餐廳: 喜記蟹將軍
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-04-01 201 瀏覽
美麗華雖然不算旺場,但勝在闊落、乾淨、位置方便。今日朋友慶生,因人數較多所以選擇中菜,圓桌更能無阻隔聊天。餐廳最近有套餐優惠,「十蟹宴」,價錢人均三百左右,每人各一隻清蒸奄仔蟹、一隻鹽燒奄仔蟹,還有半隻奄仔蟹粥,性價比真心不錯。青瓜伴海蜇豉椒炒蜆香港小炒必點菜式,殼薄肉厚,配酒一流。奄仔蟹每年四五月即是奄仔蟹膏滿肉甜的季節,正值當造,一拆蟹殼,滿滿金黃蟹膏,膏香脂美。重點是殼薄易吃,肉甜鮮美,懶人嘴饞必選。清蒸奄仔蟹原汁原味品嘗蟹肉鮮味,清香甜美。牛油鹽燒奄仔蟹清蒸過後吃上鹽燒,咸香過癮,別有一番風味。金銀蛋時蔬一份大漠風沙雞半隻風沙雞,又叫大漠風沙雞,港式本土菜,作法與炸子雞類似,但於斬件後,再面鋪上一層炸蒜碎,蒜味與雞肉融合,皮薄脆香、肉汁豐富嫩滑。奄仔蟹粥用料十足,以2隻奄仔蟹熬一窩粥,粥底幼細綿滑,蟹味豐厚、再以蔥花勾出鮮味。薑茶蕃薯糖水4位總括然而,人均三百卻能每人吃上兩隻多的蟹,味佳而價廉,性價比極高,吃得滿足。

