餐廳: 喵盒子
資訊:

2020-12-14 450 瀏覽
作為一個貓奴 最近去咗呢間以貓咪做主題嘅𝐌𝐞𝐨𝐰𝐁𝐨𝐱 𝐂𝐚𝐟𝐞 入面雖然無真嘅貓咪 但係有好多唔同嘅貓咪擺設decoration 尤其是個貓後尾枕嘅cushion 好得意啊😻同朋友喺lunch後過嚟tea一下 tea set都有幾多選擇 仲幾抵食 所有tea set都會包drink $28以上補返差價就得 另外+$28仲有Daily Cake啊✨🥪雜菌芝士熱烘三文治🌭招牌熱狗🥧Carror Cinnamon Cake🍰Tiramisu☕Tiramisu Latte☕Caramel Latte我仲留意到佢哋有素食選擇tim🌱有機會大家快啲嚟試下啦
🥪雜菌芝士熱烘三文治
🌭招牌熱狗
🥧Carror Cinnamon Cake
🍰Tiramisu
☕Tiramisu Latte
☕Caramel Latte
我仲留意到佢哋有素食選擇tim🌱有機會大家快啲嚟試下啦
為貓奴專設的家庭式餐廳,一入到去全部都是貓貓的產品和擺設,也有很多貓貓咕𠱸陪食,貓奴都會心花怒放🥰~餐湯自家出品,少味精更清甜。日式胡椒雞肉蝴蝶粉超可愛的蝴蝶粉,很少餐廳會使用到。胡椒少許刺鼻的味道,加上木魚的柴香味,既刺激又平實的味道。阿公蛋包飯用料有心絲,真得是為了「呀公」而設的蛋包飯,材料包括:豆腐、粟米、番茄、椰菜花飯。入口超爽口,椰菜花飯帶來了意想不到的口感,清爽又毫無負擔,番茄汁酸酸甜甜的,口感嫩滑雞蛋,點綴了偏淡口味的素飯。偶爾轉轉口味,清淡一點也不錯。藍莓芝士蛋糕飯後甜品一流。竹碳咖啡焦糖咖啡

餐湯
自家出品,少味精更清甜。

日式胡椒雞肉蝴蝶粉

阿公蛋包飯

藍莓芝士蛋糕
飯後甜品一流。

竹碳咖啡

焦糖咖啡
2020-12-11 212 瀏覽
今日講吓一間係觀塘區良心貓貓主題Cafe店內環境勁多貓貓嘅裝飾 (可睇圖)仲有一啲貓貓嘅精品售賣(仲有義賣).呢排減緊肥 食野都要食得低卡路里咁岩呢間椰菜花飯 都好出名 即刻試試⭐️阿公蛋包飯$78表面有蛋包飯 做到有小蛋汁係面 幾滑 同茄汁入面有 主要有豆腐粟米椰菜花飯豆腐 如果唔講 有小小似魚蛋魚腐 嘅味道同口感😱椰菜花飯 係重點 打碎左既椰菜花做出黎既飯😱我唔係成日食素 竟然成餐都冇肉 而又幾好食‼️感覺好神奇.⭐️忌廉松露蟹肉扁意粉$118(望圖都feel到個汁做得唔錯)👍🏻幾香黑松露味 表面有蟹肉 有d菇菌👍🏻意粉軟硬適中 個汁岩岩好痴哂係意粉表面.仲叫左比較特別嘅⭐️橙汁咖啡飲落係好特別 橙汁底?🤔但我都係鍾意 朱古力咖啡類既特飲多
今日講吓一間係觀塘區良心貓貓主題Cafe
店內環境勁多貓貓嘅裝飾 (可睇圖)
仲有一啲貓貓嘅精品售賣(仲有義賣)
呢排減緊肥 食野都要食得低卡路里
😱椰菜花飯 係重點 打碎左既椰菜花做出黎既飯
😱我唔係成日食素 竟然成餐都冇肉 而又幾好食
‼️感覺好神奇
⭐️忌廉松露蟹肉扁意粉$118
(望圖都feel到個汁做得唔錯)
👍🏻幾香黑松露味 表面有蟹肉 有d菇菌
👍🏻意粉軟硬適中 個汁岩岩好痴哂係意粉表面
仲叫左比較特別嘅
⭐️橙汁咖啡
飲落係好特別 橙汁底?🤔
但我都係鍾意 朱古力咖啡類既特飲多
作為九龍東之友,小妹最喜歡發掘小店,可以有另一種體驗。今次來到牛頭角的Meowbox Cafe,尋找「可愛貓之背影」。不過重要事情是說3遍,小店沒有貓,小店沒有貓,小店沒有貓!小店主要是有可愛貓咪背影cushion陪伴,同時設有貓奴精品寄賣,而小妹最喜歡便是店主的理念,小盒子是一個可以休息,享受下午時光。 小店環境舒適,主打悠閒格局,感覺十分寫意,而且店內許多貓咪擺設陪伴,散發濃濃悠然自在的感覺。我們分別點了松露雜菌有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯及蕃茄濃湯豆腐長通粉配煙鴨胸多士,飲品方面選擇亦很多。小妹點了自家製冰橙茶,友人點了一杯Latte。喵盒子是一間特別的小店,推動Eat Green,而椰菜花飯就是首選,小店將椰菜花處理得十分出色,口感十分像米飯,而且松露味道香濃誘人,配上鮮甜的雜菌,整體感覺滿分,味道完全不輸鮮肉,素食主義可以安心飲用,美味又健康。蕃茄濃湯豆腐長通粉配煙鴨胸多士很適合女生,份量剛剛好,不會太多。湯底值得讚賞,因為味道夠濃郁,但不會太鹹,而且食得到天然的味道,沒有加任何味精,同樣是健康之選。相比之下,煙鴨胸多士就顯得十分邪惡,因為鴨胸的油香令人食指大動,多士香脆可口,
作為九龍東之友,小妹最喜歡發掘小店,可以有另一種體驗。

