2008-02-12 27 瀏覽
阿J今年生日係正大年初一,媽媽提議去Megabox行下,順便慶祝我生日,於是媽媽,細佬和我齊齊去Megabox搵好野食...個日Megabox都幾少人,但係個度所有既酒樓都有開,我印象中係openrice見過喜百合既評價幾好,所以就提議去個度食。今次叫左假日套餐:雞絲粉皮鎮江肴肉砂鍋雲吞雞鳳梨魚柳蛋白蝦仁炒飯春卷小籠包奶黃包媽媽對粉皮讚不絕口,吃過不停,我就覺得全部野都幾好食,原以為套餐份量會唔多,點知出奇地大份,由於人唔係太多,侍應服務幾週到,找數個陣先知原來有折,食咁多野都係$200左右,我地都好滿意,下次會再黎。

今次叫左假日套餐:
春卷
小籠包
奶黃包

2008-02-11 11 瀏覽
有食友讚環境、食物及服務不錯,故此抱了好大的期望,在大年初一與聚家人在此賀鼠年。環境真是幾裝潢,有多盞大水晶燈,地方又闊落。一行有11人,為方便索性要10人套餐。先是冷盤四款有海蜇頭、毛膽雞、素鵝及鎮江肴肉。海蜇頭夠爽;毛膽雞沒有雞味,全靠淋了惹味醬汁;素鵝的燻味香濃;肴肉的水晶膠膏不多,味道也不夠鮮。小辣寶大蝦-類似避風塘煮法,點點小辣很惹味,蝦肉幾爽,連殼也可吃掉。竹笙蟹肉翅-算是足料,交足功課。北京填鴨-可以說是皮脆肉嫩,沒有多餘肥膏,不過薄餅只得一碟,又不夠熱,伴食的大蔥及青瓜份量又少。清蒸海班-其實有松子及清蒸選擇,我們選擇後者。魚本身好大條,幾有睇頭,可惜蒸得過了火,魚肉好實。火腿津白-菜雖然夠嫩,但火腿是過份的甜,不是蜜而甜的,味道好人工化。炒拉麵-油而腍;素餃-算不錯,夠薄皮;豆沙窩餅-餅皮是硬的,不是脆,而豆沙也不夠多。埋單$28XX,在新春佳節期間其實算合理。不過水準真是好一般,一貫美心出品,品質較可能點他們的地道京滬菜會較好。

環境真是幾裝潢,有多盞大水晶燈,地方又闊落。

一行有11人,為方便索性要10人套餐。

竹笙蟹肉翅-算是足料,交足功課。

今日同爹地媽咪老公一行四人去Megabox飲茶,之前同老公行街時見到這間酒樓裝修好靚,上網睇過食評都唔錯,所以今日就專程來試.早已經打電話來訂咗枱,來到時無咩人,枱放得唔太密,几好!侍應服務亦好好.假期原來有七折,不過前菜成$15,無得選你要食,茶芥的一部份!點心叫咗:1.蝦蛟: 皮唔靚,碎晒架!d蝦唔係太爽,味道ok2.义燒腸粉义燒几好,唔會太碎,味道同其他酒樓差唔多3.小籠飽:好多汁!好味!4.椒鹽九肚魚:個脆皮咸咗d,但我的最愛!5.擔擔麵:好香花生味,上海麵几滑,不過細碗咗d6.酸辣湯:好細碗,不過都好多餸,我好鐘意吔!!7.蝦球窩麵($68):好好好細窩吔!!!一窩只可以分到四細碗,如果五個人黎點算?都係上海麵,爹地以為會係蛋麵添.d蝦球好細粒,根本唔可以用蝦球黎形容.埋單共$220(七折後),總括黎講我地都几滿意,要一個靜的地方黎食飯几好!

