2015-12-12 328 瀏覽
天氣冷冷就同左朋友去左九龍城附近打邊爐, 食完之後見仲早就諗住搵間甜品店HEA下,而最後就揀左呢間嚐樂.桑寄生蓮子蛋茶 - 色澤較黑有亮澤嘅糖水, 食落唔會太甜, 而且仲有陣陣藥材味, 而隻蛋我覺硬左小小, 但整體味道都OK.
而最後就揀左呢間嚐樂.
2015-12-02 218 瀏覽
又食我喜愛嘅紅豆類甜品 ...一間小嘅甜品鋪在九龍城的一角, 不顯眼.口爽爽 ... 就係紅豆西米涼粉加蒟蒻加花奶, 其實好簡單, 但又配得適中, 好味又爽口, 個名改得幾好
又食我喜愛嘅紅豆類甜品 ...

一間小嘅甜品鋪在九龍城的一角, 不顯眼.
2015-11-29
2015-10-07 260 瀏覽
黑糖奶茶皇($30)九龍城多糖水舖大家都知,司令都成日落尼食糖水架。今次介紹下嚐樂啦,佢位置就比較偏,加上舖位比較細,適合三四個人尼食,人多可能要坐出舖頭啦。店面細,個老闆係裝修上放左好多心思,抬頭望上去會有好多動漫擺設同明信片,成個氣氛好舒服。司令多數都係叫佢一杯杯既甜品,貪佢細細杯又靚。今次食既係黑糖奶茶皇,底係奶茶啫喱,上面有餅碎同埋雪糕,再加左少少黑糖提味。啫喱只係得淡淡既茶味,有少少似旺旺奶茶凍既味,各樣野配埋一齊都幾好食既,不過無奈下面係啫喱,筆雪糕食既時候好唔受力,最後會食到所有野都mix埋一齊,餅碎又濕曬咁,不過都唔影響味道既,下次試試其他甜品先。

黑糖奶茶皇($30)

2015-09-27 428 瀏覽
如果到九龍城食飯, 就算食咗甜品都好, 都會到嚐樂外買碗腐竹薏米返屋企食. 一開始是朋友推介的, 話嚐樂嘅腐竹薏米好好食. 最初都半信半疑, 因為覺得食開嘅另一間糖水店嘅腐竹薏米已經好好食 ... 但一試之後, 從此轉店. 嚐樂嘅 白雪腐竹薏米 (堂食$22, 外賣要收盒錢, 唔記得$0.5 定$1) 強調係用樹記腐竹. 樹記腐竹出名豆味濃郁, 用佢哋嘅腐竹嚟煲糖水豆香四溢, 味道香濃.糖水可選冷或熱, 夏天喜歡吃凍的, 冰涼啲. 糖水呈米白色, 只係望都會覺濃而不稀, 因為選凍的, 甜感會比熱的減一些, 但香味亦會比熱的減一些. 糖水一飲, 就飲到濃濃腐竹味, 除咗飲到煲到溶哂嘅腐竹, 仲會食到一片片, 特登唔煲溶嘅腐竹, 加上煙煙韌韌嘅白果同薏米, 口感豐富, 又香, 又甜, 又好味.

