2015-05-13 3245 瀏覽
因為一行有十人等既時間都比2-5人既耐我見佢地入得好快可能因為旺角都吾係開左好耐而且位置都隱蔽Walkin都吾洗等好耐😋門口的韓國oppa都好熱心一開始食左泡菜不過不失 辣得幾好味 令人一添再添嗌左護心肉 喜來稀肉 醬汁燒五花腩調味牛肋骨 炒年糕 辣既水冷面 雜錦石頭鍋飯烤大腸 豬頸肉五花腩係好食 不過fail 太薄影響口感 似食緊肥牛個人覺得最好味係調味牛肋骨 又多汁又好林又好夠味 點埋芝麻油加生菜食係一流水冷面同飯都大讚👍真係好好味要一讚係上菜速度非常快吾洗15分鐘已經黎晒(當晚是full場)反而護心肉同喜來稀肉都有d失望左因為人地話好好食期望太高所以失望左
因為一行有十人

個人覺得最好味係調味牛肋骨 又多汁又好林
又好夠味 點埋芝麻油加生菜食係一流
水冷面同飯都大讚👍真係好好味
要一讚係上菜速度非常快
吾洗15分鐘已經黎晒(當晚是full場)
反而護心肉同喜來稀肉都有d失望左
因為人地話好好食

期望太高所以失望左
2015-05-04
45 分鐘 (堂食)
  • 調味牛肋骨,水冷面
2015-04-09 4477 瀏覽
呢間位於MK 既韓燒,”喜來稀肉”實在太抵太好食喇!!話說琴日細老我岩岩考完DSE 中文耹聽同綜合,覺得自己炒硬,唉冇哂mood 讀書,約埋班friend去食野散散心,唔好再諗。一出MK,oh…好似成個MK D野都俾我食哂咁,灰到…. 咁我地就諗住出TST食貴野。一見到”喜來稀肉”既招牌已經知係好野,出面條龍仲要水蛇春咁長,一入到去,就見到極之清新既怖局,加埋好野味ge韓燒食物,簡直沖激哂我所有既感官細胞。佢既爐好夠火好有鑊氣!! D野食又大件夾抵食。佢既最大賣點係個爐側邊既蛋,呢,咪就係側邊果片黃色既海,係半生熟既時候就最好食嫁喇! 仲要一邊辣一邊唔辣,食菜又任食,蛋又任加,實在太…太….太抵喇,平均每人二百蚊有找!

呢間位於MK 既韓燒,”喜來稀肉”實在太抵太好食喇!!
2015-04-08 3827 瀏覽
自從去完韓國旅行後,就愛上地道韓燒。喜來稀肉是其中一間有韓國地道風味的烤肉店。小妹之前已經去過兩次尖沙咀分店,感覺十分好。除了環境舒適,座椅附有小空間放衣物手袋,店員也有一半是韓國人,彷彿自己置身韓國。近日與男友行經旺角,見到喜來稀肉開了分店,於是又光顧了。這間與尖沙咀不同,於地底的,空間稍大,更舒適。我們5點多入座,客人比較少。通風也挺不錯。我們叫了兩款熟食,拌冷麵,和魚子石頭鍋飯。拌冷麵加上醋吃,非常開胃,好好食。而石頭鍋飯也不錯,建議上菜後,放涼一陣,才搞拌鍋上的飯,這樣會有較多飯焦。至於烤肉方面,當然少不了護心肉,百吃不厭,這次還叫了喜來烤肉及一款牛肉,好入味,好鮮嫩。而且爐邊有烤旦,免費無限添加,我們添了兩次。總括來說,非常滿意。而且可以再來一次。

總括來說,非常滿意。而且可以再來一次。
2015-03-15
2015-04-07 3242 瀏覽
當日係星期五,大家都諗住放曬工放曬學先齊人食,同埋都知道會人多,所以都無預好早食到,點知。。。我地一共7個人,幾位朋友7點零就到左等位,唔知係因為長檯數量少定點,一等就兩個幾鐘,入得個陣都成9點搭9!!!等咁耐真係史無前例啊!食物方面,我地有張送護心肉嘅Coupon,順理成章就嗌左黎試,一叫就兩碟。上碟個模樣有D似牛肉,結果我地燒埋黎試先知係豬,厚度大約係平日家常菜抄肉片個種,食唔出咩特別調味料,但就非常有咬口,亦好多汁,最後仲encore多碟,可以一試。仲有另一道豬­­──五花肉,佢地嘅五花肉係長長一片,共三片,當然唔係肥牛個種薄片,都有些少厚度,但就唔係我地平日燒腩仔個種食法,但我依然會剪開細細舊食,咁先可以人人有份食。可惜味道方面就唔似其他咁有深刻印象。豬肉方面反而特別記得豬頸肉,因為同平日我地街市買,或者中菜個種唔一樣,食落唔會覺得好肥,仲好煙韌,比起其他肉類,唔會咁易燒焦。仲有大受好評嘅豬大腸同豬皮!!豬皮都係最好一開三,逐少逐少食,如果唔係可能會覺得太「濟」,亦唔好燒太耐,原以為會愈燒愈香脆,其實燒得耐只會過「淋」,或者d油會彈到周圍都係。豬大腸本身已剪到細細塊,而且唔會有
仲有大受好評嘅豬大腸同豬皮!!豬皮都係最好一開三,逐少逐少食,如果唔係可能會覺得太「濟」,亦唔好燒太耐,原以為會愈燒愈香脆,其實燒得耐只會過「淋」,或者d油會彈到周圍都係。豬大腸本身已剪到細細塊,而且唔會有平日車仔麵個種腥味,頗為新鮮。
牛肉就點左牛肋骨肉、牛五花,同喜來烤肉。三款都值得推薦,牛五花用自家製醬汁醃好,但燒完再食就唔係好食得出汁嘅味道,牛肋骨肉就比較似平日食牛排嘅質地,份量算多,喜來烤肉上碟個陣砌成朵花咁,原本睇落以為得好少,但其實都有返咁上下份量,薄薄一片,脂肪分佈均勻,好快熟,而且好JUICY。
另外,喜來稀肉嘅一大買點,就係爐邊蛋,第一轉個陣我地以為要等到d蛋脹起黎先好食,但咁樣其實代表入面已經熟過龍兼黐底。最好食應該係蛋嘅表面熟透,但入面仲有少少流心。爐邊蛋都有兩種口味,一邊係齋蛋汁,另一邊有泡菜,但一d都唔辣。
最後要提嘅係好好味嘅配菜,同蛋、生菜一樣,可以任添。最好食嘅個道係青蔥加芽菜配甜辣醬!用黎夾係生菜包入面最正!
最後埋單每人二百零蚊。

2015-03-08 4017 瀏覽
喜來稀已經食過哂全線分店,而旺角是最新開,格局裝修幾吸引,食物老實說不過不失,但分量性價比實在偏少,主要食朱,護心肉確實是全鋪焦點,因為其他肉類如牛肉相較普通什至乎能說失色,護心水切成絲狀粗塊,你問我就覺得頗難燒熟透心,韓燒過都知熱板好快會焦,面這種粗身切法內心比較難熟,外層易焦而內心還是生,不過桌上有剪刀可以剪開續燒,只是個人不太理解這種粗身切法用處何在。but!護心肉的確好味,牛就吾評論。另外仲叫咗個蔬菜硑盤,一百大元,當然韓燒得你都預咗吾會好平,個硑盤所謂嘅蔬菜包括洋蔥?南瓜,冬菇?雞脾菇?薯仔或叫薯片,南瓜和薯片厚道少於0.1cm, 大家能自行解讀,或許是怕難燒熟才切簿片,一定是這樣!題外話,店員態度算ok, 因為喜來稀大多請時下潮流年輕人,服務素質真普通,尤其銅鑼灣分店,少年太年輕了,相信不太理解服務兩字,沒辦法。所以旺角店算幾好,尤其一位韓國男店員,吾似樓面,見他勤快出入廚房執拾,雖沒過多嘅交流,但絕對能感受良好的服務態度! 所以你話香港人點算?那天是凌晨夜宵時段,所有分數全俾那位韓國男服務生!!
那天是凌晨夜宵時段,所有分數全俾那位韓國男服務生!!

2015-03-08 3350 瀏覽
等左一個鐘終於有位。個場好大,一入到去即刻覺得好凍。就係因為冷氣夠凍,就算對住個爐都唔會出汗 座位夠哂闊落,坐得好舒服,櫈入面可以擺袋,唔會搞到成身油煙味。一坐低枱面就有水、生菜、白蘿白、泡菜、芽菜湯、酸洋蔥絲、一碟有醬汁既菜同三種醬汁。上菜速度好快,落左單冇耐就可以即刻燒。叫左四款肉,其中護心肉好好食,但好難燒。因為太厚,好難熟。最好食係牛五花,塊肉薄得黎又夠牛味 豬肉五花腩雖然都好味,但太薄,如果包生菜食,生菜會遮哂豬肉味,牛五花包唔包生菜都一樣夠肉味!店內環境,包括枱面同座位都乾淨,唯獨係個廁所好污糟。埋單見到張單好體貼咁幫你除返每人要俾幾多,good!價錢唔貴、好食同環境又大又乾淨(除左廁所),整體黎講真係幾好。唔怕等位既話可以黎試下!

店內環境,包括枱面同座位都乾淨,唯獨係個廁所好污糟。

埋單見到張單好體貼咁幫你除返每人要俾幾多,good!

2015-02-26
60 分鐘 (堂食)
2015-03-07 2954 瀏覽
心血來潮想吃燒肉,竟然今次提出這個idea的竟然不是我,在旺角又有那間韓國烤肉站是值得一試呢?上網見喜來稀肉在短短幾個月已經開設到有三間店,就知道他生意有多好了,記得朋友說次次去都大排長龍,心想這次吃喜來稀肉會否跟他們一樣要等很久,甚至要撲個空呢? 位於旺角的喜來稀肉在地庫位置,在甜牙牙的旁邊要找都不算困難,到地庫取票後在樓梯間找個櫈子坐,可能是新店的關係,大概等二十分鐘就到我們了。牆壁以磚牆的牆紙加上旺角分店設置於地庫,特別顯得相襯。通道上留有相當闊落的空間。 設有卡位,私穩度夠高。 不過我們二人未能安排到卡位,所以到Open Area坐,好處在於店員經常在這位置徘徊,所以要找他們店員沒有大困難,不過相對地位置較迫,容易撞到隔離枱的客人。 喜來稀肉這麼出名,詳細閲過餐牌發現寫上:「烤肉需要大量體力....所以必需是要男士來幫女士來烤肉,盡顯紳士風度!」哈哈女士可以乘機迫另一半服侍自己啦!哈哈!由於蛋需要大約十五分鐘才熟透,所以店員都在遞上餐牌時倒上蛋漿,節省等吃的時間。雖然在韓國燒烤都有店員幫你燒,但香港的還是自助燒烤形式,無人協助。説到底,沒有人幫手是好是壞還是因人而異。 一碟的豬
牆壁以磚牆的牆紙加上旺角分店設置於地庫,特別顯得相襯。
通道上留有相當闊落的空間。 設有卡位,私穩度夠高。

