餐廳: 喜記蟹將軍
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-03-24 15 瀏覽
喜歡食蟹必定聽過呢間。尖沙咀美麗華分店全新裝修,環境新淨,仲有梳化卡位同箱房。✨喜記正宗炒辣蟹餐廳招牌推薦,三種辣度,四種大小。揀左最細size,中辣。避風塘口味,加上辣椒同炸蒜,超級濃味,比較適合配啤酒。店員會幫手先敲開蟹鉗,方便客人進食蟹身部分亦已斬件。蟹肉好甜。✨喜記富貴蝦富貴蝦好大隻。三種食法,椒鹽、油鹽水浸或清蒸。今次試椒鹽,外殼炸至好脆身,好多椒鹽係面,真係比較濃味,裡面蝦肉係鮮甜。✨豉椒炒蜆豉椒炒得好香,蜆肉漲卜卜,肉質彈牙。味道不錯。✨招牌蟹油炒麵用蟹油炒,麵條有蟹油嘅甘香同蒜香,食落亦唔會好油膩。

✨喜記正宗炒辣蟹

✨喜記富貴蝦

✨豉椒炒蜆
豉椒炒得好香,蜆肉漲卜卜,肉質彈牙。味道不錯。

✨招牌蟹油炒麵
用蟹油炒,麵條有蟹油嘅甘香同蒜香,食落亦唔會好油膩。

2024-03-19
2024-03-18 20 瀏覽
難得親戚喺外國返咗嚟香港,同埋知道親戚比較鍾意食中式嘢同埋海鮮,所以今次帶左佢地去食尖沙咀美麗華商場入面嘅喜記蟹將軍。-環境方面,親戚們入到餐廳,覺得個環境有驚喜,因為間餐廳係全新裝修、有梳化座位、有房、環境靚而且舒適。-食物方面,我哋叫咗好多嘢食,不過其中以下呢幾樣係覺得最好食既-🌟 喜記正宗炒辣蟹 呢一個係餐廳嘅招牌菜,必試!辣蟹好大隻,賣相吸引,而且辣度可以自選,有好多辣椒同埋蒜片,超級香口惹味,而且蟹嘅肉質鮮甜嫩滑,💯😋🌟 濃湯勾仔翅湯底味道做得啱啱好,勾仔翅厚身,金黃晶瑩,而且份量多,膠質濃郁,件事好夾好好味-🌟 薑葱生蠔煲🦪生蠔煲上菜嘅時候熱辣辣,入面有好幾隻都幾大嘅生蠔,配合埋薑蔥既味道一啲都唔腥
🌟 喜記正宗炒辣蟹

🌟 濃湯勾仔翅
濃湯勾仔翅

🌟 薑葱生蠔煲🦪
薑葱生蠔煲
濃湯勾仔翅
薑葱生蠔煲
2024-03-16 23 瀏覽
今次同朋友去尖沙咀美麗華商場食蟹蟹,餐廳係全新裝修,裝潢新穎時尚,有梳化座位,還有私人包廂。老闆好健談😆。🦀豉椒炒蜆蜆肉飽滿,豉椒味的醬汁香濃,完全係食品停口😋🦀喜記正宗炒辣蟹這道菜以大隻螃蟹為主,蟹肉厚實。蟹油、蒜蓉和辣椒炒煮,散發出濃郁的香氣。老闆推薦用蟹油蒜蓉撈飯,這樣可以將蟹油的風味充分融入飯中,又冇推薦錯喎。🦀蟹油炒麵這道菜以蟹油為主要調味,蟹油的香氣濃郁。再加上一些蟹油蒜蓉撈食,味道更加出色。🦀豆豉鯪魚炒油麥菜油麥菜口感脆嫩。🦀蕃薯糖水薑味濃郁,剛好在下雨的天氣中享用,即時感覺身體暖和了。最後點少得買樽蟹油蒜蓉王返屋企自己煮黎食呢😍#香港 #香港美食 #喜記蟹將軍 #尖沙咀 #美麗華商場 #海鮮 #大閘蟹 #蟹#香港食店 #foodie #foodblogger #hongkong #hongkongfood #dessert

