2023-09-29 34 瀏覽
好掛住啲日本和牛,仲未去旅行,唯有喺香港食住先啦!睇到餐牌,二話不說,揀最多種和牛個款。🔸吞拿魚飯團,吞拿魚軟滑,加了蛋汁質地更滑,三文魚籽鮮甜,用紫蘇葉取代紫菜包著食,味道清香。🔸話梅車厘茄,車厘茄酸甜多汁,配上沙律菜食很開胃。🔸茶碗蒸,碗內有很多菇,蛋香滑溜。打定蛋汁就ready,蘭王雞蛋潔身,蛋白比較稀。🐮和牛盛宴🔸宮崎牛西冷和牛,牛很嫩,唔會太油膩感,包著大蔥點蛋汁,味道甜而滑口。🔸松本縣肩胛芯,比宮崎牛更軟腍,多一點油分。🔸熊本和牛上扁里脊肉,大理石紋很清淅,店員煮得半生熟,油分都幾多,不過唔會有膩的感覺。🔸熊本和牛三筋腱,牛味濃郁,質地較爽口,店員建議加蔥食更好,我就加埋蛋汁食。🔸岩手縣牛肩,牛味冇咁濃,纖維感較多,但入口都覺得滑。🔸岩手縣上肩牛的味道濃郁,最多纖維感,最有嚼勁。🔸野菜拼盤豆腐外邊焦香,裏面實心;洋蔥由外邊一層一層向裏邊食,會越食越滑,越食越甜。🔸炊飯加了加牛、米飯、雞蛋和蔥煮成的飯,米飯軟糯味道帶甜。🔸是日甜品抹茶紅豆雪糕,有淡淡的抹茶味,紅豆唔會太甜,加燕麥片和脆脆更可口。呢餐壽喜燒,店員一邊煮一邊講,很豐富呀!📍喰楽 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈
好掛住啲日本和牛,仲未去旅行,唯有喺香港食住先啦!
睇到餐牌,二話不說,揀最多種和牛個款。
🔸話梅車厘茄,車厘茄酸甜多汁,配上沙律菜食很開胃。
🔸茶碗蒸,碗內有很多菇,蛋香滑溜。
打定蛋汁就ready,蘭王雞蛋潔身,蛋白比較稀。
🐮和牛盛宴
🔸松本縣肩胛芯,比宮崎牛更軟腍,多一點油分。
🔸岩手縣牛肩,牛味冇咁濃,纖維感較多,但入口都覺得滑。
🔸岩手縣上肩牛的味道濃郁,最多纖維感,最有嚼勁。
🔸野菜拼盤
🔸炊飯
加了加牛、米飯、雞蛋和蔥煮成的飯,米飯軟糯味道帶甜。
🔸是日甜品
呢餐壽喜燒,店員一邊煮一邊講,很豐富呀!
📍喰楽 (觀塘)
電話: 34279059
2023-09-28 47 瀏覽
🤎位於觀塘駱駝漆,鋪頭細,一定要打電話訂位!!!午時麵好多人食架🤣🤣🤣我個日就試左晚市~~~ 一對一 / 一對二的服務,店員仲會問你意見!改善啲咩咁🧐👍🏻✏️🐮晚市叫左兩個壽喜燒套餐關西風🤓前菜有沙律 🥗茶碗蒸 仲有舊牛!好好食😋牛方面有牛板腱~ 西冷等部位(店員講完都唔記得😂😂但舊舊都好食)店員會幫你燒埋,個汁唔係偏甜個隻,食到牛嘅鮮味!牛肉肥瘦均勻,有雪花❄️啲菜吸曬啲汁好好味好甜!!!

🐮晚市叫左兩個壽喜燒套餐關西風🤓

前菜有沙律 🥗茶碗蒸 仲有舊牛!好好食😋

啲菜吸曬啲汁好好味好甜!!!