2015-09-10
3 分鐘 (外賣自取)
2015-09-08 245 瀏覽
我問朋友,點解每次出去食完晚飯,指定動作都要去吔甜品先覺得舒服呢?答案係: 因為好多食肆限時1.5小時,傾計時間真係唔夠,所以要轉場再傾過,咪唯有去吔甜品囉。呢一晚食完韓燒,就轉去九龍城試下未食過既甜品店【嚐樂】。店仔細細坐得唔係特別舒服,不過係okay既,店員服務很好很親切,加上好多figure吸引住視線,唔通係賣點之一 ? (笑)喺門口等位時已鎖定目標要點呢個紅綠花,雖然我唔係抹茶控,但被旁邊既丸子紅豆吸引住,加上底層既滑滑豆花,不會過甜,而且配合跟丸子紅豆起來入份外清新,幸好抹茶雪糕冇我討厭既苦澀味,抹茶味唔算濃,食起上嚟份外開心。另外一款唔記得咩名,係芒果系的 (笑),芒果西米露加丸子,係啊...我最愛既丸子啊!仲有一球芒果雪糕加芒果肉,略嫌西米露太清唔夠濃口,其他材料算係唔錯,不愛太甜既朋友可能會中意呢款,整體冇乜特別,唔算突出喔!總結店員服務好,甜品做得用心,下次會再幫襯啊! (笑)
總結店員服務好,甜品做得用心,下次會再幫襯啊! (笑)
2015-07-28 274 瀏覽
食完泰菜,突然間好想食甜品,於是就搜尋下附近有咩甜品店,一搵見到呢間喺我地食飯附近,食完泰金國轉個彎行到街尾就見到呢間位於轉角位嘅嚐樂啦。店內得幾張枱,地方細細,但都睇得出老細幾用心去佈置,貼落旅遊地方嘅明信片同埋相片,一路食可以一路欣賞各地風景,都不失為一個好主意嘅。甜品方面,主要係雪糕嘅配搭,我不喜歡食雪糕,所以就叫了個楊枝甘露,朋友叫了黑炭頭和金玉滿堂。呢個楊枝甘露又幾清新,原來石榴汁嘅香味配合埋金柚同芒果出嚟嘅效果幾唔錯,唔會甜膩,比起其他食開嘅楊枝甘露味道更為突出。黑炭頭有齊晒朋友喜歡嘅曲奇雪糕,朱古力餅同涼粉,一次過滿足晒3個願望。金玉滿堂,就咁睇落已經七彩繽紛好吸引,裡面有鮮什果,芒果啫喱,椰果同埋小丸子,我試左啖口感也不錯。
呢個
黑炭頭
黑炭頭
2015-06-01 364 瀏覽
"OK篇"兼龍城食記不經不覺已寫到近尾聲, 前幾篇分別介紹了泰菜、食腸粉、飲夜茶、西餐廳、茶餐廳 (潮州菜就較早前寫了南記)...中間又夾雜了去Smile Yogurt及去新開的Highfive 食雪糕, 寫開甜品不得不提兩間心水店食甜品, 就是今篇119嚐樂及120的小方糖.前言:  嚐樂在賈炳達道與打鼓嶺道交界口, 對著城寨公園, 算是龍城最靠邊的外圍區, 雖然店鋪細但因為位置較偏遠, 比其他在中心區的甜品店易搵位, 窗明几淨, 甜品細細杯十零廿幾蚊有交易, 街坊味濃單車友駕著'戰車'幫趁有優惠、幾位店主全部落手落腳做, 在玻璃窗上的告示就可見他們的生活態度, 招呼令人舒服, 幾'街坊feel'唔識點寫點形容, 店子細細但氣氛很好, 遠離繁囂不太嘈吵, 行遠少少又何妨?!  幾年前開始honey就間中帶我去吃一杯, 是我們撐枱腳的心水店之一.  今晚飯後又想吃點什麼, 近來吃得太多聯發的鮮油奶多, honey對我件鮮油開始多多意見, 所以今晚又來了嚐樂.今日: 一坐下, 點了我的例牌 - 金玉滿堂, 咬著啫哩, 椰果及珠珠, 味道純樸賣相一向簡簡單單, 乾淨企理, 感覺良好, 但吃

今日: 一坐下, 點了我的例牌 - 金玉滿堂, 咬著啫哩, 椰果及珠珠, 味道純樸賣相一向簡簡單單, 乾淨企理, 感覺良好, 但吃著吃著想起上星期松記那碗$23元的至愛"幻彩明珠", 突然發覺金玉滿堂似乎貴了很多, 不經不覺原來已賣到$36元
,  價錢已跳了好幾跳!......因為一直以來嚐樂給我的感覺是很抵食, 平常根本沒看價錢, 只不過寫開龍城的店想寫此店才看看價錢牌, 真正食米不知米貴就是我了!
  所以即使店子各項條件都不錯但輸在價錢一環, 本來笑臉的食評downgrade成了'OK', 但去開有感情, 照寫可也.

