2018-07-24 951 瀏覽
平日都係晏晝飲茶多,今日一反常態,夜晚先嘆返一盅兩件白色既牆身,上面放左d蒸籠同算盤,夠哂古色古香呢度既點心都有好多選擇飲茶燒賣又點少得,夠哂大大粒,呢度仲可以兩粒兩粒咁叫添包就叫左兩款左邊係蝴蝶豆沙包$30, 一共有四個, 上面印有紅色同藍色既蝴蝶, 相當吸精, 中間仲有好多甜到溜既豆沙蓉添右邊就係奶皇流沙包$20, 一共有三個, 雖然表面平平無其, 但一咬開, D奶皇就一湧而出炸物方面, 左邊係脆皮韭菜餃$19就有3隻, 全部都脹卜卜右邊係栗米牛肉餅$23有3塊, 成塊餅就係張栗米同牛肉撈暈, 再落鑊將兩邊煎至金黃色平時係酒樓叫呢個好貴, 但呢度就可以用平民價嘆罐湯餃, 入面有蝦肉, 木耳等等既食材邊晶瑩鮮蝦餃皇$15 兩粒, 左上係鮮竹牛肉球$23 三粒, 左下係鮮蝦菜苗餃$20 三粒, 蒸餃就皮薄料靚左上係榨葉牛肉飯$25, 呢個飯真係比較少有, 咸度剛好, 所以可以唔使落豉油左下係鳳爪排骨飯$25, 而右邊係蜜汁义燒腸$22想刺激d可以叫呢款,d XO醬都幾多,蘿蔔糕煎得夠脆甜品就叫左芒果布丁$17, 切開左三件, 加左d花奶, 布丁仲有d芒果粒添同埋黑糖蜂巢糕$17有四件,
平日都係晏晝飲茶多,今日一反常態,夜晚先嘆返一盅兩件
白色既牆身,上面放左d蒸籠同算盤,夠哂古色古香
呢度既點心都有好多選擇
飲茶燒賣又點少得,夠哂大大粒,呢度仲可以兩粒兩粒咁叫添
包就叫左兩款
炸物方面, 左邊係脆皮韭菜餃$19就有3隻, 全部都脹卜卜

瑤柱罐湯餃

左下係鳳爪排骨飯$25, 而右邊係蜜汁义燒腸$22
想刺激d可以叫呢款,d XO醬都幾多,蘿蔔糕煎得夠脆
Xo  醬炒蘿蔔糕
同埋黑糖蜂巢糕$17有四件, 記住耍襯熱食, 咁先可以食到佢真正既質感
而家LIKE facebook 仲有大大舊既椰汁糕送添
2018-07-15
瑤柱罐湯餃
Xo  醬炒蘿蔔糕
2018-07-22 146 瀏覽
星期天,大晴天,到旺角shopping, 午飯時間在旺角小卷中,搜尋有咩野食,途經呢間喜惶點心專門店,突然好想嘆嘆茶,咁就入左去了。一入去都差不多滿座,茶類有普洱,鐵觀音,我揀左鐵觀音,水夠熱,茶香也不錯雖然我都吾係好識品茶,不過至少我覺得比酒樓好,吾會太濃。之後就到食物啦,呢間舖頭主打既係牛肉,有d點心都會改左用牛肉做,好似有牛肉燒賣,腸粉,煎牛肉餅咁,但我個時吾係好想食牛,就揀左最最最普通,而飲茶會必食既點心-蝦餃同燒賣😂 但如果最簡單又吾係主打既都好食,咁就証明間餐廳係有heart既☺️ 而我覺得呢到既點心係中上水平。第二樣食物係燒賣,相比蝦餃,我覺得失色左少少,同酒樓水平差吾多,但佢個皮我係覺得要比個like佢既,又係吾黏吾乾身,吾會一夾就爛。最後係甜品,黑糖蜂巢糕,本人覺得係水準之上,比酒樓既還好,佢係熱食,糕有好香既黑糖味,但又吾太甜,食落口係煙煙韌韌咁既,作為ending既甜品,很合我胃口參考資料:用餐時間🍽:12:30pm所選食物:鐵觀音,晶瑩鮮蝦餃皇,蟹子燒賣皇,黑糖蜂巢糕滿分5⭐️,🌙半分環境:⭐️⭐️⭐️🌙 (簡單既裝潢,幾好坐,食完無趕你走,檯面同食物都乾淨,不過地下會有

