一大班人約我慶祝生日,吃過晚飯後,雖然已吃了飯後甜品(生日蛋糕),但來到九龍城,當然要食埋甜品先走啦! 行行下來到這間,有人介紹說這間好吃,便坐下了看著餐牌,心多多,全都好吸引,芒果和奶茶那個都是人氣的,但我不想吃芒果,又不喜歡奶茶最後我選了金玉滿堂,貪其名字好聽(正值新年期間),色彩繽彩,又有小丸子 但有點傻,只有水果,加些煉奶和小丸子,就廿幾蚊,其他較特別的,都是差不多價錢我沒有試光其他人的甜品,但所有甜品的賣相都十分討好,可能因為我們點的都是用杯盛著,可以看到層次我最喜歡有層次的食品,好像每一啖都是新鮮的,愈食愈驚喜這一間的甜品與其他鋪不同,有人氣的都是自創,而不是楊枝金露或什麼黑珍珠等度度都食到既野,十分欣賞此外,侍應雖然於十時多仍要工作,但仍談笑風生呢! 這,讓我留下了美好回憶

行行下來到這間,有人介紹說這間好吃,便坐下了

我最喜歡有層次的食品,好像每一啖都是新鮮的,愈食愈驚喜

此外,侍應雖然於十時多仍要工作,但仍談笑風生呢!

這,讓我留下了美好回憶
2013-02-17
$30 (其他)
生日
2013-08-18 123 瀏覽
一講起九龍城三個字,只有兩樣嘢會出現在我嘅腦海:泰國菜同埋甜品。今晚同朋友係王家沙食完晚飯後,仍然覺得意猶未盡,所以朋友揸咗架車去九龍城食甜品。黎到嚐樂甜品舖,地方唔算大但睇落都好光猛同新。呢度嘅甜品都幾多選擇,有各款各類,價錢都好抵,$2x-$3x一個,而且D甜品插圖個樣好吸引,真係望住佢地到食指大動。好開心一行五人所以變咗食嘅甜品選擇都多左。我食嗰個叫做金玉滿堂,主要有雜果(西瓜芒果),啫喱,小丸子,椰果,淋啲忌廉系上面。要功夫醒整既小丸子同啫喱Q感十足。有朋友叫咗個星星奇遇(實際個名可能唔係咁,但我唔記得咗) 。開頭諗住,上邊有啲蜜糖星星都冇乜特別,好似食穀類早餐咁遮。但後尾發現下邊個個綠茶茶凍,其實幾清新幾好味,配埋球綠茶雪糕夠creamy夠濃,成件事係估唔到咁夾嘅。鮮什果涼粉就比較普通,都係一般貨色。藍水晶最特別之處就係嗰啲藍色嘅水晶粒,食落好得意,口感好特別,因為佢係爽爽脆脆,好似係你口入邊爆開咁。個球雜莓妹雪糕,食樂就酸酸地既,配合買側邊個d忌廉都OK嘅。有個oreo黑木糠布甸,睇落個樣吸,食落就麻麻哋,因為嗰啲oreo碎可能太細,所以食落其實冇乜木糠嘅感覺,而這個忌廉好

金玉滿堂
星星奇遇
鮮什果涼粉就比較普通,都係一般貨色。
藍水晶
有個oreo黑木糠布甸,睇落個樣吸,食落就麻麻哋,因為嗰啲oreo碎可能太細,所以食落其實冇乜木糠嘅感覺,而這個忌廉好稀唔夠挺身。
曲奇木康布丁
但山長水遠黎到九龍城,咁嘅價錢食到呢啲有心製作嘅民新派甜品,係開心嘅。最重要係小本經營,所以更加要支持本地店,加油加油!
2013-08-07
$28 (宵夜)
金玉滿堂
星星奇遇
藍水晶
2013-07-24 46 瀏覽
一場來到九龍城,吃過清真牛肉館的牛肉餅後,總覺得要吃碗糖水才完滿。這次沒去以前常去的金滿堂、皇室和合成,一心打算試新店。在openrice找糖水店,見小方糖和嚐樂都未曾試過,最後選了位置較遠的嚐樂,全因對食評中一杯杯的甜品所吸引。店子位於賈炳達道公園對面,角落舖位大約可容納二十人。我們來到時只是約九點,人不是太多,我想應該越夜越旺,晚點來可能要等位了。先看menu,發現選擇不少,既有大路的中式和港式糖水,亦有店子自家出品的杯裝甜品。杯子甜品選擇不少,有近二十款,每款也有詳細列明包含的材料,令人花多眼亂。而且大部分甜品只售二十多元,定價合理。我們點了其中兩款,分別是黃金島和黑糖奶茶王。顧名思義,黑糖奶茶王是奶茶口味的甜品,底層是奶茶凍,當中混入了果仁碎和曲奇碎。面頭則是雲尼拿雪糕球加黑糖糖漿,甜品上枱時賣相不俗,感覺也足料。奶茶凍質感軟身,不似果凍般QQ彈彈,用匙羹很易弄散。入口相當滑溜,也能做到奶茶的香濃,不過賣相實在太似牛筋,感覺有點怪怪的,哈哈。因為大半杯都是奶茶凍,加入果仁碎和曲奇碎是相當明智的做法,豐富口感以外,曲奇碎與奶茶凍和雪糕同吃也很不錯。雪糕是一般貨色,幸好味道與奶茶味