🦀豉椒炒蜆
蜆肉飽滿,豉椒味的醬汁香濃,完全係食品停口😋
🦀喜記正宗炒辣蟹
🦀蟹油炒麵
🦀豆豉鯪魚炒油麥菜
油麥菜口感脆嫩。
🦀蕃薯糖水
薑味濃郁,剛好在下雨的天氣中享用,即時感覺身體暖和了。
最後點少得買樽蟹油蒜蓉王返屋企自己煮黎食呢😍
2024-03-11
2024-03-08 29 瀏覽
最近爺爺生日,就帶咗佢去喜記慶祝🍾️無論係佢地嘅招牌炒蟹定係其他菜式都好好味*喜記正宗炒辣蟹螃蟹好新鮮搭配咗獨特嘅辣椒醬料進行炒製,味道十分濃郁香辣螃蟹嘅肉質鮮嫩多汁,完全入味,每一口都帶來滿滿嘅滿足感*椒鹽九肚魚九肚魚質地脆嫩,炸後外層酥脆,內部保持鮮嫩的口感椒鹽調味料則為這道菜帶來了濃郁的香氣和微辣的風味金黃色望落好有食慾*上湯波菜波菜保持咗佢地嘅嫩度和鮮味湯汁則是使用高湯或清湯熬製而成,味道鮮甜,非常適合搭配菠菜

*喜記正宗炒辣蟹

螃蟹好新鮮
搭配咗獨特嘅辣椒醬料進行炒製,味道十分濃郁香辣
螃蟹嘅肉質鮮嫩多汁,完全入味,每一口都帶來滿滿嘅滿足感

*椒鹽九肚魚

九肚魚質地脆嫩,炸後外層酥脆,內部保持鮮嫩的口感
椒鹽調味料則為這道菜帶來了濃郁的香氣和微辣的風味
金黃色望落好有食慾

*上湯波菜

波菜保持咗佢地嘅嫩度和鮮味
湯汁則是使用高湯或清湯熬製而成,味道鮮甜,非常適合搭配菠菜
2024-03-06 30 瀏覽
呢間雖然出名食蟹~~但因為有屋企人唔食得~今次就冇試到佢哋嘅蟹(・・;)估唔到其他嘢都幾出色!ಥ_ಥ椒鹽九肚魚炸粉唔會好厚,魚肉唔會太鞋(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)加埋啲椒鹽粉好惹味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)黑毛豬叉燒比平時食時嘅少啲肥膏,肉質都結實啲,食落好香口,甜甜地幾好食!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)秘制豉油雞肉質好嫩滑,隻雞都幾大隻,夠我地share!而且好入味!overall好滿意!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
2024-03-04 23 瀏覽
喜記蟹將軍之前都食過銅鑼灣分店好味,今次就屋企人收工就book尖沙咀😋尖沙咀分店全新裝修,有梳化座位,有房,環境都幾靚💛 喜記正宗炒辣蟹 上枱見到好大隻蟹,連同成碟辣乾蒜同蔥,勁香蟹肉吸哂辣乾蒜既味道,勁惹味店員都會幫我地敲碎個蟹拑,令我地方便食到鮮嫩多汁蟹拑肉💛 豉汁扇貝蒸豆腐扇貝好大粒,配合豉汁味道好夾,豆腐好滑,食落好有口感💛 喜記富貴蝦 瀨尿蝦好惹味,食落啖啖肉椒鹽味濃郁但都食到肉質新鮮多汁😋⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️📍 喜記蟹將軍 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2 期2樓268-270號舖
喜記蟹將軍