參考資料:
用餐時間🍽:12:30pm
所選食物:鐵觀音,晶瑩鮮蝦餃皇,蟹子燒賣皇,黑糖蜂巢糕
滿分5⭐️,🌙半分
環境:⭐️⭐️⭐️🌙 (簡單既裝潢,幾好坐,食完無趕你走,檯面同食物都乾淨,不過地下會有少少垃圾)
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️🌙(各位大人,我無其他野需要補充啦,請你地參考上面啦)
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️ (收野快手,我個時係繁忙時間,叫佢地幫我加水有少少吾耐煩,不過之後無咁忙,見佢地同客人都有講有笑,吾可以話態度差,不過EQ吾夠高)

環境方面補充少少,雖然舖面吾大,但佢係有兩層既,應該等位都吾需要太耐,總括黎講,都值得試既,下次去會試下佢d招牌牛♉️
2018-07-22
2018-07-21 82 瀏覽
本身係旺角行街,想飲茶,老點又成日食,其他負評太多,再唔係就太貴,之後黎左呢間新開既點心,食完真係覺得物超所值!我同女朋友叫左六個點心,分別係栗米煎牛肉餅、免治牛肉腸、酥皮叉燒包、牛肉球、黑椒蒸爽肚、xo炒蘿蔔糕。本身我地少食牛,但黎到牛肉世家,冇理由唔叫多d牛食。牛肉球-極推薦!肉好實,好彈牙,擺入口咬有股張力,用新鮮牛肉做!黑椒煎爽肚-好滑好爽,有黑椒味又唔蓋過晒其他味道,推薦!酥皮叉燒包-好似新鮮出爐既菠蘿包,好食!不過唯一擔心可唔可以保持水準,因為人一多或者廚師開始懶,就好難保持新鮮又熱又軟咁樣。栗米煎牛肉餅-用栗米溝埋免治牛煎成一個餅,幾香口,鐘意煎炸野就要食啦,但如果好似我呢d少食煎炸野,就只會試一次。免治牛腸-基本上成條腸粉都塞滿牛肉,啖啖肉,不過我覺得腸粉可以做得更出色。賣點係多料,缺點係食完對佢冇乜感覺。xo羅白糕-大碟,小小辣辣地,不過我覺得實屬普通,不會再叫。

黑椒煎爽肚-好滑好爽,有黑椒味又唔蓋過晒其他味道,推薦!

• 牛肉球
2018-07-19 83 瀏覽
I always go to Ladies Market to look at the touristy stuff.As well as shopping, there are so many nice eateries hidden behind the stalls.Stopped by this one as it was clean with English menus, but you still have to rinse the bowls.Food was quite good with a nice variety like hargaus, steamed rice, ricerolls etc.My favourite was the congee which was packed with lots of ingredients,The steamed rice was quite a big portion hence great for sharing.The riceroll skin was very springy so it didn't brea

The riceroll skin was very springy so it didn't break.
The soup dumplings was loaded with lots of mushrooms and celery so it was very flavourful.
I don't know why but I ordered the tripe but it had a lovely ginger aroma.
If only it was softer because it was too elastic.
I was pretty stuffed but we also had the chicken feet and beef dumplings.
2018-07-16 68 瀏覽
旺角不嬲都出名多野食簡,基本上講得出嘅野食呢度都搵得到, 但亦都因為咁我, 所以有選擇困難症嘅我會行好耐都諗唔到食咩好同屋企人行下行下,見到有間新開嘅港式點心店裝修幾企理, 而且望落都坐得幾舒服, 有別於附近嘅店鋪, 於是就決定入去.裝潢幾特別黎到呢度用FACEBOOK 打卡仲有甜品送TIM呢間點心主打係牛肉, 咁我當然要點返D 牛肉食下啦蒸飯細細盅,岩岩好係一人嘅份量燒賣同蝦餃都同酒樓食開嘅份量唔同,呢度每一份係兩粒,方便5個人或6個人黎食都唔駛爭鮮蝦菜苗餃香煎(炸?)韮菜餃 同埋 粟米牛肉餅 流沙奶黃包入面果然係流嘅, 味道唔錯, 但可以再多返少少鹹蛋味就更好蝴蝶豆沙包, 豆沙餡都幾多XO醬蘿蔔糕夠濃味呢度就係打卡送嘅甜品---椰汁糕

裝潢幾特別
黎到呢度用FACEBOOK 打卡仲有甜品送TIM

呢間點心主打係牛肉, 咁我當然要點返D 牛肉食下啦

蒸飯細細盅,岩岩好係一人嘅份量

鮮蝦菜苗餃

香煎(炸?)韮菜餃 同埋 粟米牛肉餅

蝴蝶豆沙包, 豆沙餡都幾多

XO醬蘿蔔糕夠濃味
呢度就係打卡送嘅甜品---椰汁糕
2018-07-14
  • XO醬蘿蔔糕
2018-07-14 67 瀏覽
好耐無食過點心啦,今日經過呢條街見到有間點心店都幾乾淨光鮮應該係食牛肉出名,不過可惜我唔食牛肉的價錢一啲都唔貴喎茶芥都只係$3咋隻蝦餃既蝦好爽口,又夠大隻鳳爪排骨飯XO醬炒蘿蔔糕蘿蔔好夠多,而且XO醬一啲都唔吝嗇,好香鮮蝦沙律春卷新鮮炸起的,外皮超脆中間既餡料係我最鐘意既蝦而且充滿沙律醬,好好味虎皮尖椒食虎皮尖椒主要係食其天然的辣味瑤柱灌湯餃個湯超清呀,瑤柱都好多中間既餡都好足料流沙奶黃包真係流出黎架味道唔會太甜蛋黃味超香,一定要order呀黑糖蜂巢糕黑糖味超香,煙煙韌韌咁
好耐無食過點心啦,今日經過呢條街見到有間點心店都幾乾淨光鮮
應該係食牛肉出名,不過可惜我唔食牛肉的

價錢一啲都唔貴喎
茶芥都只係$3咋

隻蝦餃既蝦好爽口,又夠大隻

鳳爪排骨飯

XO醬炒蘿蔔糕
蘿蔔好夠多,而且XO醬一啲都唔吝嗇,好香

鮮蝦沙律春卷
新鮮炸起的,外皮超脆
中間既餡料係我最鐘意既蝦
而且充滿沙律醬,好好味

食虎皮尖椒主要係食其天然的辣味

瑤柱灌湯餃
個湯超清呀,瑤柱都好多
中間既餡都好足料

流沙奶黃包
真係流出黎架
味道唔會太甜
蛋黃味超香,一定要order呀

黑糖蜂巢糕
黑糖味超香,煙煙韌韌咁

2018-07-14
外賣自取
2018-07-11 678 瀏覽
我家母親👩🏻最愛飲茶,小時候開每逢假日必定拖著我們幾個小孩和爸爸去茶樓。她最喜歡周圍找不同茶樓飲茶,找新鮮感嘛!現在大家都長大了,忙於工作甚至已搬離家,已甚少一起飲茶。這天難得放假沒要事,就帶媽媽來到旺角這間以牛肉起家的點心店😌地下店面不算大,但座位之間還挺闊落,而且還有樓上雅座,人數多可以到2/F 。喜惶三代都是做牛肉著名,是牛肉世家,當然要嚐嚐招牌牛肉點心之一的栗米煎牛餅外面煎得香脆可口,內餡以鮮牛肉製,拌有甘甜粟米,好吃😋蝦餃一盅兩件$15 大大件,皮薄不散,比很多酒樓做得更好👍🏻餡料也靚,蝦仁爽口,不會滿口肥肉😜⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️鮑汁鳳爪鮑汁香濃,一開蓋已聞到香味撲鼻,鳳爪和花生都煮得又稔又入味!媽媽最愛,一個人吃完整碟!⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️咸魚肉餅飯Size 剛好,飯粒不會過硬,肉餅新鮮口感好,吃得出不是加大量生粉的劣質肉餅。⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️白灼生菜菜葉色澤仍翠綠,沒過火⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️虎皮尖椒釀鯪魚肉厚薄適中,煎得金黃香口,虎皮椒的種籽去得乾淨,不會太辣桂花糕半層椰汁糕+半層桂花糕清甜而滑,吃罷一件仍想繼續吃!茶位$3/位普洱茶包放
現在大家都長大了,忙於工作甚至已搬離家,已甚少一起飲茶。

栗米煎牛餅
粟米牛肉餅
外面煎得香脆可口,內餡以鮮牛肉製,拌有甘甜粟米,好吃😋

白灼生菜
白灼生菜

菜葉色澤仍翠綠,沒過火

半層椰汁糕+半層桂花糕
清甜而滑,吃罷一件仍想繼續吃!