這次沒去以前常去的金滿堂、皇室和合成,一心打算試新店。
店子位於賈炳達道公園對面,角落舖位大約可容納二十人。
而且大部分甜品只售二十多元,定價合理。
我們點了其中兩款,分別是黃金島和黑糖奶茶王。
奶茶凍質感軟身,不似果凍般QQ彈彈,用匙羹很易弄散。
雪糕是一般貨色,幸好味道與奶茶味配合,沒有搶去主角的風頭。黑糖漿則顯得有點可有可無,可能因為奶茶的濃味掩蓋了它,還是覺得黑糖與清淡的食材如豆腐,比較合襯。
男友點的是黃金島,單看賣相相當吸引。
以楊枝金露作為主角,加上西柚果凍(相信那果凍就是黃金島)、芒果和西柚肉。
楊枝金露的西米份量很足,唯獨西柚肉的味道稍遜,澀而不香。
個人覺得總點在那西柚果凍。
平常很少吃到這個口味的果凍,這個做得不錯,不甜但西柚香味相當出眾,混在糖水裡吃很清涼消暑。
有別於奶茶凍,這個果凍質地很結實,不過還是很滑溜。

兩款甜品都不算驚為天人,但勝在有創意將不同的甜食組合,而且款式夠多,一大班人一起來也可以有不同的選擇。

2013-07-12
$28 (其他)
2013-07-08 30 瀏覽
呢間店係愈夜愈熱鬧果陣我又忍唔住想食甜品由於第一次我來果陣見到凡帶可愛寵物可享9折優惠咁我就帶左屋企既成員之一——喜喜來呢間店一齊享受今次我叫左呢間店招牌甜品之一 黑糖奶茶王果雲妮拿雪糕配著曲奇餅碎,鬆脆得來又幼滑,仲有奶茶果凍果種彈口既感覺令到人食落去既時候唔會覺得單調而且賣相唔錯,令人有「一野食落去」既衝動仲有就係呢間店總係有一種歡樂、溫馨、和諧既感覺俾人一入到去,就會變得放鬆老闆同老闆娘都好好客,而且佢地都唔怕倉鼠呢D小動物一般既食肆,如果見到你帶呢D野入去都會俾臉色你睇,然而呢間冇,甚至仲肯摸佢同我分享佢養倉鼠心得
呢間店係愈夜愈熱鬧
果陣我又忍唔住想食甜品
由於第一次我來果陣見到凡帶可愛寵物可享9折優惠
咁我就帶左屋企既成員之一——喜喜
來呢間店一齊享受
今次我叫左呢間店招牌甜品之一 黑糖奶茶王
令到人食落去既時候唔會覺得單調
而且賣相唔錯,令人有「一野食落去」既衝動
仲有就係呢間店總係有一種歡樂、溫馨、和諧既感覺
俾人一入到去,就會變得放鬆
老闆同老闆娘都好好客,而且佢地都唔怕倉鼠呢D小動物
一般既食肆,如果見到你帶呢D野入去
都會俾臉色你睇,然而呢間冇,甚至仲肯摸佢
同我分享佢養倉鼠心得
黑糖奶茶王
2013-07-05
用餐優惠
其他
黑糖奶茶王
2013-05-31 9 瀏覽
沒想到,時至夜深,這個遠離九龍城較旺街道的甜品鋪也頗熱鬧的,等位等了好一陣子。點了排在餐牌上第一名的「黑咕嚕」(不太懂得怎麼讀… 只是向店員指著說「1號甜品」)這個甜品有朱古力雪糕+咖啡奶凍+可可脆粒,奶凍的咖啡很香且有彈性,沒有苦澀味,而雪糕的甜味很好,不會太過,吃完整個甜品質也不覺膩,這個mocha的配搭不錯,很討好 ;個人不太欣賞可可,不過它只是放在奶凍上面,不影響整體味道

