2007-07-16 16 瀏覽
慶祝老豆生日訂早訂了Megabox"喜百合"食晚飯, 首先已被門口的巨型水晶燈吸引了(好grand ar!) , 継而走進已預留的廂坐卡位入坐^^自成一角~ 坐下後我不禁被酒樓的所有華麗裝修吸引...上至門口, 天花無數的水晶燈, 一碗一碟, 牆上花紋, 下至往廁所的通路....都令我覺得這裡很美,他們所注重的每個細節真是抵讚~ 論到食物, 上得算快~ 我們叫了"龍井蝦, 樟茶鴨, 生煎包,叉子飽加肉碎, 雲吞雞煲, 豆苗, 擔擔面, 桂花糕... 樣樣都幾平均幾好味ar^^ 尢其推介"龍井蝦" ..yummy~~~用左約700多元,5個人都超飽超滿足ar~有機會再試埋megabox其他食市先得

2007-07-09 23 瀏覽
晚飯水準不錯,服務也幾好,我最喜歡叉子燒餅+炸菜肉末,龍井蝦仁都唔錯,肉絲炒拉麵就差少少。
好飽啊,到而家仲好飽草家一行14人食喜百合,其實親戚們之前已食過,但食過番尋味,小妹又頭食到落尾;碟碟清,哈哈!先講環境,好鍾意佢地個格局同牆紙,有50-60年代上海feel,加上新促促的東西,一切來得特別好看幸好,招呼真的不錯,忙中侍應和經理們還會說笑首先: 金陵芥味蝦拌海蜇頭(海蜇頭爽口,沒有芥味其實已經很夠味,蝦仁彈牙)小籠包5 客(湯汁很夠,不過小妹覺得翡翠的較好食)賽螃蟹2客(加了醋少了膩感,特別滋味)山煎包2客(剛煎起,包包入口即溶,感覺奇妙,從未試過有過的微妙感覺)鍋貼4客(小妹覺得一般)龍井蝦仁(好!!!爽口彈牙很有河鮮的味道),清炒蝦仁1客(不過不失,但不及龍井蝦仁的讚),松子黃魚1客(魚肉爽口,沒有雪味,炸漿調校得恰當,不過酸了一點兒),手切豆腐1客(手工是讚的,吃過眾多肉總要一點調劑口味),鎮江肴肉(太薄,失去了一啖一舊的傳統感覺),片皮鴨2隻(最滿足!!!是有汁流出來的鴨皮哦!!!!從未試過吃了5件之多,滿足的笑容一一展現),叉子燒餅六開十二加大(第一次食,比較喜歡毛豆,沒有什麼特別感覺),鱔糊(不行,太咸魚有腥味),小豆苗(好味,夠fresh,但太遲上喇,菜應
好飽啊,到而家仲好飽
幸好,招呼真的不錯,忙中侍應和經理們還會說笑
小籠包5 客(湯汁很夠,不過小妹覺得翡翠的較好食)
賽螃蟹2客(加了醋少了膩感,特別滋味)
鍋貼4客(小妹覺得一般)
龍井蝦仁(好!!!爽口彈牙很有河鮮的味道),
清炒蝦仁1客(不過不失,但不及龍井蝦仁的讚),
手切豆腐1客(手工是讚的,吃過眾多肉總要一點調劑口味),
鎮江肴肉(太薄,失去了一啖一舊的傳統感覺),
鱔糊(不行,太咸魚有腥味),
小豆苗(好味,夠fresh,但太遲上喇,菜應該要早點兒上才能夠均衡),
高加豆沙香蕉(飽飽的我們還堅持要吃;好吃,咀裡盡是甜點的我們,
酒釀丸子(不行,沒有酒味,米不夠,丸子要是沒有餡兒會比較好),
桂花拉糕(面頭的糖好吃配下面的糯米糕味道剛好),
手口未停過,略嫌自己有點像倉鼠般儲糧,咦?到底我們叫了多少東西呢?半價真的好抵,由於是最後一天50% off,所以片皮鴨來得有點慢,不過草家都是開開心心捧著飽滿的的離去
2007-07-01 5 瀏覽
趁半價優惠,當然要幫襯一下,環境比同系中國芳闊落,員工都是來自荃灣北京樓,非常熟手,沒有生疏的表現。餐牌唯一要預定的菜式只有富貴雞,依足北京樓的傳統,讓客人敲雞,雞的內外都充滿了肉絲、冬菇絲,荷香亦滲透雞肉內,但雞肉仍保持嫩滑。其他菜式保持平穩地好吃,若果柱花拉糕再黏一點就好了。不多說,看圖比較實際。如圖片無法顯示,請看:http://xc8.xanga.com/586d6af556d33131933472/w96253784.jpg

2007-06-29 5 瀏覽
琴晚同屋企人一行7人去試這間舖頭,昨夜的情況比一個星期前熱鬧好多,每間食巿都多咗好多人.由於有半價的關係,可以好隨意叫嘢食.7個人叫咗15款食品.金陵芥味蝦拌海蜇頭-d海蜇頭真係好脆口,不過唔係幾夠味,d芥味好濃.上海一品煲-裏面有鮑片,竹笙,小小翅,菜和魚蛋,個湯都好清甜又唔肥,幾好飲.菜螃蟹-炒得唔肥,不過又煮得好滑.北京填鴨-好抵食,片完兩碟後,還可以打包隻鴨走.肉絲炒年糕-d年糕都好有咬口,不過唔夠味.龍井蝦,水煮牛肉,鮑汁海鮮鍋巴,毛毛菜,,鹼肉炒飯,擔擔麵,紅油抄手,4隻小籠包,1碗楊枝金露,拔絲香蕉,高力豆沙.總括來講,食物d水準都唔差,環境又好,如果正價食就要$1300.