點心叫咗:
1.蝦蛟: 皮唔靚,碎晒架!d蝦唔係太爽,味道ok
2.义燒腸粉
义燒几好,唔會太碎,味道同其他酒樓差唔多
3.小籠飽:好多汁!好味!
4.椒鹽九肚魚:個脆皮咸咗d,但我的最愛!
5.擔擔麵:好香花生味,上海麵几滑,不過細碗咗d
6.酸辣湯:好細碗,不過都好多餸,我好鐘意吔!!

2008-01-31 9 瀏覽
為著提早的團年飯預備,見到網上好介紹,因媽媽想吃填鴨,遊覽了多次,便選了<喜百合>一試.預約了八時多,客人也不多,不過禮堂頗寬敞,而且裝飾也不錯.侍應也?有禮貌.因著信用卡有優惠,嘗了一個套餐.蔥油海蜇頭──很爽口的小食鎮江肴肉──特色小食,有口感,又很好味,可以推介.碧玉芙蓉蝦仁──蛋白炒得很像賽磅蟹,很滑又好味,蝦又是我不食的一環,不過家人亦吃得津津有味.紅燒竹生海皇翅──都算多翅,沒有戲場,又很足料.北京填鴨──不是太肥,又不太油,又有肉味,不錯的鴨,不過餅皮厚了點,但青瓜很新鮮.大紅袍松子鮮魚──上碟的正是黃魚,泡得很金香,酸酸甜甜令人很開胃,全餐算是最美味.天津奶湯津白──雖是普普通通,也是清淡之選.楊枝金露──不錯的甜品,比紅豆沙多點新意思灌湯小籠包──皮真的很薄,又多汁,仿如灌湯之感,肉亦不錯,值得一試.(不是在餐內,而且七元一隻啊!)我們又點了一點飲品,買二送一,不過食的地方,當然食好過飲,下次叫汽水會好點.大家吃得飽飽,還有食有取,因鴨真的吃不完,而且鴨殼也可全隻帶走,因以往去多個地方也不能取,只可再加錢來做菜.而且也很重手的鴨殼,可以回家再做其他.埋單八百多元,都不

蔥油海蜇頭──很爽口的小食

鎮江肴肉──特色小食,有口感,又很好味,可以推介.

紅燒竹生海皇翅──都算多翅,沒有戲場,又很足料.

天津奶湯津白──雖是普普通通,也是清淡之選.

楊枝金露──不錯的甜品,比紅豆沙多點新意思

我們又點了一點飲品,買二送一,不過食的地方,當然食好過飲,下次叫汽水會好點.大家吃得飽飽,還有食有取,因鴨真的吃不完,而且鴨殼也可全隻帶走,因以往去多個地方也不能取,只可再加錢來做菜.而且也很重手的鴨殼,可以回家再做其他.埋單八百多元,都不是太貴啦!

北京填鴨
大紅袍松子鮮魚
鎮江肴肉
2008-01-26 13 瀏覽
1月23日放假,同老公想飲茶,因mega box有泊車優惠所以選擇九龍灣,見到這間鋪似中式酒樓,裝修又好靚,所以行左入去。一睇餐牌原來食上海嘢,只得少量點心及上海飽點,老公話試下,點了小籠飽,牛肉餅,鍋貼,蝦腸及雞煨麵,食物o.k.,無驚喜,但侍應好殷勤招待,見你吃完咸點就給甜品餐牌比你睇,所以我都叫了合桃露,美心集團食物都唔會太差嘅!
2008-01-25 6 瀏覽
尋晚老豆生日, 一家七口(六大一小)諗黎諗去都唔知食咩好, 老人家鐘意食中菜, 起openrice search左一陣, 本來想去同事推介的"住家菜", 但晚飯時間full哂, 唯有再search喇, 搵起屋企附近既mega box, 見到呢間全無bad comment既喜百合, 一於試下係咪真係咁goodbook左七點半, 去到直至走都唔full, 可能係平日喇, 連行商場既人都唔多, 門口果盞水晶燈真係好大, d裝潢真係好靚, 睇佢唔出係美心集團, 因為係媽子拍板, 所以我係無睇過個menu, 只係知叫左六人餐, 有你地所講既冷盤二個:1)海浙頭: 淡左少少, 以為係好爽口, 但一咬好似爽身既喱, 老人家唔怕消化唔到2)唔知咩腩肉:好味, 唔喊唔淡, 味道適中, 肉地唔實, 唔痴牙3)吊片帶子炒勝瓜: d汁辣辣地, 好惹味, 但帶子偏少4)竹笙翅: 好足料, 我食到有條牙籤咁粗既翅架, 當然有d係細條d喇5)片皮鴨:片左2碟出黎, 但薄餅皮數量唔太夠同唔夠熱, 但鴨皮都好新鮮同脆6)清蒸石斑:有A4字既長度, 不過呢條魚蒸得好"鞋"7)上湯瑤柱豆苗:味道適中, 多瑤柱8)小龍包:每