不過重要事情是說3遍,小店沒有貓,小店沒有貓,小店沒有貓!

小店環境舒適,主打悠閒格局,感覺十分寫意,

而且店內許多貓咪擺設陪伴,散發濃濃悠然自在的感覺。

小妹點了自家製冰橙茶,友人點了一杯Latte。

配上鮮甜的雜菌,整體感覺滿分,味道完全不輸鮮肉,

素食主義可以安心飲用,美味又健康。

沒有加任何味精,同樣是健康之選。

多士香脆可口,鴨胸肉香味濃,油脂慢慢滲出在口中溶化。

整體食物水準很高,可以渡過舒適的下午,絕對值得再次光顧。
2020-11-11
  • 有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯
2020-11-07 284 瀏覽
收工食飯 今次揀咗呢間喵盒子, 之前食過lunch, 超多人, 夜晚呢邊真係鬼影都冇隻 不過呢個位算係咁, 我地上到去都有人食緊, 之後都一路有人上嚟食, 算唔錯架喇呢間鋪仔細細,好光猛,好乾淨 d佈置都好特別, 我記得第一次上嚟嚇親,見到好大隻貓。。。。 原來係公仔. 我叫咗忌廉松露蟹肉扁意粉, 超香松露味 (即係煤氣味) , 都幾多蟹肉, 好好味. 個friend就食南瓜栗子有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯~ 個名好長 其實係齋嚟, 但係一d都唔差, 個味都好豐富(我偷咗啖嚟食), 佢個南瓜好味, 椰菜花飯好好食, 冇乜澱粉質,但係都飽肚, 又健康~ 好食唔記得講個菜湯, 好味,飲到健康嘅味道, 正呀喂!!! 佢d熱飲都有拉花, 靚呀~
收工食飯

呢間鋪仔細細,好光猛,好乾淨
. 我叫咗忌廉松露蟹肉扁意粉, 超香松露味 (即係煤氣味)
, 都幾多蟹肉, 好好味
其實係齋嚟, 但係一d都唔差, 個味都好豐富(我偷咗啖嚟食

菜湯
南瓜栗子有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯
熱朱古力
熱鮮奶抹茶
2020-11-02 172 瀏覽
約會細佬💛Send咗openrice餐廳條link比佢,佢就咁睇個名以為會有貓,好啦,下次帶你去揾貓啦😆·•All Day Breakfast。佢無比feedback我,係咁食😂😂不過我見到佢個炒蛋好滑,好似幾正😌•香蕉雪糕喵多士。多士唔係好夠脆,但係滿滿既香蕉好正,雪糕竟然係朱古力曲奇味,yeah😋•Iced Americano,Flat White。好似好耐無去cafe,好掛住d拉花呀🤤🤤
約會細佬💛