青瓜伴海蜇

豉椒炒蜆

香港小炒必點菜式,殼薄肉厚,配酒一流。

奄仔蟹

清蒸奄仔蟹

原汁原味品嘗蟹肉鮮味,清香甜美。

牛油鹽燒奄仔蟹

清蒸過後吃上鹽燒,咸香過癮,別有一番風味。

金銀蛋時蔬一份

大漠風沙雞半隻

薑茶蕃薯糖水4位

• 奄仔蟹
2024-03-27 161 瀏覽
尖沙咀 位於美麗華商場2 期, 酒店區, 又近地鐵站, 交通極方便.  必要預訂座位. 餐廳裝修時尚, 設有多間貴賓房. 我們安排座位在大廳,  光線充足, 位置光猛闊落,  侍應招呼好好, 立即送上熱茶, 小食及餐牌, 招牌菜 ~   喜記正宗炒辣蟹,  好吸睛, 鎮店之寶, 必點.有介紹多種烹調蟹食法,  還有富貴蝦.牛, 豬,  雞, 小菜, 有很多選擇.  我們點菜無難度.不一會兒, 冷盤 招牌醉鮑魚.   由遙控卡車送上.  原隻鮑魚好吸引,   鮑魚經過清酒泡浸, 肉質爽彈,  鮑魚本質稔滑鮮甜, 加上清酒香味,  好好食. 豉椒炒蜆蜆肉大粒好飽滿, 入口鮮甜,  無沙.   豉椒味道濃厚,  自家製醬汁好惹味.招牌菜主角, 喜記正宗炒辣蟹  (一隻),  大約1斤4兩.  辣度可以自選:  大, 中或小辣度.   我們選了小辣.   熱騰騰辣蟹送到我們檯前, 上檯時備有蟹鉗, 膠手套和濕手紙, 好貼心.   巨蟹紅卜卜,   蒜香味濃,  色香味俱全!!侍應姐姐馬上前來替我們拆蟹, 她很有經驗, 先取大蟹鉗, 好容易把厚厚的蟹殼移走,  蟹鉗巨形多肉,  蟹肉鮮嫩多汁,
尖沙咀 [喜記蟹將軍]
我們安排座位在大廳,  光線充足, 位置光猛闊落,
侍應招呼好好, 立即送上熱茶, 小食及餐牌,
有介紹多種烹調蟹食法,  還有富貴蝦.
冷盤 招牌醉鮑魚
喜記正宗炒辣蟹
侍應姐姐馬上前來替我們拆蟹, 她很有經驗, 先取大蟹鉗,
好容易把厚厚的蟹殼移走,  蟹鉗巨形多肉,  蟹肉鮮嫩多汁, 肉厚結實又爽口.
炸蒜蓉嘅香味滲透全只蟹,  蟹肉 微辣, 味道濃郁, 大家慢慢食, 細細品嚐.
蟹蓋多膏, 蟹膏甘香滑溜.  食得真滋味.
豆豉鯪魚炒油麥菜 ~ 油麥菜新鮮嫩綠,   用上豆豉鯪魚炒,  好 惹味.
豆豉鯪魚炒油麥菜
招牌蟹油炒麵 ~ 炒麵炒得不油膩, 可口之作.  每條麵條都沾有蟹油豉油汁帶蒜香, 爽口美味.
招牌蟹油炒麵
甜品 ~  餐廳送每人一碗 蕃薯糖水, 糖心蕃薯口感軟綿綿,  糖水帶些薑味, 真不錯!!
食物足料好味, 廚藝吾錯.  辣蟹皇令人回味, 下次會再來食富貴蝦.
冷盤 招牌醉鮑魚
2024-03-25 116 瀏覽
之前食了多次銅鑼灣店,知道尖沙咀新開,當然要試一試位於美麗華商場內,這間裝修很華麗高級,環境舒適,座位闊落,有VIP房,令人食得開懷餐牌多選擇,亦都有套餐選擇,總有一款合我們心意豉椒炒蜆大大隻蜆,新鮮甜美,最緊要夠鑊氣杏汁豬肺湯清肺滋潤,份量十足,養生必備喜記正宗炒辣蟹簡直是我的至愛,蒜蓉炸香用蟹油炒,配上新鮮膏蟹,蟹肉汁新鮮,香濃撲鼻,令人一食難忘值得一讚,服務員/老闆細心地幫每一枱拆蟹殼,很貼心的服務招牌蟹油炒麵炒得乾身,蟹油味香濃,麵質爽口,可以配上炒辣蟹的炸蒜蓉,撈勻炒麵食,簡直一流另外老闆推介,白飯再自行配上炒辣蟹的炸蒜蓉,超級好味,食不停口,好味到感動流淚豆豉鯪魚炒油麥菜最後送上番薯糖水作總結因為太喜歡蟹油蒜蓉,所以急不及待買了一樽回家今次嘗試尖沙咀店令人一試難忘,最緊要食物保持高水準,座位夠寬闊,坐得舒服,我已經急不及待推薦很多人來食

之前食了多次銅鑼灣店,知道尖沙咀新開,當然要試一試

餐牌多選擇,亦都有套餐選擇,總有一款合我們心意

豉椒炒蜆

大大隻蜆,新鮮甜美,最緊要夠鑊氣

杏汁豬肺湯

清肺滋潤,份量十足,養生必備

喜記正宗炒辣蟹

值得一讚,服務員/老闆細心地幫每一枱拆蟹殼,很貼心的服務

最後送上番薯糖水作總結

因為太喜歡蟹油蒜蓉,所以急不及待買了一樽回家

2024-03-11
  • 招牌蟹油炒麵
2024-03-07 182 瀏覽
之前嚟過呢間食覺得好好態度好環境好食咪又好,而且唔算好貴諗住今次再同朋友嚟食點知今次相同嘅菜式同埋相同嘅侍應,我認得個經理,但係佢哋嘅服務態度同埋食物質素下降咗!落山嘅時候佢哋有落錯兩度我哋兩個人總共其實都唔係落咗好難記或者好難點嘅份量,金銀蛋時菜佢又唔知點解落咗白灼豆苗,之後仲好似想焗我哋 ,女侍應拎返入去,跟住個男經理又拎返出嚟話師傅整咗我哋會唔會都照食態度一般,因為我特別鍾意食金銀蛋,而且屋企唔會食到,所以都係麻煩佢整多次,不過就照要豆苗,不過我懷疑佢用同一個菜,我豆苗都係有少少油膩不過其實就整得好好味好大份嘅只係自己怕肥鹹蛋嘅質素好好蛋黃香軟豉油雞嘗試嘅感覺係好香好好味,啲肉柔軟,不過今次覺得唔算太入味,而且啲雞肉有啲嚡口,感覺朋友都係食兩三件就停手!本身期待有內臟,但係記錯咗原來冇?!呢個好香口,有五隻大蠔!邪惡美味之選$238上次試咗佢過蠔仔粥, $68一碗, $108一窩覺得 橫掂嗌兩碗嘅話都係貴過一鍋諗住11喎,點知咁遲嗰個男經理話一碗已經夠好大碗,但係其實都係正常嘅碗嘅兩碗多啲泥鯭粥冇蠔仔粥撳香咁好味,泥鯭煎香過嘅整體而言今次食完覺得服務態度同埋食物都冇話特別令我好想
之前嚟過呢間食覺得好好態度好環境好食咪又好,而且唔算好貴
諗住今次再同朋友嚟食

不過其實就整得好好味好大份嘅只係自己怕肥
鹹蛋嘅質素好好蛋黃香軟

呢個好香口,有五隻大蠔!邪惡美味之選

泥鯭粥冇蠔仔粥撳香咁好味,泥鯭煎香過嘅

整體而言今次食完覺得服務態度同埋食物都冇話特別令我好想嚟食,不過都唔會話唔鍾意嘅,香港地係咁
始終由佢好味嘅地方
這個蝦🍤也太好吃了!一整個金黃色的膏😍😍還沒有見過這麽大只的瀨尿蝦!啖啖肉十分驚艷~招牌炒辣蟹是肯定要試的啊!辣度可以自選,我們選了小辣😋重要的是!上菜的時候阿姨現場幫我們把蟹鉗拆了!服務也太貼心了吧~蟹鉗超大只!肉厚實又爽口🤤,愛了愛了😍😍炸蒜蓉的香味滲透整只蟹,味道濃郁🤤相當惹味招牌蟹油炒面🍝沒想到平時不怎麽愛吃炒面的我一口接一口啊面混合著蟹油的香味面條Q彈順滑恰到好處,一點都不鹹~好味😍😍豉椒炒蜆一d沙都沒有,清洗得很幹凈~蜆肉肥美入味!😍😍最後還有番薯糖水,貼心~餐廳還有VIP客房,裏面的人在唱歌🤣
這個蝦🍤也太好吃了!一整個金黃色的膏😍😍
還沒有見過這麽大只的瀨尿蝦!啖啖肉
十分驚艷~