冷盤二個:
3)吊片帶子炒勝瓜: d汁辣辣地, 好惹味, 但帶子偏少
6)清蒸石斑:有A4字既長度, 不過呢條魚蒸得好"鞋"
7)上湯瑤柱豆苗:味道適中, 多瑤柱
8)小龍包:每人一隻, 侍應分埋比我地, 皮唔算太薄, 但ok, 咬開有肉汁
9)甜品楊枝金露:好冰凍, 但柚子較苦, 唔算太甜

總括黎講, 我覺得係食裝潢多d, 食物水準只係一般, 服務都ok既, 可能佢地太得閒喇, 好多侍應同我家的小B玩

而家用恒生信用咭某d餐有折, 不過尋晚食果個六人餐就無, 加埋一$1500
(非會員)
2008-01-15 33 瀏覽
之前見個個都讚呢間喜百合, 所以就黎試試。環境非常ok, 人少, 好靜, 傾計一流。餐廳裝修幾靚而且水晶燈又光猛, 好舒服, 好干淨。服務好好, d待應好殷勤, 有禮貌, 好勤力換碟, 笑容又好, 掂!食物: 兩個人叫左口水雞, 好味, 都幾正宗, 又辣又麻。水煮牛肉, 味道ok, 但d牛"林"左少少。生煎飽同牛肉餅一般。叫左碗擔擔面, 我覺得太細碗, 味道普通d。前菜都好好味, 最後叫左桂花拉糕, 味道ok。仲叫左兩支青島細啤價錢: 埋單320, 兩個人, 都算合理
之前見個個都讚呢間喜百合, 所以就黎試試。

仲叫左兩支青島細啤

價錢: 埋單320, 兩個人, 都算合理
2K
2008-01-13 15 瀏覽
見呢間0野0係Openrice 係唯一一間無喊面的中菜館, 今日一行4 人訂了6:45pm 檯0黎試試.坐低後叫了6 個(食送), 唔夠5 分鐘就有得食, 0野食仲0黎好快, 結果我0地只係用了30 分鐘就食晒... 整體水準唔算好食到dum 一聲, 不過美心集團0黎講, 佢又真係罕有地好食:- 醉雞: 酒味適中, 好香又帶甜, 皮同肉都好滑, 好食!- 鍋巴配鮮菇汁: 鍋巴夠脆亦夠米香, 唔油, 不過唔係新鮮熱辣辣炸起, 點都差少少; 鮮菇同d 汁味道都一般, 亦比較稀, 似湯多過似汁.- 蟹粉豆腐: 豆腐好滑, 蟹粉就略腥, 可能大閘蟹季時食會好d...?- 樟茶鴨(半隻): 好好肉地, 羶味幾勁, 亦好濃五香(?)味, 唔算好油, 食落我覺得鹹0左d, 不過味道都唔錯啦.- 松子黃魚: 呢個最好食, 賣相靚之餘又炸得好脆, 脆到連骨頭, 魚鰭同魚頭都可以全部食晒落肚! d 汁酸酸甜甜黐笠笠, 而且落了蝦, 蕃茄同洋蔥, 口感味道都豐富唔少, 好好食! 唔知呢個係咪signature dish?- 上海排骨炒年糕: 年糕煙韌, 排骨係豬扒, 好好肉亦幾肥, 芡汁幾杰, 食落一般

- 上海排骨炒年糕: 年糕煙韌, 排骨係豬扒, 好好肉亦幾肥, 芡汁幾杰, 食落一般水準啦... 都係雪菜毛豆年糕0岩我口味多d.