一碟的豬大腸起碼有十五粒以上,相當夠份量,不算大粒,但這樣亦好,放到口中都不是太大件。放在爐上烤熟,最近腸胃不太好,還是烤熟一點較好。

烤好後沾上一點喜來稀肉的韓式醬汁,湊熱地放到口中一嚐。
豬大腸的外層烤到脆脆的,但內層的卻帶著截然不同的口感。內層的冧身,咬下去帶點煙韌,煙韌中不會感到難咬,口感豐富又有嚼感,相當出色。
護心肉可算是喜來稀肉的鎮店之寶,肉質選取豬橫膈膜與肝之間的肌肉肉筋,口感結實沒有脂肪,而肉質甚有彈性、厚身。
但是,厚身的關係令它較難熟透,所以時間也要待久一點才烤熟。味道上真的比其他豬的部位幼嫩,而且一碟的200g護心肉也是相當大份,二人食不會不夠,還有點多呢!
燒烤途中爐兩則的蛋漸漸從液體煮成固體了,也代表蛋開始熟透可以吃了。但當時烤肉也差不多完成,又怕蛋煮得太老,又怕烤肉會燒焦,又要顧拍照,有點分身不暇。

蛋是無限refill的,但每次也要等十五至二十分鐘,加上用餐時間限制一個半小時,就算你多愛吃蛋都只能吃到最多三次吧。
喜來稀肉的蛋是好吃的。加上烤肉感到油膩和煎炸,蛋也可以中和一下油膩感。但不知是否煮得太老的關係呢,沒有想像中的滑嫩。雖然看到爐兩圍的蛋汁漸漸成形為蛋,但旁邊的蛋難免有點痴底,所以能吃的只剩下蛋中央的一小撮。

另一邊的是加入泡菜的蛋。比起沒有泡菜的蛋,泡菜蛋更令人回味。
蛋軟綿綿的口感配上泡菜那爽脆,這是應有的表現我也只視以為平常。最出色的就是泡菜混合蛋後並沒有把泡菜的辣味四散,反而更凝聚泡菜的辣味,比外面的泡菜蛋更是入味和辛辣,那辣的程度確是非同凡響呢!絕對值得加許!

另外葱餅的外貌也令我挺驚喜的,因為並不是我所想的像是薄餅的樣子,但都沒關係,就當是試試另一款的葱花吧。而這個葱餅也挺大一片,放有很多葱,所以愛吃葱的必會非常喜愛。但海鮮料真是出奇地少,讓我不禁懷疑是否廚房師傅是否忘記了加入海鮮配料呢?
一份四件作的葱餅入口非常香口,把葱切成長條形,每口都咬到來自青葱的清脆。沾上少許醬油是美味,但油份多得有點驚人,油膩感挺重的。
淡紅的豆腐湯加入韓式辣粉。大塊的豆腐滲在加入微辣湯中,每口原本平淡寡味的豆腐都帶有一絲絲的辣感,辣味輕輕地留在豆腐的表面,吃下豆腐又吃到清晰的豆香味。
在豆腐湯內有海鮮,談不上大隻和新鮮,但跟豆腐配搭,增加不同的口感也是不錯,配搭蟹腳也是不錯的。
整體來說,喜來稀肉的份量都比較大份,二人點四碟菜式非常夠飽,有點吃不消。實話實說,除了那護心肉之外,其他跟外面的烤肉店也差不多,也許在其他我沒有點的菜式都有出色之處而我又沒有發現吧。每人也有不同喜好的,對我來說泡菜蛋是好味的,但未能令我產生有不得不再來的衝動。到喜來稀肉的人有很多,為的可能只是慕名一嚐,和打個卡來個到此一遊,而我也是一樣,如今我做到了。Mission Completed!

