2021-09-25 567 瀏覽
相信大家都習慣在觀塘工業區尋找美食與咖啡,近月在牛頭角也有一間人氣cafe,決定專誠到訪。午餐有餐湯,是中式的老火靚湯,多料入味又不含味精。主食點了蟹肉明太子忌廉意粉,對比其他餐廳,明太子份量很多,味道很明顯,配蟹肉絲很有咬口,,而忌廉不重味,因此屬於喜歡明太子的人最愛。咖啡點了latte,味道偏nutty,拉花圖案很美,奶泡穩定。餐廳位於牛頭角citibank對面的樓上舖,進入店內時感覺很舒服,餐廳以簡單水泥裝修,卻十分多的貓主題佈置,座位間十分寬敞,舒服和令令人暫時忘憂。

午餐有餐湯,是中式的老火靚湯,多料入味又不含味精。

2021-09-13
2021-09-25 297 瀏覽
試左All Day Breakfast$98來講其實ok! 包湯包野飲好岩唔係想太飽但又唔想真。輕食既人沙律+檸檬醬真係好食!(利申從來都唔鐘意沙律其他都好食!只係多士略嫌麵包type有點硬咁點解標題寫良心店舖?茶佢地係用左公平貿易既茶 店內有捐俾貓貓既捐款箱同書門口仲有咖啡渣俾人攞 種種細節都睇得出呢間小店係良心
試左All Day Breakfast
$98來講其實ok! 包湯包野飲
好岩唔係想太飽但又唔想真。輕食既人

沙律+檸檬醬真係好食!
(利申從來都唔鐘意沙律
其他都好食!
只係多士略嫌麵包type有點硬

咁點解標題寫良心店舖?
茶佢地係用左公平貿易既茶
店內有捐俾貓貓既捐款箱同書
門口仲有咖啡渣俾人攞
種種細節都睇得出呢間小店係良心
2021-09-24
2021-09-08 262 瀏覽
一間以貓貓做主題的黃店,在店內不乏看到很多貓貓精品蹤影,唯欠缺真貓貓,好多人一聽到個名誤會佢係一間貓Cafe😂。星期日下午茶嚟到牛頭角呢頭,發現好多餐廳都冇開,最後搵到呢一間價錢唔貴嘅樓上Cafe蕃茄豆腐湯蝴蝶粉 配煙鴨胸多士 $58茄湯我真係食唔少,最棹忌就係個蕃茄味唔夠濃,呢一碗既湯底夠味而且蝴蝶粉食落唔會好硬,仲要配埋個煙鴨胸多士,呢個價錢來講真係冇乜點挑剔。題外,佢隻貓貓碟好cute cute🥰韓式泡菜拌天使冷麵 $68喺香港咁熱既夏天🥵,我真係好鍾意食凍野,尤其係冷麵。用泡菜同埋天使麵呢個配搭相當特別。冷麵有一隻溏心蛋同埋青瓜作配菜,溏心蛋熟度啱啱好,一開四之下望落好治癒🥰。天使麵夾埋酸酸辣辣嘅泡菜好開胃,仲有幾片灑上飯素嘅青瓜俾你中和下。茶氏港女家姐 跟餐+$10蘋果花茶,蘋果味好充足,甜度屬於微甜香橙冰搖茶 跟餐+$6入面有一整片嘅橙,入口仲會飲到少少橙嘅纖維,但呢杯嘅甜度比蘋果花茶更低,相比之下個人比較喜歡玫瑰花茶

