2014-06-03 5177 瀏覽
Happy Friday Night 與朋友一行四人到喜來稀肉食韓式燒烤。但一到店門前已經令我嘩然, 點解條人龍可以咁長咁多人, 心裡暗想此店真係好食到咁? 幸好我的朋友早於一個月前到店親身訂位(PS: 請注意訂位電話通常沒有人接聽的!!), 所以今晚只是等了15分鐘, 執好枱便可以入座, 8時入座限食個半鐘。由於時間有限, 我們怱怱下單, 叫了幾款較出名的肉。整體來說, 食物味道不錯。而環境亦很有韓國特色, 但通風較差, 燒完後一身都是油煙味。加上只有個半鐘(因為有太多人等位), 整晚感覺很忙很趕, 並不是與友詳談的好地方。如果有book位是值得一試的地方, 但如果要排隊等個幾鐘, 我就覺得不太值了!*離開時約9點40分, 仍然有一堆人在等位

由於時間有限, 我們怱怱下單, 叫了幾款較出名的肉。

*離開時約9點40分, 仍然有一堆人在等位
入座後, 侍應為我們開爐, 並於爐邊倒下蛋槳, 左邊是原味, 右邊加入了泡菜。由於要一邊燒一邊吹水, 當吃蛋時已有點過時太老了! 但還是有泡菜的蛋較好味!
護心肉與五花肉是必吃之選, 肉味很香, 不是純粹夠奄料味道!
喜歡吃內臟的朋友, 燒大腸亦是必吃之選! 其他如豬皮都只是一般, 不夠爽口!
炒年糕: 味道只屬一般
大醬湯: 濃淡味道適中, 非常合我個人口味, 讚!!
2014-05-30
15 分鐘 (堂食)
2014-05-25 5425 瀏覽
一行九人 特登黎試呢間韓燒 聽聞裝修好傳統六點派一次飛 七點派一次 我地六點幾先到 所以等七點果round 我地人太多 七點半先入得分左兩個爐 一坐底就有碟泡菜同碟芽菜 泡菜好辣 芽菜酸酸地幾開胃 後尾燒完好食左無咁辣叫左幾碟肉 全部double叫 最好味係護心肉 牛五花同五花腩 腌得比較入味 反而牛肋骨無咩味食落麻麻爐邊啲蛋好正 有一邊加左泡菜正啲 不過我地等到佢起晒泡先食 已經老晒嚕😭 另外仲叫左個拌冷面  好正其實間野都ok 但同韓國比無論裝修定味道都差一大截 仲要貴咁多 不過扺讚係泡菜芽菜生菜可以無限refill 我地人多refill勁多次哈哈
一行九人 特登黎試呢間韓燒 聽聞裝修好傳統

