2020-03-31 259 瀏覽
由於疫情關係,多左叫外賣,今晚就試咗呢間喵盒子。晚餐主菜只有全日早餐同味噌茄子豆腐椰菜花丼,於是我同老公一人叫左一款嚟試。一打開外賣盒,見到顏色麻麻地(其實睇菜名就知咩色,係我白痴),點知食落非常驚喜!呢個「丼」係冇飯嘅,用椰菜花代替,勁啱唔想食澱粉質嘅人,雖然冇飯,但飽足感絕對足夠!至於啲「餸」,味道剛剛好,味噌唔會太咸,非常之正。
味噌茄子豆腐椰菜花丼
2020-03-30
20 分鐘 (外賣送餐)
味噌茄子豆腐椰菜花丼
一個地方有沒有把心放出來去料理,食客是感受得到的。很欣賞店主的理念,不會放貓在店裡招徠生意,加上味道可以說是超出預期,很值得來一試再試。這家小小的cafe在家附近,卻一直沒機會光顧,終於有機會試過後,實在是喜出望外,尤其是他們有cauliflower rice這個選擇。點的味噌豆腐茄子椰菜花飯,以椰菜花碎代替飯,low carb/keto者一定會明白外出用餐看到這項選擇有多感動,而我真的沒甚麼地方有看過,還要只賣$78連餐湯跟餐飲,良心得沒話可說。友人點的蕃茄肉丸意大利麵,我只嘗了點麵,是很清新真實的蕃茄味。低carb省回來的quota,用了在甜品cinnamon carrot cake 上,不太甜,淡淡肉桂味,很喜歡。還沒吃完,已經在想下一次來要點些甚麼,大概碰到又黃又好吃的店真的很難得。

• Cauliflower  Rice
  • Cinnamon  carrot  cake
重要的事說三次❗️❗️❗️.久違了的「飯」💛 ..餐湯是愛心老黃瓜湯💁🏿‍♀️有紅青蘿蔔更有營養❤️加入南瓜令整體更rich😎.<#阿公蛋包飯 $78>蛋控無限encore😆心念念這個健康又美味的椰菜花飯🥦用了三隻蛋🤩無其他添加都能炒得💯滑蛋香四溢☺️炒蛋完全覆蓋椰菜花飯🤣包裹著椰菜花粒 粟米粒🌽和素魚豆腐粒🙂素魚腐很特別🌟彈牙並帶濃濃豆香👅椰菜花炒得粒粒分明🤤大量配料撈埋椰菜花飯味道更豐富🥰個人喜歡沒有茄汁的版本🤤.<#菠菜芝士焗大啡菇 $38>新推小食沒有不試的理由❣️看圖以為有兩顆菇但上枱只有一顆確是有點失望🥺但菇菇即叫即焗熱辣辣❤️佈滿新鮮菠菜👻(所有蔬菜都是本地農產品❤️)還有拉絲芝士🤩令人一口接一口👅輕鬆clear🤤但是跟爸媽share就是有點不夠喉🤣.跟餐有餐茶🙆🏿‍♀️每次都揀咖啡果茶🤣味道微酸幾開胃❤️PS好期待新款式🤪..📍#喵盒子 (牛頭角)牛頭角偉業街93號發昌集團大廈一樓
重要的事說三次❗️❗️❗️
久違了的「飯」💛 .
<#阿公蛋包飯 $78>
新推小食沒有不試的理由❣️
看圖以為有兩顆菇但上枱只有一顆確是有點失望🥺
跟餐有餐茶🙆🏿‍♀️每次都揀咖啡果茶🤣味道微酸幾開胃❤️
PS好期待新款式🤪
📍#喵盒子 (牛頭角)
牛頭角偉業街93號發昌集團大廈一樓
2020-02-02
午餐
2020-02-23 226 瀏覽
近排武漢肺炎好勁難得出來,打算幫襯小店去支持佢地2個人朝早11點左右去到環境非常好,望出去除咗有靚境同夠光猛之外,仲有非常受香港人喜歡嘅擺設同貓咪!樓面好乾淨衛生,d枱唔會好密,同埋有搓手酒精比大家清毒, 好感度+10叫咗2個brunch,分別係喵盒子早晨全餐同埋阿公丼喵盒子個蛋炒得唔錯好滑,應該有落到奶,同個包都烘得好脆阿公丼入面d"飯"係椰菜花粒,質感同飯一樣之餘仲有好香好健康非常適合想食飯又唔想食咁多澱粉質嘅人阿公丼連埋果碗湯都好足料,勁推介因為想試多少少嘢食,店長好好人比我地坐多一陣再叫嘢食e度大約2點左右人流開始多,我地都開始叫第二餐今次叫咗份蕃茄濃湯豆腐蝴蝶粉配煙鴨胸多士個濃湯都係落足料,同埋以cafe來講性價比來好高,當tea會飽2份多士煎得香唔係重點重點係個碟係自己cafe主題--貓!另外我地再跟餐叫多咗2個蛋糕e度d蛋糕會係bar枱寫,但因為唔夠位寫唔一定齊,要問一問個staff先知仲有咩最後我地叫咗上面份士多啤梨慕絲蛋糕同一份芒果cheese cake出面d士多啤梨mousse好多時都係得個甜字e個mousse會食到果香,仲埋d crumbs可以同到個mousse嘅
近排武漢肺炎好勁
難得出來,打算幫襯小店去支持佢地
2個人朝早11點左右去到

