我2個人拎飛排隊,等得耐已經係後話,當叫我哋飛嘅嘅時候,因為已經打算放棄行到離個門口比較遠嘅位置,用左十幾二十秒左右行埋去,我比張飛佢,佢同我講ok等等等等,我咪等下囉,等多5分鐘都帶帶我哋入去,我開口問佢先至同我講,等等啦你哋過咗啊嘛,真係痴線帶位,你一早同我講係過左,我就唔等啦。

2024-03-31 595 瀏覽
💰Total $556 HKD/ 3人 HKD (午市)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~早兩日約左屋企人去沙田飲茶,我就決定帶佢地去我之前食過一次嘅餐廳《唐宮小聚》,呢度嘅點心非常打卡able,除左點心,仲有唔同嘅小炒甜品等。建議來之前都打去/whatsapp 訂定座先,因為當日係星期三平日午市,入座半小時後都坐滿左。~~~~~~~~~~~~食物介紹~~~~~~~~~~~~🤩蘿蔔絲蝴蝶酥 (HKD 59)呢個係用油酥皮包住白蘿蔔絲嘅一款點心,蘿蔔絲食落唔會有渣同苦澀味,而調味都恰好,食完都唔會好口渴。個人幾欣賞佢酥皮,食落酥脆,但又唔會一夾就散。🤩沙田乳鴿 (HKD 49)唐宮嘅其中一款招牌菜就係乳鴿,上枱前廚房預先剪開左一半,並附上手套俾客人可以用手拎住食。剛上菜食個時大家要小心,因為咬落乳鴿嘅肉汁就會流出,小心會「辣親」嘴。乳鴿嘅肉好嫩滑,充滿肉汁,再加上即過即整,上到枱都係熱辣辣,皮脆肉嫩。🤩非常山竹 (HKD 59)望落非常似山竹嘅一款點心,佢嘅外皮包係用糯米粉製成,然後上面插上一枝朱古力百力枝去模仿山竹椗。佢嘅餡係龍蝦汁及蟹肉混合而成,但我食落覺得

💰Total $556 HKD/ 3人 HKD (午市)
~~~~~~~~~~~~食物介紹~~~~~~~~~~~~

🤩蘿蔔絲蝴蝶酥 (HKD 59)

🤩沙田乳鴿 (HKD 49)

🤩非常山竹 (HKD 59)
望落非常似山竹嘅一款點心,佢嘅外皮包係用糯米粉製成,然後上面插上一枝朱古力百力枝去模仿山竹椗。佢嘅餡係龍蝦汁及蟹肉混合而成,但我食落覺得有啲似粟米肉粒。

🤩黑天鵝 (HKD 69)
非常靚嘅一款點心,用酥皮點心作天鵝身,再用餅乾條作天鵝頸同頭。其實佢係一款類似韮菜盒子嘅點心,味道無乜特別,但外形夠曬靚。

🤩三文魚蘋果酥🍏 (HKD 69)
咬落酥皮後會食到輕輕的蘋果味,但奈何內面餡嘅味道令人失望,首先三文魚食落似係整熟咗嘅煙燻三文魚,但三文魚欠缺調味,再者入面有偏重嘅肉桂味,未必個個都啱食。

🤩黑金流沙 (HKD 59)
顧名思義就係大家食開嘅流沙包,一搣開立刻流出奶黃,但略厭偏重煉奶味。

🤩煸四季豆 (HKD 89)
幾驚喜嘅一份小炒,夠鑊氣,但又唔會太油膩,調味唔會太鹹,份量一啲都唔小器。

🤩得意小豬🐷(HKD 39)
最後就決定叫呢度嘅招牌甜品《得意小豬》,佢係一款以小豬為造型製成嘅奶凍,十分得意,口感比起出面嘅奶凍偏硬身少少,應該係因為製作造型嘅需要,味道就較淡,有微微嘅奶香。
💰價錢合理
🍵飲茶食飯嘅好地方
👍個人覺得小菜嘅味道比點心更出色
📸食物非常打卡able
🤵🏻服務OK
2024-03-22 616 瀏覽
(*^3^) 放假兩公婆去撐枱腳👅食咗好多個餸,每款都好好食💙蟶子冇得輸🫢有我最鍾意嘅🐷小豬子 甜品,彈吓彈吓幾過癮😍埋單都唔算好貴,但係食得好豐富,滿足🫶🏻
2023-11-24 1837 瀏覽
辣滷鴨舌($89)麻辣味,鴨舌彈牙入味,作為開胃前菜一流!沙田乳鴿($69)酥脆誘人外皮,油香四溢!肉質鮮嫩,入口多汁香脆!果然是必點之選!黑金流沙($59)黑金外型矜貴,內裡做到流心效果,蛋味香濃滑溜,值得一試!同甘共苦($89)外皮炸得薄脆咸香,與甘甜涼瓜互相輝映!冰鎮咕咾($129)造型十分有創意,以冰粒堆成冰山,再放上主菜!色彩繽紛咕嚕肉,內裡柔嫩鮮美,配上清甜的燈籠椒、菠蘿、蕃茄,酸酸甜甜,老少咸宜!意大利黑醋金目鱸($199)外型非常生動,鱸魚跳躍,炸到外脆內軟,食到魚肉的嫩滑鮮味!黑醋調配得相當有水準,酸甜開胃!炸青豆作為配角都十分脆卜卜!
