2024-07-09 71 瀏覽
今個星期約咗朋友一齊食飯,大家都想揾番啲地道小菜,即刻諗到喜記既避風塘菜式。- 椒鹽白飯魚白飯魚炸得金黃酥脆,外皮香脆,內裡鮮嫩,椒鹽的調味恰到好處。- 椒鹽焗鮮魷鮮魷的口感非常彈牙,炸得金黃,  炸漿又夠薄,入口香脆,個椒鹽味又唔會太咸。- 避風塘一口牛避風塘一口牛是喜記招牌菜之一,牛肉嫩滑,味道濃郁,搭配上避風塘一齊食,十分香口惹味。- 奄仔蟹因為叫咗太多煎炸野,所以今次就叫咗奄仔蟹,但係有驚喜,水準十分高。奄仔蟹份量十足,隻隻蟹都好新鮮,多肉多膏,味道鮮甜。喜記的這幾道地道小食不僅味道出色,而且性價比極高。下次一定要再試番招牌避風塘炒辣蟹。
- 椒鹽白飯魚
- 椒鹽焗鮮魷
- 避風塘一口牛

- 奄仔蟹
奄仔蟹份量十足,隻隻蟹都好新鮮,多肉多膏,味道鮮甜。

喜記的這幾道地道小食不僅味道出色,而且性價比極高。
下次一定要再試番招牌避風塘炒辣蟹。
  • 椒鹽白飯魚
  • 椒鹽焗鮮魷
  • 奄仔蟹
  • 避風塘一口牛
2024-07-08 40 瀏覽
✨ 今晚同朋友到銅鑼灣喜記食蟹,裡頭裝修環境整體都唔錯,侍應服務都ok, 有問有答仲介紹咗大熱小菜比我哋。***** ***** ***** ***** ***** 🦀奄仔蟹$238本身我哋最鍾意係食奄仔蟹,這裏的奄仔蟹很足秤,還有口感滑膩的蟹膏,濃郁的蟹膏味道充滿味蕾,滋味無窮。🍍生炒骨炒小菜必叫呢個,酸甜適中,非常香口惹味。🍝招牌蟹油炒麵這是侍應推介,聽落都好吸引,上枱時賣相一流,入口不油膩,炒麵彈牙,陣陣蟹油香。🥬腰果韭菜花脆口腰果配上韭菜花實在prefect, 開胃菜一個,一口接一口食到停唔到手。總括來說,這裏鑊氣十足,難怪座無虛席,一定會再嚟幫襯。

***** ***** ***** ***** *****

🦀奄仔蟹$238

🍍生炒骨
炒小菜必叫呢個,酸甜適中,非常香口惹味。

🍝招牌蟹油炒麵

🥬腰果韭菜花

總括來說,這裏鑊氣十足,難怪座無虛席,一定會再嚟幫襯。
2024-07-08 32 瀏覽
呢間小炒王啊,係銅鑼灣有名嘅小店,主打廣東風味小菜。佢啲招牌菜肯定唔能錯過!豉椒炒青口肥美嘅青口,炒得好香,仲有嚟自廣東嘅豉油同椒汁調味,入口嘅時候,汁汁滲出嚟,好鮮韌又好味。椒鹽焗鮮魷鮮魷切段,炸得好香酥,表面灑上麻油椒鹽,個咀感覺好爽脆。同時又唔會太油膩,好下飯!最後就係佢嘅「薑蔥肉蟹」 ,係呢間店嘅招牌菜色。肥美嘅大公蟹,炒得同蔥薑融為一體,蟹肉彈牙,蒜茸醬汁又夠味。一啖落肚,蟹膏濃郁sweet,超級正!呢間小炒王,實力足夠!無論係前菜定主菜,佢啲手法都幾專業,味道正到爆!唔試真係對不起自己!大家快d去睇吓啦!菜式: 粵菜 (廣東)/海鮮/中菜館地址:銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室#喜記避風塘炒蟹 #喜記#銅鑼灣店總店 #銅鑼灣美食 #香港必吃 #香港吃甚麼 #探店 #小炒#港式小炒 #港式味道 #避風塘炒蟹 #避風塘 #蟹 #中式料理 #中菜 #粵菜 #海鮮 #香港美食 #必食推介 #海鮮套餐 #套餐優惠 #限定優惠 #訂座優惠 #打卡 #香港必打卡

豉椒炒青口

椒鹽焗鮮魷

菜式: 粵菜 (廣東)/海鮮/中菜館
地址:銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室

#喜記避風塘炒蟹 #喜記#銅鑼灣店總店
#銅鑼灣美食 #香港必吃 #香港吃甚麼 #探店 #小炒
2024-07-08 161 瀏覽
家中有成員常記掛著喜記的炒辣蟹,除了美味,或許都是一種懷舊的情意,於是這晚又光顧了。那招牌避風堂炒辣蟹真是在途中未上桌已經傳來撲鼻的香氣,可能已是經驗老店,水準是非常穩定的!蟹肉結實而鮮甜,充分吸收了秘方醬汁,特別喜歡那些蒜末炒得金黃酥脆,整體上入味又惹味。辣度方面,只要不是完全不能吃辣,其實是老少咸宜的。個人認為小辣最好,既能感受辣汁的香,亦能嚐到蟹本身的鮮甜。選來另一道避風塘的地道美食--豉椒炒蜆,豆豉的鹹香與青椒的微辣豐富了味道的層次。蜆新鮮、夠鑊氣,全都炒至開嘴,加入乾蔥蒜頭等配料使得這道菜式更加惹味。椒鹽瀨尿蝦大隻,肉質緊實彈牙。椒鹽的調味恰到好處,既不搶過蝦的鮮甜,更增添了辛香。酥脆的外殼與嫩滑的蝦肉形成鮮明的對比,口感豐富,令人回味無窮。美味雞煲有濃郁的湯底為基礎,夠鑊氣,雞肉嫩滑入味。

美味雞煲有濃郁的湯底為基礎,夠鑊氣,雞肉嫩滑入味。
2024-07-07 40 瀏覽
銅鑼灣喜記避風塘炒辣蟹.味道:7.5/10抵食:7/10環境:7.5/10.再次到訪銅鑼灣好出名嘅海鮮餐廳😆嗌到成枱餸,好滿足😌最推介當然係椒鹽瀨尿蝦😀見到相都知咁一定好惹味🔥另外見到張餐紙度有豉油王炒麵,就嗌埋🍜炒麵好夠味,都幾有鑊氣,可以一試👌🏻另外,上湯水浸蜆都唔錯,幾足料同新鮮🤔鍾意食海鮮嘅朋友可以考慮一試😋.#香港#食評 #foodie #食好西 #香港好去處#拍拖好去處 #香港美食#銅鑼灣#銅鑼灣美食#銅鑼灣好去處 #避風塘 #海鮮
銅鑼灣
喜記避風塘炒辣蟹
味道:7.5/10
抵食:7/10
環境:7.5/10
2024-07-07 37 瀏覽
呢間餐廳小編之前都食過好幾次,主要都係帶一班嗜海鮮的朋友去食。時隔幾個月,小編朋友想再次encore,所以收工之後又過去食。招牌避風塘炒辣蟹呢間餐廳招牌菜都脫離不到蟹,所以避風塘炒蟹必叫。肉蟹非常大隻,足以夠4人share。滿滿的炸蒜炸得金黃酥脆,可以留部分撈麵。蒜味完全滲入蟹肉入面,所以每一啖都有好香的蒜味。蟹肉啖啖肉,然後都幾鮮甜帶汁,胃口一下子就打開。奄仔蟹食炒蟹意猶未盡,所以叫多4隻清蒸奄仔蟹,奄仔蟹出名多膏且甘香,今次都不例外。入口就是就是膏香味,都幾濃郁,蟹肉帶微甜,每人一隻真的好滿足。椒鹽炸鮮魷港式風味必不能缺少椒鹽口味,椒鹽配鮮魷都已經是基本。炸粉不會太厚,保持脆脆口感,內裡溫度都幾高,所以要慢慢食。魷魚幾鮮同彈牙,加上少許炸蒜就好惹味。椒鹽白飯魚白飯魚小編比較少食,印象都不多。今次白飯魚都幾嫰滑,魚味不是很明顯,不過有椒鹽及其他醬料,所以食落去都幾香口惹味。招牌蟹油炒麵豉油炒麵食得多,但落蟹油就第一次。佢就好似加豬油一樣,每一啖麵都有淡淡的蟹肉蟹殼味道,而且還有麵條都條條分明,有比較濃烈的醬油味,偏重口。喜記避風塘炒辣蟹(銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地

招牌避風塘炒辣蟹

奄仔蟹

椒鹽炸鮮魷

椒鹽白飯魚

招牌蟹油炒麵

喜記避風塘炒辣蟹(銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地下及1樓A室
#喜記避風塘炒辣蟹 #避風塘炒蟹 #海鮮 #椒鹽 #椒鹽鮮魷 #白飯魚 #炒麵 #聚會 #港式風味 #大牌檔 #foodie #hkfoodie #foodiehk
2024-07-06 26 瀏覽
之前有朋友推薦過喜記 今次終於有機會試下😝雖然知道出名食蟹不過朋友好想食蝦 所以今次主要都係叫咗蝦為主- 椒鹽瀨尿蝦隻蝦同隻筷子一樣咁大隻😍一咬落去啖啖肉 而且肉質超彈牙同新鮮惹味啲椒鹽用嚟撈飯 簡直令到胃口大增🤣- 黃金大蝦外層有金黃酥脆嘅炸衣炸到好酥脆😍鹹香惹味食落口感蝦肉爽口彈牙🥹- 招牌蟹油炒麵個麵炒得好煙韌🥰麵質彈牙但係又唔會太硬 鑊氣十足用炒過蟹嘅油黎炒麵令到成個炒麵充滿海鮮風味真係好香呀😍
之前有朋友推薦過喜記

個麵炒得好煙韌🥰
麵質彈牙但係又唔會太硬 鑊氣十足
用炒過蟹嘅油黎炒麵
令到成個炒麵充滿海鮮風味真係好香呀😍
這間餐廳以炒辣蟹為招牌菜🦀環境寬敞又乾淨企理 小菜款式多有鑊氣而且份量大 好適合同朋友或家人來聚餐🥰✨招牌避風塘炒辣蟹炒辣蟹要了小辣味道都好惹味🦀鋪滿炸蒜好香口不油膩 蟹肉新鮮鮮甜夠大隻😍肉質緊緻彈牙帶蟹膏✨豉椒炒蜆炒蜆加入蒜蓉豆豉熱辣辣炒起 香噴噴好有鑊氣🐚蜆肉鮮甜大隻 沒有沙處理得好👍🏻✨椒鹽白飯魚椒鹽白飯魚比較少見幾有特色🐟白飯魚都算大條 口感酥脆鬆化 椒鹽味道好惹味亦不會過鹹✨椒鹽焗鮮魷炸物炸得出色 椒鹽鮮魷一樣炸得好香口🦑魷魚厚身新鮮爽口好彈牙 吃到停不下來😆📍喜記避風塘炒辣蟹 (肇明大廈) (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室

✨招牌避風塘炒辣蟹

✨豉椒炒蜆

✨椒鹽白飯魚

✨椒鹽焗鮮魷

📍喜記避風塘炒辣蟹 (肇明大廈) (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室
2024-07-06 12 瀏覽
今日收工同同事試左宜間,喜記避風塘炒蟹 ,不過我地反傳統入去唔食避風塘炒蟹 ,因為同事唔食辣,伙計叔叔介紹左奄仔蟹俾我地,話宜個唔辣,都好好食,OK 就trytry佢奄仔蟹 $238係我眼中係唔識分奄仔蟹同平時d 肉蟹有咩分別,不過奄仔蟹都好多膏,同d肉質都好彈牙,好新鮮豉椒炒青口 $108炒得好有鑊氣,青口夠大隻,肉質肥美飽滿,豉油椒味好香,未食聞到已流口水上湯水浸蜆 $108蜆肉勁多唔係淨得殼,鮮嫩多汁,d蜆湯飲好鮮甜, 蜆肉下面d粉絲先係重點,勁索湯,正椒鹽焗鮮魷 $128炸嘢我最鐘意,椒鹽好熱氣但好惹味,必點
奄仔蟹 $238
豉椒炒青口 $108
上湯水浸蜆 $108
椒鹽焗鮮魷 $128
炸嘢我最鐘意,椒鹽好熱氣但好惹味,必點
2024-07-06 32 瀏覽
是日有朋友嚟到香港玩,諗住帶佢食好啲招呼一下,所以揀咗呢間餐廳有海鮮又有小菜,諗住總會有一味啱食啦。椒鹽瀨尿蝦瀨尿蝦多肉有咬口,椒鹽味夠,欣賞店員有幫手剪開,唔洗動手剝幾方便生炒骨唔止配料,本身生炒骨份量都唔少。生炒骨炸得ok,掛完汁之後仲keep到脆。酥炸美國生蠔生蠔比想像中大隻,炸得幾脆。本身生蠔都夠味,點唔點醬都ok。招牌蟹油炒麵本身炒麵都幾夠鑊氣,炒得夠乾身,加埋蟹油一齊好香,幾似食緊蟹,幾開胃。

椒鹽瀨尿蝦

生炒骨

酥炸美國生蠔

招牌蟹油炒麵
  • 椒鹽瀨尿蝦
🦀招牌避風塘炒辣蟹🍖馳名沙拉骨🐔美味雞煲🥬蒜蓉炒時菜.⚡講起香港地道風味,一定係避風塘~銅鑼灣嘅元祖店喜記絕對係質素嘅保證🥳🦀招牌避風塘炒辣蟹絕對係必食之選,辣椒同蒜蓉味道超香,蟹肉鮮甜又厚肉,食落滋味又香口,重點係唔會掩蓋蟹肉本身嘅鮮味,忍唔住一啖又一啖咁食!.⚡🍖馳名沙拉骨肉質豐腴彈牙,唔係講笑每一啖都會爆汁🤤🐔美味雞煲超香口,雞肉嫩滑到極,醬汁調配好完美~.⚡🥬蒜蓉炒時菜都好有誠意,清甜爽口,食完重口味嘅野有佢平衡下非常不錯🤣
🦀招牌避風塘炒辣蟹
🍖馳名沙拉骨
🐔美味雞煲
🥬蒜蓉炒時菜

2024-07-05 16 瀏覽
今晚相約個老死食飯聚聚. 佢話想食惹味野. 咁就近去左間老店食避風塘炒辣蟹. 枱距寬敞坐得舒服, 環境都好舒適。 佢地嘅避風塘炒辣蟹出曬名, 入到去枱枱都會叫.  我地都唔會例外. 先點左個必食招牌菜  : 招牌避風塘炒辣蟹 有大、中、小三個份量選擇超大隻蟹,  食海鮮最重要係新鮮,肉厚鮮甜, 肉質爽嫩,攞起隻蟹鉗真係啖啖肉,配埋鋪滿炸蒜真係非常惹味又多一重口感 ! 另外個椒鹽焗鮮魷  — 上枱賣相一流,炸得金黃,  炸漿又夠薄,入口香脆。 個椒鹽味唔會太咸,可口美味。 喜記避風塘炒辣蟹 (肇明大廈) (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室
枱距寬敞坐得舒服, 環境都好舒適。

