2023-08-17 173 瀏覽
先讚下D員工,笑容好又有禮,環境真係好岩飲下酒吹下水,好多打卡位,成餐飯感覺好良好,好開心!食物方面~各人有各人喜好!本人就推岩鹽炸雞拼薯格,分量十足!朋友就鍾意炸豬手,肉質鬆軟,好好味!黑松露愛好者就真係要食黑松露炸醬面,本人就一向麻麻地黑松露,佢真係好重黑松露味,所以愛好者真係要試!蟹籽海鮮蛋卷好味,好鬼juice~~酒類飲品都幾多選擇,酒方面點左茘枝冰啤酒同青蘋果冰啤酒,非酒精就蜂蜜檸檬…(🤔唔記得左)下次要試埋其他!

食物方面~各人有各人喜好!

本人就推岩鹽炸雞拼薯格,分量十足!
朋友就鍾意炸豬手,肉質鬆軟,好好味!
蟹籽海鮮蛋卷好味,好鬼juice~~

2023-08-17
慶祝紀念
生日
今次人生第二次寫食評,上一次係幾年前,因為經過一個唔好嘅經歷,忍唔住要寫篇食評發洩吓。估唔到今次係完全掉轉,係實在太正啦,忍唔住都要寫篇食評讚吓。諗住同啲酒友去尖沙咀諾士佛台嗰度飲杯嘢,見到呢間新開嘅韓式酒吧,好似幾得意,就上去試吓。估唔到咁驚喜!一上到去,見到成間機舖咁嘅feel,有晒我以前最鍾意打嗰啲跳舞機,又有我最鍾意嘅籃球機,淨係睇到都已經加晒分!重點嚟啦,又鍾意飲酒,又係食肉獸嘅我,一嚟就叫咗個炸豬手。比起一啲德國啤酒場嘅炸豬手,呢隻簡直係有過之而無不及。超級Juicy,個皮又勁危,唔會太死鹹。仲要切好晒,啖啖肉。食起上嚟一啲都唔麻煩。見佢豬手好食,就諗住叫埋炸雞試吓啦,都係非常有水準。味道拍得住出面專做韓式炸雞嘅舖頭。應該係即叫即炸,出到嚟熱辣辣已經加晒分。味道選擇又多,首先食咗佢 Butter X Garlic, 因為太好食,我食咗一舊就已經比同行友人食晒 😂 所以鍾意辣嘅我決定再叫咗個lava 炸雞,同樣出色。同行友人其中一個唔食辣嘅,都食咗兩舊。咁當然我又唔夠食啦,所以叫埋佢個烤五花肉。呢個係我以前讀大學嘅回憶,以前同屋住嘅韓國朋友,整過好多次五花肉俾我食,次次食都覺

咁當然我又唔夠食啦,所以叫埋佢個
烤五花肉。呢個係我以前讀大學嘅回憶,以前同屋住嘅韓國朋友,整過好多次五花肉俾我食,次次食都覺得一碟可以送幾碗飯
。今次喺度食佢個五花肉,完全係韓國人做出嚟嗰種感覺。外面又脆,但係中間仲保持住五花肉嘅肉汁。調味啱啱好。包埋個菜同埋生蒜,正到酒要即刻再叫酒。

咁講到酒,又係另一個highlight!首先佢有韓國嘅生米酒,仲要正宗用碗飲,所以一到步就已經即刻飲咗一支。

咁之後唔使講,嚟到韓國餐廳就梗係每人整返杯燒啤啦。又係冇得輸之作。其實喺香港嘅其他韓國餐廳,唔知點解燒啤又唔係咁常見。

之後同行朋友有兩個叫咗啲其他嘢,一個叫咗
檸檬青瓜燒酒,一個就叫咗
荔枝味嘅刨冰啤酒。我個人唔係特別鍾意甜嘅酒,不過店員同我哋講,可以先食晒啤酒上面嘅刨冰,之後再飲啤酒。我都試咗幾啖,其實都真係好唔錯。非常適合女仔飲。而個檸檬青瓜燒酒,就真係不得了。好飲到我自己之後都嗌咗一杯。好清新,所有嘢都好夾
。燒酒嘅Cocktail其實都唔算好經常見到。所以又係一個驚喜。

到最後,因為可能飲得太多酒,我自己就叫咗個
黑松露芝士炸醬撈麵配煎蛋。唔係講笑,呢個一定係必食。我食過咁多撈麵,呢個真係做得非常非常之好食。我叫完之後,結果同行友人每人叫咗一碟嚟食。真心旨味無窮!

由於旨味實在太勁,結果到最後決定試埋佢個有氣清酒。感覺佢同我第一次試嘅一隻日本有氣清酒非常相似,不過佢呢度呢隻,好似同佢呢度啲嘢食特別夾咁樣。而且酒精度唔算高,又係另一個鍾唔鍾意飲酒嘅人,男男女女都
會愛上嘅有氣清酒。

所以我嘅結論係,每次行到去諾士佛台,與其喺樓下求其搵間嘢飲嘢,不如就直接上去呢間啤啤bear韓國包車,無論食嘢定係飲酒,都真係好有驚喜。
最緊要係咩啊?就係佢呢度啲店員非常有線,仲要個個講廣東話,同樓下嗰個Vibe係完全唔同
2023-08-07
  • 黑松露芝士炸醬撈麵配煎蛋
  • 國民烤五花肉
  • LAVA  炸雞
  • 招牌炸豬腳
今日 同一班朋友去左啤啤beer ,起初都係以陪朋友心態去試,而且平時都小食韓國野,因為各得周圍都係味道都係差唔多水平。😌😌不過上到去,視覺觀感上面,真係好特別,Y2K時代感隨即湧現,勾起返以前年輕時嘅回憶,不論係籃球機、跳舞機都係好多人既回憶。而且岩晒一班愛打卡既女同事😆相信係入去到食到時既時候,成班女同事都唔係坐位到,去晒影相打卡。打開menu 聽同事講呢到主打韓國新派下酒菜,一眾炸雞 再配薯格,岩晒放工之後呢啤一啤既我地。起初我都係對炸雞有興趣,但當食食下 見到大家都對薯格不斷落手,我係麥當勞幼薯條派既我都忍唔住去試下薯格,點知一入口 外脆內軟😍😍而且個種脆度我從未試過😍😍😍好有驚喜。食得炸雞點可以唔飲啤酒呢? 😈😈本來都唔太想試新野,覺得啤酒就緊係咩都無 ,純啤酒先係最正。但可惡既女同事,點左一杯桃味沙冰啤酒之後,我發現大家由傳統,變晒沙冰啤酒。😮😮我見到咁既狀況,當然義不容辭即刻點咗杯 桃味啤酒四試下佢咩料啦。😈😈點知 中招🫠🫠 我好擔心之後番唔到轉頭,佢沙冰既鮮果甜味 同傳統啤酒嘅麥味,水乳交融,就好似 美斯同c 朗係同一隊波到,意想不到嘅驚喜無限幻想,好有驚喜,沙冰配啤酒

點知 中招🫠🫠 我好擔心之後番唔到轉頭,佢沙冰既鮮果甜味 同傳統啤酒嘅麥味,水乳交融,就好似 美斯同c 朗係同一隊波到,意想不到嘅驚喜無限幻想,好有驚喜,沙冰配啤酒咁都俾你諗到,你好野👍👍

成晚都食左好多唔同食物,每一樣都同我想像嘅韓國野好唔同,真係會食一啖都會連住「咁都比你諗到」,好有驚喜既一個晚上。

一定會再黎 同推介比我朋友。👍👍👍👍
2023-08-11
  • 沙冰啤酒
  • 黑松露韓式撈麵
  • 各種炸雞加薯格
餐廳位於諾士佛臺8樓,一出𨋢已經見到好大隻Bear,好吸引眼球。內裡以遊戲中心設計,雖然藍球機/遊戲機全部唔玩得,但話題十足,打咭一流。餐廳闊落,唔會太嘈,好啱幾個朋友吹下水,或者情侶拍拖。落單自己掃QR code. Menu 設計都配合返主題,而且分類清晰,一目了然。我地兩個人點左蟹籽海鮮蛋卷,White 炸雞配脆脆薯格,韓式海螺拌麵。蛋卷好巨型,蟹籽分量超多,薄薄蛋皮包住豐富既海鮮粒粒,配上調味剛好既醬汁,好正。炸雞即叫即做,炸漿好薄,做到皮脆肉嫩,大小剛好,啖啖肉而且好juicy. 但洋蔥忌廉汁存在感就低左少少,通常飲啤酒配濃味野會正啲。薯格一般,好脆身但食唔到中間薯仔軟綿既質地。拌麵酸酸甜甜,海螺爽口彈牙,麵質係水冷麵嗰種,好煙韌Q彈。夏天必食。野食每樣百零蚊,份量大,share 黎食就perfect,加上位置方便,環境好,會下次再黎。

2023-08-11 67 瀏覽
鋪頭位於美麗華後邊的蒲點,建議經商場去會比較就腳,裝修走電競玩味風,門口已經有勁大隻啤啤,岩晒打卡😍 除左街機及跳舞機裝飾外,仲有用籃球機concept的椅子,勁搞笑,有feel🤪Butter x Garlic 炸雞 配脆脆薯格雞皮少雞肉多,黑蒜味唔會過重 (食過d炸雞會重手咗,咸到暈) ,個份量幾多,飲酒配炸雞,perfect match✅黑松露芝士炸醬拉麵 配 煎蛋望落似細碟,食落唔惹少,香滑芝士完美半溶係拉麵上邊,食落口有4️⃣種以上口感 (煎蛋、芝士、炸醬及黑松露) 。飲酒嘅時候有d主食係肚到,無咁容易醉XD原味芝心蛋卷原條上碟,本身望落無咩特別,但係切開竟然係流心!BBB 刨冰啤酒 -荔枝味打卡一流,甜度都適中,荔枝味幾近磅👌總結黎講,環境好cyberpunk同chill,播住大量blackpink歌,可以被列為適合放工輕鬆嘅地方🥳

Butter x Garlic 炸雞 配脆脆薯格

黑松露芝士炸醬拉麵 配 煎蛋

原味芝心蛋卷

原條上碟,本身望落無咩特別,但係切開竟然係流心!

BBB 刨冰啤酒 -荔枝味

打卡一流,甜度都適中,荔枝味幾近磅👌

2023-08-09 386 瀏覽
最鍾意試新嘢✌🏻得知尖沙咀有間新特色餐廳開張!(新張期內仲做緊88折優惠‼️)馬上訂位試試!上到去見到以電子遊戲機嘅cyber feel作主題嘅裝潢!好潮非常富有玩味感🤩🤩後生仔女嚟到一定瘋狂打卡!!. ✨韓式前菜泡菜&荳芽🥢. ✨炸魷魚 $88大大條煙韌魷魚肉沾上炸粉炸成卜卜脆炸物!鍾意香口嘢嘅朋友好喜歡😜😜.✨蟹籽海鮮蛋卷 $138滿滿蟹籽鋪滿蛋卷之上好澎湃😋蛋香十足嘅蛋卷入面內含沙律醬&蝦肉帶子等海鮮粒!一咬洶湧而出!!.✨BUTTER x GARLIC 炸雞 配 脆脆薯格 $178對韓國炸雞情有獨鍾☺️☺️熱辣炸起油膩炸雞真係好邪惡!蒜香味道比牛油味道更突出🧄沾上芥末醬同食更滋味!仲有格格脆薯伴碟添🥔
✨韓式前菜
泡菜&荳芽🥢
✨炸魷魚 $88
✨蟹籽海鮮蛋卷 $138
係ig見到韓國包車嘅第二間主題分店-啤啤Bear -韓式新派下酒菜,已經係諾士佛台開張,今日去就去試吓先。新開試業期間,做緊限定88折優惠,都已經有唔少人嚟捧場。一出電梯,已經見到個裝修好有心思,係最近大熱既韓式機舖主題//Y2K霓虹燈光 😍😍,仲有大大隻主題公仔係門口。播住韓國歌,好有氣氛。有好幾部街機嘅mon都有一段片長期播。最特別嘅係,其中兩部籃球機嘅設計原來係凳可以坐。一入座就會送上前菜,每張凳下可以收好個人物品。$138 牛油燒酒煮蛤蜊好香嘅牛油味,隻隻蜆都好新鮮,食落好有淡淡嘅燒酒味。$188 🍗BLACK 秘製炸雞配脆脆薯格見到寫住秘製,當然要試吓佢。顏色較深,但好香又甜甜地嘅味道。問咗店員,原來係牛油鹽+酸辣醬+甜辣醬+黑胡椒,四種唔同嘅醬加埋,食嗰陣覺得好match。炸雞份量都唔少,每一塊都沾滿左醬汁。雞肉好Juicy,唔會炸到好老。外脆內嫩。薯格配咗一個蜜糖芥茉醬,一個茄汁,都炸到脆卜卜。$78 🍸Back To Childhood 呢杯係接骨木花蘋果燒酒,底下係接骨木花糖漿,配上燒酒,女仔好啱飲,唔會太濃,甜甜地易入口,岩曬打卡。收工過嚟飲杯嘢,食吓嘢吹吓水,仲可

一入座就會送上前菜,每張凳下可以收好個人物品。

$138 牛油燒酒煮蛤蜊
好香嘅牛油味,隻隻蜆都好新鮮,食落好有淡淡嘅燒酒味。
牛油燒酒煮蛤蜊

$188 🍗BLACK 秘製炸雞配脆脆薯格

BLACK 秘製炸雞配脆脆薯格

$78 🍸Back To Childhood
Back To Childhood

收工過嚟飲杯嘢,食吓嘢吹吓水,仲可以打卡。
BLACK 秘製炸雞配脆脆薯格
Back To Childhood
2023-08-07 67 瀏覽
啤啤Bear韓國包車跟一般的韓式料理不同, 感覺很時尚。❤️食物款式有很多🌟🌟辣炒小章魚五花肉,以辣炒小章魚和五花肉的組合為主,味道十分誘人,小章魚經過炒燒後,變得Q彈有嚼勁,並且沾滿了辣醬,為整道菜帶來更多的風味。而五花肉的肥瘦適中,口感柔軟卻不油膩,與小章魚的口感形成了完美的對比。辣味的小章魚和五花肉的豐富口感相輔相成,辣醬的加入提升了整道菜的層次感,無論是喜歡吃辣的人還是喜歡挑戰口味的人,都能在這道菜中找到滿足。🌟🌟Butter x Garlic 炸雞配脆脆薯格,還搭配了岩鹽香蒜牛油醬,炸雞外酥內軟,口感更加層次分明。炸雞的外層炸至金黃酥脆,咬下去時,能感受到外脆內軟的口感。與此同時,自家製的惹味醬汁更是提升了整道菜的味道。這款醬汁的獨特配方,使得整體菜品更具吸引力和美味。它的鹹香味和蒜香味完美地融合在一起,令人回味無窮。🌟🌟左: ‘Drink Me’ 粉紅西柚特飲石: More Than Lemonade兩杯飲品都清爽涼快,好適合炸雞和辣炒小章魚五花肉的飲品。
啤啤Bear韓國包車跟一般的韓式料理不同, 感覺很時尚。

❤️食物款式有很多

🌟🌟
左: ‘Drink Me’ 粉紅西柚特飲
石: More Than Lemonade
兩杯飲品都清爽涼快,好適合炸雞和辣炒小章魚五花肉的飲品。

5 分鐘 (堂食)
午餐
2023-08-07 68 瀏覽
喺尖沙咀諾士佛台嘅「啤啤Bear 韓國包車」係一間以韓式酒吧為主題嘅餐廳。餐廳新開業無耐,踏入餐廳,你會發現佢嘅室內裝修以街機遊戲為主題,真係好有特色。我哋去嘅時候正值Happy Hour,想嚐下美食同飲杯酒。平時去酒吧通常都係提供nuts ,但係呢道就提供咗一碟韓式泡菜同芽菜。我哋先點咗個招牌菜式 - 韓式炸雞。炸雞嘅外皮好酥脆,內裡嘅肉質就係嫩滑多汁。每一口都食到香氣四溢嘅韓式炸雞風味,特別啱拎黎配酒飲。另一道我哋點咗嘅菜式係芝士蛋卷。芝士蛋卷嘅樣貌好吸引,上面撒滿咗絲絲芝士,好誘人。一口咬落去,蛋卷嘅軟滑口感同芝士嘅濃郁滋味完美結合埋一齊,絕對係芝士愛好者嘅首選。Happy Hour當然唔少得啤酒,我哋叫咗Stella生啤,呢款啤酒氣泡細滑清爽。

我哋先點咗個招牌菜式 - 韓式炸雞炸雞嘅外皮好酥脆,內裡嘅肉質就係嫩滑多汁。每一口都食到香氣四溢嘅韓式炸雞風味,特別啱拎黎配酒飲。

2023-08-06 50 瀏覽
尖沙咀新開嘅韓國餐廳裝修充滿心思,有大大隻嘅餐廳代表bear公仔,又有啲跳舞機同disco嘅裝飾,充滿復古Y2K嘅元素,都幾岩黎打卡。韓式蕃茄海鮮湯配中華麵原鍋嘅海鮮湯麵上枱,然後再係gas爐加熱十分鐘。蕃茄湯有新鮮蕃茄,飲落幾濃仲帶少少辣,加埋青口蜆魷魚蝦等海鮮,食落都幾開胃另外,幾鍾意中華麵嘅質感,即使個湯煮到好熱,麵質都唔會煮到好軟爛,慢慢食都唔怕。BUTTER X GARLIC炸雞配脆脆薯格炸雞新鮮熱辣得黎一啲都唔乾,香脆得黎有肉汁。另外食落好香牛油味,加埋啲蒜茸,調味方面都做得唔錯。 薯格仲有蜜糖芥末醬同茄汁,岩哂一齊share。"Drink Me!"西柚味嘅飲料,酸酸地夠fresh。另外仲見到有其他酒類飲品,夜晚可以黎drink drink佢。

韓式蕃茄海鮮湯配中華麵

BUTTER X GARLIC
炸雞配脆脆薯格

"Drink Me!"
2023-08-05 72 瀏覽
同朋友係google map發現咗一間新開嘅餐廳,咁啱大家都想食韓國野,於是決定一試。行入去環境都唔錯,好有韓國夜攤嘅氣氛,播住嘅K-Pop都好緊貼潮流。餐廳用QR code模式落單,同朋友嗌咗一個蛋卷、一份炸雞、同炸醬拉麵。芝士吞拿魚蛋卷$128多層蛋餅包住芝士吞拿魚,口感幾豐富。蛋同吞拿魚嘅味道幾夾,值得一試。黑松露芝士炸醬拉麵 配 煎蛋$98炸醬拉麵口感好煙韌,混合大量嘅炸醬同芝士,味道好濃厚。身為炸醬麵愛好者,食到啖啖炸醬好開心WHITE 炸雞 配 脆脆薯格$178同朋友嗌咗香草忌廉味嘅炸雞。份量好多,唔需要擔心唔夠飽。炸雞好香脆,甜甜嘅忌廉醬好開胃呢隻熊仔好過隱🤣一開始好好奇點解有籃球機,原來係座位design 🤣推薦度:4.5/5

芝士吞拿魚蛋卷$128

黑松露芝士炸醬拉麵 配 煎蛋$98

WHITE 炸雞 配 脆脆薯格$178

呢隻熊仔好過隱🤣

一開始好好奇點解有籃球機,原來係座位design 🤣

推薦度:4.5/5

• WHITE炸雞配脆脆薯格
  • 黑松露芝士炸醬拉麵配煎蛋
  • 芝士吞拿魚蛋卷
2023-08-05 44 瀏覽
樓下嘅廣告吸引上咗諾士佛台去試最新韓國餐廳!上到去就被大大隻公仔吸引住,睇得出餐廳裝修有花心思!入面有跳舞機/籃球機,形造好cyber同玩味既感覺!我哋叫咗五花腩肉烤肉,份量都幾多!五花肉大大塊,都比較濃味,所以用生菜包住啲肉 和其他配料蒜片同辣豆瓣醬一起食用就啱啱好啊。送酒食就配合!我哋再叫咗個韓式燉雞,呢度煮法比較特別。韓式燉雞是一道以雞肉為主要成分,配以多種調味料和蔬菜慢燉而成。韓式燉雞以濃郁的口味和豐富的湯汁,配以大蒜、洋蔥、馬鈴薯、胡蘿蔔等,以及豆瓣醬、醬油、辣椒等調味料。食材在慢燉的過程中,令湯汁濃稠,豐富左雞肉既味道。由於湯汁非常濃郁,所以粉絲吸哂湯汁,非常好食。
樓下嘅廣告吸引上咗諾士佛台去試最新韓國餐廳!

我哋再叫咗個韓式燉雞,呢度煮法比較特別。

由於湯汁非常濃郁,所以粉絲吸哂湯汁,非常好食。

2023-08-04 47 瀏覽
話說我個friend係K-Pop狂迷,所以特登搵一間喺尖沙咀諾士佛台新開嘅韓式潮館賀一賀佢生日。💫💫入到去果然冇令我失望,成個風格非常街頭炫彩風,成個tone係藍粉紫色嘅螢光色,配以勁大嘅啤啤熊(襯返佢餐廳名)、籃球機、街機同埋夾公仔機。成間餐廳勁得意勁IGBle,我個friend簡直鍾意到不得了!💗除咗係咁打卡之外,食物方面都見到佢落咗唔少心思。今次就叫咗四樣嘢:- Butter X Garlic 炸雞配脆脆薯格🐣($178): 推介之選!其實佢嘅炸雞有6種口味,而我哋就揀咗Butter X Garlic 嘅配搭。炸雞咬落香脆唔油膩,呢隻口味亦都比較輕盈,配以少少芥末就已經一流。而且份量都唔少,我哋兩個爭啲食唔晒🙈- 辣炒小章魚五花肉🐙🐷 ($158): 嚟得諾士佛台梗係要飲吓酒,而飲酒當然要有下酒菜啦,呢度餸簡直係絕配!成道餸以韓式辣醬做base,小章魚咬落煙煙韌韌,五花肉豐盈多汁,配以冬菇同埋少少菜,簡直滋味到爆呀😋- First Crush 粉紅岩鹽荔枝特調🍸($78): 成杯飲品好粉紅亦都有好香嘅果味,而少少岩鹽亦都會附係杯沿,等你飲嘅時候有鹹鹹地同甜甜地嘅雙重口味,非常之特

- First Crush 粉紅岩鹽荔枝特調🍸($78): 成杯飲品好粉紅亦都有好香嘅果味,而少少岩鹽亦都會附係杯沿,等你飲嘅時候有鹹鹹地同甜甜地嘅雙重口味,非常之特別!

- More than Lemonade 蜂蜜檸檬特飲🍹($68): 夏日清爽之選!酸酸甜甜即刻消解晒所有油膩同埋炎熱感,而我哋最鍾意佢嘅飲管都係粉紅色心心形狀,又靚又正呀!

總括嚟講呢間餐廳玩味濃打卡影相一流,而且佢嘅K-Pop背景音樂到選擇得幾好,下次嚟梗會帶埋個friend一齊再嚟啦🥰🥰