;個人不太欣賞可可,不過它只是放在奶凍上面,不影響整體味道
$27 (宵夜)
2013-05-14 11 瀏覽
之前上黎睇過呢間野覺得幾好,諗住搵日黎試下!過琴日同老婆係黃埔行完街,突然諗到不如黎食下!我地真係好勁!由黃埔行到黎呢度!由於行之前食左少少野,未餓住,所以就直接黎呢度食番個甜品先!未試過呢個鐘數食!8點正!開頭我地係包場咁!冇人!真好!不過我地坐低左之後就有一大家人黎左!差唔多所有位都坐哂!之前睇到好多人話黑咕嚕好食!於是我就決定試下!結果真係冇令我失望!我一向都唔鍾意食咁甜,諗住它甘GE配搭應該會好甜,不過個咖啡凍完全唔甜,苦苦澀澀咁!正正中和朱古力醬, 朱古力雪糕同埋朱古力脆脆的甜!真係幾好食!老婆就食左二號的唔記得叫咩大小球!有綠茶雪糕同雲呢拿雪糕,朱古力脆脆同埋小丸子,都幾好食!下次都會再黎!

2013-05-09
2013-01-31 24 瀏覽
28-1-2013(一)是日放工後,來了九龍城逛逛,首次試「嚐樂」。這家店的甜品蠻有特色,充滿創新的意思,同時又供應傳統的中式甜品,可讓你在同一個時空裡,感受到來自兩個不同世界的甜品。「嚐樂」位於打鼓嶺道的 corner 位,即賈炳達道公園對面,很容易便找到。芒果達人:芒果甜味中帶點微酸,口味相當討好;在這道甜點裡不輩嚐得到芒果的鮮美,把芒果沾著雪糕和淡奶來吃:芒果的甜美,雪糕的爽甜,濃郁的淡奶,同時送到你口中,給人有三種不同的口感和味道,軟滑無比;吃後有一種餘香在口裡穿梭,是一種清新的芒果味!令人心醉。。。黑咕嚕:內有朱古力雪糕、咖啡果凍及朱古力脆脆。咖啡果凍彈性十足,咖啡味亦甘香濃郁,雖帶有些苦澀味,但正好中和朱古力雪糕的甜味。另一方面,朱古力脆脆的質感,豐富了朱古力雪糕的滑膩口感。一人吃完兩道甜點也不覺甜膩,難怪幾乎客人前來都必點這兩款招牌作。
28-1-2013(一)

2013-01-28
  • 芒果達人、黑咕嚕
2013-01-12 6 瀏覽
舖位有少少偏僻,如果唔係好熟九龍城.去到夜晚九點幾,無人因為太早食糖水!舖頭細細地,不過環境乾淨&光!Menu好多選擇,好難揀!我揀咗鮮芒西米小丸子,雖然自己由細個唔係好中意食西米.甜品入面有一舊雪糕,芒果味好似重有柚子,好得意幾特別西米都好好味,un zi zi,完全撤銷對西米既dislike!最開心系舖頭個兩位人兄好有禮貌,如果成個香港都係咁就好啦下次會回來試其他甜品,希望會有其他新芒果甜品啦!!
舖位有少少偏僻,如果唔係好熟九龍城.
去到夜晚九點幾,無人因為太早食糖水

舖頭細細地,不過環境乾淨&光!
Menu好多選擇,好難揀!
我揀咗鮮芒西米小丸子,雖然自己由細個唔係好中意食西米.

甜品入面有一舊雪糕,芒果味好似重有柚子,好得意幾特別
最開心系舖頭個兩位人兄好有禮貌,如果成個香港都係咁就好啦

下次會回來試其他甜品,希望會有其他新芒果甜品啦!!

