2010-08-10 281 瀏覽
煲仔飯做到成巷成市,但小弟惟好炭爐砂煲煲仔飯,貪其飯粒乾爽兼具炭香,但由於用炭爐煲飯所需時間較長,所以現在已買少見少,有聞西環有間專營炭爐煲仔飯,所以老遠也要約朋友一試。嚐囍位於西環內街,門面不大,但鋪面深長,位置甚多。小店裝潢簡約,深棕色桌椅配上米白牆身,牆上掛有數幅山水畫及寫上是日推介的小黑板,而近門較窄位置則用上牆鏡來增加空間感,整體感覺舒適自在,但越深入店內,手提電話接收漸弱哩。 食物方面,這裡除了有一般的中式小炒,還有火鍋及馳名的炭爐煲仔飯和砂煲煲仔菜。由於我們一行三人還有一位朋友未到,所以還未決定點甚麼菜,不過也先為煲仔飯下了單,因為有聞平均也要等近三十分鐘,而其餘菜式也等到朋友來時才加單。 白鱔排骨煲仔飯 $46:等候期間偷看廚房,煲仔飯果然逐煲以炭爐煮,所以最後也要近四十分鐘才上檯。揭開砂煲蓋,未吃已聞到陣陣炭香;而鋪面除了有白鱔和排骨外,還有椒絲和蔥粒,紅綠相襯,賣相很好。 加入豉油拌勻,近煲中的飯粒乾爽卻不失綿軟,而旁邊的則脆口帶著焦香,兩者各有特色;由於煮的時間較長,所以飯粒滲滿白鱔的鮮味及排骨的肉香,配合略帶甜味的豉油,口感與味道確是一絕。食材方面,白鱔雖不

加入豉油拌勻,近煲中的飯粒乾爽卻不失綿軟,而旁邊的則脆口帶著焦香,兩者各有特色;由於煮的時間較長,所以飯粒滲滿白鱔的鮮味及排骨的肉香,配合略帶甜味的豉油,口感與味道確是一絕。食材方面,白鱔雖不及黃鱔鮮甜,但也嫩滑肥美,濃郁的豆豉滲進肉內,令白鱔更覺惹味;而排骨也肥瘦適中,一樣用上豆豉作調味,煮得夠腍也很入味。
最後還有炭爐煲仔飯的精華,就是黏著煲邊的飯焦。飯焦略帶焦黑,炭香味最濃郁,入口不會太硬,而且薄脆香口,當作佐酒小吃也未嘗不可。整體而言,質素雖比新翠華稍遜,但總算做到色香味俱全,值得推介。

避風塘炒辣蝦 $68:店員極力推介之作。用上新鮮大蝦,煎香後以避風塘炸蒜處理。蝦肉爽口彈牙,味道比坊間一般的避風塘菜式較為溫和,惹味得來卻不會太辣,故沒有掩蓋了蝦的鮮甜;而炸蒜也不會過份鹹,只是略嫌不夠乾身,但味道也很好。

椒鹽鮮魷 $50:粉漿不算太厚,也不會炸得過份乾身,但鮮魷口感較韌,而且椒鹽味不夠重。聽朋友說上次來時較好吃,今趟似乎有點失準吧。
失傳一字骨 $52:醬汁較稠,顏色呈深棕色,帶有刺鼻的醋酸味;但入口沒有想像中般濃烈,味道就像比較酸的糖醋排骨,開胃醒神,而且份量十足,所以如果不太好肉類,便可以省去哩。

啫啫通菜煲 $35:啫啫通菜味道濃郁,惹味香口,但沒有一般啫啫菜式燙口那種快感,如果能夠熱一些會更好。

整體而言,味道達合格水平以上,但還未算頂級,不過價格相宜,單單以炭爐煲仔飯而言,也值得一試再試。服務方面,店員年紀較大,但卻帶有街坊般的親切,而且殷勤有禮,不時提醒我們等候需時,如要加單要盡早決定。

如果大家走經附近又好炭爐煲仔飯,不妨到嚐囍一試。

白鱔排骨煲仔飯 $46
店內不大但不算擠迫
真正炭爐煲仔飯
  • 炭爐煲仔飯
2010-07-19 77 瀏覽
朋友介紹話嚐囍幾好食便上openrice 找找看見到有 馬上去試 個個都話好無什麼意思麻 睇下系咪真系講到禁同老婆2 個人去到見到人山人海便知賴野(無book位)2個人嗌了4樣野( 台都無位擺)蕉鹽9肚魚 好香,皮好趣,魚都好滑,(下次試其他蕉鹽野)清蒸倉魚好大條,幾滑,唔腥,火候剛好,麵醬蒸勝瓜呢個有dd 失忘,大多麵醬,太鹹 =,=最後的主角鹹魚臘味煲仔飯主角個然系最後先出場,等了40 分鐘(可能多人)d姐姐話無辦法,因為碳火煮,快唔到臘味的油滲落去飯度 ㊣鹹魚好香,飯底好靚,個飯蕉仲可以成個起出來的,好好好好好食,好有水準(比坤記有過之而無不及,坤記d 飯有時未過骨的,試過幾次)等45 分鐘都無問題,因為我同老婆覺得好好食埋單唔洗$200地方大,清潔,地下無痴邋邋,d姐姐好熱情,一定再來
朋友介紹話嚐囍幾好食
便上openrice 找找看
見到有
馬上去試 個個都話好無什麼意思麻
睇下系咪真系講到禁

同老婆2 個人去到
見到人山人海便知賴野(無book位)
2個人嗌了4樣野( 台都無位擺)

蕉鹽9肚魚

好香,皮好趣,魚都好滑,(下次試其他蕉鹽野)
清蒸倉魚
好大條,幾滑,唔腥,火候剛好,
麵醬蒸勝瓜
呢個有dd 失忘,大多麵醬,太鹹 =,=
最後的主角鹹魚臘味煲仔飯
主角個然系最後先出場,等了40 分鐘(可能多人)
d姐姐話無辦法,因為碳火煮,快唔到
臘味的油滲落去飯度 ㊣
鹹魚好香,
飯底好靚,
個飯蕉仲可以成個起出來的,好好好好好食,好有水準
(比坤記有過之而無不及,坤記d 飯有時未過骨的
,試過幾次)
等45 分鐘都無問題,因為我同老婆覺得好好食

埋單唔洗$200
地方大,清潔,地下無痴邋邋,d姐姐好熱情,
一定再來
2010-07-16
25 分鐘 (堂食)
2010-07-19 74 瀏覽
一行5人 8:30pm 諗住walk in 食坤記 不過當然出左名0既 點會咁容易就俾你食得到丫.....即上onpenrice再search一下類似的附近飯店 就膽粗粗搵呢間唻試下囉冇訂到位 所以都要等左廿幾分鐘先入得 而且都見到好多人 入到唻 係訂左位0既 咁多人食 個心都冇咁驚哈~又俾我撞手神 又真係幾好味喎~ 豬骨煲 (見到有呢個菜式即刻想比較下 到底係咪出名就係好食呢?!)一唻到先飲啖原味湯 ~um~ pass~ 再不下不下 除左豬骨6,7舊仲有雞腳仔 都幾入味 其他配菜都新鮮 冇咩雪味 腐竹都軟身 沙嗲黃金爆鱔球香脆惹味 由其洋蔥爆得香 辣辣地 呢味配啤酒就冇得頂!! 薑蔥魚頭煲呢個菜唻0既時候 大家忙住食豬骨煲 擺左陣 大概十零分鐘啦 都keep住聽到佢吱吱聲 有時煲仔菜都未必可以真係夠熱家嘛 一凍左就會開始腥 由其係魚 卒之醒起都係快d食左先 一liu 開 嘩,d煙都仲係咁標上唻!! 仲等咩 即嘆啦 ~ 都正播 有魚味冇腥味 另外火腩同豆腐都出奇地好食喎 下次唻都會reorder 田雞鱔煲仔飯雖則又真係要等幾等 差不多30mins 下

咁多人食 個心都冇咁驚

哈~又俾我撞手神 又真係幾好味喎~

其他配菜都新鮮 冇咩雪味 腐竹都軟身

沙嗲黃金爆鱔球

香脆惹味 由其洋蔥爆得香 辣辣地 呢味配啤酒就冇得頂!!

薑蔥魚頭煲

另外火腩同豆腐都出奇地好食喎

下次唻都會reorder

田雞鱔煲仔飯

雖則又真係要等幾等 差不多30mins 下次都係一坐低就嗌左先穩陣 不過中途有好食0既野

食住等 又唔係覺得好耐囉 始終即叫即整 冇計啦

若然咁鬼快有得食 即係煲定啦 就唔係叫煲仔飯架喇播 冇左個種風味 有時等 都ok0既

香味就差少少 田雞都幾滑 鱔就都爽口0既 若然飯焦再香d 就good哂~

紅酒銀紙焗3吋骨

阿姐猛咁推薦我食 見佢咁熱情 就試下啦 第一眼先見到脤卜卜0既銀枕頭 剪開就聞到成陣紅

酒味 都幾得意喎 食落味道確實唔錯0既 平時一般紅酒配牛肉的嘛 今次換下豬仔上場 都OK

好食喎又

同坤記舊鋪比 煲仔小菜款式比較多 唔洗食來食去都係得幾味嘛 有新鮮感得唻味道又好

埋單一共 3舊 ($ 300) 以食物質素唻睇 都絕對可以再幫襯 !!
2010-07-18
25 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • 以上所叫的都可以
2010-07-03 109 瀏覽
聽人講呢間啲煲仔飯拍得住西營盤坤記,傳聞係坤記大廚走出來開的,咁就一於去試吓,星期四晚打去訂星期五晚2位,訂6:30pm,佢叫我早啲6:00pm得唔得,事關如果6:00pm坐滿左就好難比位我喎,但我話未放工,盡量6:20pm啦,咁佢話OK。咁當晚6:15pm去到,餐廳都好寬敞,樓底好高,環境好過坤記。但只坐得1成人,鬼咁多吉枱,職員叫我是但揀張枱坐,我心諗早知使鬼訂枱咩,如果係坤記未夠6點已經坐滿人呢。2個人叫左生炒排骨,番茄蛋花豬膶湯,滑雞煲仔飯。生炒排骨一食就知係預早炸定,啲肉質鞋拾拾,仲唔係好熱。番茄蛋花豬膶湯,好似清水咁,求其切個番茄放落個湯度,完全無番茄味。等左35分鐘個雞煲飯終於到,雞唔滑兼無味,應該係冰鮮雞,飯唔香,豉油又無味,坤記好好多囉。總之唔會再幫襯囉...
2個人叫左生炒排骨,番茄蛋花豬膶湯,滑雞煲仔飯。
生炒排骨一食就知係預早炸定,啲肉質鞋拾拾,仲唔係好熱。

總之唔會再幫襯囉...

2010-07-02
(非會員)
2010-05-16 39 瀏覽
開左幾個月,成日見好多人等位, 今晚終於同老公豬去試下~~兩個叫左三樣野 :滑雞膶腸煲仔飯:個飯超掂, 啲飯夠硬有飯焦,只係落單個姐姐落錯咗, 膶腸變臘腸, 走嘅時候又有落錯單嘅情況, 真係要注意注意魚湯什菌浸勝瓜: 呢個都 ok, 價錢又唔貴椒鹽鴛鴦骨: 呢個普通而且好細碟, 唔抵食

開左幾個月,成日見好多人等位, 今晚終於同老公豬去試下~~
兩個叫左三樣野 :

魚湯什菌浸勝瓜: 呢個都 ok, 價錢又唔貴

椒鹽鴛鴦骨: 呢個普通而且好細碟, 唔抵食
2010-05-16
2010-04-26 38 瀏覽
幫襯過好多次, 值得推介店舖光猛企理食物方面我最鍾意係豬骨boil 同埋boil仔飯好香又足料小菜都係好好味, 食過椒鹽9肚魚和游魚, 珍珠骨, 大份得黎有酒家水準服務態度都好好, d staff 忙得黎都好有禮貌,始終做街坊生意, 好親切最好就係門口有錶位, 附近都有車位, 而家成日去啦, 個人覺得好食過坤記同埋好似好多野都幾正西環雖然多食肆但如此有heart的都的不多, 得閒食下d家常小菜這店會俾到驚喜大家
幫襯過好多次, 值得推介
店舖光猛企理
食物方面我最鍾意係豬骨boil 同埋boil仔飯
好香又足料

同埋好似好多野都幾正
2010-04-09 44 瀏覽
有驚喜, 今日本身去大盛食但點知佢close 左, 跟住就同fd 去試下嚐囍, 呢間野之前轉過好多手, 今次去, 都幾乾淨感覺幾好, 叫左2個小菜因得2丁友, 食唔到太多, 但好多野都想試, 食左1) 欖角四季豆 $45 gd gd gd2) 黑椒牛仔骨 $55 一般啦, 2個人食左107, 但都幾好食, 一定會有下次, 見到側邊食好多都好gd, 個煎魚好得, 哈哈!下次食煲火飯
1) 欖角四季豆 $45 gd gd gd
2) 黑椒牛仔骨 $55 一般啦,

