍微好一些,嚐到蜜桃甜味,但不會甜到嚐不出烏龍茶味!蘆薈有咬口~~不過,烏龍茶的茶味不算香。雖然其中一杯飲品不算難喝,是可接受的程度,但我揀的那杯實在太難飲而不能不給喊臉啊!!

凍賞味香芋奶茶加珍珠
香芋珍珠奶茶,喝第一口就覺得好難飲了
凍蜜桃烏龍蘆薈

2020-11-20
5 分鐘 (外賣自取)
2020-12-13 18 瀏覽
今日去咗新都城行街順便食埋lunch揀咗呢間食台灣嘢嘅四季良晨餐廳裝潢好文青 用咗書櫃嘅擺設 紅燒牛三寶麵 $69牛三寶分別係牛筋 牛肚同埋牛腩 煮得夠腍夠鬆湯底夠晒清甜香濃 落咗白蘿蔔同紅蘿蔔令個湯冇咁膩麵底較幼身唔會太粉 有咬口蟲草花妃子雞湯飯 $68嚟嗰陣有啲凍所以揀咗個湯飯蟲草花杞子雞湯感覺好健康養生雞湯藥材味唔會太濃郁啱啱好雞件好大嚿 份量都幾多 煲完都唔鞋好嫩滑雞湯仲有蟲草花 雲耳同埋娃娃菜等等桂花雞翼 (5隻) $42雞翼每隻都大大隻而且仲熱辣辣好好味外脆肉嫩夠Juicy桂花醬甜甜甜地中和返個油膩感台南手工餡餅 (2件) $28餡餅外皮脆口入面嘅餡料飽滿又多汁餅皮酥酥脆脆咁幾有咬口咬落去肉汁好豐富 餡料有菜有肉 都幾鹹香黑糖珍珠鮮奶 黑糖鮮奶味好香濃 珍珠煮得夠腍 煙煙韌韌好有咬口芝士奶蓋桂花烏龍茶飲到最後先知原來用咗茶包桂花味好清香 唔會苦澀
今日去咗新都城行街順便食埋lunch

芝士奶蓋桂花烏龍茶
飲到最後先知原來用咗茶包
桂花味好清香 唔會苦澀

2020-12-12 21 瀏覽
疫情反复,夜晚冇得出去食飯,簡直就係噩耗😢。唯有出街打包返屋企食。鹽酥雞滷肉飯$59雞排外皮炸到卜卜脆,雞肉肉地鮮嫩,配上滷肉飯真係好正好送飯,平時食得少飯既我都差唔多食晒成碗。滷水豬手飯定食配上湯時菜及白飯$68滷水豬手整到好淋易咬同埋好入味,唔似平時食既豬手咁難咬。簡直入口即溶🤤🤤鐵觀音珍珠鮮奶茶$28茶底清香濃郁,珍珠有咬口,嗌咗少甜,甜度岩岩好。香濃珍珠奶茶🧋$20茶底超濃,散發陣陣香氣,建議order小甜或微甜。紫薯珍珠黑糖冰仙草$35雜果黑糖冰仙草$40同場加映甜品兩碗,涼粉爽滑,水果亦好新鮮🤤🤤

鹽酥雞滷肉飯$59

滷水豬手飯定食配上湯時菜及白飯$68

鐵觀音珍珠鮮奶茶$28
茶底清香濃郁,珍珠有咬口,嗌咗少甜,甜度岩岩好。

香濃珍珠奶茶🧋$20
茶底超濃,散發陣陣香氣,建議order小甜或微甜。

紫薯珍珠黑糖冰仙草$35
雜果黑糖冰仙草$40
同場加映甜品兩碗,涼粉爽滑,水果亦好新鮮🤤🤤

外賣自取
2020-12-12 23 瀏覽
台式😋晚餐好耐都無去台灣,但又好掛住台灣既野食,所以食下四季良景。叫左好多野食。開胃小食有涼拌貓耳朵,手拍小黃瓜同滷水豆腐,細細地都吾錯,開胃。台南手工餡餅,兩件夠,餅都多汁,好似小籠包咁juicy。我地兩個人叫咗2款原盅燉湯定食套餐,一個揀咗鹽酥雞排滷肉飯,一個揀咗霸王雞定食,套餐時蔬同原盅燉湯,CP值好高。鹽酥雞排滷肉飯 雞排份量ok多,皮炸到金金黃,雞肉鮮嫩,加埋上次粉,夠味。滷肉飯有台灣feel,吾會太咸。京蔥霸王雞定食 成個餸都惹味,汁酸酸辣辣,京蔥多,雞嫩滑,加上件數量都多,食得好滿足。原盅燉湯,有雞件,菇,蟲草,燉出黎既湯都清甜。食台灣野要配台灣特飲,我地分別叫左凍既百香果QQ綠茶同埋熱既薑蜜薏仁茶。
台式😋晚餐