食過香港幾間壽喜燒專門店,始終喰楽最抵食,一次過食勻霜降和赤身,份量多,牛高質先$600左右,絕對冠絕全港!三款前菜很有心思,每次都有新驚喜。和風柚子醋沙律,清一清味蕾,加甜甜的車釐茄漬。香煎A5和牛片入口即化,好多汁又香和牛的特別油脂香味,夾著爽口青瓜,解一解肥膩。香菇茶碗蒸時間預得夠好,水蛋嫩滑,配搭濃郁的香菇加牛肉粒嘗盡菇汁和肉汁。開始進入正餐,店員先介紹每款肉類的特點,然後每次配搭不同的伴菜,加上珍珠米飯和蘭王蛋一起吃。開頭嘗到的是油花較多的霜降和牛,宮崎牛西冷油脂味道勁香濃,入口即化,要配上米飯一起吃!熊本縣牛肩胛芯是牛頸附近的部位,同樣脂脂香味具全,又加添了纖維口感。上肩胛里脊肉肉紋清晰可見,又夾雜著纖細的油花溶在組織之中,配芋絲和豆腐吃一流。三筋肉最有趣的是有一條腫筋在中間,但絕不堅韌,而是煎過後有點香脆,口癮十足。最後是肉味最濃郁的牛肩,陣陣的牛香味撲鼻,大滿足!炊飯是用了多款配料加牛肉粒炒香白飯,質地是濕潤軟腍的。飯後甜品是一杯勁重勁濃抹茶香味的宇治金時雪糕,太太太太完美的收結!
和牛盛宴

三款前菜很有心思,每次都有新驚喜。

和風柚子醋沙律,清一清味蕾,加甜甜的車釐茄漬。

前菜

最後是肉味最濃郁的牛肩,陣陣的牛香味撲鼻,大滿足!

炊飯是用了多款配料加牛肉粒炒香白飯,質地是濕潤軟腍的。
炊飯

宇治金時雪糕
2023-08-29
前菜
炊飯
宇治金時雪糕
2023-09-15 38 瀏覽
喰楽咁啱有野做去開觀塘,就睇下有咩好食,睇到哩間shabu shabu 既評價好高,就book 左位去食。間舖其實得4張枱,每張枱既空間都好足夠,私隱度好高,想同朋友傾八卦都唔洗就住就住。如果平日食飯時間要walk in 都好大機會冇位,大家記得book 左位先去。關東風壽喜燒鍋定食 Shabu Shabu Sukiyaki pot 午市定食就包左三式前菜、日本雞蛋、野菜鍋、珍珠白飯(任添)同甜品。三式前菜 第一款係辣味既芽菜,佢既味道有啲似韓式既辣,而上邊有少少木魚碎,但夾埋一齊食又會覺得佢既味道變日式左。🤤第二款係蟹膏玉子燒,呢一款係我最中意既前菜,蟹膏既味道超濃郁,而且有少少海苔,一齊食味道係十分夾。蟹膏好食到忍唔住夾左少少撈飯食,如果佢有蟹膏飯相信都會好大賣,因為真係超好食!😉第三款係牛腩蘿蔔,估計應該係關東煮既煮法,牛唔算好淋可以夾開嗰種,但係佢俾既size 係好大舊,味道亦偏甜。而蘿蔔就真係好好好好好食,佢超級清甜同埋一啲根都冇,應該用左日本蘿白,而唔係用超市幾蚊一大條嗰啲。😋日本產A5 和牛 100g $198講返主角,睇相都覺得佢既紋理好靚仔,食落都十分之好食,如果就咁
喰楽

三式前菜

日本產A5 和牛 100g $198
講返主角,睇相都覺得佢既紋理好靚仔,食落都十分之好食,如果就咁食既話可能會覺得有少少偏甜,始終壽喜燒都係偏甜,但係只要點左蛋汁再配埋飯一齊食,今個蛋中和左壽喜燒既甜味,再加埋啲飯就抵銷左和牛既油膩感,食落真係人生一大享受。和牛真係點食都好正 🫶

北海道豚肉 100g $108
睇圖可能會覺得佢有少少肥,但係其實片肉好大塊,肥肉既比例係十分之完美,佢既厚度唔會令你涮完之後變到好韌,而且豚肉同壽喜燒個汁係超夾😋。不過同牛肉相比固然有啲失色,但其實豚肉都好好食,唔想食牛肉既話可以叫豚肉食,心思思兩樣都想試既話就可以揀肉類復仇者聯盟。

