餐廳: 喜滿樓菜館
資訊:

2020-12-20 394 瀏覽
今日響附近睇樓盤,所以睇下有咩地道野食,了解下附近居民平時會食d 咩,竟然被我發現有間好抵食既小菜😋😋🌟 豉油王蝦 ($98)炒得好香,食落惹味,有好香既豉油味,亦唔會太咸,蝦肉新鮮👍🏻👍🏻廚師將蝦切開一半,令蝦肉好入味👍🏻👍🏻🌟 椒鹽鮮魷 ($98)魷魚🦑好鮮甜,味道調得好好,即叫即炸,粉漿唔會太厚,炸得好香口,外脆內軟😋😋🌟 濃湯金銀蛋浸豆苗 ($88)豆苗翠綠,好新鮮,湯底濃郁,唔會好咸,味道岩岩好,而且有好香既咸香味,必點😋😋🌟 蜜椒薯角牛柳粒 ($88)薯仔,牛柳粒走油再用上蜜糖同黑椒炒,好惹味,好有穫氣,調味調得岩岩好,薯仔爽脆,牛柳粒肉質軟熟,新鮮,牛味香濃😋😋

🌟 豉油王蝦 ($98)

廚師將蝦切開一半,令蝦肉好入味👍🏻👍🏻
豉油王蝦

🌟 椒鹽鮮魷 ($98)

椒鹽鮮魷

🌟 濃湯金銀蛋浸豆苗 ($88)

濃湯金銀蛋浸豆苗

🌟 蜜椒薯角牛柳粒 ($88)

蜜椒薯角牛柳粒

2020-12-19
豉油王蝦
濃湯金銀蛋浸豆苗
蜜椒薯角牛柳粒
2020-12-20 138 瀏覽
-呢排喺屋企食晚飯 阿媽做多咗家務同煮食 今晩一於外賣自取住家餸 餐廳好細心 剪起外賣盒角 既保持食物溫度 又防止倒汗水影響食物嘅味道同賣相-🐓#芝麻鷄 $178半隻有勁多芝麻鋪喺雞件上面 雖然唔係現炸現食 喺屋企仲食到雞皮嘅脆同芝麻嘅香口 點啲浙醋或者芝麻醬食 風味各有不同-🧆#家鄉咸魚煎肉餅 $98有八至九件煎肉餅 夾起食好方便 肉質厚實 帶鹹魚鹹香 餸飯一流-🐂#蜜椒薯角牛柳粒 $88薯仔粒🥔多過牛柳粒 食嘅時候似玩尋寶遊戲 喺膠碗中摷吓😅 蜜椒味道唔錯 牛柳粒有啲實-📍#喜滿樓菜館土瓜灣安徽街2號地舖

🐓#芝麻鷄 $178半隻

🧆#家鄉咸魚煎肉餅 $98

🐂#蜜椒薯角牛柳粒 $88

📍#喜滿樓菜館
土瓜灣安徽街2號地舖
外賣自取
2020-12-19 748 瀏覽
廣東菜的菜式繁多,用料廣泛,烹調方法和調味亦十分講究,菜式更會隨著季節時令而作出變化。除此之外,鑊氣和火喉更是不可或缺的一環。這家喜滿樓菜館位於土瓜灣的舊區,小店雖小,但各式各樣的家庭小菜,甚至懷舊菜式都一應俱全,全部都以少油少鹽的健康方法製作,所以成為不少附近街坊的食堂。老火湯(免費)👍👍👍👍老火湯是廣東人至愛,一碗火喉十足的老火湯,味道鮮甜又滋養。蜜椒脆鱔球(HK$138)👍👍👍👍👍起了骨的白鱔啖啖肉,爽口彈牙的脆鱔球加入了蜜糖,令表面產生少許焦糖化,口感外脆內肥美,啖啖蜜糖的甜味和白鱔的鮮味在口腔內混和,滋味十足。椒鹽鮮魷(HK$98)👍👍👍👍👍喜歡吃香口惹味的朋友,一定不要錯過這碟大排檔經典名菜 - 椒鹽鮮魷!魷魚沾上薄薄的脆漿炸至金黃鬆脆,加入椒鹽、炸蒜等惹味調味,香、酥、鮮、脆、集一身,佐酒或餸飯同様合適。喜滿小炒王(HK$88)👍👍👍👍各家的小炒王材料都有少少不同,這裡的小炒王加入了韮菜花、紅燒豆腐粒、叉燒、蝦亁、腰果等等。這碟小炒王鑊氣十足,材料豐富,色香味俱全。門面餐牌