2015-02-27
30 分鐘 (堂食)
2015-03-06 2537 瀏覽
身為韓迷既我,成日都話要係香港食韓燒。講左好耐終於都食到喜來稀肉。平時係尖沙咀見到排哂長龍,今次就腳係旺角食!香港既韓燒入邊喜來稀肉都算係唔錯,護心肉的而且確係招牌,係幾好味。同埋佢個水冷麵麵都幾正,夠爽口,有韓國地道既味道。生牛肉飯係特別既。但味道道見人見志,但都可以一試。最正係佢個蛋汁可以不停refill,真係食蛋都夠哂飽啦。佢未必係最好個間,畢竟依家開左咁多間韓式燒肉店,講真就各有各好。但如果你想試好食既護心肉就一定係佢。
2015-03-03
2015-03-04 2228 瀏覽
呢間分店第一次去,平時去開銅鑼灣店。我地叫左護心肉,牛排骨肉,蛋拌生牛肉,豬大腸,石頭飯。生牛肉係淺粉紅色,食了數條,無肉味無汁料味完全無味,我懷疑係豬肉所以無再生食。張佢地全部燒熟哂,熟了之後係無味白肉。店管係廚房攞兩舊牛肉比我睇話係部位唔同,他仲話現在熟左不能定奪。我亦都無同佢爭論~~我個fd都有食就無事
2015-03-01
$300 (宵夜)
2015-02-23 3406 瀏覽
自從年多前與舊公司好友到過尖沙咀的喜來韓燒,之後幾乎與喜來零機會接觸,其他朋友通通已被他們店外的人潮或電話長期無人接聽嚇怕,今次朋友誓要食到,拿出一個小時二十分鍾終於等位成功﹔今次來到旺角新店等侯,才七點店外已有一大班食客在輪侯,一個米八很高大、眼小小又健碩、操不太純正廣東話的「OPPA」在店面排籌,他會穿插於人群之中來回叫籌好幾次,大概就是生怕正等侯中的食客們聽不慣他的廣東話吧,一個多小時就是這樣過去,終於給我們等到了﹔旺角新店在地庫一層,落樓梯後,看到了一貫紅磚砌成的牆身,轉入去,便是中央大廳位置,電視、音響都會一直不停播放正流行的韓語歌,通道亦寬敞舒服,比起「7080」地方較舒適,店內夠大夠闊落,不會太迫狹,而左右兩行是以磚頭堆砌而成的雅座,私穩度較為高些少,能夠自成一角,幸好,我們四個位置正好於收銀處旁邊,侍應們走來走去,點餐都較容易,最貼心在於喜來加設多個WIFI熱點,在地庫一樣能夠接收自如,餐牌方面,大致分為豬肉、牛肉、熟食和飲品,豬肉最為人熟悉必定是護心肉,熟食方面,也有醬湯、拌飯、拉面和冷面選擇,但飲品方面,由於還未申請到酒牌,侍應們都會提醒可以到自帶啤酒類或到相鄰的便