環境一流, 裝修靚得似酒店, 坐得舒服又乾淨; 招呼一般, waiters/waitresses 們態度麻麻, 不過起碼會主動換骨碟同沖茶, 算啦.

埋單約$165 一個頭, 雖然整體算唔上一流, 但0係咁靚0既環境下食飯, 感覺都幾好... 而且佢條松子黃魚真係幾好食.

會考慮再幫襯... 下次帶埋其他屋企人0黎試試佢d 片皮鴨都好!
星期六放工後到了這裡吃飲茶,點心紙上的食物(包括一些麵飯類)有7折,環境裝璜都很柔和,餐佈是以綠色和白色配合,而椅是有少許像梳化feel 的,坐得頗舒服.我們一行二人都喜歡飲香片,便叫了一壺香片,一壺熱水,而茶壺是有個玻璃透明座(入面放個小蠟燭)來將茶"座"熱,所以可保存茶有一定的熱度.叫了蝦餃(都幾大隻又爽口),燒飽(一籠兩個剛剛好,裡面不太咸),排骨(不大油膩又不多肥膏),燒牛肉餅(外面酒樓很少有這個點心,燒餅底面都煎,但不,而餅裡面除有肉外,還有肉汁!),叫了一個擔擔麵(很香而味道亦很濃).由於人數不多,所以只叫了5樣食物,但都豐富了. 下次再試其他.

2007-12-02 7 瀏覽
今日約左男朋友仔去左德福等!行左陣就搭車去mega box!去到,男朋友仔話驚我肚餓wor!所以拉左我去食野~!wa,呢度真係好多中菜食呀!本身諗住去恆香,但係都好似呢度吸引d 呢!...佢地話點心紙上七折!不過.......我地叫左d waitre 話既4人餐~仲要兩個waitre都話驚我地食唔哂@@好!我地挑戰啦!!個境都唔錯呢~~如果外面靚d仲好呢!!!有兩個前菜:1)夫妻肺片:幾好食,幾special,d味幾濃下,不過男朋友仔話幾辣呢,同出面既唔同!2)雞絲粉皮.唔錯呀呢個,幾多下,d醬都好夠味!!兩個小菜:1)鳳梨魚聊,都幾好食,好似咕嚕肉既主法.....唔錯呢!2)沙窩雲吞雞,個湯好飲~~男朋友仔話d 雞都好好食even 煲完湯!一個粉麵:雪菜肉絲年糕,好食呀~~清清地!三個點心:1)紅油抄手,唔辣...一般!2)小龍包,好食呀~~好多肉汁~正呀3)燒賣,因為太飽,我冇食到,男朋友仔都話最唔好食既一個!都幾好食呢,但係....2個人食4人餐........係要有後果架-.-!!!....男朋友仔呢排都係興食4人餐呢~~點算好!!....食完......就肥.....不過真係

好!我地挑戰啦!!

個境都唔錯呢~~如果外面靚d仲好呢!!!

有兩個前菜:

2)雞絲粉皮.唔錯呀呢個,幾多下,d醬都好夠味!!

兩個小菜:
1)鳳梨魚聊,都幾好食,好似咕嚕肉既主法.....唔錯呢!

一個粉麵:
雪菜肉絲年糕,好食呀~~清清地!

三個點心:
1)紅油抄手,唔辣...一般!

2)小龍包,好食呀~~好多肉汁~正呀

3)燒賣,因為太飽,我冇食到,男朋友仔都話最唔好食既一個!