野菜鍋
野菜係一開始就煮熟左,一上枱就可以即食,有腐皮、豆腐、冬菇、芋絲、洋蔥等等,種類多而且量都多,唔好睇圖以為佢好少,一路夾啲菜好似無窮無盡咁,食極都仲有。個鍋嘅分量如果比細食啲既女仔就咁食其實都可能夠飽🤰。

白桃烏龍
啱啱坐低既時候,店員斟咗一杯茶,開頭以為係普通綠茶,但係飲落濃郁得嚟好清甜,問落先知原來係白桃茶😂狗仔覺得好飲過平時自己買嗰啲白桃茶包好多😂

沖繩鹽雪糕
一開頭聽落有啲驚佢會好怪,佢唔係一款好甜既雪糕,有少少鹹鹹地,但其實食完壽喜燒偏甜既食物之後,食哩款雪糕就可以令自己冇咁漏,哩樣配搭可以一讚。

Overall: 午市價格黎講性價比極高,睇相都覺得啲牛既花紋係勁靚,而且服務好好,店員見到你杯茶就冇既時候會行過嚟斟滿,個爐就冇火既時候都會好主動咁行過嚟落蠟燭。整體嚟講十分滿意,份量都冇可挑剔,狗仔飽到食唔哂個野菜鍋,男士既話份量一定夠,而且白飯都可以添。如果去開觀塘極推薦大家去哩間食🐶 非打手,自費去食。

味道:🌕🌕🌕🌕🌕

加一服務費:✅

喰楽

#dog觀塘
2023-09-11 1349 瀏覽
今日放工去左呢間喰樂餐廳,早一日已經book左,朋友介紹,話非試不可,所以就決定試試。餐廳唔難揾,喺觀塘駱駝漆大廈度,book左7點,去到時仲未滿,但擺哂預訂既牌,應該多訂枱少walk-in。我哋叫左2個"關西風壽喜燒日本霜降和牛套餐",套餐包括:前菜:三文魚子和牛茶碗蒸、白酒煮蜆、冰菜沙律,主菜:日本宮崎縣霜降和牛西冷、熊本縣上肩里脊、肩胛心、牛板健。三文魚子和牛茶碗蒸4.6/5⭐️茶碗蒸好滑好嫩,加上鮮嫩的和牛和三文魚子,味道相得益彰,令人回味無窮。份量適中,非常推薦🤤白酒煮蜆4.5/5⭐️蜆肉鮮嫩多汁,煮得剛剛好,配上香濃的白酒湯頭,帶出蜆肉的鮮甜味道,令人食指大動😋冰菜沙律4/5⭐️清爽的冰菜沙律,蔬菜新鮮,配上醬汁恰到好處,是一道開胃的好選擇😋日本宮崎縣霜降和牛西冷4.5/5⭐️霜降和牛西冷肉質鮮嫩,油脂平均 ,入口即化,帶著濃郁的牛肉香氣,每一口都讓人愉悅。烹調得恰到好處,保留了牛肉的原汁原味,非常推薦品嚐🤤熊本縣上肩里脊4.2/5⭐️上肩里脊肉質嫩滑,油脂較多,口感豐富,搭配適量的醬汁更加美味。份量適中,同飯一齊食大滿足,唔怕肥人士一流😋肩胛心4/5⭐️肩胛心好似肉眼,淋身啲,經過烹

三文魚子和牛茶碗蒸

熊本縣上肩里脊
4.2/5⭐️

肩胛心
4/5⭐️
肩胛心好似肉眼,淋身啲,經過烹調後保留了肉汁,口感唔錯。但我麻麻地肉眼質感,所以還好。

牛板健
4.4/5⭐️
牛板健肉味濃,口感豐富,煎過後散發出的香氣令人垂涎欲滴。搭配適量的月見汁,味道更加突出,非常美味😋

整體而言,關西風壽喜燒日本霜降和牛套餐真心唔錯,有幾種精選的和牛部位,味道一流,性價比高。服務態度良好,幫你燒足全程,又會講解比你聽係咩部位。環境舒適,適合同家人朋友一同享受美食。但餐廳座位唔算多大,建議最好要book左先。推薦👍🏻