叫咗2個brunch,分別係喵盒子早晨全餐同埋阿公丼
喵盒子個蛋炒得唔錯好滑,應該有落到奶,同個包都烘得好脆
非常適合想食飯又唔想食咁多澱粉質嘅人

阿公丼連埋果碗湯都好足料,勁推介
喵盒子早晨全餐

阿公椰菜花丼

因為想試多少少嘢食,店長好好人比我地坐多一陣再叫嘢食
e度大約2點左右人流開始多,我地都開始叫第二餐
今次叫咗份蕃茄濃湯豆腐蝴蝶粉配煙鴨胸多士
蕃茄濃湯豆腐蝴蝶粉配煙鴨胸多士

2份多士煎得香唔係重點
重點係個碟係自己cafe主題--貓!
煙鴨胸多士

另外我地再跟餐叫多咗2個蛋糕
出面d士多啤梨mousse好多時都係得個甜字
e個mousse會食到果香,仲埋d crumbs可以同到個mousse嘅質感相輔相成~
士多啤梨慕絲蛋糕

cheese cake同芒果好match同埋無芝士果隻食濟感覺
對於一d唔食芝士又想食cheese cake嘅人係唔會抗拒
芒果芝士蛋糕

飲品方面我地前後叫咗3杯,一杯朱古力,一杯朱古力燕麥奶同咖啡果肉茶
e度嘅朱古力拉花有好多圖案,視覺10/10
燕麥奶都唔錯,不過如果你唔鍾意燕麥奶就未必啱你
飲品