2014-05-24
60 分鐘 (堂食)
  • 牛五花
2014-05-24 4391 瀏覽
我非常愛吃韓國食品,上次到韓國沒有機會吃到出名的烤肉,所以在香港也很想吃,知道這間店在香港很出名,在很多其他國家地方也是有分店的。這次三人七點來到,但也是等了1.5小時才可以進去,上面的位置很大,其實我覺得可以多放數張檯子,上面不論多少人來,也是可以擁有一個爐的,我們一坐下,侍應便來倒蛋漿,給了前菜,生菜籃,我們又立即點了五花肉,豬皮,護心肉,石頭飯,大醬湯。不久,很多生肉便來了,不得不嘗這間店的最出名東西護心肉$150,我們立即拿去燒,我燒得不是太久便拿來包著生菜吃,我覺得不是燒的太熟的好吃點,因為不會太硬,但友人吃時覺得沒有熟透,所以他燒了久一點,但我吃的時候非常的不好吃,因為太硬了,肉汁也沒有那麼多,所以不要燒到全熟。有樣事想說,我奇怪的是為何烤肉沒有醬汁?我又不好意思問,以為根本沒有的,但當吃完時,我再上網看看,原來每一檯也是有的,真的很憤怒,因為吃烤肉沒有了醬汁簡直失去了一隻很重要的馬。不過也吃完走了。另外我們點了五花肉$120,不是有飲食節目看到的厚切,而是非常的薄,不過也好的,因為我很喜愛使用那個剪刀,有飲食節目經常看見主持人拿來剪,很好玩似的,烤到一半,便剪到一細片,然
不久,很多生肉便來了,不得不嘗這間店的最出名東西
五花肉 豬皮
另外我們點了五花肉$120,不是有飲食節目看到的厚切,而是非常的薄,不過也好的,因為我很喜愛使用那個剪刀,有飲食節目經常看見主持人拿來剪,很好玩似的,烤到一半,便剪到一細片,然後再烤多一會,便成了。味道也是不錯,不會太肥,不過這個一包菜會好吃點。
我們又點了豬皮$70,我們也是頭一次吃,開頭友人覺得會很肥,但原來不是的,它的口感彈牙,味道一流,價錢還是很價宜,有很豐富的骨膠原,吃時也死黎有罪惡感,我覺得這個才是全晚的主角。
石頭飯
除了烤肉,我們點了石頭飯$80,價錢比起出面的也算貴了點,味道是一般的,不過我也是很愛吃
石頭飯,有飯焦,伴有一起吃很棒,再加上辣醬。
大醬湯
我們又點了大醬湯$60,真的是頭一次吃,我很愛喝韓國的湯,反而中式湯不是有太大的好感,可能韓國的味道重一點,又有點辣,令我很想喝下去,又可以伴飯吃。
最後我們也是吃得很飽,但也是吃完爐邊的蛋漿,一邊是原味,一邊是加了泡菜,味道很不錯,口感也是,我把餘下的泡菜拿去烤,味道更好吃,因為看飲食節目的人也是這樣吃的,乾身了點,但味道更好。這間店的泡菜有點辣,不過其實的確好味的。
我們吃了一小時左右便走了,因為晚上吃得太飽,想走走而已。
2014-04-16
90 分鐘 (堂食)
五花肉 豬皮
2014-05-20 4755 瀏覽
每天到了接近晚飯時間就大排長龍, 致電訂座也傳聞預定到2個月後才有位, 而且只有「一條線」- 只有1人接聽, 忙線掛掉也沒辦法, 唯有早點去排隊囉! (哭)我從開業起一直垂涎希望能盡快來一親「稀肉」芳澤, 終於終於終於(要用終於X3來表示強烈"肉"望達成)由韓國朋友的引領下到來此店, 從樓梯拾級而上, 偌大的餐廳內排滿連著烤爐的座位, 每人的箱型或筒型櫈只要拿起蓋子就可以把手袋等物品放進去, 就可以舒適用餐, 不用堆疊在身邊.甫坐下便奉上海帶湯, 每枱只有一碗, 好好的分享吧! (笑) 海帶湯很鮮甜, 原來內裡有蜆, 很鮮嫩.前菜兩碟, 泡菜有夠辣的!!! 店員亦在同時把蛋漿倒入烤爐旁的兩坑中, 待熟後就可以用匙羹享用. 來此的目的當然是主角 : 只此一家的 護心肉 ($150/200g). 燒熟的照片礙於版面有限就不放上來了, 肉質超級好! 平常吃燒肉最怕吃到有「筋」(其實正解是肉之間的纖維) 煙韌無比, 甚至會咬不斷得吐掉, 這個護心肉絕對沒有此情況! 多咬幾口就好像會溶化掉一樣消失於齒頰之中. 識食可以用生菜包住肉和泡菜芽菜來吃哦! 烤豬皮 ($88/150g) : 烤這個時要小