蕃茄豆腐湯蝴蝶粉 配煙鴨胸多士 $58

韓式泡菜拌天使冷麵 $68

茶氏港女家姐 跟餐+$10
蘋果花茶,蘋果味好充足,甜度屬於微甜

香橙冰搖茶 跟餐+$6
2021-07-15 734 瀏覽
忍唔住翻工都抽少少時間出黎俾負評一直想試個阿公蛋包飯午市套餐88蚊連餐湯同野飲 涷飲再加四蚊個湯只得食材本身嘅味道。。。好清淡。。。。個飯就 蛋幾滑無咩香味味 配料係得幾粒粟米同幾塊彈牙但感覺好唔夾嘅蜂巢豆腐再加椰菜花飯🥲好彩個蛋包飯有淋到茄汁 茄汁Save the world令個飯都至少有啲味道擺得落口😂😂講好啲就係清淡 講差啲就係無味 真係好貴好難食 覺得定價太貴 完全唔值 九十幾蚊感覺自己食咗個教訓 好彩唔洗加一因為都完全無服務🙂🙂🙂🙄好彩之前都食過好食又好味嘅素食唔係真係會似我個fd咁驚嘆素食原來係咁難食😅😅😅😅😅
忍唔住翻工都抽少少時間出黎俾負評
一直想試個阿公蛋包飯
午市套餐88蚊連餐湯同野飲 涷飲再加四蚊
個湯只得食材本身嘅味道。。。好清淡。。。。

好彩之前都食過好食又好味嘅素食
唔係真係會似我個fd咁驚嘆素食原來係咁難食😅😅😅😅😅
2021-06-12
去得becoffee點會唔去meowbox先哈哈,還有又是跟GZ和CASA同一幢大廈的哈哈(都說了真的很多好西的),meowbox主打的是健康食素食,所有食物都是他們的用心之作~這次又是跟同事們來試了三個主食:芋香有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯、是日精選的番茄忌廉虎蝦扁意粉跟忌廉松露煙三文魚扁意粉(其實他們的menu常常都會變動大家可以多多留意了~)最最特別的是燉椰菜花飯,因為其實是沒有飯的哈哈,全部都是椰菜花熔的燉飯,吃下去感覺是清淡而且又香香的芋香跟燕麥奶味~同事們的意粉都很不錯,材料新鮮份量剛剛好~還有是日煲湯也很好喝!來到了咖啡,同事已經對ice drip等等毫無抵抗了,是日ice drip是淺焙的Kenya AA FAQ, Bourbon Washed,黑朱古力味道真的很出超級不錯喝~另外的flat white也是不錯喝,他們的espresso都是用上不同的bourbon豆~這邊絕對是健康午餐必選~
忌廉松露煙三文魚扁意粉

番茄忌廉虎蝦扁意粉
ice drip
Flat White
  • Ice Drip
【喵盒子💛沒貓的愛貓店😸】之前返附近已經想試喵盒子😽因為下畫有嘢做應該Late Lunch見到開十點就貢咗過嚟try try🤞🏻啱啱開門得我哋一枱客好似包場咁😂店主覺得愛貓唔應該搵一個地方困住佢,所以呢一間Cafe係好多貓嘅擺設,但唔會有貓仔陪大家的😸📍熱烘三文治(什菌芝士)🥪想睇見到佢嘅心形包超搶眼瘋狂影😂😂😂😂側邊仲有啲沙律菜一早食感覺清新餘又唔會太Heavy包係類似拖鞋包,偏乾身📍素全日早餐🥗因為唔想食醃製類嘅嘢好奇就叫咗呢個,炒蛋夠晒滑,豆腐似魚蛋,仲有大大件蕃茄牛油果醬法包🤤雖然係素,但食完真係幾飽肚📍跟餐既 Earl Grey 同 Americano ☕️正常冇乜驚奇聽朋友講意粉都唔錯,下次lunch黎再試意粉先🥰💛整體評分: 7/10喵盒子 (牛頭角)
【喵盒子💛沒貓的愛貓店😸】

想睇見到佢嘅心形包超搶眼
瘋狂影😂😂😂😂
側邊仲有啲沙律菜
一早食感覺清新餘又唔會太Heavy
包係類似拖鞋包,偏乾身

📍素全日早餐🥗
因為唔想食醃製類嘅嘢
雖然係素,但食完真係幾飽肚

📍跟餐既 Earl Grey 同 Americano ☕️
正常冇乜驚奇

聽朋友講意粉都唔錯,下次lunch黎再試意粉先🥰

💛整體評分: 7/10

喵盒子 (牛頭角)