好耐都無去台灣,但又好掛住台灣既野食,所以食下四季良景。

叫左好多野食。

台南手工餡餅,兩件夠,餅都多汁,好似小籠包咁juicy。

鹽酥雞排滷肉飯
雞排份量ok多,皮炸到金金黃,雞肉鮮嫩,加埋上次粉,夠味。
滷肉飯有台灣feel,吾會太咸。

京蔥霸王雞定食

原盅燉湯,有雞件,菇,蟲草,燉出黎既湯都清甜。

2020-12-02
10 分鐘 (堂食)
  • 鹽酥雞排滷肉飯
2020-12-07 39 瀏覽
今天去寶琳站會好友并推薦說一起去樓下⛳️新都會中心二期這間臺灣餐廳食飯🍴周日下午茶時間人已經不少,好多聽落來都是區內熟客~文青風設計環境好relax下午茶餐單選擇很多而且性價比很高!上菜也很快!紅燒腱心牛肉面:面的口感筋道,牛湯味鮮濃但又不會太鹹,好友連湯都飲完🤣香蔥蛋餅配地瓜薯條:蛋餅很好吃像極了當年去臺灣旅遊時吃到的古早味蛋餅,店家很用心撒了少許甘梅粉,滿分💯!仲追加左涼拌貓耳朵(黑木耳),涼拌黑醋茄子、上湯浸時菜和滷水豆腐~小份特別適合配主菜食。兩個人選擇四款可以品嘗到不同種類和風味,強烈推薦涼拌黑醋茄子,酸酸甜甜特別開胃!鹽酥雞:每次去臺灣餐廳的必點,皮脆肉多汁而且不會很油膩,出色!鐵觀音珍珠鮮奶茶&黑糖珍珠鮮奶:大大杯好滿足,香滑之余又不會太甜~我們兩個人埋單200港幣還不到,吃到快要扶墻出門😂真的是好抵食!PS:Staff超級nice向我介紹,而且我很喜歡餐廳display出來的各種理念,比如用微笑感動世界,感覺又貼心又非常有心思!

下午茶餐單選擇很多而且性價比很高!上菜也很快!