2013-01-10
$27 (其他)
2012-12-31 6 瀏覽
突然想吃泰國菜,就去了九龍城,在沒有做任何'research’之下求其揾了間食,結果差强人意..想起之前在openrice見過呢間吃甜品似乎唔錯,還好彌補了晚飯的不足..叫了三款 :中式 :紅棗蓮子蛋茶(熱):奶奶贊好黑咕嚕 :朱古力雪糕配D好似咖啡味的jelly,又有coco crunch..基本上大人細路都會中意朱古力獎門人:賣相幾特別同吸引..最底系d 窩夫,有雪糕,有朱古力love letter同威化餅..overall ok…如果個窩夫熱同脆的話就perfect了一定會有下次

晚飯的不足..
叫了三款 :
中式 :紅棗蓮子蛋茶(熱):奶奶贊好

一定會有下次
朱古力獎門人
朱古力獎門人
2012-11-16 7 瀏覽
剛寫完九龍城"地茂館甜品"食評,另一值得一讚就是"嚐樂 Shalom",同樣令人滿意。與"地茂館甜品"專賣傳統甜品風格有別,"嚐樂 Shalom"雖然有傳統中式甜品,但主打的是各款讓人很容易接受的創意甜品,連最怕試新派甜品的我也食得開心。已經多次光顧,傳統糖水:紅豆沙 及 紅棗蓮子蛋茶,低糖處理,尤其紅豆沙的果皮香味,每一啖紅豆沙都有淡淡果皮清香,熱食最好不過;至於紅棗蓮子蛋茶則是潤喉之選,記得上年冬天因為中途去洗手間回來後蛋茶"攤凍"了,店員熱心地問我需不需要先番熱,細心服務態度使客人感到非常貼心。至於較新派甜品,則試過貴妃金露、黃金島 及 口爽爽。貴妃金露 - 類似平時的楊枝金露,沙田柚及芒果的比例剛剛好,酸酸甜甜很滑溜易入口。黃金島 - 近似貴妃金露的"豪華版",主角柚子果凍很清新涼快,食完又不會有吃糖漿的感覺,很容易接受的新款甜品。口爽爽 - 椰果、西米露、紅豆 、涼粉加椰汁,味道偏甜,但真如其名一樣"口爽爽",口感極爽口,混在一起沒有不配搭,各樣材料平凡,但店主把他們MIX & MATCH得很恰當。裝修環境方面,是以棕色米色簡約自然的小店feel,耐看舒服;定價則合理,食物

至於較新派甜品,則試過貴妃金露、黃金島 及 口爽爽。

裝修環境方面,是以棕色米色簡約自然的小店feel,耐看舒服;定價則合理,食物質素穩定;不過店主甚有個性,奉行"訓醒就開 賺夠就收"的營業時間(實際一般下午4時營業到晚上),但本人偶爾光顧試過遇上無名目的休息一天告示,對非區內食客不太方便,但這亦是該店的性格 / 特色吧!
2012-07-23 59 瀏覽
隨便選了這甜品店, 即管一試, 竟有驚喜!芒果fans至愛, 布甸, 雪糕, 鮮芒果等集合於一身, 非常美味! 布甸有點特別, 質地不似一般常吃的朱古力fans之滿足, 朱古力雪糕, 咖啡果凍, 朱古力可可脆, 材料不特別, 但少見地被放在一起, 效果非常好!
隨便選了這甜品店, 即管一試, 竟有驚喜!
芒果達人
黑咕嚕
2012-07-02
$35 (其他)
芒果達人
黑咕嚕
2012-05-01 14 瀏覽
食完泰國野搵d甜野中和下d重口味黎返呢間抵食又有d特色曲奇雪糕涼粉好大球雪糕..睇個樣都覺得吸引..不過我無試..好足料既木瓜雪耳..潤潤潤不過紅棗我係唔食既..haha
食完泰國野搵d甜野中和下d重口味
黎返呢間
抵食又有d特色
曲奇雪糕涼粉
好大球雪糕..睇個樣都覺得吸引..不過我無試..
好足料既木瓜雪耳..潤潤潤
不過紅棗我係唔食既..
haha
2012-01-29
2012-04-28 16 瀏覽
飯後突然想食creme caramel, 但成12點幾,好多甜品店也關門. 就入去九龍城踫踫運氣. 兜了幾個圈.見倒一間甜品店好多人.就去試試.可惜店裡沒有我想吃的 creme caramel. 那就隨便點東西吧.尼個配搭好特別.d丸子好淋幾好食.叫了碗紅棗蓮子蛋茶飲,有點甜.蓮子很像不太新鮮.要飲尼d糖水,還是去番d傳統式糖水鋪好d.

