餐廳: 喜記蟹將軍
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-02-19 5 瀏覽
我和友人去尖沙咀遊玩,順道去位於尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2期2樓268-270號舖的蟹將軍喜記食海鮮。店舖全新裝修,格局時尚有品味,設有梳化座位,令大家坐得更加舒適,人多更可選擇包廂,增加私隱度。我點左黃金肉蟹、豉油頭抽雞及上湯豆苗。黃金肉蟹係用鹹蛋黃炸製,賣相誘人,鹹蛋黃令肉蟹炸至金黃酥脆,鹹香味令蟹肉的鮮甜發渾得淋漓盡致,蟹肉鮮甜,肉質飽滿,口感一流!豉油頭抽雞好入味,材料新鮮,雞肉嫩滑,非常好味又好食。上湯豆苗值得讚賞,上湯濃郁鮮味,豆苗脆嫩,口感豐富。整體表現出色,值得推介!

我點左黃金肉蟹、豉油頭抽雞及上湯豆苗。
  • 清酒鮑魚
2024-02-16 6 瀏覽
店名: 喜記蟹將軍地址: 尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2 期2樓268-270號舖尖沙咀站B1出口,行5分鐘環境: 4.5/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5最近同朋友想食海鮮,去左尖沙咀美麗華食喜記蟹將軍,佢哋依家全新裝修,有梳化座位、有房,環境又靚,啱哂大家,想同朋友定家人聚會,都係一個好地方😚叫左好多嘢食,就揀左幾款介紹比大家喜記正宗炒辣蟹呢個係佢哋嘅招牌,每次黎都必食,蟹🦀大大隻,肉質鮮甜又嫩,加左辣味,令整體更惹味,必叫‼️招牌蟹油炒麵蟹油炒麵第一次食,聽個名就知好食,炒麵加上蟹油呢我個配搭,蟹油香包住啖啖炒麵,鮮香味美😋避風塘牛仔粒黑椒牛仔粒就食得多,避風塘炒法真係第一次,味道惹味,牛仔粒肉味濃郁,牛香十足又有咬口☺️
店名: 喜記蟹將軍

尖沙咀站B1出口,行5分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4.5/5
味道: 4.5/5

避風塘牛仔粒

高尚現代感之《喜記蟹將軍》新裝修既喜記蟹將軍,有高尚現代感feel,Sofa座位座得舒服,餐廳設有VIP房,穩私度夠哂高,整體裝修環境都幾靚,避風塘炒蟹:避風塘炒蟹基本上係必食,肉質扎實鮮甜,避風塘既香辣,辣椒炒後既蒜香味濃,入口唔算油膩,十分有鑊氣,豉椒炒蟶子:蟶子肥美同大隻,豉椒帶出蟶子鮮味,配菜三色椒好青甜,好惹味,螺頭燉雞腳湯:熱辣辣原盅上台,螺頭入口唔韌,整個燉湯味道鮮甜,螺頭湯有滋陰補腎作用,真係要飲多兩啖。
高尚現代感之《喜記蟹將軍》

2024-02-09
2024-02-06 29 瀏覽
時近農曆新年,又到聚會的時候,女性特別重視環境,因此每次全女班的聚會都會選擇美麗華喜記。這家喜記新裝修,環境雅致又有梳化位,人數多的話還可包房。經常光顧卻是首次沒有點避風塘炒蟹,今回想試花雕蛋白蒸肉蟹,上枱時覺得賣相很美,蛋白滑溜之餘,還吸收了蟹的鮮味。此外蟹肉豐盈,花雕能帶出蟹的清香。喜記富貴蝦選用由泰國入口的大隻瀨尿蝦,賣相有睇頭,配以避風塘製法,香口惹味。豉油頭抽雞,入味、皮滑肉嫩,有濃郁的豉油香。