老火湯(免費)
👍👍👍👍
老火湯

老火湯是廣東人至愛,一碗火喉十足的老火湯,味道鮮甜又滋養。

蜜椒脆鱔球(HK$138)
👍👍👍👍👍

蜜椒脆鱔球

椒鹽鮮魷(HK$98)
👍👍👍👍👍

椒鹽鮮魷

喜滿小炒王(HK$88)
👍👍👍👍

門面

餐牌

2020-12-19
老火湯
2020-12-19 266 瀏覽
這間名字傳統的中菜館不但在午市和晚市有中菜可吃,早上更供應港式早餐,主要的顧客對象絕對是區內街坊。不過這一天,我就來到這家中菜館試了它的兩道招牌菜。這菜館有一個美食熱賣排行榜,當中排第一的,是這兒重點推介的招牌「芝麻雞」($178/半隻),當然要試試。這需要在早一天前預訂的「芝麻雞」,雞皮上滿佈著密密麻麻的白芝麻,散發著令人食欲大增的香氣,夾一件吃,雞皮既薄且脆,水準不錯,雞肉雖還可再滑些,可也並不粗嚡。這雞其實已經夠味,不過如果想味道再濃些的話,也可蘸點菜館自家調配的秘製芝麻醬,增加食味。另一道美食熱賣排行榜上有名的菜式,是「蜜椒脆鱔球」($138)。這份量不少的推介菜式,鱔肉彈牙香脆,蜜椒味道香甜,我與太太都覺得滿意。兩道招牌菜,兩大碗白飯,兩碗沒下味精,味道自然的例湯「青木瓜甘筍南北杏煲唐排」,兩杯少甜的「凍檸茶」,就是這天的簡單午餐。
午餐
2020-12-14 210 瀏覽
避風塘鮮魷🦑$98我同老友兩個男人,都鍾意食小炒😛避風塘鮮魷幾乎去邊度都會點嚟食🤣響餐牌見到,當然要一試啦😌魷魚爽口彈牙,食落肉質結實😍外層酥脆,口感豐富,真係必食之選🥰風沙蒜香骨🐷$88蒜香骨的確好惹味😚半煎炸得嚟唔會好油膩😇夠曬好乾身,食落口外脆內軟😉乾炒牛河😚$42 (下午茶)另一款,我同老友必食嘅食物🥸鑊氣十足,上菜嗰陣,隔住口罩都聞到😏牛肉唔少,整體份量都幾多🤤下午茶仲包熱飲☕️實在太邪惡,但我鍾意😈菠蘿咕嚕肉😛$58(午市價)鑊氣夠,最緊要粉唔厚😛肉質嫩滑,而且肥瘦適中🤗配合酸酸甜甜嘅醬汁,非常開胃😏套餐包埋老火湯同飲品😚下次有機會試埋佢哋嘅芝麻雞🥰喜滿樓菜館 (土瓜灣)土瓜灣安徽街2號地舖
避風塘鮮魷🦑$98
我同老友兩個男人,都鍾意食小炒😛

避風塘鮮魷幾乎去邊度都會點嚟食🤣
響餐牌見到,當然要一試啦😌

魷魚爽口彈牙,食落肉質結實😍
外層酥脆,口感豐富,真係必食之選🥰

風沙蒜香骨🐷$88
蒜香骨的確好惹味😚

半煎炸得嚟唔會好油膩😇
夠曬好乾身,食落口外脆內軟😉

乾炒牛河😚$42 (下午茶)
另一款,我同老友必食嘅食物🥸
鑊氣十足,上菜嗰陣,隔住口罩都聞到😏
牛肉唔少,整體份量都幾多🤤
下午茶仲包熱飲☕️
實在太邪惡,但我鍾意😈