茶位$3/位
普洱茶
普洱茶包放入壺,未算很濃普洱味[I
但不是某類茶樓的茶葉渣,加上超便宜價格,物超所值!
埋單7碟點心才$164!

用餐期間不少附近居民或工作的人購買外賣,的確是不錯的午餐之選呢!
⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️⚪️⚫️
值得一提,服務頗細心,現今很多酒樓侍應都本著「做又三十六,唔做又三十六」的心態,總會對你招手視而不見,甚至敷衍了事,反觀小店服務貼心多了!
2018-07-09
2018-07-09 100 瀏覽
<做左4 代牛肉既點心鋪 喜惶>😄🐂🐂呢間喺旺角通菜街既喜惶 雖然係一間點心鋪 但睇番佢menu既介紹原來佢4 代都係做牛 牛肉檔轉至 點心。 所以睇完佢甘介紹後 我點大部分野都係關於牛肉 😂希望唔好令我失望😄🍴免治牛肉腸 25 蚊🐂腸粉既皮蒸得好夠米香 入面既牛肉係免治 帶d葱花香 牛肉好軟熟 好味 🙂 點埋gip汁 仲正🍴脆皮韭菜餃 19 蚊🌿🐂大大件韭菜餃 出面煎得好香脆 入面勁多上半身鮮香韭菜😄 最正係有好多打碎既香濃牛肉喺入面 特別又好味😄🍴蟹子燒賣皇 15 蚊2 隻🔥大大粒燒賣 出面既燒賣皮整得夠黏稠 蝦肉多彈牙🦐 蟹子都夠多同香 正🙂🦀🍴黑椒牛仔骨 25 蚊🐂甜咸度調得好好既蒸牛仔骨 牛肉軟熟 近骨位帶d筋肉口感😄 帶少少豉辣夠惹味🌶🍴粟米煎牛餅 23 蚊🌽🐂出面有層麵粉皮煎得好香脆入面好多香甜粟米粒 再配埋煎得好香口 肉味香濃既牛肉 推介 ! 😍🍴晶瑩鮮蝦餃皇 15 蚊2 隻🦐🥟蝦餃勁大粒 入面既蝦肉新鮮彈牙😄 餃皮一時一樣,餃皮厚度適中 唔錯 🙂🍴鮮竹牛肉球 23 蚊🐮牛肉球大件有成4 粒 個腐竹皮幾爽口 🌿 牛肉食得出密度好高充滿牛肉味 帶d彈牙
<做左4 代牛肉既點心鋪 喜惶>😄🐂🐂

🍴免治牛肉腸 25 蚊🐂

🍴脆皮韭菜餃 19 蚊🌿🐂

🍴蟹子燒賣皇 15 蚊2 隻🔥

🍴黑椒牛仔骨 25 蚊🐂

🍴粟米煎牛餅 23 蚊🌽🐂

🍴晶瑩鮮蝦餃皇 15 蚊2 隻🦐🥟

🍴鮮竹牛肉球 23 蚊🐮
牛肉球大件有成4 粒 個腐竹皮幾爽口 🌿 牛肉食得出密度好高充滿牛肉味 帶d彈牙口感 唔錯 仲好抵食🙂

🍴乾蒸牛肉燒賣🐮 23 蚊
個燒賣真係好乾蒸 入面既牛肉好香濃同密度高 🐂 加上出面既燒賣皮 鍾意食牛肉既朋友要試!