旺角新店在地庫一層,
落樓梯後,看到了一貫紅磚砌成的牆身,
比起「7080」地方較舒適,店內夠大夠闊落,不會太迫狹,
熟食方面,也有醬湯、拌飯、拉面和冷面選擇,
但飲品方面,由於還未申請到酒牌,侍應們都會提醒可以到自帶啤酒類或到相鄰的便利店購買,
2000 瀏覽
入座後,侍應便會送上一系列的伴菜,烤盤邊分三格,分別放上蒜頭麻油、爐邊蛋一邊是純蛋漿,另一邊則泡菜蛋漿,透過爐的熱力把爐邊蛋熱熟,
伴菜會有豆芽湯、各類泡菜和白蘿蔔,而白蘿蔔用於爐面清潔之用,不過只適用於初期,基本上爐面開始結焦就要換另外新的爐面了,
而生菜也是無限量供應的,菜葉比手掌還要大塊,顏色翠綠新鮮也清甜﹔
而啤酒需要在外購買,他們會提供冰筒冷藏啤酒,
開始期待以久的韓燒,首先是烤豬皮150G($98),豬皮煮熟用椒鹽醃好,相比起坊間的質地較軟淋,口感較惹味,可以再點蘸黃豆粉進食﹔
烤豬皮150G($98)
五花肉150G($110),較為薄片,但脂肉比例相近,用新鮮生菜包住食,能夠減去油膩感,
五花肉150G($110)
真雪花牛肉150G($200),脂肪紋路雪白與鮮紅色肉質配搭,賣相十分吸引,入口充滿油脂香又軟淋有牛肉香﹔
真雪花牛肉150G($200)
韓式烤牛大腸180G($140),賣相似雞皮,不過經烘燒之後入口十分爽口,與豬大腸相比,牛大腸的質感較軟淋香口﹔
韓式烤牛大腸180G($140)
爐邊蛋經過爐邊熱力熱熟,見到中央呈現少量生蛋漿,但周邊足透已可進食,否則蛋入口太老,另外可以免費添吃一次,而額外添吃的話便要加錢,
另外,入座時一併提供的白蘿蔔可以用來不時清潔烤盤,但我們入座後就瘋狂烘燒,快近尾聲才記得白蘿蔔的存在,此時烘爐已經帶焦黑才用白蘿蔔都無補於事,幸好,侍應們之後都幫忙換上新一個烤盤,
有點意猶未盡,再另點護心肉200G($150),香燒後肉味濃郁有口感,蘸燒肉醬來吃,十分惹味,
護心肉200G($150)
特級牛頸150G($190),這個是私心推介,除了護心肉,最喜歡便是牛頸肉,味道濃郁極香口,是用來佐酒的好選擇,
特級牛頸150G($190)
喜來烤肉180G($130),砌成立體花一樣,每片肉很薄,簡單輕燒即可,
喜來烤肉180G($130)
我們亦點了熟食,生牛肉拌飯($98),賣相吸引、顏色繽紛,辣醬配以六種蔬菜、生牛肉和蛋黃,
生牛肉拌飯($98)
將所有材料拌勻,入口口感豐富,菜葉夠鮮甜、又加入辣醬,蛋黃又能包住飯粒,十分美味﹔
水冷面($70),清涼的醋汁酸酸甜甜加入喬麥面配上青瓜絲、蛋和番茄,喬麥面爽口彈牙,入口冰涼醒神,能夠大大減輕先前食太多肉的油膩感,
水冷面($70)
侍應們動作很迅速亦有禮,他們一半是韓國人、一半香港人,要下單溝通亦不會成問題,不過預約方面,建議大家有誠意的WALK-IN預約吧,因為電話長時間都線路繁忙,我也打過多於廿次,不是線路不通便是無人接聽,要避免等位之苦,不妨妨效其他食客一樣專程WALK-IN預約。
2015-01-31
80 分鐘 (堂食)
真雪花牛肉150G($200)
護心肉200G($150)
特級牛頸150G($190)
2015-01-19 3924 瀏覽
星期日放假,一家大細去行下旺角,睇下模型,玩具,泊車的時候見到,喜來稀肉。就決定咗行完街就試下新嘢!因為知道如果太晏食一定要等餐死!我地就唔食Tea,行完街6:00就去攞位!所以不用等位,可以立即有得食,但限時一個半鐘!佢最特別就係個窩邊有兩個坑位,可放蛋汁落去!而且無限添食!另外一開始就會提供一碗大荳芽湯,及一些泡菜!泡菜辣到飛起,比起响韓國食嘅更辣!韓燒就一定係食肉啦,五花肉,豬皮,牛肉,豬皮待應提示燒好之後加埋黃豆粉食,但個豬皮一放落去燒就彈到飛起,可能有好多水份,建議應該食晒啲肉先燒豬皮,肉類同一般韓燒店舖無乜大分別,我地就試咗佢個生牛肉,都好滑,好新鮮!但價錢就偏貴,而且啲肉唔算大碟!餐廳勁熱!!

