餐廳: 喜滿樓菜館
資訊:

2021-03-31 275 瀏覽
土瓜灣一向多美食而家年紀越嚟越大開始想試返香港獨有嘅口味黎左呢一間外表平實嘅粵菜餐廳本身我係畀佢下午茶38蚊嘅豬扒包吸引食咗之後 覺得好好味所以就晚飯都喺嗰度解決埋😂餐廳嘅裝修同普通香港嘅茶餐廳冇乜分別非常之有親切 原來都有唔少親報紙傳媒訪問過佢哋老闆放棄高薪厚職返咗嚟香港追夢目的就係想整一間好食嘅港式茶餐廳.✅厚切豬扒包個包係到好脆嘅可以參考我幅圖 但同時地個包又唔會好乾咬落去仲好煙韌😊豬扒冇偷工減料有兩塊加埋秘製醬汁同蕃茄肉豬扒份量多之餘咬入去仲好juicy有肉味亦唔會整到非常之熟 反而仲幾嫩滑非常飽肚👍作為下午茶好抵食✅蜜椒薯仔牛柳粒薯仔係炸到脆卜卜外層仲有蜜糖衣 食入去非常惹味牛肉粒約八九成熟 所以仲keep到啲肉汁口感煙韌 但唔會過硬成個菜嘅感覺就係好濃沃好香口✅咸魚煎肉餅鹹魚同肉嘅比例係啱啱好鹹魚香令到個肉餅 更加有鮮味師傅應該有處理過所以咬入去幾彈牙 唔會過份油膩反而仲食到少少脆嘅感覺呢樣幾難得✅馳名芝麻雞老闆有同我傾幾句佢哋揀嘅係比較大隻嘅雞肉比較濃雞味有微甜香預先處理再沾上大量嘅芝麻一齊炸個感覺就係食緊芝麻餅加嫩滑嘅雞肉非常香口 芝麻脆卜卜帶出咗雞肉嘅嫩滑非常多層次嘅
土瓜灣一向多美食
本身諗住食個平平哋嘅便飯
居然有酒店中菜館嘅咁質素
一定會再去encore👍👍
2021-03-29 177 瀏覽
Restaurant Review📋Food🍽Deep-fried Garlic🧄& Chili🌶Pork🐷Knuckle風沙脆豬手- Crispy Skin with Jelly-like Collagen- Deep-fried Garlic🧄& Chili was mouthwatering- Rarely seen in local Chinese BistroWasabi Mayonnaise Tiger Prawns🦐沙拉虎蝦球- Wasabi Mayonnaise was perfectly balanced, with appropriate taste of spiciness, sourness & sweetness. Creamy but not sticky- the batter was thin and crunchy- Prawns🦐was SpringlyPoachfed Fish🐟Maw, Wolfberry, Chinese Leafy Lettuce🥬in Rich Fish🐟Broth濃湯魚肚杞子浸油麥菜- the broth was ric
Restaurant Review📋

Food🍽
風沙脆豬手

沙拉虎蝦球
- Prawns🦐was Springly

濃湯魚肚杞子浸油麥菜
- the broth was rich & savoury
- Fish🐟Maw was tender
- Chinees Leafy Lettuce was fresh and crunchy
- What a traditional local bistro dish

Ambience💗
- Located in a quite street between Hung Hom Industrial Area and Tokwawan Residential Area
- Local Chinese Bistro interior design with loads of menus on the walls
- Quite Clean
2021-03-28 225 瀏覽
好鍾意食海鮮~知道土瓜灣有間地道菜館,有好多海鮮小菜選擇~而且出名夠鑊氣 !😙菜館仲好注重健康,少鹽少油👍🏼食小菜唔會食到成咀油🤤而每款小菜仲會附送老火靚湯同白飯。打開菜單👀發現小菜選擇超多~海鮮丶肉類丶家禽丶時蔬,應有盡有👍🏼除咗懷舊菜式,仲有好多創意小菜。我地叫咗2款海鮮小菜💗都好正!😙啱晒我口味!◼️砵酒桶蠔煲 $178上枱時吱吱聲香噴噴,真係鑊氣十足~桶蠔大大隻啖啖肉~充滿鮮味!💗加埋香濃嘅砵酒汁,同埋索晒啲精華嘅洋蔥絲~香口至極!◼️豉油王蝦🦐 $98蝦嘅豉油鹹香剛剛恰好,肉質好爽彈,乾身香口,完全不油膩,相當惹味~佐飯一流!◼️熱奶茶屋企人係奶茶控👍🏼去到邊都要嘆吓杯熱奶茶~佢話呢度嘅奶茶都好香好滑~好合心意。呢度擁有舊式菜館嘅親民地道格局,又夠乾淨企理衛生。下次嚟~要試試店家馳名手工菜「芝麻雞 」💗因為工序繁複,想食嘅話要預訂架~小菜選擇超多~影左D菜單比大家參考~