🍴黑糖蜂巢糕 17 蚊🍰
4 件黑糖糕黑色 真係有d蜂巢既紋路 口感鬆軟 😄 入面帶d空氣既空位 所以口感到入面會有d鬆軟 . 黑糖味唔太甜但夠香 好味

Score 平均分 <7.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#喜惶點心專門店
旺角通菜街17 號地下
~~~~~~~~~~~~
2018-07-09
2018-07-09 74 瀏覽
一般來說,大家都習慣上茶樓吃點心。好像要吃點心必須要很多人一起去才可以分吃更多點心。喜惶則提供另類選擇。因為他們蝦餃燒賣都是一籠兩隻。當天也有不少食客是自己一人點3 籠點心,減少尷尬。粟米煎牛餅-喜惶是牛肉世家,保證百份百新鮮牛肉製造酥皮焗叉燒包-經濟飽肚之選,我自己就吃掉2個脆皮韭菜餃-餃子皮炸的香脆,每只餃子餡料飽滿比起傳統茶樓我更喜歡這種點心專門店,因為他們點心都吃即叫即蒸。非常欣賞喜惶的點心選擇之多,讓我苦惱許久,下次定必再到訪!

粟米煎牛餅-喜惶是牛肉世家,保證百份百新鮮牛肉製造

酥皮焗叉燒包-經濟飽肚之選,我自己就吃掉2個

脆皮韭菜餃-餃子皮炸的香脆,每只餃子餡料飽滿

非常欣賞喜惶的點心選擇之多,讓我苦惱許久,下次定必再到訪!
2018-07-09 198 瀏覽
星期六放工好想嘆一盎兩件點心,但又唔想去傳統酒樓,於是四周圍睇下最近邊度有點心食,行到女人街附近發現一間新開點心專門店,於是就決定入去試試。店鋪空間感十足,分開上下2層,裝修舒服潔淨。餐牌選擇多,而且主打新鮮牛肉製造既點心。粟米牛肉餅外層微微脆口,內裏牛肉鮮嫩,味道香甜,好好食呀!😋原隻鮮蝦腸腸粉米香軟滑,皮薄透餡,鮮蝦爽口鮮甜,正👍🏻晶瑩鮮蝦餃皇皮軟爽滑,鮮蝦餡料鮮味十足。蟹子燒賣皇豬肉蝦肉比例恰到好處,入口鮮嫩多汁,而且每粉都份量十足。柱侯金錢肚醬汁濃味,金錢肚入口爽嫩,口感出色,非常惹味。炸菜牛肉飯牛肉鮮嫩juicy , 入口香甜鮮美,淋上少少甜豉油撈飯,非常美味😋當然唔少得食返個甜品杞子桂花糕入口清甜,面層爽口清新,底層椰香味濃郁,質地軟嫩。點心有水準而且服務態度良好有禮,值得欣賞。
店鋪空間感十足,分開上下2層,裝修舒服潔淨。

餐牌選擇多,而且主打新鮮牛肉製造既點心。

粟米牛肉餅
外層微微脆口,內裏牛肉鮮嫩,味道香甜,好好食呀!😋
原隻鮮蝦腸
腸粉米香軟滑,皮薄透餡,鮮蝦爽口鮮甜,正👍🏻

晶瑩鮮蝦餃皇
皮軟爽滑,鮮蝦餡料鮮味十足。

蟹子燒賣皇
豬肉蝦肉比例恰到好處,入口鮮嫩多汁,而且每粉都份量十足。

柱侯金錢肚
醬汁濃味,金錢肚入口爽嫩,口感出色,非常惹味。
炸菜牛肉飯
當然唔少得食返個甜品

杞子桂花糕
入口清甜,面層爽口清新,底層椰香味濃郁,質地軟嫩。

點心有水準而且服務態度良好有禮,值得欣賞。
2018-07-07
  • 炸菜牛肉飯
  • 粟米牛肉餅