招牌炒辣蟹是肯定要試的啊!
辣度可以自選,我們選了小辣😋

蟹鉗超大只!肉厚實又爽口🤤,愛了愛了😍😍
炸蒜蓉的香味滲透整只蟹,味道濃郁🤤相當惹味

招牌蟹油炒面🍝
沒想到平時不怎麽愛吃炒面的我一口接一口啊
面混合著蟹油的香味

面條Q彈順滑恰到好處,一點都不鹹~

好味😍😍

豉椒炒蜆
一d沙都沒有,清洗得很幹凈~

蜆肉肥美入味!😍😍

最後還有番薯糖水,貼心~
餐廳還有VIP客房,裏面的人在唱歌🤣
又嚟依家食以前幫襯開銅鑼灣嗰間呢間係第一次試好似比以前平咗唔少最近仲有折添叫咗份細蟹同椒鹽富貴蝦避風塘炒肉蟹啲蒜真係好鬼香有啲可惜冇打包返屋企煮麵經理服務都幾好,行過嚟問使唔使幫手幫我哋處理咗啲蟹殼富貴蝦個名都幾好聽好食過平時食啲瀨尿蝦畢竟咁大隻裏面都有膏,同埋好入味真係好懷念呢個味仲有啲炒蜆同埋炒油麥菜好正宗嘅港式風味加埋啲配菜同汁都好鬼正下次帶朋友都要嚟呢間先仲有最後嗰勁薑番薯糖水咁夠薑先至好食佢哋而家開咗好多間分店下次試埋銅鑼灣嗰間先講真 避風塘炒蟹,有時都好鬼伏呢間OK,就係貴咗少少不過啲出品冇得頂
又嚟依家食
以前幫襯開銅鑼灣嗰間
呢間係第一次試
好似比以前平咗唔少
最近仲有折添
叫咗份細蟹同椒鹽富貴蝦
避風塘炒肉蟹啲蒜真係好鬼香
有啲可惜冇打包返屋企煮麵

經理服務都幾好,行過嚟問使唔使幫手
幫我哋處理咗啲蟹殼

富貴蝦個名都幾好聽
好食過平時食啲瀨尿蝦
畢竟咁大隻
裏面都有膏,同埋好入味
真係好懷念呢個味

仲有最後嗰勁薑番薯糖水
咁夠薑先至好食

佢哋而家開咗好多間分店
下次試埋銅鑼灣嗰間先

講真 避風塘炒蟹,有時都好鬼伏
呢間OK,就係貴咗少少
不過啲出品冇得頂

• 招牌蟹油炒麵
  • 豆豉鯪魚炒油麥菜
2024-04-28 6 瀏覽
原來喜記開到咗尖沙咀美麗華嗰度又跟住我女朋友出去搵食見到呢間佢話係童年回憶喎個價錢就有少少貴不過印象中避風塘炒肉蟹都差唔多呢個價好似以前仲貴啲而家有折味道係冇得頂肉蟹都好入味經理走埋嚟幫手敲殼服務又幾好喎佢個瀨尿蝦都好大隻又入味果然係要嚟喜記試下先有尼個味道豉椒炒蜆就係好港式但係有少少偏甜我個人呢就好鍾意嘅加上佢個蜆好似係花甲?肉都幾厚身撈飯超正罐頭鯪魚炒油麥菜又真係未試過試試吓都好惹味等我返屋企都試吓咁炒先老店嚟講都幾保持水準㗎啦港式嘢OK嘅
原來喜記開到咗尖沙咀美麗華嗰度

佢個瀨尿蝦都好大隻又入味
果然係要嚟喜記試下先有尼個味道

豉椒炒蜆就係好港式但係有少少偏甜
我個人呢就好鍾意嘅
加上佢個蜆好似係花甲?
肉都幾厚身
撈飯超正

罐頭鯪魚炒油麥菜又真係未試過
試試吓都好惹味等我返屋企都試吓咁炒先

老店嚟講都幾保持水準㗎啦
港式嘢OK嘅
  • 豆豉鯪魚炒油麥菜
2024-04-22 15 瀏覽
今晚約了班朋友一齊食飯,當中有朋友推介了這裡,因為當中有朋友喜歡食蟹,他發現這裡做緊優惠,個價錢差不多是原價嘅一半,加埋食物質素同服務十分理想!餐廳位於美麗華商場2 期2樓,由1期過橋再落扶手電梯個層,餐廳座位光猛闊落舒適,一座下當然就係望望餐牌,見到這個優惠都不用多想落單,十蟹宴,先上了份青瓜伴海蜇,青瓜爽口清甜,配埋個酸汁夠晒味,海蜇口感爽口彈牙,沈上芝麻更香豉椒炒蜆,一碟大大份,隻隻都炒得十分入味,加上香濃的豉椒,鑊氣十足!主角出現清蒸奄仔蟹4隻,隻隻大小都差不多,原隻清蒸保留了奄仔蟹本身嘅味道,翻開奄仔蟹的蟹蓋即時見到鮮美飽滿嘅蟹膏,而蟹肉多汁甘甜,加上奄仔蟹肉質幼嫩,蟹膏呈半凝固狀,口感濕潤濃稠,絕對是顯現夏季膏黃最飽滿嘅時候,雖然是每人一隻,但慢慢品嘗絕對滿足!除了清蒸外還有以牛油鹽燒奄仔蟹4隻,當然都係一人一隻,剛食完就即上,節奏緊湊,這款入口時黃油嘅奄仔爆膏實肉又鮮甜,呢個煮法微鹹帶牛油香味,十分惹味!食完奄仔蟹,接住就係清清地嘅金銀蛋時蔬一份,上面放滿了肉碎同金銀蛋,白蔬入嫩滑、軟綿和清爽,加埋金銀蛋等配料入口,味道十分配合!這個餐除了有蟹食外,還大漢風沙雞半隻,大漢
今晚約了班朋友一齊食飯,當中有朋友推介了這裡,