老火靚湯

◼️砵酒桶蠔煲 $178

◼️豉油王蝦🦐 $98
熱奶茶

◼️熱奶茶

小菜選擇超多~影左D菜單比大家參考~

2021-03-26 145 瀏覽
之前喺紅磡返工 成日都會行過嚟土瓜灣呢邊搭車 今日難得經過即刻要去以前飯堂嗌返個外賣🥡之前成日都喺度食早餐佢杯奶茶茶味夠得來好鬼滑 今日晏晝先嚟到冇早餐食呀又趕住返屋企 不過原來下午茶有豬扒包食 $38有埋野飲 可以重溫下杯熱奶茶啦😍😍另外再嗌左兩個小菜返去食 分別係蜜椒脆鱔球同避風塘鮮魷豬扒包係脆卜卜嘅豬仔包加沙律醬加蕃茄同洋蔥🧅 件豬扒勁厚 配咗沙律醬同蕃茄洋蔥唔會話好膩 但啖啖肉好正而杯熱奶茶依然都重咁好飲 拎到返屋企都仲係熱辣辣😌避風塘鮮魷唔使講 又大嚿 啖啖肉 仲要卜卜脆 勁多炸蒜一齊上 香噴噴😋😋😋蜜椒脆鱔球第一次食 似係蜜糖包住咗啲鱔 食咗幾嚿都冇骨 又係我最鍾意嘅啖啖肉😆同埋個外皮都有少少脆口嘅感覺 好味最後真係要值得一讚嘅老火湯 平時啲餐廳嘅例湯都係味精湯為主🤣但佢真係真材實料 個南瓜湯好足料但絕對唔會超鹹 有啲似住家靚湯🥰🥰下次再經過都一定要再回味下 估唔到早餐好食晚餐更好食😋仲有個厚切豬扒包🤤🤤
另外再嗌左兩個小菜返去食 分別係蜜椒脆鱔球同避風塘鮮魷
而杯熱奶茶依然都重咁好飲 拎到返屋企都仲係熱辣辣😌
同埋個外皮都有少少脆口嘅感覺 好味
2021-03-26 400 瀏覽
今日經開土瓜環搵好野食😛今次就試下中菜小炒啦 呢間店係標榜健康啲既 少油少鹽 估唔到食中菜都可以冇咁邪惡🤣一坐低就會有湯飲😍今日係南瓜湯!好清甜😋食到少少南瓜同紅蘿蔔🥕 表面唔會好多油 好似屋企煲既老火湯 唔係味精湯!因為早食所以可以試到個厚豬扒包$38 豬扒比起出面既真係厚好多 個包烘得好脆 搽咗牛油所以食落會更香 呢個價錢好抵食!👍🏼另外仲叫左2個小炒首先係避風塘鮮魷 🦑$98 🌟🌟🌟🌟呢個好有驚喜! 炸到表面金黃色 好脆 個炸粉一啲都唔厚 亦都唔會好油 係好乾爽既 鮮魷炸得岩岩好 好嫩 一啲都唔韌 最驚係好似橡筋咁 個人諗為必點!⭐️小炒王$88份量好多 堆到成座小山咁 材料有菜圃 腰果 叉燒 豆干等 好惹味但又唔會咸 我地冇配飯食都岩岩好👍🏼最後仲外賣左個招牌芝麻雞添 $178即刻既話個外皮好脆 肉質又嫩 撒滿芝麻令隻雞更香 就算雞胸都唔鞋!果然係招牌

因為早食所以可以試到個厚豬扒包$38

2021-03-25
避風塘鮮魷
芝麻雞
2021-03-25 110 瀏覽
土瓜灣係一個舊嘅區, 自然就有一啲老字號嘅街坊餐廳~ 今日就嚟到安徽街 食番餐好嘅~ 成條街一眼就會望到呢間餐廳 佢門面都算 光鮮亮麗~整體餐廳衛生吾錯~今次叫咗芝麻雞 呢一款菜式呢係佢哋嘅招牌菜 見到牆上面都有好多報導 介紹佢呢一款菜式所以呢我就要試下啦~ 雞皮炸得好脆而且呢雞皮上面充滿住好多芝麻粒 食落去肉身好嫩口是走地雞~啫啫油麥菜煲比較健康的我呢就一定要叫蔬菜,今次就揀咗油麥菜 , 屋企人呢就覺得油麥菜好苦但係佢哋呢呢個菜式呢完全冇苦味~~因為佢哋嘅調味做得好好 味道好香濃!! 就算好飽都食得曬原來老闆話佢地菜式少鹽少油,好健康, 啱曬我!
今次叫咗芝麻雞

啫啫油麥菜煲
原來老闆話佢地菜式少鹽少油,好健康, 啱曬我!
2021-03-25 91 瀏覽
Dad, mum 話出去食飯味精多甚少出去食野,我發現原來樓下有間餐廳推行少鹽少油健康飲食~立即帶屋企人去😝餐廳好多懷舊及創意菜式~😙蜜椒薯角牛柳粒 🥩薯仔,牛柳粒用左蜜糖同黑椒 調味🥣,好 香口,薯仔 唔會太熟,牛柳粒肉質 嫩口, 成碟餸都好入味有驚喜👍❤️風沙脆鱔球😊原來風沙即係椒鹽仲有辣椒係 🧂入面炒埋一齊~ 食落去有豐富嘅鹹香味,外脆內嫩 , 令到 一碟普通嘅鱔變得特別~ 令人垂涎欲滴!可以送多幾碗飯!🍚
餐廳好多懷舊及創意菜式~😙

蜜椒薯角牛柳粒 🥩

風沙脆鱔球😊

2021-03-21 236 瀏覽
老公好鐘意食本地食肆,例如茶餐廳、菜館,今日黎到土瓜灣見到依間菜館佢話想試下~4點幾5點依啲時間有啲尷尬,所以我地點左依度出名既小菜加下午茶😁豬扒包原來都幾大件😁個法包超脆,咬落卜卜聲,豬扒厚切,肉質軟又多汁,個2片多汁既蕃茄同沙律醬酸酸甜甜好開胃。半隻芝麻雞原半隻雞呈現係你面前,由頭到腳架~佢地既撚手小菜亦係懷舊菜式,隻雞佈滿芝麻,真係密麻麻,咬落好香芝麻味,雞肉好嫰滑,而且芝麻香好濃郁又不會蓋過雞味,反而更能帶出雞肉香。而且芝麻既特有口感令這味菜既口感添分。沾一下芝麻醬,芝麻味更濃又帶點酸,所以一點也不覺油膩😋而且餐廳推行少油少鹽,所以食得好健康😁干炒牛河上枱就聞到好香,夠鑊氣,每條河粉都沾琴油但又唔會太多,所以口感滑又香。牛肉超大片,似肉軟一點麵唔靭,炒得岩岩好😊加上爽口銀芽,香口韮王和芝麻,為這碟干炒牛河潤色。咖央西多士特厚西多士,識食既我第一粒當然係食9粒之中既日間個粒,最多咖央,超香超好味🥰再食4隻角,雖然少啲咖央,但多脆邊😁凍檸茶少冰,有成4片厚檸檬架,正呀👍🏻老公上網睇返原來依間餐廳既廚師好曾組係澳洲賭場當廚架👍🏻

豬扒包

半隻芝麻雞
原半隻雞呈現係你面前,由頭到腳架~
而且芝麻既特有口感令這味菜既口感添分。
沾一下芝麻醬,芝麻味更濃又帶點酸,所以一點也不覺油膩😋
而且餐廳推行少油少鹽,所以食得好健康😁