All  Day  Breakfast

2020-10-03 257 瀏覽
呢幾日想同朋友食下tea傾吓計係朋友介紹之下就嚟咗呢間Cafe 歎high tea因為本身食咗lunch所以都係諗住叫一啲甜品飲品就算我叫咗一個Tiramisu同抹茶拿鐵Tiramisu層次分明,而且好足料好鍾意佢Tiramisu嘅酒味同芝士味下次有機會一定會再叫呢一個Tiramisu抹茶拿鐵幾好飲都係水準之內餐廳嘅裝修幾可愛雖然冇真正嘅貓不過到處都見到貓元素嘅裝飾都有幾本有關貓咪嘅書可以睇都幾推薦大家嚟呢間餐廳輕鬆吓,食個tea
呢幾日想同朋友食下tea傾吓計
係朋友介紹之下就嚟咗呢間Cafe 歎high tea
因為本身食咗lunch
所以都係諗住叫一啲甜品飲品就算
我叫咗一個Tiramisu同抹茶拿鐵
Tiramisu層次分明,而且好足料
好鍾意佢Tiramisu嘅酒味同芝士味
下次有機會一定會再叫呢一個Tiramisu
抹茶拿鐵幾好飲
都係水準之內
餐廳嘅裝修幾可愛
雖然冇真正嘅貓
不過到處都見到貓元素嘅裝飾
都有幾本有關貓咪嘅書可以睇
都幾推薦大家嚟呢間餐廳輕鬆吓,食個tea
2020-10-01 182 瀏覽
今次吉吉終於嘗試菜飯以外嘅晚餐。結果係選擇正確☺️😌同樣好好味😋雖然放工時正正落大雨,但美食當前,煩惱盡消😌🥣好喜歡喵盒子嘅雜菜湯,好清甜,無味精,有蔬菜食😜 裝湯嘅碗子好精緻,日系小湯碗。🍝帶子扁意粉好味😋帶子好嫩,意粉醬汁唔會太稀,開胃茄味,上菜時熱辣辣,一路捲意粉一路出煙。☕️今晚特別想飲凍飲,膽粗粗阻住老闆娘執拾問下有咩凍啡推介;老闆娘亦膽粗粗咁介紹左呢杯香橙咖啡俾吉吉。 好飲👍🏼先試底層橙汁,再試面層咖啡,然後再mix埋一齊飲。 好香😌 吉吉覺得比檸啡好飲,無咁酸,香甜。 老闆娘放下心頭大石😌😝🦁⛰😷獅子山口罩,堅靚😍👍🏼 幸運地中午見到喵盒子出post,膽粗粗問老闆娘可否今晚留一盒俾吉吉,老闆娘一口答應,感恩🙏🏼🙏🏼喜歡小店 喜歡喵盒子 喜歡老闆娘溫柔細心 喜歡喵盒子嘅食物 🥰雜菜湯蕃茄忌廉帶子扁意粉香橙咖啡獅子山口罩

獅子山口罩
2020-09-30
2020-09-10 162 瀏覽
早兩日響ig無意間睇到有人介紹呢間剷屎官cafe,店內沒有真貓貓,但有好得意嘅貓貓背面造型咕𠱸,背面神秘但卻得意,吸睛指數極高😍 店內仲有好多貓貓有關嘅產品出售,好得意。吉吉覺得店主花咗好多心思響店舖擺設上,由心而發都係貓貓meow meow🐈吉吉被吸引後,慣性會去OR & 食店fb睇下有咩好嘢食;剛剛今個星期先再推出嘅「椰菜花飯」吉吉被佢吸引左! 之前都有聽過椰菜花飯,但就從來未食過,好想試!阿公蛋包椰菜花飯雜菜湯TiramisuFlat White蛋包飯入面有椰菜花飯、粟米粒、豆腐粒。椰菜花甜甜的,因為啖啖菜入口,所以感覺又好清新好田園。最緊要係唔驚食梗成碟飯,無咁邪惡😁雜菜湯熱辣辣,我睇到嘅材料有洋蔥、紅蘿蔔、蕃茄。好清甜!唔覺得有味精!好清新好田園味道😌😋Tiramisu & Flat White,味道唔太濃,「飯」後慢慢嘆very good👍🏼今晚用膳感覺良好,心情愉快。吉吉必定會再去睇貓貓背影 😌