這個餐除了有蟹食外,還大漢風沙雞半隻,大漢風沙雞色澤金黃,皮脆肉嫩 ,鮮香味厚,最緊要入口十分嫩滑,這裡不只是食蟹之地中式小菜同樣出色好味😋

奄仔蟹粥2隻1窩,以充滿蟹膏嘅奄仔蟹煮成,奄仔蟹肉感較為結實,蟹肉分明,蟹膏的精華,與軟綿的粥底融為一體,每一口,都是蟹膏的甘香豐腴,蟹味香濃要食多一碗先至滿足。

最後跟餐還有薑茶蕃薯糖水,番薯能健脾胃,加上生薑有解表散寒、健脾解毒的功效,今晚食了寒涼嘅奄仔蟹,食返碗番薯薑糖水中和一下。

香港人气餐厅怎么能少得见我呢!作为一名食蟹忠實爱好者必须勇往直前啊优雅舒适的空间很适合家宴/团建/商宴整体装修风格偏向暖色调的家居风✔️-他家菜品种类丰富,好吃😋,主要性价比还超高的推荐菜品:喜记正宗避風塘辣蟹🦀肉质鮮嫩肥美!相當惹味,肉質鲜甜,份量足,那个蟹脚肉好吃极了!  喜记富贵虾🍤比手掌还大的瀨尿蝦肉质细腻吃着弹牙~十分驚艷⋯⋯招牌蟹油炒面🍝面混合着蟹油的香味面条Q弹顺滑恰到好处的咸好吃到绝绝子啊 豉椒炒蜆一点沙子都没有,清洗得很干净蜆肉肥美入味!厚实的蜆肉吃起来贼拉得劲!
香港人气餐厅怎么能少得见我呢!
作为一名食蟹忠實爱好者必须勇往直前啊
优雅舒适的空间很适合家宴/团建/商宴
整体装修风格偏向暖色调的家居风✔️
他家菜品种类丰富,好吃😋,主要性价比还超高的
推荐菜品:
喜记正宗避風塘辣蟹🦀
肉质鮮嫩肥美!相當惹味,肉質鲜甜,
份量足,那个蟹脚肉好吃极了!

喜记富贵虾🍤
比手掌还大的瀨尿蝦
肉质细腻吃着弹牙~
十分驚艷⋯⋯

招牌蟹油炒面🍝
面混合着蟹油的香味
面条Q弹顺滑恰到好处的咸
好吃到绝绝子啊

豉椒炒蜆
一点沙子都没有,清洗得很干净
蜆肉肥美入味!
厚实的蜆肉吃起来贼拉得劲!