由於有半價的關係,可以好隨意叫嘢食.7個人叫咗15款食品.

菜螃蟹-炒得唔肥,不過又煮得好滑.

北京填鴨-好抵食,片完兩碟後,還可以打包隻鴨走.

肉絲炒年糕-d年糕都好有咬口,不過唔夠味.

2007-06-28 1 瀏覽
與老爺奶奶及老公一齊開餐, 環境裝修非常GOOD.好GRAND.小籠包, 生煎包, 夫妻肺片(好香痳), 炸子雞, 火腿津白, 松子黃魚, 咸蛋蝦球(好乾身不會油林林), 菜旁蟹, 菜粒火腿炒飯, 豆沙鍋餅(比較油多D).因有VISA CARD優惠50%OFF, 所以好底食. 四佰幾(原價要九百多) D伙記個個都好有禮貌, 下星再帶媽咪及細佬再食過.
D伙記個個都好有禮貌, 下星再帶媽咪及細佬再食過.

2007-06-27
26/6兩個人8點多d去到,要等半個鐘位!第一眼見到個門面已經想大嗌出來,因為真係靚到不得了,整係食裝修都抵(好膚淺下)!由於本人嗜辣,so今餐既餸幾乎全部都係辣!-口水雞,夠麻夠辣,不過唔算好滑,但幾好味!-麻辣涼粉,好似食緊肥豬肉咁,食剩大半碟!-牛肉担担麵/排骨担担麵,都係細細碗咁,味道ok la!-牛肉餅,好食呀!皮薄餡靚喎!多d湯汁會仲正呀!-咩咩小辣咩咩蝦,$128貴左d lor,又話係得獎名菜,但我覺得麻麻lor
26/6兩個人8點多d去到,要等半個鐘位!

由於本人嗜辣,so今餐既餸幾乎全部都係辣!

-口水雞,夠麻夠辣,不過唔算好滑,但幾好味!

-麻辣涼粉,好似食緊肥豬肉咁,食剩大半碟!

-牛肉担担麵/排骨担担麵,都係細細碗咁,味道ok la!

-牛肉餅,好食呀!皮薄餡靚喎!多d湯汁會仲正呀!

2007-06-24 1 瀏覽
由於有半價,今次一行八人亂咁叫, 食咗好多野小籠包2客: $28 - 有四粒, 皮簿餡OK, 可以一試醉雞: $5X - 6X - 冇酒味, 雞都幾滑芥末海哲頭: $6x - 好食, 幾爽, 有口感水晶肴肉: $4x - 我冇食到, 唔知吊燒雞: $180 - 好滑, 入味, 好好食片皮鴨: $280 - 唔好食, 由於皮肉一齊片好鞋松子黃花魚: $128 - 細條, 味道一般, 魚肉好散瑤柱蛋白炒飯: $68 - 預期的味, 好食但冇特別乾扁四季豆: $$5X - 6X - 美心的水準, 好食擔擔麵2客: $15 - 得個辡字, 冇乜味好一般龍井蝦仁$98 - 唔夠清, 偏咸.拔絲香羔蕉: $48 - 六粒, 來的時候己凍了, 有一粒拔咗三分鐘先拔到出來, 笑爆咀, 糖裝厚了一點香蕉高力豆沙: $48 - 六粒, 又係美心的水準, 幾好食但冇特別豆沙鍋餅: $38 - 好油,餅底脆得滯好似煎得耐得滯桂花拉糕: $20 - 四件, 好甜但好有桂花味我覺得呢度有少少食裝修, 因為個場好多水晶燈, 門口個盞大得跨張.半價咗之後$863.
由於有半價,今次一行八人亂咁叫, 食咗好多野
小籠包2客: $28 - 有四粒, 皮簿餡OK, 可以一試
松子黃花魚: $128 - 細條, 味道一般, 魚肉好散
瑤柱蛋白炒飯: $68 - 預期的味, 好食但冇特別
乾扁四季豆: $$5X - 6X - 美心的水準, 好食
擔擔麵2客: $15 - 得個辡字, 冇乜味好一般
龍井蝦仁$98 - 唔夠清, 偏咸.
豆沙鍋餅: $38 - 好油,餅底脆得滯好似煎得耐得滯
桂花拉糕: $20 - 四件, 好甜但好有桂花味
半價咗之後$863.
2007-06-19 3 瀏覽
好大好多o既水晶燈,裝修不錯的上海菜。食物質素有保証(因為係美心)。價錢都幾貴。雖然唔知天津餅係mug,都膽粗粗叫咗,又幾好味。剛剛開張,又滿座,所以有漏單,waiter都好識做,立刻送上合桃露,又幾好味。