題外話/補充資料: 如果咁嘅價錢韓燒限時一個半鐘,想幾個朋友食飯兼吹下水就未必係好嘅選擇!仲有就係間店未有酒牌,想飲酒要自己買咗攞落去飲!
2015-01-18
上次冬至屋企人改咗地方所以無食, 之後因為要5個人以上先有訂位但又唔想排隊所以放棄咗 ... 點知今日去開呢頭就見到新開咗喜來稀肉, 新店又有九折, 所以忍唔住去試~叫咗護心肉(豬肉)$150, 喜來烤肉(卷到似花型個個)$130, 牛肋骨肉$130, 青口湯$78~之前睇食評見個個都讚個護心肉, 但我試咗唔覺有乜特別, 唔係大家講嘅入口即溶, 加上自己唔係特別鍾意豬肉, 所以覺得哂咗quota, 寧願叫多碟牛肉~同埋呢度d肉無調味, 所以除咗只可以形容喜來烤肉薄d, 質感上牛肋骨肉有口感d, 味道上無調味其實無乜分別~青口湯成碗好多青口, d青口算大隻, 但可能因為只係清湯滾一滾, 所以無味真係好清~白飯$12碗, 可樂$20, 菜同蛋不停refill~總括試完之後覺得無乜特別唔明點解咁full價錢唔算平, 我自己prefer d肉有調味, 所以韓式燒烤我prefer名家, 日式就牛角~原本好開心有九折, 點知咖啡仔驚我地牛魔王唔夠牛食, 所以幫我地加餸<<牛肉乾>>一張 #_#

白飯$12碗, 可樂$20, 菜同蛋不停refill~

2014-12-26
慶祝紀念
聖誕節
2014-12-30 3113 瀏覽
可能是由於星期一的關係~~不用等位~~很快就安排到位置~服務員的態度很好~很熱情~~韓國侍應生會說廣東話~~香港的也會說韓語~~挺方便食客~不用怕溝通不到~!!食物方面~一如尖沙咀總店的水準~!! 三個字: 非常好!!護心肉是每次必食的菜式~還有兩邊的蒸蛋~超好食~食完一次~可以叫侍應生再添~~真的吃蒸蛋也能吃飽~哈哈牛五花都是值得推介的~~好味得吃了兩碟~!!還有以下的~都是很好吃的呀!!!一個星期內去了兩次~!!趁現在新開~不用等很長時間~~值得去。服務, 食物, 環境都好!但唯一要改善的就是 洗手間~真的很細.....建議大家先在商場去完洗手間才來......
可能是由於星期一的關係~~不用等位~~很快就安排到位置~
服務員的態度很好~很熱情~~
韓國侍應生會說廣東話~~香港的也會說韓語~~
挺方便食客~不用怕溝通不到~!!
食物方面~一如尖沙咀總店的水準~!! 三個字: 非常好!!

護心肉是每次必食的菜式~
還有兩邊的蒸蛋~超好食~
食完一次~可以叫侍應生再添~~
真的吃蒸蛋也能吃飽~哈哈
牛五花都是值得推介的~~好味得吃了兩碟~!!
還有以下的~都是很好吃的呀!!!
一個星期內去了兩次~!!
趁現在新開~不用等很長時間~~值得去。