2023-08-17
  • 前菜
  • 三式前菜
霜降牛肉份量頗多,提供不同種類的牛及部位,分別有宮崎牛及熊本牛,其中「沙吧噹」最好味,雞蛋都用上蘭王蛋,野菜也十分新鮮,最後的雜炊也很美味,店員提供專業的烹調方法,十分抵讚
2023-09-07
生日
希望香港政府可以放過駱駝漆大廈的食店,這間性價比極高的日本和牛壽喜燒餐廳開業兩年口碑極佳,親民的價錢吃盡日本和牛。前菜有三款:【和風柚子醋沙律配車厘茄漬】結合了清爽的沙律和酸甜的柚子醋,搭配著酸甜爽口的車厘茄漬。是一道健康又美味的開胃菜。【香菇茶碗蒸】香菇經過蒸製後,保持了菇的鮮美和彈性,蒸水蛋又嫩滑,滋味無窮。【香煎A5和牛片】選用高品質的A5和牛肉,經過香煎處理後,肉質鮮嫩多汁。每一片和牛片都散發著誘人的香氣,入口即化。由霜降部分開始品嚐然後就是赤身部份,配上不同的蔬菜和配料,更帶出牛肉香味。蘭王蛋和日本米飯配搭,實在太過豪華!【宮崎牛西冷】霜降均勻散佈在牛扒,儘管脂肪豐富,口感卻清爽不油膩。【熊本縣牛肩胂芯】牛肩肉的間隙脂肪較多,肉質鮮嫩具彈性,味道濃厚,配冬菇和紅蘿蔔,強烈的對比。【上肩胛里脊肉】油花分佈均勻,肉質又嫩又多汁,濃郁的牛肉香氣,入口即溶。【三筋肉/牛板腱】比以上牛肉味道愈來愈濃烈,中間的筋脆卜卜,特別的口感,一試難忘。【牛肩】 牛肩肉肌肉最有光澤,紅色均勻,肉味亦是最濃,完全是口的精華!

前菜有三款:
和風柚子醋沙律配車厘茄漬

香菇茶碗蒸

香煎A5和牛片

和牛盛宴

蘭王蛋和日本米飯配搭,實在太過豪華!

宮崎牛西冷

熊本縣牛肩胛芯
上肩胛里脊肉
三筋肉
牛肩
《🌟性價比高 觀塘工廠壽喜燒》George上次食過覺得間隱世壽喜燒幾好係觀塘駱駝漆 位置方便 🚇不過得四張枱 好少有得walkin記得去之前打電話預約☎️但係枱同枱之間有屏風環境闊落舒適 好有🇯🇵日本和風感覺偽日本旅行feel✈️叫咗兩個關東風壽喜燒鍋定食🥘一個係北海道豚肉 🐽$108一個係澳洲和牛 🐮$168份量同上次都係咁多 而且今次叫咗澳洲和牛😍一上枱見到🥩啲雪花好靚 好新鮮🤤原來每次配菜都唔同比較喜歡今次個🦀蟹肉蛋卷屍 足料又滑最後配埋個☕️咖啡雪糕杯🍨好滿足😋 性價比又高🌟建議一人一鍋喰楽 (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座9樓H室#喰楽壽喜燒 #觀塘美食 #tg31eat觀塘 ''''#852 #hkig #hkfoodie #foodie #hkblogger #foodporn #likeforlikes #like4likes #hk #hkfood #yummy #yummyfood #壽喜燒 #Sukiyaki #和牛 #wagyu #japanesefood #japan #手機食先 #相機食先
澳洲和牛  關東風壽喜燒鍋定食

北海道豚肉  關東風壽喜燒鍋定食
  • 關東風壽喜燒鍋定食  澳洲和牛
  • 關東風壽喜燒鍋定食  北海道豚肉
2023-09-01 28 瀏覽
觀塘餐廳林立,朋友推介性價比極高日式風味濃厚壽喜燒一試。座位相當闊落,跟朋友點了和牛盛宴,包含霜降跟赤身部分。店員送上前菜,有開胃青瓜,炆至入味汁燒牛腩蘿蔔,滑溜三文魚籽茶碗蒸。西冷油花豐富,滿滿油香入口即溶,肉質較嫩滑。熊本肩胛芯,肉質較厚實多層次,香濃肉汁在口腔內散開。沙巴當亦稱上扁里脊肉,油脂分布平均,大理石紋路,油脂甘甜與肉香味並存。三筋屬牛肩最佳部位,柔軟有口感帶濃郁牛味,餘韻更久。赤身岩手牛肩脂肪較少,牛味更為濃厚,肉質富彈性多汁。貼心送上蘭王雞蛋和白飯跟牛肉拌著吃🥚,店員邊處理食材邊講解不同部位分別,還會附上不同蔬菜,之後可選雜炊飯或冷麵,牛肉味道浸滿飯香,飽足感十足。最後不少得甜品抹茶雪糕,淡淡抹茶味道,濃甜順滑。整頓飯由頭至尾體驗很好,材料新鮮上乘,滿滿日式壽喜燒感覺,值得大推介。