Tiramisu
Flat White

今晚用膳感覺良好,心情愉快。吉吉必定會再去睇貓貓背影 😌
Tiramisu
2020-09-10
2020-09-03 258 瀏覽
恢復晚市堂食嘅首晚,梗係要出去食番餐慶祝下🥳,今次揀咗屋企附近嘅 MeowBox,一間以貓為主題,但係成間店入面一隻真貓都唔見嘅 cafe😆。好耐冇食過 All Day Breakfast,所以今晚叫咗一客,入面嘅食材有炒蛋,香腸,雜菌,煙肉,多士同沙律,份量正常。當中最好食嘅係大肉腸,又香又 juicy,勁正👍;炒蛋都好嫰滑,入面仲有蛋汁,如果多番少少調味就更加理想;沙律係配秘製檸檬醬,本來對呢個醬有多少少期望,但係食完就覺得唔太特別。反而跟餐嘅 Americano 係一大亮點,咖啡既香且濃,非常有水準,後來先知道呢度嘅 barista 曾經攞過獎,認真失敬失敬🙇。為咗杯咖啡,我以後會再嚟幫襯。

為咗杯咖啡,我以後會再嚟幫襯。
2020-08-07 219 瀏覽
想嚟好耐,終於有機會啦,我哋叫左椰菜吪蛋包飯,好好味呀。另外想嚟既另一重要原因係,佢哋有市面好少見既“甘筍蛋糕”,我係甘筍蛋糕🥰迷,而且對蛋糕味道要求高,雖然係佢哋訂返嚟既,但各款味道同質素都好好,充實既蛋糕充滿甘筍粒同啖啖肉桂香濃😋😋😋😋,加上唔太甜既忌廉芝士杏仁糖霜,超正!如果蛋糕可以單買外賣就好啦😉
想嚟好耐,終於有機會啦,我哋叫左椰菜吪蛋包飯,好好味呀。
如果蛋糕可以單買外賣就好啦😉
  • 甘筍蛋糕
  • 南瓜栗子有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯
我不是貓奴,但這天陪朋友來到這間「喵盒子 MeowBox」吃素,感覺也煥然一新。一來已經很久沒去Cafe了,二來這裡有很多趣致的貓飾物、油畫、擺設等等,最「冧」是這裡有很多貓Cushion,你喜歡抱著它又得,讓它坐在對面「陪食」又得,心情靚靚,得咗!MeowBox是一間素葷共融的餐廳,店主Ida是個愛貓之人,前後已收養四隻流浪貓了,Ida為牠們畫了油畫,掛了在餐廳的牆上 (忘了拍照),店內還有好多貓貓產品可供選購。這天我和朋友來吃午飯,朋友是素友,我們就一起吃素吧。午餐由$78起,已包含餐湯、主食和飲品。松露雜菌有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯 $98 我們都要了椰菜花飯,更加健康之餘,更有減肥功效。平時不喜歡吃意大利飯,因為實在太怕奶味,這裡用燕麥奶來做,立即放下戒心,吃一口,果然清爽得多,還有好香的松露味道,面頭有些核桃,是清新之選。阿公蛋白飯 $78甚麼是「阿公」?聽Ida講解釋,原來是老人家都吃得到的材料,即是豆腐、粟米、番茄、椰菜花飯。番茄和蛋永遠是最佳配搭,整個飯甜甜酸酸,雞蛋夠嫰滑,材料夠爽口,我個人更喜歡這一個。香蕉朱古力蛋糕甜品是蛋糕,我選了絕對不會錯的香蕉+朱古力,蛋糕
松露雜菌有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯 $98

我們都要了椰菜花飯,更加健康之餘,更有減肥功效。

阿公蛋白飯 $78

香蕉朱古力蛋糕

甜品是蛋糕,我選了絕對不會錯的香蕉+朱古力,蛋糕質感比較實淨,吃完相當飽肚!