每次到茶樓飲茶,由於要付茶芥關係,動耴用上好幾十蚊,感覺不化算,所以,平日較愛到小型點心店喝茶。 而這天要介紹的就是位於女人街的「喜惶點心專門店」,全店不設加一,茶位只需HK$3/位。 點心專門店分上下兩層,全店以木調為主,牆上更掛有各式各樣皇牌點心相片。看看點心紙,點心的選擇極多,當中更有大酒家先能吃到的點心。 而餐牌設計方面,個人認為非常貼心,全都是圖文並茂,清楚顯示食物名稱、價錢及外貌,對於不懂中文的外國人來說,點菜時也較方便稱心。 免治牛肉腸 腸粉口感滑溜,皮薄,而且餡料極多,基本上全條由頭到尾都放滿了滑嫰嫰的牛肉,讚。 鮮竹牛肉球 既然說是牛肉世家,所以,一定要試試這款鮮竹牛肉球,牛肉球口感鮮嫰,軟綿淋滑,而且牛肉味道香濃,吃時加點喼汁會更好吃。 皮蛋瘦肉粥 皮蛋瘦肉粥粥底香軟綿滑,每一口都滲出滿滿的肉香,最重要是大大碗,足夠2人享用。晶瑩鮮蝦餃皇 蝦餃皇同樣是皮薄餡多,而內裏是包上原隻大蝦,口感爽口彈牙,鮮味十足。 豉汁蒸鳳爪 朋友喜歡啃骨頭,所以點了豉汁蒸鳳爪,鳳爪煮得既入味又軟淋,味道香美。 蟹子燒賣皇 燒賣大大粒的,給人貨真價實的感覺,蟹子入口脆卜卜,帶點爆破感,

免治牛肉腸

鮮竹牛肉球

皮蛋瘦肉粥

豉汁蒸鳳爪

蟹子燒賣皇
燒賣大大粒的,給人貨真價實的感覺,蟹子入口脆卜卜,帶點爆破感,而燒賣帶有滿滿肉香,加上肥肉不多,非常好吃。

瑤柱灌湯餃
瑤柱灌湯餃的湯底用上大量的瑤柱煮成,所以味道超級鮮甜,充滿瑤柱香味,而且還富有肉香,而湯餃內的餡料十足,鮮蝦爽口,讚。

鳳爪排骨飯
排骨飯份量十足,足夠兩位女生享用,而且內裏的鳳爪及排骨數量不少,排骨油潤軟淋,鳳爪入口得來有咬口。

黑椒蒸爽肚
爽肚煮得非常入味,人口時辣辣的,帶有黑椒的香味,而且口感爽脆有咬口,個人認為超級美味。

兩人大吃大喝也只是用了HK$200,若在酒樓吃話,相信時用上雙倍價錢,而埋單時,店員還向我們表示,下次幫襯憑此收據可獲9折優惠,非常抵食。
2018-07-07
2018-07-03 491 瀏覽
還記得一個月之前路經此地去找尋食店之時,眼見此間當時新開張, 所以記憶特別深決定找上一日再次試試新店功力。。。店舖新淨分兩層, 眼見下層還有位就未必要多走兩步往上層去、 茶介收費只需3蚊如坊間的一種沒有太大區別, 用上獨立包裝的茶包 優點是方便清潔 、但個人覺得當日的茶包浸入多時也未能發揮到茶香之味道 ,味道上只屬一般~雖然只是小女子一人入座但我的胃口絕不遜色於男士, 當日便叫上以下四款點心作午餐、 先來是菜苗餃HK$20.熱騰騰的上枱, 論外型算是合格晶瑩剔透下完全睇通了內涵的食材與一般酒樓無異、 只可惜入口就異常缺乏味道 ,不只調味連食材之味道、 亦都只是淡薄得可憐 ~ 繼續變往蝦餃HK$15.進發, 一龍兩顆的蝦餃、 比例與外型亦都可算為合格 ,只是放在口中蝦肉與豬肉的比例就甚不配合、 豬肉完全包封不上蝦肉,所以合格度亦大大降分而且蝦肉全無味道~ 筷子繼續往下移, 鮮蝦腸HK$26.最重要還是第一下放落口中的感覺,蝦腸要滑且薄才算是一個合格的腸粉、 可惜這碟(賣相)又是合格的蝦腸粉入口雖然沒有(粉狀)但是就過於厚身, 口感何為(厚身)?《 試想想由頭包到尾都只是包上一層蝦肉,其

菜苗餃

蝦餃

筷子繼續往下移, 鮮蝦腸HK$26.最重要還是第一下放落口中的感覺,蝦腸要滑且薄才算是一個合格的腸粉、 可惜這碟(賣相)又是合格的蝦腸粉入口雖然沒有(粉狀)但是就過於厚身, 口感何為(厚身)?《 試想想由頭包到尾都只是包上一層蝦肉,其餘的捲狀都是腸粉放入口便會有這樣的感覺、》 得分指數繼續往下移~