干炒牛河
牛肉超大片,似肉軟一點麵唔靭,炒得岩岩好😊
加上爽口銀芽,香口韮王和芝麻,為這碟干炒牛河潤色。

咖央西多士
再食4隻角,雖然少啲咖央,但多脆邊😁

凍檸茶少冰,有成4片厚檸檬架,正呀👍🏻

老公上網睇返原來依間餐廳既廚師好曾組係澳洲賭場當廚架👍🏻
2021-03-20
  • 芝麻雞
  • 咖央西多士
2021-01-01 642 瀏覽
今天同同事到土瓜灣做野做到成4㸃,便立刻去附近搵野食。係安徽街有間喜滿樓菜館,門口標示有好多不同美食,便同同事入去開餐。人地食早午餐,我地就食午晚餐🤣,原本諗住叫3個簡單小菜吃,但有位靚靚職員推介我地食麻辣雞煲,係呢間菜館排第一位。麻辣雞煲絕對沒有令我們失望,嗰醬炒得好香濃。由於今日係今年入冬最凍一日,都想食d暖笠笠嘅美食,便決定試試,再加個菠蘿炒牛肉同豆腐支竹炆東星斑球。首先來2碗例湯,今天係霸王花甘荀南北杏煲唐排。好飲之餘重有屋企湯嘅感覺。跟住來菠蘿炒牛肉,牛肉炒得好味好嫩,重配埋菠蘿洋蔥同青椒,都係賣58元,好味又抵食。之後上豆腐支竹炆東星斑,都係呢間菜館抵食小菜,雖然d東星斑球同荳腐顔色一樣,睇圖片分唔倒,但告訴你們,東星斑球份量多過豆腐,重點係斑球好滑好有質感同咬口,只係賣98元。抵食同好味。麻辣雞煲上枱後,職員細心幫我地炒熟,未食已聞倒好好味嘅花椒八角,大量紅椒乾,尖椒同洋蔥配菜。重點係d雞肉,好嫩同好入味,香噴噴,食到停唔倒,好快已將成個雞煲KO 左,靚靚職員真係介紹不錯,抵讚👍喜滿樓菜館d職員好有禮貌,見佢地同d街坊閒話家常,而且小菜都非常出色。菜館並推行少鹽少油,值得

麻辣雞煲絕對沒有令我們失望,嗰醬炒得好香濃。

喜滿樓菜館d職員好有禮貌,見佢地同d街坊閒話家常,而且小菜都非常出色。菜館並推行少鹽少油,值得推介。

我同同事決定下次再來試一試佢哋嘅招牌名菜-芝麻鷄。
2020-12-19
10 分鐘 (堂食)
2020-12-31 260 瀏覽
今晚小妹收工去左土瓜灣拎野之後打算行去何文田站搭車, 經過E間菜館門口聞到幾香, 於是就決定買埋外賣番屋企同媽媽食🤣 餐牌實在係太多選擇, 仲有掛版寫埋今日精選, 最後經過左一輪十五十六大細心, 小妹決定揀3個餸番去😋! 每個餸係即叫即炒, 而且都會跟一個白飯🍚同老火湯🥣, 份量相當足! 值得一讚嘅係飯餸過左一個鐘都仲係幾熱👍🏻青紅蘿蔔南北杏煲唐排🥕🐖🍲老火湯無咩味精, 味道清甜多料!新加玻酸辣炒蝦🦐炒蝦大大隻, 而且數量唔少, 醬汁味道微酸帶辣, 開胃又惹味!喜滿小炒王小炒王炒得幾夠鑊氣, 韭菜口感脆嫩, 腰果香口, 魷魚爽口彈牙, 豆卜絲吸哂d汁好入味, 仲有叉燒絲, 味道咸咸香香, 非常好餸飯!蜜椒薯角牛柳粒🥔🐂黑椒味幾香, 炸過嘅薯角隔左一個鐘都仍然外脆內軟, 牛柳粒軟嫩入味, 加埋蜜糖🍯好滋味!😊

青紅蘿蔔南北杏煲唐排🥕🐖🍲
老火湯無咩味精, 味道清甜多料!