護心肉
識食可以用生菜包住肉和泡菜芽菜來吃哦!
烤豬皮
烤豬皮 ($88/150g) : 烤這個時要小心油脂彈出來, 口感彈牙, 好像在吃煙煙韌韌加熱了的咸味啫喱糖一樣!
牛五花
牛五花 ($150/250g) : 與其他正宗韓國烤肉店一樣好的五花肉! 在烤爐上搶不到五花肉吃就一定要把五花拿到口!!!
石鍋拌飯 ($78) : 略略有點可惜的石鍋飯, 也許因為注意力都集中在烤肉上罷, 覺得這拌飯有點過於普通, 沒有很突出的美味.
欲體驗韓國人用餐習慣的話, 可以追加燒酒哦! (前提是閣下必須有點酒量, 也反正韓國人一般不論吃什麼類型的食物都會喝酒啦!)
2014-04-12
2014-05-17 3854 瀏覽
不用想即使是從韓國進軍香港的燒肉店,也不可能百分百重現原本的味道,原材料不可能百分百一樣,而且係香港這裏租金更是一大難題。所以同樣的質素也需要用多一倍的價錢去享受,沒有辦法,要在香港吃好韓式烤肉質素的也沒有太多選擇。今天,選了近期大熱的喜來稀肉,餐廳同樣位於金巴利道,同一個街角,在晚上就會出現三條長長的人龍,其他兩條就是因「星星」熱起的炸雞店,大家也是為了吃好東西也不惜排幾個小時的隊。當然,自已也很怕排隊,當日,特地六點已到達店中,可是,發現已出現小小的人龍,全店已坐滿,十分驚訝,大家未到六點已在吃晚飯。所以我以為的很早,已是太遲。唯有開始排隊的心涯。苦候一小時終於有位,待應告知限時90分鐘用餐,雖然不是太多但也足夠。MENU的價錢唔算平,平均一碟都要$130唔算平,但等左咁耐,就咩都要試下先沒白費等的時間。所以我地叫左二種牛肉-牛五花、招牌肉喜來烤肉,另外,再叫左店的-五花肉和推介的護心肉,我自己必定會叫的豆腐湯。落單侍應就送上小菜和醬汁,小菜味道唔算多款但泡菜味道不錯,但算比較辣。醬汁要兩個人分一小碟我覺得唔太夠。配烤肉的小菜相比起韓國的算小款。雖然,係韓國的海外店但都沒重現韓國的
落單侍應就送上小菜和醬汁,小菜味道唔算多款但泡菜味道不錯,但算比較辣。醬汁要兩個人分一小碟我覺得唔太夠。配烤肉的小菜相比起韓國的算小款。雖然,係韓國的海外店但都沒重現韓國的風味,真係有D估唔到。
呢度其中一特色,就係可以係燒爐上順便煎蛋,雖然好玩,但味道好淡,比係韓國食過的味道差得遠,我想好可能關蛋事,唔通店唔係用韓國蛋所以唔同味,我就沒再考究,始終送的唔可以太高要求。
肉的份量唔算多,一碟約合兩人的分量,食過咁多種肉,最有驚喜係牛五花,兩邊輕輕一燒,牛的香味出哂,而且口感一流,十分出色,可惜份量唔多。
五花肉
五花肉$110得兩小條,真係好貴,仲要係唔多層次,肉味唔濃,比係出名的濟州食過的五花肉,真係唔可以比較,但價錢就貴三倍,真心有D失望。
喜來烤肉
招牌的護心肉,真係唔覺得特別,係有佢話的嚼勁,但真係沒乜味,唔覺得有濃烈的肉味,醬汁都沒乜特別,雖然來貨的店好似好勁,但唔算出色,而且$150都係得數塊,真係覺得下次唔會試。
另一店裏推介,喜來烤肉,食完後沒乜特別驚喜的感覺,用上店裏的名字,可能期望太高,就會覺得有少少失望。肉質同一般的牛肉一樣,唔係特別滑,牛肉味唔算濃。
tofu soap
反而,店裏的豆腐湯,味道出色,用料很足夠,豆腐是一整顆的嫩豆腐,海鮮鮮味都有,而且價錢合理 ,$68,下一次一定會再叫。

總結:

如果星期六日來又唔想排隊一定要5點幾就來到,唔係就要等第二輪,其實,店裏面人手唔多,有時要叫好多次待應先得閒理你,人手真係要加。但枱和枱之間都算闊,食完都唔會好大陣味。
價錢唔算平,但叫做有特色,未試過可以試下,但要排幾個鐘就食到,我就唔會等。
2014-04-27
60 分鐘 (堂食)
喜來烤肉
tofu soap
2014-05-11 6956 瀏覽
Just don't get too excited seeing the grilled egg yet, I am gonna be a spoiler and tell you Seorae's grill egg tasted bad and is not even close to the one I had in Korea. As far as I know, Seorae is the first Korean BBQ restaurant in HK that offers a griller that has space for grilling eggs and kimchi. Let me know if you find some other ones in Hong Kong, I would really love to try it out.I went to Seorae on a weekend at around 10.30pm and to be honest I did not expect a queue. When I got my wai
I went to Seorae on a weekend at around 10.30pm and to be honest I did not expect a queue. When I got my waiting ticket and was asked to wait for 30 minutes, I was in shock. Later on I found out Seorae is a chain restaurant originated in Korea, which totally explains the queue as Hong Kong people loves to queue. Anyway since it was 10.30pm, I only waited 10 minutes before I got seated.
Saerao is extremely spacious, there are loads of tables to cater small and big groups of diners. The furnishing at Saerao is rather rustic with cement walls and metal tables. Every table has an individual griller and a long pipe to absorb the BBQ smoke and the smell. The ambiance is lively here and it is a nice casual place to dine in.
3 Banchan were served along with a bowl of seaweed soup. The banchan included kimchi, marinated bean sprouts and raw onions. The banchan were all pretty standard in taste, nothing too exciting, but they can be refilled for free. I am glad that Seorae offers this service as the restaurants that I went in Korea did that as well.
A jug of water was also served at every table which I believe is a custom in Korea, as many of the restaurants in Korea that I went did the same.
Condiments and lettuce were served after we made the order. The condiments tray that holds soy sauce, Ssamjang and salt in sesame oil is pretty small, we asked for another tray of Ssamjang and salt for our meats. Lettuce was fresh but it can be refilled once only. Every other basket of lettuce, if I do remember correctly, costs an additional HKD$20.
One of the main highlights at Seorae would be the complimentary grill eggs which was offered as a starter. Two portions were given - an original version and a kimchi version which is basically the original verisiom but added some kimchi into it. The egg took forever to cook and failed its role as an appetiser. It was either the mixture recipe or the griller's has problem, as per experience, the egg should be cooked pretty fast. Timing aside, the egg was not as smooth as I expected and was quite bland in taste. Hugely disappointed.
Marinated Beef - HKD130
This marinated beef was pretty lean with little marble on it, but it was flavourful and juicy. It was a palatable wrap with the lettuce, grilled shallots, grilled kimchi, and grilled garlic.
Pork Belly - HKD120
We also ordered pork belly which I thought can never go wrong, but Seorae's pork belly was extremely chewy and dry in texture...
I would not really recommend Seorae as it's meats were pretty average and the grilled egg was bad. The service was excellent here but that could not drive me back as I can easily get better quality meat elsewhere. However I would not mind going back again right now as they still have not got their alcohol license yet. YES, that means free corkage everyone!

2014-02-08
10 分鐘 (堂食)
  • Marinated Beef
2014-04-24 6261 瀏覽
等左個半鐘終於入到去坐!食左豬皮,護心肉,牛五花,豆腐湯等等!我覺得護心肉好味!不過豬皮我同朋友都覺得可能有浸過或製過,所以燒完偏林!未夠脆口!覺得佢的牛同豬唔錯!反而豬皮同雞就一般!
2014-04-17 6902 瀏覽
限時一個半鐘的晚餐, 急忙點菜, 勿浪費時間, 沒法子, 韓風流行, 太多人等候呢沒背靠的櫈已是這種燒烤餐廰的特色, 務求要客人坐得不舒服, 快快走配菜較少種類, 不要期望像其他韓餐廰般會有5,6碟, 事實上, 這裡的每碟的味都很淡, 欠了韓式的濃味燒鍋邊有空格給職員注入蛋水, 造成多一樣新奇東西給客人'嘩', 但其實只是正常的蛋呢...不用驚訝賣相好, 味道正常而不是特別美味, 當然有醃製過, 都很入味, 不過未能令人留下印象普通的雞肉, 實在沒什麼好說, 肉是滑的, 味是可以的看起來十分大件, 十分新鮮, 自己煎起來沒什麼香味, 吃下沒什麼牛味, 實在驚奇, 不便宜的呢看似OK, 吃起來又是不太濃的味, 實在有點實失望, 因為是覺得有點兒太淡, 配料不多, 飯亦少, 其實整體只得碗的一半
豚肉
普通的雞肉, 實在沒什麼好說, 肉是滑的, 味是可以的
肉眼
石鍋飯