菠蘿咕嚕肉😛$58(午市價)
鑊氣夠,最緊要粉唔厚😛

肉質嫩滑,而且肥瘦適中🤗
配合酸酸甜甜嘅醬汁,非常開胃😏
套餐包埋老火湯同飲品😚
下次有機會試埋佢哋嘅芝麻雞🥰

喜滿樓菜館 (土瓜灣)
土瓜灣安徽街2號地舖
2020-12-01 184 瀏覽
今次嚟到土瓜灣搵朋友食晚飯,朋友推薦呢間街坊菜館好地道好好食咁,仲係可以叫咩都得,有食材就整到比你,我地平時比較少食呢種菜館,一於試下佢啦💕·✨芝麻雞半隻🐔朋友推介呢個係店內招牌,要預早一日預訂架,食落皮脆肉嫩😚熱辣辣食好正有胡麻醬比你點☺️不過芝麻冇以前嘅相睇落咁多😂😂·✨椒鹽白飯魚🐟呢個係真有驚喜,炸得好香脆白飯魚份量多,算幾大條,好有肉地😍擺係我面前,不經不覺會食咗好多🙊💕·✨黃金軟殼蟹🦀咸蛋黃炸軟殼蟹,超級邪惡😈原本係黃金脆蝦或者椒鹽軟殼蟹,我地就改咗佢叫黃金軟殼蟹大大舊軟殼蟹,脆得嚟又多肉🤤睇唔到咸蛋黃,但係食得出咸蛋黃🤪·✨菠蘿咕嚕肉🍍正常發揮~·✨豬潤蟲草花白菜仔🥬多年不食豬潤的我再挑戰一下,還是不了同行朋友就食得好開心嘅😆白菜仔都新鮮啦~·🌟土瓜灣嘅街坊飯堂,夠哂地道,款式超級多,味道頗有驚喜🤤埋單$600四個人到~
✨芝麻雞半隻🐔
不過芝麻冇以前嘅相睇落咁多😂😂
✨椒鹽白飯魚🐟
呢個係真有驚喜,炸得好香脆
白飯魚份量多,算幾大條,好有肉地😍
擺係我面前,不經不覺會食咗好多🙊💕
✨黃金軟殼蟹🦀
咸蛋黃炸軟殼蟹,超級邪惡😈
原本係黃金脆蝦或者椒鹽軟殼蟹,我地就改咗佢叫黃金軟殼蟹
✨菠蘿咕嚕肉🍍
正常發揮~
✨豬潤蟲草花白菜仔🥬
多年不食豬潤的我再挑戰一下,還是不了
同行朋友就食得好開心嘅😆
白菜仔都新鮮啦~
2020-11-05 261 瀏覽
一家人同爸爸慶祝生日 梗係揀食距最鍾意既炒小菜🥰想試下未食過既餐廳上網見人介紹就揀咗呢間小店紅燒乳鴿 上碟熱辣辣 香脆可口 肉嫩juicy一人一隻 好正 食到Lam Lam 利🙈重頭戲 上湯波士頓龍蝦伊面 龍蝦🦞大大隻 啖啖肉 伊面質地彈牙👍🏻👍🏻最鐘意係個上湯汁底 好夠味麻辣四季豆炒帶子甚少會有用麻辣調味去煮四季豆身為辣妹既我 見到即點😍好夠獲氣 惹味到不得了支竹生根涼瓜炆斑球分量好足料 斑球新鮮 無雪蔵味整體來說不錯👍🏻再可光顧☺️
一家人同爸爸慶祝生日