經過多天忙碌的工作, 終於挨到星期五, 晚上真想休息一下, 所以今晚外出晚餐. 在這商場裡, 看到這家台灣餐館, 店門有多人等候. 可能食物有一定水準, 才會特別多客人光顧. 等了一會, 職員安排入座. 剛才在等待期間, 我倆已選定款式, 放下行裝即可以先去付款點餐.  然後到自助區取熱水和小碗.  不久, 食物就來到了! 麻辣紅燒肉麵  平時到台式餐館, 小米大都會選紅燒牛肉麵.  但這次小米選了紅燒肉麵, 也許因為看到燒肉, 所以點這款.  麻辣醬料是另外以小碟呈上, 小米可自行調校辣度. 士林胡椒豬肚湯飯   天寒地凍, TKO低至14度, 而胡椒豬肚夠暖身, 所以早己看中這個熱辣辣的湯飯. 真身 = 胡椒豬肚湯 & 白飯.  湯身白色, 不見黑椒粒/黑椒粉的踪影, 是用了白胡椒. 有豬肚, 鹹菜, 娃娃菜/黃芽白, 還有白果.  有豬肚頭豬肚, 質感不算韌, 至少我咬到...  自己真的很怕太堅韌 / 堅硬的食物.    味道清淡的娃娃菜浸在偏鹹的湯底, 如單食娃娃菜, 其鹹度是很和諧.   而直接飲胡椒湯, 未必能接受其鹹度, 但胡椒湯拌白飯卻是一流. 淡身白飯剛好中和了湯的
在這商場裡, 看到這家台灣餐館, 店門有多人等候.
可能食物有一定水準, 才會特別多客人光顧.
然後到自助區取熱水和小碗.
不久, 食物就來到了!
麻辣紅燒肉麵
平時到台式餐館, 小米大都會選紅燒牛肉麵.
但這次小米選了紅燒肉麵, 也許因為看到燒肉, 所以點這款.
麻辣醬料是另外以小碟呈上, 小米可自行調校辣度.
士林胡椒豬肚湯飯
真身 = 胡椒豬肚湯 & 白飯.
有豬肚頭豬肚, 質感不算韌, 至少我咬到...
士林胡椒豬肚湯飯
自己真的很怕太堅韌 / 堅硬的食物.
士林胡椒豬肚湯飯
而直接飲胡椒湯, 未必能接受其鹹度, 但胡椒湯拌白飯卻是一流. 淡身白飯剛好中和了湯的鹹度.
而湯又可把粒粒白飯浸軟, 更能享受豬肚湯的精華.
早知道就在剛開餐 / 開動之時, 將碗白飯都倒在胡椒豬肚湯裡, 變成<士林胡椒鹹菜豬肚湯泡飯>.
滷水豆腐
自己喜歡軟綿綿的豆腐, 只需另加8個大洋, 所以要來一份.
豆腐需要長時間燉煮, 豆腐中間的細孔在加熱膨漲後, 滷水才會入味.
自己才不會花時間和煤氣來煮滷豆腐呢!
這豆腐的中芯位是啡色, 已證明是滷得夠入味, 所以個人覺得這碟滷水豆腐是物超所值!
紅綠豆薏米黑糖冰仙草
因為自己點了湯飯, 所以不選特飲, 反而想要甜品
小米對牛奶敏感, 要在多款甜品中, 剔除含有牛奶的ITEM後, 看來只有黑糖仙草才合格.
而小米又看中紅豆綠豆薏米, 所以點這個.
黑糖冰仙草是跟主食差不多時間呈上的, 消滅了湯飯和麵後, 仙草已經不再冰凍, 即係容易入口.
以小碗分出部份, 好讓小米慢慢享用.
紅豆綠豆薏米容易認出, 而黑糖砂冰, 早已溶在其中了.
小米覺得仙草似龜苓膏, 都是黑色的.
其實這個仙草味道上似涼粉, 而口感更似台灣夜市的愛玉.
小米卻在龜苓膏的概念上, 追問 : 係咪要劏左隻龜?
不想跟小米講太多了, 自己還是專心享用這個没有牛奶的甜品吧!
紅綠豆薏米黑糖冰仙草
紅豆綠豆薏米不起沙, 不太甜, 仍嚐到豆衣的存在和各個原味.
甜味應該是來自那堆黑糖沙冰.
甜品是提前上枱, 溫度早已升高, 仍感到涼浸浸感覺.
原來是薄荷葉帶來清涼的口感. 整體甜而不膩, 忍不住一口一口的食呀食!
來到最後一口, 仍然想食下去.........
熱的蜂蜜綠茶
蜂蜜綠茶
因為點了冰凍的甜品, 所以選擇熱的蜂蜜綠茶.

我倆食得飽飽的, 捧著肚子回家去.
2020-12-04
2020-12-06 132 瀏覽
下午茶餐紅燒腱心牛肉麵 $51涼拌貓耳朵 & 涼拌黑醋茄子 (跟餐+$15)下午茶餐都有3款湯底丶2款麵可供自選,真係要加分!揀咗養生清燉牛肉湯,少少藥膳味,台灣麵煙韌彈牙,牛腱軟腍入味,好味!拉絲芝士肉鬆蛋餅 拼 地瓜薯條 $40可能我將蛋餅閒置到最後先試,就見唔到芝士有拉絲效果,但係食得出有芝士味同埋煙煙韌韌嘅口感,配埋甜甜微脆嘅肉鬆,係唔錯嘅。可揀蕃茄湯米線或地瓜薯條,我就揀咗地瓜薯條,平時比較少食,厚切蕃薯條,唔算好脆,甜度較弱,如果加返少少蜜糖調味,應該會更吸引 ☺️古早味滷水拼盤 $63有牛腱丶牛肚丶雞翼丶滷水蛋,最回味係牛腱同埋牛肚,滷得入味,較腍易咬,必試!鹽酥花枝丸(3粒) $26外層好脆,食到有花枝粒芝士奶蓋桂花烏龍茶 (跟餐+$23)鹹香芝士奶蓋棉滑,桂花味重,杯內有成個烏龍茶包,但略嫌茶味偏淡,如果濃少少會更好味芝士奶蓋阿華田 (跟餐+$25)阿華田味濃,配上芝士奶蓋,原來都幾夾