新加玻酸辣炒蝦🦐

喜滿小炒王

蜜椒薯角牛柳粒🥔🐂
2020-12-28
外賣自取
  • 喜滿小炒王
  • 蜜椒薯角牛柳粒
2020-12-30 235 瀏覽
凍凍地好懶唔想煮飯一於係屋企附近喜滿樓買啲小菜返去做餸叫左四個餸,份量都唔算少,食物又夠鑊氣 椒鹽墨魚鬚 $98通常食開都係魷魚鬚,見呢個係喜滿樓其中一個招牌菜式就係墨魚鬚,好特別,一於試下。皮炸得幾好,唔會好厚粉,食起來好酥脆 ,加上足夠的椒鹽味勁香口!西檸香酥雞 $68西檸雞最重要係個醬汁,要甜甜酸酸先開胃,雞肉無骨嫩滑,小朋友食唔停椒鹽豬排 $68椒鹽豬排又係我必食既菜式,而喜歡樓嘅椒鹽豬排好好食,冇諗過豬扒肉質甘鬆軟,半肥瘦更加好味,咬落去仲有少少肉汁。加上好香既椒鹽配料,微辣又香口。川式回鍋肉 $68香濃惹味嘅回鍋肉就係老公最愛。回鍋肉係比較大塊既豬腩肉片,加上大量配菜,都幾夠辣,但係辣得來好好食,送飯好好味。夥計介紹原來喜滿樓最有名既招牌名菜係芝麻雞。下次一定要再試下
凍凍地好懶唔想煮飯
一於係屋企附近喜滿樓買啲小菜返去做餸

叫左四個餸,份量都唔算少,食物又夠鑊氣

椒鹽墨魚鬚 $98

西檸香酥雞 $68

椒鹽豬排 $68

川式回鍋肉 $68
香濃惹味嘅回鍋肉就係老公最愛。

外賣自取
2020-12-27 131 瀏覽
喜滿樓菜館是土瓜灣的小菜館,走平實的路線,推行少鹽少油的健康飲食,店員熱情有禮,而且頗具人情味,因此深受街坊歡迎!例湯 - 青木瓜甘筍南北杏煲唐排清甜的靚湯,入口順滑,喝後不會感到口渴,證明冇落味精,抵讚!午餐 - 魚香茄子肉鬆 $58上菜ja ja聲,熱辣辣又香噴噴!茄子保留了亮麗的紫色,配以大量肉碎,咸香味濃而且超級惹味,最起碼可以食到兩碗飯!喜滿小炒王 $88内含韭菜、韭黃、蝦乾、腰果、魷魚、菜脯、豆腐等,超級足料而且極具鑊氣,佐酒一流!避風塘鮮魷 $98見到啲炸蒜同埋乾辣椒,已經令人食指大動!魷魚的粉漿薄而脆,魷魚炸至僅熟,一啲都唔靭,仲好鮮味!餐飲 - 凍檸茶可樂 $10

例湯 - 青木瓜甘筍南北杏煲唐排

午餐 - 魚香茄子肉鬆 $58

喜滿小炒王 $88

避風塘鮮魷 $98

餐飲 - 凍檸茶

可樂 $10
2020-12-25 122 瀏覽
喜滿樓菜館多謝正苦, 今日又只能外賣外賣食得多都唔知食咩好, 甘岩去開附近想起有朋友話之前食過喜滿樓,覺得唔錯值得再去食。新加坡酸辣炒蝦一定係是開胃的菜式酸辣汁帶來的酸酸甜甜味道好惹味都幾入味, 大蝦份量都幾多配上蛋花好正, 非常足料 而且食落有小時候既感覺喜滿炸子雞好香好脆皮薄而不油, 而且雞肉超嫩滑用上等雞種,加上皮薄肉質鮮嫩有雞味,有層次口感配上芝麻醬食落有另一番風味老板好人仲坐喺度傾計介紹不同菜式!而且佢地唔係用膠盒做外賣盒反而不計成本用錫箔盒, 好明顯係用心既餐廳菜單都幾有創意,下次再試
喜滿樓菜館
多謝正苦, 今日又只能外賣
外賣食得多都唔知食咩好,

