2024-01-11 65 瀏覽
香港有幾個地區出名吃海鮮,但往往都比較偏遠。原來想吃好味的海鮮,來這裡吃一樣可以好滿足!來到喜記,必吃他的鎖店之寶:🙂避風塘炒蟹辣椒蒜頭,加上多種香料爆炒辣蟹,非常惹味,很適合我這個喜歡吃蒜的人,送飯一流,還可選擇辣度。外殼惹味,蟹內的肉質鮮甜爽口。另外,還點了:🙂醉鮑魚另一喜記名物,香醇的酒配上凍鮑,一上碟,酒香四溢,入口嚐到酒香味,鮑魚亦彈牙。🙂避風塘雞翼家裡姐姐只懂用豉油醃雞翼,所以我都喜歡試不同煮法的雞翼。因為鐘意「避風塘」那種風味,難得有避風塘雞翼,決定點來吃。很惹味,外脆內嫩。

來到喜記,必吃他的鎖店之寶:
🙂避風塘炒蟹

另外,還點了:
🙂醉鮑魚

🙂避風塘雞翼
  • 招牌醉鮑魚
難得happy friday,約左阿媽食個海鮮晚飯。中菜館或者食海鮮既餐廳好多時都好驚唔新鮮之類,反而呢間真係有驚喜。唔單止海鮮新鮮,成間餐廳個環境都好乾淨舒服。醉鮑魚新鮮鮑魚真係好爽口彈牙,原隻鮑魚咁上,有好香嘅花鵰酒同白酒味,滲晒入隻鮑魚到,好香好食。清蒸海紅斑大半斤左右既海紅斑,肉質勁爽彈唔會一夾就化開,勁鮮!條魚唔細條,肉勁多。避風塘炒蟹炒得勁香,大大隻肉蟹,d肉一梳梳勁多。d炸蒜蔥勁香勁惹味,隻蟹個鮮甜味好出。總結黎講,阿媽滿意呢餐海鮮飯,新一年既好開始!下次食海鮮會再黎

醉鮑魚

清蒸海紅斑

2024-01-05
15 分鐘 (堂食)
2024-01-04 61 瀏覽
喜記避風塘炒辣蟹可以話係避風塘炒蟹的始祖!好多明星都有幫襯過,而我今次就係第一次試🤩除左炒蟹出名之外,仲有豉椒炒蜆和椒鹽鮮魷都係人氣菜式.避風塘炒蟹以香辣惹味為主,帶有炸蒜,非常香脆,肉蟹啖啖肉,同時又有甘口焦香的蒜辣香味,唔怪之得咁多人都慕名而來🤣油鹽水浸蜆蜆吐得比較清,冇沙,簡單的調味最能突顯出食材的鮮味,最搶手就係粉絲😝吸引海鮮精華,勁入味椒鹽九肚魚呢到炸野同炒野同樣出色💯熱辣辣,表皮酥脆可口,脆漿唔厚,中間魚肉乾身,嫩滑中帶口感,一件接一件不停口

油鹽水浸蜆

椒鹽九肚魚
2024-01-01
2024-01-02 62 瀏覽
喜記避風塘炒辣蟹想食家人提起想食海鮮,見到間鋪個名以炒蟹命名就同屋企人去試下😋💛 避風塘炒蟹 間鋪以避風塘炒辣蟹命名,咁一定要叫黎試下!有得揀辣度,一家大細就揀左小辣蟹好大隻,咬落去啖啖肉,肉質新鮮多汁,入哂味食落好惹味😋 蟹拑都整開左,好方便食💛 椒鹽瀨尿蝦 椒鹽瀨尿蝦好惹味,食落啖啖肉椒鹽味濃郁但都食到肉質新鮮多汁😋💛 油鹽水浸蜆 煮蜆配上粉絲,湯粉絲連蜆肉一齊食,好鮮甜😍蜆都多同大粒,鮮甜美味⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️📍 喜記避風塘炒辣蟹 (肇明大廈) (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室
喜記避風塘炒辣蟹
想食家人提起想食海鮮,見到間鋪個名以炒蟹命名
就同屋企人去試下😋

💛 避風塘炒蟹
間鋪以避風塘炒辣蟹命名,咁一定要叫黎試下!
有得揀辣度,一家大細就揀左小辣
蟹好大隻,咬落去啖啖肉,肉質新鮮多汁,入哂味
食落好惹味😋 蟹拑都整開左,好方便食