咖啡果肉茶據staff講係真係拎d豆來整茶
沖出來係茶味,唔係咖啡味
飲落去甘甘地,有d意想不到
出面少有

如果有需要一個short break或者番工出去lunch
e度係一個考慮得過嘅地方
而且店員好nice
希望佢地可以頂得住e一段時間
如果無人嘅話可以當working place坐耐少少買多幾份嘢食支持下佢地同d貓貓 ^3^
2020-02-22
$130 (其他)
喵盒子早晨全餐
阿公椰菜花丼
蕃茄濃湯豆腐蝴蝶粉配煙鴨胸多士
煙鴨胸多士
士多啤梨慕絲蛋糕
飲品
咖啡果肉茶
2020-02-15 142 瀏覽
阿公椰菜花丼 - 雜菌豆腐玉子椰菜花丼💲78Grandpa Donburi - Cauliflower rice Donburi with tofu, egg and mushroomsServed with daily soup and drinks講真 睇住份menu真係一啲都唔吸引 因為完全冇圖 openrice又好少相 點知整得好靚!好日式feel😗同埋好健康!好耐冇食過啲咁健康嘅飯 聽落佢個配搭好似好單調但其實好好食!好多菇好香 係隻蛋唔夠滑 玉子豆腐係硬硬地似豆乾 食一半已經好飽😋個餐湯好天然(因為冇咩味 應該好少調味粉😹)仲有好多貓decoration🐈不過係冇貓玩嘅😹〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️MeowBox 喵盒子 (牛頭角)📍牛頭角偉業街93號發昌集團大廈1樓
阿公椰菜花丼 - 雜菌豆腐玉子椰菜花丼💲78
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
MeowBox 喵盒子 (牛頭角)
📍牛頭角偉業街93號發昌集團大廈1樓
2020-02-09 147 瀏覽
疫症凶險,留在家中最安全。無所事事之際,寫追之前的食評便是最好的活動。cafe以貓貓為主題,雖然没有真貓,但全都是貓貓擺設。 甫進門,便見到隻巨型貓咕𠱸坐在吧枱等咖啡,很有趣♥︎貓奴定必感興趣,而且還是黃店,當然要大力支持。 餐廳走健康路線,價錢$70-$110不等,觀塘區來說算中上。 還有green Monday menu,推動環保素食。 甘荀忌廉湯忌廉湯有點稀,但甘荀味濃、還算creamy。 蜜糖芥末燒豬扒扁意粉 $98蜜糖芥末醬很惹味,豬扒帶點焦香,亦夠軟熟。但意粉略嫌軟身,不夠彈牙。 走健康路線的關係吧?意粉味道較淡,没太多調味,拌蜜糖芥末醬頓時好吃多。 鮮奶抹茶 $32抹茶latte presentation很美,入口濃郁抹茶味,用來作此餐作結最適合不過。
甫進門,便見到隻巨型貓咕𠱸坐在吧枱等咖啡,很有趣♥︎

貓奴定必感興趣,而且還是黃店,當然要大力支持。
還有green Monday menu,推動環保素食。
甘荀忌廉湯

忌廉湯有點稀,但甘荀味濃、還算creamy。
蜜糖芥末燒豬扒扁意粉 $98

鮮奶抹茶 $32

2020-01-19 134 瀏覽
牛頭角喵盒子🐱地點不太顯眼,要專登去先搵到。店內有陪審團登記表連信持提供,方便大家申請👍有好多貓貓裝飾,不過冇真貓,原本仲以為係喵cafe添😂.Lunchset有餐湯,配菜多過湯水落足料呀😂🥚阿公蛋包飯嫩滑的蛋蓋上椰菜花飯,仲有豆腐同粟米。整體好健康👍加埋茄汁味道不會太淡。.🍝麻婆雞柳椰菜苗扁意粉辣度幾強🌶️椰菜苗比較少見,食落爽口幾正。.☕朱古力燕麥奶Kid's favourite😍淡淡燕麥味好鍾意Menu

Lunchset有餐湯,配菜多過湯水落足料呀😂

🥚阿公蛋包飯

🍝麻婆雞柳椰菜苗扁意粉
辣度幾強🌶️椰菜苗比較少見,食落爽口幾正。

☕朱古力燕麥奶
Kid's favourite😍淡淡燕麥味好鍾意

Menu

午餐
  • 阿公蛋包飯
2020-01-14 2187 瀏覽
#小秘書 已經有好幾日冇出去食lunch,除咗想慳錢之外,當然係想為身體健康而努力💪🏻 不過間唔中都要俾啲甜頭自己嘅😉 每次望到 MeowBox Cafe 嘅宣傳,都好想上去見識吓🧐 改得個名叫 #MeoxBox,店主一定好鍾意 #貓仔 㗎喇🐱 雖然我對 #真貓 冇乜好感,不過如果講到係 #小擺設,我估一定 #好可愛❤️本來諗住同 #首領 去攞位先啦,點知 #店主 要求我哋齊人先准入座😅 好彩同事無幾耐就到,最後都安排到位置比我哋。名聞不如見面👀 真係成間 #餐廳 都係用 #貓貓🐱 嚟做擺設,真係入嚟打卡就已經夠開心🤩 #MeowBox 嘅 lunch set大多以素食為主,我「齋」咗咁多日,梗係要改吓口味,呢日我要咗個 All Day Breakfast🥞 #食材 都係嗰啲啦,有 #炒蛋、#豬肉腸、#什菌、#蕃茄、#沙律菜... 味道不過不失,不過份 #炒蛋 就真係好鬼咸🤪 啲 #廚師 唔係教人炒蛋唔好落鹽嘅咩?講到跟餐個 #蕃茄湯 🍅 做得比較浠,清清地囉!#餐飲 我加$6要咗杯 #GreenTeaLatte,飲落好鞋口,不過用嚟影相就一流😅🤣🤣 整體以 #小店 嚟講,服務都唔錯、