先點左個必食招牌菜  : 招牌避風塘炒辣蟹
 有大、中、小三個份量選擇

另外個椒鹽焗鮮魷

喜記避風塘炒辣蟹 (肇明大廈) (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈地舖及1樓A室

2024-07-02
2024-07-05 12 瀏覽
上個星期有朋友喺外國返香港玩, 問我喺邊度可以食到地道嘅 港式小炒,我一諗就諗到銅鑼灣嘅喜記。所以就推介左佢地去,我地叫左幾款小菜🔹奄仔蟹-份量十足,隻隻蟹都好新鮮又多肉多膏。🔹豉椒炒蜆-蜆肉肥嘟嘟,豉椒味重,好惹味🔹乾炒牛河-牛河炒得好乾身🔹酥炸美國生蠔-生蠔炸得脆口吾油膩全部小菜都喺外國好少有機會食到嘅款式,我見到朋友對奄仔蟹同豉椒炒蜆讚口不絕!仲講離開香港之前都會再過嚟食多次,可以試下其他菜式!
所以就推介左佢地去,我地叫左幾款小菜
🔹奄仔蟹
-份量十足,隻隻蟹都好新鮮又多肉多膏。
🔹豉椒炒蜆
-蜆肉肥嘟嘟,豉椒味重,好惹味
🔹乾炒牛河
-牛河炒得好乾身
🔹酥炸美國生蠔
-生蠔炸得脆口吾油膩
仲講離開香港之前都會再過嚟食多次,可以試下其他菜式!
2024-06-30
  • 奄仔蟹
  • 豉椒炒蜆
2024-07-05 98 瀏覽
在炎熱的夏日裡,我和一群好朋友決定前往香港著名的銅鑼灣區域,尋覓能夠滿足我們對海鮮美食的渴望。經朋友推薦,我們最終選擇了避風塘這間餐廳,期待一頓豐盛而美味的海鮮饗宴。首先上桌的是招牌避風塘炒辣蟹,蟹肉甜美肥美,配以令人垂涎三尺的辣椒醬汁,瞬間點燃了我們味蕾的熱情。緊接而來的椒鹽瀨尿蝦更是令人意猶未盡,蝦肉彈牙爽口,外皮酥脆可口。與之搭配的椒鹽豆腐軟嫩滑順,讓人回味無窮。最後,我們享用了一份避風塘炒牛河,牛肉鮮嫩多汁,與脆爽的河粉完美融合,為這頓海鮮盛宴劃上完美的句號。整個就餐過程中,我們飽餐一頓,同時也洗滌了心靈,令人身心舒暢。這無疑是一次難忘的美食之旅,我已經等不及下次再來品嘗這裡的絕妙佳餚了。

2024-06-30
2024-07-05 16 瀏覽
週末決定食好d 同朋友黎左食有幾個我地叫完都覺得好好味好值得推薦首先*招牌避風塘炒辣蟹肥美嘅蟹肉搭配避風塘一齊炒超級好味而且價錢都唔算貴我覺得都算抵食*豉椒炒蜆:蜆肉好肥美,豉椒好夠味兩者搭配起來好味到停唔到落嚟😋好惹味忍唔住食曬一碗飯送飯神器*招牌蟹油炒麵我朋友話必食蟹油沾滿每條麵每次嚟都一定會嗌😋我自己覺得唔錯麵唔會硬味道岩好椒鹽大蝦🍤蝦肉好新鮮椒鹽煮法食落好香口人均300我覺得都可以接受
週末決定食好d
超級好味
而且價錢都唔算貴
我覺得都算抵食

*豉椒炒蜆:
蜆肉好肥美,豉椒好夠味
兩者搭配起來
好味到停唔到落嚟😋