2014-04-09
2014-04-15 6509 瀏覽
1.00am 仍然有五六枱人。因為它的護心肉,我決定再來吃多一次。有別於大牌韓燒,裝修、格局頗像韓國地道燒。前菜:辣泡菜, 紫菜湯, 辣芽菜, 生洋蔥, 烤蛋漿烤蛋漿最好味,我嫌蛋漿泡菜不夠,所以自己剪多一些辣泡菜一起烘。當蛋漿半熟的時候吃,口感非常美味護心肉肉很嫩,醃的很好吃,不用蛋漿太久,不然肉會太老。另外,跟生洋蔥一起炒更惹味牛肋肉味道淡一點,入口沒即化,又沒肉汁,失望。跟舊式韓燒的大塊牛肋骨根本沒辦法比。五花肉肥肉很適中鮮味, 肉汁頗多。有韓國朋友介紹泡菜夾著五花肉吃,多吃會有上癮的感覺。烤豬皮有別於其他豬皮, 它沒有後期加工過的。活生生的一塊脂肪上枱。烤豬皮的人多數做法有二: 廣東菜烤芝麻皮,烤的要有細泡泡在皮面,潮州菜則是光皮,一個泡也不可以。我比較喜歡前者,脆得不得了。但豬皮一冷, 就不脆了。燒後即食,口感過癮, 可是非常豬油,有罪惡感,所以隨之附上一碟黃豆粉吸吸油。辣豆腐湯可能我著服務員湯不要太辣,所以湯顯得不濃,味道不香,但豆腐滑。有海鮮在湯肉,蛤肉不用本地蜆肉,挽回一點分數
1.00am 仍然有五六枱人。
因為它的護心肉,我決定再來吃多一次。
有別於大牌韓燒,裝修、格局頗像韓國地道燒。

前菜:
辣泡菜, 紫菜湯, 辣芽菜, 生洋蔥, 烤蛋漿

牛肋肉
辣豆腐湯
2014-04-13 5775 瀏覽
話說…昨晚突然興起好想食烤肉,所以就打黎book位啦點知佢個電話係長響無人聽嫁囉…唔係長響,就係響一下cut線……呢D服務態度有待改善…又或者不如取消訂位服務啦!咁樣會無咁嬲由於昨晚book唔到位,所以今日決定早d去等位5:15pm去到,有位,不用等!lucky用餐時間1.5小時。一坐低,就有人幫手準備泡菜啊,海帶湯海帶湯裡面有蜆嫁!成碗湯都好甜好好味不過我地兩個人去,比得一碗我地…係比漏左家每枱一碗呢?唔太清楚。至於泡菜呢,芽菜果碟幾好食,唔會好辣,但另一碟連好食得辣既男友都覺得好辣……點菜喇,肉類方面點左護心肉,五花肉同埋牛肋骨肉由於本人係第一次食五花肉,睇韓劇d人適到好好食咁,可能咁樣令我希望越大失望越大,有點韌但另外牛肋骨肉同埋護心肉真係好好味,肉與好林,牛助骨肉真係好有牛肉味,唔似得有d較差既牛肉咁…食完都唔知自己食緊牛定豬……同埋呢個肉唔駛加任何醬料都好夠味!係熟食方面,叫左個粉年糕同埋石鍋伴飯炒年糕炒得好好味,連我唔太食得辣都食左半碟,哈而伴飯都不錯,但無乜特別〜成餐飯最特別既係爐邊會加左兩行蛋漿係到,食完烤肉時d蛋就岩岩好熟哂。蛋不會太熟,但無咩加到調味,所以要自行調味
話說…昨晚突然興起好想食烤肉,所以就打黎book位啦
點知佢個電話係長響無人聽嫁囉…
唔係長響,就係響一下cut線……

由於昨晚book唔到位,所以今日決定早d去等位
5:15pm去到,有位,不用等!lucky
用餐時間1.5小時。
一坐低,就有人幫手準備泡菜啊,海帶湯
海帶湯裡面有蜆嫁!成碗湯都好甜好好味

點菜喇,肉類方面點左護心肉,五花肉同埋牛肋骨肉
同埋呢個肉唔駛加任何醬料都好夠味!