💛 喜記正宗炒辣蟹
上枱見到好大隻蟹,連同成碟辣乾蒜同蔥,勁香
蟹肉吸哂辣乾蒜既味道,勁惹味
店員都會幫我地敲碎個蟹拑,令我地方便食到鮮嫩多汁蟹拑肉

💛 豉汁扇貝蒸豆腐
扇貝好大粒,配合豉汁味道好夾,
豆腐好滑,食落好有口感

💛 喜記富貴蝦
瀨尿蝦好惹味,食落啖啖肉
椒鹽味濃郁但都食到肉質新鮮多汁😋

⭐️⭐️⭐️評分:8.5/10⭐️⭐️⭐️

📍 喜記蟹將軍 (尖沙咀)
2024-03-01 21 瀏覽
🦀蛋白花雕蒸蟹招牌菜分咗4個size 小中大特大 價錢$788-$1688本身自己同屋企人都唔太飲酒所以好少嗌呢類菜式拆殼之後發覺入面肉都好多 唔會話剝完殼得個桔😋蟹肉一梳梳食好滿足 加入花雕酒除咗辟腥仲有提鮮嘅功效底部放咗厚厚嘅一層蛋白 口感滑溜順口重點係吸哂蟹肉同埋花雕酒嘅精華 意外地有種滋補嘅感覺~🐮避風塘炒牛河 $98上次嚟都食咗呢款 絕對係心心念念嘅味道河粉濕潤度啱啱好 唔會太乾身或者太濕笠笠牛肉大大塊有牛香味又有嚼口👍🏻配料有爽爽脆脆嘅芽菜韭菜 仲有主角辣椒乾同炸蒜!蒜香味突出 香口濃郁絕對係點睛之筆🫑鼓椒炒聖子 $78/隻聖子逐隻嗌自由度都好高大大隻肉質肥美 熟度都控制得啱啱好 鮮嫩彈牙好有咬口配料有大量冬菇片同埋燈籠椒豆豉獨特嘅香味配搭燈籠椒嘅甜味同聖子都好夾
蛋白花雕蒸蟹
🦀蛋白花雕蒸蟹
本身自己同屋企人都唔太飲酒所以好少嗌呢類菜式

拆殼之後發覺入面肉都好多 唔會話剝完殼得個桔😋
蟹肉一梳梳食好滿足 加入花雕酒除咗辟腥仲有提鮮嘅功效

底部放咗厚厚嘅一層蛋白 口感滑溜順口
重點係吸哂蟹肉同埋花雕酒嘅精華 意外地有種滋補嘅感覺~
避風塘炒牛河
🐮避風塘炒牛河 $98
上次嚟都食咗呢款 絕對係心心念念嘅味道
河粉濕潤度啱啱好 唔會太乾身或者太濕笠笠
牛肉大大塊有牛香味又有嚼口👍🏻

配料有爽爽脆脆嘅芽菜韭菜 仲有主角辣椒乾同炸蒜!
蒜香味突出 香口濃郁絕對係點睛之筆
蛋白花雕蒸蟹
避風塘炒牛河
鼓椒炒聖子
2024-03-01 11 瀏覽
啱啱新裝修就過嚟食嘢啦 裝修完環境都好靚😆除咗平時酒樓嘅圓枱 仲可以坐梳化卡位 同房添啊 啱哂一家大細嚟食飯啊🍚喜記正宗炒辣蟹 🦀🌶️喜記最出名就係食辣蟹 辣度啱啱好 配飯食一流啊🤫睇吓隻蟹幾大隻 食起上嚟都好實肉啊 唔會好似水蟹咁樣 值得一試啊👍🏻招牌蟹油撈麵🦀🍜食完蟹肉就食蟹油啦 每啖麵都有蟹油包住啊 而且都幾有鑊氣啊🥘對於鐘意食海鮮嘅人一定會好鐘意 可以試吓啊瑤柱蛋白炒飯🥚🍚炒飯粒粒分明 唔會太濕 調味都好足夠啊🫃🏻而且份量都好夠 啱哂一大班人食啊 夠飽肚啊🤰🏻
啱啱新裝修就過嚟食嘢啦 裝修完環境都好靚😆

瑤柱蛋白炒飯🥚🍚
炒飯粒粒分明 唔會太濕 調味都好足夠啊🫃🏻
而且份量都好夠 啱哂一大班人食啊 夠飽肚啊🤰🏻
2024-02-29 6 瀏覽
一向喜歡食蟹同海鮮既我,今次又搵到好嘢食🤭🤭🤭就係係尖沙咀既喜記蟹將軍🫶🏻餐廳環境:坐地鐵嚟都好方便,尖東站行2分鐘就到😎😎而且佢哋嘅餐廳係全新裝修,一入到嚟都覺得好乾淨,燈光都好光猛,俾人嘅感覺好舒服,而且又有梳化座位🤩🤩一大班朋友嚟仲可以book房👍🏻👍🏻👍🏻環境真係幾靚㗎😆😆😆食物方面:同屋企人三個人一齊嚟食,叫咗幾樣小菜,最值得推介嘅係喜記正宗炒辣蟹🤩🤩🤩大大隻蟹鉗,食落口啖啖都係蟹肉🤭🤭🤭而且辣辣地,十分惹味😎😎😎另外佢哋嘅豉椒炒蜆都好好食,十足鑊氣,又唔會太鹹,啲蜆肉又大粒😆😆😆鍾意飲湯嘅朋友一定要試佢哋嘅螺頭雞腳湯,屋企人都大讚好味👍🏻👍🏻👍🏻佢哋啲食材十分足料,勁多螺頭,而且個湯超入味,好似自己屋企煲咁好飲🤭🤭🤭整體嚟講,性價比十分高,食飽屋企人對餐飯都好滿意👍🏻👍🏻👍🏻喜記蟹將軍 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2 期2樓268-270號舖