紅綠花(紅豆,丸子,綠茶,豆腐)
尼個配搭好特別.d丸子好淋幾好食.
紅棗蓮子蛋茶
2012-04-23
紅綠花(紅豆,丸子,綠茶,豆腐)
紅棗蓮子蛋茶
2012-04-14 16 瀏覽
同表妹飯後散步路過九龍城見到呢間“嚐樂”細細間,都幾旺下,門口D枱都坐滿人決定試一試我叫佐“口爽爽”:入邊有涼粉,紅豆,西米,椰果,椰汁,偏甜,但都幾好味表妹叫佐“金玉滿堂”:入邊有芒果,啫喱,西瓜,小丸子,面頭果D應該系煉奶,芒果偏酸,西瓜幾甜,整體感覺酸酸甜甜見到好多推介仲有芒果達人,黑咕嚕等,下次可以試下。
同表妹飯後散步路過九龍城見到呢間“嚐樂”
細細間,都幾旺下,門口D枱都坐滿人
決定試一試

口爽爽 $23
金玉滿堂 $25
見到好多推介仲有芒果達人,黑咕嚕等,下次可以試下。
2012-04-08
口爽爽 $23
金玉滿堂 $25
  • 口爽爽
2012-03-04 13 瀏覽
九龍城有好多糖水甜品舖,位於公園球場對面有間開左大約一年o既甜品舖嚐樂,OpenRice 評分高達4.0,咁耐以黎都未得到劣評我地當晚食完區內o既泰興旺泰國菜,就黎到呢間甜品舖老闆係幾個年青人,店舖唔大,環境舒適,若果多客人o既時候會o係店外加設座位佢地推介西式嚐樂精選12款甜品,呢o的甜品夠創新,每款賣相都非常精緻,真係齋睇都好吸引,甜品名稱都幾有心思,好似兒童樂園,紅綠花,黑咕嚕,芒果達人等嚐樂o既甜品大部份都係$30以下,價錢可以接受早前o係團購網站見到嚐樂o既團購優惠,用每張$20 o既價錢買左兩張價值$40 coupon我地叫左熱紅棗蓮子蛋茶 $16, 芒果達人$26 以及黑咕嚕 $25之後加$5 o係熱紅棗蓮子蛋茶落兩粒湯丸同埋加$8 o係芒果達人落一球雲呢拿雪糕咁就剛好夠$80,唔駛補錢黑咕嚕 $25內有朱古力雪糕,咖啡果凍及朱古力脆脆朱古力脆脆好似o的穀物早餐,食落卜卜脆芒果達人$26 (另加雲呢拿雪糕$8)有芒果雪糕,鮮芒果,芒果布甸及西米露甜品面頭係吉士醬內有幾多西米熱紅棗蓮子蛋茶 $16 (加$5要兩粒湯丸)佢地o既傳統糖水係低糖冇咁甜相對西式甜品,呢度o既中式糖

我地當晚食完區內o既泰興旺泰國菜,就黎到呢間甜品

嚐樂o既甜品大部份都係$30以下,價錢可以接受

咁就剛好夠$80,唔駛補錢
黑咕嚕 $25

內有朱古力雪糕,咖啡果凍及朱古力脆脆

朱古力脆脆好似o的穀物早餐,食落卜卜脆
芒果達人$26 (另加雲呢拿雪糕$8)

有芒果雪糕,鮮芒果,芒果布甸及西米露

甜品面頭係吉士醬

內有幾多西米
熱紅棗蓮子蛋茶 $16 (加$5要兩粒湯丸)

佢地o既傳統糖水係低糖冇咁甜

相對西式甜品,呢度o既中式糖水比較一般
甜品除左賣相好之外,食落質素都幾好

我地覺得呢間甜品舖老闆幾有熱誠,佢地o既製成品同 menu 內o既相片完全一模一樣,唔會偷功減料
佢地o既經營理念(可能係攪笑)每日訓醒先開,賺夠即收

由於營業時間唔穩定,若果大家係專程去最好先打電話問下會唔會休息
題外話/補充資料: 其實去年七月份我地曾經黎過呢間甜品舖,打算享用團購優惠,但係因東主有喜突然休業一星期,團購 coupon 又快將到期,我地只好接受團購網站退款 不過見呢間甜品舖o既甜品幾有特式,再加上食評唔錯,我地都期待日後o既團購優惠機會 隔左幾個月之後,我地o係另一個團購網站見到嚐樂o既團購優惠,就用每張$20 o既價錢買左兩張價值$40 coupon
2012-01-09
$20 (其他)
用餐優惠
團購