西冷油花豐富,滿滿油香入口即溶,肉質較嫩滑。

熊本肩胛芯,肉質較厚實多層次,香濃肉汁在口腔內散開。

三筋屬牛肩最佳部位,柔軟有口感帶濃郁牛味,餘韻更久。

赤身岩手牛肩脂肪較少,牛味更為濃厚,肉質富彈性多汁。

駱駝漆出名多低調高質餐廳,今日又比我搵到間CP值極高嘅壽喜燒專門店,大推!🫡晚市套餐分3款,慳儉由人,部位同地區就要睇店家當日供應。前菜:三文魚子和牛茶碗蒸、白酒煮蜆、冰菜沙律🥗三文魚子和牛茶碗蒸口感豐富,三文魚子甘甜,和牛滑嫩,完美融合蒸蛋之中白酒煮蜆飽滿鮮甜,帶有淡淡的酒香,湯都飲埋😍 冰菜沙律比較少見,清新爽口。三款前菜都好出色!今日有4個部位日本霜降和牛:宮崎縣西冷、熊本縣上肩里脊、熊本縣肩胛心、熊本縣牛板健🥩+野菜拼盤🥦+日本蛋+白飯店員會主理所有野,安心坐係度等食就得😗 野菜拼盤會係煮肉嘅同時加入配搭埋比你,中和左一直食肉類嘅油膩感,店員仲會貼心問你有冇咩唔食,服務態度好好!西冷油脂較多,但比例恰到好處,點埋蛋液好順滑,入口即化上肩里脊同樣脂香四溢,肉味比西冷稍淡,但較為食得出肉質口感肩胛心x2 口感似肉眼,淋身而且肉味香濃牛板健 x2 肉質緊緻,肉味濃郁,是肉食愛好者的首選唔好以為每人6塊牛好似好少咁,食到最後其實好飽😆如果炊飯烹調方法改用前菜嘅蜆肉高湯就會更完美,清一清味蕾之餘可以令壽喜燒汁完美退場😉甜品:綠茶雪糕🍨綠茶雪糕帶有淡淡的茶香,甜度適中,是餐後的好選擇。/$