支竹生根涼瓜炆斑球
分量好足料 斑球新鮮 無雪蔵味

整體來說不錯👍🏻再可光顧☺️
2020-10-23 237 瀏覽
晩餐食得多,同老公食下喜滿樓早餐,结果係都幾醒晨。入到去即刻有位,唔駛等好耐有得食。我叫了招牌沙爹牛肉米粉配鮮奶炒滑蛋。炒滑蛋又香又滑,蒜蓉多士是厚的,上面有一層香蒜蓉醬,食落脆口。最鍾意係沙爹牛肉,夠入味,沙爹汁夠香濃。老公份早餐都幾正,點了豬扒包餐配鲍魚片火腿絲通粉。比了半個豬扒包我食,咬落好鬆脆,配菜十足,有意外驚喜。厚多士好好食,忍唔住再叫多一件鮮油咖吔厚多士。值得一提係兩個人食完都係七十幾蚊,醒晨又超值。
鮮奶炒滑蛋
沙爹牛肉
2020-10-17
$40 (早餐)
鮮奶炒滑蛋
沙爹牛肉
2020-10-21 247 瀏覽
老友鬼鬼,朋友耐唔耐都要見下,今晚約埋班老友,喺我公司附近食晚飯聚聚,去左喜滿樓食下小菜。之前見呢間喜滿樓有搞啲愛心送齋飯,見餐廳甘有心,都幫襯下。我地叫左1個炒飯,幾個小菜。黑松露叉燒粒炒飯,炒得粒粒分明,黑松露好香。菠蘿咕嚕虎蝦球,酸酸甜甜,好開胃,朋友仲叫左個飯餸添。家鄉味菜炒鮮魷,呢個菜炒得好惹味,鮮魷好彈牙,唔會煮得太老。杏片鮮蝦球,好香口,裏面鮮蝦蝦膠彈牙,真材實料。份量都唔少,幾個人都飽得幾飽,又傾到飽。

我地叫左1個炒飯,幾個小菜。

黑松露叉燒粒炒飯,炒得粒粒分明,黑松露好香。

菠蘿咕嚕虎蝦球,酸酸甜甜,好開胃,朋友仲叫左個飯餸添。

杏片鮮蝦球,好香口,裏面鮮蝦蝦膠彈牙,真材實料。

份量都唔少,幾個人都飽得幾飽,又傾到飽。

2020-10-21 227 瀏覽
今日突然好想食小菜 太耐無同朋友外出用膳 一行3人在抗疫期前往土瓜灣小店食小菜門面簡單 開業多年還人山人海 朋友介紹得一定食物吾差 食個海鮮餐喜滿小炒王入邊有九菜 ,腰果 ,魷魚 ,炒得非常香口 配啤酒一流 會食不停口 鹽焗奄仔蟹依嫁時令奄仔蟹必須order 夠大隻爆灑蟹膏 ,今次order一人一隻夠灑喉 彊蔥雞煲蟹雞煲彊蔥蟹煲食得多,但雞加蟹用彊蔥炒真係夠灑特別,蟹啖啖肉 雞夠灑入味椒鹽龍躉球 龍躉球炸得鬆軟 外脆內夠實肉 配上微辣既椒鹽非常惹味 賣相 味道抵食推薦清潔

鹽焗奄仔蟹

彊蔥雞煲

椒鹽龍躉球
龍躉球炸得鬆軟 外脆內夠實肉 配上微辣既椒鹽非常惹味

賣相

推薦

清潔

2020-10-10 208 瀏覽
出名既芝麻雞無味 完全好似無腌過 鋪d芝麻上隻雞就半隻雞收人$178 把鬼 仲有個咩秘製芝麻醬 同超市枝日式芝麻醬有咩分別 仲有同隻雞完全唔夾 隻雞好味既使乜要芝麻醬其他菜式正常 係出名果樣唔掂
其他菜式正常 係出名果樣唔掂