·喵盒子🐱MeowBox Cafe貓貓主題•西式樓上Cafe🍰🍝舒服又可以慢慢坐😌💛💛💛💛💛·~~~~~~~~~1️⃣喵盒子早晨全餐🍳*Tea set輕食餐,有豬柳漢堡、炒滑蛋同蕃茄,輕食得黎都好好味😋😋Open kitchen聽住抽氣扇聲新鮮熱辣😆😆😍😍😍(score: 5/5)·2️⃣蕃茄豆腐湯長通粉加配煙鴨胸多士🍅🍞*蕃茄湯味道正常比較淡,小編認為濃啲會更正🤭豆腐就唔錯,煙煙韌韌咁😋😋*鴨胸多士加$10配,味道正!鴨胸配落法包啲香味出哂黎🤤🤤🤤(score:4/5)·3️⃣芒果芝士蛋糕🍰*淡淡芒果味既芝士蛋糕,出奇地好好味👍🏽😋😋估唔到咁夾同埋又唔會漏既感覺,但餅底可以做得好啲,可以脆啲唔會咁腍(score:4/5)·4️⃣紅蘿蔔肉桂蛋糕🥕🍰*幾特別既味道,紅蘿蔔🥕係蛋糕入面,淡淡肉桂味道幾特別,都值得一試👍🏽(score:4/5)·其他:*餐廳好多喵喵擺設同裝飾,碟仔都有喵喵好得意☺️全部都好特別同有心思,小編平日下午茶時間去,無咩人可以慢慢坐同嘆😌😌☕️🍵🍰繁忙時間就要預時間等🙏🏽*喵盒子有有機菜供預訂,大家可以留意佢地page😌👍🏽👏🏽-評分👑賣相:✨✨✨✨味道:👅👅👅👅價錢:💰💰💰推介:⭐️⭐️
喵盒子🐱
MeowBox Cafe
貓貓主題•西式樓上Cafe🍰🍝
舒服又可以慢慢坐😌
💛💛💛💛💛
~~~~~~~~~
1️⃣喵盒子早晨全餐🍳
(score: 5/5)
2️⃣蕃茄豆腐湯長通粉加配煙鴨胸多士🍅🍞
3️⃣芒果芝士蛋糕🍰
4️⃣紅蘿蔔肉桂蛋糕🥕🍰
其他:
*喵盒子有有機菜供預訂,大家可以留意佢地page😌👍🏽👏🏽
評分👑
賣相:✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅
價錢:💰💰💰
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
喵盒子早晨全餐
煙鴨胸多士
芒果芝士蛋糕
紅蘿蔔肉桂蛋糕
2021-05-06 511 瀏覽
串 一啲禮貌都無 如果安排唔到坐位 態度都可以好啲 服務態度太差 我無得罪你地架!後尾睇番你地門口指示先知你地驚啲人交換食飯 我地唔會講 你唔做我地生意無問題 但無做人既態度問題 惡劣!

後尾睇番你地門口指示先知你地驚啲人交換食飯 我地唔會講

你唔做我地生意無問題 但無做人既態度問題 惡劣!
2021-03-30 854 瀏覽
客人源源不絕,良心小店,老闆係愛貓之人,有個小角落專賣貓咪產品,店舖有很多貓喵的裝飾,有咕𠱸掛布小飾物...侍應很親切,會介紹菜式,唯座位不多,一個鐘都唔夠,野都未吃完就叫我們結帳及離開,因為有人等位。雖然成間餐廳給人很柔和舒服的感覺,洗手間都幾乾淨,我大概不會再幫襯了,埋單$290兩位,但坐唔到一個鐘,不如去食快餐店。Lunch set 包餐湯飲品松露忌廉蟹肉扁意粉 $118🦀最中意食白汁的意粉,麵條有彈性,忌廉汁足夠而且不會膩,調味都唔錯。南瓜栗子燕麥奶燉椰菜花飯 $98✨第一次吃全素的燉飯,個飯唔係用米造,係打碎嘅椰菜花,口感好爽,好清新。black suger ginger black tea (+$6)tiramisu cafe latte (+$12) (冇奶臭味)set dessert (+$28)紅絲絨蛋糕個慕斯係士多啤梨味,少少似香精味,但勝在唔會太甜。藍莓芝士蛋糕有軟硬適中,唔太甜配合埋酸甜嘅藍莓果醬,飯後甜品好食。

Lunch set 包餐湯飲品

松露忌廉蟹肉扁意粉 $118