鮮蝦腸

最後便是送上遲來的時菜鯪魚球HK$18. 味道依舊偏淡 , 幸而質感沒有多走樣、
雖然 味道上有落差,但撐飽個肚皮就告訴自己算數了、 挑出銀両低著頭便走出門外。
時菜鯪魚球

總括而言以一間新開的點心店, 個人就覺得尚未合格 、因為當日要上四款點心其實無一款是可以吃得滿意, 只是外表合格味道還是相距一節、 其實點心師傅可能每一日都為營營役役的做,有沒有只細嚐過味道? 還是留給他們仔細細思量好了。
2018-06-29 99 瀏覽
我地3個人去整左個點心做晚餐食物質素掂值得推介所有食品都香噴噴 熱氣騰騰每位3元茶錢重要無加一店員又好客氣有禮貌都係我口頭禪香港人緊係幫襯自家小店啦依家真係好少做得好又抵食嘅食店架喇
我地3個人去整左個點心做晚餐

• 蝴蝶豆莎包
  • 煎牛餅
  • 蒸嘅全部都好正
2018-06-28 271 瀏覽
同朋友呢兩日都食點心做午餐,食上癮之下,今晚同靚靚去左食新開無耐既點心店做晚餐。茶位3x2酥皮焗叉燒包20久違了的一道,一撕開,入面叉燒醬香傾巢溢岀,包包質地鬆化。黑椒牛仔骨25靚靚的至愛,黑椒味甚濃,而且牛肉帶不多un位,口味不俗。柱侯金錢肚24我飛佛,難得岀品又幾淋軟,仲做得幾入味tim😋蝦餃皇15兩粒飲茶必叫,蝦餃入面的🦐ok彈牙,皮薄涵靚。蟹籽燒賣皇14兩粒大大粒的豬肉內涵料,沒有肉so,飲茶也不能少。鮮蝦菜苗餃20餃皮不過薄,夾起不痴身,入面既白菜仔放得滿滿的,蝦偏少,還是可以接受。豉汁排骨19肥多瘦少,看上去定律般的有層油,吃上口倒是剛剛好,啖啖排骨肉,份量好多。薑蔥牛柏葉23這個十分爽口,薑蔥味較淡,濃些更好,切得比較大,小一點會好些。瑶柱灌湯餃35兒時往茶樓一定會點,今天重温一下當年。餃中的豬肉瑶柱菇同蝦等不是重點,重點是加入醋酸份外美味,餃皮褶口不夠軟滑,可以更好的。

茶位3x2

酥皮焗叉燒包20
久違了的一道,一撕開,入面叉燒醬香傾巢溢岀,包包質地鬆化。

黑椒牛仔骨25
靚靚的至愛,黑椒味甚濃,而且牛肉帶不多un位,口味不俗。

柱侯金錢肚24
我飛佛,難得岀品又幾淋軟,仲做得幾入味tim😋

蝦餃皇15兩粒
飲茶必叫,蝦餃入面的🦐ok彈牙,皮薄涵靚。

蟹籽燒賣皇14兩粒
大大粒的豬肉內涵料,沒有肉so,飲茶也不能少。

鮮蝦菜苗餃20

豉汁排骨19

薑蔥牛柏葉23

瑶柱灌湯餃35

2018-06-27 100 瀏覽
炸菜牛肉飯好有家的味道呀!重要嘅同煲仔飯相似,連煲上,對飯好有要求嘅我,佢嘅飯軟硬適中有飯香,炸菜撈埋啲新鮮牛肉真係好好味呀!建議唔洗落豉油,因為已經夠味,我食過兩次,食過之後成日都掛住佢煲飯😂原隻蝦腸腸粉皮夠滑,蝦都多大隻,得意嘅係佢放左翠肉瓜一齊卷埋做餡料,都幾新奇,仲有佢個咸水角都係唔食唔食唔得嘅,响好多酒樓都冇佢個水準,皮唔厚,足料,新鮮炸起熱辣辣,本人都係咸水角怪,呢度都算冇得頂👍🏿價錢仲好合理,响旺角嘅點心店中,佢價錢都算係平💰上次埋單時收錢個個人仲話攞張單返黎再食有9折,今次第二次我緊係帶返黎啦⋯⋯😂
2018-06-27
$55 (宵夜)
  • 炸菜牛肉飯,咸水角