本來諗住同 #首領 去攞位先啦,點知 #店主 要求我哋齊人先准入座😅 好彩同事無幾耐就到,最後都安排到位置比我哋。名聞不如見面👀 真係成間 #餐廳 都係用 #貓貓🐱 嚟做擺設,真係入嚟打卡就已經夠開心🤩 #MeowBox 嘅 lunch set大多以素食為主,我「齋」咗咁多日,梗係要改吓口味,呢日我要咗個 All Day Breakfast🥞 #食材 都係嗰啲啦,有 #炒蛋、#豬肉腸、#什菌、#蕃茄、#沙律菜... 味道不過不失,不過份 #炒蛋 就真係好鬼咸🤪 啲 #廚師 唔係教人炒蛋唔好落鹽嘅咩?講到跟餐個 #蕃茄湯 🍅 做得比較浠,清清地囉!#餐飲 我加$6要咗杯 #GreenTeaLatte,飲落好鞋口,不過用嚟影相就一流😅🤣🤣 整體以 #小店 嚟講,服務都唔錯、係啲食物需要改良吓囉😏
2020-01-14
2020-01-05 1228 瀏覽
這一間喵盒子🐱要book位先吃到,因為這店位於牛頭角偉業街的一棟小小型商廈,地方非常細。雖然地方細小,店內擺設很有心思。一入門,已經有好幾隻貓陪你一同用膳。其實這裏是沒有真貓,全部都是貓公仔和貓背cushion。西式的餐廳,給大家一碗中湯滋潤一下,還不錯。每一份套餐的名字都很有誠意地 ... 長,基本上以材料為名字。南瓜栗子有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯:這麼長的一個餐名,很重南瓜味道。全日早餐:這份早餐份量一般,不過矜貴的材料不多。青醬白酒雞肉扁意粉:看來青醬才是真正的主角。阿公椰菜花丼-味噌茄子豆腐椰菜花丼:這一份帶來最大的驚起⋯⋯真的只有那麼多嗎?Coffee啲拉花和配襯都有心思。以這份量和價錢來說,性價比不高,可能入貨材料比較貴?但是,環境的感覺遠比味覺的享受優勝。@Eaten by CalvinCanEat.com

西式的餐廳,給大家一碗中湯滋潤一下,還不錯。

南瓜栗子有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯

全日早餐:這份早餐份量一般,不過矜貴的材料不多。

全日早餐

青醬白酒雞肉扁意粉:看來青醬才是真正的主角。

青醬白酒雞肉扁意粉

阿公椰菜花丼-味噌茄子豆腐椰菜花丼

Coffee啲拉花和配襯都有心思。

@Eaten by CalvinCanEat.com

2020-01-03 694 瀏覽
都市人日日食得咁heavy又食唔夠菜,呢間cafe可以俾我扮下健康🤪黑松露有機燕麥奶椰菜花飯釀意大利大啡菇 ($108)有趣的地方在於這個’飯’並沒有米飯,而是用花椰菜🥬有不少在做體重管理的人要控制澱粉攝取量,都是以花椰菜代替米飯。纖維量更多,亦有營養。雖然健康得多卻一樣好吃又滿足😋一上菜首先聞到的是黑松露的香氣,菇菌的份量很多,整個’飯’都充滿菇菌香。大啡菇夠厚,有用黑胡椒和鹽調味,烤得剛好很多汁。很多餐廳為了令意大利飯濃厚有奶香,會加入鮮奶油。而這裡取而代之的是用燕麥奶,更健康和輕盈。整體調味不會太濃,可吃出食材原本的味道。附送的法包烘得香脆🥖全日早餐 ($98)大啡菇和椰菜花飯的是一樣的,整體調味也是簡單用鹽和黑胡椒。法包同樣烘得香脆🥖朋友說腸煎得剛好。Tiramisu🍰 (加配是日甜品$25)Tiramisu咖啡味較淡,蛋糕朱古力味道較濃,不會太甜。些許cream cheese香味,配上表面微苦的可可粉,讓蛋糕不會膩。質感感軟滑順口。藍莓芝士蛋糕🍰 (加配是日甜品$25)這個口感就比較實在,芝士味夠濃厚,餅底不鬆散,難得。藍莓醬酸酸甜甜,清爽,中和了芝士蛋糕的厚重感,也不會太甜