南瓜栗子燕麥奶燉椰菜花飯 $98

set dessert (+$28)
2020-12-14 1593 瀏覽
作為一個貓奴 最近去咗呢間以貓咪做主題嘅𝐌𝐞𝐨𝐰𝐁𝐨𝐱 𝐂𝐚𝐟𝐞 入面雖然無真嘅貓咪 但係有好多唔同嘅貓咪擺設decoration 尤其是個貓後尾枕嘅cushion 好得意啊😻同朋友喺lunch後過嚟tea一下 tea set都有幾多選擇 仲幾抵食 所有tea set都會包drink $28以上補返差價就得 另外+$28仲有Daily Cake啊✨🥪雜菌芝士熱烘三文治🌭招牌熱狗🥧Carror Cinnamon Cake🍰Tiramisu☕Tiramisu Latte☕Caramel Latte我仲留意到佢哋有素食選擇tim🌱有機會大家快啲嚟試下啦
🥪雜菌芝士熱烘三文治
🌭招牌熱狗
🥧Carror Cinnamon Cake
🍰Tiramisu
☕Tiramisu Latte
☕Caramel Latte
我仲留意到佢哋有素食選擇tim🌱有機會大家快啲嚟試下啦
為貓奴專設的家庭式餐廳,一入到去全部都是貓貓的產品和擺設,也有很多貓貓咕𠱸陪食,貓奴都會心花怒放🥰~餐湯自家出品,少味精更清甜。日式胡椒雞肉蝴蝶粉超可愛的蝴蝶粉,很少餐廳會使用到。胡椒少許刺鼻的味道,加上木魚的柴香味,既刺激又平實的味道。阿公蛋包飯用料有心絲,真得是為了「呀公」而設的蛋包飯,材料包括:豆腐、粟米、番茄、椰菜花飯。入口超爽口,椰菜花飯帶來了意想不到的口感,清爽又毫無負擔,番茄汁酸酸甜甜的,口感嫩滑雞蛋,點綴了偏淡口味的素飯。偶爾轉轉口味,清淡一點也不錯。藍莓芝士蛋糕飯後甜品一流。竹碳咖啡焦糖咖啡

餐湯
自家出品,少味精更清甜。

日式胡椒雞肉蝴蝶粉

阿公蛋包飯

藍莓芝士蛋糕
飯後甜品一流。

竹碳咖啡

焦糖咖啡
2020-12-11 724 瀏覽
今日講吓一間係觀塘區良心貓貓主題Cafe店內環境勁多貓貓嘅裝飾 (可睇圖)仲有一啲貓貓嘅精品售賣(仲有義賣).呢排減緊肥 食野都要食得低卡路里咁岩呢間椰菜花飯 都好出名 即刻試試⭐️阿公蛋包飯$78表面有蛋包飯 做到有小蛋汁係面 幾滑 同茄汁入面有 主要有豆腐粟米椰菜花飯豆腐 如果唔講 有小小似魚蛋魚腐 嘅味道同口感😱椰菜花飯 係重點 打碎左既椰菜花做出黎既飯😱我唔係成日食素 竟然成餐都冇肉 而又幾好食‼️感覺好神奇.⭐️忌廉松露蟹肉扁意粉$118(望圖都feel到個汁做得唔錯)👍🏻幾香黑松露味 表面有蟹肉 有d菇菌👍🏻意粉軟硬適中 個汁岩岩好痴哂係意粉表面.仲叫左比較特別嘅⭐️橙汁咖啡飲落係好特別 橙汁底?🤔但我都係鍾意 朱古力咖啡類既特飲多
今日講吓一間係觀塘區良心貓貓主題Cafe
店內環境勁多貓貓嘅裝飾 (可睇圖)
仲有一啲貓貓嘅精品售賣(仲有義賣)
呢排減緊肥 食野都要食得低卡路里
😱椰菜花飯 係重點 打碎左既椰菜花做出黎既飯
😱我唔係成日食素 竟然成餐都冇肉 而又幾好食
‼️感覺好神奇
⭐️忌廉松露蟹肉扁意粉$118
(望圖都feel到個汁做得唔錯)
👍🏻幾香黑松露味 表面有蟹肉 有d菇菌
👍🏻意粉軟硬適中 個汁岩岩好痴哂係意粉表面
仲叫左比較特別嘅
⭐️橙汁咖啡
飲落係好特別 橙汁底?🤔
但我都係鍾意 朱古力咖啡類既特飲多