係熟食方面,叫左個粉年糕同埋石鍋伴飯
炒年糕炒得好好味,連我唔太食得辣都食左半碟,哈
而伴飯都不錯,但無乜特別〜

成餐飯最特別既係爐邊會加左兩行蛋漿係到,食完烤肉時d蛋就岩岩好熟哂。蛋不會太熟,但無咩加到調味,所以要自行調味啦。

P.S.
1。生菜同埋泡菜都可以再添嫁。聽說蛋都可以,但我無加
2。服務方面,樓面唔太夠人。不過都表現親切,不會鞋口鞋面
3。環境都不曾,不會迫,坐得舒服
2014-04-13
  • 牛肋骨肉
2014-04-06 8832 瀏覽
朋友有事相討, 由於大家都是大忙人, 經幾方遷就之下, 最後還是約到了晚上11時才開始。想想吃什麼, 還記得早在數個月前收到個電郵邀請試食, 但因那陣子沒有多少天在香港, 所以謝絕了邀請, 但是有趣的店名讓我好有印象。後來看見店舖開張, 亦有些朋友寫過覺得不錯, 最重要還是開至凌晨四時, 所以便想來試試吧!店舖位於我曾經很熟悉的金巴利道之上, 近三角公廁一帶一向都有不少韓國食店, 近期”星星”大熱, 也得來間間長龍。就連這間新店都不例外, 早段傍晚基本上堆滿等位的人群, 而且餐廳還設定於22:30前, 一律限時一個半小時, 真可說是”等得太久, 又食得辛苦”。不過幸好我們11時才到, 餐廳大約只有半滿, 有些更是吃到尾聲我人們。餐廳樓上鋪面寬敞, 枱與枱之間不算密, 而且也有卡座, 中間方枱是闊木枱加上仿韓國大牌檔啤酒箱般大小的方櫈。方櫈下層可放袋子, 感覺方便而慳位。牆身以灰色為主, 掛有一幅大的豬形肉類分佈的圖示, 全因介紹店內主打的”護心肉”。可是, 餐廳有點兒”自打嘴巴”, 因牆上掛畫寫到: “一般成年的豬隻約只有200-300克護心肉”, 想突顯其珍貴罕有。但是最終棋差一著,
可是, 餐廳有點兒”自打嘴巴”, 因牆上掛畫寫到: “一般成年的豬隻約只有200-300克護心肉”, 想突顯其珍貴罕有。但是最終棋差一著, 在塾枱的底紙上卻不知怎的寫上”400至500″, 那究竟是這個設護心肉是會跟隨情況放心縮小, 還是餐廳對護心肉的大小資訊也不大清楚??
上主菜之前來些前菜, 泡菜偏鹹帶有刺激的辣味。泡菜入口略硬, 牙齒也需咀嚼一段時間才可咬開, 老實說, 也挺韌的。芽菜前菜, 味道略淡, 縱然爽口但是無多少味道。
餐廳的烤鑊特色在於鐵版旁邊的坑位, 餐龐會將蛋漿倒進坑中, 透過熱力慢慢令蛋煮熟, 之後再用匙羹邊燒邊吃。而且你還可選擇將泡菜芽菜等前菜剪碎放入, 再灌蛋漿而吃, 味道更好。然而蛋漿, 生菜, 泡菜等作都是任添任別的, 所以不妨多試不同配搭, 找出你的對味位。