黑松露有機燕麥奶椰菜花飯釀意大利大啡菇 ($108)
附送的法包烘得香脆🥖
黑松露有機燕麥奶椰菜花飯釀意大利大啡菇

全日早餐 ($98)
全日早餐

Tiramisu🍰 (加配是日甜品$25)
Tiramisu  和藍莓芝士蛋糕

藍莓芝士蛋糕🍰 (加配是日甜品$25)
這個口感就比較實在,芝士味夠濃厚,餅底不鬆散,難得。藍莓醬酸酸甜甜,清爽,中和了芝士蛋糕的厚重感,也不會太甜。

細公平有機伯爵茶(隨餐免費)
Ice Latte (隨餐補$4差價)
Latte
伯爵茶

隨餐餐湯是素湯,用肉眼看應該是用各種根莖類蔬菜煮的,有蘿蔔🥕佛手瓜、老黃瓜等。雖然是素湯但不是淡而無味,清爽得多。
餐湯

雖然價錢偏高但係用心❤️之作,間唔中食下唔錯
2019-11-26
黑松露有機燕麥奶椰菜花飯釀意大利大啡菇
Tiramisu  和藍莓芝士蛋糕
Latte
伯爵茶
餐湯
2019-12-11 356 瀏覽
去到呢棟大廈,好多都想食,當然有啲係一定係優先去食。黎到呢度,由於仲係早,得一枱客就係我地,好似時間靜止落黎咁,可以好好享受一下。好多都係喵嘅蹤影,有畫有攬枕,個攬枕像真度都幾高㗎。一次過睇大家都知中午至夜晚有咩食先係湯,好綿,好好味南瓜湯,唔會好死甜,呢個湯做頭盤幾好。青醬白酒雞肉扁意粉,98元,呢個有驚喜,青醬好均匀,菇飛哂水有上到汁,而且味道非常好,雞肉夠哂嫩,掛汁都唔錯。本身以為咁綠會麻麻,佢嘅油剛剛好,唔會太過,小小香而不膩。
去到呢棟大廈,好多都想食,當然有啲係一定係優先去食。

好多都係喵嘅蹤影,有畫有攬枕,個攬枕像真度都幾高㗎。

一次過睇大家都知中午至夜晚有咩食

先係湯,好綿,好好味南瓜湯,唔會好死甜,呢個湯做頭盤幾好。

2019-12-01 417 瀏覽
喺觀塘區要搵黃店都唔容易啊~💛雖然間舖個名叫喵盒子,但係其實入面係冇貓嘅😂 不過就有賣好多同貓有關嘅特色產品,例如明信片同夾等等🐱-食物方面,比較特別嘅係呢度有好多素食嘅選擇,啱晒我呢個鍾意食得清清地嘅人😆-我就叫咗5號餐,但店主已經係我嚟到嘅時候講定咗嗰日冇飯,會改做椰菜花蓉🥦嗰刻第一個諗法係「死啦咁咪唔飽?😂」但原來係錯嘅,一上碟份量都唔少😋 仲有一件多士附送,不過齋食就冇咩味,建議可以拎啲牛油/醬搽下~最特別嘅係加咗蒜頭🧄 所以撈埋係啲菇同菜花蓉入面係好有咬口同香嘅~ 仲有好多種菇係入面😆 食到最尾真係好飽下😂 無諗過原來食蔬菜都好飽肚😌 (反而相對上朋友嗌2號餐 份量就算細份~)-前菜方面,有是日餐湯忌廉蘑菇湯,開胃之餘又唔會太膩,同埋幾香滑👻-另外仲見咗凍朱古力,味道唔會好甜,啱啱好❤️-位置唔算大,數落得7-8張枱,而且睇落似家庭式嘅小本經營 (得3個staff即叫即整👻 店主都有提醒大家早啲落單 費時同時間要整好耐~) 夜晚7:30左右好多人想walk in都未必有位,所以建議可以先訂枱😆食物好味之餘又係黃店 (有位俾你貼memo整連儂牆) 真心推介~👻
喺觀塘區要搵黃店都唔容易啊~💛