2020-10-08 175 瀏覽
幾個朋友一齊去食海鮮,佢哋揀咗一間土瓜灣半新店,而唔係西貢鯉魚門。食物唔錯價錢亦非常抵,我哋叫咗幾個唔錯嘅海鮮包括波士頓龍蝦用來開邊加上湯伊面、薑葱羔蟹要求多薑葱、杏片鮮蝦球外層包住香脆杏仁片、黄金虎蝦球非常惹味、麻辣四季豆炒带子。叧外叫咗招牌菜芝麻雞,四個人食咗半隻,食落似新鮮雞,煮得好食,雞肉入味,外層芝麻夠香夠脆。最尾叫了個蟲草花上湯翡翠苗,食厭了其他菜,翡翠苗很新鮮清淡,下次一定再來食長腳蟹。
2020-10-05
2020-06-19 623 瀏覽
最近在土瓜灣附近返工,一早聽聞土瓜灣多美食,今晚同同事嚟食這間菜館,同事大力推介,上網睇吓評價又好似不錯,於是黎試吓🤤晚飯時間都幾多人等位,在門口見到餐牌已經覺得個芝麻雞好吸引。等了10分鐘左右入座,朋友負責點菜,我就負責食。我們點了半隻芝麻雞,上枱時已經聞到好香,忍唔住就要試吓,在脆脆雞皮下面都保留着雞肉的嫩滑,雞皮面上佈滿芝麻,食落好香口,仲有佢嘅秘製醬汁,真係零舍不同👍南乳脆豬手,菜式表面佈滿炸蒜,底下還有炸粉仔伴碟,豬手份量好多,南乳味好重,一咬落感覺勁多骨膠原。黃金桶蠔,六隻桶蠔大大隻,上枱時熱辣辣,熱到放唔到入口,食落好甘香。翠玉瓜炒東星斑片,都幾有鑊氣的小炒,斑片不算太多,翠玉瓜香甜爽脆,不錯的配搭。三色蒸水蛋,好耐冇食過依個餸,送飯一流,加埋肉碎,個蛋蒸到好滑。整體呢間菜館真不錯,價錢抵食,水準高,街坊首選👍

整體呢間菜館真不錯,價錢抵食,水準高,街坊首選👍
2020-06-17 515 瀏覽
每年都會煩父親節去邊到食飯慶祝最好, 因為老豆比舊懷舊,有時節日一定想食中菜的, 好彩今次比我係土瓜灣發現呢間中菜店,一於提早慶祝父親節唔洗同人迫。今次我地一家四口來到叫左下面幾款小菜:黃金脆涼瓜 - 有新意,因黃金蝦食的多, 用上涼瓜真係小食到, 食落一d都唔苦,甘甘地。椒鹽白飯魚 - 鍾意炸野的阿哥必點之選,比出面的大條好多。椒鹽南非鮑魚 - 我鍾意食鮑魚係人都知來到呢到睇相見咁特別緊係要叫返碟食啦, 果然出色。懷舊梅子荔芋鴨 - 鍾意懷舊的老豆讚口不絕, 話好耐冇食過呢個酸甜鴨的味道了。濃湯鮮蝦滑浸時蔬 - 媽咪叫的,因為媽咪覺得每一餐都最小要叫一碟菜先可以, 用上濃湯,令到每條菜都好鮮甜。今餐父親節飯老豆好滿意,仲話下次要約姨丈佢地再食個鴨。

今次我地一家四口來到叫左下面幾款小菜:

椒鹽白飯魚 - 鍾意炸野的阿哥必點之選,比出面的大條好多。

今餐父親節飯老豆好滿意,仲話下次要約姨丈佢地再食個鴨。

2020-06-12 436 瀏覽
喜滿樓菜館@土瓜灣🔅椒鹽白飯魚真係吾係間間都有得食炸漿薄身 外脆內軟配上椒鹽更加惹味送酒一流🔅黃金蝦顧名思義就係蛋黃啦邪惡到不能想像上枱果時陣陣的蛋黃香真係令人流晒口水濃濃的蛋黃香滲透蝦肉送酒一流🔅招牌芝麻雞鎮店之寶個個食過都話係必食皮脆肉香滑嫩 吾會太肥配上芝麻芝麻香滲入雞肉口感上芝麻脆加雞皮脆係雙脆🔅古法焗魚腸忍吾住食左幾啖先記得影吾係間間都整得好食熱辣辣 外脆內嫩吃到魚腸和魚肝的甘腴又嘗到油炸鬼和雞蛋的質感
喜滿樓菜館@土瓜灣

🔅椒鹽白飯魚