服務, 食物, 環境都好!
但唯一要改善的就是 洗手間~

2014-12-29
  • 諼心肉
  • 牛五花
2014-12-26 2932 瀏覽
17號才正式開業的旺角分店, 暫時不算太多人知道, 而且地點不在最旺的街道, 所以想嘗試這家經常排隊的烤肉店的話要趁現在來旺角分店囉!! 環境比尖沙咀店更大, 座位分佈更寬敞, 如人數多(4-6人以上)的話, 還有較私隱間隔的座位呢! (當日獲坐到最末排, 八人座位自成一角, 吵鬧一點也不會騷擾其他客人)依然是韓國人(老闆和部份員工)和本地人(員工)的組合, 可是溝通絕對沒問題, 因為員工是懂得廣東話喔!!! 以為這個大招牌的右邊是門口...原來左邊才是樓梯往下走哈哈 (走焦了請諒)這豬仔下的光源較好, 合照建議方位 XD到達座位後, 客人先打點自己的外套包包收進椅下(打開坐墊), 超方便的, 不怕大包小包要佔座位阻礙暢食, 也可防止燒烤味染到. 侍應則同時奉上配菜湯水調味料生菜工具等等, 還有在爐邊倒蛋槳~ 有原味和加泡菜的.湯是清淡的荳芽湯, 然後就是可單吃可連同烤肉一起吃的配菜, 當中以泡菜廣受食客歡迎, 是很辣的! 可是同時得到「但係又好好食, 一邊辣一邊食」的回應. 生菜配菜都可以無限添食, 用生菜包肉吃大概可減少一點罪惡感 依次序, 最下的兩團是 護心肉(2碟份量), 中間

以為這個大招牌的右邊是門口...
原來左邊才是樓梯往下走哈哈 (走焦了請諒)
這豬仔下的光源較好, 合照建議方位 XD

生菜配菜都可以無限添食, 用生菜包肉吃大概可減少一點罪惡感
依次序, 最下的兩團是 護心肉(2碟份量), 中間是 豬腸, 紅色一片片是 特級牛頸, 還有 烤調味牛排骨 (沒入鏡)

護心肉 : 引進護心肉的始祖店, 當然是必食之選~ 這碟肉應該是燒所有肉的最先者, 因肉味較淡, 而且最方便! 一整碟倒上鐵板, 一次過進行燒烤, 翻幾次就可以吃囉! 至於護心肉是哪部份... 是豬的橫隔膜與肝之間的筋肉吧! 詳情請參閱尖沙咀店版面的介紹, 我只是覺得超好味(而且珍貴)就夠了!
肉嫩不煙韌, 醃料剛剛好, 容易咀嚼消化! 配生菜連洋蔥泡菜一起吃是享受!!!!

豬腸 : 很有嚼勁充滿膠質之物! 喜此物者必LIKE!

特級牛頸 : 和牛排骨一樣, 未至於入口即溶但絕不會很煙韌, 算是有嚼勁的肉類.
牛五花
五花牛 : 這個挺像火鍋時吃的肥牛, 不過用燒烤的方式倒是第一次, 預先醃過的肉燒好後再沾醬吃, 比火鍋是另一種感受哩~
冷素麵
必必必必必食的水冷麵! 傳說韓國人到此店點選的第一位是此冷麵, 第二位才是護心肉!
奉客時會先詢問要否剪開 (相中是已剪), 記得要先加醋和芥末, 風味十足! 酸酸甜甜的, 麵質有煙韌, 蔬菜爽甜!
豆腐湯
豆腐湯: 除了豆腐還有蜆, 辛辣是必然的! (辣度中上)還有蜆的鮮味在其中.

辣炒年糕: 就如韓國地道美食一樣 ---> 勁辣!!! 同樣煙韌有嚼勁.
牛肉眼
牛肉眼 : 比手掌還大的一塊肉, 完全佔了整塊鐵板! 燒好後可剪開細件, 唯白色(脂肪)位置較密集所以會肉脂分離, 可按喜好取囉~ (我倒高興不用連脂肪吃)

[肉旁邊那塊白色東東是菇, 可以烤來吃掉的
]

題外話/補充資料: 環境寬敞是一大要素, 員工也很友善, 唯有大概因為新開張, 未適應工作環境, 有時會反應較慢, 都是作為客人應該體諒的. 鐵板由於是新的, 導熱超快! 若遇鐵板燒久了已沾了焦, 是可以叫店員更換一塊的哦! 最後是私心話 : 聖誕節期間, 女店員會戴著可愛鹿角的, 如果連男店員也戴的話, 眼睛會「吃」得更愉快喔! >﹏<
2014-12-24
慶祝紀念