2024-04-17 14 瀏覽
今日我有幸一嚐了一系列粵式經典好菜,令我百感交集,回味無窮。首先是「豉椒炒蜆」,蜆肉飽滿鮮嫩,與濃郁的豉椒醬汁融為一體,每一口都飽含了海鮮的鮮甜與迷人的辛香。「清蒸奄仔蟹」肉質細緻彈牙,蟹膏飽滿,清蒸的烹調手法讓蟹肉的鮮甜原味得以完整呈現。「牛油鹽燒奄仔蟹」則是外酥內嫩,牛油鹽的香氣撲鼻而來,令人垂涎三尺。另外的「金銀蛋時蔬」色香味俱全,清新雅致,「大漠風沙雞」更是外酥內嫩,飄散著迷人的烤雞香氣。光是想到「奄仔蟹粥」那濃稠綿滑、飽含蟹肉鮮甜的口感,我的胃口就已經忍不住要打開了。最後,「薑茶番薯糖水」溫暖醇厚,糖水濃郁,薑茶清香,無疑是完美的點睛之筆。這一系列粵式佳餚,無不令人回味無窮,流連忘返。這般滋味濃郁,實在是難能可貴。

2024-04-16 10 瀏覽
之前在美麗華酒店二樓見到有間可食奄仔蟹既中菜館,仲要有個套餐做特價,屋企人又好想食蟹,之後BOOK枱同屋企人一齊黎食。地方雖然不算好大,但環境都算舒服又闊落,仲要有房坐添,雖然我地不是坐房。【青瓜伴海蜇】優質海蜇皮呈淺黃色,有光澤,有韌性、口感鬆脆適中,味道清爽。【豉椒炒蜆】味道濃郁的豉椒炒蜆,比想像中出色,最重要是沒有沙,香濃惹味的蜆肉。真是可以吃上癮。【牛油鹽燒奄仔蟹】奄仔爆膏實肉又鮮甜,一打開勁多膏,真是非常邪惡,用牛油鹽焗方法真是提升鮮味,係夠晒正。【大模風沙雞】炸得非常香口,外皮又薄又脆,肉質又夠滑又夠肉汁,連炸蒜一起食夠哂野味。【奄仔蟹粥】呈橙黃色的蟹粥,奄仔蟹膏香而肉嫩,被粥煮過後仍帶鮮甜,而粥底內好綿帶油膏香。

【青瓜伴海蜇】

【豉椒炒蜆】

【牛油鹽燒奄仔蟹】

【大模風沙雞】

【奄仔蟹粥】
2024-04-12 10 瀏覽
一班蟹痴又突然急call飯局,還預約埋餐廳,不得不承認為了食他們真的非常有效率.準時七點到達估唔到餐廳已經坐冇虛席,一大班朋友最方便當然是選擇套餐,餐廳的「十蟹」套餐有齊清蒸、鹽焗等蟹菜式,而且價錢相當合理,每人除開四百蚊左右已經可以。青瓜伴海蜇海蜇爽脆可口,青瓜翠綠清甜,拌上酸酸甜甜帶少許辣的醬汁,味道香濃惹味,令人開胃大開。豉椒炒蜆炒得非常有鑊氣,咸香味濃,蜆肉粒粒飽滿肥美,入口鮮甜惹味。清蒸奄仔蟹清蒸帶出蟹的鮮味,嫩滑多汁的奄仔蟹,蟹膏軟滑得來不膩,當中有極多金黃色的蟹膏,吃下整隻真的非常滿足!牛油鹽燒奄仔蟹肥美多膏的奄仔蟹,用牛油鹽焗就最適合不過,蟹膏特別香嫩綿滑,吃起來滿口蟹膏的感覺真好。奄仔蟹粥加入奄仔鮮蟹煮出的蟹粥,味道更鮮甜,濃濃的蟹膏鮮味,每一啖粥都甘香綿滑,一鍋粥放入整整2隻蟹,蟹肉的鮮味全部流入粥底,本身已經好飽的我也忍不住吃下2大碗。