餐廳環境:

食物方面:

喜記蟹將軍 (尖沙咀)
  • 喜記正宗炒辣蟹
2024-02-28 12 瀏覽
【鮮甜海鮮 惹味炒蟹】 ️平日大愛翠林辣蟹坊的炒蟹,今次友人帶吃,同是位於尖沙咀的喜記蟹將軍。餐廳似是全新裝修,舒服寬敞,還有梳化坐位、間房,整個環境十分瑰麗! 喜記正宗炒辣蟹真的可以媲美翠林,蟹肉鮮甜,夠大隻,料頭亦很香口。喜記的鮑魚也很出色,肉質煙韌彈牙,不用太多調味就能帶出其鮮味!當晚的鮑魚雞煲、清酒鮑魚,都一食翻尋味。 喜記蟹將軍 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2 期2樓268-270號舖#喜記蟹將軍 #喜記蟹将軍
【鮮甜海鮮 惹味炒蟹】

喜記蟹將軍 (尖沙咀)

#喜記蟹將軍 #喜記蟹将軍
鮑魚雞煲
清酒鮑魚
2024-02-21 15 瀏覽
喜歡食蟹嘅朋友又點可以唔嚟呢一間?而且尖沙咀嘅分店仲係全新裝修,環境又新淨又靚,有梳化卡位、有箱房,聚會嘅好選擇。✨喜記正宗炒辣蟹招牌菜。辣蟹大大隻,蟹肉非常鮮甜。避風塘口味嘅辣椒同炒蒜都係重點,超級惹味,並整件事昇華不少。而且店員會幫手先敲開蟹鉗,蟹身部分亦已斬件,方便客人進食。✨清酒鮑魚鮑魚肥美厚肉,口感彈牙嫩滑。清咗個香氣令鮑魚嘅鮮甜更昇華唔需要再加額外嘅調味已經非常出色。✨瑤柱蛋白炒飯經典炒飯之一,以蛋白同白飯炒香,再加入瑤柱絲同菜粒。飯粒分明,帶有淡淡蛋白同瑤柱香,簡單卻美味。

✨喜記正宗炒辣蟹

✨清酒鮑魚

✨瑤柱蛋白炒飯
2024-02-20 11 瀏覽
{喜記正宗炒辣蟹 - $788}Heekee 蟹將軍喜記好耐之前去過銅鑼灣嘅喜記,原來尖沙咀美麗華都有,而且係新裝修又有私人房!梳化座位,真係覺得幾舒服!♦️喜記正宗炒辣蟹嚟到喜記呢個係必點嘅,我都估唔到咁大隻蟹,相當足料!蒜粒同埋辣椒炒到香噴噴,上碟嘅時候濃濃嘅蒜香味!配合埋厚實嘅蟹肉,真係食到停唔到!直頭用埋啲香蒜嚟撈飯!♦️ 椒鹽雙拼 - 椒鹽鮮魷拼九肚魚椒鹽嘢永遠都冇得輸,香噴噴,呢度仲有得叫雙拼,今次叫咗魷魚同埋九肚魚,最喜歡佢嘅炸漿真係炸到好酥脆!兩樣食材都好新鮮,一食就知道正嘢!♦️ 豆豉鯪魚炒油麥菜食咗咁多煎炸嘢點樣都要叫返碟菜嘅,但係又唔想咁簡單,豆豉鯪魚炒油麥菜濃味得來又叫做食返啲菜!真心正!美味程度:😋😋😋😋環境指數:🎇🎇🎇🎇番食機會:🦍🦍🦍🦍📍 #喜記蟹將軍 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2 期2樓268-270號舖
{喜記正宗炒辣蟹 - $788}
Heekee 蟹將軍喜記

♦️喜記正宗炒辣蟹

♦️ 椒鹽雙拼 - 椒鹽鮮魷拼九肚魚

♦️ 豆豉鯪魚炒油麥菜

美味程度:😋😋😋😋
環境指數:🎇🎇🎇🎇
番食機會:🦍🦍🦍🦍

📍 #喜記蟹將軍 (尖沙咀)
2024-02-20 22 瀏覽
年初六嗰日同同事&上司一齊食開年飯😅而且公司喺附近~近近地就揀咗呢間比較高質菜館食晚飯🥣主推以下呢三道菜必食😊花雕蛋白蒸肉蟹😋花雕酒的酒香與蟹肉的鮮甜完美結合,形成了一種獨特的風味。蟹肉具有鮮美的海鮮味道,而花雕酒提升了整道菜的味道層次。蛋白的添加使得菜品更加濃郁,加入了柔滑的口感🤩避風塘牛柳粒牛柳粒外層炸熟後形成了酥脆的口感,而牛肉內部保持著嫩嫩的質地,口感鮮嫩多汁。避風塘調料的辣椒和蒜末帶來了一定的辛辣感,與牛肉的嫩滑口感形成了對比,讓整個菜品更加有層次感🤪喜記富貴蝦🦐蝦子的外層炸至金黃酥脆🤡蝦肉本身鮮嫩多汁,口感彈牙。搭配的醬料和調味料則為菜品提供了豐富的口味層次,有鹹甜的味道和微辣的辛辣感,讓整個菜品更加美味🥸中菜館經過全新裝修,擁有現代風格的設計,提供舒適的梳化座位和可包廂,環境華麗,讓顧客享受愉悅的用餐體驗😍

花雕蛋白蒸肉蟹😋

花雕蛋白蒸肉蟹
喜記富貴蝦
  • 喜記正宗炒辣蟹
2024-02-20 11 瀏覽
同朋友行過美麗華商場,見到依間全新靚裝😍 勁醒目👍 既喜記蟹將軍🦀 超級驚喜🤩🌟 即刻拉埋朋友入去食餐勁😋❤️ 餐廳入面非常寬闊敞亮👍 ,環境裝修得好靚好新淨😍 座位係超級舒服既梳化位🥰 如果多人黎實仲可以book 獨立房tim🫶 黎到喜記,我地梗係要食佢地出曬名既喜記正宗炒辣蟹😋😋😋 隻蟹超大隻勁肥美厚肉,入面勁多蟹膏,蟹肉又鮮又嫩,加埋秘製調味,食落又辣又香,真係無得頂👍👍👍 之後我地仲㨂左個豉椒炒蜆😚 D 蜆完全無沙👍 同惹味既豉椒汁一齊炒,食落鹹香又惹味,送幾碗飯都得🤤🤤🤤 最後仲要左個鮑魚雞煲😈❤️ 鮑魚煙韌又彈牙,超級鮮美可口🤭 雞件軟腍又嫩滑😚 煮得好入味🤤 真係食唔停口👍每次去喜記都係大滿足回歸🥳 下次一定會再黎食過😎

每次去喜記都係大滿足回歸🥳 下次一定會再黎食過😎
2024-02-19 23 瀏覽
過年過節都想食吓有海鮮嘅中菜餐廳知道蟹將軍喜記剛剛裝修完 所以揀咗佢食嘅菜式中最推介以下幾款🛎️ 喜記正宗炒辣蟹 蟹肉鮮甜美味 肉質爽滑紮實蒜粒金黃香脆 連同辣椒及獨有香料爆炒辣蟹 非常惹味 還可以選擇辣度🛎️ 招牌牛肋骨雖然這間店出名食蟹食海鮮但是招牌牛肋骨同樣出色牛肋骨的肉煮至軟腍 上碟時已與牛肋骨分離切片上牛肉肉質鮮嫩 有肉汁 帶有微微焦香🛎️ 招牌蟹油炒麵 雖然用蟹油炒 但麵條不會很重油膩感麵條充斥着蒜香和蟹油的甘香伴菜的蔥和芽菜仔也爆得香口份量也很足 整體美味可口...服務👨🏻‍🍳 正常不錯衛生🛁 感覺乾淨 沒發現明顯污糟環境🏡 裝修雅緻 有梳化及房間位 座位舒適
過年過節都想食吓有海鮮嘅中菜餐廳
知道蟹將軍喜記剛剛裝修完 所以揀咗佢