2010-04-08
2010-03-02 55 瀏覽
記起雜誌介紹過,而且又住在西環,無理由不來試一下他的煲仔飯。兩個人叫了一個田雞飯、一碟白菜仔同椒鹽鮮魷 金蒜白菜仔 :可自選不同的菜和煮食方法,不錯椒鹽鮮魷: 都幾厚身,味道中規中矩重頭 田雞飯: 即叫即煮,前兩樣差不多吃完才上飯。飯真的不錯,不過飯焦不太多,而且田雞的味道不突出,又一不是太好但又不是差的作品服務: 呀姐都算態度不錯,不過人手就不太足夠環境:間中見到一兩只小飛虫飛過,其實都可接受的價錢:4-50一個菜,其實西環有很多選擇
金蒜白菜仔 :可自選不同的菜和煮食方法,不錯
椒鹽鮮魷: 都幾厚身,味道中規中矩
服務: 呀姐都算態度不錯,不過人手就不太足夠
環境:間中見到一兩只小飛虫飛過,其實都可接受的
價錢:4-50一個菜,其實西環有很多選擇

鮮魷
白菜仔
田雞飯
2010-01-18 68 瀏覽
是日想吃煲仔飯,卻不想去肯定大排長龍的坤記,在Openrice上尋得這家評價不錯的餐廳。以為是家清閒的餐廳,沒想到假日的晚上人竟多到要登記號碼輪候叫號!雖然有十組左右的人在等,但等佐二十分鐘就有得入去。雖然客人爆滿,煲仔飯也是大約二十分鐘就有得食,效率不錯。除了許多人點煲仔飯,也有許多家庭食火鍋、點菜,睇落樣都好靚也都幾好味咁。點了「臘味滑雞飯」,$45,有臘腸、潤腸、臘肉、滑雞,都好吃也有品質。飯的分量真的很多,如果想要吃個大飽絕對可以滿足!這家的煲仔飯是「炭火」的,雖然我分不出來差別,不過埋單時看到那炭火爐真係好靚!總之,是個相當不錯之食店,環境舒適,食物很有誠意,服務態度也好,值得推薦。

臘味滑雞煲
晚市餐牌
店裡人同意所照的炭火爐
2010-01-17
臘味滑雞煲
晚市餐牌
店裡人同意所照的炭火爐
2010-01-15 36 瀏覽
不知是新樓的影響, 還是地鐵支線正在興建帶來樂觀, 西環近半年突然開了好多食肆。近堅尼地城海旁那邊, 變成了像鯉景灣一樣, 酒吧、甜品、西餐、日本料理 ..... 開呀開 .....而石咀那邊, 亦開了兩間火鍋(漁王、塘西), 士美非路又有一間(自己友) ...... 而這間嚐囍呢, 相對來說好像比較低調, 以煲仔菜作主打, 你一入到去, 肯定對個舖位大到離奇而嚇了一跳 ........ 可能舖租仍然便宜吧?它有一個標榜用炭燒的煲仔飯, 個人一直喜歡炭燒這種烹調方法(雖然比較熱氣) ...... 但門口明明沒有成列燒烤爐頭 ........ 原來它選擇了在室內燒, 但有沒有炭就看不見了。試了臘味滑雞煲仔飯, 雖然都要等, 但肯定不會像上環坤記等幾個鐘。四十多元的煲仔飯, 算大煲, 料多, 臘味包括臘腸、膶腸、臘肉, 而雞亦都有醃過, 幾有味。飯方面就不太感受到炭燒效果了, 不過都有飯焦。反而是豉油不夠甜, 稍為失色少少。由於舖位夠大, 應該不用等位。見不少人吃煲仔菜, 份量亦大, 下次可以試試。

2010-01-09 61 瀏覽
前身的宜記執左搬左,前身好難食.依家從新裝修換來堅城唯一炭爐煲仔飯, 水平不差,當然不名坤記的好. 但整體已是堅城味道較好之小菜館.晚晚滿座.食左4次, 3晚1午.午餐食過套餐, 豉汁蒸排骨, 肉質太淋,淋到未咬就散,但又唔係梅左喎! 所以午餐經驗唔好.唔會再食午餐.3次晚餐:白鱔排骨煲仔飯, 好強既炭火味, 成間店都係, 算是不錯的煲仔飯,. ,要飯焦有飯焦, 飯粒亦挺身飯味濃. 仍要一提, 坤記真的出色, 但唔想次次迫住坐同等成粒鐘食,所以改黎依度過下癮都唔錯.枝竹牛腩煲, 好食, 枝竹入味, 牛辭淋得黎肥瘦適中, 熱辣辣咁上台係嚴冬食更正.蒜炒菜心, 夠鑊氣又大碟. 菜新鮮.椒鹽九肚魚, 坤記又係好食d. 但依度同德記同level,夠大碟又脫口豬骨煲. 肥牛加鱔片.豬骨煲極足料: 好多豬骨,但稍欠骨髓,湯底好正,加入好多白蘿蔔,雞腳,煲到奶白色,仲有輕微既胡椒味.飲一啖驅走寒氣. 肥牛及鱔片亦不錯. 整體而言, 係堅城較好既街坊食堂, 可以推介. 但謹限於堅城地帶.
前身的宜記執左搬左,前身好難食.

