2021-09-27 49 瀏覽
嚟咗銅鑼灣分店嘅韓國菜環境幾大不過一定要留位因為都幾多人我哋嗌左蟹子紫菜飯團自己包 同埋有好多唔同嘅錢財都係韓國泡菜唔食得辣千祈唔好食我我哋仲嗌左 石鍋芝士飯 10分足料熱辣辣仲有我哋嗌左兩個唔同類型嘅拉麵有海鮮拉麵同埋佢哋嘅餐廳經典拉麵,我覺得都幾好味道唔錯己有韓國味道佢哋都幾快就上到菜唔駛等咁耐佢哋亦都好出名燒肉好多人都嚟食佢呢間都仲有尖沙咀同埋旺角站方便九龍區嘅唔係朋友如果想食韓國嘢嘅話可以嚟呢一間都不錯
嚟咗銅鑼灣分店嘅韓國菜
方便九龍區嘅唔係朋友
如果想食韓國嘢嘅話可以嚟呢一間
都不錯
2021-09-27 75 瀏覽
趕走blue Monday午餐🤣好耐無食過韓國野喇,懷念韓國嘅味道,即刻就諗起喜來稀肉,食返個韓餐,幫自己叉叉電先💪🏻喜來稀肉嘅set lunch好多選擇喎,我個人就偏愛熱湯類,咁就叫個牛排骨湯啦!上主菜之前,當然要有四小碟啦,有泡菜,又有魚糕,已經知豐富啦。泡菜好正呀,辣度啱晒,夾住魚糕食又好好味喎。個牛排骨湯幾正喎,熱辣辣上枱唔在講,份量都好足架,有成5大舊牛排骨,d肉淆到好林,一咬就離骨,而d排骨肉有連住d筋膜,,所以都唔會一夾就散,有咬口,係正架👍🏻個湯入面仲有d韓國粉絲,連埋d湯食就very good喇。成個set lunch好足料,食完好滿足呀🥰
趕走blue Monday午餐🤣

成個set lunch好足料,食完好滿足呀🥰
2021-09-27
午餐
2021-09-25 54 瀏覽
喜來稀肉整體評分:6.2/10環境:7/10人均消費:$101-200我又來吃啦🤣護心肉($158):果然不愧為招牌烤肉,呢個部位真係好食過牛肉~好香油味😍配合埋爐邊蛋!正到爆評分:7.2/10牛肉石頭鍋飯(午市$75):上菜時個鍋重係滋茲滋聲😍好吸引!隻蛋重係半生熟,快速倒埋啲韓式辣醬撈曬佢!超好食😋評分:6.4/10配菜:有泡菜、醃青瓜、醃豆芽、醃薯仔同白蘿卜😋都唔錯✅其中最愛嘅係泡菜同醃豆芽🤣成碟比我清曬🙈評分:6/10喜來稀肉整體評分:6.2/10環境:7/10人均消費:$101-200我又來吃啦🤣護心肉($158):果然不愧為招牌烤肉,呢個部位真係好食過牛肉~好香油味😍配合埋爐邊蛋!正到爆評分:7.2/10牛肉石頭鍋飯(午市$75):上菜時個鍋重係滋茲滋聲😍好吸引!隻蛋重係半生熟,快速倒埋啲韓式辣醬撈曬佢!超好食😋評分:6.4/10配菜:有泡菜、醃青瓜、醃豆芽、醃薯仔同白蘿卜😋都唔錯✅其中最愛嘅係泡菜同醃豆芽🤣成碟比我清曬🙈評分:6/10地址:喜來稀肉 (旺角)旺角廣華街3號百利達廣場地庫
喜來稀肉

我又來吃啦🤣

評分:7.2/10

評分:6.4/10

評分:6/10

地址:喜來稀肉 (旺角)
旺角廣華街3號百利達廣場地庫
2021-09-20 54 瀏覽
登龍街出名多野食選擇,平時係街頭已經不自覺地去咗其他餐廳,但今日我哋專登行到街嘅另一邊,幫襯呢間喜來稀肉。開頭睇名曾經以為係蒙古野個類,但入去見到海報先至知原來係韓式燒肉!裝修真係好似去韓國啲烤肉舖咁,一坐低咩都冇講已經有幾碗泡菜係度等緊我哋!叫左一份豬護心肉,一份招牌喜來烤肉,一份牛肉眼,同埋一個石鍋拌飯。開頭唔知咩係護心肉,叫之前仲專登Google下先哈哈!原來護心肉係好珍貴嘅部位,食落有豬頸肉嘅爽口感覺,但味就似梅頭味,有驚喜。喜來烤肉係薄切牛肉用秘製醬汁醃住,一放上個爐就好快熟左,要注意火侯!肉眼就超大塊肉質好嫩,配合醬料味道好豐富,再配埋個石鍋拌飯即刻有奢侈嘅感覺。

2021-09-18
2021-09-20 60 瀏覽
平時食燒肉會留返去韓國,所以對上一次食係兩年前。一直以為韓燒好貴肉又唔多,但原來朋友介紹呢間價錢合理仲食到好飽,岩晒帶肉食大王男朋友。坐底開爐,旁邊有齊泡菜酸瓜小菜,唔夠菜店員仲主動問你要唔要多份。散叫左3款肉兩個人食好滿足,最好食係招牌喜來烤肉,鍾意佢簿切仲有好多醬汁夠晒味。另外一款牛肉眼好大塊,雖然肥膏多但燒完好淋好有牛味。豬護心肉就覺得煙韌啲但就好香肉味,呢款食唔晒。其他仲有飯麵湯等都想試,今次叫左一樣大路石鍋拌飯先,好多菜唔錯,牛肉小量

另外一款牛肉眼好大塊,雖然肥膏多但燒完好淋好有牛味。

豬護心肉就覺得煙韌啲但就好香肉味,呢款食唔晒。

2021-09-20
2021-09-19 4652 瀏覽
已經好耐冇食韓燒,呢間韓燒餐廳聽左好耐都未食過,係登龍街經過無數次,有次買米線個時係下面買左個泡菜黎食,發覺非常好食,所以今次終於黎試呢度既燒肉。喜來稀肉係係黎自韓國既連鎖烤肉店,著名韓劇太陽的後裔都曾經係呢間烤肉店拍攝過,主打韓國燒烤,供應多個精選牛肉同豬肉部位,好似牛肉眼、牛五花、牛頸、五花肉、護心肉、梅肉等。夜晚七點去到,已經見到好滿座,店員安排入座。餐廳非常有韓式既感覺,係圓檯圓凳,凳拎起可以放袋係入面,餐廳空間感幾大,座位闊落。Menu首先有燒肉套餐,有牛同豬套餐,之後係飯麵類,第二頁係十幾款既豬肉類、牛肉類,另外仲有唔少酒,餐廳用QR CPDE 形式落單。每次換鐵板都會放一舊牛脂肪,爐邊仲有蒜頭,幾周到。-🥬 前菜/配料 💰0(👅: 8/10)前菜分別有三種,包括辣泡菜、醃蘿蔔洋蔥同辣椒雜菜,另外仲有生菜同爐邊蛋,全部都係免費任添。呢度既泡菜唔會太酸,小小酸帶微甜,辣味會有小小辣,咬落去幾爽脆。辣椒雜菜上面有有辣醬鋪面,不過唔辣,食落幾解膩。醃蘿蔔洋蔥酸酸幾開胃。有兩種,泡菜蛋同芝士蛋,到我食飽大概食左兩轉既爐邊蛋。芝士蛋會有少少拉絲,不過芝士味就唔算好重。泡菜蛋唔算辣,有

每次換鐵板都會放一舊牛脂肪,爐邊仲有蒜頭,幾周到。
🥬 前菜/配料 💰0(👅: 8/10)
前菜
前菜分別有三種,包括辣泡菜、醃蘿蔔洋蔥同辣椒雜菜,
另外仲有生菜同爐邊蛋,
全部都係免費任添。

辣椒雜菜上面有有辣醬鋪面,不過唔辣,食落幾解膩。
醃蘿蔔洋蔥酸酸幾開胃。

爐邊蛋
有兩種,泡菜蛋同芝士蛋,到我食飽大概食左兩轉既爐邊蛋。
芝士蛋會有少少拉絲,不過芝士味就唔算好重。
泡菜蛋唔算辣,有小小泡菜味,酸酸好開胃。
🍜 壹頭牛 💰520(👅: 8/10)
壹頭牛
呢個壹頭牛SET 有五個部位,分別係喜來烤肉、牛五花、特級牛頸、牛肋骨肉同烤調味牛排,另外仲有兩塊菇同兩塊瓜。

上碟時非常吸引,因為啲肉都係用牛嘅模型木盤上,因為牛肉份量唔少,所以幾澎湃。

喜來稀肉係依度嘅招牌,佢會捲到好似一朵玫瑰花咁。份量係最多嘅肉,就咁睇唔會有好多雪花、脂肪係上面。牛肉有少少厚度,所以好快熟,但都因為太薄所以好易痴底,咬落肉質好嫩,入邊比較爽,食落去肉味重,不過脂肪比其他肉少,有用醬油輕輕調味,食落少少甜,味道同個牛好夾,唔會膩,可以同生菜包住黎食。

牛頸比喜來稀肉厚身,食落都有牛味,不過牛味比喜來稀肉淡,同埋某幾舊會比較韌啲。

牛五花係咁多塊最好食,佢係最薄身,係半肥瘦狀態,咬落係柔嫩多汁,質感似腩肉,食落牛脂非常甘香,油脂分布平均,食落唔會鞋,而且燒過既脂肪令牛味非常濃郁,就咁食生菜都唔駛係最滿足,因為油脂豐富,同佢本身有小小醃製醬汁,唔駛落任何醬料,最多點一兩粒鹽。

牛肋骨肉係肋骨之間既五花肉,係一條條,比較厚身,咬落肉質鮮嫩,充滿肉汁,帶小小嚼勁。

最後係烤調味牛排骨,雖然睇落好似唔新鮮,其實是用左醬油同梨汁醃製,燒完之後雖然厚身,但一啲都唔韌,幾軟腍,食落係好香醬油味,甜甜鹹鹹,用佢送菜係最好,因為佢好夠味。
🍜 牛舌 💰148(👅: 8/10)
牛舌
牛舌係薄切牛舌,分量非常之多,大概有二十幾塊。因為佢係好薄,所以其實每一面可能燒10秒內就已經夠,燒耐左絕對影響佢冇咁好食。

輕輕一燒佢嘅香味已經好出,牛舌嘅邊位咬落會有少少脆,而入面就少少嫩,非常爽口,有嚼勁完全唔會覺得韌覺得鞋,有入口即溶嘅感覺,食落有牛味,油分充足,用醬汁醃製過,所以除咗牛味仲食到醬汁嘅惹味,鐘意食牛舌嘅我完全抗拒唔到。

🌟食物來講唔錯,肉類主打牛同豬,食肉獸一定可以滿足,前菜同埋爐邊蛋都可以無限添加,非常滿足,要挑剔嘅就係唔係每一個位冷氣或者風扇都好充足,有啲風機係吹緊冇食客嘅走廊唔係吹緊人,而抽氣算唔錯,只要較細火,就已經可以整熟啲牛又唔會好多油煙。價錢大約300至400,晚市來講算係中價嘅韓燒,可以再戰。
👅味道: 8/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $300-400pp (服務費: 10%)
2021-09-15
前菜
壹頭牛
牛舌
2021-09-19 60 瀏覽
喜來稀肉 走平民抵食路線燒肉店有韓式食品 燒肉拼盤最抵食牛盛拼盤, 有醃牛肉,牛五花,牛肥肉,牛肋位,一個盤就食到5種位置各有特色,有肥嫩有肉味濃既 用韓式鐵板煎牛,燒至7成熟已經好美味韓式醃過既牛肉係甜甜地既,通常係最後先食,另外幾款無醃就通常建議加鹽或燒汁食就已經好正如果唔夠食仲可以追加豚豚盤,主打豬肉既, 豬頸肉,五花肉,豬皮,豬腸 特別肥嫩甘香當然佢個韓式煎餅都好好食,又脆又多餡料,加埋辣汁食一流銅鑼灣登龍街41-51號金龍大廈地下3號舖及1樓消費$500
喜來稀肉 走平民抵食路線燒肉店
有韓式食品 燒肉拼盤最抵食
當然佢個韓式煎餅都好好食,又脆又多餡料,加埋辣汁食一流

銅鑼灣登龍街41-51號金龍大廈地下3號舖及1樓
消費$500
2021-09-16 50 瀏覽
好耐無試過韓燒💁‍♀️呢間鋪頭嘅職員講韓文,入到去嘅感覺都同睇韓劇嘅場景好似😋。 入座前,枱面已經預備好沙律、生菜、泡菜同鍋邊蛋。鍋邊蛋有泡菜味同芝士味2款🧀。店員嘅態度都唔錯,又有消毒搓手液、紙巾同水提供。 喜來五花肉配特製醬汁 $138肉片好厚一片,都有唔少片數。肉片上充滿醬汁,酸酸甜甜好開胃。不過因為醬汁嘅關係,大家記得勤啲反下2面,否則會好容易燶😁。所以食完一塊先燒一塊會比較享受到個味道🥰 海鮮蔥餅 $90海鮮蔥餅好大個,香蔥味帶出煎餅嘅粉香,都幾飽肚架。 豆腐湯🍲 $80豆腐大大舊,質感非常滑,好治癒。湯底熱辣辣,唔算太濃,有啲辣,入面有啲翠玉瓜好入味😁。 原來二人最低消費係$300💁‍♀️食到一半先發現💁‍♀️如果可以入座前講聲就更容易預算😋。不過店員都非常有禮貌,所以唔緊要🥰。

喜來五花肉配特製醬汁 $138

海鮮蔥餅 $90
海鮮蔥餅好大個,香蔥味帶出煎餅嘅粉香,都幾飽肚架。

豆腐湯🍲 $80

2021-09-14 62 瀏覽
數一數已接近一年也沒有食過韓燒,前陣子便相約好友下班後回味一番😊-這次光顧的店是我曾經去過,印象較深是壹頭牛燒肉套餐,肉類新鮮,而且調味不錯🤤不過這次我們選擇點壹頭豬套餐,因為我和好友都愛吃五花肉🤩餐廳提供的配菜,例如爐邊蛋、辣泡菜、辣雜菜、醃蒜頭和生菜是無限refill,啱哂大食和喜愛韓國食物的人👍🏻-1⃣壹頭豬燒肉套餐 $420豬隻模樣的木盤上有五種豬肉,分別是護心肉、五花肉、豬頸肉、豬大腸和烤豬皮,每款肉的顏色很紅潤,很新鮮,而豬皮因滷過而顏色偏深🤩我和朋友一致覺得五花肉是最美味,油脂和肉的比例是一半一半,蘸一點鹽巴或包生菜來吃都很美味😋-2️⃣海鮮蔥餅 $90煎餅的餅皮外脆內軟,內裏有很多蔥和魷魚,蘸一點甜醬汁來吃,香口又不會太油膩😋-3️⃣石鍋拌飯 $85石鍋很熱,在攪拌前已經有很多飯焦在鍋底🤤材料很豐富,有紫菜、木耳、紅蘿蔔絲、豆芽菜、青菜、雞蛋、牛肉和韓式辣椒醬等,味道正宗,很有風味👍🏻😋

1⃣壹頭豬燒肉套餐 $420

2️⃣海鮮蔥餅 $90

3️⃣石鍋拌飯 $85
2021-09-14 52 瀏覽
之前食過喜來稀肉尖沙咀分店覺得好回味今日經過銅鑼灣突然心血來潮想再食7點前來到好彩有位我地兩個女仔叫左喜來五花肉牛五花肉冷拌麵先講點解鐘意喜來稀肉因為我好欣賞佢哋嘅前菜 有好入味 醃得好好嘅青瓜 洋蔥泡菜非常之夠辣辛辣得嚟唔會過鹹非常之開胃 而且可以不斷Refill喜來五花肉係必試 唔鍾意食豬肉嘅我都覺得非常之好食 偏多肥膏燒起食上嚟油香四溢 有咬口牛五花肉 比較薄身 少油脂燒幾燒就可以食口感軟嫩強烈 建議大家好好地利用生菜包著肉類可以減少油膩感夾住爐邊嘅蒜頭食更美味

之前食過喜來稀肉尖沙咀分店

好好地利用生菜包著肉類
可以減少油膩感
夾住爐邊嘅蒜頭食更美味

2021-09-10 51 瀏覽
朋友話好耐冇食過燒肉,於就提議趁放工去食吓銅鑼灣既喜來稀肉,舖頭門口同入面啲裝修好有韓國feel。入到去會有啲前菜食吓。之後就正式黎燒肉。牛肉方面叫咗喜來烤肉,廚師將牛肉片放到玫瑰咁送上黎,外形好特別,由於切到好薄,所以燒一陣就可以食。我地仲叫咗特級牛頸,上黎見到啲雪花好靚,燒完之後都好大舊,可能燒得耐左既關係覺得有少少韌。而不得不提既係喜來五花肉配特製醬汁,用生菜包住食完第一啖之後發現有驚喜,相信個豬肉有特製醬汁醃咗好耐,所以食落去甜甜地又有豬既香味,燒過既豬肉表面好香口,連埋生菜食又多一層好fresh既口感,所以真係好好味。最後仲叫咗份蔘雞湯,見到真係有全隻雞仔係度,都足料既,而且雞入面有糯米飯,但就搵唔到枝蔘,不過味道都已經好味。走人果時仲可以每人拎條雪條食,食完真係好滿足。
入到去會有啲前菜食吓。

之後就正式黎燒肉。

走人果時仲可以每人拎條雪條食,食完真係好滿足。
2021-09-10 91 瀏覽
心思思想食韓燒, 就去咗久違了嘅登龍街食 喜來稀肉。 入到呢係傳統嘅韓式燒肉店環境(無得旅行唯有當係去左韓國) , 鐵盤旁邊有蛋漿有蒜頭 , 裝嘢食嘅兜同埋筷子都係鐵造 , 亦都有韓式前菜。 呢度啲泡菜幾好食,我地都refill左2次,係有d辣, 不過我地就好中意。燒肉方面我哋點咗喜來五花豬肉, 喜來牛肉, 同埋牛頸脊。 碟喜來豬同牛肉都係 醃過自家制醬汁, 燒完之後啲肉汁出曬嚟, 唔洗點醬汁已經好好食同夠味, 連埋生菜一齊食就唔會覺得好快食滯。 醃牛頸脊就冇用自家製醬汁所以就點返啲醬料再配上生菜,一樣咁好食。 最後叫咗個人蔘雞湯配咗碗白飯打底。 人蔘雞雞味真係好濃隻雞亦都好鮮味, 唯一係唔覺有人蔘係入面。 總括嚟講呢個價錢有呢個食物質素已經好收貨。臨走嘅時候仲可以拎返條雪條走邊食邊行。
2021-09-09 72 瀏覽
現場氣氛很好,因為人多又播住歌,心情唔錯。防疫措施做得很好,近來有做多個優惠活動,所以吸引了很多人來光顧。免費前菜~只要有點燒肉店員就會開火,開火就有爐邊燒既蛋和蒜片食。十分抵。朋友食過喜來稀肉同護心肉,牛舌。今次點了蝦子和牛肋骨肉。發現同樣美味!海鮮煎餅: 唔似平時一開8加薄底, 今次係一開四份厚底,大啖啖咁食。仲有魚露俾你。好正牛肋骨肉: 牛肋骨肉雖然冇醃到,但配有三款醬可以自己點。 呢三款醬分別係鹽,辣椒醬 同甜醬。石頭拌飯: 辣椒醬可以自選加或不加。材料豐富有益~烤大蝦: 8隻大大蝦,蝦子很香很爽,因為份量是8隻分出黎都很飽很夠食。

免費前菜~

石頭拌飯: 辣椒醬可以自選加或不加。材料豐富有益~

2021-09-08 67 瀏覽
今日午餐同同事突然間好想食韓國菜,之後見到有人推介依一間食韓國菜嘅燒肉店,原來佢哋午餐都有唔同嘅韓國菜式,唔係剩係得燒肉,之前去過食燒肉都覺得好食,就決定去試一試佢哋嘅午餐!入到去坐低原來都幾多日去食佢哋嘅午餐,我哋就叫咗一個豆腐湯,一個蟹子紫菜飯團同埋一個薯仔餅,叫完餸之後好快就上左四個韓式小菜俾我哋,都係少少辣有嘢味嘅韓國醃菜。蟹子紫菜飯團🍙佢哋嘅飯團都係自己包嘅,有好多紫菜,再有埋蟹子係上高,自己想食幾多就包幾多,非常好。薯仔餅薯仔餅嘅份量都好多,食得出有薯仔條係入面,食落口食到脆口嘅邊,入面好香薯仔味😻😻豆腐湯每次食韓國菜都一定會叫個湯嘅野食,覺得用石頭鍋真係幾貼心,可以保温👌🏻韓國嘅豆腐湯都有少少辣,佢哋有好多豆腐,仲有其他配菜,都非常豐富!佢哋嘅午餐套餐都幾大食,如果想食韓國菜都可以試吓呢間👍🏻👍🏻

蟹子紫菜飯團🍙

薯仔餅

豆腐湯

來自韓國的知名連鎖餐廳喜來稀肉,主打韓國燒烤,供應多個精選牛肉及豬肉部位,包括了牛肉眼、牛五花、牛頸、五花肉、護心肉、梅肉等等🥰✨餐廳主要提供3款配菜,包括辣泡菜、醃蘿蔔洋蔥及涼拌大豆芽,而爐邊蛋分別有芝士味🧀和泡菜味🌶 ,可以當作前菜或配牛食也一流🤤💯今次點了壹頭牛拼盤,一次過試勻多個精選牛肉部位,而且份量十足,兩個人吃剛剛好🍽🌟🐄 壹頭牛壹頭牛上枱見到已經心心眼😍烤肉卷到一朵玫瑰花🌹非常IGable✨ 拼盤供應多個精選牛肉部位,分別有喜來烤肉、牛五花、牛頸、牛肋骨肉、烤調味牛扒骨🤩🥩當中印象最深刻的是牛五花,牛脂非常甘香,不但柔嫩多汁,還非常重牛味✨ 再配上韓燒必食方式- 生菜包肉🥬生菜放上滿滿的餡料,再蘸上醬汁,令口感更加豐富有屠次😍👍

🐄 壹頭牛