💛 椒鹽瀨尿蝦
椒鹽瀨尿蝦好惹味,食落啖啖肉
椒鹽味濃郁但都食到肉質新鮮多汁😋

💛 油鹽水浸蜆
煮蜆配上粉絲,湯粉絲連蜆肉一齊食,好鮮甜😍
蜆都多同大粒,鮮甜美味

⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️

📍 喜記避風塘炒辣蟹 (肇明大廈) (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室
今次我和朋友來到銅鑼灣尋找美食,我們非常熱衷吃辣蟹,銅鑼灣有一間人氣店,心癮開始發作,我們打算到肇明大廈的「喜記避風塘炒蟹銅鑼灣店」品嘗美味,享受美食佳餚,同她盡興吃一餐。中菜餐廳裝修環境整齊,佈置氣派優雅,充滿格調,座位闊落,氣氛自在輕鬆。避風塘炒蟹避風塘炒辣蟹經典名菜,熱辣辣上枱,炒得味道香辣,辣度適中,入面有辣椒,香料同蒜蓉碎,火候控制得很好,炒至金黃色,辣椒惹味,蟹肉鮮味,食到停唔到口,愛不釋手,令人唾涎三尺。椒鹽九肚魚九肚魚落了椒鹽,炸粉薄,穫氣十足,酥脆又惹味,食落口感彈牙,香氣四溢,讓人回味無窮。蒜蓉蒸扇貝食材新鮮,用左好多蒜蓉來蒸扇貝,蒜蓉味真係好香,非常香滑鮮甜,口腔中的香味久久不散,味蕾上的歡慰。喜記避風塘炒辣蟹 (銅鑼灣店)地址:銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室

椒鹽九肚魚

蒜蓉蒸扇貝

喜記避風塘炒辣蟹 (銅鑼灣店)
地址:銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室
2023-12-25 80 瀏覽
今晚買咗外賣,豉油王蝦,D蝦唔新鮮,皮蛋瘦肉粥,俾錯咗泥蜢粥,D粥唔熱,暖暖的,仲要好腥,真係好失望,唔會再幫襯。還有,椒鹽鮮魷,唔夠脆,淋的,其實,咁嘅價錢,俾D咁嘅貨式,我諗如果真有下次,我會去番舊店吧!
2023-12-24
外賣自取
2023-12-20 66 瀏覽
餐廳以避風塘炒蟹命名,最出名當然係避風塘炒蟹🦀 炒蟹肉鮮美,再加埋大量嘅蒜蓉同辣椒,真係好惹味!火候控制啱啱好,保持住蟹肉嘅鮮甜同嫩滑感!嚟呢度就一定要試下呢個避風塘炒蟹,保證唔會失望🦀🦀🦀除左炒蟹,佢地嘅招牌菜蒜蓉蒸扇貝絕對係一定要試嘅,扇貝肉鮮嫩,配上蒜蓉嘅香味,一咬落去真係鮮甜又香口,真係食完之後都會忍唔住再叫一份!👍🏻估唔到餐廳連蒜蓉炒菜心都可以整得咁好食,菜心新鮮嫩綠,炒得剛剛好,保留住菜心嘅脆口同原汁原味!加埋滿滿嘅蒜蓉,唔會太油膩,又有獨特嘅蒜蓉風味😋

2023-12-15 81 瀏覽
臨近年尾會有好多聚會, 有時多人真係諗食咩諗到頭都大埋, 呢間中菜館絕對可以係其中一個好選擇
蟹油炒麵蟹香味濃郁既蟹油完美地覆蓋每一條麵, 炒到好乾爽又夠鑊氣, 仲要大大碟超正😍避風塘辣子雞雞既外皮帶點脆口, 肉質嫩滑, 加埋大量既蒜粒同辣椒超惹味😎蒜蓉蒸蟶子蟶子好大條, 味道鮮甜爽口彈牙, 簡單咁用蒜蓉同粉絲去蒸已經好好食😙八珍豆腐煲呢個絕對係素食者既首選, 大量炸過既豆腐, 冬菇加埋個茨汁簡直係冇得輸, 攞黎撈飯一流😋椒鹽鮮魷薄身既炸粉包裹住彈牙鮮咩既魷魚, 加埋大量炸過既蒜粒同炸米通食到停唔到口😂肥南小炒皇材料豐富炒得好夠鑊氣又唔會太油膩, 加埋大量既腰果好滿足😄呢度既食物夠高質又夠貼地, 價錢又唔會太貴, 重點係夠鑊氣貼足料