青瓜伴海蜇

豉椒炒蜆
炒得非常有鑊氣,咸香味濃,蜆肉粒粒飽滿肥美,入口鮮甜惹味。

2024-04-11 32 瀏覽
麻煩友懶拆殼又想食蟹食蝦食海鮮,我諗呢間都係不二之選🙏🏻有海鮮又有小炒家禽,每一樣都咁好食🥰 雖然位置就唔太旺場,不過夠晒華麗,用嚟慶祝或者招呼親朋戚友完全冇問題🤫 人多仲有得包房添‼️1️⃣ 豉椒炒蜆🌶️呢味餸真係好惹味🤣 蜆肉鮮甜又肥美,份量亦都好多,食第一隻嗰陣時唔覺,係食多幾隻嗰陣時就覺得開始有啲辣辣地好過癮🫣2️⃣ 喜記正宗炒辣蟹🦀幾乎每一台都會嗌炒蟹點可以唔嗌🤣 我唔係好食得辣所以淨係嗌咗小辣,但係都已經覺得好夠🤫 辣蟹送到嗰陣時仲熱辣辣,侍應姐姐等我影完相之後已經開始郁手幫我拆殼,咁好嘅服務真係唔係邊度都有㗎🤣 蟹鉗勁多肉,結實爽口,招牌菜真係非佢莫屬🙏🏻 呢到仲準備好晒手套同濕紙巾俾我哋食完可以清潔返對手勁貼心✨3️⃣ 喜記椒鹽富貴蝦🦞除咗蟹之外仲有好多海鮮,完全就係比相吸引咗🤫 上枱見到簡直”嘩”一聲,整到金黃色好好食慾~估唔到嗌蝦都有侍應姐姐走嚟幫手處理啲殼🫣富貴蝦新鮮又ᴊᴜɪᴄʏ,食落仲帶有少少辣,我覺得連埋啲蔥一齊食更美味😋4️⃣ 蒜蓉時蔬🥬估唔到時蔬會係油麥菜😍 一餐飯點都要嗌啲綠葉先叫完美,用蒜蓉炒好入味,鮮嫩又唔老~5️⃣ 招牌蟹油炒麵🥢用蟹油嚟炒麵都係第一次食😚 本身仲以為會
麻煩友懶拆殼又想食蟹食蝦食海鮮,我諗呢間都係不二之選🙏🏻