這間Cafe雖然沒有真貓,但看著可愛的擺設,與朋友談天說地,再吃一個清新的午飯,已渡過一個愉快的下午,非常滿足!
2020-07-10
原來牛頭角有一間非常素食友善的小清新咖啡店,兩個分別日式和意式口味的椰菜花飯都好好味,咖啡又可以轉燕麥奶,仲有好可愛的貓咪背影座墊陪你食飯添!看地址還以為是牛頭角工廈,沒想到大門口都幾骨子,是有整修過的大樓,唔需要搭貨上樓之類。店主因為收養流浪貓之後,對人生有全新睇法,所以離門酒店業自己開Cafe。雖然以貓咪為題,但這裡並非貓Cafe,也沒有貓咪來服待你。這是因為店主覺得貓咪有自己的生活,唔應該來當店員上班。取而代之,店內有好多貓咪背影座墊(兩面都係背影,好搞笑),一樣咁可愛。除此以外,店主也跟唔少手作人合作,之前有在店內舉辦不同工作坊,架上亦有各種以貓為主題的小商品。四個貓頭原來就是店主收養的幾隻流浪貓,牆上的貓咪油畫也是店主自己根據家中貓咪的形象繪畫。小店有做午市、下午茶和晚市,菜式大同小異,重點都係素食友善,一班同事有人食素有人食肉都可以來開心用餐。咖啡飲品都可以加錢換燕麥奶,飲品跟餐亦有特價。夏天亦推出了特色咖啡凍飲,如香橙咖啡和香茅咖啡梳打都幾特別。 阿公蛋包飯(豆腐、粟米、番茄、椰菜花飯) HK$78 / 松露雜菌有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯 HK$98套餐有附餐廳,而這

套餐有附餐廳,而這裡的湯有個特色,就是不加牛油、麵粉或味精,喝起來就是蔬菜的味道,非常清爽舒服。這天喝的是番茄南瓜湯,它口感不是頂端幼滑那種,但我覺得很順口。

椰菜花飯可以最近才開始流行,但小店兩年前已經賣緊,如果你在進的生酮或低醣飲食,見到應該會好開心。阿公蛋包飯之所以叫「阿公」,原來是因為店主經常要煮飯給阿公食,所以專門研究一些不太需要咀嚼的食材,其中一種常用的就是豆腐。蛋包飯香氣十足,個蛋包都煎得幾厚幾靚,加埋茄汁已經好好食。入面的豆腐原來切了小丁方,我還以為是弄碎的娟豆腐(真係俾阿公食咩?XD),椰菜花飯咬起來爽口,也不會太草清味,還有些粟米咬下幾清新。

另一個用意式燉飯做法,但就不用忌廉用了燕麥奶。因為不是用米飯,所以咬起來不會有煙韌口感,不過味道很有松露香,入面的雜菌亦很大隻,吃完也非常滿足!

朱古力香蕉蛋糕 / 檸檬金寶蛋糕

套餐加 HK$28 就有甜品食,有幾款揀仲咁大件,所以都幾抵。可惜的是蛋糕並非小店自家製作,水準比較平淡,不能期望太高。

小店環境都幾舒服,如果你在附近工作,或者剛好來到牛頭角,可以上去吃一餐美味的素食大餐啊!兩款椰菜花飯都很推薦!
2020-07-10
2020-07-08 201 瀏覽
2020年7月2日星期四晚上,來到牛頭角偉業街這間小店晚餐,當天的出入口很窄,感覺像貓🐱星人搬在狹小的角落裡自由進出😂。大門當中有浪浪蝦米隊長的揮春,而且有不同的Post造型😂。由於胡蔴醬天使冷麵在午飯時間和星期六及星期日的中午和Tea Time時間太受歡迎了😂,當天晚上可以再次吃到天使麵。天使麵的麵底經過冷河之後,麵身非常爽滑,而且用料使用青瓜和菇類食材製作,以及感覺很清新。Coffee Soda,在咖啡☕中配上Soda水,感覺有點像G/F小店的T-Black,但是Soda配上一支新鮮的蔥頭,實在太爆了😂。

胡蔴醬天使冷麵

Coffee Soda

2020-07-02
胡蔴醬天使冷麵
Coffee Soda
2020-05-18 388 瀏覽
Last Sunday me and my girlfriend went to try this restaurant on, to see whether we could explore something new around the district.We both ordered All-day Breakfast, which costed $58 each. I loved the texture and tenderness of the scramble egg, soft and milky, and the hamburg  wasn't too oily. However the tomato was a bit too sour. Overall, we enjoyed the meal very much. The waiters were friendly and quick to response.
All day breakfast
2020-05-17