嗰刻第一個諗法係「死啦咁咪唔飽?😂」

黑松露有機燕麥奶雜菌椰菜花蓉釀意大利大啡菇

忌廉蘑菇湯

另外仲見咗凍朱古力,味道唔會好甜,啱啱好❤️
凍朱古力

2019-11-29
黑松露有機燕麥奶雜菌椰菜花蓉釀意大利大啡菇
忌廉蘑菇湯
凍朱古力
2019-10-31 360 瀏覽
One of my favourite cafes to go to. It’s rare to see a small business like this run by the younger generation that supports sustainability, make delicious comfort food at a decent price. You can really tell they run the cafe with their heart and passion. They have brilliant service and a relaxing vibe that’s perfect to have coffee with friends or study in. As for the food, it’s simple dishes that is satisfying for the stomach and taste buds while remaining a healthy option. The coffee was beauti

As for the food, it’s simple dishes that is satisfying for the stomach and taste buds while remaining a healthy option. The coffee was beautifully presented and tasted delicious.

Would come back again for sure! Keep up the good work!
2019-10-25 482 瀏覽
🐱愛貓之人👩🏻‍💼Office Lady 打卡又多一個選擇室內設計環境用貓做主題,雖然你唔會搵到有真貓係餐廳,但係睇得出老闆應該係貓奴, 好多貓類既擺設,油畫,環境令人放鬆,不過午市好多棒場客,食晏都可能要訂位,唔係既話食飯時間未必夠用!呢間餐廳都主張素食,及綠色生活🥗先講講個主菜「南瓜粟子有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯」比起一般Risotto 口感好唔同 主要系混合左椰菜花溶,感覺非常有營養價值飲品都非一般今次叫左凍Latte, 為咗宣傳環保♻️,好快將所有飲管都轉為可以清洗既鐵飲管抵讚
🐱愛貓之人👩🏻‍💼Office Lady 打卡又多一個選擇

呢間餐廳都主張素食,及綠色生活🥗
先講講個主菜

「南瓜粟子有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯」
抵讚

南瓜Risotto
南瓜Risotto
這間位於觀塘與牛頭角交界的MeowBox Cafe其實就在觀塘海濱花園的後方,位於大廈的1樓,是一間樓上Cafe,前往時需從大廈乘電梯上去,地點並不算難找。很喜歡MeowBox Cafe提倡素葷共融的理念,能夠讓人透過細嚼食物的本身,如根、莖、葉,去感受生命中的溫度。除了All Day Menu外,沒想到在週末也有Lunch Menu,這裡最具代表性的莫過於椰菜花飯,這是以將椰菜花壓碎去代替飯,椰菜花含有高纖維和低卡路里,同時兼具飽腹感。即使在外吃飯也能攝取足夠蔬菜,是一道健康又有營養的菜式,如果有留意瘦身資訊的話會發現很多瘦身餐單的推薦椰菜花飯。不過這次我們並沒有選擇椰菜花飯,反而想試試別的,椰菜花就留待下次到訪時再試了。是日餐湯是我最喜愛的忌廉南瓜湯!秋天是南瓜當造的季節,即使南瓜在湯裡已經打成蓉,但也能細味到其清甜的味道。這裡的湯不含牛油、麵粉和味精,好讓客人能夠品味到新鮮蔬菜的原味。很喜歡這裡對生活的概念,就是一種人與自然共融,平和踏實的感覺。最近好像有點迷上了All Day Breakfast,這裡提供了兩款全日早餐,一款是簡單版而價錢亦相對便宜的,而我點的是豐富版,看到整個