紅燒腱心牛肉麵
下午茶餐
紅燒腱心牛肉麵 $51
涼拌貓耳朵 & 涼拌黑醋茄子 (跟餐+$15)
拉絲芝士肉鬆蛋餅
地瓜薯條

拉絲芝士肉鬆蛋餅 拼 地瓜薯條 $40
古早味滷水拼盤

古早味滷水拼盤 $63
鹽酥花枝丸(3粒)
鹽酥花枝丸(3粒)

鹽酥花枝丸(3粒) $26
外層好脆,食到有花枝粒
芝士奶蓋桂花烏龍茶

芝士奶蓋桂花烏龍茶 (跟餐+$23)
芝士奶蓋阿華田 (跟餐+$25)
阿華田味濃,配上芝士奶蓋,原來都幾夾
2020-12-03
下午茶
拉絲芝士肉鬆蛋餅
  • 涼拌貓耳朵
  • 芝士奶蓋阿華田
  • 古早味滷水拼盤
2020-12-02 18 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗將軍澳調查呢間台灣嘢🥩🍜 紅燒牛三寶麵 $69📸表示見到碗麵俾啲餸覆蓋咗接近八成,雖然呢個係三寶,但佢每樣餸唔會得一兩嚿咁少,樣樣餸嘅分量都算多,真心好足料🙋🏻‍♂️表示第一啖先試個湯底,香濃嘅牛肉湯帶有微辣,好有台灣嘅味道呀,個麵嘅口感比較腍身,如果可以硬返少少就會更好,牛筋好軟腍,有入口即融嘅感覺,牛肚爽口彈牙,牛腩軟腍得嚟有咬口,呢三寶都做得幾好,係個麵底有少少落差,不過整體都唔錯,食完碗麵好掛住台灣呢🌼🍗桂花雞翼 $26📸表示望見個雞翼同想像嘅有啲出入,首先無諗過係炸嘅,加上碟桂花醬係另上,而唔係淋咗上個雞翼度,成件事有啲分離🙋🏻‍♂️表示食落雞翼外層炸粉唔厚又炸得幾酥脆,面頭仲灑咗啲華鹽調味,蘸埋個桂花糖漿一齊食,味道清新得嚟又甜甜哋,成件事又出奇地夾喎,呢碟雞翼有三件同五件選擇,鍾意食雞翼嘅不妨嗌五件嚟食📈吃貨指數😋好味度 8/10🔙返啅度 8/10
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗將軍澳調查呢間台灣嘢