前菜:三文魚子和牛茶碗蒸、白酒煮蜆、冰菜沙律🥗

西冷油脂較多,但比例恰到好處,點埋蛋液好順滑,入口即化

上肩里脊同樣脂香四溢,肉味比西冷稍淡,但較為食得出肉質口感

肩胛心x2 口感似肉眼,淋身而且肉味香濃

牛板健 x2 肉質緊緻,肉味濃郁,是肉食愛好者的首選

甜品:綠茶雪糕🍨
綠茶雪糕帶有淡淡的茶香,甜度適中,是餐後的好選擇。
$498一人食到咁嘅質素仲有人服侍埋真係日本價,好抵🫣 全店只有4張枱,真係一定要book枱!
2023-08-25 35 瀏覽
今日再次來臨觀塘美食大廈,首次在香港一嚐壽喜燒。店舖主打關西風味,選用日本四大牛之一宮崎牛,令我期待了足足一星期。從門外稍等片刻的時刻,店內已經傳出陣陣牛肉香味,終於到我一嚐究竟。我們選了和牛盛宴套餐,會先用霜降和牛,再吃到赤身和牛各種部位。前菜已經相當吸引,先有清脆開胃青瓜沙律,入味汁燒牛肉,還有嫩嫩滑滑三文魚籽茶碗蒸,不消五分鐘已經把持不住把它們送入胃裡。主角出現,不同部位各有特色,不斷衝擊你的味蕾。每塊牛肉會伴隨各種類型蔬菜,蔬菜新鮮又解油膩,讓你分別出不同部位的特色。跟日本壽喜燒一樣,由店員親自烹調,讓你舒舒服服等吃和聊天。先用霜降和牛開始,首先係油脂較多的西冷,十分嫩滑,油花分布平均,可以稱為入口即溶。接著來自熊本的肩胛芯,為於牛頸附近,會有較多纖維,肉香更濃。然後上肩里脊肉,肉質軟綿又嫩滑。之後還有三筋,十分彈牙而有口感,絕對不會感到韌口。赤身方面有上肩肉,配上惹味洋蔥,醬汁燒得入味,脂肪含量較少,肉味比之前較強烈。最後還有精心炮製雜炊飯,飯香又濕潤,夾雜牛肉醬汁,衝擊味蕾。最後甜品有至愛的抹茶雪糕,茶味香濃不太甜膩,劃上完美句號。
主角出現,不同部位各有特色,不斷衝擊你的味蕾。
跟日本壽喜燒一樣,由店員親自烹調,讓你舒舒服服等吃和聊天。
然後上肩里脊肉,肉質軟綿又嫩滑。
之後還有三筋,十分彈牙而有口感,絕對不會感到韌口。
最後甜品有至愛的抹茶雪糕,茶味香濃不太甜膩,劃上完美句號。
2023-08-17 76 瀏覽
一行3人午餐揀左A5和牛壽喜燒本來見食評幾好但牛肉一上枱,就發現中伏呢個質素,完全唔似A5配菜,湯底都正常但如果以$198 ,只有呢個質素絕對冇下次仲差過一田超市嘅和牛
一行3人
午餐揀左A5和牛壽喜燒
本來見食評幾好
但牛肉一上枱,就發現中伏
呢個質素,完全唔似A5
配菜,湯底都正常
但如果以$198 ,只有呢個質素
絕對冇下次
仲差過一田超市嘅和牛
2023-08-17
2023-08-13 63 瀏覽
驚星期日walk in會無位 提早幾日book定夠穩陣 🤭考慮咗好耐💭 壽喜燒定燒肉定食好呢都係all in 壽喜燒 🤪🔹️日本A5和牛🔹️北海道豚肉另外加咗幾多荔枝梳打同埋巨峰提子梳打一開始會黎咗3式前菜 野菜鍋 生蛋 同珍珠米店員好細心同我哋講食咗前菜先 之後個蛋係用黎蘸肉之後啲肉就黎喇 👏 和牛肉質滑 稔 重牛味 豚肉唔嚡亦唔會韌 甜品以焦糖雪糕 結束餐lunch ✅環境好闊落 每張枱有屏風遮住 夠晒私隱度✅專人服務 輕輕鬆鬆坐喺度等食✅店員so nice✅駱駝漆大廈果然唔會令人失望✅Portion 🈵️ ‼️‼️真係要book位㗎‼️‼️📍 觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座9樓H室📞34279059🕐 ❌MonTue-Sun 1200-1430 ;  1800-2200💲人均180
驚星期日walk in會無位 提早幾日book定夠穩陣 🤭

📞34279059
🕐 ❌Mon
💲人均180

2023-08-12 1435 瀏覽
今日又嚟到呢一個美食大雜燴嘅駱駝漆大廈,每次嚟到感覺好似尋寶😋不過今日就唔尋寶因為係朋友介紹💛店入邊座位唔多,我哋都提早左幾日book位晚市主要係三個套餐,主打都係高級日本牛肉壽喜燒唔同嘅牛肉部位首先有前菜小食-茶碗蒸,正常發揮蛋入邊加咗少量牛肉香味濃郁,自家製牛蒡漬非常開胃醃製得好入味,但唔會一次食晒,等中間食牛肉嘅過程再進食消滯😌前菜最驚喜係呢個A5和牛水餃🥟🐮好鍾意佢咬落去緊實嘅牛肉質感飽滿又多汁😋終於到主角牛肉出場😆店員同日本一樣會即場烹煮,亦會解釋每一片牛肉嘅特點🔸首先係宮崎牛西冷,油脂係非常非常豐富真係做到入口即溶,我諗日本正常比較出名壽喜燒,牛肉嘅品質都唔及呢一塊🤤🔸宮崎牛肩胛心,位置喺牛隻比較多運動量嘅部位,所以牛味濃油花分布平均,鮮嫩多汁🔸沙巴當係高級靚牛獨享嘅稀少部位,切割面似大理石紋,口感細嫩,油花豐富🔸牛板鍵口感油潤勁香甜,中間透明筋有脆彈口感每一片牛肉配合自家製壽喜燒汁,仲可以配合日本蛋,口感會再嫩滑好多層次提升。野菜拼盤非常豐富,全部都係日本進口嘅新鮮蔬菜,勁鍾意佢嘅豆腐,豆味香濃咬落去唔會鬆散。最後店員會烹製一個炊飯,雞蛋牛肉粒,再配上蔥花紫菜,特別之處係

