2014-06-24 853 瀏覽
間唔中都會過來食下甜品,其實呢度點甜品都幾好食, 唔明點解次次來到都咁少人。平時都係食開佢的中式糖水, 覺得味道都唔錯。但話晒而家榴槤當造, 今次就心郁郁試左個菓皇水晶豆付花 個甜品主要係豆付花底, 上面有點榴槤肉同榴槤漿。以前都有食過呢度的菓皇甜品, 覺得榴槤好夠味, 但今次雖然都好食, 但覺得榴槤味就淡左點, 唔夠濃同香, 有點失望。相反芒果達人係老公至愛, 次次來到都會order, 風雨不改。有芒果雪糕, 鮮芒果肉, 西米露同芒果布甸, 甜度適中, 不會太膩, 值得推介。

2014-06-23
  • 芒果達人
2014-04-25 840 瀏覽
味道,是不錯的, 綠荼雪糕味道不錯, 豬古力雪糕味道不錯, 果凍就還OK, 不萛太甜. 其中一杯那些丸子太凍了, 硬晒份量,不是太滿意, 很小杯, 食完很空虛誠意,很一般,70%果凍(唔凍),一球雪糕,適量蜜糖星星,沒有特別設計, 令我想起許字頭,that all杯不凍,來到時雪糕已溶了不小價錢,萛是還可以的,對我來說是不值的,沒誠意的產品就是不值.排隊時間: 0分鐘.回頭率: 10%眼見多數外賣都是渣渣, 可能會比較好

份量,不是太滿意, 很小杯, 食完很空虛

杯不凍,來到時雪糕已溶了不小

排隊時間: 0分鐘.

回頭率: 10%

眼見多數外賣都是渣渣, 可能會比較好
2014-04-21
  • 沒有
2014-03-19 1816 瀏覽
年初參加了西貢團年飯活動,吃了一頓豐富的海鮮餐後,回家途中有朋友提議吃甜品,找了一會就選了這裡。其實已知這家店有一段時間,經過幾次都沒吃到,是日就一行五人來,一口氣多試幾款口味。甜品店門口貼了幾張有趣的貼紙,如營業時間寫著"瞓醒先開,賺夠即收"。另外凡帶可愛寵物、駕單車、電單車和穿校服者也可享九折優惠。除了供應傳統中式甜品,還有一系列自家創製的甜品杯,看起來挺吸引,我們就各自選擇自己喜歡的,然後再一起分享。星星茶莊。有一顆顆星型的蜜糖粟米片做裝飾,賣相可愛,配以綠茶雪糕和綠茶果凍,果凍味道清新帶淡淡的茶味,又不會過甜,味道不錯。藍水晶。整個甜品都是藍紫色的很漂亮,不過覺得藍莓雪糕與牛奶布甸的味道不太搭,另外食友們都覺得藍莓水晶珠不夠爽,口感較像西米。菓皇水晶甘露。除了聰嫂外,比較少在別的店吃榴櫣甜品,但這個水晶甘露做得不錯,啖啖榴櫣肉,又不會過甜,配搭這裡的水晶珠一同吃也很好。黑糖奶茶王。雲呢拿雪糕配奶茶果凍,加上曲奇碎和黑糖漿,聽起上來好像很吸引,但選這個甜品的食友有點失望,一來奶茶果凍的口感麻麻,雖然有濃郁奶茶味,但毫無果凍口感,而且味道也偏甜,整體的配搭一般。黃金島。應該是楊枝甘
黃金島。應該是楊枝甘露的進化版,不用西柚肉而用西柚果凍和鮮芒果,說穿了其實就是楊枝甘露,改了名字但覺得沒太大分別。用西柚果凍是比較聰明的做法,因為西柚肉不是一年四季都當造,有時會吃到苦澀的西柚肉,反而弄成果凍比較容易控制。