食左4次, 3晚1午.

3次晚餐:

蒜炒菜心, 夠鑊氣又大碟. 菜新鮮.

豬骨煲. 肥牛加鱔片.

2010-01-08
2010-01-08 46 瀏覽
去到等左一陣有得入坐,全場都好 full,所以我地三個人要搭枱,都唔係太大影響幾多唔同款煲仔飯,小菜最後點左白鱔煲仔飯,枝竹牛腩煲,椒鹽九肚魚,蒜香炒生菜先黎蒜香炒生菜,正正常常再黎枝竹牛腩煲,好香!!牛腩唔 un,好入味,成煲都好食!再黎椒鹽九肚魚,d魚好新鮮,凍左入面d魚肉都仲好軟,好食!等多一陣先黎白鱔煲仔飯,d飯焦真係好好食有機會叫多幾個朋友黎食,多d人可以叫多d唔同野食試下
幾多唔同款煲仔飯,小菜
最後點左白鱔煲仔飯,枝竹牛腩煲,椒鹽九肚魚,蒜香炒生菜
先黎蒜香炒生菜,正正常常
再黎枝竹牛腩煲,好香!!牛腩唔 un,好入味,成煲都好食!
再黎椒鹽九肚魚,d魚好新鮮,凍左入面d魚肉都仲好軟,好食!
等多一陣先黎白鱔煲仔飯,d飯焦真係好好食

有機會叫多幾個朋友黎食,多d人可以叫多d唔同野食試下
2010-01-04
  • 枝竹牛腩煲,椒鹽九肚魚
2010-01-06 85 瀏覽
黎過兩次,我都唔記得上黎幫佢寫下食評@@~果次經過,見佢新開張,心諗要搵日黎幫襯下,睇下好唔好味~ 第2日就同埋老公、聰舅父、mabel黎試下喇~~果次叫左4個小菜 : 咕嚕脆魚柳 - 我覺得好好食,用料好新鮮,d魚肉唔會係爛晒一pat咁~~ 欖菜肉鬆炒四季豆 同埋 豉汁蒸烏頭 - 冇乜特別,都係好食既~~ 美極煎海中蝦 - 呢個菜,餐牌係冇既~~ 原本我地想叫茄汁海中蝦,不過我地諗諗下又係咕嚕果d汁,後尾我地就叫左個侍應亞姐埋黎問下佢可唔可以轉做美極海中蝦,佢問一問廚房,好彩佢出黎同返我地講可以 hehe~ 咁就食到咁美味既美極煎海中蝦喇~~~同埋要講下,佢真係用海中蝦,而唔係用基圍蝦胡混過關就算,呢樣要讚!!星期6晚,我就同老公兩條友黎食飯,果晚叫左 : 排骨滑雞煲仔飯加臘腸 - haha,呢個飯都超級好味~~最愛佢d飯焦 細個果時,媽咪唔俾食飯焦架~佢話食得多飯焦=頑皮 ╮╯﹏╰╭ 蒜茸蒸勝瓜 - 有我最愛既蒜茸~~正呀!!!總括黎講,佢呢間野d小菜真係讚~~今日同個同事講開,佢都話呢間野d野好食,Good Good~~~^^
黎過兩次,我都唔記得上黎幫佢寫下食評@@~

果次經過,見佢新開張,心諗要搵日黎幫襯下,睇下好唔好味~
第2日就同埋老公、聰舅父、mabel黎試下喇~~

果次叫左4個小菜 :

hehe~ 咁就食到咁美味既美極煎海中蝦喇~~~

星期6晚,我就同老公兩條友黎食飯,果晚叫左 :

蒜茸蒸勝瓜 - 有我最愛既蒜茸
~~正呀!!!

總括黎講,佢呢間野d小菜真係讚~~

2010-01-02
  • 美極海中蝦