護心肉, 按餐廳說法, 這裡應該是多於一隻豬能有的份量。肉件切成條狀, 厚度約略多於一節手指見方。肉色偏淡粉紅夾雜雲石色調般的肥肉。放於煎板之上輕烤, 顏色逐漸變深而實在, 再翻兩下讓肉條幾面煎香而熟。上桌, 塗上少少醬汁, 令肉面帶有光澤。入口, 肉質軟腍有彈性, 口中亦不需咀嚼多汁, 而且咀嚼中也能擠出一點肉質, 質感不錯。可是肉質原始味道淡, 餐廳亦沒有以醃肉處理, 所以底味太清, 肉質油香亦不覺, 宛如在吃一件鑊煎的柳脢般。
豬皮也是近期韓燒熱賣菜式, 很多潮流化的韓燒店都有。餐廳將其切成比一般車仔麵檔的還要大, 然後豬皮遇熱捲曲如豬腸粉般。厚度如三份一節手指般, 但內在有別於中式豬皮, 均是實心的樣子。因此初將捲曲豬皮放入口中之時覺得豬皮質感特別的韌, 效果亦不怎麼的。可是後來朋友拿起剪刀將分成細短條狀, 然後再混入烤過的泡菜及洋蔥, 再以生菜包裹, 口味及口感好很多。
豬大腸當然也是極好的韓燒用料。透過熱板火力將大腸內壁脂肪溶掉並焦香化, 口中有油而甘脂, 也有爐火焦香惹味。這豬大腸完全可做到這樣效果, 但一個個水泡圈的形狀就只是外皮帶韌而已。不過幸好也得到朋友利剪一到, 將大腸破開, 混入上述作料齊吃, 味道比豬皮更惹味, 餘味更長。
吃過很多很多的韓國烤肉, 往往都是一件件夾著肉的吃, 有時還加上韓式麵豉醬, 蒜頭及生菜。可是如朋友般的將食材剪碎, 還加入泡菜及洋蔥碎件同炒的生菜包卻真是第一次。這次給了我一個再去試吃不同韓燒名店的動力。
整體來說, 餐廳食物絕對不覺得應是突出到排長龍而別店無人的境地。心想只是最近水漲船高才可有這樣抓狂的氣勢。再者, 一個半小時的限食是我所不喜的飲食模式, 相信晚市時間如非必要, 絕不再臨。可是, 這也不失是個可愛的宵夜地吧!
2014-02-20
$250 (宵夜)
  • 蛋漿
  • 豬大腸
2014-04-06 6365 瀏覽
第二次黎,水準依然,食客更多,不同之處是人未齊不能攞籌。必食之選:豬腩肉、豬大腸、豬皮及光陽牛肉。今次豬腩肉是厚切(order了兩份豬腩肉,只黎一碟,店員解釋每片厚度都厚了一倍而件數不變) 見未試過厚切就不如試下。  腩肉油份多,易燒,燒得外層金黄香脆,肉汁比薄切多。豬大腸經燒烤後,油流得七七八八,入口外脆內煙韌。豬皮燒過後只餘強勁的膠質感,伴埋黃豆粉,更不覺油膩。光陽烤肉係未經醃既牛肉,軟滑有肉味,覺得比上次既牛頸脊更味美。今次試下韓式生牛肉, 將生雞蛋與生牛肉及梨伴埋一齊食,牛肉味淡,整體無特別,友人話比起晌韓國食的差好遠。至於護心肉,醃得甜甜地,肉質幾彈牙,不算特別,一試無妨。  反而免費贈送既烤蛋漿好有蛋味,生熟度隨自己喜好,半熟時又香又滑,最正係可以添加一次。這裏生菜任添,用菜包着肉食,可減熱氣同油膩。
第二次黎,水準依然,食客更多,不同之處是人未齊不能攞籌。