辣滷鴨舌($89)
麻辣味,鴨舌彈牙入味,作為開胃前菜一流!

沙田乳鴿($69)

黑金流沙($59)
黑金外型矜貴,內裡做到流心效果,蛋味香濃滑溜,值得一試!

同甘共苦($89)
外皮炸得薄脆咸香,與甘甜涼瓜互相輝映!

冰鎮咕咾($129)

意大利黑醋金目鱸($199)
  • 冰鎮咕嚕
2023-11-21 1676 瀏覽
之前到過幾次,都好多人等位,今日(18/11/2023)一早去百貨公司掃貨前,先嚟飲茶補充體力先。食店開十一點半,無在意,十一點已到,先取票,十一點半準時入座。點了非常山竹及和牛啤梨,個樣好吸引,味道都唔錯。黑蒜帶子燒賣,塊蒜片味道唔好食,燒賣肉較鬆鳳眼蝦餃,賣相掂,好靚黑金流沙,超熱,小心辣口冰鎮咕嚕,要由底食起,因有冰鎮既肉較脆口,味道唔錯,食到最尾,醬汁好杰在塊肉上,吊下吊下,倒胃口。原本無叫乳鴿,見枱枱都有叫,就叫一隻試下,好入味,好好食,好彩有叫。
點了
非常山竹及和牛啤梨,個樣好吸引,味道都唔錯。
非常山竹及和牛啤梨

黑蒜帶子燒賣,塊蒜片味道唔好食,燒賣肉較鬆
黑蒜帶子燒賣

鳳眼蝦餃,賣相掂,好靚
鳳眼蝦餃

黑金流沙,超熱,小心辣口

冰鎮咕嚕

2023-11-18
2023-10-25 1627 瀏覽
我決定帶媽媽去唐宮小聚飲茶度過這個假期。主要食物很不錯,而且有些菜式點心的造型也相當有趣,所以帶她去試試看。首先,我們點了必吃的冰鎮咕嚕肉。每次吃都覺得非常美味。這道咕嚕肉裡面是熱辣辣的,但外部卻是凍的,味道非常棒,而且不油膩,酸酸甜甜的口感非常適合夏天食用。接著點了乳鴿,因為每次看到都覺得必點。味道非常好,皮燒得香脆,非常有風味。另外,他們的山竹造型相當有趣。紫色的外皮是用糯米粉做成的,口感酥脆,有點嚼勁。內餡則是用蟹肉和龍蝦汁,味道相當不錯。還有一道特別的菜肴是鳳眼蝦餃,用了橙色的蝦餃皮,蝦肉口感爽口彈牙,相當特別。需要注意的是,這家餐廳必須人齊才能入座。這次的聚會真是非常愉快,媽咪也非常滿意。下次再來的時候,一定會再次品嚐這些美味的食物。

需要注意的是,這家餐廳必須人齊才能入座。

2023-09-02
  • 冰鎮咕嚕肉
2023-10-24 1134 瀏覽
點心款式多,可以有好多款特別嘅點心可以選擇😝😝✌🏻✌🏻而且味道都以好味😋仲有,每款點心嘅賣相都好特別又好靚!😬😬最鍾意食佢地嘅乳鴿,肉質幼嫩,熱辣辣上碟,一啲都唔油膩,同埋豬仔甜品又得意又好味💖💖
2023-10-14 811 瀏覽
唐宮小眾之前已經食過,今次返黎encore朱古力包,比佢個外表同名吸引左,不過食落無咁特別,就係一般朱古力餡既包黑松露蝦多士,有黑松露味,不過唔會太濃,雖然有啲油,但係炸得好脆,整體唔錯,可惜蝦尾仲有少少殼黑蒜燒賣,上面有一大片黑蒜,基本上成粒燒賣既味都比片墨蒜搶曬乳鴿,乳鴿係唐宮小聚必食既!好香口,同埋啲肉係完全唔會鞋,好有肉汁!!!煲仔飯,份量比想像中細,唔係for食飽😂味道正常豬仔布甸,味道唔會太特別,不過係打卡必備,一定要打下佢patpat🤣
唐宮小眾之前已經食過,今次返黎encore

煲仔飯,份量比想像中細,唔係for食飽😂味道正常

2023-10-06 712 瀏覽
我於30/8/2023晚上八時十分致電26250009訂位 ,我清楚時間同日期,因為手機有電話記錄,當時我係預訂24/9/2023,即今日預算和家人一行五人預祝中秋節晚飯。當時我原想訂晚上6:30進餐,但你們的女員工說訂位時間只有5:30、7:30和8:30、進餐時間是1.5小時,因當日晚餐後有事、所以選擇了進餐時間5:30。我留下姓名、電話、5位、女員工亦重覆一次資料作實、我就掛上電話。24/9/2023即今晚我們一家五口於5:15到達沙田分店、因店內預備晚市、店前有牌指示稍等、其實巳不斷有人按機取票、但因為我有預約、所以安心等待。有位員工開始安排巳預約客人拎檯入座。當我提供電話給她時,她話沒有我訂檯資料,而且說電話訂抬之後會有短訊作實、但我沒有收到,當時訂位時員工亦沒有告之會有短訊才作實。這位員工叫我們行開讓她處理好所有預訂客人入坐先,但眼見她連walk in取票的客都安排入坐,我們上前問佢還要等幾耐,她當時巳不耐煩講我而家安排那些係二三人檯,你地唔需要咁心急。我們仍是乾等,擾攘了半小時我們亦按耐不住要求見經理、你那位店員居然講左一句:你唔洗兇我。。。。。我想請問別底發生咩事?待客

這位員工叫我們行開讓她處理好所有預訂客人入坐先,但眼見她連walk in取票的客都安排入坐,我們上前問佢還要等幾耐,她當時巳不耐煩講我而家安排那些係二三人檯,你地唔需要咁心急。我們仍是乾等,擾攘了半小時我們亦按耐不住要求見經理、你那位店員居然講左一句:你唔洗兇我。。。。。我想請問別底發生咩事?待客態度萬分惡劣。最後有位經理出來調解、話而家可以安排我們入座。我們即時拒絕了。
但我必須誠實地表達我對此餐廳的不愉快經歷感到失望和不滿。我認為對待顧客的方式是評估一家餐廳服務質量的重要標準,我對之前遇到的不禮貌行為感到不滿意。因此,我希望餐廳能認真對待顧客的反饋,並采取適當的措施來改進服務質量。我建議餐廳對員工進行禮貌和服務質量培訓,以確保所有顧客都能獲得良好的用餐體驗。
2023-09-24
2023-09-28 500 瀏覽
買月餅一定唔好揀呢間!又貴 早兩日換都同你講冇晒貨個經理仲要叫我出去中環拎 cls本身都係買來送禮,冇乜期望芝麻冇芝麻味 奶黃冇奶黃味其他同事啲冰皮平啲仲好食啲皇X早鳥優惠都係二百幾依間垃圾竟然夠膽同佢同價?!送俾人都驚俾人笑 大家睇路
買月餅一定唔好揀呢間!
又貴 早兩日換都同你講冇晒貨
個經理仲要叫我出去中環拎 cls

本身都係買來送禮,冇乜期望
芝麻冇芝麻味 奶黃冇奶黃味
其他同事啲冰皮平啲仲好食啲
皇X早鳥優惠都係二百幾
依間垃圾竟然夠膽同佢同價?!
送俾人都驚俾人笑 大家睇路

2023-09-28
60 分鐘 (外賣自取)
2023-09-27 565 瀏覽
因為鍾意食中菜, 所以間中出黎沙田都會食呢間, 乳鴿係最愛, 但好似每次都有d情況發生等位大約等左一個鐘, 見仲有兩張枱但等左半個鐘都仲未叫到,號碼停左無郁過, 朋友都好有禮貌去問下大約仲要等幾耐? 小朋友已經好肚餓, 諗住如果耐既我地可以比小小麵包佢食先都好。 點知門口職員問我地, 係咪門口好嘈果兩個小朋友? 佢地入去食野會吾會都咁嘈? 一聽到呢句已經覺得好無奈, 我地兩個小朋友係門口玩, 企定定為住架bb車係度玩車仔,可能小朋友笑得太開心, 笑得太大聲, 職員就覺得佢地太嘈。 但問完之後 好快就有入坐。我地坐低就已經點左乳鴿同炒飯, 咕嚕肉, 再追加個酸菜魚咕嚕肉同乳鴿等左一陣就送左過黎其實咕嚕肉我地已經第三次食, 首先係冰鎮咕嚕肉 真係用冰圍住佢, 你一定要盡快食哂佢, 如果吾係就會變左一灘冰水浸定一舊舊既醬以前食過兩次, 佢有d蕃茄仔, 每次都有爛, 上兩次食離譜d , 直頭黑到一忽忽都照擺上枱, 根住都係叫佢換番比我地, 無計。。 個女鐘意食呢樣 今次再嗌, 蕃茄仔無黑, 但係有爆開乳鴿有一邊唔熟, 仲有血滲出黎 好彩小朋友食既無滲血,我地同侍應講完就換左隻新既比我地我地
點知門口職員問我地, 係咪門口好嘈果兩個小朋友?
佢地入去食野會吾會都咁嘈?
但問完之後 好快就有入坐。
今次再嗌, 蕃茄仔無黑, 但係有爆開
乳鴿有一邊唔熟, 仲有血滲出黎
好彩小朋友食既無滲血,我地同侍應講完就換左隻新既比我地
我地第一次落單同第二次落單既酸菜魚, 等左半個鐘都無黎過, 我地坐角落位, 伸手搵人, 有時又扮睇我地唔到, 有位係我地前面執緊枱既女職員, 我地叫左好多次 完全理都唔理我地
如果你幫唔到我地都可以話比我地知丫。。
最後搵左個女侍應追單, 拎左張單比我地, 問我地仲有咩未到, 講完之後佢話呢兩樣係要等架, 你等多陣啦, 整緊架啦
等左又差吾多十分鐘, 大家都開始燥燥地, 又追, 最後4樣野食要一個鐘先上齊哂, 中餐變左法國大餐
有個叫kxxx 既啡色衫男職員黎同我地道歉, 話今日人客太多所以等咁耐, 送左兩個甜品比小朋友, 其實我地都知道唔關佢事, 上次我投訴蕃茄仔爛又係佢同我道歉, 換過新既比我地, 我估佢應該係經理? 我覺得呢間店真係要加佢人工, 服務態度最好就係佢同另一位黑長頭髮既男職員
成餐飯, 食物填唔飽肚, 不過一肚氣已經飽哂
同埋座位好多漬, 希望可以改善一下

我估唔到寫左篇真實食評出黎, 會收到openrice send比我既email話我既食評含嚴重指控,有潛在法律風險
2023-09-23 507 瀏覽
喺沙田行街順便嚟咗唐宮小聚飲茶,呢度出名食公仔點心同埋食乳鴿😆星期六日好多人等位食飯,等咗半個鐘先入到去食呢度乳鴿好抵食👍🏻新鮮熱辣辣又多肉汁食咗懷舊蝦多士,非常山竹整體來講,點心十分精緻令食慾大增
呢度乳鴿好抵食👍🏻新鮮熱辣辣又多肉汁
食咗懷舊蝦多士,非常山竹
整體來講,點心十分精緻令食慾大增
2023-09-21 515 瀏覽
今天中午被朋友叫醒,然後就到唐宮小聚吃了一餐比較有創意的點心, 環境比較舒服,食物送上來的時候,看上去很有創意,一口下去被驚艷到的就是水煮魚春卷,還有沙薑豬手,新鮮的沙姜配上無骨的豬手,爽脆爽脆的,又有沙姜的香,沙田乳鴿也是不錯的,如果再配上一點點的淮鹽,那就是一流了,再來就是非常山竹挺有創意的,還有一個同甘共苦的苦瓜,滿口的鹹蛋黃香,粉漿也不厚,然後苦瓜一點都不苦,軟軟的,直到一試。整體下來4星。
2023-09-20
  • 水煮魚春卷
  • 沙薑豬手
2023-09-21 4378 瀏覽
適逢父親節,妹妹安排在唐宮小聚晚飯,中菜適合父母輩,中菜之中增添一點創意,就同時能滿足較年輕的一輩。雖然已訂位,但都要等候20分鐘左右才能入座,全場滿座!節日來光顧就必須要訂位啊~~原隻鮑魚酥 ($69/2件),size剛好一口一件,曲奇皮撻底,餡料有黑松露醬菇菌,面層是鮑魚仔。鮑魚柔軟易咬,帶淡淡松露香,撻皮鬆化。非常山竹 ($59/3件),山竹的造型,紫色外皮是由糯米粉製成,口感脆得來又帶點煙韌,內餡是蟹肉與龍蝦汁,味道不錯,但不算特別鮮美。黑金流沙 ($59/3件),流沙包包體飽滿,軟熟輕柔,流沙奶黃餡夠流沙,必定要趁熱食!沙田乳鴿 ($45/隻),幾乎每枱都有點乳鴿,所以乳鴿都是熱焫焫的上桌!乳鴿又脆又嫩口,肉汁豐沛,調味恰好,不會過鹹~脆蝦多士 ($89/3件),原隻鮮蝦連同多士一併炸得金黃,面層鋪有松露醬。蝦多士炸得香脆可口,入口又不會太油膩,松露醬增添香氣。大肚婆炒飯有蟹肉、蝦仁、豆、粟米,特別在於用上薑米,炒飯夠乾身,帶微微薑的香氣。味道算是可以,並不特別出色。冰鎮咕嚕就是將煮好的咕嚕肉放在冰面上,冰鎮送上,凍食咕嚕肉。咕嚕肉酸甜度平衡又啖啖肉,惟份量少,$119是偏貴
原隻鮑魚酥
非常山竹

脆蝦多士

大肚婆炒飯
冰鎮咕嚕
冰鎮咕嚕就是將煮好的咕嚕肉放在冰面上,冰鎮送上,凍食咕嚕肉。咕嚕肉酸甜度平衡又啖啖肉,惟份量少,$119是偏貴的價錢,而且感覺還是平日熱食比較滋味,有醬汁可以撈飯,凍食就不能了!
炒蝦腸粉
炒蝦腸粉,除了有蝦和腸粉外,還有韮菜與芽菜,豉油王腸粉及豉油王蝦碌夠入味!灑上芝麻更增添香氣~~
龍躉肉煲仔飯
龍躉肉煲仔飯,魚肉份量適中,又夠嫩滑。沒有其他配料,簡簡單單的配上蔥花及炸蒜來吊味,煲仔飯的濕潤度恰好,能煲出飯焦但又不會太過硬身。
沙薑豬手
沙薑豬手,已撕好一絲絲肉,方便食用!豬手爽口,帶沙薑醬香氣又不會太鹹,是不錯的一道小食。

黑蒜帶子燒賣
黑蒜帶子燒賣 ($69/3件),原粒黑蒜放在帶子面層。個人不太好蒜或黑蒜,所以會有所偏頗,只記得黑蒜帶微微甜味。
挪威煙燻三文魚脆粢飯
挪威煙燻三文魚脆粢飯 ($59/3件),又是一道創意料理!將粢飯造成壽司飯的形狀,鋪面的是沾了芥辣蛋黃醬的煙三文魚,煙三文魚帶淡淡煙燻鹹香,味道不錯,惟脆粢飯的口感略為乾硬。

桂花酒釀丸子
桂花酒釀丸子,小丸子煙靭,清香的桂花與微甜酒釀配合得很好,好味~~~

南瓜八寶飯
南瓜八寶飯
南瓜八寶飯,日本小南瓜內釀入紫糯米、紅豆蓉及果乾蜜餞,甜度適中,紫糯米煙煙靭靭,味道不錯,只是不太嚐得到南瓜那股甜味。

由小食、點心、主食以至甜品,皆顯其創意獨特之處,能為食物賣相造型打卡之餘,食物味道同時令人滿意,是不錯的一頓中菜。
2023-06-18
父親節
原隻鮑魚酥
龍躉肉煲仔飯
桂花酒釀丸子
早前與家人去沙田行街,晚餐去咗呢度食,雖然等位等咗大約半小時,但都真係直得一試👍最正係燒乳鴿,係佢哋嘅招牌菜,差不多每枱都有order!一上枱賣相已經吸引,熱辣辣、外皮脆、肉質嫩滑多汁,亞女自己都差不多食晒一隻😜我地仲order咗幾款食物:🥟鳳眼蝦餃:蝦肉彈牙、橙色蝦餃皮好特別🥧鳳梨金酥:鳳梨酥,稍為甜咗啲,感覺有啲油膩,不過都ok🐻小小熊仔:order前問侍應,這款包是什麼餡料,應侍一講,我地三個異口同聲,一定要order,因為我哋一家三口都非常愛吃朱古力🍫,果然沒有叫錯,包內朱古力醬滿滿的,味道濃郁,這甜點成為本餐完美的句號😍

我地仲order咗幾款食物:
🥟鳳眼蝦餃:蝦肉彈牙、橙色蝦餃皮好特別

🥧鳳梨金酥:鳳梨酥,稍為甜咗啲,感覺有啲油膩,不過都ok

• 小小熊仔