新加坡酸辣炒蝦
一定係是開胃的菜式
酸辣汁帶來的酸酸甜甜味道好惹味都幾入味, 大蝦份量都幾多
配上蛋花好正, 非常足料
而且食落有小時候既感覺

喜滿炸子雞
好香好脆皮薄而不油, 而且雞肉超嫩滑
用上等雞種,加上皮薄肉質鮮嫩有雞味,有層次口感
配上芝麻醬食落有另一番風味

反而不計成本用錫箔盒, 好明顯係用心既餐廳
菜單都幾有創意,下次再試

2020-12-22 121 瀏覽
呢排疫情好多時我都轉咗外賣返屋企食因為住喺土瓜灣附近呢間餐廳我已經食咗好多次因為鍾意佢少鹽少油外賣仲可以錫紙包裝唔使食發泡膠盒最近推出48蚊小菜外賣簡直係好吸引👍其實之前都試過堂食 因為餐廳都幾乾淨啱曬鍾意食懷舊小菜嘅人.✅叉燒炒蛋叉燒好淋蛋好滑仲放咗少少韭黃少油唔過底 健康之選✅魚香茄子肉碎肉碎好香鹹魚味番嚟唔係淋bet bet茄子非常好食 好惹味送飯一流✅咸魚煎肉餅鹹魚香肉餅再煎外層真係脆卜卜就算拎返屋企都仲係好夠火候鹹魚配肉餅 本身就啱曬餸飯好有媽咪嘅感覺✅蜜椒薯仔牛柳粒呢個推薦真係勁好食啲蜜汁喺牛柳同薯仔出面仲炸到脆撲撲雖然賣相唔靚但係絕對係100分✅沙拉豬扒豬扒其實好淋好鬆軟不過我唔算好鍾意呢一個沙律醬我老公就話好好味.總括嚟講真係好鍾意呢間餐廳有小時候嘅感覺碟頭大味道好最緊要係價錢好抵如果住喺附近建議一試.🎀喜滿樓菜館🎀土瓜灣安徽街2號地舖
呢排疫情
如果住喺附近建議一試
🎀喜滿樓菜館
🎀土瓜灣安徽街2號地舖
2020-12-22 463 瀏覽
如果不是疫情,我也未必注意到原來土瓜環那麼多出色性價比又高的餐廳,比如這家門面未算很吸引,但滿有內涵,CP值還滿高的。門面最吸引的莫過於那塊數十元的餐牌,由最便宜$48就有一道簡單小菜晚餐,到最出色的創意撚手小菜都是百多元,非常便宜。餐牌選擇超多,款款都吸引,實在令人眼花繚亂,完全不知選那一款好食物:合掌瓜甘筍南北杏煲唐排湯每點一份小菜都會送一個湯,今天的是甘甜的合掌瓜甘筍+唐排湯,即使煮過瓜跟甘荀還是很甜芝麻雞 半隻$158SIZE中等的半隻雞,加上密密麻麻的芝麻,拿回家翻熱後仍舊超爽脆,而且每一口都充滿芝麻香氣,比炸子雞更多元好吃!不過不宜用微波加熱,電飯煲或焗爐翻熱反而不錯。招牌欖角骨 $88別看少這裡的札欖角骨,看似不多,但因為只有一條大骨,所以肉量也不少!欖角配蒸魚或許是絕配,但原來配排骨也能提升甜味,層次感更升一重,用微波翻熱一下不影響口感味道喜滿小炒王 $88滿滿的一盤小炒王,除了韭菜外,還有魷魚,菜甫,腰果,方型豆乾,肉絲,跟平日吃的小炒王比,鑊氣十足,這份還更豐富一些!微波翻熱吃當然沒問題

食物:
合掌瓜甘筍南北杏煲唐排湯

芝麻雞 半隻$158

招牌欖角骨 $88

喜滿小炒王 $88

微波翻熱吃當然沒問題
題外話/補充資料: CP值絕對高,這裡點小菜還送白飯跟湯,而且秘方烹製的小菜S真的不同一般餐廳,好吃很多!
10 分鐘 (外賣自取)