這家喜記新裝修,環境雅致又有梳化位,人數多的話還可包房。

豉油頭抽雞,入味、皮滑肉嫩,有濃郁的豉油香。
2024-01-29 17 瀏覽
今年新年要返鄉下過年,所以提早左食團年飯😁一行5人連BB,又揀番喜記黎幫襯😃認真講第2次食,都仲保持到咁高質有幫襯過既一定會認同先講環境,佢裝修左,我覺得比以前好,坐得舒服之餘,仲可以有梳化座位、有房、環境靚仔🥰就算帶小朋友都唔怕!今次黎得當然要叫蟹🦀,我地主打都叫左好幾樣菜🔅喜記正宗炒辣蟹 - 惹味菜式,仲要蟹肉鮮甜,果然係招牌菜,當中配料同炸蒜香真係好鬼引人,送飯一流🔅螺頭雞腳湯 - 螺頭味道清甜,小朋友都好鍾意飲,螺頭就算煲完湯都食到。🔅避風塘牛仔粒 - 炒得乾身,鑊氣好夠🔅濃湯浸時蔬 - 簡簡單單,清甜,配埋食完炒辣蟹,合恰到好處總括:今次懶左啲,掛住食,無咩影相,但如果近近地港鐵站,同又想食飯前行下街,呢間係好選擇,餐廳內唔止辣蟹,仲有好多唔同菜式,岩哂一家大細又想坐得舒服既人
認真講第2次食,都仲保持到咁高質
有幫襯過既一定會認同

今次黎得當然要叫蟹🦀,我地主打都叫左好幾樣菜

🔅避風塘牛仔粒 - 炒得乾身,鑊氣好夠

總括:今次懶左啲,掛住食,無咩影相,但

2024-01-29 22 瀏覽
喜記蟹將軍,係一間「喜記避風塘炒蟹」嘅分店,最近重新裝修,環境煥然一新。餐廳內設有梳化座位同埋私人房間,為食客提供舒適嘅用餐環境。喜記蟹將軍以炒蟹聞名,佢嘅招牌菜式「喜記避風塘炒辣蟹」口感非常出色。蟹肉鮮嫩,搭配獨特嘅避風塘炒法,帶出濃郁嘅海鮮味道,令人回味無窮。另外,佢嘅招牌蟹油炒麵亦非常出色,麵條爽滑,配上豐富嘅蟹油,味道十分濃郁。除咗炒蟹同炒麵,喜記蟹將軍仲有其他出色嘅菜式。其中一款受歡迎嘅菜式係「喜記富貴蝦」。呢款菜式用上新鮮嘅瀨尿蝦,炒製得鮮嫩多汁,配上獨特嘅椒鹽,帶出豐富嘅口感同味道。總括而言,喜記蟹將軍係一間環境優雅、提供出色食物同優質服務嘅餐廳。如果你鍾意食蟹同海鮮,喜記蟹將軍絕對係一個值得一試嘅地方。

喜記富貴蝦

2024-01-25
  • 喜記正宗炒辣蟹
今日我去咗一間全新裝修嘅餐廳,就係喜記蟹將軍。呢度真係環境靚到爆,入去見到一個舒適嘅用餐區,有好多梳化座位,真係坐得好舒服❤️首先❣️我要推薦嘅菜式係正宗炒辣蟹。佢將新鮮嘅蟹煮熟,再用獨特嘅辣椒醬料炒熱😍,真係令人垂涎三尺。蟹肉鮮甜,肉質飽滿,每一口都帶嚟辣辣嘅味道,好過癮。而且佢嘅辣椒醬料非常入味,配合蟹肉,味道更加突出。真係一道令人難以忘懷嘅招牌菜❤️。接著係生炒糯米飯,一道受到廣大食客喜愛嘅經典菜式。糯米飯粒粒分明,口感軟糯,帶嚟一種獨特嘅香氣🤤。佢嘅炒味技巧好到位,加埋啲新鮮嘅蔬菜同埋肉片,😏每一口都好有嚼勁。真係一道營養豐富又美味嘅主食😘。最後,我試咗上湯豆苗。豆苗經過短暫嘅煮熟,🖖🏻保留咗豆苗嘅嫩脆口感。而湯底就係用高湯熬製而成,味道鮮甜,令豆苗更加鮮美。湯底裡還加入啲蔬菜同埋鮮味,增添咗層次感。豆苗入口爽脆,湯汁滋味濃郁,🤩好開胃。總括嚟講,喜記正宗炒辣蟹真係一間值得一試嘅餐廳。😤佢嘅全新裝修同環境好靚,令人感覺舒適放鬆。菜式方面,正宗炒辣蟹絕對係一道必試嘅招牌菜,令人回味無窮。生炒糯米飯同上湯豆苗都好出色,豐富嘅口味同新鮮嘅食材,令人食得開心滿足。如果你想享受一頓美味嘅海鮮大