其實以前它的杯杯甜品只需廿多元, 價錢比同區其他店價錢平了一截, 如果今時今日賣到三十六元一客, 我這類舊客就可能覺得既來之則安之, 當支持吓小店!  但九龍城太多選擇了, 俾到這個價碼實在有很多選擇;  本來嚐樂的杯杯甜品是簡單乾淨企理價錢相宜所以是龍城心水糖水店第一位, 現在...我又會覺得去小方糖更抵食一點...下篇再續~
2015-03-12
$36 (宵夜)
2014-09-07 886 瀏覽
放工同朋友仔想揾地方坐吓,四點幾,啱啱開門就衝入去!選擇都幾多嫁!不過我係綠茶控,所以就揀咗依個星星茶莊,最底層係綠茶果凍,甜度適中,配埋個綠茶雪糕同蜜糖星星,好清新呀!而我朋友仔就揀咗個藍莓雲呢拿雪糕蜜桃杯,哈哈,我唔記得咗杯野個名lu!杯野入面有啲蛋糕仔,幾得意喎!一定會再去試其他野!
2014-07-30 1028 瀏覽
九龍城從來都不乏甜品店,不論身在何處,總能在附近找著一家店。這次都到了街尾一家小店,只有數張桌子,大概廿個座位吧! 這裡有中式也有西式甜點,但愛好綠茶的我很容易便作了決定!我選的是紅綠花,由豆腐花、小丸子、紅豆蓉及綠茶雪糕製成。豆腐花味道偏甜,感覺很像百福呢! 小丸子很有咬口而且煙韌,綠茶雪糕茶味不濃,但配上紅豆就就是無敵了!友人點的是大小球,由綠茶、曲奇及雲呢嗱雪糕組合而成,最後加上了朱古力脆脆,增添了不少口感。品份量真不少,但各種簡單材料配搭起來是不錯的,有空也可在家裡試試弄製!
2014-06-24 851 瀏覽
間唔中都會過來食下甜品,其實呢度點甜品都幾好食, 唔明點解次次來到都咁少人。平時都係食開佢的中式糖水, 覺得味道都唔錯。但話晒而家榴槤當造, 今次就心郁郁試左個菓皇水晶豆付花 個甜品主要係豆付花底, 上面有點榴槤肉同榴槤漿。以前都有食過呢度的菓皇甜品, 覺得榴槤好夠味, 但今次雖然都好食, 但覺得榴槤味就淡左點, 唔夠濃同香, 有點失望。相反芒果達人係老公至愛, 次次來到都會order, 風雨不改。有芒果雪糕, 鮮芒果肉, 西米露同芒果布甸, 甜度適中, 不會太膩, 值得推介。

2014-06-23
  • 芒果達人
2014-04-25 832 瀏覽
味道,是不錯的, 綠荼雪糕味道不錯, 豬古力雪糕味道不錯, 果凍就還OK, 不萛太甜. 其中一杯那些丸子太凍了, 硬晒份量,不是太滿意, 很小杯, 食完很空虛誠意,很一般,70%果凍(唔凍),一球雪糕,適量蜜糖星星,沒有特別設計, 令我想起許字頭,that all杯不凍,來到時雪糕已溶了不小價錢,萛是還可以的,對我來說是不值的,沒誠意的產品就是不值.排隊時間: 0分鐘.回頭率: 10%眼見多數外賣都是渣渣, 可能會比較好

份量,不是太滿意, 很小杯, 食完很空虛

杯不凍,來到時雪糕已溶了不小

排隊時間: 0分鐘.

回頭率: 10%

眼見多數外賣都是渣渣, 可能會比較好
2014-04-21
  • 沒有
2014-03-19 1811 瀏覽
年初參加了西貢團年飯活動,吃了一頓豐富的海鮮餐後,回家途中有朋友提議吃甜品,找了一會就選了這裡。其實已知這家店有一段時間,經過幾次都沒吃到,是日就一行五人來,一口氣多試幾款口味。甜品店門口貼了幾張有趣的貼紙,如營業時間寫著"瞓醒先開,賺夠即收"。另外凡帶可愛寵物、駕單車、電單車和穿校服者也可享九折優惠。除了供應傳統中式甜品,還有一系列自家創製的甜品杯,看起來挺吸引,我們就各自選擇自己喜歡的,然後再一起分享。星星茶莊。有一顆顆星型的蜜糖粟米片做裝飾,賣相可愛,配以綠茶雪糕和綠茶果凍,果凍味道清新帶淡淡的茶味,又不會過甜,味道不錯。藍水晶。整個甜品都是藍紫色的很漂亮,不過覺得藍莓雪糕與牛奶布甸的味道不太搭,另外食友們都覺得藍莓水晶珠不夠爽,口感較像西米。菓皇水晶甘露。除了聰嫂外,比較少在別的店吃榴櫣甜品,但這個水晶甘露做得不錯,啖啖榴櫣肉,又不會過甜,配搭這裡的水晶珠一同吃也很好。黑糖奶茶王。雲呢拿雪糕配奶茶果凍,加上曲奇碎和黑糖漿,聽起上來好像很吸引,但選這個甜品的食友有點失望,一來奶茶果凍的口感麻麻,雖然有濃郁奶茶味,但毫無果凍口感,而且味道也偏甜,整體的配搭一般。黃金島。應該是楊枝甘
黃金島。應該是楊枝甘露的進化版,不用西柚肉而用西柚果凍和鮮芒果,說穿了其實就是楊枝甘露,改了名字但覺得沒太大分別。用西柚果凍是比較聰明的做法,因為西柚肉不是一年四季都當造,有時會吃到苦澀的西柚肉,反而弄成果凍比較容易控制。

款式較有創意,沒有完全和別的甜品店撞款,應該可以在九龍城的甜品店戰場立足,不過就今晚所吃到的甜品來說,水準有點參差,只有菓皇水晶甘露值得再來。而除了星星茶莊獲較多正面評價外,其他都沒什麼好評,希望店家可以繼續努力吧。
$40 (宵夜)
2013-12-31 812 瀏覽
每次同朋友去親九龍城都會去食嚐樂食甜品,必叫黑咕嚕同奶茶皇,另加其他甜品!! 通常黑咕嚕同奶茶皇就會好快就俾朋友瓜分哂!!雖然天氣凍,但冬天食凍野別有一番風味!!
2013-12-29
黑咕嚕
黑糖奶茶皇
湯圓
馬蹄桂花露
路經九龍城此地,飯後入去食些甜品,眼看店內都不是好大,又不是好多座位,不過起初我都俾個甜品Menu 吸引了我入去,「嚐樂精選」都是雪糕為主,只是有一兩款是冇雪糕,幸好店內都有其他傳統的糖水、涼粉、豆腐花、貴妃金露系列.....讓客人都可有其他糖水食。一場來到當然都是試招牌甜品,人氣甜品之一黑糖奶茶王30元令我最失望,材料有黑糖漿、雲呢拿雪糕、奶茶果凍及曲奇餅碎,一眼望已經太過水汪汪,餅碎都浸腍晒,奶茶果凍雖是好有甘香濃郁的奶茶味,但是為何是變成一pat pat又不彈牙可口?我以為食緊BB的糊仔?!賣相已經晤討好。只靠黑糖漿散發黑糖的香味始終晤夠搶。其實似焦糖多過似黑糖!冇黑糖味道?
一場來到當然都是試招牌甜品人氣甜品之一黑糖奶茶王30元令我最失望,材料有黑糖漿、雲呢拿雪糕、奶茶果凍及曲奇餅碎,一眼望已經太過水汪汪,餅碎都浸腍晒,奶茶果凍雖是好有甘香濃郁的奶茶味,但是為何是變成一pat pat又不彈牙可口?我以為食緊BB的糊仔?!賣相已經晤討好。只靠黑糖漿散發黑糖的香味始終晤夠搶。其實似焦糖多過似黑糖!冇黑糖味道?
黑糖奶茶王30元
2013-11-26
2013-10-24 399 瀏覽
吃過數次,黑咕嚕,大小球,藍水晶,糖不甩都曾嘗樂,不過最好吃及特別可算是奶茶王,奶茶味香濃而不甜膩,帶有奶茶凍,雪糕附上焦糖漿,不會過甜大小球則只滿足吃雪糕的欲望,黑咕嚕則有香濃朱奶,布甸,像兒時吃的可可米,重拾朱奶的懷抱

吃過數次,黑咕嚕,大小球,藍水晶,糖不甩都曾嘗樂,
不過最好吃及特別可算是奶茶王,奶茶味香濃而不甜膩,
帶有奶茶凍,雪糕附上焦糖漿,不會過甜
大小球則只滿足吃雪糕的欲望,
黑咕嚕則有香濃朱奶,布甸,像兒時吃的可可米,
重拾朱奶的懷抱

奶茶王,大小球