蟹油炒麵

避風塘辣子雞

蒜蓉蒸蟶子

八珍豆腐煲

椒鹽鮮魷

肥南小炒皇
材料豐富炒得好夠鑊氣又唔會太油膩, 加埋大量既腰果好滿足😄

2023-12-14
2023-12-14 90 瀏覽
喜記今日去咗銅鑼灣嗰間喜記餐廳度食海鮮😁專登過嚟食海鮮🥳椒鹽瀨尿蝦顏色呈黃金色,香香脆脆👏而且椒鹽瀨尿蝦肉質鮮嫩多汁😝帶有鮮甜味😆同椒鹽嘅鹹香互相融入,非常match👍鑊氣又夠超級有海鮮風味👅油鹽水浸蜆呢度送有淡淡嘅清新口😝蜆肉係新鮮多汁,鮮鮮甜甜嘅味道👅用淡淡嘅油鹽水煮法,更加簡單呈現咗海鮮嘅鮮甜新鮮🥰豆豉炒蜆蜆肉新鮮,配搭埋豆豉同埋蔥簡直係非常之惹味😻再加上廚師炒出嚟熱辣辣食慾大增👍烹調令到蜆肉味道更鮮甜😚
喜記

今日去咗銅鑼灣嗰間喜記餐廳度食海鮮😁專登過嚟食海鮮🥳

椒鹽瀨尿蝦

油鹽水浸蜆

豆豉炒蜆
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 油鹽水浸蜆
  • 豉椒炒蜆
就黎做冬,想同屋企人食餐豐富晚飯,佢地又中意食海鮮,之前食過特麗樓個間分店都好唔錯,所以今晚我地就揀左另一間肇明大廈分店,俾屋企人好好享受。🦪醉鮑魚🦪鮑魚好鮮味,軟硬岩岩好,一咬就開唔會好似橡筋咁,肉質厚身得黎,口感爽口彈牙,夠哂冰凍,酒味香濃。🐚白灼花螺🐚花螺好大碟,肉好易就可以扲出,入口鮮甜,亦好爽口,啖啖肉,正!🦀招牌喜記避風塘炒辣蟹🦀呢味招牌菜真係食多幾次都冇問題,肉蟹超大隻,又夠鑊氣,一上枱已經香氣撲鼻,蟹好新鮮,肉質爽口鮮甜,又夠多肉,唔會食幾啖就冇哂,辣椒炸蒜等配料好惹味、屋企人都食到停唔到口。評語海鮮新鮮高質,值得一試再試菜式真材實料🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)📌 喜記避風塘炒辣蟹(肇明大廈)地址:銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地鋪及1樓A室#喜記避風塘炒辣蟹 #避風塘 #炒辣蟹 #喜記#海鮮 #蟹 #避風塘美食 #銅鑼灣 #灣仔 #海鮮餐廳 #醉飽魚 #國慶節 #戶戶送  #foodpanda  #點單 #foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodi

🦪醉鮑魚🦪

🐚白灼花螺🐚

🦀招牌喜記避風塘炒辣蟹🦀

評語
海鮮新鮮高質,值得一試再試
菜式真材實料

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

📌 喜記避風塘炒辣蟹(肇明大廈)
地址:銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地鋪及1樓A室

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong
2023-12-11 90 瀏覽
天氣轉涼 想揾啲小炒食下諗起之前去過灣仔果間喜記Search 下見到原來佢開咗銅鑼灣分店呀即刻約埋朋友仔去試吓其實呢間餐廳唔止係食蟹嘅仲有好多唔同嘅菜式豉油王中蝦中蝦隻隻都好大個豉油王帶出蝦嘅鮮味 又夠鑊氣好味道要連殼嘅汁都食埋送飯一流六小福話明係六小福梗係有六樣嘢食啦有韭菜花,配上魷魚,豬粉腸,猪肚,海蜇,猪脷韭菜花夠鮮甜其餘嘅配料都好惹味拔絲咕嚕肉 我就最鍾意食咕嚕肉所以去到邊都要叫返碟咕嚕肉炸得好鬆脆配上酸酸甜甜嘅咕嚕肉汁仲有拉絲嘅效果加埋菠蘿洋蔥青椒呢啲配料帶出咕嚕肉嘅美味啲小菜實在好好味下次要再返嚟試吓其他先
天氣轉涼 想揾啲小炒食下

又夠鑊氣
好味道要連殼嘅汁都食埋
送飯一流

話明係六小福梗係有六樣嘢食啦
有韭菜花,配上魷魚,豬粉腸,猪肚,海蜇,猪脷
韭菜花夠鮮甜

帶出咕嚕肉嘅美味

啲小菜實在好好味
下次要再返嚟試吓其他先
2023-12-08 61 瀏覽
醉鮑魚鮑魚肉質鮮嫩,醉鮑魚嘅酒香味令人回味無窮。.涼拌青瓜呢碟青瓜🥒清爽又開胃 青瓜脆口爽脆,拌埋特製醬汁,一啖又一啖嘅口感真係好過癮!.上湯水浸大蜆大蜆鮮甜彈牙,上湯滋味濃郁,好適合湯水味嘅愛好者。入口即化,令人回味無窮!.蒜蓉蒸扇貝扇貝肉鮮嫩多汁,蒜蓉香氣四溢,每一啖都好正😌.豉油王中蝦中蝦肉質鮮甜,蝦頭滋味濃郁,再加上豉油王嘅醬汁,非常惹味.喜記避風塘炒辣蟹📍銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室
醉鮑魚
鮑魚肉質鮮嫩,醉鮑魚嘅酒香味令人回味無窮。
涼拌青瓜
上湯水浸大蜆
蒜蓉蒸扇貝
扇貝肉鮮嫩多汁,蒜蓉香氣四溢,每一啖都好正😌
豉油王中蝦
中蝦肉質鮮甜,蝦頭滋味濃郁,再加上豉油王嘅醬汁,非常惹味
喜記避風塘炒辣蟹
📍銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室
行經銅鑼灣,一定會比佢紅色搶眼的招牌吸引左,‘喜記正宗避風塘炒辣蟹‘,令人不禁想試一試呢間係炒蟹專門店,當然要試下佢🦀椒鹽炒蟹炒蟹有分唔同辣度,今次揀左少辣,炒到夠晒鑊氣,蟹夠曬大隻,多肉鮮甜,咬落去每一啖都係肉,真係食得零舍開心,蟹已經夾開左,方便客人食👍🏻👍🏻-醉鮑魚是餐廳的招牌菜,酒味香濃,酒香撲鼻,鮑魚食落去腍身,爽口彈口🥬蒜蓉白菜仔白菜仔夠新鮮,加埋蒜蓉一齊炒,蒜蓉味滲入白菜內,健康又好味
呢間係炒蟹專門店,當然要試下佢

🦀椒鹽炒蟹

-醉鮑魚

🥬蒜蓉白菜仔
白菜仔夠新鮮,加埋蒜蓉一齊炒,蒜蓉味滲入白菜內,健康又好味
2023-11-19
  • 招牌醉鮑魚
  • 避風塘炒蟹
2023-12-04 51 瀏覽
聽講以前d人落黎香港都話想食避風塘炒蟹同埋喜記好出名食蟹既老字號食廣東菜一定要食夠小炒味試過返尋味六小福六小福開胃前菜必點 包括有多款滷水菜式避風塘炒蟹微辣口味係必配炒蟹,而且香氣十足配料可以留起黎送白飯或者炒粉果然係老字號 絕對係必點菜式白灼東風螺東風螺爽口而且選用新鮮食材可以配埋辣油進食更佳分量方面,算大份拔絲咕嚕肉鬆脆可口肉塊,帶有拔絲效果酸酸甜甜好開胃 呢個我個人推介絕對要食會再encore ♥️♥️
聽講以前d人落黎香港都話想食避風塘炒蟹
同埋喜記好出名食蟹既老字號
食廣東菜一定要食夠小炒味
試過返尋味

六小福開胃前菜必點 包括有多款滷水菜式

避風塘炒蟹
微辣口味係必配炒蟹,而且香氣十足
配料可以留起黎送白飯或者炒粉
果然係老字號 絕對係必點菜式

白灼東風螺
東風螺爽口而且選用新鮮食材
可以配埋辣油進食更佳
分量方面,算大份

拔絲咕嚕肉
鬆脆可口肉塊,帶有拔絲效果
酸酸甜甜好開胃
呢個我個人推介絕對要食

會再encore ♥️♥️
2023-12-02 49 瀏覽
🐽 蒜蓉蒸蟶子用咗新鮮嘅蟶子同埋豐富嘅蒜蓉,蒸得恰到好處,蟶子嘅肉質好彈牙,鮮甜味美,同埋蒜蓉嘅香味好濃郁。食落去個口感好滋味,送飯一流🐽 避風塘炒辣蟹蟹肉好鮮甜,避風塘蒜蓉碎炒得好入味。佢哋用咗避風塘炒嘅方式烹調,加入啲辣椒同埋香料,味道好香辣。蟹肉嘅鮮味同辣椒嘅刺激感相互襯托🐽 拔絲咕嚕肉咕嚕肉裹上一層金黃嘅拔絲糖,有著濃郁嘅焦糖香氣同甜甜嘅味道。咕嚕肉炸到好香脆,咬落去肉質鮮嫩多汁,甜而不膩
🐽 蒜蓉蒸蟶子

🐽 避風塘炒辣蟹