忌廉南瓜湯

全日早餐

最近好像有點迷上了All Day Breakfast,這裡提供了兩款全日早餐,一款是簡單版而價錢亦相對便宜的,而我點的是豐富版,看到整個碟子都放到滿的畫面實在感到很治癒。麵包有烘熱,拿上手帶點和暖的溫度,帶點脆身的表皮而裡面是鬆軟的,在麵包上伴同炒滑蛋一起品嚐更是無可匹敵的配搭。另外香腸提供了雞肉腸和豬肉腸,一次過能夠吃到兩款香腸好滿足。整份All Day Breakfast中我最喜愛的莫過於炒雜菌,當中混合了數款菇類,加入少許調味更能突顯出菇菌的鮮味。吃素的朋友亦可選擇素食的全日早餐,除此之外MeowBox Cafe亦有供應不少素食餐單,相信這裡可以成為素食者的飯堂。

白酒香蒜煎蝦扁意粉

白酒配海鮮,從來都是一個必然的定律,而扁意粉亦多用以配搭海鮮,所以這道白酒香蒜煎蝦扁意粉,光聽名字已經將之與美味一詞劃上等號。沒想到意粉還會配上一片小小的多士,MeowBox Cafe在擺盤方面真的別具心思,每一款都很是美觀。海蝦沒有半點雪藏的味道,配上香蒜和白酒更是惹味,扁意粉與香蒜又是另一個美輪美奐的組合,因為扁意粉能夠掛上蒜粒,灒上白酒更能昇華整份意粉的味道。這道白酒香蒜煎蝦扁意粉,很是出色。
焦糖咖啡

說到Cafe又怎能沒有咖啡呢?我點了一杯焦糖咖啡,等待的時候聽到咖啡機打奶的聲音,及後看見咖啡上面美麗公整的拉花,伴隨著撲鼻而來的咖啡香氣,細呷一口香濃幼滑的咖啡,微甜的焦糖混和在苦澀的咖啡中,結合成平衡絕妙的味道;輕捧著陶瓷杯,讓人感受到咖啡透過杯子傳來的溫度。這是生命賦予我們的五感,只是我們平日的生活實在太急促以致忽略了這生活的基礎,其實從簡單一杯咖啡足以讓人感恩生命的美好。
鮮奶抹茶

這杯鮮奶抹茶再一次反映出MeowBox Cafe在賣相上的用心,表層鋪上一抹綠茶粉,配上經典的心形拉花圖案,口感細緻順滑。最近喝慣了懶慵生物中超香濃的抹茶Latte,相比之下這裡的抹茶味道則較淡,若然抹茶味道更濃郁一點相信會更為美味。
是日甜品

MeowBox Cafe會不定期更換甜品餐牌,像當天的是日甜品是意大利芝士蛋糕和芒果芝士蛋糕,原價是HK$48,套餐加配價則為HK$25。沒想到是這麼大的一件,這份量真的超值。小小的題外話我真的好喜歡這隻碟子,碟邊的花紋與加高的厚度亦讓我愛不釋手,拍出來的照片亦很美。
芒果芝士蛋糕

還未吃已經聞到濃濃的芒果味,蛋糕口感較為實在,餅底好香而且壓得夠實,餅底雖然經常被忽略,但其實它足以影響對整件蛋糕的印象,對餅底的基本要求是切到底時餅底絕對不可以鬆散,這份執著使我有一後時間好沉迷研究餅底,有時候甚至覺得自己喜愛餅底的程度更甚於蛋糕的本身。
意大利芝士蛋糕

這件Tiramisu在各方面的比例都恰到好處,先是吃到朱古力粉微微苦澀的味道,及後呈現出香滑的軟芝士味道,隨後緊接的是咖啡酒的香氣。與芒果芝士蛋糕厚實的質地相反,意大利芝士蛋糕軟滑的質感讓人不禁一口接一口,完滿了這頓早午餐。
2019-10-05
忌廉南瓜湯