必食之選:豬腩肉、豬大腸、豬皮及光陽牛肉。
豬大腸經燒烤後,油流得七七八八,入口外脆內煙韌。
豬皮燒過後只餘強勁的膠質感,伴埋黃豆粉,更不覺油膩。

這裏生菜任添,用菜包着肉食,可減熱氣同油膩。

2014-03-21
  • 豬腩肉
  • 豬腸
  • 光陽烤肉
  • 豬皮
2014-03-23 8824 瀏覽
之前已經有朋友推介,的確不付所望!週末凌晨一點好肚餓,覺得要一頓proper meal 先夠皮~但已經一點…… 好彩咁岩見到喜來稀肉開到04:00~ 個心即刻爽皮哂!唔洗逼peak hour 仲唔洗排隊!入面啲枱唔似去開既韓國餐廳,一啲都唔逼~~ 兩個人叫左3碟燒肉肉,有雞排骨,喜來稀肉五花腩同唔記得咩牛肉。碟碟quality 都above average !由其個牛肉! 則邊個蛋蛋都幾surprise, 不過唔可以煮太耐,一差唔多熟就好食喇,如果唔係會變太乾……個人覺得個蛋唔加kimchi好食啲! 雖然韓國菜黎講前菜少左啲,得kimchi 一碟,但overall 好岩食。下次要試埋護心肉先得!
唔洗逼peak hour 仲唔洗排隊!
入面啲枱唔似去開既韓國餐廳,一啲都唔逼~~

$200 (宵夜)
2014-03-19 7946 瀏覽
等左成個月,終於等到今日,為左試呢間韓燒,不惜同朋友千辛萬苦,含辛茹苦咁親身到餐廳訂位,不過一切都好值得 一到門口,真係超多人等位,上到二樓,地方寬敞,爐板亦係度身訂製,中間位置用來燒肉,旁邊有三個空位,分別放蒜頭,原味蛋漿及泡菜蛋漿,整體氣氛好有韓國feel, 所以成個人好輕鬆及毫無拘束。坐低時,侍應會放低泡菜,生菜及牛骨海帶湯,泡菜真係好正~~~最終我地三個女仔點左以下菜式:護心肉:肉好鮮嫩,好香,一定要食 特製醬汁五花肉 :燒完後仍然好Juicy,超好食豬皮:燒完之後,要點黃豆粉食,個味都幾得意 豬大腸:超香脆,好好食 雞排骨:味道OK 石頭窩飯 : 個窩夠熱,所以內有飯焦,加埋韓式辣醬,正~~~~~ 韓式炒年糕:好香,好好食整體黎講,環境好relax,仲會有部份韓籍侍應招呼你,服務都好好.雖然限食一個半鐘,但佢地上菜快,加上泡菜蛋漿等都可以refill,所以食落唔油膩,一定會再Encore~~~~~

護心肉:肉好鮮嫩,好香,一定要食
特製醬汁五花肉 :燒完後仍然好Juicy,超好食
豬皮:燒完之後,要點黃豆粉食,個味都幾得意
豬大腸:超香脆,好好食
雞排骨:味道OK
韓式炒年糕:好香,好好食
2014-03-18
5 分鐘 (堂食)
2014-03-12 9343 瀏覽
自從係fb見到朋友推介之後,一直好想幫襯,終於係前幾個星期四黎左,估唔到平日7點幾黎到,都要等成2個鐘,等到9點半先入到座!雖然等得耐,但無損我地朝勝既雅興,一坐低店員就會自動送上前菜,海帶湯,生菜籃,並係爐上加上蛋漿。我地首先點左最出名既護心肉,仲有一個牛(唔記得名),護心肉的確美味,燒耐d亦唔會韌,又唔會有好多脂肪,另一個牛都好好味,雖然無韓國既咁好,但亦有牛香,將燒好既肉包上生菜及其他配菜,不但更具風味,更可減低油膩感!我地2人食完兩款燒肉同兩碗白飯後,仍然意猶未盡,最後追加了一個牛肋肉,呢款就唔可以燒太耐,否則過熟就會肉質變韌!另外值得一提就係爐邊既蛋,非常滑溜,好似蒸蛋咁,而且同我係韓國食既一樣!今餐我同朋友都相當滿意,店𥚃既配菜、生菜、蛋漿同韓國當地既韓燒一樣,都可以免費添加,唔洗就住就住食哈哈,非常韓風既一個晚上,係我試過咁多間韓燒最滿意既一間,亦令我勾起韓國旅行既回憶!