1️⃣ 豉椒炒蜆🌶️

2️⃣ 喜記正宗炒辣蟹🦀

3️⃣ 喜記椒鹽富貴蝦🦞

估唔到嗌蝦都有侍應姐姐走嚟幫手處理啲殼🫣

4️⃣ 蒜蓉時蔬🥬
蒜蓉時蔬

5️⃣ 招牌蟹油炒麵🥢
招牌蟹油炒麵

用蟹油嚟炒麵都係第一次食😚 本身仲以為會好油膩點知竟然一啲都冇,取而代之係蒜香味好濃~ 炒麵麵條彈牙,配埋蔥同芽菜,ᴘᴇʀꜰᴇᴄᴛ ᴍᴀᴛᴄʜ🤩

6️⃣ 薑汁番薯糖水🍠
薑汁番薯糖水

食到最後仲送咗糖水~ 薑茶未必個個鍾意飲,但係加埋番薯就啱哂食完蟹之後食啦🤫 因為薑可以驅寒,而番薯豐富嘅纖維又可以幫身體排出多餘嘅油脂,一碗仔就啱啱好啦✨
蒜蓉時蔬
薑汁番薯糖水
  • 喜記富貴蝦
近期是奄仔蟹的當造季節,有好友得知位置尖沙咀的喜記蟹將軍推出其特價套餐,就約局聚餐,日子定於復活節假期首日;由於已知餐廳位置(位於彌敦道旁美麗華商場2期2樓),兼且交通方便,所以乘搭巴士在彌敦道落車便很快到達;觀其套餐餐牌,食物的款式也有一定豐富度;當然,套餐以外,選擇就更甚更廣了;人到齊就開席,菜式逐一上場;青瓜伴海螫,標準的開胃小食;海螫彈滑,少許醋汁更提鮮;豉椒炒蜆,鑊氣十足,一上枱那股豉椒香氣夾雜蜆肉鮮味就飄散開來!蜆肉乾淨無沙粒又飽滿,相當不俗!清蒸奄仔蟹,是保留蟹膏蟹肉最鮮甜的原味做法;當遇上一隻爆膏的奄仔蟹,豐腴甜美的蟹膏迅速豐富了味蕾!而蟹肉肉質緊實,初入口點海洋氣息,但咀嚼後透出鮮甜味,口感極佳!牛油鹽燒奄仔蟹,相對清蒸,牛油鹽燒是重口味之選;更多的鹹味與煙燻味滲入到蟹膏蟹肉之中,令其味道更濃郁,尤其蟹肉的甜味更突出!金銀蛋浸時蔬,有蔬菜加湯水作為間場,對味蕾及腸胃都是很好的調和作用!大漠風沙雞(半隻),此味是本人近期食過最出色的燒雞,沒有之一!炸過的蒜蓉酥脆香口,雞皮油滑香脆入味,雞肉帶點肉汁而嫩滑,三種味道口感合而為一,十足的層次感,美味!更加精彩的是壓軸的奄仔蟹
人到齊就開席,菜式逐一上場;
青瓜伴海螫
青瓜伴海螫,標準的開胃小食;海螫彈滑,少許醋汁更提鮮;
金銀蛋浸時蔬
奄仔蟹粥
更加精彩的是壓軸的奄仔蟹粥(2隻1窩),綿滑的粥底極度融合了蟹膏蟹肉的精華,每一口都那麼的鮮甜滋潤,將水裡與陸上的美味如此巧妙地結合,味在舌頭甜在心頭,實在令人有一種幸福感!
薑茶蕃薯糖水
最後來一客--薑茶蕃薯糖水,薑辣味與蕃薯味天生就相襯,兼且還得祛蟹寒意之效,既美味又有益!

在喜記蟹將軍如此一個舒適優雅的用餐環境中,享用一頓精彩美味又超值的奄仔蟹宴,令人大滿足!
2024-03-29
薑茶蕃薯糖水
2024-04-08 14 瀏覽
喜記蟹將軍是一家位於尖沙咀的知名海鮮餐廳,以其正宗辣炒蟹和其他美味的海鮮菜餚而聞名。我最近有幸造訪了這家餐廳,下麵是我的食評。首先,我必須稱讚他們的招牌菜正宗辣炒蟹。這道菜以新鮮的螃蟹為主角,搭配辣椒和豐富的香料,味道辣而不失風味。螃蟹的肉質鮮嫩多汁,完美地吸收了辣椒和香料的味道,給人一種令人難以忘懷的美味享受。富貴蝦是他們的另一道招牌菜,也是一道不容錯過的美味。這道菜以大蝦為主,配上豐富的蔬菜和特製醬料,味道鮮美豐富。蝦肉鮮嫩多汁,與蔬菜的清脆口感完美搭配,讓人一試難忘。除了正宗辣炒蟹和富貴蝦,他們的鼓椒炒蟶子也是令人垂涎的一道菜。蟶子的鮮甜與鼓椒的香辣完美融合,口感十分爽脆。每一口都充滿了海鮮的鮮味和微辣的風味,給人一種滿足感。我必須提及他們的招牌菜招牌蟹油炒麵。這道菜以鮮螃蟹的蟹油為主要調味料,搭配彈牙的炒麵,味道豐富濃郁。蟹油的鮮香與炒麵的口感相得益彰,給人一種獨特而美味的體驗。最後,蒜蓉炒油麥菜是一道素菜,但同樣令人驚艷。油麥菜經過簡單的炒製,保留了其鮮綠的外觀和爽脆的口感。蒜蓉的香氣與油麥菜的淡雅風味相互融合,帶來一個清新又美味的素菜選擇。在整個用餐過程中,服務員的態度友好
在整個用餐過程中,服務員的態度友好而專業,為我們提供了優質的服務。餐廳的環境寬敞舒適,適合與家人和朋友一同共用美食。

喜記蟹將軍 (尖沙咀)
地址:尖沙咀彌敦道118-130號美麗華商場2 期2樓268-270號舖