總括嚟講,喜記正宗炒辣蟹真係一間值得一試嘅餐廳。😤佢嘅全新裝修同環境好靚,令人感覺舒適放鬆。菜式方面,正宗炒辣蟹絕對係一道必試嘅招牌菜,令人回味無窮。生炒糯米飯同上湯豆苗都好出色,豐富嘅口味同新鮮嘅食材,令人食得開心滿足。如果你想享受一頓美味嘅海鮮大餐,喜記正宗炒辣蟹係絕對值得一到✨
2024-01-09
團年飯
2024-01-24 24 瀏覽
之前食過銅鑼灣嘅大排檔老字號喜記🔥覺得好有鍋氣好正宗😆最近竟然喺尖沙咀美麗華裏面見到有新分店🏬格局打破傳統風格 好似新派中菜廳💫有好闊落嘅梳化座位 亦設有包廂房間🛋感覺好明亮舒服而帶點典雅🐉而食物方面當然要嚟嗌返招牌嘅炒蟹同海鮮啦🦀✨️喜記正宗炒辣蟹一上菜就聞到好香嘅蒜味🧄即叫即炒出晒煙咁 好有鑊氣🔥炒辣蟹都十分惹味🦀蟹殼蟹肉全部都入晒味 食到我地唔停口😋✨️喜記富貴蝦富貴蝦每隻都一個手掌咁大🦐肉質好鮮嫩 一咬落去肉汁爆晒出嚟💦加上香口惹味嘅蒜香🧄啖啖肉嘅感覺真係好滿足呢😊✨️豉椒炒蜆炒蜆肉鮮香飽滿☺️豉椒加上微辛嘅調味帶出蜆肉嘅鮮甜🌊蜆肉好新鮮 洗得乾淨無沙👍而豉椒同蒜汁攞嚟撈飯食就啱晒🍚雖說餐廳係老字號大排檔嘅分店 但環境其實好整潔企理😲裝修好新正 枱與枱之間都好闊落🪑食物質素仍然保持到咁正宗又有鑊氣😆無論朋友/家人聚會 定帶遊客朋友嚟食 都十分合適呢😉

✨️喜記正宗炒辣蟹

✨️喜記富貴蝦

✨️豉椒炒蜆

2024-01-20
  • 豉椒炒蜆
-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦀🦀🦀🦀🦀🍴🍽🍴🍽🍴🍽-今次第二次到訪尖沙咀喜記,餐廳經過新裝修,有梳化座位,環境潔淨舒適。如果想一大班人聚會仲可以包廂添!🥢黃金肉蟹 🆙賣相金黃誘人,肉質鮮美豐滿,口感鮮嫩彈牙,味道濃郁鮮甜,調味豐富,帶有微妙嘅海鮮風味🤤。🥢鮑魚雞煲 🆗鮑魚雞煲口感豐富濃郁,鮑魚鮮嫩彈牙,雞肉滑嫩鮮美,味道濃郁醇厚,調味融合葱姜蒜香,帶來滿滿嘅滋味享受😋。🥢清酒鮑魚 🆗鮑魚肉質豐潤,口感鮮嫩彈牙,酒香融入,味道鮮美。輕盈嘅調味突顯咗鮑魚嘅鮮甜同清酒嘅香氣👍🏻。🥸評價 𝗥𝗮𝘁𝗶𝗻𝗴𝘀🥸食物 𝗙𝗼𝗼𝗱 7/10環境 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 7/10服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7/10-🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦀🦀🦀🦀🦀🍴🍽🍴🍽🍴🍽-🗺 喜記蟹將軍 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2 期2樓268-270號舖

🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦀🦀🦀🦀🦀🍴🍽🍴🍽🍴🍽

服務 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 7/10
性價比 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗠𝗼𝗻𝗲𝘆 7/10
整體 𝗢𝘃𝗲𝗿𝗮𝗹𝗹 7/10
🍴🍽🍴🍽🍴🍽🦀🦀🦀🦀🦀🍴🍽🍴🍽🍴🍽
🗺 喜記蟹將軍 (尖沙咀)
2024-01-12 32 瀏覽
▫️花雕蛋白蒸肉蟹👉🏻 賣相好吸晴!蟹肉鮮甜而且Juicy仲有好多蟹膏🤭蒸蛋白好夠滑,配埋花雕酒非常惹味⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️豉椒炒蟶子👉🏻 蟶子非常肥美,肉質爽口彈牙,豉椒味濃但又唔會完全蓋過聖子鮮味⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️招牌牛肋骨👉🏻牛肋肉已經起晒出嚟,好細心🥰牛味重,肉質非常之腍索滿醬汁,伴碟仲有冬菇同西蘭花⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️餐應仲要係全新裝修,環境試正,有梳化位同房,食得好舒適啊!
▫️花雕蛋白蒸肉蟹

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️豉椒炒蟶子

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️招牌牛肋骨

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

餐應仲要係全新裝修,環境試正,有梳化位同房,食得好舒適啊!

2024-01-11 22 瀏覽
食蟹一定要去專門店,唔止有新鮮嘅蟹,餐廳仲會有經驗豐富嘅廚師,可以以專業的手法烹調蟹料理,達到最佳的口感同味道,有更好嘅用餐體驗。所以食蟹一定係去餐廳食,仲要去專門店。呢間喜記蟹將軍地理位置方便,裝修雅致時尚,座位寬敞舒適,仲有房可以私人聚會。ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ -🔥喜記正宗炒辣蟹成隻蟹完全被炒香咗嘅蒜粒包圍住,原隻蟹切件上檯,賣相一流!色澤金黃,飄香四溢,火候恰到好處,穫氣十足。少辣又有鮮味,超正!🔥鮑魚雞煲鮑魚嘅鮮甜同雞肉嘅鮮嫩完美融合,湯汁濃郁而美味,勁有滿足感,絕對係豪華嘅享受!🔥避風塘牛仔粒牛仔粒外酥內嫩,入口即化。辣味和蒜香的結合,讓人垂涎欲滴,回味無窮。🍴 喜記蟹將軍 📍 尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2 期2樓268-270號舖
ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ -
🔥喜記正宗炒辣蟹
🔥鮑魚雞煲
🔥避風塘牛仔粒

2024-01-03
2024-01-08 24 瀏覽
之前已經同屋企人去銅鑼灣店鋪食過☺️,大家對佢地既海鮮都回味無窮😝,所以今次再諗住去尖沙咀分店試試😍尖沙咀分店環境剛剛新裝修完成😝,佈置得華麗時尚,有品味有格調😎,地方寬敞,更設有梳化座位🛋,坐得更加舒服自在,如果人多的話,可以選擇私人包廂,私隱度滿分💯喜記正宗炒辣蟹🦀 原隻新鮮大蟹被炒香的蒜粒包圍😍,蟹肉肉質鮮甜厚實😆,加上大量避風塘炸蒜🧄及辣椒🌶️調味, 味道香口又惹味,真係啖啖肉👍🏻,辣蟹可以自選辣度🌶️,建議大家可以揀少辣,會更加突出蟹肉鮮味😎招牌牛肋骨 🐮牛肋骨燒得剛剛好😍,燒得外脆內軟😋,肉質軟腍入味,牛香味重🐄,醬汁濃郁惹味,配上爆炒的冬菇🍄提鮮及清爽西蘭花🥦,更可平衡油膩感🤩生炒糯米飯🍚糯米飯煙韌有嚼勁,鹹香調味剛好,配上爆炒後的花生🥜增加口感,真係令人想一口接住一口食😆📍喜記蟹將軍 – 尖沙咀尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2 期2樓268-270號舖#justlingggxd_中菜#justlingggxd_尖沙咀