🥩🍜 紅燒牛三寶麵 $69
🌼🍗桂花雞翼 $26

📈吃貨指數
😋好味度 8/10
🔙返啅度 8/10
好想去台北大吃特吃呀🤣😩唔知要幾時先去得,好掛住啲台式小食!諗起可以去夜市掃街真係好開心😋既然係咁去 @cafemikoo 掃住先😝.[花生醬奶油吐司]滿足童年回憶,吐司烤得脆脆,配奶油好好吃😋❣️台灣菜必點[台式肉鬆蛋餅],又香又甜![椒鹽花枝丸]不太Q有點軟,我不喜歡😐[台灣烤香腸]好好吃!超級惹味又唔會死咸👍🏻[雜果黑糖冰仙草]超美的甜點😍好食又健康❣️仙草好滑![地瓜薯條]粗條好正!啖啖都係地瓜蓉❤️[煎餃子配桂花雞翼]餃子煎得幾好,桂花雞翼普通(估唔到係炸😂).配埋 #手搖飲料 😝超級大滿足[鐵觀音珍珠鮮奶茶]茶幾香奶夠滑,珍珠都幾Q彈👌🏻[蜂蜜檸檬蘆薈]中意酸酸甜甜就岩哂,蜂蜜蘆薈對皮膚好😊.價錢合理,好多人幫襯🥳都幾熱鬧但防疫做得好,環境都唔錯,坐得幾舒服👍🏻.....#將軍澳美食 #台式小食 #手搖 #台灣食物 #將軍澳餐廳
好想去台北大吃特吃呀🤣
😩唔知要幾時先去得,好掛住啲台式小食!
諗起可以去夜市掃街真係好開心😋
既然係咁去 @cafemikoo 掃住先😝
[花生醬奶油吐司]
滿足童年回憶,吐司烤得脆脆,配奶油好好吃😋
❣️台灣菜必點[台式肉鬆蛋餅],又香又甜!
[椒鹽花枝丸]
不太Q有點軟,我不喜歡😐
[台灣烤香腸]
好好吃!超級惹味又唔會死咸👍🏻
[雜果黑糖冰仙草]
超美的甜點😍好食又健康❣️仙草好滑!
[地瓜薯條]
粗條好正!啖啖都係地瓜蓉❤️
[煎餃子配桂花雞翼]
餃子煎得幾好,桂花雞翼普通(估唔到係炸😂)
配埋 #手搖飲料 😝超級大滿足
[鐵觀音珍珠鮮奶茶]
茶幾香奶夠滑,珍珠都幾Q彈👌🏻
[蜂蜜檸檬蘆薈]
中意酸酸甜甜就岩哂,蜂蜜蘆薈對皮膚好😊
價錢合理,好多人幫襯🥳都幾熱鬧
但防疫做得好,環境都唔錯,坐得幾舒服👍🏻
#將軍澳美食 #台式小食 #手搖 #台灣食物 #將軍澳餐廳
2020-11-28 190 瀏覽
{高質牛肉麵💛}💛💛💛💛💛💛💛💛.已經食過幾次,質素都好好,台灣野黎講都算幾多選擇!而且有好多台式飲品可以揀,價錢都唔貴!🤩🤩🤩.❣️紅燒半筋半腩牛肉麵 $64份量超級多,佢隻台灣麵質地有啲似拉麵!配埋紅燒牛肉湯底真係冇得頂😭😭😭佢連蘿蔔同紅蘿蔔🥕都係好有牛肉湯味 炆到好淋 😍就算唔鍾意食蘿蔔嘅我都覺得好好味🤣🤣.❣️ 紅燒牛筋三寶牛肉麵 $69同樣係超大碗 牛筋 牛肚 牛腩都係好充料牛肚又特別多 都好淋好好食😋湯底有牛骨湯味 好清嘅紅燒味🤩.❣️ 鹽酥雞扒 $38金黃色嘅炸雞皮 見到都流晒口水😋雞肉炸得啱啱好 唔會熟得滯.❣️滷水牛肚 $38份量好多,而且牛肚爽口😍配埋醬汁好好食!❤️❤️❤️.📝總結性價比好高嘅餐廳,非常推薦大家嚟!🙏🏻🙏🏻.❣️食完俾分時間❣️🌟食物: 7.5/10🌟環境: 7.5/10🌟服務: 7.5/10🌟打卡: 7.5/10🌟推介: 7.5/10.📍 四季良晨 將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖
{高質牛肉麵💛}
💛💛💛💛💛💛💛💛
❣️紅燒半筋半腩牛肉麵 $64
份量超級多,佢隻台灣麵質地有啲似拉麵!
配埋紅燒牛肉湯底真係冇得頂😭😭😭
❣️ 鹽酥雞扒 $38
金黃色嘅炸雞皮 見到都流晒口水😋
雞肉炸得啱啱好 唔會熟得滯
❣️滷水牛肚 $38
份量好多,而且牛肚爽口😍
配埋醬汁好好食!❤️❤️❤️
📝總結
性價比好高嘅餐廳,非常推薦大家嚟!🙏🏻🙏🏻
❣️食完俾分時間❣️
🌟推介: 7.5/10
📍 四季良晨
將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖

2020-11-27
今日同朋友嚟咗寶琳shopping,想食新都城食埋飯先走,行經呢間台灣菜餐廳—四季良晨,心思思好想食,所以同朋友決定咗食呢間餐廳😋我地兩個人叫咗2個原盅燉湯定食套餐,一個揀咗鹽酥雞排滷肉飯,一個揀咗麻辣口水雞定食,套餐包上湯浸時菜同原盅燉湯,又月嘢食又有湯飲,份量好多,超正👍🏻鹽酥雞排滷肉飯 ($76)- 鹽酥雞排份量好大,炸到金黃色,好吸引- 外皮炸到超級香脆,咬落卜卜脆,食到好滋味- 雞肉肉質鮮嫩,非常好味麻辣口水雞定食 ($88)- 麻辣口水雞己有驚喜,雞件嫩滑,幾有鮮味- 麻辣口水汁幾辣,辣得幾惹味- 雞件數量都好多,食得好滿足紫薯珍珠黑糖冰仙草 ($35)- 配料超級豐富,有紫薯、珍珠、椰果、仙草同埋黑糖沙冰- 味道甜甜哋,黑糖味超突出鐵觀音珍珠鮮奶茶($28)- 鐵觀音茶味幾香濃,茶底都幾濃郁- 珍珠好Q彈,好有咬口黑糖珍珠鮮奶 ($29)- 黑糖味好香接甜,濃濃嘅黑糖味齒頰留香,好好味- 鮮奶都幾香濃,入口順滑環境都幾衛生乾淨,設計都好比心機,有好多靚靚嘅裝飾,有花牆、特色書架等等,啱晒打卡,坐得又舒服,而且整體嚟講食物都好唔錯,$200左右就搞掂兩個人嘅晚餐,超高CP值

鹽酥雞排滷肉飯 ($76)
- 鹽酥雞排份量好大,炸到金黃色,好吸引
- 外皮炸到超級香脆,咬落卜卜脆,食到好滋味
- 雞肉肉質鮮嫩,非常好味

麻辣口水雞定食 ($88)
- 麻辣口水雞己有驚喜,雞件嫩滑,幾有鮮味
- 麻辣口水汁幾辣,辣得幾惹味
- 雞件數量都好多,食得好滿足

紫薯珍珠黑糖冰仙草 ($35)
- 配料超級豐富,有紫薯、珍珠、椰果、仙草同埋黑糖沙冰
- 味道甜甜哋,黑糖味超突出

鐵觀音珍珠鮮奶茶($28)
- 鐵觀音茶味幾香濃,茶底都幾濃郁
- 珍珠好Q彈,好有咬口

黑糖珍珠鮮奶 ($29)
- 黑糖味好香接甜,濃濃嘅黑糖味齒頰留香,好好味
- 鮮奶都幾香濃,入口順滑

環境都幾衛生乾淨,設計都好比心機,有好多靚靚嘅裝飾,有花牆、特色書架等等,啱晒打卡,坐得又舒服,而且整體嚟講食物都好唔錯,$200左右就搞掂兩個人嘅晚餐,超高CP值👍🏻
鐵觀音珍珠鮮奶茶
黑糖珍珠奶茶
2020-11-25
5 分鐘 (堂食)
鐵觀音珍珠鮮奶茶
黑糖珍珠奶茶
  • 黑糖珍珠鮮奶
想吃台灣牛肉麵,近近哋通常會去將軍澳寶琳嘅 『四季良晨』, 小食,麵食,選擇夠多元化。而家仲多咗酸菜魚😄( 六點後晚市供應)酸菜紅燒肉麵既然燃起咗食酸菜味道的慾望, 就点這款『酸菜紅燒肉麵』, 酸菜好夠味,仲有少少辣, 配合紅燒肉半肥半瘦, 酸菜啱啱好中和了肥燒肉部分, 好吃極了!💕😋仙氣火龍果茶其實沒有茶嘅份量,反而似鮮榨果汁, 冇特別少甜, 火龍果本身味道唔突出, 整體味道清新。黑糖仙草凍鮮奶好大杯的『黑糖仙草鮮奶』 order 少冰少黑糖, 但依然見到很多冰塊在鮮奶裏面, 有點奇怪一般飲鮮奶即使係凍也不會加冰。 黑糖也蠻香的~想吃蕃茄濃湯汤底系列,紅燒半筋半腩牛肉麵( 蕃茄濃湯) 非常啱食, 好多番茄粒, 茄味濃香, 麵條幼滑, 配牛腩,牛肉,牛筋類味道最夾! 件件都係半筋半腩部位, 入口軟腍鬆化! 好吃極了😋👍!小食有不少選擇:鹵水豆腐 -  質感好特別好實心,又夠軟滑。手拍小黃瓜 - 夠爽脆酸酸地好開胃。紫菜魚丸湯 - 花之丸真材實料裏面有墨魚粒! 紫菜湯冇想像中咁鹹, 味道唔錯。還有許多特色套餐, 燉湯, 可以下次再來品嚐😊👍

而家仲多咗酸菜魚😄( 六點後晚市供應)

仙氣火龍果茶

仙氣火龍果茶
黑糖仙草凍鮮奶

黑糖仙草凍鮮奶

小食有不少選擇:
鹵水豆腐 -  質感好特別好實心,又夠軟滑。
手拍小黃瓜 - 夠爽脆酸酸地好開胃。

還有許多特色套餐, 燉湯, 可以下次再來品嚐😊👍