作為九龍東之友,小妹最喜歡發掘小店,可以有另一種體驗。今次來到牛頭角的Meowbox Cafe,尋找「可愛貓之背影」。不過重要事情是說3遍,小店沒有貓,小店沒有貓,小店沒有貓!小店主要是有可愛貓咪背影cushion陪伴,同時設有貓奴精品寄賣,而小妹最喜歡便是店主的理念,小盒子是一個可以休息,享受下午時光。 小店環境舒適,主打悠閒格局,感覺十分寫意,而且店內許多貓咪擺設陪伴,散發濃濃悠然自在的感覺。我們分別點了松露雜菌有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯及蕃茄濃湯豆腐長通粉配煙鴨胸多士,飲品方面選擇亦很多。小妹點了自家製冰橙茶,友人點了一杯Latte。喵盒子是一間特別的小店,推動Eat Green,而椰菜花飯就是首選,小店將椰菜花處理得十分出色,口感十分像米飯,而且松露味道香濃誘人,配上鮮甜的雜菌,整體感覺滿分,味道完全不輸鮮肉,素食主義可以安心飲用,美味又健康。蕃茄濃湯豆腐長通粉配煙鴨胸多士很適合女生,份量剛剛好,不會太多。湯底值得讚賞,因為味道夠濃郁,但不會太鹹,而且食得到天然的味道,沒有加任何味精,同樣是健康之選。相比之下,煙鴨胸多士就顯得十分邪惡,因為鴨胸的油香令人食指大動,多士香脆可口,
作為九龍東之友,小妹最喜歡發掘小店,可以有另一種體驗。

不過重要事情是說3遍,小店沒有貓,小店沒有貓,小店沒有貓!

小店環境舒適,主打悠閒格局,感覺十分寫意,

而且店內許多貓咪擺設陪伴,散發濃濃悠然自在的感覺。

小妹點了自家製冰橙茶,友人點了一杯Latte。

配上鮮甜的雜菌,整體感覺滿分,味道完全不輸鮮肉,

素食主義可以安心飲用,美味又健康。

沒有加任何味精,同樣是健康之選。

多士香脆可口,鴨胸肉香味濃,油脂慢慢滲出在口中溶化。

整體食物水準很高,可以渡過舒適的下午,絕對值得再次光顧。
2020-11-11
  • 有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯
2020-11-07 578 瀏覽
收工食飯 今次揀咗呢間喵盒子, 之前食過lunch, 超多人, 夜晚呢邊真係鬼影都冇隻 不過呢個位算係咁, 我地上到去都有人食緊, 之後都一路有人上嚟食, 算唔錯架喇呢間鋪仔細細,好光猛,好乾淨 d佈置都好特別, 我記得第一次上嚟嚇親,見到好大隻貓。。。。 原來係公仔. 我叫咗忌廉松露蟹肉扁意粉, 超香松露味 (即係煤氣味) , 都幾多蟹肉, 好好味. 個friend就食南瓜栗子有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯~ 個名好長 其實係齋嚟, 但係一d都唔差, 個味都好豐富(我偷咗啖嚟食), 佢個南瓜好味, 椰菜花飯好好食, 冇乜澱粉質,但係都飽肚, 又健康~ 好食唔記得講個菜湯, 好味,飲到健康嘅味道, 正呀喂!!! 佢d熱飲都有拉花, 靚呀~
收工食飯

呢間鋪仔細細,好光猛,好乾淨
. 我叫咗忌廉松露蟹肉扁意粉, 超香松露味 (即係煤氣味)
, 都幾多蟹肉, 好好味
其實係齋嚟, 但係一d都唔差, 個味都好豐富(我偷咗啖嚟食

菜湯
南瓜栗子有機燕麥奶意大利燉椰菜花飯
熱朱古力
熱鮮奶抹茶
2020-11-02 278 瀏覽
約會細佬💛Send咗openrice餐廳條link比佢,佢就咁睇個名以為會有貓,好啦,下次帶你去揾貓啦😆·•All Day Breakfast。佢無比feedback我,係咁食😂😂不過我見到佢個炒蛋好滑,好似幾正😌•香蕉雪糕喵多士。多士唔係好夠脆,但係滿滿既香蕉好正,雪糕竟然係朱古力曲奇味,yeah😋•Iced Americano,Flat White。好似好耐無去cafe,好掛住d拉花呀🤤🤤
約會細佬💛

Flat  White