喜記正宗炒辣蟹🦀

招牌牛肋骨 🐮

生炒糯米飯🍚

📍喜記蟹將軍 – 尖沙咀

#justlingggxd_中菜
#justlingggxd_尖沙咀
2024-01-08 24 瀏覽
最近節日特別多,而且親戚禁岩返左黎香港,所以就去食下海鮮。不過我地本身麻麻鍾意大牌檔,所以就去左尖沙咀既【喜記蟹將軍】。餐廳全新裝修、有梳化座位、有房、環境靚同舒服,完全符合曬我地要求。花雕蛋白蒸肉蟹:原隻肉蟹連同蛋一齊蒸,帶有少少花雕酒味,增加蟹既鮮甜去腥。蒸蛋白非常嫩滑、仲吸收曬蟹既精華。喜記富貴蝦:椒鹽同避風塘style既瀨尿蝦,殼炸得非常香脆,肉質鮮甜嫩滑。椒鹽避風塘又非常惹味。豉油頭抽雞:雖然睇落去好深色,但完全唔會太鹹,但又夠入味。而且好香鹵水五香味。肉質嫩滑。
2024-01-05 22 瀏覽
༺喜記蟹將軍༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ 喜記蟹將軍𖠚ᐝ 喜記正宗炒辣蟹 𖠚ᐝ 清酒鮑魚 𖠚ᐝ 螺頭雞腳湯 ⚑ 尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2 期2樓268-270號舖☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽ ➳ 喜記正宗炒辣蟹 喜記正宗炒辣蟹肉質鮮甜彈牙,炒得乾身,鑊氣好夠,蟹肉好夠味🔥仲有啲辣,好惹味!➳ 清酒鮑魚 味道幾清新,鮑魚彈牙又鮮味😆仲有淡淡嘅清酒味,清酒味唔太強烈,剛剛好帶點刺激,增加味道!➳ 螺頭雞腳湯 湯好足料好滋補,味道幾清甜!☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽ 餐廳有全新裝修、有梳化座位、有房、環境仲靚😆
༺喜記蟹將軍༻
➳ 喜記蟹將軍
𖠚ᐝ 喜記正宗炒辣蟹
𖠚ᐝ 清酒鮑魚
𖠚ᐝ 螺頭雞腳湯

➳ 喜記正宗炒辣蟹

➳ 清酒鮑魚

➳ 螺頭雞腳湯
湯好足料好滋補,味道幾清甜!

餐廳有全新裝修、有梳化座位、有房、環境仲靚😆
2024-01-05 40 瀏覽
呢日同老公路經尖沙咀,見到平時我響銅鑼灣食開,最鍾意嘅喜記,響尖沙咀都有,立即心心眼入去食。呢道全新裝修,典雅又光猛,重有梳化座位,坐得好舒服!我見重可以book房,環境真係正!喜記正宗炒辣蟹:喜記正宗炒辣蟹隻蟹好大隻,配以秘製的辣椒和避風塘炸蒜粒,給人帶來了一種獨特的辣味和香氣。蟹肉質鮮嫩,搭配辣椒粒的刺激,讓人嘴裡充滿了火辣的滋味。避風塘炸蒜粒增添了菜餚的香脆口感。這道菜可選辣度,非常貼心。喜記正宗炒辣蟹絕對是一道值得品嚐的美味佳餚。清酒鮑魚:清酒鮑魚結合左清酒和鮑魚的美味。鮑魚肉質豐潤鮮美,口感軟嫩。鮑魚被輕輕燒烤,散發出淡淡的清酒香氣,清酒的香氣與鮑魚的鮮甜完美結合,讓人回味無窮。豉椒炒蜆:豉椒炒蜆以新鮮的蜆肉配豉椒調味,給人帶來了豐富的口感和風味。蜆肉鮮嫩多汁,與豉椒的鹹香味相得益彰。豉椒的獨特風味使得這道菜更加香濃,令人想一吃再吃。招牌蟹油炒麵:招牌蟹油炒麵以濃郁的蟹油為基礎,配以炒麵,非常滋味。炒麵帶有濃郁的蟹味,炒麵麵條彈牙,與蟹油的香濃味道非常配合,係令人滿足既選擇。

喜記正宗炒辣蟹:

清酒鮑魚: