2019-09-09 67 瀏覽
今時今日,食點心唔再係件老土嘅事,唔少年青人都會選擇去點心專門店同朋友gathering,聚舊一番。今次我都同朋友一齊去咗旺角嘅「喜惶點心專門店」,孤陋寡聞嘅我,其實之前冇聽過呢間餐廳,但原來佢係牛肉世家,靠牛肉養大四代人!正因為咁,我哋就試咗兩款以牛肉為主嘅菜式,兩款都出奇地好食㗎🤩 第一款係燒汁牛肉蝴蝶餅,食法係用餅皮包住塊肉嚟食,但我食晒啲餅皮,都仲有牛肉淨🤣 可想而知啲牛肉係幾咁足料👍🏻第二款係芝士牛肉黃金包,外表有啲似菠蘿包,咬落質感都好似🤤 甜甜地、脆脆地,淨係個面已經好好食喇!我哋仲試咗芥末沙汁三文魚春卷、蜜汁叉燒腸粉同紫薯南瓜小丸子,整體食物嘅質素都好好,但始終都係兩款牛肉菜式更令人一試難忘,大家有機會去嘅話,一定要試嗰兩款牛肉菜式呀!

• 燒汁牛肉蝴蝶餅
  • 芝士牛肉黃金包
  • 紫薯南瓜小丸子
一直都好羨慕有d人逢星期日family day一齊出去飲茶。好彩點心店越黎越多,啱曬我呢d人少少又想平日夜晚食點心既人👍餐廳係旺角通菜街,位置俾檔口遮住,唔係我咁眼利都見唔到😂大大個招牌寫住牛肉世家,梗係要試下signature啦😆陳皮山竹牛肉球牛肉球好彈牙👍👍🐂3粒大大粒,加上葱粒,底下既腐皮,仲有啖啖陳皮味好正。乾蒸牛肉燒賣皇魚肉燒賣就食得多,用牛肉黎做比較少見。牛肉製的燒賣同樣出色,面頭有少少蝦籽。粟米煎牛餅每一碟牛肉都有唧汁😂每塊煎牛餅都有粒粒甜粟米,加左粟米味道同口感都更加豐富😋蟲草花魚肚雞最鍾意食魚肚,吸收曬汁既魚肚咬落好juicy又lum👍雞件大舊又滑。古綿馬拉糕馬拉糕軟熟,不過放得太耐會變乾,所以大家要趁熱食呀大碗老火湯咁大碗老火湯都只不過係$10咋!真係好抵👍平時我想飲湯去開鴻福堂買,一包都已經三四十蚊,好肉赤😣唔好睇佢咁平以為用料下乘,因爲有幾多湯料,而且冇落味精,飲完唔會口渴。魷魚味仲非常之出眾,真正的老火湯👍芒果布甸原本想試下綠茶桂花糕,不過都係叫左common既芒果布甸😂芒果味濃郁,布甸滑溜,仲有粒粒果肉🥭

陳皮山竹牛肉球

粟米煎牛餅

古綿馬拉糕
馬拉糕軟熟,不過放得太耐會變乾,所以大家要趁熱食呀

大碗老火湯

2019-09-05 71 瀏覽
以前食點心要下就係酒樓先有得食,依家好多點心專門店,無論下午茶定晚市,只要你想,就有得去食😍喜惶既點心有好多款選擇,蒸點炸物腸粉類,蒸飯同粥品都有!一坐底就會有店員提供鐵觀音同普洱比客人選擇~又會keep住加熱水!竹炭熔岩流沙奶黃不包 ($24/3個)魚肚四寶滑雞扎 ($29/2件)原隻鮮蝦滑腸粉 ($28)晶瑩蒸蝦餃 ($32)蟹肉菜苗燒賣 ($29)依幾款都係我地推薦既點心!流沙包鬆軟,奶黃味看濃吾會好油,熱辣辣又流心,好正😝雞扎入面有魚肚,雞柳,腐皮,蟹柳,但原來無芋頭架😭雞柳肉質嫩滑,吾會有雪味,整體都不錯👍🏻腸粉皮吾算好薄但都算滑既~最緊要鮮蝦足料,而且新鮮,爽口彈牙,配上翠玉瓜而是芫茜呀🤣蝦餃燒賣同平時食既都差吾多,唯一係燒賣上真係有蟹肉絲,多左一份鮮味😍有一個係我地最失望既,就係金錢肚🙈🤫醬汁好味好香,但係金錢肚好硬,完全咬吾到⋯⋯最後點心店都有甜品嗌,例如小丸子,芒果布甸同桂花糕!
喜惶既點心有好多款選擇,蒸點炸物腸粉類,蒸飯同粥品都有!

竹炭熔岩流沙奶黃不包 ($24/3個)
魚肚四寶滑雞扎 ($29/2件)
原隻鮮蝦滑腸粉 ($28)
晶瑩蒸蝦餃 ($32)
蟹肉菜苗燒賣 ($29)
依幾款都係我地推薦既點心!
流沙包鬆軟,奶黃味看濃吾會好油,熱辣辣又流心,好正😝

最後點心店都有甜品嗌,例如小丸子,芒果布甸同桂花糕!
2019-09-05 352 瀏覽
朋友說早幾天跟新同事去力寶軒吃迎新飯,不過它的炒粉麵飯不及今晚喜惶點心專門店好吃,而且這裡點心性價比高,兩個人所吃的價錢等於一個人在力寶軒的價錢,用料又夠新鮮,所以別看小點心小店的實力。竹炭熔岩流奶黃包黑漆漆的外皮抹上一抹奪目的金漆,格外耀眼,然後輕輕一撕奶黃包,包皮很鬆很軟,中間的奶黃瞬間大爆發,流出濃濃的蛋黃香,沙沙甜甜的口感非常討喜。在等候朋友的時候,我細閱了店外的介紹,原來喜惶是牛肉世家,本身有做牛肉批發的業務,我想這裡的牛肉點心會有一定水準,故點了不少相關的牛肉點心。香滑免治牛肉腸粉皮十級滑溜,腸粉內的免治牛肉超鮮嫩,牛味濃厚,頗有彈性。粟米牛肉餅煎至金黃色的外皮,表面咬起來酥脆,由於牛肉餅剛煎好熱騰騰的,吃時要注意它的熱力,建議一小口一小口品嚐。牛肉本身鮮美無比,亦富彈勁,加上清甜的粟米加持,可謂錦上添花。蟹肉菜苗燒賣蟹味豐沛,一吃進口裡,幸福滋味隨之而來。燒賣本體扎實,搭配菜苗,蟹肉味道更鮮明,還有些許肉汁溢出,超級讚。外層黃澄澄的蜜瓜炸鮮奶相當彭湃,要趁熱吃,不過小心燙口。炸鮮奶裡裡淡淡的蜜瓜香,甜而不膩,香脆中帶軟綿,是一道可口的甜點。芥末沙汁三文魚春卷口味新穎獨特,

香滑免治牛肉腸粉

粟米牛肉餅

蟹肉菜苗燒賣

芥末沙汁三文魚春卷

芥末沙汁三文魚春卷口味新穎獨特,春卷皮脆不可擋,內裡的三文魚嫩到不行,配上酸香開胃芥末沙汁,爽脆的青瓜瞬間化作美味的沙律春卷。
乾蒸牛肉燒賣皇

乾蒸牛肉燒賣皇那薄透的皮約隱約現,襯托出牛肉美美的色澤。乾蒸牛肉燒賣皇風采翩翩,牛汁源源不斷,肉質嫩彈,教我們愛不釋口。

芝士牛肉黃金包

芝士牛肉黃金包想必是喜惶的招牌,我們看見芝士牛肉黃金包輾轉來回,幾乎每桌食客都點。朋友超喜歡黃金包外表如菠蘿包鬆化,驚喜不只包的本身,裡面的牛肉夾雜芝士的「芝」味,即使黃金包萬分邪惡,我們選擇吃了才算吧。
綠茶桂花糕

綠茶桂花糕作為飯後甜品,的確是不錯的主意。它和一般的桂花糕不同,除有淡雅的桂花甜外,也有清幽的綠茶甘香,餘韻不絕,回味無窮。
香滑免治牛肉腸粉
粟米牛肉餅
蟹肉菜苗燒賣
2019-09-01 157 瀏覽
唔使講都知今日梗係女友放假啦,唔係點會出旺角食飯呢😆收工喺旺角整完少少野,就搵到喺女人街依間喜惶飲茶,糸Openrice見到啲食評寫啲點心以鮮牛肉為主,所以帶女友依位牛魔女王去試吓🤭兩頁餐牌,點心應有盡有,當然點返幾款特色點心啦⋯⋯😍例湯絕對冇味精,一飲就會知道係自然嘅鮮味,唔信嘅話,飲一啖就知😋竹炭熔岩奶黃流沙包,食嗰時真係要小心,隨時辣親咀,奶黃流心唔太甜,竹炭包皮咬落去係比普通包皮偏實少少,即係話可能無用膨脹劑,比較健康😍炸兩同出面粥舖嘅炸兩係唔同,中間油炸鬼炸到好脆,咬嗰陣時要慢慢咬,因為中間非常脆好容易吉親咀😂蟲草花魚肚雞,啲雞非常滑,魚肚索晒啲雞汁非常野味👍🏻👍🏻鮮肉小籠包,肉汁非常多🤩鳳爪醬汁非常濃郁,基本上我食咗大半碟😂主角就係芝士牛肉黃金包,老闆親自同我講,個包係用牛嘅大髀罅肉去做餡,因為老闆屋企人係做牛肉批發,所以先可以拎到咁特別嘅部份去做依個黃金包,唔怪得啲牛肉勁彈牙啦😍😋紫薯南瓜小丸子,絕對冇油膩嘅感覺,外脆內軟,最緊要係唔太甜👏🏻👏🏻食埋個芒果布甸,圓滿的一餐😁
唔使講都知今日梗係女友放假啦,唔係點會出旺角食飯呢😆
兩頁餐牌,點心應有盡有,當然點返幾款特色點心啦⋯⋯😍

老火例湯

竹炭熔岩流奶皇包

炸兩

蟲草花魚肚雞

蟲草花魚肚雞,啲雞非常滑,魚肚索晒啲雞汁非常野味👍🏻👍🏻

鮮肉灌湯小籠包

鮮肉小籠包,肉汁非常多🤩

美國鳳爪

鳳爪醬汁非常濃郁,基本上我食咗大半碟😂

紫薯南瓜小丸子

芒果布甸

食埋個芒果布甸,圓滿的一餐😁

2019-08-29
老火例湯
竹炭熔岩流奶皇包
炸兩
鮮肉灌湯小籠包
美國鳳爪
紫薯南瓜小丸子
2019-08-30 278 瀏覽
過去數年,目睹添__的墮落,不禁令人惋惜。尋尋覓覓,終於找到接班人,而且更富特色開在女人街的內街,在芸芸食店中,這間店毫不起眼,賣點是自家制牛肉點心。食物:芝士牛肉黃金包$48體積頗大,內餡是芝士跟牛肉,外皮香脆熱辣帶甜香,內餡軟稔惹味,令人想起初代雪山叉燒包!燒汁牛肉蝴蝶餅$$32有點像刈包,但包的是烤牛肉餅跟青瓜,牛肉配上京式甜醬既濃郁又香甜,青瓜適度減膩,確是不錯乾蒸牛肉$29帶點馬蹄跟莞茜的牛肉燒賣,味道略為清淡,不過莞茜比坊間酒樓的易入口很多太陽蛋牛肉飯$30滿高性價比的,牛肉非常軟稔綿滑,入口即化,手打這肉餅的功夫的確不錯,而且沒有討厭的莞茜。蛋跟飯就比較普通,就用以襯托牛肉餅吧竹炭熔岩奶皇包$24吃牛肉吃得有點累,吃點甜包吧!內餡非常流心,而且甜香跟咸香配合得宜,超好吃!可惜內餡有些多有些少,包皮有厚有薄呢芥末沙汁三文魚春卷$29三文魚份量極少,只有大量芥末跟青瓜,不過還是十分出色的配搭,甜中帶辛勁,口感爽脆,值得一試紫薯南瓜小丸子$19熱辣辣滿好吃的,紫薯半流心,加上南瓜的甜,皮又薄又新鮮炸起,實在很難不讚!作為牛肉專門店,雖然每款的牛肉不是帶超濃的牛肉香,但看看價錢,

食物:

芝士牛肉黃金包$48

燒汁牛肉蝴蝶餅$$32

乾蒸牛肉$29

太陽蛋牛肉飯$30

竹炭熔岩奶皇包$24

芥末沙汁三文魚春卷$29

紫薯南瓜小丸子$19

作為牛肉專門店,雖然每款的牛肉不是帶超濃的牛肉香,但看看價錢,實在滿意了。
題外話/補充資料: 每一款點心都是新鮮炸/蒸起,雖然未必會快,但質素卻是很有保證的,比那些名店更值得一試!
2019-08-27 444 瀏覽
牛肉世家@喜惶點心專門店叫得上做「牛肉世家」,皆因呢度牛肉的貨源來至九龍城李輝記牛肉,有保證!所以必食一定係牛肉點心系列!乾蒸牛肉燒賣皇($29)用新鮮牛肉製成,入口有彈性,有肉味,正!粟米煎牛餅($25)牛肉餅煎得薄身,外皮脆脆地,餡料加左粟米粒更有咬口。香滑免治牛肉腸粉($27)牛肉餡滿滿,係腸粉皮厚左一點,但絕對夠飽肚,哈哈。芝士牛肉黃金包($48)6點後限量供應30碟的芝士牛肉包,焗得黃金色,黃金包的味道似雪山叉燒包的外層,餡料有芝士牛肉餡,芝士味唔會過濃喧賓奪主,即使即叫即焗要等10分鐘都無所謂。沙薑雞腳($42)用沙薑鮮磨,不是溝粉的沙薑雞腳,果然夠入味,又唔會一味死鹹呢。魚肚四寶滑雞扎($29)非常足料!芥末沙汁三文魚春卷($29)春卷餡料有三文魚、青瓜、芥末汁,帶點和風味,味道亦好清爽呢!最後仲有老火湯一大碗,$10的價錢,就飲到足料冇味精嘅老火湯,非常抵食!
牛肉世家@喜惶點心專門店

所以必食一定係牛肉點心系列!

乾蒸牛肉燒賣皇($29)

用新鮮牛肉製成,入口有彈性,有肉味,正!

粟米煎牛餅($25)

牛肉餅煎得薄身,外皮脆脆地,餡料加左粟米粒更有咬口。

香滑免治牛肉腸粉($27)

牛肉餡滿滿,係腸粉皮厚左一點,但絕對夠飽肚,哈哈。

芝士牛肉黃金包($48)

沙薑雞腳($42)

魚肚四寶滑雞扎($29)

非常足料!

芥末沙汁三文魚春卷($29)

• 芥末沙汁三文魚春卷
  • 乾蒸牛肉燒賣
  • 芝士牛肉黃金包
晚上,我和朋友在旺角買完東西之後,打算吃個平靚正的晚餐。我和朋友又不想吃些又飽又滯的東西,於是想到不如食點心當作晚餐。知道旺角有很多新開的中式點心店,而我們在通菜街的小街上,就被我們發現到這間以牛肉為主的點心專門店。喜惶點心專門店,在店外已經看到頗多媒體的宣傳,看起來似是不錯。入內後,就看到有一個大大的招牌,寫著牛肉世家。原本細看餐紙,就知道這間點心店應該是家族生意,店主家以前是以賣牛肉為生,所以對於牛肉是十分了解,兼且想到使用牛肉為主題來配合中式點心。感覺他們非常有心,而且富有創意,就看看這裡有什麼特式點心是一般酒樓或點心店是食不到的。⏁ 1. 芝士牛肉黃金包首推的就是芝士牛肉黃金包,這個是即叫即焗,所以來到時是非常熱辣辣的。這個黃金包,是中式的做法,以甜甜的脆皮作為外層,內裡則包著新鮮的秘製牛肉,以及芝士汁,味道的確獨特,整個配搭很有創意。店員主動地跟我們說,這個黃金包是他們最近研發出來的,問我們感覺如何,誠意十足。⏁ 2. 燒汁牛肉蝴蝶餅我相信這個是參考了肉夾糢和片皮鴨的idea,喜惶利用包底,夾上燒汁牛肉和青瓜,又是一道獨有點心。我認為這個味道能與肉夾糢或片皮鴨一分高下,事關其
⏁ 1. 芝士牛肉黃金包
⏁ 2. 燒汁牛肉蝴蝶餅
我相信這個是參考了肉夾糢和片皮鴨的idea,喜惶利用包底,夾上燒汁牛肉和青瓜,又是一道獨有點心。我認為這個味道能與肉夾糢或片皮鴨一分高下,事關其牛肉真的處理得非常滑,配上燒汁和青瓜,完全將整個味道帶了出來。
燒汁牛肉蝴蝶餅
⏁ 3. 太陽蛋牛肉飯
平時在酒樓點的盅飯,份量少而不好食。但喜惶的太陽蛋牛肉飯卻完全不同,份量充足且牛肉鮮甜,足夠供二至三人食用,肚餓的必須要點。
太陽蛋牛肉飯
⏁ 4. 芥末沙汁三文魚春卷
春卷內包著條狀的三文魚,配上其芥末沙汁,味道相當比較甜,在點心中可作為前菜,胃口大開。
⏁ 5. 虎皮尖椒
虎皮尖椒要突出的,就是其青椒是否夠辣。有時都會說是靠彩數,而今次在這裡食到的全部很夠辣味,吃落非常香口,應該是餐廳懂得選擇食材吧。
虎皮尖椒
⏁ 6. 蜜瓜炸鮮奶
我會說這份是一個甜品點心,味道就如平常像紙包飲品的味道,但內餡的蜜瓜奶就做得非常滑溜,很有食燉奶的口感。飯後甜品的話可以考慮一下。
⏁ 7. 竹碳熔岩流奶皇包
包點賣相一流,竹碳包加上內裡熱烘烘的奶皇流心,吃起來要小心謹慎。平常飲茶必點的奶皇包,在喜惶可以吃到更加特別的味道。
竹碳熔岩流奶皇包
以上點心排名不分先後,但牛肉類的點心確實更勝一籌,以牛肉為主題的點心,由「牛肉世家」處理就更有說服力!
2019-08-25
燒汁牛肉蝴蝶餅
太陽蛋牛肉飯
虎皮尖椒
竹碳熔岩流奶皇包
2019-08-26 209 瀏覽
近排好少夜晚食點心做晚餐,今日經過通菜街見到有一間食點心的餐廳,見到種類又多價錢又合理。點左一碗老火湯章魚🐙節瓜煲豬骨,湯好鮮甜真是俾足料煲美味可口。別不同糯米雞,糯米好軟硬適中,又夠味道。竹炭熔岩奶皇包,包好軟熟一咬落口啖啖奶皇漿流出來真是好正。芥末沙汁三文魚春卷、餡少少芥末味配上三文魚幾野味又炸到好香口。醬皇金錢肚,金錢肚夠淋又好入味。醬皇金錢肚,金錢肚夠淋又好入味。晶瑩鮮蝦餃,蝦餃皮薄又煙韌蝦又爽口彈牙。免治牛肉腸,牛肉嫩滑又香。XO醬炒蘿蔔糕炒到好香噴噴蘿蔔糕又不會太淋。
老火湯
別不同糯米雞
別不同糯米雞,糯米好軟硬適中,又夠味道。
竹炭溶岩奶皇包

竹炭熔岩奶皇包,包好軟熟一咬落口啖啖奶皇漿流出來真是好正。
芥末沙汁三文魚春卷
醬皇金錢肚,金錢肚夠淋又好入味。
醬皇金錢肚
醬皇金錢肚,金錢肚夠淋又好入味。
晶瑩蝦餃
晶瑩鮮蝦餃,蝦餃皮薄又煙韌蝦又爽口彈牙。
免治牛肉腸
免治牛肉腸,牛肉嫩滑又香。
XO醬蘿蔔糕
XO醬炒蘿蔔糕炒到好香噴噴蘿蔔糕又不會太淋。
2019-08-16
老火湯
醬皇金錢肚
晶瑩蝦餃
免治牛肉腸
XO醬蘿蔔糕
  • 竹炭熔岩奶皇包
愛麗絲同男朋友好耐都冇一齊飲過茶啦,晚飯時間經過依間喜煌點心專門店,抱著「食下點心」嘅心態入去試下。。。點知一入到去已經俾佢掛喺牆上嘅四個大字「牛肉世家」所吸引,原來依度間餐廳四代都係俾牛牛養大的,亦係供應新鮮牛肉點心的~!果然一睇點心紙,發現有好多用牛做嘅點心,搞到我地兩個點下點下點左好多野食😂😂 冬瓜眉豆豬骨湯 ($10)🌕🌕🌕🌕🌕天時暑熱,預期飲珍珠奶茶,不如首先飲下消暑老火湯好過~~材料好足亦好大碗!最重要係冇味精味,飲完果晚亦冇覺得好口渴!連隔離枱食客都賺佢好好飲架👍🏻 乾蒸牛肉燒賣($29)🌕🌕🌕🌕🌕燒賣皮好薄,上枱睇到好靚嘅粉紅色,即係代表好新鮮呀😳!!牛味濃,牛肉餡亦好鮮滑,一d都唔乾身,新鮮牛肉果然係唔用d!🤤 燒汁牛肉蝴蝶餅 ($32)🌕🌕🌕🌕🌖包皮好有心絲,整左蝴蝶邊,牛肉就略略煎過,都幾厚身,連埋青瓜夾落個包皮入面,差d夾唔實😂配搭埋爽脆嘅青瓜同燒汁,令整體加分不少。相信如果包皮可以烘底嘅話,味道必會更上一層樓!😃 粟米煎牛餅($25)🌕🌕🌕🌕🌖以雲吞皮包住牛肉黎炸,喺咁多款點左嘅牛肉點心入面,男朋友就最喜歡佢。原因無他,外皮炸得又薄又脆,牛餅亦鮮嫩多汁,如果驚

冬瓜眉豆豬骨湯 ($10)🌕🌕🌕🌕🌕

乾蒸牛肉燒賣($29)🌕🌕🌕🌕🌕

燒汁牛肉蝴蝶餅 ($32)🌕🌕🌕🌕🌖

粟米煎牛餅($25)🌕🌕🌕🌕🌖
以雲吞皮包住牛肉黎炸,喺咁多款點左嘅牛肉點心入面,男朋友就最喜歡佢。原因無他,外皮炸得又薄又脆,牛餅亦鮮嫩多汁,如果驚熱氣,可以沾少少喼汁,同時中和油膩感。

芝士牛肉黃金包 ($48)🌕🌕🌕🌕🌖
本來冇叫依款點心嘅,但店員話佢係晚市限定,咁無理由唔食啦😂佢亦係咁多款點心入面最遲上枱嘅,因為佢係即叫即整!酥皮外層鬆脆,咬開一睇,見到入面嘅牛肉好juicy,足滿芝士汁同肉汁,好彩都唔會覺得好漏,見佢碟度都鋪左d生菜絲,忽發其想夾埋一齊食,成個感覺就有少少似漢堡包😆但係一定要趁熱食!否則外層會變淋😖

原隻鮮蝦滑腸粉($28)
有驚喜!估唔到腸粉皮咁滑咁薄,Good一聲吞左落肚😋最驚食到向出面攞貨仲要好粉嘅腸粉架喇。而且佢比出面嘅蝦腸多左翠肉瓜tim,令到整體視覺效果更加靚🥰

xo醬炒蘿蔔糕 ($36)🌕🌕🌕🌕🌗
唔洗講xo醬就一定好惹味啦,外皮煎到好香脆。而依度嘅蘿蔔糕口感偏淋身,唔會有食到成口粉嘅感覺,本人就幾鍾意,不過男朋友就覺得可以企身番d~~

籠仔荷葉北菇蒸雞飯 ($37) 🌕🌕🌕🌕🌗
雖然d雞就冇相望落咁多肉,不過都尚算嫩滑,雞油滲落白飯度,食到啖啖嘅油香味加荷葉味,唔錯唔錯。但我地傻仔左,唔小心落得太多豉油咸左d,所以冇食哂。👉🏼👈🏼

白灼菜心($19)
點左咁多牛肉,都要叫番碟青菜平衡下嘅。但佢同平時食落嘅冇咩分別,就唔另外特別講啦。
今餐真係食到我地兩個棒住肚走,請容許我用番佢地櫈pan嘅:)作最後完結。
2019-08-17
外賣送餐
2019-08-18 72 瀏覽
下午茶時間37蚊二款點心兩個人嘅話嗌4碟加多少少or加多碗湯已經夠飽今日嗌咗鳳尾蝦香辣鹹水角 辣就唔覺 不過幾好食 特別係佢鹹水角有蝦喺入面 唔錯蜜瓜炸鮮奶外脆內有蜜瓜香 不過小心辣口至於另外嗌嘅燒賣同叉燒包就發揮正常水準
下午茶時間37蚊二款點心
兩個人嘅話嗌4碟加多少少or加多碗湯已經夠飽
蜜瓜炸鮮奶外脆內有蜜瓜香 不過小心辣口

至於另外嗌嘅燒賣同叉燒包就發揮正常水準

2019-08-16 54 瀏覽
有foodie 介紹呢間d 陳皮山竹牛肉球好食,一於試下啦❗味道幾好,咬落去有淡淡陳皮香氣🍃,又唔會好油膩。其他重點推介🐟蟲草花魚肚雞: 養生之選,雞同魚肚都整得好soft又入味,伴埋蟲草花味道好夾。🐂芝士牛肉黃金包:新鮮手打牛肉餡料,一咬開個包香香嘅肉汁即刻流出黎🤤,加埋芝士有d 似中式漢堡包😛~~~~~~~~😋味道: 8/10📸賣相: 8/10🛋️環境:7/10💁‍♂️服務: 7/10💎性價比: 8/10💲人均:$100⏪回頭率:80%~~~~~📍喜惶點心專門店旺角通菜街17號地下~~~~~
其他重點推介
~~~~~~~~
😋味道: 8/10
📍喜惶點心專門店
旺角通菜街17號地下
~~~~~
2019-08-13 463 瀏覽
人大咗真係幾鐘意食點心,除咗酒樓,點心店我都好鐘意,款式多,而且等嘅時間快啲,清靜啲。今日約咗兩個朋友去旺角行街,見到呢間點心店,客人唔算多,天氣咁熱都唔多願行,就喺呢度食嘢休息吓。店舖細細間正正方方,分上下兩層,枱排得好密,密過放題,坐得有啲唔舒服。食物款式都唔少,味道可以,有啲做得唔錯,服務態度就普通。千層紅棗糕係送嘅,每位一粒,都幾煙韌。晶瑩鮮蝦餃,比較細粒,皮都算薄。陳皮山竹牛肉球,唔太淋,有肉嘅咬感,唔錯。竹炭熔岩奶皇包,流沙做得唔錯,好味。蔥花炸兩腸粉,裏面都幾脆。蜜瓜炸鮮奶,係某牌子嘅蜜瓜味荳奶,都幾得意嘅,味就一般啦。粟米煎牛餅,雲吞皮包住牛肉炸,同牛肉球差唔多,乾身少少。叫咗兩個蒸飯:飯唔太乾,啱我,覺得唔錯。籠仔荷葉北菇蒸飯,無荷葉香。豉汁鳳爪排骨飯綠茶桂花糕,下面嗰層無咩綠茶味,上面就係桂花糕味。

千層紅棗糕係送嘅,每位一粒,都幾煙韌。

晶瑩鮮蝦餃,比較細粒,皮都算薄。

陳皮山竹牛肉球,唔太淋,有肉嘅咬感,唔錯

竹炭熔岩奶皇包,流沙做得唔錯,好味

蔥花炸兩腸粉,裏面都幾脆。

蜜瓜炸鮮奶,係某牌子嘅蜜瓜味荳奶,都幾得意嘅,味就一般啦

粟米煎牛餅,雲吞皮包住牛肉炸,同牛肉球差唔多,乾身少少。

叫咗兩個蒸飯:飯唔太乾,啱我,覺得唔錯

籠仔荷葉北菇蒸飯,無荷葉香。

豉汁鳳爪排骨飯

綠茶桂花糕,下面嗰層無咩綠茶味,上面就係桂花糕味

2019-08-12
2019-08-10 62 瀏覽
今天和朋友一起到旺角吃點心我們點了很多不同的食物,有牛肉燒賣、牛肉飯、叉燒包、奶皇包、小籠包、牛肉煎餅、皮蛋瘦肉粥等等。當中味道比較好的是牛肉燒賣,牛肉煎餅味道也很好,但是略嫌有太多油。我本人是很喜歡吃叉燒包的,但這店的叉燒包味道一般,不太好吃,不過鬆軟。我們覺得這裏的服務不錯。但食物味道普通,不過這邊的地點就腳!而且,不用等位。所以,也適合幾個朋友相聚!所以有機會還是會再來幫襯的,希望這間店的食物越嚟越好吃啦!
今天和朋友一起到旺角吃點心

所以,也適合幾個朋友相聚!
所以有機會還是會再來幫襯的,希望這間店的食物越嚟越好吃啦!
  • 乾蒸牛肉燒賣
2019-06-25 88 瀏覽
今日咁岩行開旺角所以去咗食啲平時唔會食嘅嘢就係飲茶啦~~~咁岩又撞正下午茶時間所以就去咗食下午茶有兩大款揀分別係一個蒸飯再加一個點心點心選擇都好多有燒賣腸粉炸鮮奶牛肉球等等而另一款下午茶就係兩款比較貴少少嘅點心雙併選擇都有大約15至20款由於做完運動所以好肚餓同男朋友兩個嗌左九樣嘢食分別有佢哋嘅招牌菜新鮮牛肉蒸燒賣平時喺出邊都係食豬肉燒賣或者魚肉燒賣好少食牛肉燒賣真係好好食呀 好似牛肉球但係冇牛肉球咁鬆化值得一試值得一試菜苗蟹柳蒸燒賣勁好食因為我真係好鍾意食燒賣🤣🤣飯方便我同男朋友分別叫咗牛肉煎蛋蒸飯同埋鳳爪排骨飯都好大碟好足料特別想講下服務員嘅態度真係好好會主動去叫你小心熱 或者唔夠豉油可以問佢再拎雖然呢啲只係好少嘅事但係依家出去食嘢又有幾多個侍應會講呢會因為佢啲服務態度而再去食多次
今日咁岩行開旺角
所以去咗食啲平時唔會食嘅嘢
就係飲茶啦~~~
咁岩又撞正下午茶時間所以就去咗食
而另一款下午茶就係兩款比較貴少少嘅點心雙併