都幾好食呢,但係....2個人食4人餐........係要有後果架-.-!!!....男朋友仔呢排都係興食4人餐呢~~點算好!!....食完......就肥.....不過真係好好食呢因為有男朋友仔o係身邊,o係呢餐飯既談話中,我已經下定決心要學主海鮮喇!!!我一定會努力架喇男朋友仔!!!
2007-11-29 13 瀏覽
今日去這間食晏,雖然同細路兩個病好多o野唔食得,但係我地四個都叫了好多o野食呀!叫了一個梅子排骨、一個小籠飽、一個蟹粉小籠飽、一個鍋貼、一個唔記得什麼黃金蝦球、一個韮黃肉絲炒拉麵、一個什菇鍋巴同埋一個生煎飽。其實這些o野大部份都係魯一居食過,咁每一間都有佢的好食的o野,好似小籠飽、鍋貼同埋生煎飽就係魯一居好食d ,可能真係山東師傅整好d呀!但係個鍋巴同埋個黃金蝦球就這度好些d 呀!雖然隻蝦冇魯一居咁一隻,但係這度冇咁油呀!但係個炒拉麵就真係唔係咁得,又油又冇味呀!個挴子排骨又幾得呀!因為d 肉係食到幾新鮮同埋個味整得幾好味呀!個鍋巴就脆得來都唔會起骨。但係小籠飽、鍋貼同埋生煎飽,人地魯一居係做到有肉汁呀!好正呀!這兩間的北京填鴨我地都試過,雖然話這間係美心集團,但係都唔及北京樓大隻同埋正呀!現在喜百合做緊恒生信用咭七折都幾抵食呀!值得一讚係d 茶同埋服務都幾好!
值得一讚係d 茶同埋服務都幾好!
2007-11-28 12 瀏覽
德福好多食店都試過,今次同家人5位,去mega box搵食,weekday夜晚6:30成個商場好靜,莫講話食店,其實一路到8點幾我們離開時,都係約9 檯客,講番點菜:-叫了4人餐($388)(自選菜式)1.雞絲粉皮-好味,比想像中大碟,唔會太多麻醬,剛剛好!2.沙鍋雲吞雞-我們5人,每人有2粒雲吞,重有2碗湯剩, 雲吞d肉都幾好味3.油浸石蚌-其實,可以選其他煮法,如清蒸,酸菜煮,紅燒.....但油浸麻麻,係先炸完後加熟油,但炸得太乾4.蝦仁腰果西芹-一般5.糖醋魚片-啖啖肉,個汁唔太甜!唔錯6.另外叫左無錫灌湯小籠包($28)-一籠有4隻,加$7多一隻,有肉汁幾好7.另外叫雲耳茭芛炒肉片($62)- 肉片切得好薄, 茭芛好味,我最鍾意哩碟叫了3個特飲($25)買2送1,2 個beer,白飯3個,連前菜2小碟和茶位,埋單$760服務好好,因為太少客,常換碟!裝修十分美輪美奐!如果請客都好得體! 食物水準ok,原來是美心集團的!
-叫了4人餐($388)(自選菜式)
1.雞絲粉皮-好味,比想像中大碟,唔會太多麻醬,剛剛好!
4.蝦仁腰果西芹-一般
5.糖醋魚片-啖啖肉,個汁唔太甜!唔錯
2007-11-13 8 瀏覽
10/11姑姐從澳門來探望我們,呀娘話想帶姑姐去MEGABOX行0下,我同蝦子餅更要出席,事關我每次去澳門,姑姐一定管接管送,駕車帶我們四處去!上次去過御苑黃宴,今次試下喜百合,這兒裝修富麗堂煌,大大的水晶燈放在門口,很有排場。我們一行5人入座,13:00人客不多。我們點了...花海蜇頭- 爽滑可口,麻油味香,好!椒鹽九肚魚- 香港好難食到如此味美的椒鹽九肚魚,炸粉漿薄(還是沒用粉漿?),咬下去又不會"乾增增",正!蝦餃- 嘩!呢個經典,皮厚質硬蝦"鞋"口,相信並非用新鮮蝦製作,蝦仔死後D肉會好快霉,廚師會用一D物質"拿拿佢"令之爽口,但拿過龍便有此效果!燒賣- 口感好"實",豬肉太多。叉燒腸- 粉皮唔"煙韌",叉燒太少(可以認真D吧...收大點價$26)牛肉- 還可以,同其他食店差不多,又不是很好吃!蘿蔔絲酥餅- 這個跟翡翠有得比,蘿蔔絲酥皮炸得金黃唔,蘿蔔絲餡汁多熱辣辣,好好味。魚湯鮮竹卷- 清清地不防一試,湯底不算香濃,但也OK!叉燒飽- 皮鬆軟,叉燒普通但餡多汁,一籠2件,1大1細好參次。四季時蔬- 呢季合時係菜芯,既甜又嫩,呢個"安哥"多一次!鳳爪- 漿汁(連豆粉)無撈渾就玀

我們點了...
花海蜇頭- 爽滑可口,麻油味香,好!
燒賣- 口感好"實",豬肉太多。
牛肉- 還可以,同其他食店差不多,又不是很好吃!
魚湯鮮竹卷- 清清地不防一試,湯底不算香濃,但也OK!
四季時蔬- 呢季合時係菜芯,既甜又嫩,呢個"安哥"多一次!
鳳爪- 漿汁(連豆粉)無撈渾就玀去蒸,一噠噠,"傑撻撻"。我覺得鳳爪燜得唔夠"林",咬D皮有"索索聲"... ><
菜肉雲吞- 皮滑但可以再薄D更好。
牛肉餅- 王家沙(太古城分店)的好味D。

說實點,再來MEGABOX也不會再光顧此家,因那裡食店多的是,這兒的食物質數只是一般般,但收費(水晶燈及裝修很貴吧)與質數比例不合理!

今日放工同男友去試下呢間好靚既中式酒樓,食左:折醋海哲花- 冇蔥油浸既咁油膩,全部用晒裙邊黎做,好爽口!無錫骨- 唔會煮得過稔,不過不失雲腿津白- 雲腿好鹹,津白份量比較少,不過好嫩小雲吞- 外形絕對唔少,好飽! 仲有似濕左既小籠包,麻麻地!春卷- 呢個即做,好好食,熱辣辣,全用菜黎做,唔油膩,好清好香!蜜汁芓薺餅- 呢個都係即做,放面既蜜糖用义拮就滲晒入去馬蹄餅入面,熱辣辣好好食!
今日放工同男友去試下呢間好靚既中式酒樓,食左:

折醋海哲花- 冇蔥油浸既咁油膩,全部用晒裙邊黎做,好爽口!
無錫骨- 唔會煮得過稔,不過不失
雲腿津白- 雲腿好鹹,津白份量比較少,不過好嫩
折醋海哲花
蜜汁芓薺餅
2007-11-02 16 瀏覽
0個日係10月10日(唔好意思,遲了些post上來),可能Megabox冇咁就腳既關係,人流唔係太多.我點既係:優惠填鴨套餐4位用$498(蔥油海蜇頭,雞絲粉皮) :兩個都好好味! 海蜇建議伴豉油吃,粉皮醬惹味^^.瑤柱蟹肉雞茸羹推薦~質感豐富)喜百合芝麻蝦桃仁推薦~),內裡是蝦肉,好味道!片皮鴨:一隻為兩碟,唔錯!(隻鴨之後可以拎走!)津白,小籠包:不過不失!小食$15,茶錢每位$10,加一.評分:7分(10為滿分) ,好味呀!填鴨而家做緊半價(原:$280,特:$140),食得過架!大家記住得閑捧下場喇!^^

我點既係:優惠填鴨套餐4位用$498
瑤柱蟹肉雞茸羹
推薦~質感豐富)
喜百合芝麻蝦桃仁
推薦~),內裡是蝦肉,好味道!
片皮鴨:一隻為兩碟,唔錯!(隻鴨之後可以拎走!)
津白,小籠包:不過不失!

小食$15,茶錢每位$10,加一.
大家記住得閑捧下場喇!^^