款式較有創意,沒有完全和別的甜品店撞款,應該可以在九龍城的甜品店戰場立足,不過就今晚所吃到的甜品來說,水準有點參差,只有菓皇水晶甘露值得再來。而除了星星茶莊獲較多正面評價外,其他都沒什麼好評,希望店家可以繼續努力吧。
$40 (宵夜)
2013-12-31 838 瀏覽
每次同朋友去親九龍城都會去食嚐樂食甜品,必叫黑咕嚕同奶茶皇,另加其他甜品!! 通常黑咕嚕同奶茶皇就會好快就俾朋友瓜分哂!!雖然天氣凍,但冬天食凍野別有一番風味!!
2013-12-29
黑咕嚕
黑糖奶茶皇
湯圓
馬蹄桂花露
路經九龍城此地,飯後入去食些甜品,眼看店內都不是好大,又不是好多座位,不過起初我都俾個甜品Menu 吸引了我入去,「嚐樂精選」都是雪糕為主,只是有一兩款是冇雪糕,幸好店內都有其他傳統的糖水、涼粉、豆腐花、貴妃金露系列.....讓客人都可有其他糖水食。一場來到當然都是試招牌甜品,人氣甜品之一黑糖奶茶王30元令我最失望,材料有黑糖漿、雲呢拿雪糕、奶茶果凍及曲奇餅碎,一眼望已經太過水汪汪,餅碎都浸腍晒,奶茶果凍雖是好有甘香濃郁的奶茶味,但是為何是變成一pat pat又不彈牙可口?我以為食緊BB的糊仔?!賣相已經晤討好。只靠黑糖漿散發黑糖的香味始終晤夠搶。其實似焦糖多過似黑糖!冇黑糖味道?
一場來到當然都是試招牌甜品人氣甜品之一黑糖奶茶王30元令我最失望,材料有黑糖漿、雲呢拿雪糕、奶茶果凍及曲奇餅碎,一眼望已經太過水汪汪,餅碎都浸腍晒,奶茶果凍雖是好有甘香濃郁的奶茶味,但是為何是變成一pat pat又不彈牙可口?我以為食緊BB的糊仔?!賣相已經晤討好。只靠黑糖漿散發黑糖的香味始終晤夠搶。其實似焦糖多過似黑糖!冇黑糖味道?
黑糖奶茶王30元
2013-11-26
2013-10-24 411 瀏覽
吃過數次,黑咕嚕,大小球,藍水晶,糖不甩都曾嘗樂,不過最好吃及特別可算是奶茶王,奶茶味香濃而不甜膩,帶有奶茶凍,雪糕附上焦糖漿,不會過甜大小球則只滿足吃雪糕的欲望,黑咕嚕則有香濃朱奶,布甸,像兒時吃的可可米,重拾朱奶的懷抱

吃過數次,黑咕嚕,大小球,藍水晶,糖不甩都曾嘗樂,
不過最好吃及特別可算是奶茶王,奶茶味香濃而不甜膩,
帶有奶茶凍,雪糕附上焦糖漿,不會過甜
大小球則只滿足吃雪糕的欲望,
黑咕嚕則有香濃朱奶,布甸,像兒時吃的可可米,
重拾朱奶的懷抱

奶茶王,大小球
2013-10-05
奶茶王,大小球
2013-09-12 310 瀏覽
是日晚飯後朋友提議吃甜品, 到九龍城後發現幾家甜品店都大排長龍, 最後決定排這家"嚐樂"等了20分鐘才有位。這甜品店款式不多, 但配搭比較新穎及有心思。黑咕嚕=朱古力雪糕 + 咖啡果凍 + 朱古力脆脆咖啡果凍好香, 軟硬適中。雪糕香滑, 加上朱古力漿, 真不錯。曲奇雪糕涼粉:好味雪糕木糠豆腐布甸及朱古力雪糕豆腐布甸;豆腐布甸夠滑=]好味!下次帶阿囡來食!
是日晚飯後朋友提議吃甜品,
到九龍城後發現幾家甜品店都大排長龍,
最後決定排這家"嚐樂"
等了20分鐘才有位。

甜品店款式不多, 但配搭比較新穎及有心思。
黑咕嚕, 雪糕木糠豆腐布甸, 朱古力雪糕豆腐布甸, 曲奇雪糕涼粉
黑咕嚕=朱古力雪糕 + 咖啡果凍 + 朱古力脆脆

曲奇雪糕涼粉:好味

雪糕木糠豆腐布甸及朱古力雪糕豆腐布甸;豆腐布甸夠滑=]

好味!下次帶阿囡來食!
2013-05-12
20 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
  • 黑咕嚕 雪糕木糠豆腐布甸 朱古力雪糕豆腐布甸 曲奇雪糕涼粉
2013-09-07 218 瀏覽
七點鐘,九龍城的餐廳都坐滿人,甜品店仍在等晚飯後的人潮。我趁這空檔靜靜吃甜點。店子小小,門口很濶,橙色牆身,感覺寛敞。簡明的menu看得心花怒放。我選了黃金屋,老公選了口爽爽。黃金屋用了貴妃金露加柚子果凍及西米露,好清新的配合。貴妃金露是石榴汁版本的楊枝甘露,我真的好喜歡這組合,沒了一般花奶的膩。柚子果凍很足料,比上星期於另一甜品店吃的要美味十倍,不論是柚子皊問題,或是彈牙的質感。老公的口爽爽,是涼粉,紅豆,及西米露。也美味,但黃金屋更出色。

2013-09-06
  • 貴妃金露,黃金屋
2013-08-24 185 瀏覽
已經不是第一次來到這店,第一次是大肥無意之間找到這店帶我去,初初沒有抱太大期望﹐但嚐過後方覺得名字沒有改錯,的確使人嚐樂。 這次和朋友們在九龍城吃過泰國菜後,時間尚早,便想轉戰糖水舖,可是嚐樂地處較偏僻,初時真的想不起,還差點想試試較新的小方糖,但閒日的小方糖竟都聚滿了人,當下便想起這一小店。 我們一行七人來到店前,店員即時幫我們砌好桌椅,服務加分。之前吃過它中式也吃過西式的,始終忘不了它的腐竹白果糖水,這道糖水做法雖簡單但要做得好也不是易事,腐竹的質素尢其重要。這次再看餐牌才發現此註明了使用深水步的樹記腐竹,實在不得不點,並加多一客糖不甩。友人都有選擇困難,所以大夥子都叫腐竹白果糖水。 事隔半年再試,水準依然!腐竹白果糖水大家都讚好,腐竹又香又甜,作為飯後甜品令人感覺清新又滿足。而糖不甩則是另一驚喜,此店的花生有別其他店,有大粒有細粒,再加點芝麻,甜度適中。而糖不甩本身不會太黏,吃後不會有濟的感覺,使人喜出望外。 總括而言,此店的甜品普遍水準都不俗,值得走多兩步過來嚐樂。

我們一行七人來到店前,店員即時幫我們砌好桌椅,服務加分。

腐竹白果糖水
糖不甩
總括而言,此店的甜品普遍水準都不俗,值得走多兩步過來嚐樂。
2013-08-20
腐竹白果糖水
糖不甩
一大班人約我慶祝生日,吃過晚飯後,雖然已吃了飯後甜品(生日蛋糕),但來到九龍城,當然要食埋甜品先走啦! 行行下來到這間,有人介紹說這間好吃,便坐下了看著餐牌,心多多,全都好吸引,芒果和奶茶那個都是人氣的,但我不想吃芒果,又不喜歡奶茶最後我選了金玉滿堂,貪其名字好聽(正值新年期間),色彩繽彩,又有小丸子 但有點傻,只有水果,加些煉奶和小丸子,就廿幾蚊,其他較特別的,都是差不多價錢我沒有試光其他人的甜品,但所有甜品的賣相都十分討好,可能因為我們點的都是用杯盛著,可以看到層次我最喜歡有層次的食品,好像每一啖都是新鮮的,愈食愈驚喜這一間的甜品與其他鋪不同,有人氣的都是自創,而不是楊枝金露或什麼黑珍珠等度度都食到既野,十分欣賞此外,侍應雖然於十時多仍要工作,但仍談笑風生呢! 這,讓我留下了美好回憶

行行下來到這間,有人介紹說這間好吃,便坐下了

我最喜歡有層次的食品,好像每一啖都是新鮮的,愈食愈驚喜

此外,侍應雖然於十時多仍要工作,但仍談笑風生呢!

這,讓我留下了美好回憶
2013-02-17
$30 (其他)
慶祝紀念
生日
2013-08-18 180 瀏覽
一講起九龍城三個字,只有兩樣嘢會出現在我嘅腦海:泰國菜同埋甜品。今晚同朋友係王家沙食完晚飯後,仍然覺得意猶未盡,所以朋友揸咗架車去九龍城食甜品。黎到嚐樂甜品舖,地方唔算大但睇落都好光猛同新。呢度嘅甜品都幾多選擇,有各款各類,價錢都好抵,$2x-$3x一個,而且D甜品插圖個樣好吸引,真係望住佢地到食指大動。好開心一行五人所以變咗食嘅甜品選擇都多左。我食嗰個叫做金玉滿堂,主要有雜果(西瓜芒果),啫喱,小丸子,椰果,淋啲忌廉系上面。要功夫醒整既小丸子同啫喱Q感十足。有朋友叫咗個星星奇遇(實際個名可能唔係咁,但我唔記得咗) 。開頭諗住,上邊有啲蜜糖星星都冇乜特別,好似食穀類早餐咁遮。但後尾發現下邊個個綠茶茶凍,其實幾清新幾好味,配埋球綠茶雪糕夠creamy夠濃,成件事係估唔到咁夾嘅。鮮什果涼粉就比較普通,都係一般貨色。藍水晶最特別之處就係嗰啲藍色嘅水晶粒,食落好得意,口感好特別,因為佢係爽爽脆脆,好似係你口入邊爆開咁。個球雜莓妹雪糕,食樂就酸酸地既,配合買側邊個d忌廉都OK嘅。有個oreo黑木糠布甸,睇落個樣吸,食落就麻麻哋,因為嗰啲oreo碎可能太細,所以食落其實冇乜木糠嘅感覺,而這個忌廉好

金玉滿堂
星星奇遇
鮮什果涼粉就比較普通,都係一般貨色。
藍水晶
有個oreo黑木糠布甸,睇落個樣吸,食落就麻麻哋,因為嗰啲oreo碎可能太細,所以食落其實冇乜木糠嘅感覺,而這個忌廉好稀唔夠挺身。
曲奇木康布丁
但山長水遠黎到九龍城,咁嘅價錢食到呢啲有心製作嘅民新派甜品,係開心嘅。最重要係小本經營,所以更加要支持本地店,加油加油!
2013-08-07
$28 (宵夜)
金玉滿堂
星星奇遇
藍水晶
2013-07-24 96 瀏覽
一場來到九龍城,吃過清真牛肉館的牛肉餅後,總覺得要吃碗糖水才完滿。這次沒去以前常去的金滿堂、皇室和合成,一心打算試新店。在openrice找糖水店,見小方糖和嚐樂都未曾試過,最後選了位置較遠的嚐樂,全因對食評中一杯杯的甜品所吸引。店子位於賈炳達道公園對面,角落舖位大約可容納二十人。我們來到時只是約九點,人不是太多,我想應該越夜越旺,晚點來可能要等位了。先看menu,發現選擇不少,既有大路的中式和港式糖水,亦有店子自家出品的杯裝甜品。杯子甜品選擇不少,有近二十款,每款也有詳細列明包含的材料,令人花多眼亂。而且大部分甜品只售二十多元,定價合理。我們點了其中兩款,分別是黃金島和黑糖奶茶王。顧名思義,黑糖奶茶王是奶茶口味的甜品,底層是奶茶凍,當中混入了果仁碎和曲奇碎。面頭則是雲尼拿雪糕球加黑糖糖漿,甜品上枱時賣相不俗,感覺也足料。奶茶凍質感軟身,不似果凍般QQ彈彈,用匙羹很易弄散。入口相當滑溜,也能做到奶茶的香濃,不過賣相實在太似牛筋,感覺有點怪怪的,哈哈。因為大半杯都是奶茶凍,加入果仁碎和曲奇碎是相當明智的做法,豐富口感以外,曲奇碎與奶茶凍和雪糕同吃也很不錯。雪糕是一般貨色,幸好味道與奶茶味

這次沒去以前常去的金滿堂、皇室和合成,一心打算試新店。
店子位於賈炳達道公園對面,角落舖位大約可容納二十人。
而且大部分甜品只售二十多元,定價合理。
我們點了其中兩款,分別是黃金島和黑糖奶茶王。
奶茶凍質感軟身,不似果凍般QQ彈彈,用匙羹很易弄散。
雪糕是一般貨色,幸好味道與奶茶味配合,沒有搶去主角的風頭。黑糖漿則顯得有點可有可無,可能因為奶茶的濃味掩蓋了它,還是覺得黑糖與清淡的食材如豆腐,比較合襯。
男友點的是黃金島,單看賣相相當吸引。
以楊枝金露作為主角,加上西柚果凍(相信那果凍就是黃金島)、芒果和西柚肉。
楊枝金露的西米份量很足,唯獨西柚肉的味道稍遜,澀而不香。
個人覺得總點在那西柚果凍。
平常很少吃到這個口味的果凍,這個做得不錯,不甜但西柚香味相當出眾,混在糖水裡吃很清涼消暑。
有別於奶茶凍,這個果凍質地很結實,不過還是很滑溜。

兩款甜品都不算驚為天人,但勝在有創意將不同的甜食組合,而且款式夠多,一大班人一起來也可以有不同的選擇。

2013-07-12
$28 (其他)
2013-07-08 43 瀏覽
呢間店係愈夜愈熱鬧果陣我又忍唔住想食甜品由於第一次我來果陣見到凡帶可愛寵物可享9折優惠咁我就帶左屋企既成員之一——喜喜來呢間店一齊享受今次我叫左呢間店招牌甜品之一 黑糖奶茶王果雲妮拿雪糕配著曲奇餅碎,鬆脆得來又幼滑,仲有奶茶果凍果種彈口既感覺令到人食落去既時候唔會覺得單調而且賣相唔錯,令人有「一野食落去」既衝動仲有就係呢間店總係有一種歡樂、溫馨、和諧既感覺俾人一入到去,就會變得放鬆老闆同老闆娘都好好客,而且佢地都唔怕倉鼠呢D小動物一般既食肆,如果見到你帶呢D野入去都會俾臉色你睇,然而呢間冇,甚至仲肯摸佢同我分享佢養倉鼠心得
呢間店係愈夜愈熱鬧
果陣我又忍唔住想食甜品
由於第一次我來果陣見到凡帶可愛寵物可享9折優惠
咁我就帶左屋企既成員之一——喜喜
來呢間店一齊享受
今次我叫左呢間店招牌甜品之一 黑糖奶茶王
令到人食落去既時候唔會覺得單調
而且賣相唔錯,令人有「一野食落去」既衝動
仲有就係呢間店總係有一種歡樂、溫馨、和諧既感覺
俾人一入到去,就會變得放鬆
老闆同老闆娘都好好客,而且佢地都唔怕倉鼠呢D小動物
一般既食肆,如果見到你帶呢D野入去
都會俾臉色你睇,然而呢間冇,甚至仲肯摸佢
同我分享佢養倉鼠心得
黑糖奶茶王
2013-07-05
10 分鐘 (堂食)
用餐優惠
其他
黑糖奶茶王
2013-05-31 17 瀏覽
沒想到,時至夜深,這個遠離九龍城較旺街道的甜品鋪也頗熱鬧的,等位等了好一陣子。點了排在餐牌上第一名的「黑咕嚕」(不太懂得怎麼讀… 只是向店員指著說「1號甜品」)這個甜品有朱古力雪糕+咖啡奶凍+可可脆粒,奶凍的咖啡很香且有彈性,沒有苦澀味,而雪糕的甜味很好,不會太過,吃完整個甜品質也不覺膩,這個mocha的配搭不錯,很討好 ;個人不太欣賞可可,不過它只是放在奶凍上面,不影響整體味道

;個人不太欣賞可可,不過它只是放在奶凍上面,不影響整體味道
15 分鐘 (堂食)
$27 (宵夜)
  • 黑咕嚕
2013-05-14 27 瀏覽
之前上黎睇過呢間野覺得幾好,諗住搵日黎試下!過琴日同老婆係黃埔行完街,突然諗到不如黎食下!我地真係好勁!由黃埔行到黎呢度!由於行之前食左少少野,未餓住,所以就直接黎呢度食番個甜品先!未試過呢個鐘數食!8點正!開頭我地係包場咁!冇人!真好!不過我地坐低左之後就有一大家人黎左!差唔多所有位都坐哂!之前睇到好多人話黑咕嚕好食!於是我就決定試下!結果真係冇令我失望!我一向都唔鍾意食咁甜,諗住它甘GE配搭應該會好甜,不過個咖啡凍完全唔甜,苦苦澀澀咁!正正中和朱古力醬, 朱古力雪糕同埋朱古力脆脆的甜!真係幾好食!老婆就食左二號的唔記得叫咩大小球!有綠茶雪糕同雲呢拿雪糕,朱古力脆脆同埋小丸子,都幾好食!下次都會再黎!

2013-05-09
  • 黑咕嚕