終於到主角牛肉出場😆
店員同日本一樣會即場烹煮,亦會解釋每一片牛肉嘅特點

🔸牛板鍵口感油潤勁香甜,中間透明筋有脆彈口感

最後店員會烹製一個炊飯,雞蛋牛肉粒,再配上蔥花紫菜,特別之處係飯嘅質地屬於一個半濕狀態。

荔枝雪糕🍦作為完美嘅結尾
  • 沙巴當
姪仔喺觀塘返工發掘到呢間位於開源道駱駝漆大廈三座主打關西風壽喜燒的餐廳唔錯叫我試吓餐廳雖然位於工廈,但地方唔算太大,但勝在食材用料全部都有質素餐廳只有四張四人枱分兩邊擺放,每邊兩張用屏風隔開,裝修得簡潔清雅,中間通道十分寬敞,空間感充足,因為只得四張枱,每晚都只做兩個時段,所以建議最好預先訂座,以免撲空關西風壽喜燒套餐提供三個價錢選擇,包括日本赤身和牛、日本霜降和牛及和牛盛宴,豐儉由人,套餐還包括三式前菜、野菜拼盤、特色飯點及是日甜品三式前菜有自家製和牛餃子,皮薄餡鮮,肉味濃郁,配柚子醬油可中和油膩感;另外有三文魚子茶碗蒸,蛋液滑溜,配搭埋菇菌類、牛肉及蟹柳,味道鮮甜;還有冰菜沙律配醃漬車厘茄,冰菜新鮮爽脆,自帶鹹鮮配搭洋蔥酸汁,酸爽開胃和牛盛宴一個價錢就可以品嚐到赤身及霜降,而且仲可以食到六、七個不同部位,計落都算超值野菜拼盤視乎當晚的師傅選擇合適的配搭,跟牛肉的味道由淡至濃烹煮全晚用餐都由店員為客人烹煮,服務超級到位首先煮的是宮崎縣和牛西冷,油花均勻細緻,口感緊緻滑順,蘸點埋蘭王雞蛋液增添甜味熊本縣肩胛心脂肪與肉比例均勻,口感軟嫩,與京蔥、甘筍及冬菇的甜味很夾沙巴當即上肩里脊肉,日

三式前菜

野菜拼盤
視乎當晚的師傅選擇合適的配搭,跟牛肉的味道由淡至濃烹煮
全晚用餐都由店員為客人烹煮,服務超級到位

沙巴當即上肩里脊肉,日語譯作軟墊,屬於稀有部位,油花豐腴,肉味濃郁,口感鬆化,適合配搭芋絲及炙燒過的板豆腐

熊本縣三筋肉即板腱肉,屬於霜降部位的最後一塊肉,因為連住三條筋腱而得名,油花雖少但分佈均勻,肉質軟嫩中帶有彈性,與菇菌類的口感最佳

岩手縣牛肩肉質結實富彈性最適合配搭春菊及洋蔥

最後是赤身的最後一塊肉,岩手縣上肩部位,纖維較多,比較有咬口,配同樣多纖維的娃娃菜最夾

喰樂特色飯點

結尾是雜炊飯,以牛肉、雞蛋、蔥花加上壽喜燒汁煮成,再灑上飯素,簡單但美味

是日甜品
甜品是抹茶雪糕配紅豆蓉,抹茶的清香可解肉的油膩感
2023-07-27
  • 和牛盛宴